Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ 10-01-2014

Τέλος στα θερμόμετρα υδραργύρου

Νέους νόμους και διατάξεις για την προστασία των καταναλωτών, της πνευματικής ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος, θέτει σε ισχύ το 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στο στάδιο της ψήφισης είναι και μια σειρά κανόνων για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε. αλλά και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων.
Οι νέοι κανόνες για τις πληροφορίες στις συσκευασίες των τροφίμων προβλέπουν την υποχρεωτική αναγραφή των διατροφικών πληροφοριών για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την προέλευση των μη επεξεργασμένων κρεάτων και την παρουσία των αλλεργιογόνων, όπως τα φιστίκια ή το γάλα. Επίσης, στο στάδιο της τελικής έγκρισης βρίσκονται νέοι κανόνες για τα προϊόντα καπνού και την προστασία των δεδομένων.
Τα πνευματικά δικαιώματα ενισχύονται με τη διεύρυνση της λίστας των πιθανών παραβάσεων που θα ελέγχονται στα σύνορα, ενώ τίθενται σε εφαρμογή νέοι κανόνες για την αρμοδιότητα των δικαστηρίων σε τέτοιες υποθέσεις και την κρίσιμη αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων σε όλα τα κράτη μέλη.
Τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο και με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, τίθενται σε ισχύ κανόνες για πιο οικολογικά στεγνωτήρια ρούχων και καλύτερη διαχείριση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, αντίστοιχα. «Παρελθόν» και τα θερμόμετρα υδραργύρου και άλλες συσκευές μέτρησης με υδράργυρο, με αναπροσαρμογή του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού REACH για την Καταχώρηση, Αξιολόγηση, Αδειοδότηση και τον Περιορισμό των Χημικών Προϊόντων.
Αναμένονται να υιοθετηθούν και να τεθούν σε ισχύ και άλλοι κανόνες εντός του έτους, οι οποίοι αφορούν στη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των χρεοκοπημένων πιστωτικών ιδρυμάτων και των επενδυτικών ταμείων, στο σύστημα εγγύησης καταθέσεων και στη διευκόλυνση της μετακίνησης εργαζομένων στην Ε.Ε.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ: Πάγωσαν οι καταρράκτες του Νιαγάρα!!

Εικόνες εντυπωσιακές, που μοιάζουν με ψέμα. Και ίσως λίγο να είναι… Φυσικά, τα νερά δεν έχουν σταματήσει να τρέχουν ! ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Παράδοξα φυσικά φαινόμενα στον κόσμο που πρέπει να δείς

Θάλασσες του φωσφορίζουν, ουρανός που λάμπει, δέντρα που… αραχνιάζουν, λίμνες που βάφονται κόκκινες και πολλά ακόμα φυσικά φαινόμενα μεταμορφώνουν τον πλανήτη σε ένα παζλ παράδοξων εικόνων. Αυτές ακριβώς θα δείτε στη συνέχεια και θα απολαύσετε όχι μόνο το μεγαλείο της φύσης αλλά την τρέλα και τη μανία της σε διάφορες περιπτώσεις που δημιουργούν απλώς μαγευτικά φυσικά σκηνικά.
1. Φωσφοριζέ φυτοπλαγκτόν, Vaadhoo, Μαλδίβες 2. Πολύχρωμοι ευκάλυπτοι, Χαβάη 3. Αραχνιασμένα… δέντρα, Πακιστάν 4. Αλυκές-καθρέφτες, Βολιβία 5. Κόκκινη λίμνη Hillier, Αυστραλία 6. Υποβρύχιο δάσος, Καζακστάν 7. Κόκκινοι καταρράκτες, Ανταρκτική 8. Κυματιστό έδαφος, Αριζόνα 9. Καταρράκτες αλμυρού νερού, Όρεγκον 10. Ουράνιο τόξο της φωτιάς, Ιντάχο 11. Πέτρινο δάσος, Κίνα 12. Είσοδος στην Κόλαση, Τουρκμενιστάν

13. Τετράγωνο βουνό, Νότια Αμερική  
- See more at: http://perierga.gr/2014/01/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%b1-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%86%ce%b1%ce%b9%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf/#sthash.qKqKY2zw.dpuf

Δείτε κάτι που δεν ξέρατε για την ελληνική γλώσσα

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι τυχαία... Χτίστηκε πάνω στα μαθηματικά, και αυτό που ελάχιστοι ακόμα ξέρουν είναι ότι κάθε λέξη στην ελληνική έχει μαθηματικό υπόβαθρο. Τα γράμματα στην Ελληνική γλώσσα δεν είναι στείρα σύμβολα. Όρθια, ανάποδα με ειδικό τονισμό, αποτελούσαν το σύνολο των 1620 συμβόλων που χρησιμοποιούνταν στην Αρμονία (Μουσική
στα νεοΕλληνικά). Η πιο σημαντική τους ιδιότητα είναι ότι το κάθε γράμμα έχει μια αριθμητική τιμή/αξία, κάθε γράμμα είναι ένας αριθμός, οπότε κατ επέκταση και κάθε λέξη είναι ένας αριθμός. Μια τεράστια γνώση κλειδωμένη-κωδικοποιημένη μέσα λέξεις λόγω της μαθηματικών τιμών που έχουν. Ένας από τους Πρωτοπόρους επί του θέματος ήταν ο μέγιστος Πυθαγόρας. Οι αριθμοί, τα σχήματα, η αρμονία και τα άστρα έχουν κάτι κοινό, έτσι αντίστοιχα τα μαθηματικά (αριθμοί) η γεωμετρία (σχήματα) η αρμονία(μουσική) και η αστρο-νομία (αστήρ=α-χωρίς- στήριγμα + φυσικοί νόμοιπου τα διέπουν) ήταν αδελφές επιστήμες κατά τον Πυθαγόρα, που με την συγκεκριμένη σειρά που αναφέραμε ήταν η σκάλα για την εξέλιξη (=εκ -του- έλικος, DNA) του νου-ψυχής προς τον Δημιουργό. Έναν Δημιουργό που δημιούργησε βάσει αυτών των τεσσάρων επιστημών. 27 σύμβολα-αριθμοί με αριθμητική αξία συνθέτουν το Ελληνικό Αλφάβητο, 3 ομάδες από 9 σύμβολα-αριθμούς η κάθε ομάδα, με άθροισμα κάθε ομάδας 45, 450, 4.500.

ΑΛΦΑ = 1+30+500+1= 532 =>5+3+2= 10 => 1+0= 1

ΕΝ = 5+50 = 55 => 5+5 = 10 => 1+0= 1

ΟΜΙΚΡΟΝ = 70+40+10+20+100+70+50= 360, όσες και οι μοίρες του κύκλου

Για να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τα νοήματα των εννοιών των λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσης πρέπει πρωτίστως να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για την ίδια την Ελληνική γλώσσα.

Η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική η οποία δεν είναι βασισμένη στο ότι κάποιοι απλά καθίσαν και συμφώνησαν να ονομάζουν ένα αντικείμενο «χ» ή «ψ» όπως όλες οι υπόλοιπες στείρες γλώσσες του κόσμου. Η Ελληνική γλώσσα είναι ένα μαθηματικό αριστούργημα το οποίο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε.

Η αρχή των πάντων είναι το ίδιο το Ελληνικό Αλφάβητο (το οποίο φυσικά δεν το πήραμε από κάποιον άλλον όπως θα δούμε παρακάτω διότι εκ των πραγμάτων δεν γίνεται). Τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου στο σύνολο τους ήταν 33 όσοι και οι σπόνδυλοι, οι 5 τελευταίοι σπόνδυλοι (που παίζουν τον ρόλο της κεραίας) έχουν άμεση σχέση με τον εγκέφαλο και αντιστοιχούν στα 5 τελευταία άρρητα γράμματα τα οποία γνώριζαν μόνο οι ιερείς* ένα από αυτά ήταν η Σώστικα (ή Γαμμάδιον) η οποία στα λατινικά έγινε swstika και οι Ναζί το έκλεψαν και την ονομάσανε Σβάστικα. Το σύμβολο αυτό είναι του ζωογόνου Ηλίου (Απόλλωνα), οι Ναζί το αντέστρεψαν για να συμβολίσουν το αντίθετο του ζωογόνου Ήλιου, δηλαδή του σκοτεινού θανάτου.

Υπήρχαν ακόμα κάποια γράμματα τα οποία στην πάροδο του χρόνου καταργήθηκαν όπως το Δίγαμμα (F), Κόππα (Q), Στίγμα (S’), Σαμπί (ϡ)

Ο Πυθαγόρας μας ενημερώνει για τα 3 επίπεδα της Ελληνικής γλώσσας τα οποία είναι τα εξής:

1. ομιλών

2. Σημαίνον (α. σήμα, β. σημαινόμενο)

3. Κρύπτον (α. διαστήματα β. κραδασμός γ. λεξάριθμος δ. τονάριθμος)

-Το πρώτο είναι η ομιλία

-Το δεύτερο είναι η σχέση του σήματος με το σημαινόμενο που θα αναλύσουμε παρακάτω

-Το τρίτο είναι το διάστημα (απόσταση & χρόνος), ο κραδασμός (που αφυπνίζει τον εγκέφαλο μέσω ιδιοσυχνοτήτων από τους δημιουργηθέντες παλμούς – Παλλάδα Αθηνά) ο λεξάριθμος (σχέση γραμμάτων και λέξεων με αριθμούς) και ο τονάριθμος (σχέση γραμμάτων και λέξεων με μουσικούς τόνους)

Το κάθε γράμμα αντιστοιχούσε σε έναν αριθμό, αλλά και σε έναν μουσικό τόνο άρα γράμμα=αριθμός=τόνος (μουσικός), πράγμα που φανερώνει ότι στη γλώσσα μας πίσω από τα γράμματα-λέξεις υπάρχουν αριθμοί (λεξάριθμοι) και μουσικοί φθόγγοι (τονάριθμοι).

