Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

Οι 5 περιοχές του Ιονίου που είναι γεμάτες πετρέλαιο

Τι δείχνει η επεξεργασία των τελικών στοιχείων-Εντείνεται η προώθηση της Ελλάδας στις πετρελαϊκές αγορές
Χαμόγελα έφερε η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων που έδωσε η Νορβηγική εταιρεία PGS από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε στον θαλάσσιο χώρο που εκτείνεται νότια της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας.
Η τελική έκθεση των Νορβηγών έδειξε ότι υπάρχουν πέντε κοιτάσματα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, το πρώτο είναι Βορειοδυτικά του Αμβρακικού Κόλπου, το δεύτερο στα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, το τρίτο Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου στα θαλάσσια όρια με την Ιταλία, το τέταρτο στο Κατάκολο και το πέμπτο Βορειοδυτικά της Κέρκυρας.
0488 Οι 5 περιοχές του Ιονίου που είναι γεμάτες πετρέλαιο
Σημαντικό είναι ότι, όπως έδειξαν οι σεισμικές έρευνες, το υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους μοιάζει με το υπέδαφος της Νοτιοανατολικής Ιταλίας και της Αλβανίας που παράγουν ήδη υδρογονάνθρακες.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο ΠΕΚΑ η επεξεργασία των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες ολοκληρώθηκε μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων (data room) με τα στοιχεία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για τις πετρελαϊκές εταιρείες εντός του Φεβρουαρίου. Θα δημιουργηθούν, επίσης, data room στο Όσλο, το Λονδίνο και το Χιούστον.
Η κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει νέο γύρο παραχωρήσεων και ενέτεινε τις προσπάθειές της για την προώθηση της χώρας στις πετρελαϊκές αγορές. Ομάδα επαφών του ΥΠΕΚΑ πραγματοποιεί επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες και συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια, όπως το παγκόσμιο συνέδριο στο Χιούστον που θα γίνει από τις 4 μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου

Τα βιβλία του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου που θα διορθωθούν για το σχολ. έτος 2014-15

Την  παραγωγή και διανομή με τις προτεινόμενες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής διορθώσεις  πολλών  διδακτικών βιβλίων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ,  για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών του σχολικού έτους 2014-2015,υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου. Για να δείτε τον κατάλογο με τα βιβλία κάνετε κλικ εδώ

Διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήσεων μονίμου διορισμού εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών-Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων

Με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας (Δείτε εδώ την εγκύκλιο), δίνει τις ακόλουθες διευκρινίσεις-οδηγίες:
1)) Η περιοχή διορισμού «Β΄ Ανατολικής Αττικής» δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές
διορισμού εκπ/κών κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών, όπως ανακοινώθηκε εκ παραδρομής στο Παράρτημα ΙΙ της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου, και ως εκ τούτου οι υποψήφιοι για διορισμό εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να το περιλαμβάνουν στις προτιμήσεις τους.
Σημειώνεται ότι αιτήσεις εκπ/κών των εν λόγω κλάδων που έχουν ήδη καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας, θεωρούνται έγκυρες ως προς τις λοιπές προτιμήσεις, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από πλευράς των εκπαιδευτικών.
Σε περίπτωση που οι εκπ/κοί επιθυμούν να τροποποιήσουν τις περιοχές προτίμησης ή να αλλάξουν την αύξουσα σειρά επιλογής αυτών, οφείλουν να υποβάλουν νέα αίτηση μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας (βλ. παρ.3 του παρόντος).
2)) Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή της Κεφαλονιάς και οι οποίες καθιστούν αδύνατη την εμφάνιση των ενδιαφερομένων στην οικεία Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρισης των αιτήσεων μόνιμου διορισμού, κατ’ εξαίρεση παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, που διαμένουν στην εν λόγω περιοχή, να αποστέλλουν, μέχρι το πέρας της σχετικής προθεσμίας (βλ. παρ.3 του παρόντος), με τηλεομοιοτυπία (fax) στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου το έντυπο της Αίτησης/Δήλωσης (όπως περιέχεται στο Παράρτημα Ι των ανωτέρω εγκυκλίων) συμπληρωμένο με τα στοιχεία και τις περιοχές προτίμησής τους, κατά σειρά προτεραιότητας, και υπογεγραμμένο από τους ίδιους, συνοδευόμενο με τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά.
Τα εν λόγω έγγραφα θα αποστέλλονται από τους ενδιαφερόμενους απευθείας στην
Υπηρεσία μας [Τμήμα Α΄ της Δ/νσης Προσωπικού Α/θμιας Εκπαίδευσης (fax: 210 344.2582)] συνοδευόμενα υποχρεωτικά από υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86, στην οποία θα δηλώνουν ότι είναι κάτοικοι Κεφαλονιάς.
3)) Προκειμένου να ολοκληρωθούν ομαλά οι διαδικασίες υποβολής και καταχώρισης
αιτήσεων μονίμου διορισμού σχολ. έτους 2013-2014, παρατείνεται η προθεσμία μέχρι και τη Δευτέρα 03-02-2014

Πότε κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων

Χρηματικές ποινές από 100 μέχρι 30.000 ευρώ - Δείτε αναλυτικά τη λίστα και τα ποσά σύμφωνα με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο

Αλλαγές στο νόμο για τα κατοικίδια και «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας.

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο
Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
 - Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς θα πρέπει να ενημερώνει τον κτηνίατρό του για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων.
- Γίνεται υποχρεωτική η σήμανση (τσιπ) ακόμα και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και τη διασφάλιση της υγείας τους.
- Απαιτείται άδεια εκτροφέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής, ακόμη και για ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών.
- Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αγορών, καθώς δεν είναι δυνατόν στους χώρους αυτούς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ευζωίας των ζώων.
- Απαγορεύεται η εισαγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
- Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς φίμωτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Ακόμα αυστηρότερα είναι τα πρόστιμα για περιστατικό κακοποίησης, παραμέλησης και μη τήρησης των κανόνων ευζωίας, ενώ προστέθηκαν και νέα πρόστιμα, όπως αυτά που απαγορεύουν την εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων και επιφέρουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Τα κύρια πρόστιμα

- Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμοί και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου 100 ευρώ.
- Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ.
- Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ.
- Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ.
- Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ.
- Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ.
- Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση περισσοτέρων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς 500 ευρώ.
- Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Εκτροφή και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων μετά την οριζόμενη λήξη της μεταβατικής πενταετούς περιόδου 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ.
- Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με οικονομικό όφελος 5.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο.
- Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία 10.000 ευρώ ανά ζώο.
- Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του ή πραγματοποιεί παράσταση 20.000 ευρώ για κάθε ζώο που διατηρείται.
- Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

Νέο χαράτσι σε όσους μετακινούνται πολύ με Ι.Χ.

Σκέφτονται την τοποθέτηση GPS σε κάθε αυτοκίνητο και τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύονται - Δύσκολο το συγκεκριμένο μοντέλο, εναλλακτικό σχέδιο η μηνιαία καταβολή των τελών

Ριζικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τα Ι.Χ. Σύμφωνα με εισήγηση που έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προωθείται σχέδιο που θα περιλαμβάνει λιγότερους φόρους από το 2015 για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. Στόχος είναι να υπάρξουν μειώσεις στους φόρους που θα οδηγήσουν στην σχεδόν ολοκληρωτική εξάλειψη του φαινομένου της κατάθεσης πινακίδων.

Κεντρικά σημεία της εισήγησης αποτελούν η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα στα ακριβά αυτοκίνητα, η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ και η συνακόλουθη μείωση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα σε ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται στο 5%-10% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ ηλικίας έως 10 ετών.

Το δημοσιονομικό κλειδί που θα επιτρέψει τις παραπάνω ελαφρύνσεις, όπως αναφέρουν τα Νέα, κρύβεται στο νέο σύστημα προσδιορισμού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, το οποίο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης πινακίδων.

Η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ΙΧ δούλεψε εντατικά για περίπου τρεις μήνες. Αξιολόγησε τα συστήματα φορολόγησης των αυτοκινήτων που εφαρμόζονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και στην Αμερική και έχει καταλήξει - όπως λένε στελέχη της Καραγεώργη Σερβίας - σε δέσμη προτάσεων που θα οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές.

Ακολουθώντας το ολλανδικό μοντέλο

Αυτό που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον των μελών της επιτροπής ήταν το λεγόμενο ολλανδικό μοντέλο. Προβλέπει τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας κάθε μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, κάθε αυτοκίνητο εφοδιάζεται με GPS το οποίο καταγράφει και μεταφέρει ηλεκτρονικά σε έναν κεντρικό κόμβο τα δεδομένα. Η χρέωση ανά χιλιόμετρο, στο ολλανδικό μοντέλο, είναι 0,03 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως στα 10.000 χιλιόμετρα ανά χρόνο τα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνονται σε 300 ευρώ.

