Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014

Βήχας που επιμένει; Δείτε ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει

Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα παθήσεων του αναπνευστικού, ειδικά αυτή την εποχή που σιγά-σιγά αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες, μπαίνοντας από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και από εκεί στον χειμώνα, είναι ο βήχας.


Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό, με το οποίο ο οργανισμός κάνει μία προσπάθεια ώστε να καθαρίσει τους αεραγωγούς του (δηλαδή τα στόμια που οδηγούν τον αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον προς τους πνεύμονες).
Μηχανισμός του βήχα
Στους αεραγωγούς μας υπάρχουν ειδικοί υποδοχείς (νευρο-υποδοχείς), οι οποίοι στέλνουν νευρικά σήματα στον εγκέφαλο μόλις ενεργοποιηθούν από διάφορα αίτια (όπως καπνός, σκόνη, ξένα σώματα, κ.α.), με αποτέλεσμα ο οργανισμός να απαντάει με βήχα, ο οποίος βοηθά στην μεταφορά της ερεθιστικής οισίας από τους πνεύμονες προς την τραχεία και από εκεί έξω από τον οργανισμό.
Ο βήχας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του διακρίνεται σε :
--Οξύ: Όταν η διάρκεια του δεν ξεπερνά της 3 εβδομάδες
--Χρόνιο: Όταν διαρκεί για περισσότερο από 3 εβδομάδες
--Παραγωγικό: Όταν συνοδευεται από πτύελα
--Ξηρό: Όταν δεν συνοδευεται από πτυελα
Τα συχνότερα αίτια βήχα είναι:
• Γαστρο-οισοφαγική παλυνδρόμιση (Γ.Ο.Π)
• Βρογχικό άσθμα
• Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
• Λοιμώξεις Αναπνευστικού
o Ιγμορίτιδα – Οπισθορινική καταρροή
o Φαρυγγίτιδα
o Λαρυγγίτιδα
o Τραχειίτιδα
o Βρογχίτιδα
o Πνευμονία
• Καρκίνος του Πνεύμονα
• Εισρόφηση ξένου σώματος στους βρόγχους
• Καρδιακή ανεπάρκεια
• Διάμεσες πνευμονοπάθειες
• Φάρμακα (όπως διάφορα αντιυπερτασικά)
• Ψυχογενούς αιτιολογίας
Η διερεύνηση του βήχα γίνεται με το Ιστορικό και την εξέταση από τον ιατρό (κλινική εξέταση) και ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να γίνουν και επιπλέον εξετάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν τα εξής:
--Ακτινογραφία θώρακοςή και κόλπων προσώπου
--Λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής (Σπιρομέτρηση κλπ)
--Αξονική τομογραφία θώρακος ή και κόλπων προσώπου
--Βρογχοσκόπηση ή και Λαρυγγοσκόπηση
-- Εξετάσεις πτυέλων
--Αλλεργικά δερματικά τέστ
-- Έλεγχο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση (Γ.Ο.Π.), με γαστροσκόπηση
Ανάλογα με την αιτιολογία του βήχα υπάρχει και η θεραπεία του, για παράδειγμα:
­-Στις λοιμώξεις χορηγούνται αντιβιοτικά όταν αυτές οφείλονται σε μικρόβιο
­-Στο άσθμα και την Χ.Α.Π. χορηγούνται κυρίως εισπνεόμενα φάρμακα
­-Στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση χορηγείται ειδική θεραπευτική αγωγή από γαστρεντερολόγο κλπ
Ο ασθενής με βήχα θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσει ιατρική συμβουλή όταν ο βήχας:
--Συνοδεύεται από πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή
--Συνοδεύεται από απόχρεμψη με αίμα (αιμόπτυση) ή από πράσινα ή κίτρινα πτύελα
--Επιμένει για πάνω από 10 ημέρες
--Συνοδεύεται από απώλεια βάρους
Τέλος η λήψη διαφόρων φαρμάκων όπως αντιβηχικά, αντιβιώσεις κ.α. χωρίς διερεύνηση της αιτίας από τον Πνευμονολόγο, μπορεί να μας καλύψει την εικόνα του βήχα (ειδικά ενός βήχα που υποτροπιάζει) με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διάγνωσης, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις , μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες για τον ασθενή.
Dr.Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD,PhD

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΑΦΟ ΙΙ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ: Τα οστά έδειξαν...Φίλιππο Β'

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΤΑΦΟ ΙΙ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ: Τα οστά έδειξαν...Φίλιππο Β'
Οι αμφιβολίες διαλύθηκαν: Ο τάφος ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα ανήκει στο Φίλιππο Β'- χρονολογείται στα 336 π.Χ.- τα οστά του θαλάμου είναι του Φιλίππου Β', ενώ αυτά του προθαλάμου μίας συζύγου του, πιθανότατα της Αυδάτας.

Σ'αυτήν μάλιστα, ανήκουν το ζεύγος των άνισων κνημίδων του προθαλάμου της και το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού οπλισμού που βρέθηκε στο χώρο ταφής της!

elsaspi3
Τα νέα αυτά στοιχεία παρουσιάζει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα Χρυσούλα Παλιαδέλη στο 27ο Αρχαιολογικό Συνέδριο για το ανασκαφικό έργο σε Μακεδονία και Θράκη, το οποίο ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθείς τις 15 Μαρτίου στην Παλιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Η επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τον τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα από το 2010 έως σήμερα, κατέρριψε τις θεωρίες που κατά καιρούς θέλανε τον τάφο να μην ανήκει στον Φίλιππο Β'. Τα οστά αποκάλυψαν ότι πρόκειται για έναν μεσήλικο άντρα ηλικίας 41-49 ετών, ο οποίος είχε έντονη ιππευτική και πολεμική δραστηριότητα. Οι μορφολογικές αλλοιώσεις στα οστά του βεβαιώνουν πως ο νεκρός κάηκε αμέσως μετά το θάνατο του, αποδυναμώνουν τη θεωρία της ταύτισης του με το Φίλιππο Γ' Αριδαίο και ενισχύουν την απόδοση του τάφου στο Φίλιππο Β'.

vergina1
Το εσωτερικό της χρυσής λάρνακας του προθαλάμου του τάφου ΙΙ στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας. Τα οστά ήταν τυλιγμένα σε χρυσοπόρφυρο ύφασμα.
Για την νεκρή στον προθάλαμο πάλι, νέες παρατηρήσεις σε οστά που δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν προσδιορίζουν με ακρίβεια πλέον την ηλικία της. Είναι 30-34 ετών και το γεγονός αυτό αποκλείει οριστικά τρεις από τις πιθανές ταυτίσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς για την ταυτότητα της. Δεν είναι δηλαδή ούτε η Κλεπάτρα, ούτε η Μήδα (γυναίκες του Φιλίππου Β'), ούτε η Αδέα/Ευρυδίκη (γυναίκα του Φιλίππου Γ' Αρριδαίου).

Οι μορφολογικές αλλοιώσεις φανερώνουν ότι η νεκρή κάηκε, ανάλογα με τον νεκρό του θαλάμου αμέσως μετά το θάνατο της, ενώ οι δείκτες ιππικής δραστηριότητας δηλώνουν πώς ίππευε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα κάταγμα στο άνω άκρο της αριστερής κνήμης που προκάλεσε βράχυνση, ατροφία και χωλότητα στο αριστερό της πόδι, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ζεύγος των άνισων κνημίδων του προθαλάμου της ανήκει και πως το μεγαλύτερο μέρος του ανδρικού οπλισμού που βρέθηκε στο χώρο ταφής της είναι δικός της.

Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την παλιά υπόθεση του N.G.L.Hammond για την ταύτιση της νεκρής με μιαν άγνωστη Σκύθισσα, ίσως κόρη του βασιλιά Ατέα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο στη νεκρή του προθαλάμου να αναγνωρίσουμε την Αυδάτα, γυναίκα του Φιλίππου Β΄ από την Ιλλυρία.
Στόχος της επανεξέτασης των οστών είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα υποστηρίζεται από τρισδιάστατη ηλεκτρονική σάρωση, και θα παράσχει στην ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τη δυνατότητα να μελετήσει ένα ευαίσθητο και πολύτιμο υλικό χωρίς να διακινδυνεύσει τη φθορά του.

Η ανθρωπολογική έρευνα των δύο σκελετικών συνόλων από το θάλαμο και τον προθάλαμο του τάφου ΙΙ που κατέγραψε 350 οστά και θραύσματα, συνοδεύεται με 3.000 έγχρωμες ψηφιακές φωτογραφίες και υποστηρίχτηκε από αξονικές τομογραφίες, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και φθορισομετρία ακτίνων Χ που εντόπισαν πάνω στα οστά και άλλα υλικά, όπως πορφύρα και χουντίτη, που ανήκουν σε άγνωστο μέχρι στιγμής αντικείμενο.

Οι 40 καλύτερες φωτογραφίες που λήφθηκαν την πιο κατάλληλη στιγμή

Αύξηση στις συντάξεις -από 200 έως 2.000 ευρώ ετησίως- με τέσσερις κινήσεις

Χορός εκατομμυρίων ευρώ γύρω από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Μεγάλη ανακάλυψη στη Βεργίνα - Στο φως πέντε νέοι βασιλικοί τάφοι

Πέντε νέους βασιλικούς τάφους με πλούσια διακόσμηση και σημαντικά κτερίσματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών.
Η ταφική συστάδα των Τημενιδών αποκαλύπτεται κομμάτι κομμάτι και τα νέα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα το απόγευμα από τη διευθύντρια της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της 27ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
Από τους πέντε τάφους, τρεις κιβωτιόσχημους και δύο μακεδονικούς, ξεχωρίζει ένας από την πρώτη ομάδα, που έχει μια μεγάλη υπόγεια αίθουσα με λευκούς τοίχους, διακοσμημένους με μια ζωγραφιστή γιρλάντα, με βλαστάρια, λουλούδια και φύλλα κισσού - το παλαιότερο και γι' αυτό ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα τοιχογραφίας που ξέρουμε για τη Μακεδονία.
Επίσης φέρει ένα κτιστό λίθινο θρανίο που περιτρέχει τους τοίχους και ξύλινη κλίνη διακοσμημένη με ελεφαντόδοντο και κεχριμπάρια από την οποία σώθηκαν αρκετά ίχνη.
Κεραμική
Σύμφωνα με την κ. Κοτταρίδη, η άφθονη κεραμική, κυρίως οι κομψές λευκές λήκυθοι -χαρακτηριστικά ελαιοδοχεία των νεκρικών τελετών-, χρονολογούν το σύνολο στο 420/410 π.Χ., ενώ ένα σιδερένιο ξίφος που ξέφυγε από τους τυμβωρύχους μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον βασιλιά Περδίκκα Β' (454-413 π.Χ.), που έδωσε σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει ανεξάρτητο το βασίλειό του μέσα στη λαίλαπα του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Η βασιλική ταφική συστάδα που η Αγγελική Κοτταρίδη ονομάζει «συστάδα των Τημενιδών» βρίσκεται σε μια άκρη του νεκροταφείου των Αιγών και παρότι τα μνημεία της είναι βάναυσα λεηλατημένα, παρουσιάζουν εντυπωσιακά στοιχεία για την ιστορία της ταφικής αρχιτεκτονικής και την προσωπογραφία της βασιλικής οικογένειας.
Δίπλα στον ιωνικό τάφο που ανασκάφηκε το 1987 βρέθηκε φέτος ένας νέος μακεδονικός τάφος με δωρικές κολόνες, η πρόσοψη του οποίου παρουσιάζει αντιστοιχίες με εκείνη του τάφου του Αλέξανδρου Δ', γιου του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης.
Χτισμένοι και οι δύο την ίδια εποχή (στο τέλος του 4ου π.Χ. αι.), δίπλα δίπλα και με τον ίδιο προσανατολισμό, ο ιωνικός και ο νέος δωρικός τάφος δίνουν την εικόνα ενός διδύμου με ιδιαίτερη σημασία, τονίζει η κ. Κοτταρίδη και σημειώνει την αναφορά του Διόδωρου σύμφωνα με την οποία ο Κάσσανδρος μετέφερε τα οστά του Φίλιππου Γ' Αρριδαίου, της συζύγου του Αδέας-Ευρυδίκης, καθώς και της πεθεράς του Κύνας και τα έθαψε στις Αιγές.
«Ως ένας από τους τελευταίους Τημενίδες ο Φίλιππος Γ' Αρριδαίος (323-317 π.Χ.) είχε προφανώς δικαίωμα να ταφεί στην παλιά βασιλική συστάδα και ο ιωνικός τάφος με τον ασυνήθιστα βαθύ προθάλαμο που προοριζόταν για την ταφή και ενός δεύτερου νεκρού προσφέρεται για την ταφή του βασιλικού ζευγαριού, μια υπόθεση που την ενισχύει αποφασιστικά η παρουσία του δίδυμου τάφου, όπου θα μπορούσαν να έχουν αποτεθεί τα οστά της Κύνας», σημειώνει η κ. Κοτταρίδη.Στη συστάδα των Τημενιδών έχουν βρεθεί ως τώρα συνολικά 20 τάφοι, που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά (α' μισό του 6ου π.Χ. αι.) μέχρι τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (τέλος 4ου - αρχές 3ου π.Χ. αι.).
Μολονότι όλοι οι τάφοι είναι συλημένοι, η παρουσία καταλοίπων εντυπωσιακών ταφικών πυρών με πλούσια αφιερώματα (αγγεία, όπλα κ.ά.), που ανακαλούν τις περιγραφές των ομηρικών επών, αλλά και το μέγεθος και η μορφή των ίδιων των μνημείων οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο να τους συνδέσουν με την οικογένεια των Μακεδόνων βασιλέων, τους Τημενίδες.
Η ανασκαφέας μάλιστα δεν αποκλείει κάποιος από αυτούς τους τάφους να φιλοξένησε τον ίδιο τον Κάσσανδρο ή έναν από τους γιους του, που σαν παιδιά της Θεσσαλονίκης ανήκαν κι αυτοί στην ένδοξη δυναστεία των Τημενιδών.
Δυστυχώς σχεδόν ολόκληρο το κυρίως κτίριο έχει καταστραφεί.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Έχεις πηγάδι; Δήλωσε το, υποχρεωτικά έως τις 15 Μαΐου 2014