Οι 4 αδελφές επιστήμες κατά τον Πυθαγόρα ήταν:

1. Αριθμοί (μαθηματικά)

2. Σχήματα (Γεωμετρία)

3. Μουσική (Αρμονία)

4. Αστρονομία

Οι επιστήμες αυτές είναι αλληλένδετες και βρίσκονται η μια μέσα στην άλλην όπως οι Ρωσικές μπαμπούσκες. Συνδυάστε τώρα το αλφάβητο που εσωκλείει αριθμούς και μουσικούς τόνους με τις 4 αυτές επιστήμες.

1.Αστρονομία= αστηρ + νόμος, α-στηρ = αυτό που δεν στηρίζεται, άρα αστρονομία= οι συμπαντικοί νόμοι που διέπουν αυτό που δεν στηρίζεται κάπου, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την μουσική (αρμονία), σχήματα (γεωμετρία) αριθμούς (μαθηματικά) και όλα αυτά με τον Αιθέρα ο οποίος περιβάλει τις ουράνιες σφαίρες.

2.Ο Πυθαγόρας άκουγε την αρμονία (μουσική) των ουρανίων Σφαιρών άρα μιλάμε μια γλώσσα η οποία έχει να κάνει με την ροή του σύμπαντος.

Η Ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Η/Υ λόγω της μαθηματικότητας και μουσικότητας όχι μόνο του Αλφαβήτου-λέξεων, αλλά και των μαθηματικών εννοιών που γεννώνται π.χ. η λέξη ΘΕΣΙΣ γίνεται: συνΘεσις, επίΘεσις, κατάΘεσις, υπόΘεσις, εκΘεσις, πρόσΘεσις, πρόΘεσις, ανάΘεσις, διάΘεσις, αντίΘεσις κτλ κτλ αν τώρα αυτές τις λέξεις τις μεταφράσουμε στα Αγγλικά είναι εντελώς άσχετες μεταξύ τους.

Το ότι δεν γίνεται το Αλφάβητο να είναι αντιγραμμένο από κάπου αλλού φαίνεται από το ότι εν έτη 2300 π.Χ. (με μελέτες της Τζιροπούλου και άλλων και όχι το 800 π.Χ.) ο Όμηρος ήδη έχει στην διάθεση του 6.500.000 πρωτογενής λέξεις (πρώτο πρόσωπο ενεστώτα & ενικού αριθμού) τις οποίες αν τις πολλαπλασιάσουμε Χ72 που είναι οι κλήσεις, θα βγάλουμε ένα τεράστιο αριθμό ο οποίος δεν είναι ο τελικός, διότι μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική γλώσσα δεν είναι στείρα, ΓΕΝΝΑ.

ΑΝ συγκρίνουμε τώρα π.χ. την Αγγλική γλώσσα που έχει 80.000 λέξεις εκ των οποίων το 80% είναι Ελληνικές όπως μας ενημερώνει το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, και μετρήσουμε ότι αυτή η στείρα γλώσσα εξελίσσεται 1000 χρόνια, μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο Όμηρος παραλαμβάνει μια γλώσσα η οποία έχει βάθος στον χρόνο 100.000 π.Χ? 500.000 π.Χ.? ποιος ξέρει…

Όμως η απόλυτη απόδειξη είναι η ίδια η μαθηματικότητα της, η οποία δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα του πλανήτη. Μην ξεχνάμε ακόμα το ότι ο Δημιουργός χρησιμοποιεί μαθηματικά για την δημιουργία, άρα η γλώσσα μας έχει αναγκαστικά σχέση με την πηγή (root-0/1).

Πριν όμως από το «Κρύπτον» υπάρχει το «Σημαίνον», δηλαδή η σύνδεση των λέξεων με τις έννοιες αυτών. Είπανε νωρίτερα ότι οι ξένες διάλεκτοι ορίστηκαν κατόπιν συμφωνίας, δηλαδή κάποιοι συμφώνησαν ότι το τάδε αντικείμενο θα το ονομάσουν «Χ», κάτι που κάνει τις γλώσσες στείρες, άρα δεν μπορούν να γεννήσουν νέες λέξεις, άρα δεν υπάρχει μαθηματικότητα, άρα δεν δύναται να περιγράψουν νέες έννοιες που υπάρχουν στην φύση, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος εφόσον δεν μπορεί να περιγράψει μέσω των νέων λέξεων καινούριες έννοιες μένει στο σκοτάδι, έτσι οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν γεννούν νέους εν αντιθέσει με όσους χρησιμοποιούν την Ελληνική. Πως θα μπορούσε π.χ. ο Άγγλος ή ο Γάλλος ή ο Χ, Υ με μια λέξη που έχει 10 έννοιες να περιγράψει με ακρίβεια άρα και σαφήνεια μια βαθύτερη έννοια; πόσο μάλλον τις πολλαπλές πλευρές αυτής; δεν μπορεί, να λοιπόν το γιατί όλα ξεκίνησαν εδώ. Το Σημαίνον λοιπόν είναι η σύνδεση του σήματος με το σημαινόμενο, δηλαδή η ίδια η λέξη είναι δημιουργημένη με τέτοιο τρόπο που περιγράφει την έννοια που εσωκλείνει μέσα της.

Παράδειγμα: Η ονοματοδοσία της λέξης ΚΑΡΥΟΝ (Καρύδι) προέρχεται από μια παρατήρηση της φύσης (όπως όλες οι λέξεις), δηλαδή όταν δυο κερασφόρα ζώα (Κριοί, τράγοι κτλ) τρα.κάρ.ουν με τα κέρ.ατα τους ακούγεται το «κρακ» ή «καρ», ο ήχος αυτός έδωσε το όνομα «κέρας» (κέρατο) το κέρας έδωσε το όνομα κράτα ή κάρα (κεφάλι) και το υποκοριστικό αυτού το Κάρυον (μικρό κεφάλι). το Κάρυον (καρύδι) μοιάζει καταπληκτικά με το ανθρώπινο κεφάλι και το εσωτερικό του με εγκέφαλο.

Το Υ είναι η ρίζα του ρήματος ΥΩ (βρέχω) όπου υπάρχει το Υ υπάρχει κοιλότητα (ή κυρτότητα) δηλαδή θηλυκώνει κάτι, η βροχή (υγρό στοιχείο) μπαίνει (θηλυκώνεται) μέσα στην γη.

Το μουσικό – αριθμητικό αλφάβητο δημιουργεί μουσικο – μαθηματικές λέξεις οι οποίες περιγράφουν αντίστοιχες έννοιες, οι οποίες προέρχονται από την παρατήρηση της φύσεως δηλαδή της Δημιουργίας άρα κατ επέκταση του ίδιου του Δημιουργού, αλλά η ερώτηση είναι πόσες χιλιετίες μπορεί να χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί αυτό το τέλειο μαθηματικό σύμπλεγμα που τα γράμματα είναι αριθμοί και συνάμα μουσικοί τόνοι και οι λέξεις δηλαδή το σύνολο των αριθμών και των μουσικών τόνων κρύβουν μέσα τους εκτός από σύνθετες μουσικές αρμονίες, έννοιες οι οποίες δεν είναι καθόλου τυχαίες αλλά κατόπιν εκτενέστατης παρατηρήσεως της φύσης;