Το μοντέλο αυτό είναι εκείνο που θεωρείται ιδανικό στους κόλπους της Καραγεώργη Σερβίας. Αναγνωρίζουν όμως αρμόδια στελέχη πως είναι πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του και σημειώνουν πως υπάρχουν και εναλλακτικές παρεμφερείς λύσεις.

Μία τέτοια, η οποία επίσης έχει τεθεί στο τραπέζι, αφορά το ενδεχόμενο παροχής της δυνατότητας στους φορολογουμένους να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και επομένως να καταθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας επίσης με τον μήνα. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, αλλά όπως λένε αρμόδιες πηγές «περιμένετε και θα εκπλαγείτε…».

Πως ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά ? Έξυπνο και απλό κόλπο!


Πως ξεχωρίζουμε τα φρέσκα αυγά ? Έξυπνο και απλό κόλπο!
Πολλές φορές έχουμε αυγά στο ψυγείο μας που δεν θυμόμαστε πότε τα αγοράσαμε και αν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση.
Έχει συμβεί σε όλες μας.
Γι’ αυτό λοιπόν βρήκαμε ένα πολύ έξυπνο και απλό κόλπο για να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα παλιά αυγά.
No1. Πολύ φρέσκο
Θα βυθιστεί στο πλαϊνό μέρος του, και θα παραμείνει βυθισμένο.
Νο2. Φρέσκο (μίας εβδομάδας)
Θα βυθιστεί και αυτό, αλλά το πίσω μέρος του αυγού (το μεγάλο) θα είναι ελαφρώς ανυψωμένο.
Νο3. Παλιό (τριών εβδομάδων)
Θα βυθιστεί αλλά με τη μύτη προς τα κάτω. Το πίσω μέρος του αυγού θα δείχνει προς τα επάνω.
Νο4. Πολύ παλιά αυγά!!! -ΠΡΟΣΟΧΗ-
Το αυγό επιπλέει κανονικά. Αυτά τα αυγά δεν είναι κατάλληλα προς βρώση και πρέπει να τα πετάξετε.
Επίσης:
- Ένα φρέσκο αυγό πρέπει να έχει σφριγηλό και συμπαγή κρόκο, που να μην σπάει εύκολα.
- Στα βραστά αυγά, όταν τα ξεφλουδίζουμε δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα στο αυγό και τη φλούδα.

«Τελεσίγραφο» Κ. Αρβανιτόπουλου για την ανακατανομή οργανικών θέσεων στο υπουργείο Παιδείας

Νέα προθεσμία μέχρι 30-6-2014 έδωσε εγγράφως ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, στην Επιτροπή Αναδιοργάνωσης Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να παραδώσει την εισήγησή της για την ανακατανομή των οργανικών θέσεων, προκειμένου να εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 Με την απόφαση ανακατανομής προσδιορίζονται κατά κλάδο και κατά κατηγορία οι τυχόν πλεονάζουσες οργανικές θέσεις προσωπικού.

Μείωση των συντάξεων λόγω παρακράτησης φόρου (αναλυτικά παραδείγματα)

Προσλήψεις 2.000 εκπαιδευτικών για τα κοινωνικά φροντιστήρια

Το δέλεαρ των… προαγωγών και οι τιμωρητικές διατάξεις της προωθούμενης αξιολόγησης. Ανακοίνωση της "υπέρβασης"

Σε αναβρασμό βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η εκπαιδευτική κοινότητα με την επιχειρούμενη, από την πλευρά της κυβέρνησης, εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας - αρχικά - και της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού στη συνέχεια. Για την υλοποίηση του σχεδίου της η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη γνωστή συνταγή «του καρότου και του μαστιγίου», όπου καρότο είναι οι υποσχέσεις για προαγωγές (με τις πολυπόθητες αυξήσεις) και μαστίγιο είναι...
Κατεβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση

Πίνακας με τις σχολικές διακοπές και τις αργίες σε όλη την Ευρώπη

Ειρηνικός ωκεανός: Το 98% του βυθού του καλύπτεται από πτώματα

Θάλασσα του θανάτου έχει γίνει ο Ειρηνικός ωκεανός εξαιτίας του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα.
Το 98% του πυθμένα του ωκεανού καλύπτεται από νεκρή μάζα: από ψάρια και πλανγκτόν μέχρι απόβλητα οργανισμών. Η ζωή στα νερά του Ειρηνικού εξαφανίζεται με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς.
Έρευνα που δημοσιεύματα στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, που περιέχει τα στοιχεία καταγραφών των τελευταίων 24 ετών, δείχνει ότι μόλις τα 2 τελευταία παρατηρείται τόσο υψηλή συγκέντρωση νεκρής μάζας.
Μόλις το Μάρτιο του 2012, το 1% του πυθμένα του ωκεανού ήταν νεκροί οργανισμοί ποσοστό που στις αρχές του 2013 έγινε 98%!
Οι επιστήμονες αποκλείουν μια τόσο ξαφνική αλλαγή να οφείλεται σε κάποιο άλλο φαινόμενο όπως πχ η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πόσο κοστίζει ένα πακέτο τσιγάρα σε 444 πόλεις ανά την υφήλιο

Πως διακρίνετε πως το μέλι είναι νοθευμένο!

Νοθευμένο μέλι
Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην νοθεία του μελιού.
Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθιστεί σε καθαρό μέλι, και μετά προσπαθήσεις με έναν αναπτήρα να το ανάψεις, τότε έστω και δύσκολα θα πάρει φωτιά.
Εάν όμως αυτή η δοκιμή γίνει με το αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει στο μέλι να καεί, και έτσι θα παραγάγει έναν ήχο τριξίματος.
Αυτό συμβαίνει γιατί το νοθευμένο μέλι είναι
λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία.
Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθαρό μέλι.
Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως.
Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες που φέρουν αρκετή υγρασία.
Για την ακρίβεια σε ένα ποτήρι κρύο νερό:
α) το καθαρό μέλι χύνεται στον πυθμένα χωρίς να διαλύεται εύκολα.
β) και γ) μέλι αναμειγμένο με 70% σιρόπι ζάχαρης.Δε χύνεται όπως το μέλι και δημιουργεί αναταραχή και θόλωση σχεδόν στιγμιαία, ειδικά όταν ρίχνουμε μεγάλη ποσότητα και ανακινούμε ελαφρά το νερό.Το σιρόπι εναποθέτεται ανομοιόμορφα στον πάτο.
δ) σε σκέτο σιρόπι ζάχαρης, η θόλωση είναι ακόμα πιο έντονη και δεν υπάρχει εμφανής εναπόθεση στον πάτο.
Το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσοστού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και της λευκότητας του.
Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό.
Εάν το μέλι περιέχει το αλεύρι ή το άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύεται γρήγορα.
Όταν το μέλι που αναμίχθηκε με το αλεύρι ή το άμυλο θερμανθεί, το μέλι υγροποιείται στην αρχή, και όταν ψυχθεί γίνεται πιο σκληρό.
Η προσθήκη της εμπορικής γλυκόζης στο μέλι μπορεί να ανιχνευθεί με μια δοκιμή ιωδίου.
Ένα μικρό δείγμα του μελιού είναι αραιωμένο σε ίση ποσότητα νερού, 1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου αναμιγνύονται με 50ml νερού και αυτό το διάλυμα προστίθεται έπειτα στο αραιωμένο μέλι.
Εάν το μέλι περιέχει την εμπορική γλυκόζη, το μείγμα θα γίνει κόκκινο ή ιώδες λόγω της παρουσίας των αποκαλούμενων κόκκινων δεξτρινών που βρίσκονται στο τεχνητό προϊόν γλυκόζης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (που σημαίνει μεγάλο κόστος) θα πρέπει να μένει χωριστά από άλλα μέλια μέχρι να του γίνει έλεγχος σε κάποιο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων, με γνώσεις στα μελισσοκομικά προϊόντα.
Προσοχή λοιπόν στο τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε.
Και να θυμάστε πως το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο

ΥΠΕΣ: Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες

Εγκαίρως οφείλουν να στείλουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τα αιτήματά τους για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για το 2014, δεδομένου ότι για το δίμηνο διάστημα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναστέλλονται οι πάσης φύσεως προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές.
Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε έγγραφο στους αρμόδιους φορείς που αφορά στον «προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2014 στους ΟΤΑ α” και β” βαθμού και στα ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης».
Με το έγγραφο αυτό, ο Γιάννης Μιχελάκης ενημερώνει τους δήμους και τις περιφέρειες πως πριν το πάγωμα των προσλήψεων «θα πρέπει να έχουν ήδη στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό για την κάλυψη εποχικών, παροδικών ή πρόσκαιρων αναγκών, για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων έργων, καθώς και στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων πριν από την έναρξη της εκλογικής περιόδου».
Συγκεκριμένα, οι ΟΤΑ α” και β” βαθμού, τα ΝΠΙΔ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας  και τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης καλούνται να αποστείλουν τα αιτήματά τους, για το προσωπικό ορισμένου χρόνου το αργότερο έως τις  10.2.2014 στο υπουργείο Εσωτερικών και για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου ως 17.2.2014 στο ΑΣΕΠ.
Επιπλέον, στο έγγραφο του υπουργείου επισημαίνονται τα εξής:
  • Για την άμεση κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν σε περίπτωση αποχώρησης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχεται η δυνατότητα αναπλήρωσής τους με την πρόσληψη του αμέσως επόμενου στη σειρά των πινάκων κατάταξης που είχαν εκδοθεί για τον σκοπό αυτό.
  •  Επίσης οι δήμοι θα πρέπει να αποστέλλουν στο υπουργείο Παιδείας -και όχι στο υπουργείο Εσωτερικών- τα αιτήματα προσλήψεων πτυχιούχων φυσικής αγωγής για το Πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» και σύναψης συμβάσεων έργου για σχολικές καθαρίστριες.
  •  Όσο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σημειώνεται ότι έχει παραταθεί εκ νέου η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού έως 30.9.2014 και επομένως δεν απαιτείται η χορήγηση έγκρισης της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει.
Δείτε το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών εδώ.