Πού χάνονται θέσεις εισακτέων στις πανελλαδικές

Μεγάλοι χαμένοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να είναι για ακόμη μια φορά οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που στον κύριο όγκο τους δηλώνουν σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου. Στο συμπέρασμα αυτό μας οδηγεί η μείωση που αναμένεται στον αριθμό των εισακτέων σε τμήματα των ανθρωπιστικών επιστημών όπως είναι τα τμήματα φιλολογίας, παιδαγωγικά, ιστορίας-αρχαιολογίας, νομική. Παράλληλα αρνητικό κρίνεται το γεγονός ότι στο 3οεπιστημονικό πεδίο, όπου κατευθύνονται κατά δεύτερο λόγο οι υποψήφιοι της θεωρητικής, δεν αναμένεται αύξηση των θέσεων εισαγωγής.
Το προηγούμενο έτος οι υποψήφιοι της θεωρητικής είδαν τις θέσεις στα ΑΕΙ να μειώνονται κατά
1.430 σε αντίθεση με τους υποψηφίους των άλλων κατευθύνσεων για τους οποίους υπήρξε ελαφρά αύξηση στις θέσεις των ΑΕΙ. Συνολικά αναμένεται και φέτος ο αριθμός των εισακτέων να διαμορφωθεί στις 70.000, αφού δεν υπήρξαν μεταβολές στον αριθμό των τμημάτων όπως το προηγούμενο έτος όπου ο ακαδημαϊκός χάρτης μεταβλήθηκε λόγω του σχεδίου «Αθηνά».  Όσον αφορά τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης αναμένεται ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ να διαμορφωθεί λίγο κάτω από τις 15.000 έναντι των 15.855 του προηγούμενου έτους.
Στον αντίποδα κερδισμένοι θα είναι οι υποψήφιοι της θετικής αλλά και της τεχνολογικής κατεύθυνσης. Οι θέσεις που θα μειωθούν από τις σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου θα κατανεμηθούν σε τμήματα του 2ου, 4ου και 5ου πεδίου. Αύξηση των θέσεων εισαγωγής αναμένεται στα πολυτεχνικά τμήματα (Ηλεκτρολόγων μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών, χημικών μηχανικών) στα τμήματα της γεωπονίας καθώς και στα τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας και τα οικονομικά τμήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις παραμέτρους που συντελούν στην αύξηση και τη μείωση των θέσεων εισαγωγής είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φυσικά εκτός από τον αριθμό των εισακτέων σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι προτιμήσεις των υποψηφίων καθώς και οι βαθμολογικές επιδόσεις που εξαρτώνται και από το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων.
  2013 –ΑΕΙ 2012-ΑΕΙ
Ανθρωπιστικών Επιστημών (1ο Πεδίο) 15.855 17.285
Θετικών (2ο Πεδίο) 8.265 7.085
Υγείας (3ο Πεδίο) 2.330 2.125
Τεχνολογικών (4ο Πεδίο) 6.020 5.200
Οικονομία και Διοίκηση (5ο Πεδίο) 5.860 5.435
 
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ
 

Ακ. Έτος Συνολικός αριθμός εισακτέων Πανεπιστήμια ΤΕΙ/ΑΣΠΑΙΤΕ
Σύνολο Γενική Σειρά Ειδική Σειρά Σύνολο Γενική Σειρά
Ειδική Σειρά
2013-2014 69.288 46.494 38.790 7.704 22.794 18.995 3.799
2012-2013 76.094 44.381 37.500 6.881 31.713 26.470
5.243
2011-2012 74.440 41.920 37.745 4.175 32.520 28.655 3.865

news.gr

ΑΣΕΠ: Νέο παράρτημα αναγνωρισμένων τίτλων γλωσσομάθειας και τρόπου απόδειξης

ΑΣΕΠ: Νέος κατάλογος πιστοποιητικών για την απόδειξη γνώσης χρήσης Η/Υ

Δ.Μπράτης: "Μεταθέσεις από σχολείο σε σχολείο λένε κάποιοι άσχετοι του Υπουργείου Παιδείας"

Ενημέρωση από την σελίδα του Δημήτρη Μπράτη στο Facebook
"Πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα στο υπουργείο παιδείας η περιβόητη "σύσκεψη" στην οποία συζητήθηκε και το θέμα των μεταθέσεων.
Θα γίνουν λένε οι μεταθέσεις,αλλά με άλλο τρόπο...από σχολείο σε σχολείο.Μάλιστα οι παράγοντες του υπουργείου είναι υπεραισιόδοξοι ότι ο χρόνος φτάνει και περισσεύει.
Οι άνθρωποι είναι εντελώς άσχετοι και δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες."

Επαναφορά του συστήματος μετεγγραφών σχεδιάζει το υπ. Παιδείας

Την επαναφορά του συστήματος μετεγγραφών σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικοί οι νόμοι Διαμαντοπούλου που προέβλεπαν την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ υποψηφίων από οικογένειες πολυτέκνων, τριτέκνων και άλλων ειδικών κατηγοριών όχι με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις τους, αλλά με κοινωνικά κριτήρια. Πριν ακόμη καθαρογραφεί η απόφαση, ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να καθησυχάσει τις οικογένειες των πολυτέκνων και των τριτέκνων δηλώνοντας ότι θα τις στηρίξει ώστε «να αντεπεξέλθουν στις σημερινές δυσκολίες». Και χθες ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τα παιδιά των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.
Άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα βοηθήσει τα παιδά των πολυτέκνων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μετά την εξέλιξη αυτή είναι η θεσμοθέτηση εκ νέου συστήματος μετεγγραφών που είχε καταργηθεί επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, όταν υφυπουργός Παιδείας ήταν ο Γ. Πανάρετος. Ο Γ. Πανάρετος, στο διάστημα της παραμονής του στο υπουργείο ως υφυπουργός, ήταν ο εμπνευστής των διατάξεων που έκρινε αντισυνταγματικές το ΣτΕ και άνοιγαν την πόρτα για εισαγωγή στα πανεπιστήμια με βάση κοινωνικά κριτήρια. Η εισαγωγή αυτή αφορούσε παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων, μονογονεϊκών οικογενειών, ορφανά, αδέλφια φοιτητών, συγγενείς πασχόντων κ.ά. Οι υποψήφιοι αυτοί, αν δεν πετύχαιναν την εισαγωγή τους με βάση τις βαθμολογικές τους επιδόσεις, μπορούσαν να εισαχθούν καταλαμβάνοντας ειδικό ποσοστό θέσεων, συγκρινόμενοι βαθμολογικά με τους συνυποψήφιους τους της ίδιας κατηγορίας. Αυτό είχε αποτέλεσμα σε σχολές υψηλής ζήτησης να εισάγονται υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, με το ισχύον σύστημα εισαγωγής «αποκλείονται από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι με συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».
Να σημειωθεί ότι την περυσινή χρονιά από τις 69.288 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, οι 11.503 δόθηκαν στους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών. Φέτος θα υπάρξει μόνο ένας αριθμός εισακτέων για όλους τους υποψηφίους.
Λόγω της οικονομικής κρίσης και της παντελούς απουσίας φοιτητικής μέριμνας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξαναγκάστηκε από το 2012 να επαναφέρει μερικώς τον θεσμό των μετεγγραφών. Οι μετεγγραφές ορίζονται με νόμους ετήσιας διάρκειας βάσει των οποίων διατίθεται έως και το 15% των θέσεων του συνόλου των εισακτέων σε φοιτητές που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι φοιτητές αυτοί ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, αλλά είναι και παιδιά ανέργων που αποδεδειγμένα έχουν συμπληρώσει οκτώ μήνες ανεργίας εντός του 2013. Προϋπόθεση για τις μετεγγραφές αυτές είναι το κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ή τις 18.000 για μονογονεϊκές οικογένειες.
Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την επέκταση του θεσμού αυτού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν καλύπτει τις ανάγκες που δημιουργεί η κατάργηση του ισχύοντος συστήματος, ειδικά για τις κατηγορίες των πολυτέκνων και των τριτέκνων που βάσει νομολογίας εισάγονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι θα στηρίξει τους υποψηφίους των κατηγοριών αυτών, αλλά προς το παρόν δεν διευκρινίζει αν θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς των ελεύθερων μετεγγραφών. Υπενθυμίζεται ότι τα κεντρικά πανεπιστήμια αντιδρούν στην απελευθέρωση των μετεγγραφών, καθώς «φορτώνονται» με έναν υπερβολικό αριθμό φοιτητών, τον οποίο αδυνατούν να εκπαιδεύσουν, ενώ τα περιφερειακά ιδρύματα αποψιλώνονται. Πάντως, οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων, διά του προέδρου τους Β. Θεοτοκάτου, χαρακτήρισαν «θεόσταλτο δώρο τις αποφάσεις του ΣτΕ, ώστε να επανέλθουν οι μετεγγραφές».
Στο μεταξύ χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις μετεγγραφές των επιτυχόντων σε ΑΕΙ / ΤΕΙ τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013. Από τους 8.438 δικαιούχους, μετεγγραφή πήραν οι 3.782. Οι επιτυχόντες οφείλουν να απευθυνθούν έως και τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής τους για να υποβάλουν αίτηση εγγραφής.