Σεισμοί και ούρα ρίχνουν τα τείχη της Ακρόπολης

Οι σεισμικές δονήσεις βλάπτουν σοβαρά τα βόρεια τείχη της Ακρόπολης και τα ούρα των επισκεπτών ένα τμήμα του νότιου τείχους. Οσο και να φαίνεται απίστευτο, διαπιστώθηκε ύστερα από ανάλυση στα κονιάματα των τειχών πάνω από το θέατρο Διονύσου και ακριβώς κάτω από το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης, όπου λειτουργούν οι τουαλέτες για τους επισκέπτες, νιτρικά άλατα.
Σε εκείνο το σημείο είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια πτώση λίθων. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2012 ύστερα από μία καταρακτώδη βροχή έπεσε άλλη μια μεγάλη πέτρα.
Φράχτης - ανάχωμα
«Ετσι, αναγκαστήκαμε να βάλουμε έναν φράχτη ανάσχεσης βραχοπτώσεων πάνω από τον αρχαίο Περίπατο, όπου περνά καθημερινά κόσμος», μας είπε η πρώην διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) Μαίρη Ιωαννίδου, που έχει μελετήσει συνολικά τα προβλήματα του τείχους της Ακρόπολης και έχει επισημάνει 13 περιοχές στις οποίες πρέπει να γίνουν επεμβάσεις. Η αρχή θα γίνει από τη νότια πλευρά (μεταξύ 6ης και 7ης αντηρίδας) που δείχνει αυτή τη στιγμή πιο «ευάλωτη».
Η ζημιά εκεί προκλήθηκε από το παλιό αποχετευτικό σύστημα του Μουσείου, που λειτουργούσε ώς το 1998. Παρ' όλο που τότε σφραγίστηκε η παλιά αποχέτευση, φαίνεται πως διατηρούσε μέσα κάποια λύματα που βγήκαν στο τείχος. Οι νέες τουαλέτες συνδέονται με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης μέσω άλλου αγωγού, όπως ειπώθηκε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά την παρουσίαση της μελέτης επισκευής του που θα αρχίσει την άνοιξη και θα κοστίσει 100.000 ευρώ (ΕΣΠΑ). Αυτό σημαίνει πως για ένα περίπου χρόνο θα βλέπουμε να υψώνεται στο βράχο πάνω από το διονυσιακό θέατρο μια σκαλωσιά ύψους 10 μέτρων και πλάτους 18, αλλά και ένα ανυψωτικό μηχάνημα για τα υλικά τα οποία θα μεταφέρονται με το αναβατόριο πάνω στο βράχο της Ακρόπολης και θα κατεβαίνουν με το ανυψωτικό μηχάνημα στο επίμαχο σημείο.
Η μελέτη της επέμβασης αυτής, η οποία χαρακτηρίζεται ως «πιλοτική», εκπονήθηκε από την αρχιτέκτονα μηχανικό Ανθή Χατζηπαπά, υπό την εποπτεία της κ. Ιωαννίδου επί τη βάσει της φωτογραμμετρικής αποτύπωσης των τειχών που έγινε το 2008-2009. Τώρα όμως θα τους δοθεί η ευκαιρία να προσεγγίσουν το σημείο και να δουν από κοντά το μέγεθος της βλάβης. Υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί να προστεθούν νέοι λίθοι, συνολικής έκτασης 10 τ.μ. - «δυστυχώς όχι από πειραϊκό ακτίτη, που είναι πλέον δυσεύρετος, αλλά από τραβερτίνη από το λατομείο Ανω Πιτσών Κορινθίας, που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην αναστήλωση του Ιερού του Ασκληπιού και στο διονυσιακό θέατρο», λέει η κ. Ιωαννίδου.
Σύμφωνος με την έναρξη των επεμβάσεων στα τείχη της Ακρόπολης είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) Χαράλαμπος Μπούρας. «Ηρθε ο καιρός να δούμε και το θέμα των τειχών, που λόγω των ομβρίων υδάτων συνεχώς οξύνεται», δήλωσε στο ΚΑΣ. Αναφέρθηκε επίσης από τους μελετητές ότι πιο επικίνδυνη θεωρείται η βόρεια πλευρά, η οποία είναι πιο επιρρεπής σε σεισμικό κίνδυνο λόγω της γεωμετρίας και της σεισμικής δραστηριότητας που έχει στο παρελθόν εξεταστεί υπολογιστικά.
Στην πλευρά αυτή (ορατή από την περιοχή της Πλάκας) βρίσκονται ενσωματωμένα και πολλά αυθεντικά αρχιτεκτονικά μέλη των μνημείων της Ακρόπολης, ανάμεσα στα οποία και οι τεράστιοι σπόνδυλοι των κιόνων του ημιτελούς Προ-Παρθενώνα. Στη νότια πλευρά τα αρχαία τείχη είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένα από επισκευές των μεσαιωνικών και οθωμανικών χρόνων.
Σαθρό υπόστρωμα
Στόχος πάντως της επέμβασης που θα αρχίσει σε λίγο είναι να μελετηθεί και να διερευνηθεί όλο το τείχος, επιμένει η κ. Ιωαννίδου, γνωρίζοντας την έκταση των προβλημάτων που υπάρχουν λόγω των ωθήσεων των γαιών και του σαθρού υποστρώματος του βράχου που είχε αποτέλεσμα πρόπερσι, ύστερα από μια ισχυρή βροχόπτωση, να φθάσουν τα χώματα από τη βόρεια πλευρά μέχρι τα Αναφιώτικα.
Βεβαίως όλοι ξέρουν πως η εξυγίανση των τειχών αποτελεί ένα τεράστιο έργο που χρειάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο, ιεράρχηση των έργων και γενναίο προϋπολογισμό. «Με το Γ' ΚΠΣ δώσαμε βάρος στις αναστηλώσεις των μνημείων της Ακρόπολης. Τώρα ήρθε η ώρα για τα τείχη», πρόσθεσε η πρώην διευθύντρια της ΥΣΜΑ. Τα μέλη του ΚΑΣ ενέκριναν με ευμενέστατα σχόλια τη μελέτη, δίνοντας έτσι την έγκρισή τους για την έναρξη του έργου.

Ενημέρωση σχετικά με αποτίμηση προσόντων των προς μετάταξη/μεταφορά εκπαιδευτικών

Σε συνέχεια των αριθμ.6/2013(Β’ 3210) και 8/2013(Β’ 3318) Υπουργικών Αποφάσεων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αφορούν στην κινητικότητα των εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 82 του Ν.4172/2013(Α’ 167) και όσον αφορά τον «χρόνο υπηρεσίας σε θέση ευθύνης»
εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης – Στελεχών Εκπαίδευσης και σχετικά με τη μοριοδότησή τους, το υπουργείο Παιδείας με σημερινή εγκύκλιο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ)  ενημερώνει   ότι:
Σύμφωνα με το κεφ. Β’ «Επιλογή Στελεχών της Εκπαίδευσης», άρθρο 10 , Ν.3848/2010(Α’ 71) καταρτίζονται πίνακες στελεχών της εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:
Α) Στελέχη της Δημόσιας Εκπαίδευσης σε θέσεις Διευθυντών Γυμνασίων, Διευθυντών Γενικών Λυκείων, Διευθυντών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), Διευθυντών Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.), Διευθυντών Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (Σ.Ε.Κ.), Διευθυντών Γυμνασίων Ε.Α.Ε., Διευθυντών Λυκείων Ε.Α.Ε., Διευθυντών Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων, Διευθυντών Ειδικών ΕΠΑ.Λ., Διευθυντών Ειδικών ΕΠΑ.Σ., Διευθυντών Πειραματικών Γυμνασίων, Διευθυντών Πειραματικών Λυκείων, Διευθυντών Μουσικών Σχολείων, Διευθυντών Καλλιτεχνικών Σχολείων, Διευθυντών Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), Διευθυντών Πειραματικών Γυμνασίων των Πανεπιστημίων, Διευθυντών Πειραματικών Λυκείων των Πανεπιστημίων και
Β) Στελέχη της Δημόσιας Εκπαίδευσης σε θέσεις Προϊσταμένων Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υποδιευθυντών Σ.Ε.Κ., Υπευθύνων Τομέων Σ.Ε.Κ., Υποδιευθυντών.
Η μοριοδότηση των ανωτέρω στελεχών Εκπαίδευσης θα έχει ως εξής:
Τα Στελέχη της περίπτωσης Α) να ενταχθούν στο πεδίο «Προϊστάμενος Διεύθυνσης» ώστε να μοριοδοτηθούν με μέγιστη τιμή τα 5 μόρια (max 5 έτη Χ 1 μόριο για κάθε έτος), Τα Στελέχη της περίπτωσης Β) να ενταχθούν στο πεδίο «Προϊστάμενος Τμήματος» ώστε να μοριοδοτηθούν με μέγιστη τιμή τα 2,5 μόρια (max 5 έτη Χ 0,5 μόρια για κάθε έτος).

Με πρόβλημα όρασης ένας στους 4 οδηγούς!

Μια άγνωστη απειλή που καραδοκεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους αποκάλυψε η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία σε χιλιάδες επισκέπτες της Έκθεσης έδειξαν ότι οι οδηγοί σε ποσοστό 15% έως 25% έπασχαν από αδιάγνωστα οφθαλμολογικά προβλήματα που τους εμπόδιζαν να διαβάσουν τους αριθμούς στον ειδικό πίνακα αξιολόγησης της όρασης!

Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια οδηγοί σε όλη την Ευρώπη δεν βλέπουν ευκρινώς τι έρχεται από την απέναντι πλευρά του δρόμου (αν υπολογιστεί το μικρότερο ποσοστό, οι οδηγοί με προβλήματα όρασης μόνο στη Βρετανία ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια!).

Οι εξετάσεις

Οι οδηγοί είθισται να υποβάλλονται σε εξέταση των ματιών δύο φορές για να πάρουν δίπλωμα οδήγησης: μία όταν πρόκειται να δώσουν εξετάσεις για το δίπλωμα και μία όταν αυτό λήξει (συνήθως στα 65 ή στα 70 χρόνια τους, αναλόγως με τη χώρα).

Για να περάσει κανείς τις οφθαλμολογικές εξετάσεις χρειάζεται να μπορεί να διαβάζει μια ταμπέλα με αριθμούς με φως ημέρας, φορώντας τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής του εάν έχει κάποια διαθλαστική ανωμαλία της όρασης (λ.χ. μυωπία) και σε απόσταση 20 μέτρων.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η απαρχαιωμένη αυτή εξέταση, αλλά το πόσο συχνά εφαρμόζεται - και δύο φορές σε 40 ή 50 χρόνια δεν είναι αρκετές, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα της Έκθεσης.

Πρόβλημα και στους νεώτερους

Το πρόβλημα δεν οφείλεται κατ΄ ανάγκην στην ηλικία. Αν και η μειωμένη όραση αποτελεί κύριο πρόβλημα στους μεγαλύτερους σε ηλικία οδηγούς, στους οποίους συχνά συνοδεύεται από μειωμένα αντανακλαστικά (λ.χ. η απόσταση ασφαλούς φρεναρίσματος έχει αποδειχθεί ότι είναι κατά 20% μεγαλύτερη στους οδηγούς ηλικίας άνω των 55 ετών), δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση σε αυτούς.

Μολονότι απέτυχαν στην οφθαλμολογική εξέταση της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου οι μισοί περίπου οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών που υποβλήθηκαν σε αυτήν, το ίδιο συνέβη και με το 10% των εφήβων που δεν είχαν δίπλωμα αλλά βρήκαν την ευκαιρία να ελέγξουν τα μάτια τους!