Kατεβάστε δωρεάν 1.840 βιβλία!

Στη σελίδα αυτή θα βρείτε σημειώσεις και συγγράμματα για μαθήματα τα οποία σχετίζονται με τα μαθηματικά, αλλά και όχι μόνο…
Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη αυτή περιέχει όπως θα δείτε υλικό το οποίο σχετίζεται με τα υπολογιστικά μαθήματα, τις γλώσσες προγραμματισμού αλλά και την μαθηματική φυσική ενώ προστίθενται συνεχώς βιβλία και από άλλους επιστημονικούς κλάδους.
Τα βιβλία που θα βρείτε σε αυτή την ιστοσελίδα βρίσκονται ως επί το πλείστον σε μορφή pdf ή σε on-line μορφή (σελίδες html). Παρόλο που αρκετά βιβλία κυκλοφορούν σε μορφή postcript, έχουν μετατραπεί όλα σε pdf, για λόγους συμβατότητας. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια στο να κατηγοριοποιηθούν αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ίσως βέβαια να έχετε κάποιες
ενστάσεις όσον αφορά την κατηγοριοποίηση και ο λόγος είναι ότι κάποια από τα βιβλία ανήκουν σε παραπάνω από μία κατηγορίες.
Kατεβάστε δωρεάν 1.840 βιβλία!  Φυσικά δωρεάν και εντελώς νόμιμα . Στη σελίδα αυτή θα βρείτε σημειώσεις και συγγράμματα για μαθήματα τα οποία σχετίζονται με τα μαθηματικά, αλλά και όχι μόνο…
Kατεβάστε δωρεάν 1.840 βιβλία!
Φυσικά δωρεάν και εντελώς νόμιμα .
Στη σελίδα αυτή θα βρείτε σημειώσεις και συγγράμματα για μαθήματα τα οποία σχετίζονται με τα μαθηματικά, αλλά και όχι μόνο…
Για να ανοίξετε pdf αρχεία πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το λογισμικό Adobe Acrobat Reader το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα του προγράμματος.
Τα περισσότερα βιβλία είναι ανεβασμένα στον server. Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η επιλογή, είναι για να μην υπάρχει δέσμευση από άλλα sites, τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να τροποποιήσουν το περιεχόμενό τους, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στο υλικό το οποίο αυτά προσφέρουν. Εξαιρέσεις αποτελούν βιβλία των οποίων τα δικαιώματα επιτρέπουν το “κατέβασμα” μόνο από τη σελίδα του συγγραφέα. Όλα τα βιβλία που θα βρείτε στην Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη είναι νόμιμα.
Τα βιβλία κατεβαίνουν από εδώ: http://www.free-ebooks.gr/gre/tags/index
Δείτε ακόμη: Free ebooks – Project Gutenberg

«Κίνδυνος θάνατος» οι τηγανιτές πατάτες -Οι 3 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να ξαναφάτε ποτέ

Aποτελούν, ίσως, τον πειρασμό στον οποίο δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς: Τηγανιτές πατάτες. Αυτό, όμως, το αγαπημένο συνοδευτικό όταν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, μετατρέπεται στο μεγαλύτερο διατροφικό παραστράτημα προκαλώντας πολλά προβλήματα υγείας.
Τα τρία χαρακτηριστικά τους που, σύμφωνα και με το onmed.gr,  τις καθιστούν απαγορευτικές είναι τα εξής:
  • Είναι ο χειρότερος υδατάνθρακας
Είναι φτιαγμένες από απλούς υδατάνθρακες οι οποίοι μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη όταν αυτοί διασπώνται από τον οργανισμό. Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες  απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό και εάν δεν καούν το ταχύτερο δυνατό, αποθηκεύονται στο σώμα μας με τη μορφή λίπους.
  • Περιέχουν τα απαγορευμένα λιπαρά τρανς
Οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν τρανς λιπαρά τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνα. Επίσης, η κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη. Για το λόγο αυτό έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ.
  • Μας φορτώνουν με ανθυγιεινά λίπη
Κατά το τηγάνισμα, τα κορεσμένα λιπαρά μετατρέπουν τις πατάτες σε «ωρολογιακή βόμβα», καθώς οδηγούν στην απόφραξη των αρτηριών και το σχηματισμό θρόμβων. Παράλληλα, τα κορεσμένα λιπαρά παραμένουν στον οργανισμό για περισσότερο χρονικό διάστημα και αυξάνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Η χρόνια κατανάλωση ανθυγιεινών λιπαρών μπορεί, τελικά, να οδηγήσει στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.
iefimerida.gr

Λιγότεροι φόροι για τα ΙΧ το 2015 (πίνακας)

Λιγότερους φόρους θα πληρώνουν από το 2015 οι ιδιοκτήτες ΙΧ. Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα φορολόγησης των αυτοκινήτων, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά με εσωτερικές μειώσεις στους φόρους που θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, σχεδόν στην εξάλειψη του φαινομένου μαζικής κατάθεσης πινακίδων. Με λίγα λόγια, ο περιορισμός της κατάθεσης πινικίδων θα χρηματοδοτήσει τις ελαφρύνσεις.
Κεντρικά σημεία της εισήγησης που έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα στα ακριβά αυτοκίνητα, η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ και η συνακόλουθη μείωση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα σε ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται στο 5%-10% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ ηλικίας έως 10 ετών.
Το δημοσιονομικό κλειδί που θα επιτρέψει τις παραπάνω ελαφρύνσεις κρύβεται στο νέο σύστημα προσδιορισμού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, το οποίο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης πινακίδων.Σχολικά Καθήκοντα: ο εφιάλτης των γονιών!