Θα διαγράφονται από τους πίνακες οι αναπληρωτές αν δεν αναλάβουν υπηρεσία

Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας η κατάργηση της διάταξης της διαγραφής των αναπληρωτών από τον οικείο πίνακα σε περίπτωση που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την πρόσληψή τους ή παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας απώτερος σκοπός της διάταξης για τη διαγραφή είναι να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επισημαίνεται ότι η δήλωση περιοχών προτίμησης εναπόκειται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια και ευθύνη του κάθε εκπαιδευτικού, ο οποίος οφείλει κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης να συνεξετάζει τις προσωπικές τους επιθυμίες και δυνατότητες με τις κατά περίπτωση υφιστάμενες νομικές διατάξεις, προκειμένου τελικώς να επιλέγει μόνο περιοχές πρόσληψης στις οποίες δύναται να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Επίσης, ουδεμία πρόσληψη πραγματοποιείται σε περιοχή την οποία ο υποψήφιος αναπληρωτής δε δήλωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι αναπληρωτές δεν αναλάβουν υπηρεσία στην περιοχή που προσελήφθησαν διαγράφονται για το τρέχον και το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από τους πίνακες αναπληρωτών. Το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι η διαγραφή δεν ισχύει για όσους προσλαμβάνονται από τον Μάρτιο και έπειτα (χρονικό διάστημα μικρότερο των 4 μηνών) για τους ωρομίσθιους καθώς και τους εκπαιδευτικούς που προσλαμβάνονται με πλήρες ή και μειωμένο ωράριο διδασκαλίας για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε Ειδικά Καταστήματα Κράτησης Νέων. Επίσης εξαιρούνται της διαγραφής οι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων και αδυνατούν να αναλάβουν υπηρεσία καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υποχρεούνται να παραιτηθούν προκειμένου να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Το υπουργείο δεν παραλείπει να αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα στους αναπληρωτές να απενεργοποιήσουν την αίτηση αναπληρωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί η πρόσληψη του υποψηφίου από τους συγκεκριμένους πίνακες αναπληρωτών. Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται αφενός στον εκπαιδευτικό η δυνατότητα να απεμπλακεί από τις συνέπειες των διατάξεων της παρ 17. Του άρθρου 59 Ν 3966/2011 και αφετέρου στο Υπουργείο Παιδείας να προβεί στην γρηγορότερη κάλυψη του Υφιστάμενου κενού προσλαμβάνοντας άμεσα τον επόμενο κατά αύξουσα σειρά υποψήφιο εκπαιδευτικό.
Καλόγηρος Βασίλειος

Μπλοκάρουμε τα σεμινάρια της αξιολόγησης. Όλοι το Σάββατο 14:30 στο Υπουργείο Παιδείας

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Τέμπη τέλος το καλοκαίρι του 2015

Μέχρι και μισώ ώρα θα γλιτώνουν στη διαδρομή από Αθήνα για Θεσσαλονίκη οι οδηγοί από το καλοκαίρι του 2015 καθώς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των νέων τμημάτων του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου.

Η κοιλάδα των Τεμπών και ειδικά το δύσκολο τμήμα του Πλαταμώνα με την κατασκευή των τμημάτων Ευαγγελισμός - Ραψάνη και Πλαταμώνας - Σκοτίνα αντίστοιχα θα παρακάμπτονται.

Το νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου θα έχει μήκος 24 χλμ., εκ των οποίων τα 11 χλμ. θα είναι τρεις διπλές σήραγγες στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα και τα υπόλοιπα 13 χλμ. ανοιχτός αυτοκινητόδρομος.

Τα έργα θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2015.

Καθήκοντα εκπαιδευτικών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

 Πολλοί συνάδελφοι που υπηρετούν σε σχολεία ειδικής αγωγής ρωτούν σχετικά με τα καθήκοντα τους.

Το ΦΕΚ 449/2007 - Αριθμ. 27922/Γ6 «Καθορισμός των ιδιαίτερων καθηκόντων και αρμοδιο τήτων. α) Του εκπαιδευτικού προσωπικού, που υπηρετεί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (ΣΜΕΑ) της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης), και σε προγράμματα ειδικής αγωγής (παράλληλη στήριξη και παροχή διδασκαλίας στο σπίτι). β) Του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»!

 Μπορείτε αν διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες στη διεύθυνση:

http://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/eidikhs-agoghs/1457-kathikonta-armodiotites-proswpiko-monades-eidikhs-agwghs.html

 Θα βρουν πληροφορίες για τα καθήκοντά τους:

 Διευθυντές ειδικών σχολείων

Εκπαιδευτικοί ειδικών σχολείων

Εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης (Τ.Ε.)

Εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης

Εκπαιδευτικοί που παρέχουν διδασκαλία στο σπίτι

Ψυχολόγοι

Κοινωνικοί Λειτουργοί

Θεραπευτές Λόγου

Φυσικοθεραπευτές

Εργοθεραπευτές

Σχολικοί Νοσηλευτές

Επαγγελματικοί Σύμβουλοι

Ειδικοί στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών μαθητών

Ειδικοί στη νοηματική γλώσσα των κωφών μαθητών

Ειδικοί στον προσανατολισμό, την κινητικότητα και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών μαθητών

Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό

Χωρίς φόρο υπεραξίας τα ακίνητα πριν το 1994

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν το χαράτσι που ακούει στο όνομα του φόρου υπεραξίας.
Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες νέα ρύθμιση του υπουργείου προβλέπει να μην πληρώνουν τον φόρο υπεραξίας οι ιδιοκτήτες που απέκτησαν ακίνητο πριν το 1994.
Βέβαια πρέπει να περιληφθεί αυτή η νέα ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο αφού πρώτα πάρει την έγκριση της τρόικας.
Με τον τρόπο αυτό πάντως εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου τους τους από αυτό το φοροχαράτσι.
Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος θα είναι μειωμένος καθώς θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης συρρικνώνοντας έτσι τη διαφορά με την τιμή πώλησης.
Επί της διαφοράς ο φόρος θα είναι 15% και εάν είναι το ακίνητο στην ιδιοκτησία του πωλητή για τουλάχιστον 5 χρόνια τα πρώτα 25.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα.