Τα μάτια «δείχνουν» και άλλες βλάβες στον οργανισμό

Η ασφάλεια στον δρόμο, όμως, δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κίνητρο της οφθαλμολογικής εξέτασης. Τα μάτια παρέχουν μοναδικές πληροφορίες για τις εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού.

Ένας έμπειρος οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει σε αυτά αχνές ενδείξεις σιωπηρών, αλλά συχνά σοβαρών ασθενειών. Οι ασθένειες αυτές κυμαίνονται από αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού (αποτελεί ένδειξη πιθανού γλαυκώματος) και βλάβες στον κερατοειδή έως νοσήματα που εκδηλώνονται σε άλλα τμήματα του σώματος αλλά επηρεάζουν τα μάτια (όπως ο διαβήτης, τα επικίνδυνα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η υπέρταση, ακόμα και ορισμένοι όγκοι του εγκεφάλου).

Έλεγχος από την παιδική ηλικία

Και δεν είναι μόνο τα μάτια των ενηλίκων που χρειάζονται έλεγχο. Ένα στα δέκα παιδιά σχολικής ηλικίας καταβάλλει προσπάθεια για να διαβάσει τι γράφει ο δάσκαλος στον πίνακα, επειδή τα οφθαλμολογικά προβλήματα (από στραβισμό έως μυωπία) από τα οποία πάσχουν δεν έχουν γίνει αντιληπτά από γονείς και δασκάλους, σύμφωνα με στοιχεία της Βρετανικής Εταιρείας Οπτομετρών, η οποία καλεί τους γονείς να αξιοποιήσουν καλύτερα τις δυνατότητες που τους παρέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θεωρητικά, όλα τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογική εξέταση μόλις πάνε στην α΄ τάξη του δημοτικού, αλλά στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει, με συνέπεια πολλοί μαθητές να παρουσιάζουν δυσκολίες στη μάθηση, οι οποίες εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι οφείλονταν στην πλημμελή όρασή τους.

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ των ειδικών για το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται οφθαλμολογικός έλεγχος, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι συστηματικός. Ένα λογικό πρόγραμμα εξέτασης των ματιών στα παιδιά συμπεριλαμβάνει τρεις ελέγχους έως το γυμνάσιο: πρώτη φορά πριν από την α΄ δημοτικού, στη συνέχεια μεταξύ των ηλικιών 7 και 8 ετών, και τέλος λίγο πριν πάει το παιδί στην α΄ γυμνασίου.

Για τους ενηλίκους, το Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα Τυφλών (RΝΙΒΡ) συνιστά έλεγχο της όρασης μία φορά κάθε δύο χρόνια από την ηλικία των 16 ετών και έως τα 60. Στη συνέχεια ο έλεγχος πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Ωστόσο, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι λιγότεροι από ένας στους δύο ενηλίκους εξετάζεται με αυτή τη συχνότητα (οι περισσότεροι επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο μόνον εάν ξέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης ή μία φορά κάθε τέσσερα- πέντε χρόνια), ενώ ειδικά στις νεώτερες ηλικίες υπάρχουν πολλοί που ουδέποτε έχουν επισκεφθεί οφθαλμίατρο.

Πηγή: tanea.gr

Η μεσογειακή διατροφή έφυγε από το πιάτο μας

Οι Έλληνες ξοδεύουν τα χρήματά τους σε τρόφιμα που φορτώνουν τον οργανισμό με «κακά» λίπη, αλάτι και ζάχαρη, με αποτέλεσμα σε ποσοστό 75% να είναι σήμερα υπέρβαροι ή παχύσαρκοι- ποσοστό που μας κατατάσσει «πρωταθλητές» στην Ευρώπη!

Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών οι οποίοι μελέτησαν τις αλλαγές στη διατροφή των Ελλήνων και των υπολοίπων Ευρωπαίων, διαπιστώνοντας ότι η μεσογειακή διατροφή «αργοπεθαίνει» στη χώρα μας.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι η κατανάλωση λίπους κατά τη δεκαετία του ΄60 δεν ξεπερνούσε το 30% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Σαράντα χρόνια μετά, το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην: το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 40%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις συστάσεις των ειδικών.

Μάλιστα, απ΄ ό,τι φαίνεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες οι οδηγίες των γιατρών και των διατροφολόγων δεν εφαρμόζονται: τα κορεσμένα, δηλαδή τα «κακά», λίπη, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην καθημερινή διατροφή.

Το αλάτι υπάρχει παντού!

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία όμως και σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλατιού. Το 1963 οι Έλληνες κατανάλωναν 1.671 χιλιοστογραμμάρια αλατιού την ημέρα, σήμερα όμως η προσλαμβανόμενη ποσότητα έχει σχεδόν διπλασιαστεί! Και, σαφώς, σημαντικό ρόλο στη στροφή αυτήν έχει διαδραματίσει η κυκλοφορία στην αγορά τροφίμων που... κρύβουν απροσδιόριστες ποσότητες αλατιού!

Μάλιστα είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σήμερα, λόγω της βιομηχανοποίησης των τροφίμων, το «άλας της ζωής» βρίσκεται ακόμα και σε τρόφιμα που ουδείς θα φανταζόταν ότι περιέχουν αλάτι, όπως παραδείγματος χάριν στη σοκολάτα και στα γλυκά μπισκότα.

«Τα τελευταία 45 χρόνια, η διάσημη διατροφική φιλοσοφία που βασίζεται στην κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών και ελαιολάδου “αργοπεθαίνει” στην πατρίδα της», δηλώνει ο Γιόζεφ Σμιτχούμπερ, οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ - υπεύθυνος της έρευνας.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, ο κ. Σμιτχούμπερ υπολόγισε τα διαθέσιμα τρόφιμα (βάσει της εγχώριας παραγωγής και των εισαγωγών) σε κάθε μία από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. των «15». Βάσει αυτών, υπολόγισε τα «καλά» και τα «κακά» λιπαρά που αναλογούν σε κάθε πολίτη, καθώς επίσης και τη ζάχαρη, το αλάτι, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Έτσι, παρ΄ ό,τι οι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες) αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφικής πυραμίδας, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να χαράσσουν έναν διαφορετικό και σαφώς πιο ανθυγιεινό διατροφικό δρόμο, αντικαθιστώντας τους με λίπη (κόκκινο κρέας, αλλαντικά, γλυκά κ.ά.). Η αλλαγή αυτή σύμφωνα με τους ερευνητές οφείλεται όχι μόνο στην αύξηση του εισοδήματος, αλλά και στο γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ αλλά και τα ταχυφαγεία ξεφυτρώνουν στις γειτονιές σαν τα... μανιτάρια!

Κολλημένοι στον καναπέ

Την ίδια στιγμή όμως οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερες θερμίδες, αφού ασκούνται λιγότερο και κάνουν καθιστική ζωή. Έτσι εξηγείται άλλωστε και το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις Έλληνες είναι παχύσαρκος ή υπέρβαρος, αναλογία που δίνει στη χώρα μας μία ακόμη θλιβερή πρωτιά σε σχέση με την υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρώπης των «15».

«Είναι γεγονός ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο και η μελέτη αυτή δείχνει αυτήν τη τάση. Πριν από τρεις δεκαετίες η κατανάλωση κρέατος δεν ξεπερνούσε τα 35 γραμμάρια ημερησίως, σήμερα όμως έχει τετραπλασιαστεί. Κι όλα αυτά ενώ σειρά μελετών δείχνει ότι το κρέας και τα αλλαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου από 30% έως και 60%. Όσο όμως αυξάνεται το εισόδημα των πολιτών και όσο αυξάνονται οι εισαγωγές εκείνων των τροφίμων που είναι πλούσια σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη, τόσο περισσότερο τρεφόμαστε ανθυγιεινά», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, είναι πως παράλληλα έχει αυξηθεί και η προσφορά φρούτων και λαχανικών. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως οι Έλληνες τα καταναλώνουν κιόλας!

Ειδικότερα, πριν από τέσσερις δεκαετίες αναλογούσαν όσον αφορά τη χώρα μας 688 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών σε κάθε πολίτη. Σήμερα, οι ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κανείς έχουν διπλασιαστεί, και μάλιστα στα σούπερ μάρκετ και στα οπωροπωλεία υπάρχει πλέον μεγάλη ποικιλία. Κι όμως, παρά το ότι για κάθε Έλληνα αναλογούν με συντηρητικούς υπολογισμούς 400 κιλά φρούτων και λαχανικών τον χρόνο, τα 255 κιλά καταλήγουν στα... σκουπίδια, σύμφωνα με όλες τις σχετικές έρευνες.

Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καρδιαγγειακά προβλήματα αποτελούν τη βασική αιτία για περίπου τους μισούς θανάτους (48%) στην Ελλάδα.

«Τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης ακόμη και ο καρκίνος στο πάγκρεας έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης», προσθέτει στα «ΝΕΑ» ο κ. Καφάτος.

Το ελαιόλαδο

Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο αυτό παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων, γεγονός που δεν παρηγορεί όμως τους επιστήμονες αφού οι μεσογειακές χώρες φαίνεται τελικά να γυρίζουν την πλάτη τους στη μεσογειακή διατροφή- παρά το ότι πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι δρα ευεργετικά όσον αφορά την καλή λειτουργία της καρδιάς και αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Πηγή: tanea.gr

Παράδοξα φυσικά φαινόμενα στον κόσμο

Θάλασσες του φωσφορίζουν, ουρανός που λάμπει, δέντρα που… αραχνιάζουν, λίμνες που βάφονται κόκκινες και πολλά ακόμα φυσικά φαινόμενα μεταμορφώνουν τον πλανήτη σε ένα παζλ παράδοξων εικόνων. Αυτές ακριβώς θα δείτε στη συνέχεια και θα απολαύσετε όχι μόνο το μεγαλείο της φύσης αλλά την τρέλα και τη μανία της σε διάφορες περιπτώσεις που δημιουργούν απλώς μαγευτικά φυσικά σκηνικά.