Αν ένα παιδί δεν διαβάζει παίρνοντας χαμηλούς βαθμούς δεν έχει την κοινωνική αποδοχή. Αν, μάλιστα, δεν σπουδάσει θεωρείται αποτυχημένο χωρίς κάποιο στήριγμα για μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία. Η ύπαρξη ενός πτυχίου στο βιογραφικό του παιδιού προσδίδει κύρος και σιγουριά. Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως αυτές οι αντιλήψεις υπήρχαν, υπάρχουν και πολύ πιθανά συνεχίσουν να υπάρχουν στην κοινωνία  μας.
Αν το παιδί μας μελετά πρόθυμα είναι μια εύκολη υπόθεση για εμάς. Αν, όμως, αρνείται να διαβάσει;
Ξεκαθαρίζουμε τις σκέψεις μας και αναλαμβάνουμε δράση!
Αρχικά, ας αναλογιστούμε αν επιθυμούμε οι παραπάνω αντιλήψεις που έχουν εδραιωθεί στην κοινωνία να επηρεάσουν τον τρόπο διαπαιδαγώγησής μας. Θέλουμε να πιέζουμε διαρκώς το παιδί μας να διαβάσει, δημιουργώντας μ’αυτόν τον τρόπο μία θλιμμένη και κουρασμένη προσωπικότητα ή θέλουμε μία υγιή προσωπικότητα. Ένα παιδί μπορεί να εξελιχθεί σ’έναν λειτουργικό ενήλικα ακόμα κι αν κάποτε στην γ’ δημοτικού είχε χαμηλούς βαθμούς.
Ωστόσο, θα πρέπει να ενισχύσουμε το παιδί μας ώστε να αναλάβει τις σχολικές του υποχρεώσεις και μάλιστα, να ξεκαθαρίσουμε πως πρόκειται για μία δική του προσωπική υπόθεση χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν χρειαστεί τη βοήθειά μας δεν θα το βοηθήσουμε. Θα πρέπει να του τονίσουμε πως σε κάθε ηλικία υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να μας αρέσουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα μάθει από μικρή ηλικία να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του και να είναι υπεύθυνο. Όμως, προκειμένου να βοηθήσουμε το  παιδί μας να είναι υπεύθυνο με τις σχολικές του υποχρεώσεις δεν αρκεί μία προκαθορισμένη ώρα διαβάσματος, αλλά πρέπει να οργανωθεί όλη η οικογένεια μέσα σ’ αυτό. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει ναι μεν να υπάρχει μία ώρα διαβάσματος την οποία όμως θα σέβονται όλα τα μέλη της οικογένειας αποφεύγοντας να διασπούν την προσοχή του παιδιού.
Πως θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το παιδί μας να διαβάσει;
1. Χώρος & Χρόνος: το γραφείο είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση. Θα πρέπει να είναι συμμαζεμένο και λειτουργικό, καθώς εκεί θα πρέπει να απλώσει άλλα βιβλία κάθε φορά και να αναζητά ίσως διαφορετικό εξοπλισμό. Επίσης, καλό θα ήταν το γραφείο να μην είναι τοποθετημένο κοντά σε παράθυρο καθώς ενισχύεται η διάσπαση προσοχής του. Από την άλλη, ο χρόνος επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δεν γίνεται ένα παιδί να είναι συγκεντρωμένο μετά από το μεσημεριανό του φαγητό ή όταν παίζει η αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση.
2. Ενίσχυση της Συγκέντρωσης: αυτό επιτυγχάνεται μέσω μικρών διαλειμμάτων. Μάλιστα, μία επιβράβευση μετά την ολοκλήρωση των σχολικών καθηκόντων θα ενισχύσει την συμπεριφορά διαβάσματος του παιδιού (π.χ. μπορούμε να του ετοιμάσουμε το αγαπημένο του κολατσιό ή να δει μία ώρα παραπάνω τηλεόραση κτλ.). Η επιβράβευση θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό μας ακόμα κι αν το παιδί δεν φέρει τους ποθητούς υψηλούς βαθμούς, καθώς εμάς μας ενδιαφέρει η προσπάθεια που καταβάλλει κι όχι το αποτέλεσμα.
3. Εκμάθηση Τεχνικών Διαβάσματος (λ.χ. δύσκολα μαθήματα στην αρχή, τακτές επαναλήψεις κτλ.)
4.Παιχνίδι & Μάθηση: μπορούμε να αξιοποιήσουμε οτιδήποτε υπάρχει στην καθημερινότητά μας (π.χ. πίνακες, αφίσες, όσπρια για ενίσχυση της αριθμητικής, ζωγραφική κτλ.) ώστε να ενισχύσουμε τη συμπεριφορά διαβάσματος του παιδιού. Μπορούμε εμείς να οργανώσουμε ένα παιχνίδι-μάθησης και μέσα από αυτό το παιδί να κάνει επανάληψη χωρίς να το αντιλαμβάνεται σαν μία κλασική ανιαρή διαδικασία διαβάσματος.
Είναι άξιο να σημειωθεί πως αν το παιδί για οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμεί να διαβάσει καλύτερα να μην το εξαναγκάσουμε καθώς θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Καλό θα ήταν να κάνουμε μία μικρή συμφωνία με το παιδί λέγοντας π.χ. “Θα παίξεις τώρα αλλά σε μία ώρα θα ολοκληρώσεις τα σχολικά σου καθήκοντα.”Επίσης, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε την ευρεία έννοια του σχολείου σαν τιμωρία: “Δεν ήσουν καλό παιδί. Δεν θα βγεις. Θα κάτσεις να διαβάσεις.” Μ’ αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσουμε το παιδί να μισήσει το διάβασμα.
Καλό Διάβασμα λοιπόν!!!

Aγριεμένος μπαίνει ο Φλεβάρης και φέρνει χιονιά

http://www.toxwni.gr/ellada/item/11437-agriemenos-mpainei-o-flebaris-kai-fernei-xionia

Ερχεται νέα «βόμβα» από το ΣτΕ για τις περικοπές μισθών

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα καταναλωθεί -σε μεγάλο βαθμό- για την υλοποίηση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θέμα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές μισθών το 2012 στους πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Κανείς δεν ξέρει αν θα ακολουθηθεί το σκεπτικό που υιοθετήθηκε για την απόφαση σχετικά με την ακύρωση των περικοπών στους ενστόλους, δεδομένου ότι και οι πανεπιστημιακοί ανήκουν σε ειδικό μισθολόγιο. Στο μεταξύ, αρχές Μαρτίου αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές στα εφάπαξ όταν πρόκειται ειδικά για ταμεία που δεν στηρίζονται σε κρατική χρηματοδότηση. Ως προς αυτό, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η απόφαση θα είναι σαφώς υπέρ των δικαιούχων των εφάπαξ.
Το οικονομικό επιτελείο δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος από όλες αυτές τις αποφάσεις. Ωστόσο, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ένα σημαντικό ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κατευθυνθεί για την κάλυψη της «τρύπας» που θα ανοίξει με τις δικαστικές αποφάσεις.

Βρήκε νόμισμα του 1 σεντ που…αξίζει εκατομμύρια

Ένα νόμισμα του ενός σεντ, που για χρόνια ήταν ξεχασμένο στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, θα κάνει τον Αμερικανό ιδιοκτήτη του πλουσιότερο κατά τουλάχιστον 2 εκ. δολάρια.
Ο Ράντι Λόρενς είχε λάβει πριν από χρόνια από τον πατέρα του, ως δώρο, μια σειρά από σπάνια νομίσματα. Δεδομένου ότι τα παρέλαβε μέσα σε μια χάρτινη συσκευασία… φαγωμένου σάντουιτς, ο νέος ιδιοκτήτης δεν έδωσε και πολλή σημασία.
Πρόσφατα, ωστόσο, ανακάλυψε ότι ένα από αυτά είναι από μόνο του… θησαυρός. Πρόκειται για νόμισμα του ενός σεντ, το οποίο χρονολογείται από το 1974. Γιατί αναμένεται ότι θα πιάσει τουλάχιστον 2 εκ. δολάρια στην ήδη προγραμματισμένη δημοπρασία; Πολύ απλά, διότι είναι το ένα από τα μόλις δέκα που δημιουργήθηκαν.
Η παραγωγή του σταμάτησε πολύ γρήγορα, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν το «διάβαζαν» οι ακτίνες-Χ. Για καλή τύχη του Λόρενς…

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Ποιες αργίες κόβονται τελικά. Πότε θα ξεκινάει η σχολική χρονιά.

- Τις αργίες που θα αφήσει... μετεξεταστέες αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
- «Κόβονται» οι αργίες Αη Γιαννιού και εκείνη την Τριών Ιεραρχών
- Ποιες άλλες είναι... υποψήφιες για να μην ισχύουν πια
- Αλλαγές και στην ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς
- Σκέψεις να κλείνουν τα σχολεία τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου

Τις αργίες που θα αφήσει... μετεξεταστέες αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και όπως φαίνεται τις βρήκε. Για αρχή, θα «κοπούν» δυο αργίες, αυτή του Αη Γιαννιού και εκείνη την Τριών Ιεραρχών. Πότε θα ανοίγουν τα σχολεία...

Σε αυτή την απόφαση έχει καταλήξει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, όπως αποκάλυψε σε συνάδελφούς του βουλευτές, γράφει ο ΒΗΜΑτοδότης.
Έτσι, τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων δε θα ανοίγουν στις 8 Ιανουαρίου αλλά μια μέρα νωρίτερα, ενώ θα γίνονται κανονικά μαθήματα στις 30 Ιανουαρίου, που μέχρι σήμερα ήταν αργία προς τιμή των Τριών Ιεραρχών, των Αγίων των Γραμμάτων.

Υπάρχει πρόταση να καταργηθούν και μερικές άλλες τοπικές αργίες, όπως του Αποστόλου Ανδρέα, κατά την οποία οι Πατρινοί μαθητές είχαν αργία για να τιμήσουν τον πολιούχο άγιο της πόλης τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Παιδείας αποκάλυψε επίσης ότι επεκτείνεται η σχολική φορά. Εδώ, όμως δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Σκέψη είναι να αρχίζει η σχολική χρονιά την 1η Σεπτεμβρίου και να τελειώνει είτε στο τέλος Μαΐου είτε στις αρχές Ιουνίου, όπως παλιά.
Αντικαπνιστική εκστρατεία


Δραματική αύξηση του καπνίσματος στα γυμνάσια και τα λύκεια δείχνουν τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο γι’ αυτό και έρχεται αντικαπνιστική καμπάνια.

«Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε ότι κοριτσάκια ετών 14 καπνίζουν αρειμανίως μέσα στο σχολείο» έλεγε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Η αντικαπνιστική εκστρατεία που θα αρχίσει άμεσα θα περιλαμβάνει διαλέξεις, προβολές βίντεο κτλ.