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ "Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στα Ιωάννινα"

http://www.syldnioa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1845:2014-03-13-07-01-46&catid=37:2009-04-18-07-55-34&Itemid=61

Τουρισμός Για Όλους 2013-2014

Κινδυνεύουν με απόλυση 50.000 συμβασιούχοι

Μαθαίνουμε για την ΔΙΑΤΡΟΦΗ μας στο νηπιαγωγείο

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014

Η πιθανή εξέλιξη του καιρού μέχρι και τις 25 Μαρτίου !

Στα πιο θεαματικά θέατρα του κόσμου το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού σύμφωνα με την «Τέλεγκραφ»

Στην κορυφή της λίστας με τα πιο θεαματικά θέατρα του κόσμου, βρίσκεται το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της «Τέλεγκραφ».
Το δημοσίευμα της «Τέλεγκραφ» αναφέρεται σε σημαντικά θέατρα που ξεχωρίζουν λόγω της τοποθεσίας τους, της αρχιτεκτονικής τους και της ιστορίας τους όπως το θέατρο Walt Disney στο Λος Άντζελες σχεδιασμένο από τον Φρανκ Γκερί, το πλωτό θέατρο της λίμνης Κωνστάντια στην Αυστρία καθώς και στην περίφημη όπερα της Βενετίας.
Χτίστηκε με ταχύτατο ρυθμό με δαπάνες του Ηρώδη του Αττικού κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., προς τιμήν της συζύγου του Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ..
Ο προορισμός του οικοδομήματος ήταν κατά κύριο λόγο οι μουσικές εκδηλώσεις και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε Ωδείο.
Η ανάγκη της ανέγερσής του προέκυψε μετά την κατάρρευση του Ωδείου που είχε κτιστεί στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Αθήνας από τον στρατηγό του Αυγούστου, τον Αγρίππα, περί το 15 π.Χ., και εκείνο σε αντικατάσταση του ακόμα παλαιότερου Ωδείου του Περικλή, που είχε πυρπολήσει ο Σύλλας το 85 π.Χ..
Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν της τάξης των 5000 περίπου θεατών. Όπως και στα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, δύο εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα σε ύψος 28 μέτρων. Το ωδείο ήταν στεγασμένο με ξύλινη οροφή από ξύλο κέδρου.
Από διάφορες ενδείξεις προκύπτει ότι το εν λόγω Ωδείο λειτούργησε μόνο 105 χρόνια, δεδομένου ότι τον 3ο αιώνα, δηλαδή το 267 μ.Χ., πολλά οικοδομήματα της Αθήνας, όπως και αυτό, καταστράφηκαν από τους Έρουλους επιδρομείς. Επίσης αυτό το διάστημα από τα διάφορα ευρήματα των ανασκαφών, όπως κρανία ανθρώπων και ταύρων, πιθανολογείται ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε και για μονομαχίες και ταυρομαχίες.
Φαίνεται όμως πως και οι τοίχοι του οικοδομήματος χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως οχυρωματικό έργο, εντασσόμενο στο τείχος που περιέβαλλε τη βάση του λόφου της Ακρόπολης. Εκτός από τα ερείπια οικίσκων που βρέθηκαν μέσα στο Ωδείο βρέθηκαν και ερείπια μικρής εκκλησίας. Στο μέσον της σκηνής και ακριβώς αντίκρυ της λεγόμενης "Βασιλείου Πύλης" ανακαλύφθηκε υπόγειο που εκτείνεται σε όλο το μήκος της έκτασης της σκηνής.
Οι επιχώσεις που επήλθαν στους επόμενους αιώνες σχεδόν το εξαφάνισαν, με μόνο ορατό σημείο τον ψηλό τοίχο της σκηνής, με την όλη κατασκευή να μοιάζει περισσότερο με γέφυρα.
Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες και η χωρητικότητά του ήταν της τάξης των 5000 περίπου θεατών. Όπως και στα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα είχε ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους, δύο εκ των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα σε ύψος 28 μέτρων.
Κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους όσοι επισκέπτονταν τα ερείπια του Ωδείου δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ποιο κτήριο ήταν αυτό. Άλλοι το περιέγραψαν ως ανάκτορα του Λεωνίδα και του Μιλτιάδη, άλλοι ως το "Διδασκαλείο του Αριστοτέλη", ενώ το 1575 ο Ναυπλιώτης λόγιος Θεοδόσιος Ζυγομαλάς το θεωρούσε ως την "Ακαδημία του Αριστοτέλη". Ο πρώτος που υποστήριξε πως επρόκειτο για το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού ήταν ο Άγγλος αρχαιολόγος Ριχάρδος Τσάντλερ το 1764, περίοδο κατά την οποία ο εσωτερικός χώρος του εν λόγω κτίσματος ήταν σπαρμένος με κριθάρι.
Επί οθωμανικής κυριαρχίας το εναπομείναν κτήριο ενσωματώθηκε μαζί με τη Στοά Ευμένους στο Τείχος του Χασεκή (1778) αποτελώντας οχυρωματικό έργο, τον λεγόμενο «Σερπετζέ». Σημειώνεται πως από τα τόξα του Ωδείου κατάφερε ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος να εισέλθει στην Ακρόπολη, τον Δεκέμβριο του 1826, όταν την πολιορκούσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους Έλληνες.
Το ιστορικό θέατρο χρησιμοποιείται σήμερα, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στη σκηνή του έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως τη Μαρία Κάλλας, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, τον Δημήτρη Μητρόπουλο και πολλούς άλλους.

Ας μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά!

της Ιουλιέτας Νταβέλα
Ένα χαμόγελό τους γεμίζει την καρδιά μας με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον... Μας προσφέρει ενέργεια και όμορφη διάθεση να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις τις ζωής! Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να είναι τα παιδιά μας χαρούμενα; Ποια είναι αυτά τα μυστικά που πρέπει να ανακαλύψουμε;
Τα παιδιά από την πρώτη μέρα που γεννιούνται αναζητούν την ασφάλεια, την αγκαλιά, την προστασία. Αναζητούν ένα φιλί! Τα μάτια τους βρίσκουν τη χαρά στα δικά μας!
Μπορούμε να καλλιεργήσουμε την χαρά τους και την ευτυχία τους παίζοντας μαζί τους, πηγαίνοντας βόλτες, μιλώντας τους για όλα τα θέματα που μπορούν να καταλάβουν στην ηλικία που βρίσκονται. Όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο περνάμε μαζί τους τόσο περισσότερο μεγαλώνει η χαρά τους. 
Ένα ακόμα μυστικό είναι να προσπαθούμε να ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή τους. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση προσφέρει συναισθηματική ισορροπία στο παιδί. Να επιβραβεύομαι όλες τις προσπάθειες τους και να δείχνουμε ικανοποίηση με τα κατορθώματα τους. Εδώ, καλό θα είναι φυσικά να μην γινόμαστε υπερβολικοί, να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια που κάνουν και όχι στο αποτέλεσμα. Να τα επαινούμε για όλα εκείνα που προσπαθούν να πετύχουν τα ίδια τα παιδιά και όχι για την ομορφιά τους ή τα όμορφα μάτια τους...
Ακόμα ένα μυστικό γεμάτο από χαρά είναι να επιτρέπουμε στα παιδιά μας την αποτυχία. Να τα στηρίζουμε να πειραματιστούν, να προσπαθήσουν, να δοκιμάσουν και να δεχτούν μια πιθανή αποτυχία. Μένουμε πάντα ένα βήμα πίσω και τα αφήνουμε να κάνουν μόνα τους ότι μπορούν ανάλογα με την ηλικία τους. Τα αφήνουμε να αισθανθούν μόνα τους την χαρά της κατάκτησης και της επιτυχίας.
Τα παιδιά αναζητούν την χαρά σε ό,τι και να κάνουν.
Το προσωπάκι τους την ζωγραφίζει με ένα υπέροχο χαμόγελο!
Ας τους την προσφέρουμε και ας γίνουμε και εμείς χαρούμενοι κοντά τους!