1. Φωσφοριζέ φυτοπλαγκτόν, Vaadhoo, Μαλδίβες

2. Πολύχρωμοι ευκάλυπτοι, Χαβάη

3. Αραχνιασμένα… δέντρα, Πακιστάν

4. Αλυκές-καθρέφτες, Βολιβία

5. Κόκκινη λίμνη Hillier, Αυστραλία

6. Υποβρύχιο δάσος, Καζακστάν

7. Κόκκινοι καταρράκτες, Ανταρκτική

8. Κυματιστό έδαφος, Αριζόνα

9. Καταρράκτες αλμυρού νερού, Όρεγκον

10. Ουράνιο τόξο της φωτιάς, Ιντάχο

11. Πέτρινο δάσος, Κίνα

12. Είσοδος στην Κόλαση, Τουρκμενιστάν

13. Τετράγωνο βουνό, Νότια Αμερική

Νοητό ταξίδι στην Αρκτική

Ένας τόπος παγωμένος όπου οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο και το απέραντο λευκό κόβει την ανάσα. Παγετώνες επιπλέουν στο νερό, παγόβουνα σπάνε στη θάλασσα και ο χειμώνας έχει μεγάλη διάρκεια… Ένα νοητό ταξίδι στην παγωμένη αυτή γη που δύσκολα κάποιος θα αποφασίσει να επισκεφθεί κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από τις εκπληκτικές φυσικές εικόνες που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του θεατή. Και δεν χρειάζεται να είσαι καν τολμηρός για να το παρακολουθήσεις αν και στο τέλος του βίντεο θα καταχειροκροτήσεις όσους… τολμηρούς επισκέφθηκαν την Ανταρκτική αφού μάλλον άξιζε ο κόπος!


Πηγή: perierga.gr

ΕΚΠΟΙΖΩ: Πώς θα προστατεύσετε την κύρια κατοικία σας από τους πλειστηριασμούς

Αμεσα και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2014 θα πρέπει να ενεργήσουν οι περισσότεροι δανειολήπτες ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος για την αναστολή των πλειστηριασμών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ν. 4224/2013 (ΦΕΚ 288/31.12.2013) από 01/01/2014 και μέχρι 31/12/2014 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ΜΟΝΟ στην κύρια κατοικία, όπως αυτή έχει δηλωθεί στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματος.
Η προστασία υπάρχει εφόσον το ακίνητο έχει αντικειμενική αξία κάτω από 200.000€, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία έχει αξία κάτω από 270.000€, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από 35.000€ και εφόσον πραγματοποιούνται ορισμένες ελάχιστες καταβολές σε όλους τους δανειστές.
Ο οφειλέτης πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση ότι πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις σε κάθε δανειστή του, μέχρι 31/01/2014 ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση. Αν δεν κατατεθεί στις ως άνω προθεσμίες δεν ισχύει η αναστολή του πλειστηριασμού για τον οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή.
Στην υπεύθυνη δήλωση πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και η αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000€ τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
Οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση στο ειρηνοδικείο με βάση το Νόμο Κατσέλη (Ν.3869/2010) δεν χρειάζεται να κάνουν χρήση του νέου νόμου για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.

Να πληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ που έχουμε... ήδη πληρώσει ζητά η εφορία!

Σοκ για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που βλέποντας στο taxisnet τι χρωστάνε, διαπιστώνουν ότι από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου έχει βεβαιωθεί προς είσπραξη και ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που, όμως, το έχουν ήδη πληρώσει!
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από διασταύρωση που διενήργησε στις 2 και 3 Ιανουαρίου με βάση τα στοιχεία  που απέστειλε η ΔΕΗ, εντόπισε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που φαίνεται να έχουν αφήσει απλήρωτο το ΕΕΤΗΔΕ από το 2012 για περίπου 1,6 εκατομμύρια ακίνητα.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που είτε από επιλογή, είτε από οικονομική αδυναμία, δεν πλήρωσαν το ΕΕΤΗΔΕ μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ κάποιοι άλλοι ήταν πελάτες σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος  που παρακράτησαν τα χρήματά τους και δεν τα απέδωσαν στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν ξανά οι ίδιοι το «χαράτσι».
Όσο περνούν όμως οι ημερες, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν μπαίνοντας στο taxisnet ότι… χρωστούν ΕΕΤΗΔΕ και πρέπει να το πληρώσουν μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014, αν και οι ίδιοι πλήρωναν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ που τους έρχονταν κάθε μήνα.
Μετά από διαμαρτυρίες και τον απαραίτητο έλεγχο, στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν τώρα ότι πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτών που πλήρωσαν το λογαριασμό ρεύματος με λίγες ημέρες  καθυστέρησης μετά την λήξη της προθεσμίας του ειδοποιητηρίου. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτές, ήταν οι ενοικιαστές εκείνοι που καθυστέρησαν να πληρώσουν το λογαριασμό και, έτσι, και το ΕΕΤΗΔΕ του ιδιοκτήτη.
Η καθυστέρηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να τους περιλάβει και αυτούς η ΔΕΗ στην  σχετική λίστα με όσους χρωστούν το ΕΕΤΗΔΕ, έστω και αν νόμιζαν ότι πληρώθηκε ή αν το πλήρωσαν οι ίδιοι με λίγες ημέρες καθυστέρησης.
Ειδικά για τους τελευταίους, η ΔΕΗ εισέπραξε τα χρήματα αλλά τα αφαίρεσε από τις χρεώσεις για την κατανάλωση  ρεύματος, χωρίς να ειδοποιήσει τους πελάτες της ότι το ΕΕΤΗΔΕ δεν εισπράχθηκε και ότι έχει στείλει ήδη κατάλογο οφειλετών στην εφορία.
Έτσι, ενάμισι χρόνο μετά, οι ιδιοκτήτες αυτοί που νόμιζαν ότι έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, βλέπουν στο taxisnet ότι χρωστούν μία ή δύο δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ (συν προσαυξήσεις).
Για να διαπιστώσουν αν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία όμως, οι ίδιοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει τώρα να ανατρέξουν στις αποδείξεις πληρωμών των λογαριασμών –αν τις έχουν κρατήσει- και να βρουν  τι πλήρωσαν και πότε για ΔΕΗ και ΕΕΤΗΔΕ. Αν καθυστέρησαν αλλά η ΔΕΗ εισέπραξε όλο το ποσό (μαζί με εκείνο που αντιστοιχούσε στο ΕΕΤΗΔΕ) το συνυπολόγισε μόνο για την εξόφληση των χρεώσεων ρεύματος και, άρα, πιθανώς να δουν ότι είχαν και κάποιο πιστωτικό υπόλοιπο σε επόμενο λογαριασμό. Τα χρήματα που «γλίτωσαν» από τον λογαριασμό ρεύματος, αλλά θα πρέπει να τα πληρώσουν τώρα για φόρο και προσαυξήσεις στο δημόσιο.
Από την άλλη, ασφαλώς θα ήταν σκόπιμο  σε τέτοιες περιπτώσεις να εξετάσει κάποιος και αν στις πληρωμές που έκανε έστω και καθυστερημένα, πλήρωσε το ΕΕΤΗΔΕ και όχι ρεύμα, ώστε να μπορέσει να αμφισβητήσει την εκ νέου χρέωσή του από την εφορία.

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Τι αλλάζει σε τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές από την 1/2/2014

http://www.toxwni.gr/ellada/item/10361-ti-allazei-se-trapezikous-logariasmous-kai-sinallages-apo-tin-1-2-2014#.Us7LQftuSPg
Τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές και τους λογαριασμούς μας με τη σημερινή τους μορφή μπαίνει από την 1η Φεβρουαρίου του 2014.

Και αυτό γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προωθούν την υιοθέτηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) από τους Έλληνες καταναλωτές.