Επίσης, θα αρχίσει συστηματικός έλεγχος ώστε να απαγορευθεί η είσοδος πακέτων τσιγάρων ή καπνού σε όλα τα σχολεία.

Σε ποια χώρα της Ευρώπης ο κατώτατος μισθός είναι... 1.874 ευρώ;

Τεράστιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες χώρες της Ε.Ε. στο θέμα των μισθών

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, οι μισθοί σε ορισμένες χώρες αγγίζουν ακόμα και τα 1.874 ευρώ, όπως συμβαίνει στο Λουξεμβούργο.
Την ίδια ώρα όμως στην Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» όπως φαίνεται η κατάσταση σε Πολωνία, Κροατία και Πορτογάλια δεν συγκρίνεται με κατάσταση σε Βέλγιο και Ολλανδία, αφού ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 369, 401 και 566 ευρώ. Η Ελλάδα, δεν βρίσκεται στην τελευταία θέση πάντως αφού ο κατώτατος σύμφωνα με τον μέσο όρο της αγοράς είναι στα 684 ευρώ.
Έτσι αναλύοντας τον μισθό σε ωρομίσθια, Λουξεμβούργο, Γαλλία και Βέλγιο έχουν τα υψηλότερα με 11,10, 9,43 και 9,10 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα κατώτατα είναι σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Λετονία 0,95, 1,06 και 1,71 ευρώ. Στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 3,35 ευρώ.
Οι κατώτατοι μισθοί στην Ευρώπη:
Λουξεμβούργο 1.874
Βέλγιο 1.502
Ολλανδία 1.478
Ιρλανδία 1.462
Γαλλία 1.430
Βρετανία 1.190
Σλοβενία 784
Ισπανία 753
Μάλτα 697
Ελλάδα 684
Πορτογαλία 566
Κροατία 401
Πολωνία 369
*Στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 961 ευρώ
Το κατώτατο ωρομίσθιο στην Ευρώπη
Λουξεμβούργο 11,10
Γαλλία 9,43
Βέλγιο 9,10
Ολλανδία 9,07
Ιρλανδία 8,65
Γερμανία 8,50
Βρετανία 7,78
Σλοβενία 4,53
Ισπανία 3,91
Ελλάδα 3,35
Πορτογαλία 2,92
Κροατία 2,29
Πολωνία 2,21
Τσεχία 2,01
Ουγγαρία 1,97
Σλοβακία 1,94
Εσθονία 1,90
Λιθουανία 1,76
Λετονία 1,71
Ρουμανία 1,06
Βουλγαρία 0,96
*Στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα ανατολικά στα 7,39 ευρώ και στα δυτικά 5,31 ευρώ

ΥΠΕΡΟΧΟ ΒΙΝΤΕΟ: Στους δρόμους της Αθήνας το 1962

Στοιχεία ΣΟΚ για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας!

Οι λαμπτήρες ενέργειας, οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τα τελευταία χρόνια τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, είναι αδιαμφισβήτητα μία καινοτομία στο χώρο της φωταγώγησης και του ηλεκτρισμού.

Τα οφέλη από τη χρήση τους είναι τεράστια και σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Η τιμή αγοράς τους σε αναλογία με τη διάρκειά τους είναι πλέον κάτι παρά πάνω από ικανοποιητική. Η παγκόσμια εξοικονόμηση ενέργειας δε, ανέρχεται σε ποσοστά που έχουν βοηθήσει καταφανώς το περιβάλλον.
Οικολόγοι και ακτιβιστές έχουν δώσει κατά το παρελθόν μάχες με τα εργοστάσια παραγωγής των παλιών ενεργοβόρων λαμπτήρων και τελικά κατάφεραν βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τους αντικαταστήσουν.
Υπάρχουν όμως και κάποιες ιδιαιτερότητες για τις οποίες ελάχιστοι έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Οι νέοι λαμπτήρες ενέργειας στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μία ποσότητα υδράργυρου που εμπεριέχουν στο εσωτερικό τους. Όσο οι λάμπες αυτές λειτουργούν κανονικά είναι τελείως ακίνδυνες. Κανείς όμως δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που ελλοχεύον σε περίπτωση που ένας λαμπτήρας ενέργειας σπάσει.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η ανακύκλωση των συγκεκριμένων λαμπτήρων είναι υποχρεωτική για όλους σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί. Το σπάσιμο μίας τέτοιας λάμπας ισοδυναμεί με μία μικρή καταστροφή. Η εξάτμιση των 5 mg υδραργύρου που περιέχεται μέσα σε έναν λαμπτήρα, μπορεί να προκαλέσει από βλάβες στα μάτια και στο δέρμα, μέχρι χρόνια προβλήματα στο συκώτι και καρκινογενέσεις.
Σε ενημερώσεις άλλων χωρών σχετικά με την επικινδυνότητα μίας σπασμένη λάμπας, χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής ενέργειες:«Αν μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας σπάσει κατά την τοποθέτηση ή την αφαίρεσή της, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα, για να συλλέξουμε τα απορρίμματα, γιατί αυτή θα μολυνθεί, όπως και κάθε άλλο εργαλείο ή συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε.

Όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο, άνθρωποι και ζώα, πρέπει να μετακινηθούν άμεσα από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια της λάμπας, πρέπει να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν τα συστήματα εξαερισμού. Τα ρούχα και τα παπούτσια πρέπει να αλλαχθούν και να καταστραφούν. Συλλέγουμε τα απορρίμματα φορώντας γάντια, τα τοποθετούμε σε μία σακούλα, την οποία βάζουμε εν συνεχεία σε άλλη σακούλα και καλούμε την Πυροσβεστική για να την παραλάβει».

Ακούγεται βγαλμένο από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας μία σπασμένης ενεργειακής λάμπας.
Οι ηλεκτρολόγοι διευκρινίζουν ότι οι πιθανότητες μία τέτοια λάμπα να σπάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της από μία απότομη αυξομείωση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελάχιστες. Η προσοχή μας όμως πρέπει να επικεντρωθεί στη διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πετάγονται στους κάδους απορριμάτων, αλλά υποχρεωτικά και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ανακύκλωσης τα οποία βέβαια είναι προς το παρόν ελάχιστα και θα πρέπει να ψάχνει κανείς για να τα βρει.
Οι λαμπτήρες ενέργειας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στο περιβάλλον και στην οικονομία του ρεύματος στα σπίτια μας, όμως κάθε καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί, το συντομότερο δυνατό, για την προσεκτική χρήση τους και για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ατυχήματος, ειδάλλως μπορούν να αποβούν μοιραίοι.

Οι τίτλοι που παρέχουν πιστοποιημένη παιδαγωγική επάρκεια για πρόσληψη στη Β/θμια Εκπαίδευση

Οι τίτλοι που παρέχουν πιστοποιημένη παιδαγωγική επάρκεια για πρόσληψη ή διορισμό στη Β/θμια Εκπαίδευση
Δείτε πιο κάτω το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας  προς το Υπουργείο Δ.Μ & Η.Δ και τον ΑΣΕΠ, το οποίο κοινοποίησε στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και το οποίο παρέχει διευκρινήσεις περί των ισοδυνάμων τίτλων, που παρέχουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια στους κατόχους τους για διορισμό ή πρόσληψη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε σχέση με τον καθορισμό πρόσθετων κριτηρίων επιλογής και κατάταξης προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Βασ.Βούγιας
 
 
 
 