Αλλάζει (πάλι) το μισθολόγιο του Δημοσίου: Ψαλίδι σε έξτρα αμοιβές, μπόνους στους «άξιους»

Αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με περικοπές σε έξτρα αμοιβές σε ορισμένες κατηγορίες με στόχο να δοθεί μπόνους σε όσους μετά από αξιολόγηση θα κριθεί ότι είναι «άξιοι και αποδοτικοί» στην υπηρεσία τους,  προανήγγειλε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ανέφερε , δε, ως παράδειγμα επιπλέον αμοιβών τα οδοιπορικά και τις ημέρες αποζημίωσης για εκτός έδρας απασχόληση, που καθορίζονται με Νόμο του 1999 και με βάση αυτά λαμβάνουν διαφορετικά ποσά, ακόμα και εργαζόμενοι του ιδίου υπουργείου για τις μετακινήσεις και τα εκτός έδρας.
Αφορούν μεταξύ άλλων τις εξής κατηγορίες:
-          Υπάλληλοι ΕΛΓΑ, 47 ευρώ
-          Υπάλληλοι ΟΠΕΚΕΠΕ, 94 ευρώ.
-          Μηχανικοί, αποζημίωση 56 ευρώ
-          Ελεγκτές της ΕΔΕΛ 56 ευρώ
-          Ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου, 29 ευρώ
Η σχετική ρύθμιση πρόκειται να κατατεθεί σε νομοσχέδιο των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών αλλά, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος «δεν μιλάμε επ” ουδενί για μείωση βασικών μισθών».

Τα 18 γνωρίσματα των δημιουργικών ανθρώπων

Τι γίνονται τα αρχεία του υπολογιστή που διαγράφουμε;

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε για να μην πάθετε ΠΟΤΕ έμφραγμα;

Κάνεις κρακ τα δάχτυλα σου ; - Για δες εδω

Το χαρακτηριστικό «κρακ» των δαχτύλων πρωταγωνιστεί στις λίστες με τις πιο ενοχλητικές συνήθειες...

Τι συμβαίνει όμως, στα δάχτυλα και τις ενώσεις τους όταν το κάνουμε αυτό;

Οι σύνδεσμοι ανάμεσα από τα οστά του ανθρώπινου οργανισμού περιέχουν υγρό και αέρια, όπως είναι το άζωτο και το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν το υγρό αυτό βρίσκεται υπό πίεση, τη στιγμή δηλαδή που ασκείται πίεση στον σύνδεσμο, το αέριο απελευθερώνεται και ακούγεται αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος.


Είναι όμως η ανακουφιστική κατά τα άλλα κίνηση, επικίνδυνη για τον οργανισμό;

Σύμφωνα με τον καθηγητή ρευματολογίας και ερευνητή του Πανεπιστήμιου του Johns Hopkins University, Δημήτριο Παππά, M.D, για μερικούς ανθρώπους η κίνηση αυτή είναι μία μια νευρική συνήθεια, ενώ σε άλλους προσφέρει ανακούφιση. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των αρθρώσεων αυτή η συνήθεια και αν ναι, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες;

Υπάρχουν παρενέργειες στις αρθρώσεις;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ότι το «σπάσιμο» των δαχτύλων προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη, όπως για παράδειγμα αρθρίτιδα στις αρθρώσεις.

Ωστόσο, στην

ιατρική βιβλιογραφία είναι διαθέσιμα στοιχεία που αναφέρουν ότι ορισμένες ζημιές στις αρθρώσεις ενδεχομένων να συνδέονται με τις ρωγμές από τον τραυματισμό των συνδέσμων που περιβάλλουν την άρθρωση ή με την εξάρθρωση των τενόντων, καταστάσεις οι οποίες βέβαια βελτιώνονται με κάποια συντηρητική αγωγή.

Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα, ότι μετά από πολλά χρόνια «σπασίματος» των δαχτύλων, οι αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη δύναμη της λαβής σε σχέση με τους ανθρώπους που δε «σπάνε» τα δάχτυλά τους.

Μπορεί η συνήθεια αυτή να οδηγήσει σε αρθρίτιδα;

Δεν υπάρχουν στοιχεία μιας τέτοιας συνέπειας. Σε περιορισμένες μελέτες μάλιστα, που έγιναν, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην εμφάνιση της αρθρίτιδας μεταξύ ατόμων που είχαν την συνήθεια να «σπάνε» τα δάχτυλά τους και σε εκείνους που δεν το έκαναν.

Τι προκαλεί την αρθρίτιδα;

Υπάρχουν διαφορετικά είδη αρθρίτιδας αλλά οι βασικές κατηγορίες είναι δύο: η φλεγμονώδης αρθρίτιδα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η εκφυλιστική αρθρίτιδα, πιο γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα. Οι αιτίες δεν είναι πλήρως καθορισμένες, ωστόσο, οι έρευνες εστιάζουν στην αποσαφήνιση των μηχανισμών που οδηγούν σε αυτές τις ασθένειες.

Σε γενικές γραμμές όμως, μια γενετική προδιάθεση είναι πολύ πιθανό να οδηγεί και στις δύο μορφές αρθρίτιδας. Πιο συγκεκριμένα, για την φλεγμονώδη αρθρίτιδα, πιθανά αίτια θεωρούνται οι άγνωστοι εξωγενείς περιβαλλοντικοί παράγοντες, ενώ στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας, ως «ένοχοι» εικάζονται η γήρανση και η υπερβολική καταπόνηση, που ενδεχομένως να επιταχύνουν τις βλάβες στις αρθρώσεις.

Αν κάποιος πάσχει από αρθρίτιδα, μπορεί η συνήθεια να «σπάει» τα δάχτυλά του να επιδεινώσει την υγεία των αρθρώσεων του;

Όχι. Ωστόσο, θεωρητικά το σκάσιμο της άρθρωσης σε ασθενείς με αδύναμες ή κατεστραμμένες αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει ευκολότερα σε τραυματισμό συνδέσμων ή σε οξύ τραύμα στις αρθρώσεις.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του τι συμβαίνει στις αρθρώσεις ενός παιδιού και ενός ενήλικα;

Όχι, αλλά η τακτική αυτή κίνηση έχει συνδεθεί με «αλλοιώσεις» του δέρματος στην περιοχή των ενώσεων στις γυναίκες.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα «αν το σπάσιμο των δαχτύλων είναι επιβλαβές για τις αρθρώσεις». Ωστόσο, σε αυτό που καταλήγουν οι περισσότερες είναι ότι η συνήθεια αυτή δεν οδηγεί σε αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ασθενέστερη πρόσφυση.