Συγκεκριμένα Από τον Φεβρουάριο του 2014,για όλες τις πληρωμές σε ευρώ , ακόμα και για αυτές από και προς λογαριασμούς που τηρούνται στην ίδια τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιείταιαποκλειστικά ο Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού, o γνωστός σε όλους μας ΙΒΑΝ (International Bank Account Number).
Σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στην Ελλάδα, ο ΙΒΑΝ αποτελείται από 27 χαρακτήρες και έχει την ακόλουθη δομή:
* κωδικός χώρας (δύο κεφαλαία γράμματα)
* ψηφία ελέγχου (διψήφιος αριθμός)
* κωδικός τράπεζας (τριψήφιος αριθμός)
* κωδικός καταστήματος (τετραψήφιος αριθμός)
* αριθμός λογαριασμού πελάτη (δεκαεξαψήφιος αριθμός. όταν ο αριθμός λογαριασμού έχει λιγότερα από 16 ψηφία, συμπληρώνεται με μηδενικά στην αρχή του) Πχ GR 51 100 1005 0000001234567890
BIC: Ένας κωδικός που θα είναι απαραίτητος από το 2016
Για την πραγματοποίηση πληρωμών, τόσο εντός Ελλάδας όσο και προς την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι απαραίτητος, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2016, ένας ακόμη κωδικός: ο BIC (Business Identifier Code). Πρόκειται για ένα διεθνή τυποποιημένο κωδικό, ο οποίος προσδιορίζει μοναδικά μια τράπεζα, οπουδήποτε στον κόσμο.
Μια διαφορετική ονομασία για τον BIC είναι ο SWIFT-Code.
Στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, ο BIC αποτελείται από 8 ή 11 χαρακτήρες και έχει την ακόλουθη δομή:
* χαρακτηριστικό γνώρισμα τράπεζας (τέσσερα ψηφία, π.χ. Τράπεζα της Ελλάδος)
* κωδικός χώρας (δύο ψηφία, π.χ. Ελλάδα) * κωδικός τοποθεσίας (δύο ψηφία, π.χ. Αθήνα)
* προαιρετικός κωδικός καταστήματος ή τμήματος BNGR GR ΑΑ XXX
Πού βρίσκω τους κωδικούς IBAN και BIC;
Μόνο η Τράπεζα τήρησης ενός Λογαριασμού μπορεί να χορηγήσει τον σωστό Διεθνή Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) του συγκεκριμένου Λογαριασμού και τον σχετικό κωδικό αναγνώρισης της Τράπεζας (ΒΙC). Αν επιχειρήσετε να δημιουργήσετε μόνοι σας τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού σας λογαριασμού ή τους ΙΒΑΝ των δικαιούχων στους οποίους θέλετε να μεταφέρετε χρήματα, διακινδυνεύετε να δημιουργήσετε λανθασμένους ΙΒΑΝ. Οι τράπεζες έχουν υλοποιήσει ειδικά εργαλεία μετατροπής απλών λογαριασμών σε ΙΒΑΝ στις ιστοσελίδες τους. Συγκεντρωτική, ανά τράπεζα, παρουσίαση αυτών των εργαλείων μπορείτε να αντλήσετε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (http://www.hba.gr).
Προκειμένου να πραγματοποιήσετε μια πληρωμή, θα βρείτε τους κωδικούς IBAN και BIC στα έγγραφα του δικαιούχου, όπως π.χ. στο τιμολόγιο προς εξόφληση ή στα πλήρη στοιχεία της εταιρείας που αναγράφονται στην αλληλογραφία. Αν δεν αναφέρονται οι κωδικοί, θα πρέπει να ζητήσετε από τον δικαιούχο προς τον οποίο επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε την πληρωμή, να σας τα γνωστοποιήσει. Αν πρόκειται να αποσταλούν χρήματα στον λογαριασμό σας, θα πρέπει αντίστοιχα να γνωστοποιήσετε τους κωδικούς IBAN και BIC στον πληρωτή. Οι κωδικοί αναγράφονται στην πρώτη σελίδα του βιβλιαρίου ταμιευτηρίου ή στο αντίγραφο κίνησης λογαριασμού που σας αποστέλλεται ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά (e-statement) ή στην ιστοσελίδα της τράπεζας στην οποία έχετε λογαριασμό.
- See more at: http://www.toxwni.gr/ellada/item/10361-ti-allazei-se-trapezikous-logariasmous-kai-sinallages-apo-tin-1-2-2014#.Us7LQftuSPg

Βιβλιάριο Υγείας ανασφάλιστου ποιοι είναι οι δικαιούχοι

7 σημεία διάγνωσης του αυτισμού

Ο αυτισμός είναι μια συχνή διαταραχή της πρώτης νηπιακής ηλικίας και όλοι οι γονείς με μικρά παιδιά πρέπει να είναι ενημερωμένοι σωστά και υπεύθυνα. Η πρώιμη διάγνωση παίζει αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη της διαταραχής. Ο αυτισμός είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που παρουσιάζονται σε κάθε παιδί με διαφορετικό τρόπο και βαθμό. Υπάρχουν σημαντικά σημεία που πρέπει να ξέρουμε σχετικά με τη διάγνωση.

Συγκεκριμένα θα αναφέρουμε 7 από αυτά:
  • Ο αυτισμός και οι διαταραχές που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα δεν είναι μια σπάνια παιδική διαταραχή.
    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια επιδημιολογική έξαρση του αυτισμού. Μελέτες δείχνουν ότι 1 παιδί στις 150 γεννήσεις μπορεί να παρουσιάσει αυτισμό. Αυτό το ποσοστό είναι ανησυχητικό και πρέπει όλοι οι γονείς να είναι ενημερωμένοι για τα συμπτώματα των παιδιών με διαταραχή.
  • Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που δεν θεραπεύεται. Ο αυτισμός αποτελεί μια χρόνια διαταραχή με σοβαρές συνέπειες τόσο για το παιδί όσο και για την υπόλοιπη οικογένεια. Η θεραπεία βοηθά στη μείωση των αυτιστικών συμπεριφορών και στην ομαλή ένταξη του παιδιού στη κοινωνία.
  • Με τον όρο αυτιστικό φάσμα εννοούμε συμπτωματολογία που είναι σχετική με τον αυτισμό αλλά συνήθως είναι σε ήπια μορφή. Κανένα παιδί που ανήκει στο αυτιστικό φάσμα δεν είναι όμοιο με κάποιο άλλο. Κάθε παιδί έχει τα δικά του μοναδικά στοιχεία και φυσικά τη δική του εξέλιξη.
  • Συνήθως η αρχική διάγνωση γίνεται σε δύο στάδια. Η αρχική διάγνωση γίνεται σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών μέχρι 4 χρονών. Η διάγνωση μπορεί να είναι διαταραχή επικοινωνίας ή διαταραχή στο αυτιστικό φάσμα. Η τελική διάγνωση δίνεται συνήθως μετά την ηλικία των 5 χρονών αφού το παιδί έχει ενταχθεί σε ειδικό θεραπευτικό πρόγραμμα και συνεχίζει να έχει αυτιστικές συμπεριφορές.
  • Ένας έμπειρος ειδικός μπορεί μετά από τον πρώτο χρόνο της αρχικής διάγνωσης, σε ένα παιδί με αυτισμό, να γνωρίζει τη μελλοντική εξέλιξη του παιδιού.Στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο οι ειδικοί και κυρίως οι γιατροί να αποφεύγουν να παρουσιάσουν την αληθινή κατάσταση της εξέλιξης του παιδιού με αυτισμό. Οι Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν οι γονείς μάθουν την πραγματική κατάσταση του παιδιού τους, αυτό θα τους κλονίσει. Έτσι αποφεύγουν να μιλήσουν ξεκάθαρα για τη μελλοντική εξέλιξη της διαταραχής, θεωρώντας ότι με τον καιρό θα το αποδεχτούν από μόνοι τους και με αυτό τον τρόπο δεν χαλάνε την πελατειακή σχέση μαζί τους.
  • Στα παιδιά που υπάρχει υποψία ότι μπορεί να έχουν κάτι που να σχετίζεται με τον αυτισμό και το αυτιστικό φάσμα αρχίζουν θεραπεία άμεσα.Στην Αμερική που έχει γίνει μεγάλη ενημέρωση των γονέων θεωρούν ότι η θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να αρχίζει άμεσα ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι για την ορθότητα της διάγνωσης. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε στον περιορισμό των συμπτωμάτων πριν ακόμα μονιμοποιηθούν και γίνουν διαταραχή.
  • Οι γονείς συνήθως που ανησυχούν, στο 90% των περιπτώσεων έχουν δίκιο. 
Είναι συχνό οι γονείς να εντοπίζουν κάποιες παράξενες συμπεριφορές στα παιδιά τους μεταξύ 15 και 30 μηνών. Όταν το συζητούν, σε αρκετές περιπτώσεις τους καθησυχάζουν προτείνοντάς τους να αφήσουν λίγο χρόνο ώστε να μεγαλώσει το παιδί. Στο 90% των περιπτώσεων αυτή είναι μια λανθασμένη αντιμετώπιση με φοβερές συνέπειες για την εξέλιξη του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτο τους, γιατί αυτοί γνωρίζουν το παιδί τους καλυτέρα από τον καθένα, να κλείνουν ένα ραντεβού για μια αναπτυξιακή εκτίμηση ώστε να πάρουν μια σωστή και υπεύθυνη διάγνωση.
Είναι σημαντικό και απαραίτητο όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα νήπια να γνωρίζουν υπεύθυνες πληροφορίες για τον αυτισμό. Μόνο έτσι θα συμβάλουμε όλοι στον περιορισμό του αυτισμού.