Τι αλλάζει στο εφάπαξ - παραδείγματα

Με νέα δεδομένα θα υπολογίζεται το εφάπαξ από τα Ταμεία Πρόνοιας, σύμφωνα με το Εθνος. Η υπουργική απόφαση βρίσκεται ένα βήμα πριν από το Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται η τελική συνεννόηση με την τρόικα, ώστε να πάρει την τελική μορφή της. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να περιοριστεί το εύρος των μειώσεων, ώστε να βρίσκεται σε ένα επίπεδο που θα κυμαίνεται γύρω στα 24.000 ευρώ.
Η προωθούμενη ρύθμιση επηρεάζει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί το εύρος των μειώσεων (δηλαδή να είναι περίπου 15% με 20%).
Εκτιμάται πως με τις αλλαγές κατά μέσο όρο το εφάπαξ του Δημοσίου θα είναι περίπου 24.000 ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης έχει «παγώσει» η καταβολή του βοηθήματος.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως με το νέο σύστημα οι μειώσεις στο καταβαλλόμενο βοήθημα που κατά μέσον όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ, δεν θα υπερβαίνουν το 20%. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:
- Ο υπολογισμός του εφάπαξ θα γίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου την τελευταία 15ετία. Στόχος είναι να περιορισθούν οι περικοπές στο βοήθημα, καθώς η αρχική απόφαση προέβλεπε πως θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα μόνο ενός έτους. Πρόκειται για μια θετική αλλαγή καθώς αν λαμβάνονταν υπόψη τα στοιχεία ενός μόνο έτους το εφάπαξ στο Δημόσιο θα έπεφτε στα 4.000 ευρώ.
- Η ύπαρξη ασφαλιστικών δικλίδων για να μην υπάρξουν μεγάλες περικοπές σε όσους ασφαλισμένους είναι στην  αναμονή για την έκδοση του βοηθήματος έ​ως και τα δύο έτη. Για το θέμα αυτό η απόφαση θα προβλέπει δύο παραμέτρους:
α. την εξαίρεση από τις μειώσεις όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Ιούλιο ή ενδεχομένως μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες γίνεται διαβούλευση με την τρόικα ώστε να δοθεί μεγαλύτερη περίοδος χάριτος. Δηλαδή, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε για να μην υπάρξουν μειώσεις για τις αιτήσεις που έφταναν στο Ταμείο μέχρι τον Ιούλιο του 2013, τώρα επιχειρείται να πάμε στον Οκτώβριο (το θέμα παραμένει ανοιχτό).
β. Την καταβολή του βοηθήματος με βάση την ημερομηνία που έγινε η αίτηση συνταξιοδότησης και όχι σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο.
Σημειώνεται πως 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην αναμονή για το εφάπαξ, ωστόσο η καταβολή του βοηθήματος έχει παγώσει μέχρι να βγει η νέα υπουργική απόφαση.
·         Δημόσιος υπάλληλος με 35ετία και Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με το παλαιό σύστημα δικαιούται εφάπαξ 39.926,3 ευρώ. Σε περίπτωση που υπέβαλε πέρυσι την άνοιξη την αίτηση, αναμένεται να πάρει αυτό το ποσό χωρίς περικοπή. Σε περίπτωση που υποβάλει φέτος την αίτηση, εκτιμάται πως θα έχει μια περικοπή περίπου 7.900 ευρώ (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για μείων κοντά στο 20%).
·         Δημόσιος υπάλληλος με 25ετία στην κατηγορία τεχνολογικής Εκπαίδευσης με το παλαιό σύστημα δικαιούται 24.118 ευρώ.  Αν η συνταξιοδοτική πράξη έφτασε στο ταμείο πρόνοια τον Ιούνιο, φαίνεται πως δεν θα επηρεαστεί από τις αλλαγές. Αν υποβάλει φέτος αίτηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχει μια απόκλιση στο τελικό ποσό κοντά στα 4.800 ευρώ. 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε.Υ.ΖΗ.Ν: Τρία στα δέκα παιδιά υπέρβαρα ή παχύσαρκα

Υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι τουλάχιστον τρία στα δέκα παιδιά, όπως προκύπτει από την υλοποίηση του Προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν. κατά το σχολικό έτος 2012-2013, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 359.262 μαθητές από 4.451 σχολεία της χώρας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 23,2% των αγοριών και το 23,8% των κοριτσιών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαρα, ενώ το 11% και το 9,8% των αγοριών και κοριτσιών, αντιστοίχως, ως παχύσαρκα.
Στα υπέρβαρα παιδιά τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (25%) και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (22%). Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφηκαν στα νησιά του Βόρειου (13%) και Νότιου (12,8%) Αιγαίου και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (9,2%).
Σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, φαίνεται ότι απέχουν αρκετά από το ιδανικό μοτίβο της υγιεινής Μεσογειακής Δίαιτας. Ωστόσο, τα κορίτσια έχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες (40,3%) σε σύγκριση με τα αγόρια (37,9%).
Παράλληλα, τα αγόρια σε μεγαλύτερο ποσοστό (27,4%) υπερβαίνουν τον επιτρεπτό χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης και βιντεοπαιχνιδιών (2 ώρες) σε σύγκριση με τα κορίτσια (21,6%).
Υπενθυμίζεται ότι τη φετινή χρονιά το Πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. θα εφαρμοστεί στα σχολεία όλης της χώρας, από τις 27 Ιανουαρίου ως τις 10 Απριλίου. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ποικίλες δράσεις, στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων, μέσα από την αξιολόγηση της ανάπτυξής τους και των συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, καθώς και μέσα από την υποστήριξη για ένα υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

Τι ισχύει για τις εκπαιδευτικές άδειες και την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης μετα την ψήφιση της τροπολογίας

Η Βουλή ψήφισε   κατά πλειοψηφία τις τροπολογίες που εισηγήθηκε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, σχετικά με θέματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με την πρώτη παράγραφο ορίζεται ότι αν εκπαιδευτικός λάβει εκπαιδευτική άδεια και δεν προσκομίσει, όπως οφείλει, τον τίτλο που απέκτησε, υποχρεούται να επιστρέψει τις αποδοχές και τις πρόσθετες αποζημιώσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας.
Η ρύθμιση αυτή ίσχυε και κατά την αρχική διατύπωση του ν. 2986/2002, αλλά τροποποιήθηκε με διάταξη του νόμου 3687/2008, έτσι ώστε η αθέτηση της υποχρέωσης του εκπαιδευτικού να παρουσιάσει τον τίτλο σπουδών για τον οποίον έλαβε εκπαιδευτική άδεια να μην έχει πρακτικά καμία επίπτωση. Μετά από αυτήν την τροποποίηση παρουσιάστηκε το φαινόμενο εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια χωρίς να προσκομίζουν ποτέ τον μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ αμείβονταν κανονικά κατά τη διάρκεια της απουσίας τους από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Μία τέτοια πρακτική δεν είναι μόνο απαράδεκτη υπηρεσιακά, αλλά και στιγματίζει τον εξαιρετικά χρήσιμο θεσμό των εκπαιδευτικών αδειών.
Με τη δεύτερη παράγραφο της προτεινόμενης τροπολογίας ορίζεται ότι δεν μπορούν να γίνουν στελέχη εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί που έχουν καταδικασθεί για πειθαρχικό παράπτωμα με την ποινή της προσωρινής παύσης. Ήδη, σύμφωνα με τον ν. 3848/2010, η επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό στη θέση στελέχους εκπαίδευσης.
Τα στελέχη εκπαίδευσης (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων) καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα δύσκολο έργο, να ρυθμίσουν κρίσιμα ζητήματα της σχολικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως πειθαρχικά προϊστάμενοι, όπου αυτό προβλέπεται. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία υπόνοια για το πρόσωπο των στελεχών αυτών. Για τον λόγο αυτό, με την τροπολογία που ψηφίστηκε, η ποινή της προσωρινής παύσης -που επιβάλλεται προφανώς σε βαριά πειθαρχικά αδικήματα- αποτελεί και αυτή κώλυμα για την πλήρωση των θέσεων των στελεχών εκπαίδευσης.

Έως και εννέα χρόνια αποπληρωμή για όσους δηλώσουν αυθαίρετα έως τις 6 Φεβρουαρίου

Περίοδο εξόφλησης των προστίμων έως και εννέα χρόνια θα έχουν όσοι ενταχθούν στο νόμο των αυθαιρέτων μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η χρονική περίοδος του α΄ εξαμήνου από την ψήφιση του νόμου που προέβλεπε 102 δόσεις. Αμέσως μετά οι διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δόσεων πέφτουν στις 84. Ταυτόχρονα όσοι έχουν ανεξόφλητες οφειλές από τον προηγούμενο νόμο και δεν ενταχθούν στον καινούριο μέχρι τις 6/2 αυτομάτως χάνουν το δικαίωμα της μεταφοράς χωρίς την καταβολή παραβόλου.
“Όσο νωρίτερα δηλώσουν οι πολίτες κάποιο αυθαίρετό τους, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα θα έχουν για να αποπληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο. Διάστημα που φτάνει σχεδόν τα εννέα χρόνια. Επιπλέον έχουμε προβλέψει πολλές κατηγορίες εκπτώσεων, που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης. Καλεί επίσης τους πολίτες να το δηλώσουν, ώστε να μπορούν μελλοντικά να το μεταβιβάσουν και να το αξιοποιήσουν.
“Η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία για να εντοπίσει τα αυθαίρετα κτίσματα και να σταματήσει την πρακτική της αυθαίρετης δόμησης. Με το νέο νόμο για τα αυθαίρετα έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης».
Όσον αφορά τις προθεσμίες, ισχύουν συγκεκριμένα τα εξής:
-Για όσους έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου 4014/2011 και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν πληρώσει μόνο παράβολο:
Τα στοιχεία των δηλώσεων κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011 με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή σε αρχική υποβολή με πληρωμένο παράβολο μεταφέρονται υποχρεωτικά στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 μέσα στο πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του Ν. 4178/2013, δηλαδή μέχρι τις 7/8/2014.
Επομένως, από τις 8/2/2014 η ένταξή τους στο νόμο 4178 γίνεται εξαρχής και όχι με μεταφορά δήλωσης από το 4014/2013, χάνοντας όχι μόνο το προνόμιο των περισσοτέρων δόσεων αλλά υποχρεούνται και σε πληρωμή νέου παραβόλου.