Από την άλλη βέβαια, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένα ποσοστό 7% των ανθρώπων που έχουν αυτή τη συνήθεια, ενδεχομένως να παρουσίασαν βλάβες στην περιοχή του χόνδρου, κάτι που οι ειδικοί επικαλούνται προκειμένου να εξηγήσουν γιατί είναι πολύ απίθανο το «κρακ» να προκαλεί όντως αρθρίτιδα. Το ίδιο ποσοστό, σύμφωνα με τις έρευνες μπορεί να παρουσιάσει άλλα προβλήματα αλλά όχι σοβαρού μεγέθους.

Ως εκ τούτου, η κίνηση αυτή δεν συνιστάται, διότι μπορεί να προκαλέσει κάποια έστω και περιορισμένη ζημιά, αλλά δεν είναι μια ακραία συνήθεια, η οποία θα πρέπει απαραίτητα να αποφεύγεται.

ΟΓΑ: On Line ενημέρωση για τα οικογενειακά επιδόματα

Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνοσ ελληνικός δρόμος

Μια νέα λίστα χαρτογραφεί τους πιο επικίνδυνους δρόμους στον κόσμο και εφιστά την αμέριστη προσοχή των οδηγών λόγω αυξημένης επικινδυνότητας. Ο χάρτης καταρτίστηκε βάσει έκθεσης για την οδική ασφάλεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και περιλαμβάνει 22 δρόμους σε όλο τον κόσμο ανάμεσα τους κι έναν ελληνικό.
Η επαρχιακή οδός που ενώνει τα χωριά Πατιόπουλο και Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας η οποία βαθμολογήθηκε με 6/10 περιγράφεται ως ένας δρόμος με τεράστιες λακκούβες, εξαιρετικά στενός σε σημεία, επικίνδυνος για πτώση και από τις δύο κατευθύνσεις και χωρίς προστατευτικές μπάρες και σήμανση.
Εκτός από το Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας…η λίστα περιλαμβάνει »δρόμους θανάτου» όπως ο παναμερικανικός αυτοκινητόδρομος των 48.000 χιλιομέτρων που ενώνει την Αλάσκα με τη Νότια Αμερική,  διασιβηριανός αυτοκινητόδρομος στη Ρωσία, η λεωφόρος Commonwealth στις Φιλιπίνες, ο δρόμος του φαραγγιού Skippers στη Νέα Ζηλανδία και ο «Αυτοκινητόδρομος του Θανάτου» (Rodovia de Morte) στη Βραζιλία.

Αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα σχολικών μονάδων My School από ΔΟΕΑρ. Πρωτ.709
Αθήνα 12/3/2014
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΘΕΜΑ: «Αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα σχολικών μονάδων My School»

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με δύο, μέχρι σήμερα, αποφάσεις του, στις 22/11/2013 και 5/2/2014, τόνιζε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχολικές μονάδες καθώς και τη βαθύτατη ανησυχία και τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους γονείς των μαθητών η εφαρμογή του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος My School.
  Δυστυχώς, η απάντηση από την πλευρά του Υπουργείου ήταν η αδιαφορία και η άρνηση να δει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξ αιτίας αποφάσεων που αγνοούν, με ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια εκπαίδευση, την άποψη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  Έπειτα από όλα τα παραπάνω το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τη Δευτέρα 10/3/2014 προχώρησε στην κατάθεση αναφοράς στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα σχολικών μονάδων My School, ζητώντας από την Αρχή να προχωρήσει στην αξιολόγηση της νομιμότητας ή μη του προγράμματος My School  καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την παράνομη συμπεριφορά του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο δεν παρέχει την αιτούμενη προστασία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και δε διασφαλίζει τα συμφέροντα των ανήλικων μαθητών.
 

Ισονομία και διαφάνεια για τους συναδέλφους των Ειδικοτήτων στην Π.Ε. από ΔΟΕΑρ. Πρωτ.706
Αθήνα 11/3/2014
Προς
Τους  Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Ισονομία και διαφάνεια για τους συναδέλφους των Ειδικοτήτων στην Π.Ε.