100 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Χατζή: Τα Γιάννενα του Βασίλη Κουτσαβέλη Φωτογραφίες από το αρχείο της οικογένειας Βασίλη Κουτσαβέλη

45f12-koutsavellis-xatzis-rodakio
 Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 και για αρκετά ακόμη χρόνια, στο σταυροδρόμι των οδών Βασιλέως Γεωργίου Β΄ και 28ης Οκτωβρίου στα Γιάννενα, υπήρχε τροχονόμος — τοποθετημένος μάλιστα, όπως σε όλα τα σταυροδρόμια μεγάλης κυκλοφορίας, σε στρογγυλό βάθρο με ψηλό στηθαίο που του έφτανε σχεδόν στη μέση. Γύρω του, στις γιορτές των Χριστουγέννων, σχηματιζόταν ένα βουνό από τα δώρα που εναπόθεταν οι Γιαννιώτες, σε πακέτα κάθε λογής χρώματος και μεγέθους, σύμφωνα με το έθιμο. Από αυτή την περίοπτη θέση, λοιπόν, ο τροχονόμος — στο κέντρο της πλατείας και της πόλης — με τις θεατρικά εξαίρετες κινήσεις των χεριών του, διεύθυνε ολημερίς την κυκλοφορία αυτοκινήτων και πεζών. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε πως με τις ίδιες ακριβώς κινήσεις υποδείκνυε, κατά κάποιο τρόπο, στους κατοίκους και τα εξόχως ζωτικά σημεία της πόλης: Στην πρώτη γωνία δεξιά καθώς κατεβαίναμε την Βασ. Γεωργίου, άπλωνε τις πολυθρόνες του το περίφημο και πολύπαθο καφενείο της «Όασης» —κλειστό σήμερα χωρίς υποβρύχια και γκαζόζες, μετά από ακατανόητες και αλόγιστες παρεμβάσεις—, ακριβώς απέναντί του ήταν η μεγάλη αλάνα όπου τότε σταθμεύανε οι αμαξάδες τις άμαξες με τα άλογα —εκεί που σήμερα είναι το παρκάκι—, στη δεύτερη γωνία αριστερά, λίγο πιο κάτω, είχαμε το ζαχαροπλαστείο «Διεθνές» —με την ποιότητα του μπακλαβά να παραμένει αμείωτη μέχρι τις μέρες μας—, και στην πρώτη γωνία αριστερά, πάλι επί της Γεωργίου Β΄, το ωραιότατο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» —όπου σήμερα στεγάζεται η τράπεζα— και που τότε στο ισόγειό του στεγαζόταν το κατάστημα φωτοοπτικών του Βασίλη Κουτσαβέλη. Στο τέλος της δεκαετίας του ’50 η αφεντιά μου —όντας μόλις δεκατριών ετών—, κάθε που περνοδιάβαινα το σταυροδρόμι και γνωρίζοντας πως ο ιδιοκτήτης του παραπάνω καταστήματος ήταν πατέρας της όμορφης Μαργαρίτας, —ερωτευμένης θανάσιμα και παράνομα με τον πρώτο μου ξάδελφο, τον Αριστείδη Φείδη—, έριχνα κλεφτές ματιές στο μαγαζί χωρίς βέβαια να τολμώ να περάσω μέσα και αγνοώντας πως, πέρα από το μεγάλο μυστικό της Μαργαρίτας —που δούλευε εκεί από έφηβη πλάι στον πατέρα της—, κρυβόταν και το πλούσιο απόθεμα των ποιητικών εικόνων του Βασίλη Κουτσαβέλη. Την ποίηση των εικόνων αυτών την ανακάλυψα πολύ αργότερα, όταν φοιτήτρια πια φιλοξενήθηκα για μερικούς μήνες στο σπίτι του νόμιμου πλέον ζευγαριού, της Μαργαρίτας και του Αριστείδη, στην Αθήνα. Στο καθημερινό δωμάτιο υποδοχής, ένας ολόκληρος τοίχος καλύπτεται από φωτογραφίες, όπου παραμένουν εκτεθειμένες μέχρι σήμερα, στη μια και μοναδική έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για το φωτογράφο.
45f06-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f07-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f03-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f02-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f01Β-koutsavellis-xatzis-rodakio
Ο Βασίλης Κουτσαβέλης γεννήθηκε το 1903 στην Πωγωνιανή — την τότε Βοστίνα. Στα δώδεκά του μόλις, άφησε το χωριό και έφυγε εντελώς μόνος για την Αθήνα με σκοπό να ψάξει για δουλειά αλλά και κυνηγημένος ίσως και από μια βαθύτερη προσωπική επιθυμία που δύσκολα θα μπορούσε να εκπληρωθεί στη Βοστίνα. Στην Αθήνα λοιπόν φαίνεται πως είχε την τύχη να προσεγγίσει τη φωτογραφική τέχνη μαθαίνοντας να «βλέπει» μέσα από το φακό. Αυτή την περίοδο της αποδημίας στην πρωτεύουσα, ο νεαρός Βασίλης, μας έδωσε και τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του, καθώς ξέρουμε ότι με τις πρώτες φωτογραφίες του έλαβε μέρος σε πολιτιστικές συνευρέσεις Πωγωνησίων. Κατά το τέλος της δεκαετίας του ’20 —εικοσιπεντάχρονος πια— αποφασίζει να δουλέψει αποκλειστικά σαν φωτογράφος και επιστρέφει για να ζήσει στα Γιάννενα. Η περιπέτεια του Κουτσαβέλη ολοκληρώνεται σαν αρχέτυπος μύθος σε τελετουργικό μετάβασης: χωρισμός, μύηση, επιστροφή. Έτσι από τις αρχές κιόλας της δεκαετίας του ’30 καταφέρνει να μας αποκαλύψει μέσα από το φακό του τη φαντασιακή δύναμη της πόλης, όπου βιώνει και ζει, και να μας υποβάλει μέχρι σήμερα —όσους πιστούς— σε συγκινησιακές καταδύσεις. Στα Γιάννενα εκείνης της δεκαετίας δεν έχει στηθεί ακόμη ο τροχονόμος στην πλατεία, οι άνθρωποι είναι λιγοστοί και οι δρόμοι άδειοι, το παζάρι πολύβουο, ιδιαίτερα τα Σάββατα —όταν κατεβαίνουν τα χωριά στην πόλη—, τα καφενεία μετρημένα —ο «Μαλάμος», όπου έρχονταν και έπαιζαν Ιταλοί ακροβάτες τα καλοκαίρια, πρέπει να άνοιξε τη δεκαετία του ’50— και τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα περιορίζονταν στη εμποροζωοπανήγυρη της λίμνης το Σεπτέμβρη, και πότε-πότε σε κάποιο γύφτο που περιέφερε με αλυσίδα την αρκούδα του ρωτώντας την αν ξέρει πώς κλέβουν τα σταφύλια απ’ τα αμπέλια οι νοικοκυραίοι ή πώς βάφουν τα χείλη τους οι ωραίες. Στις εικόνες του φωτογράφου μας, οι περαστικοί, οι γυρολόγοι, οι αμαξάδες, οι πλανόδιοι, οι αλάνες, οι πλατείες, οι δρόμοι, η γη, ο ουρανός, τα σύννεφα, τα δέντρα, η λίμνη, το νερό, συνυπάρχουν όλα ως κοσμολογικά συστατικά ενός ενιαίου συνόλου σε διαρκή διάλογο μεταξύ τους — με τα νερά της Παμβώτιδος, ομολογουμένως, να κυριαρχούν στις περισσότερες, υπακούοντας σε μια μανιέρα με επιτηδειότητα αναντίρρητη, καθώς αγκαλιάζουν τα υπόλοιπα στοιχεία παρασύροντάς τα σε ερωτική δίνη. Η λίμνη στις φωτογραφίες του Κουτσαβέλη διηγείται χωρίς σταματημό τις ιστορίες του Δημήτρη Χατζή μέσα στο κάστρο, ολόγυρά του, στους δρόμους της πόλης, στα Ταμπάκικα με χιόνι, με αέρα και βροχή, με παγωνιά, μέσα από τα εναλλασσόμενα χρωματικά περάσματα του μαύρου, του γκρι και του λευκού. Άλλωστε είναι σίγουρο πως οι δυο τους συνυπήρξαν, και άρα διασταυρώθηκαν κάποιες φορές χωρίς να το γνωρίζουν στα σοκάκια του κάστρου ή πάνω στη βενζινάκατο απ’ την κυρα-Φροσύνη για το Νησί και την Ντραμπάτοβα.
45f01-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f18-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f17-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f16-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f15-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f14-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f13-koutsavellis-xatzis-rodakio 45f11-koutsavellis-xatzis-rodakio
Ο Βασίλης Κουτσαβέλης, καταπώς με πληροφόρησε η Μαργαρίτα, όσο ζούσε δεν πραγματοποίησε καμιά έκθεση των έργων του, ούτε το σκέφτηκε, ούτε και το επεδίωξε. Τις πλάκες των αρνητικών τις καταχώνιαζε στα συρτάρια του και οι περισσότερες από αυτές χαθήκανε στη διάρκεια των χρόνων. Οι πιο σημαντικές φωτογραφίες του έργου του είναι τραβηγμένες στη δεκαετία ’30-‘40, μια εποχή όπου πολύ λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη ζωή του. Άνθρωπος εσωστρεφής καθώς ήταν ο Κουτσαβέλης, του έφτανε να αιχμαλωτίζει τις μυστικές σκέψεις του στο φακό της μηχανής και να τις επεξεργάζεται κατόπι με μαεστρία, ολομόναχος, στο σκοτεινό θάλαμο. Το Πάσχα του 1937, στην ακμή της δραστηριότητάς του, είχε την τύχη να συναντηθεί με το φωτογράφο Σπύρο Μελετζή και να σχετισθεί μαζί του φιλικά. Ο Μελετζής μετά τον πρόωρο θάνατο του Κουτσαβέλη —πέθανε το ‘62— αναφερόμενος στο έργο του φωτογράφου, γράφει ανάμεσα σε άλλα: « Ο Κουτσαβέλης ήταν πραγματικά καλλιτέχνης. Οι φωτογραφίες του με θέμα τη λίμνη των Ιωαννίνων, όλες μα όλες, έχουν τη σφραγίδα του δημιουργού καλλιτέχνη φωτογράφου. Ανεπανάληπτες, συνθετικά άρτιες, γεμάτες λάμψη.» Και παρακάτω: «Μα μήπως υστερούν σε τίποτα και οι ανθρώπινες σκηνές που τράβηξε στο δρόμο; Όπως ο ζητιάνος ή ο αρκουδιάρης κι ακόμη τα στιγμιότυπα από την κατασκευή του δρόμου Ιωαννίνων-Μετσόβου που γινότανε τότε. … Αυτό που θαυμάζω στον Κουτσαβέλη είναι το χάρισμα που είχε να διαλέγει τα θέματά του και την ικανότητά του να τα μελετάει συνθετικά πριν πατήσει το κουμπί της μηχανής ώστε να έχει το άριστο αποτέλεσμα.»
 Η Ισμήνη Καρυωτάκη είναι αρχιτέκτονας και συγγραφέας