-Για όσους κάνουν νέα δήλωση αυθαιρέτου ή κτιρίου με αυθαιρεσία:
Δηλώσεις με πληρωμή παραβόλου που θα πραγματοποιηθεί έως και 7/2/2014, εντάσσονται στην περίπτωση της παρ 2α του άρθρου 21 του ν. 4178/2013 και παρέχονται οι εξής τρόποι εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου:
i) Εφάπαξ εξόφληση (έκπτωση 20%) με προθεσμία καταβολής έως και την 10/2/2014.
ii) Εξόφληση του 30% (έκπτωση 10%) με προθεσμία καταβολής έως και την 10/2/2014. Οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις δύναται να είναι μηνιαίες ή τριμηνιαίες.
iii) 102 μηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ) με προθεσμία καταβολής των πρώτων 6 δόσεων έως και την 10/2/2014.
iv) 17 εξαμηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ) με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως και την 10/2/2014

Για όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο 4014/2011, κατά την μεταφορά των στοιχείων των δηλώσεων στο νόμο 4178/2013 ισχύουν οι εξής τρόποι πληρωμών:

Τρόπος Εξόφλησης Ν. 4014/2011
Αντιστοίχιση σε τρόπο Εξόφλησης κατά τα οριζόμενα στο Ν. 4178/2013
Εφάπαξ πληρωμή (έκπτωση 20%)
Εφάπαξ πληρωμή (έκπτωση 20%)
Εφάπαξ πληρωμή χωρίς έκπτωση
Μηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό 50 ευρώ)
Μηνιαίες δόσεις
Μηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό 50 ευρώ)
Τριμηνιαίες δόσεις
Εξαμηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό 300 ευρώ)

ΥΠΟΙΚ: Εκτός πραγματικότητας τα περί κατασχέσεων ακινήτων για το χαράτσι της ΔΕΗ

Διευκρινίσεις για την οφειλή ΕΕΤΗΔΕ 2012 και το «μπάχαλο» που προκλήθηκε δίνουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΔΕΗ

Διευκρινίσεις σχετικά με τα σημειώματα που εστάλησαν στους φορολογούμενους και αφορούν στην οφειλή ΕΕΤΗΔΕ 2012 δίνουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΔΕΗ  μέσα από κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υπογραμμίζοντας ότι δεν ισχύουν τα  περί κατασχέσεων ακινήτων για τα ανεξόφλητα ποσά του «χαρατσιού» της ΔΕΗ.

Με βάση την ανακοίνωση, «τα ποσά αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο σε εκπρόθεσμη εξόφληση λογαριασμών ΔΕΗ που έληγαν μέχρι 21 Ιουνίου 2013 και συμπεριελάμβαναν ποσό ΕΕΤΗΔΕ».

Σημειώνεται, ακόμη, πως η ΔΕΗ όπως είχε ενημερώσει το κοινό με παλαιότερη ανακοίνωσή της πραγματοποίησε εκκαθάριση ανεξόφλητων ποσών ΕΕΤΗΔΕ στις 22.6.2013 και τα απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Στον επόμενο λογαριασμό μετά τις 21.6.13, εμφανίστηκε σε όσους είχαν ανεξόφλητο ΕΕΤΗΔΕ, μια διακριτή γραμμή με τίτλο “Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ” και το ανεξόφλητο ποσό πιστωμένο», τονίζεται, προσθέτοντας πως με βάση τα παραπάνω «στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το ποσό πιστώθηκε στον λογαριασμό της ΔΕΗ και ως εκ τούτου οφείλεται από τους φορολογούμενους που καλούνται να εξοφλήσουν». «Δεν τίθεται δηλαδή ζήτημα διπλοπληρωμής», ξεκαθαρίζεται.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί πως τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κατασχέσεις ακινήτων για τα ανεξόφλητα ποσά του ΕΕΤΗΔΕ, που κατά τεκμήριο είναι μικρά, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως υπόχρεοι καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ 2012 είναι όσοι έχουν ακίνητα που ηλεκτροδοτούντο την 31/3/2012. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείτο την ημερομηνία αυτή και βεβαιώθηκε ποσό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στην ΔΟΥ.

Τέλος, οι φορολογούμενοι που θέλουν να ενημερωθούν για τον αριθμό παροχής για τον οποίο έχει βεβαιωθεί ΕΕΤΗΔΕ μπορούν να το κάνουν στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/eidop

Βότκα, μπύρα ή ουίσκι; Δείτε τι πίνουν οι κάτοικοι του πλανήτη μας!

Ο παρακάτω χάρτης είναι ενδεικτικός και παρουσιάζει την κατανάλωση ποτών ανά κεφαλή και ανά έτος

Το ξέρατε ότι τις μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ στον πλανήτη τις καταναλώνουν οι Μολδαβοί; Ω, ναι! Σύμφωνα με έρευνα οι ίδιοι κρατούν τα σκήπτρα(Ο μέσος Μολδαβός πίνει 18 λίτρα αλκοόλ ανά χρόνο), ενώ ακολουθούν η Τσεχία, η Ουγγαρία και στη συνέχεια η Ρωσία. Γενικότερα, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι Ευρωπαίοι είναι λάτρεις του αλκοόλ, με τους κατοίκους στη Μέση Ανατολή να προτιμούν το τσάι.

Οι Έλληνες; Εμείς καταναλώνουμε 10,8 λίτρα ανά κεφαλή κάθε χρόνο.

Από την άλλη, παρότι οι ΗΠΑ είναι πρώτες σε παραγωγή ουίσκι στον κόσμο, οι Γάλλοι είναι οι μεγαλύτεροι λάτρεις.

Στη συνέχεια έρχεται η Ουρουγουάη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization).

Στον παρακάτω χάρτη θα δείτε τους εραστές της μπύρας... Πρωταθλητές οι Τσέχοι


Ο χάρτης για το ουίσκι...

Ο χάρτης για τη Βότκα...

Die Welt: Οι Έλληνες φοβούνται για κούρεμα στις καταθέσεις τους

8 λυπητερές πρέπει να πληρώσουν σε μία ημέρα οι φορολογούμενοι στην Εφορία

Του Κωστή Πλάντζου
Στα όρια της παράκρουσης έχουν φτάσει 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν έως αύριο μέχρι και 8 "λυπητερές" ο καθένας!
Το «μάρμαρο» πληρώνουν ξανά οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων αφού θα πρέπει να βρουν και να δώσουν στην εφορία περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ για χαράτσια του 2012, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2013, ΦΑΠ για τα έτη 2011, 2012 και 2013, φόρο εισοδήματος του 2013 ή και για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Όσοι, μετά από διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ, βρέθηκαν να χρωστάνε το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, μπορούν μέχρι αύριο να πληρώσουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αντιθέτως 95.000 ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν στο διπλάσιο τα τέλη κυκλοφορίας που βρέθηκε ότι  άφησαν απλήρωτα.
Για όλους όμως τους φόρους και τις δόσεις που λήγουν αύριο, η μη πληρωμή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβληθούν τα παλιά και πιο «ήπια» πρόστιμα που ίσχυαν ως το 2013, αντί για τα νέα που θεσμοθετήθηκαν και ισχύουν από την αρχή του έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν μόνο φόρο υπερημερίας κάθε μήνα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ γλιτώνουν το «πρόστιμο» 10% που προβλέπει ο νέος κώδικας μετά το δίμηνο.
Αναλυτικά, μέχρι αύριο η εφορία απαιτεί να πληρωθούν
1. Το «χαράτσι» του 2012 για 1.645.000 ακίνητα
Εκτός από όσους πλήρωναν μόνο ρεύμα και όχι φόρο, στην εφορία βεβαιώθηκαν και οφειλές φορολογούμενων που είχαν την εντύπωση πως είχαν εξοφλήσει την οφειλή τους, αλλά η ΔΕΗ τα αφαίρεσε από την κατανάλωση και δεν τα απέδωσε στο υπουργείο Οικονομικών.
Τον Μάιο του 2012, προκειμένου η ΔΕΗ να απαλλαγεί από το βάρος των απλήρωτων λογαριασμών με το χαράτσι, σε όσους δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δεύτερη δόση (είτε γιατί καθυστέρησαν, είτε διότι δεν είχε αποσταλεί ακόμα η ειδοποίηση), έστειλε τον φόρο ως ληξιπρόθεσμη οφειλή στην εφορία και το ποσό που στο μεταξύ εισέπραξε (για ΕΕΤΗΔΕ) το κράτησε για μελλοντικό συμψηφισμό με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος, πράγματι η ΔΕΗ έκανε συμψηφισμό, χωρίς όμως να αναφέρεται κάπου ότι το χαράτσι δεν έχει εξοφληθεί. Έτσι, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι θεωρούσαν πως είχαν πληρώσει, καλούνται τώρα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να εξοφλήσουν -χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις- τις οφειλές του 2012.
2. Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας 2013 για 95.000 οχήματα
Όσοι βρέθηκαν να μην τα έχουν πληρώσει έως τον Δεκέμβριο, καλούνται να τα πληρώσουν αύριο μαζί με πρόστιμο στο ισόποσο της αξίας των εκάστοτε τελών. Αν μείνει απλήρωτη, η ληξιπρόθεσμη οφειλή θα συνεχίσει να τοκίζεται με 1,5% το μήνα.
3-5. Ο ΦΑΠ για τρία έτη (2011-2012-2013)
Για τους δύο πρώτους λήγει η έκτη δόση, για τον ΦΑΠ του 2013 η τέταρτη.
6.  Φόρος εισοδήματος του 2013
Τον Δεκέμβριο εστάλησαν 26.843 χρεωστικά εκκαθαριστικά με οφειλόμενους φόρους 46,6 εκατ. ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του μήνα. Ο μέσος φόρος είναι 1.737 ευρώ, αλλά με εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 1,5%.
7.  Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Θα τον πληρώσουν 7.081 φορολογούμενοι με αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, αεροσκάφη και πισίνες
8. Δόσεις για παλαιούς φόρους
Για όσους έχει γίνει ήδη η εκκαθάριση φόρου ή πληρώνουν σε δόσεις άλλα χρέη (ΦΠΑ, περαιώσεις) που τα έχουν βάλει σε ρύθμιση.