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από την πρώτη μέρα της συγκρότησης του, στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας στις 28 Αυγούστου 2013, έθεσε το ζήτημα της αναστάτωσης και της αδικίας που προκάλεσαν οι μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη Β/θμια στην Α/θμια Εκπαίδευση σε συναδέλφους της Α/θμιας (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών κλπ.) που είδαν ξαφνικά να δημιουργούνται «οργανικές θέσεις» που μέχρι χθες δεν υπήρχαν και τις οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, κάνοντας αδύνατο το να τοποθετηθούν οργανικά στον τόπο που επιθυμούσαν.
  Σε όλο το μέχρι σήμερα χρονικό διάστημα επανειλημμένα ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα ανοιχτά θέματα και φυσικά για το θέμα των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι μετατάξεις. Το απόλυτα ξεκάθαρο στη στάση της Δ.Ο.Ε. είναι ότι, όπως και η Ο.Λ.Μ.Ε. , καταδικάζουμε το βίαιο χαραχτήρα των μετατάξεων που επέβαλε το Υπουργείο Παιδείας ως αναπόφευκτο ισοδύναμο της διαθεσιμότητας, δίχως αυτό να σημαίνει και «καταδίκη» των συναδέλφων που παρά τη θέλησή τους βρέθηκαν να βιώνουν μια πραγματικότητα ανατροπής των δεδομένων της ζωής τους.
  Είναι όμως αδύνατο να μην επισημάνουμε τους κακούς χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου που έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση:
  • Με τη διαδικασία που επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας, επεφύλαξε στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που ήδη υπηρετούσαν στην Π.Ε. μία εξαιρετικά άνιση και άδικη μεταχείριση. Κι αυτό γιατί παρακάμφθηκε εκ μέρους του Υπουργείου η αρχή της ισότητας βάσει της οποίας έπρεπε να αντιμετωπιστούν όλοι οι καθηγητές στην εκπαίδευση. Διότι για πολλούς από τους συναδέλφους που μετατάχθηκαν, οι μετατάξεις σήμαναν όχι απλώς αλλαγή κλάδου, αλλά και μετακίνησή τους στην περιοχή των συμφερόντων τους, καταλαμβάνοντας θέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διεκδικηθεί από τους ήδη υπηρετούντες στην Π.Ε. αν το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε απορρίψει τις αιτήσεις για μετάθεση που είχαν υποβάλει στους ίδιους τόπους, με την αιτιολογία της μη ύπαρξης οργανικών θέσεων ( απόφαση  υπ' αρ. 80571/Δ1/12-06-2013/ΥΠΑΙΘΠΑ).
  • Δεν προκύπτει, επίσης, όπως επισημαίνει και η νομική σύμβουλος της Δ.Ο.Ε., από κανένα σημείο των αποφάσεων, με βάση ποια στοιχεία έχει καταλήξει το Υπουργείο ότι οι κενές θέσεις είναι αυτές που προκηρύσσει και ότι ο αριθμός των πλεοναζόντων είναι αυτός που αναφέρει. Επιπρόσθετα, δεν προκύπτει να υπάρχει Εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης, όπως θα όφειλε να υπάρχει με βάση τη νομοθεσία (άρθρο 82 παρ. 11 του Ν. 4172/2013).
  • Η απάντηση του Υπουργείου στις διαμαρτυρίες για τις αδικίες που έχει δημιουργήσει με επίκληση στην «... αναγκαιότητα λήψης επειγόντων για την οικονομική σταθερότητα της χώρας μέτρων, τα οποία οδήγησαν στην ανατροπή των δεδομένων της ακολουθίας των διαδικαστικών ενεργειών κινητικότητας των εκπαιδευτικών (μεταθέσεων και μετατάξεων)» το μόνο που αποδεικνύει είναι η ανικανότητα για σωστή διαχείριση των εκπαιδευτικών διαδικασιών και τυφλή υπαγωγή τους στη «θολή» αιτίαση περί δημοσιονομικής προσαρμογής.
  • Αυτό όμως που αποτελεί πρόκληση τόσο κατά της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και κατά της μέσης νοημοσύνης είναι η κατ' επανάληψη και πέρα από κάθε οριζόμενη από νόμο διαδικασία εξέτασης και δικαίωσης ενστάσεων που επί της ουσίας αποτελούν ευνοϊκές μεταθέσεις κι όχι υποχρεωτικές μετατάξεις.
  Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την παράνομη μη πραγματοποίηση, μέχρι σήμερα, των μεταθέσεων αλλά και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος περί υποχρεωτικών μεταθέσεων δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η φετινή εκτροπή θα είναι η μόνιμη εικόνα των χρόνων που έρχονται. Τις ανησυχίες αυξάνει και το γεγονός ότι και οι συνάδελφοι που μετατάχθηκαν σε υποτιθέμενες οργανικές θέσεις ειδικοτήτων που δεν είχαν οργανική σύνδεση με την Π.Ε. ακόμα περιμένουν την όποια κίνηση για τοποθέτησή τους. Φαίνεται καθαρά ότι αυτό που θα ακολουθήσει είναι όχι ισότητα για όλους αλλά αδικία και εμπαιγμός για όλους.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αν και έχει ως δεδομένο την αρνητική διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στο να συζητήσει με ειλικρίνεια κι αίσθημα ευθύνης, ως οφείλει, με το πιο πρόσφατο αίτημά της για διάλογο να αναμένει ακόμη απάντηση, καταθέτει την ανησυχία και τις προτάσεις της για το τεράστιο ζήτημα που το Υπουργείο δημιούργησε στην εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη της άρσης των αδικιών και δημιουργία συνθηκών ισονομίας με:
  • Αναίρεση όσων μετατάξεων έγιναν με όρους ευνοϊκών μεταθέσεων.
  • Μετατάξεις από τη Δ.Ε. μόνο στους νομούς όπου είχαν την οργανική τους θέση οι προς μετάταξη εκπαιδευτικοί ή στην έσχατη περίπτωση στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.
  • Διεκδίκηση όλων των οργανικών θέσεων από όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων του νομού με παράλληλη δυνατότητα στους εκτός νομού (που δε μετατέθηκαν γιατί δεν υπήρχαν οργανικές θέσεις) να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις στη διαδικασία των μεταθέσεων ανάλογα με τα μόριά τους. Σε κάθε περίπτωση να υπάρξει δικαιοσύνη και ισότητα.
  • Θεσμοθέτηση νέων οργανικών θέσεων ειδικοτήτων με βάση τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες και με μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
  Είναι σαφές ότι καμιά αδικία δεν πρόκειται να αποκατασταθεί και κανενός είδους σωστός και δίκαιος προγραμματισμός δεν πρόκειται να γίνει για την επόμενη χρονιά αν το Υπουργείο δεν εγκαταλείψει το δρόμο των μονομερών αποφάσεων και δεν προχωρήσει σε ειλικρινή κι ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς.
  Εάν αυτό δε γίνει πράξη η Δ.Ο.Ε. θα σταθεί και πάλι απέναντι σε σχεδιασμούς που ζημιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση, με κινητοποιήσεις και αγώνα καθώς και με χρήση κάθε νόμιμου μέσου ώστε να επιτύχει συνθήκες λειτουργίας που θα διασφαλίζουν το δημόσιο χαραχτήρα της εκπαίδευσης και θα δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης στους λειτουργούς της, προς όφελος των μαθητών.
 

Θέλετε να ρυθμίσετε δάνειο ή κάρτα; Δείτε πόσα θα ζητήσουν να πληρώσετε!

Ο αναλυτικός κατάλογος των χρεώσεων που θα επωμιστεί ο δανειολήπτης που θέλει να εντάξει το δάνειό του σε καθεστώς ρύθμισης, προκαλεί δέος.

Το συνολικό ποσό των επιβαρύνσεων που πρέπει να επωμιστεί κάποιος προκειμένου να εξασφαλίσει εκτοξεύεται σε ύψη δυσθεώρητα τα οποία μπορείτε να υπολογίσετε διαβάζοντας την ανάλυση που ακολουθεί.
Θέλετε να ρυθμίσετε οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με προσημείωση ακινήτου;Θα πρέπει να έχετε στο πορτοφόλι σας, τουλάχιστον 1.500 ευρώ, ζεστό χρήμα. Διότι τόσο κοστίζει κατά μέσο όρο η όλη διαδικασία, για να εγγραφεί δηλαδή στο υποθηκοφυλακείο η προσημείωση και να πληρωθούν τα δικαστικά έξοδα. Και κρατηθείτε.

Υπάρχει χρέωση ακόμα και για τη δακτυλογράφηση των εγγράφων. Τώρα κατά πόσο ο δανειολήπτης που έχει δάνεια ή κάρτες σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, έχει τα 1.500 ευρώ (μπορεί το ποσό να είναι και μεγαλύτερο) είναι το μεγάλο ερώτημα. Διότι κάποιος που έχει την οικονομική ευχέρεια, θα είχε πληρώσει τις δόσεις του και δεν θα χρειαζόταν να πάει σε ρύθμιση. Ας δούμε όμως τι θα πρέπει να πληρώσει ο δανειολήπτης που θέλει να προσημειώσει κάποιο ακίνητο, προκειμένου να μεταφέρει την οφειλή του σε νέο δάνειο, με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλότερο επιτόκιο.
Έλεγχος τίτλων (αμοιβή δικηγόρου): 100 ευρώ
Αμοιβή μηχανικού για διενέργεια τεχνικού ελέγχου του ακινήτου: 170 ευρώ.
Σύνταξη δικογράφων και περιλήψεων και παράσταση στο δικαστήριο: 330 ευρώ
Επισήματα προσημείωσης: 32 ευρώ.
Δακτυλογράφηση: 15 ευρώ
Αμοιβή πληρεξούσιου δικηγόρου του οφειλέτη: 170 ευρώ
Εγγραφή προσημείωσης στο υποθηκοφυλακείο και παραλαβή πιστοποιητικών: 37 ευρώ
Υποβολή δήλωσης βάρους στο κτηματολόγιο: 75 ευρώ.
Τέλη εγγραφής προσημείωσης υποθήκης που αντιστοιχούν στο 1% του ποσού της προσημείωσης. Δηλαδή αν το δάνειο είναι ύψους 50.000 ευρώ, η προσημείωση λαμβάνεται για το 130% ήτοι για ποσό 65.000 και τα τέλη εγγραφής προσημείωσης είναι 650 ευρώ.
Και φυσικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Κατά μέσο όρο χρειάζονται περί τους 5 μήνες, από τη στιγμή που θα υποβληθεί το αίτημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο που θα μπει ως υποθήκη, μπορεί να σηκώσει το «βάρος» που διαμορφώνεται στο 130% του ποσού του δανείου.

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ διοργανώνουν κινητοποίηση στο υπ. Παιδείας για να «μπλοκάρουν» τα υποχρεωτικά σεμινάρια των στελεχών εκπαίδευσης

Προσφυγή της ΟΛΜΕ στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το "MySchool"