Κοινωνική αναταραχή από το «μπλόκο» στις γονικές παροχές

Πολλοί στο υπουργείο αντιλαμβάνονται πως σύντομα ο αριθμός των νοικοκυριών που εγκλωβίζονται στο μέτρο θα αυξηθεί τόσο που θα εξελιχθεί σε κοινωνικό φαινόμενο - Εισηγήσεις για να υπάρξει «χαλάρωση» του μέτρου, θέτοντας τουλάχιστον κάποιο μίνιμουμ ποσό οφειλής πάνω από το οποίο θα ενεργοποιείται το μέτρο

Σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών πως θα ξεσπάσουν για το μέτρο της απαγόρευσης των γονικών παροχών ακινήτου που διέταξε η κυβέρνηση σε βάρος δύο εκατομμυρίων οφειλετών της εφορίας. Καθώς οι πρώτοι οφειλέτες που δοκίμασαν μέσα στον Ιανουάριο να κάνουν γονική παροχή στα παιδιά τους ανακάλυψαν ότι έπεσαν ήδη σε «μπλόκο» της εφορίας, χιλιάδες νοικουριά αντιλαμβάνονται πως βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, επειδή χρωστούν έστω και ένα ευρώ στην εφορία.

Καθώς μάλιστα πολλοί με δυσκολία πληρώνουν έστω και τα 15 ευρώ το μήνα της ρύθμισης χρεών που έχουν κάνει, αντιλαμβάνονται ότι το Κράτος τούς απαγορεύει ουσιαστικά να «προικίσουν» τα παιδιά τους αφού με τις νέες εντολές που έδωσε στις ΔΟΥ ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Χάρης Θεοχάρης καλούνται να πληρώσουν και τουλάχιστον 300 ευρώ -που δεν τα έχουν– για εγγραφή υποθήκης, ενώ θα πρέπει να πληρώσουν και άλλα τόσα για την εξάλειψή της, αν και εφόσον εξοφλήσουν πρώτα τα χρέη τους στην εφορία.

Παρότι στο υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζονται πως το μέτρο ίσχυε και πριν, η απαίτηση για εγγραφή υποθήκης εναπόκειτο ως τώρα στην κρίση του εφόρου εφόσον διαπίστωνε πως υπήρχαν μεγάλα χρέη και η γονική παροχή υπέκρυπτε δόλο αποφυγής των κατασχέσεων σε βάρος του οφειλέτη, αν χρωστούσε μεγάλα ποσά. Με το νέο καθεστώς όμως, 1.1.2014 η απαίτηση της υποθήκης καθίσταται υποχρεωτική για τον έφορο και για οποιοδήποτε ποσό και αν οφείλει ο πολίτης στην εφορία, ασχέτως και αν τηρεί κανονικά τη ρύθμιση που έχει κάνει στην εφορία.

Αντιλαμβάνονται έτσι πολλοί στο υπουργείο πως, αργά ή γρήγορα, ο αριθμός των νοικοκυριών που εγκλωβίζονται στις νέες διατάξεις που ισχύουν από 1.1.2014 θα αυξηθεί τόσο, που σύντομα θα εξελιχθεί σε σε κοινωνικό φαινόμενο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις και συνέπειες.

Για τα λόγο αυτό το θέμα προκαλεί έντονες συζητήσεις στο υπουργείο και διατυπώνονται και εισηγήσεις για να υπάρξει «χαλάρωση» του μέτρου, θέτοντας τουλάχιστον κάποιο μίνιμουμ ποσό οφειλής πάνω από το οποίο θα ενεργοποιείται το μέτρο (πχ για χρέη άνω των 5.000 ευρώ).

Επιπλέον εκφράζεται και η άποψη πως αν δεν επανέλθει η απόφαση στην κρίση του εφόρου, να εξετάζεται τουλάχιστον η προέλευση της οφειλής ή η ιδιότητα του οφειλέτη ώστε να εξαιρεθούν πχ οι μισθωτοί που οι οικογένειές τους δεν εμπλέκονται σε επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν ενυπάρχει  κίνδυνος να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρίας ή να προβούν δολίως σε νομικές ενέργειες με σκοπό να αποφύγουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από το δημόσιο.

Αν και το μέτρο σκοπεί στη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, πρακτικά η εφορία δεν εξασφαλίζει είσπραξη χρημάτων μέσω της υποθήκης αλλά … συλλογή ακινήτων. Επιπλέον  η απαίτηση για υποθήκευση ακινήτου ακυρώνει στην πράξη την ρύθμιση που νόμιμα έχει κάνει για τα χρέη του ο γονέας που το μεταβιβάζει.

Επιπλέον η φορολογική αρχή καταλύει τη ρύθμιση και στην περίπτωση που η μεταβίβαση «συνοδεύεται » με τίμημα, αφού θα παρακρατεί μέσω του συμβολαιογράφου το σύνολο του ποσού των ρυθμισμένων οφειλών, έστω και αν δεν υπάρχει απλήρωτη δόση του οφειλέτη!


Τι προβλέπει η απόφαση

Όλα ξεκίνησαν από την 1-1-2014, με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος χορήγησης φορολογικής ενημερότητας το οποίο προβλέπει ότι  «στην περίπτωση της μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επʼ αυτού χωρίς τίμημα, δεν χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας, εφόσον η είσπραξη της οφειλής δεν είναι διασφαλισμένη».

Συνεπώς, σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου χωρίς να υπάρχει τίμημα από φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμες προς το Δημόσιο οφειλές (ακόμα και ρυθμισμένες) η διαδικασία κατάρτισης του μεταβιβαστικού συμβολαίου δεν μπορεί να προχωρήσει αν προηγουμένως ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη είτε το ίδιο το μεταβιβαζόμενο ακίνητο είτε κάποιο άλλο ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του!

Με την ίδια απόφαση προβλέπεται ότι ο φορολογούμενος που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά την ακίνητη περιουσία του δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει την μεταβίβαση αν διαπιστωθεί από την εφορία ότι κατά την τελευταία πενταετία δεν υπέβαλε μία ή περισσότερες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ακινήτων ή άλλες δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος.

Ειδικότερα, με το άρθρο 3 της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προβλέπεται ότι:

- Σε περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου, δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στον φορολογούμενο που θέλει να προχωρήσει στη μεταβίβαση, εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος και δεν έχει προβεί στη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του.

- Μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή ή δωρεά, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση (πώληση κ.λπ.) ακινήτου δεν είναι δυνατή αν προηγουμένως ο φορολογούμενος που επιθυμεί να την πραγματοποιήσει δεν έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η εφορία, εφόσον διαπιστώνει τη μη υποβολή μίας ή περισσοτέρων φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ κ.λπ.), δεν θα εκδίδει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.

Και όλα αυτά, ακόμα και για πράξεις που το δημόσιο δε δικαιούται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ φόρο εφόσον, σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, οι γονικές παροχές ακίνητων περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας έως 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητες, καθώς επίσης και οι γονικές παροχές πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ.

Αφορολόγητο όριο αξίας 150.000 ευρώ ισχύει και για τις δωρεές ακινήτων από τους γονείς προς τα ενήλικα τέκνα και από τους παππούδες ή τις γιαγιάδες προς τα εγγόνια. Αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ ισχύει και σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από άγαμο φορολογούμενο με δωρεά. Σε περίπτωση απόκτησης α΄κατοικίας με γονική παροχή ή δωρεά από έγγαμο φορολογούμενο ισχύει αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται περαιτέρω αν υπάρχουν και προστατευόμενα παιδιά.