Οι 20 ακριβότερες πόλεις στον κόσμο

Πρωταθλήτρια παγκοσμίως πόλη στην ακρίβεια για το 2013 αναδείχτηκε το Λονδίνο σύμφωνα με τον ιστότοπο Expatistan. Την πεντάδα με τις 20 ακριβότερες πόλεις συμπληρώνουν το Όσλο, η Γενεύη, η Ζυρίχη και η Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με την έρευνα του Expatistan ένα επιπλωμένο διαμέρισμα στη βρετανική πρωτεύουσα με ένα μόνο υπνοδωμάτιο κοστίζει περίπου 4.250 λίρες το μήνα ενώ ένα μηνιαίο εισιτήριο για τις αστικές συγκοινωνίες κοστίζει 215 λίρες.
Μεταξύ των φθηνότερων σε βιοτικό επίπεδο πόλεων περιλαμβάνονται το Καράκας στη Βενεζουέλα όπως επίσης οι πόλεις Καλκούτα, Πιουν, Μάντρας στην Ινδία ενώ το Λονδίνο είναι περίπου 1.000% ακριβότερο από το Καράκας.
Η λίστα με τις 20 ακριβότερες πόλεις με βάση τις τιμές ενοικίων, τον ρουχισμό, τις μεταφορές, τα τρόφιμα και τα φάρμακα είναι οι εξής:
1. Λονδίνο, Βρετανία
2. Όσλο, Νορβηγία
3. Γενεύη, Ελβετία
4. Ζυρίχη, Ελβετία
5. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
6. Λωζάννη, Ελβετία
7. Σιγκαπούρη
8.Παρίσι, Γαλλία  
9. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
10. Κοπεγχάγη, Δανία
11. Σίδνεϊ, Αυστραλία
12. Χονγκ Κονγκ, Κίνα
13. Μπριζμπέιν, Αυστραλία
14.Χάγη, Ολλανδία
15. Στοκχόλμη, Σουηδία
16. Χονολουλού, ΗΠΑ
17. Άμστερνταμ, Ολλανδία
18. Μελβούρνη, Αυστραλία
19. Τόκιο, Ιαπωνία
20. Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει το κόστος ζωής. Με κόκκινο απεικονίζονται οι ακριβότερες χώρες και πράσινο οι φθηνότερες.

Ομολογία ΣΟΚ από Τσόμσκι: το μέλλον της Ελλάδος προδιαγεγραμμένο ανεξαρτήτως εκλογών!

“Οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο.”

Ομολογία ΣΟΚ: το μέλλον της Ελλάδος προδιαγεγραμμένο ανεξαρτήτων εκλογών! Στα νύχια της παγκοσμιοποίησης η Ελλάδα...
Με θέμα το μέλλον της δημοκρατίας και κομβικά σημεία τις αγκυλώσεις της στην Ευρώπη της κρίσης αλλά και στις ΗΠΑ, μίλησε ο Νόαμ Τσόμσκι σε ειδική εκδήλωση του Global Media Forum της DW στη Βόννη.

“Χάραξη πορείας προς ένα δίκαιο κόσμο-Ανανοηματοδοτώντας τη δημοκρατία”.

Αυτός ήταν ο τίτλος της πολυεπίπεδης διάλεξης του Αμερικανούς πολιτικού φιλοσόφου και ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) Νόαμ Τσόμσκι στο Global Media Forum της Deutsche Welle στη Βόννη.

Στη σκιά της ευρωκρίσης και των διαδηλώσεων στην Τουρκία αλλά και με φόντο την επίσκεψη Ομπάμα στο Βερολίνο, ο αμερικανός φιλόσοφος σχολίασε “όλα εκείνα τα θέματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά καταλήγουν τελικά να γίνονται ψιλά γράμματα”.

Αποφεύγοντας τα κλισέ και τις ακαδημαϊκές μακρηγορίες, ο 85 ετών πλέον διανοητής ανέλυσε με ενάργεια πτυχές της κρίσης του κοινοβουλευτισμού, τις στρεβλώσεις της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας σε ΗΠΑ και ΕΕ αλλά και του ρόλου των ΜΜΕ. Δε δίστασε να μιλήσει με οξεία γλώσσα κατά της αμερικανικής “ρητορείας της τρομοκρατίας” που έχει γίνει το βασικότερο “εξαγώγιμο προϊόν” των ΗΠΑ από το 1945 και μετά, ασκώντας δριμεία κριτική στην εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα και των προκατόχων του.

Η Ευρώπη στο έλεος της μακροοικονομίας

Σημείο εκκίνησης ήταν η γηραιά ήπειρος, στο συγκείμενο της οικονομικής κρίσης. “Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το ζητούμενο είναι η εργασία. Για τους υπερεθνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όμως, το διακύβευμα έγκειται στη μείωση των ελλειμμάτων. Τα ελλείμματα διαμορφώνουν πλέον την πολιτική. Και ως προς αυτό η Ευρώπη βρίσκεται σε αλγεινότερη κατάσταση σε σχέση με τις ΗΠΑ”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Τσόμσκι το κέντρο βάρος στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μετατοπιστεί ανεπιστρεπτί από την πολιτική στην οικονομία, η οποία αποτελεί το αδιαπραγμάτευτο πρόταγμα. Στις χώρες της κρίσης ήρθαν αίφνης στο προσκήνιο τα ασαφή όρια μεταξύ σύγχρονης αριστεράς και δεξιάς ως προς την κατάστρωση πολιτικών, ώστε οι βασικοί ιδεολογικοί διαχωρισμοί να καθίστανται πλέον δυσδιάκριτοι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό ανέφερε την Κύπρο και τις πρόσφατες περιπέτειές της.

Η άρση των διαφορών και η σύγκλιση εν τέλει αριστεράς και δεξιάς έγκειται στο γεγονός ότι “οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύονται να ακολουθούν προγράμματα μακροοικονομικής φύσης, τα οποία θέτει η Κομισιόν”. Αυτό συνεπάγεται την επιλογή σκληρής λιτότητας και αύξησης των φόρων σε βάθος χρόνου, ανεξαρτήτως “πολιτικού χρώματος”.

Ο Αμερικανός διανοητής εκτιμά πως οι χειρισμοί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι αποτυχημένοι και πως η αναγωγή τους στην αυθεντία διεθνών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε αρνητικές επιπτώσεις. Κατά τον Τσόμσκι, “το θεωρητικό μοντέλο των λεγόμενων συστημικών κινδύνων, κατά το οποίο εάν αποτύχει μία οικονομική διαπραγμάτευση, το συνολικό σύστημα καταρρέει” είναι προβληματικό και δρα εις βάρος της παραγωγικής οικονομίας.

«Τρίτο κόσμο» θυμίζουν τα κοινοβούλια της Ευρώπης

Όλες αυτές οι μεταμορφώσεις στα σύγχρονα μοντέλα διακυβέρνησης έχουν βέβαια και ένα υψηλό τίμημα: “την σταδιακή απώλεια της δημοκρατίας”. Η αντιπροσώπευση εξαντλείται -στην Ευρώπη προσφάτως ενώ στις ΗΠΑ σχεδόν εξ υπαρχής -στην εκπροσώπηση οικονομικών συμφερόντων.

“Μόλις του 1/10 του 1%, στην κορυφή της κοινωνικής ιεραρχίας, καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει. Αυτό σημαίνει πως καθορίζουν την πολιτική. Έτσι η δημοκρατία μετατρέπεται σε πλουτοκρατία” με συνέπεια να παρατηρείται μία συνεχής “παρακμή των δικαιωμάτων των πολιτών”.

Στις ευρωπαϊκές χώρες της κρίσης, παρατηρεί ο Τσόμσκι, “οι εκλογές δεν παίζουν πια σχεδόν κανένα ρόλο, ακριβώς όπως και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που διοικούνται από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα” υπογραμμίζοντας ωστόσο σκωπτικά πως “η ίδια η Ευρώπη επέλεξε να γίνει έτσι. Δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει”.

Ο Tσόμσκι αναφέρθηκε και σε πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal περί “εξαφάνισης της δημοκρατίας από την Ευρώπη”, σύμφωνα με το οποίο:

“Γάλλοι, Ισπανοί, Ιρλανδοί, Ολλανδοί, Πορτογάλοι, Έλληνες, Σλοβάκοι, Σλοβένοι και Κύπριοι έχουν, ο καθένας στο δικό του μέτρο, καταψηφίσει πολλά από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη βάση του οικονομικού μοντέλου της ευρωζώνης από τότε που ξέσπασε η κρίση. Εντούτοις οι οικονομικές πολιτικές έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με τις διαδοχικές εναλλαγές στην εξουσία περισσότερων κομμάτων”.

Η πραγματική συναίνεση και τα ΜΜΕ

Ο Νόαμ Τσόμσκι δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, η οποία δίνει την εντύπωση να πορεύεται σπασμωδικά, δεχόμενη κλυδωνισμούς από εξωπολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Το ίδιο παρατηρεί και στις ΗΠΑ αλλά και σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες του “υπαρκτού καπιταλισμού”, όπως τις αποκαλεί.

Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στέλνουν, για τον Αμερικανό φιλόσοφο, ένα θετικά μήνυμα υπέρ της διασφάλισης μίας δημοκρατικής δημόσιας σφαίρας, η οποία θα υπερτερεί από οποιοδήποτε οικονομικό συμφέρον. Στην κάλυψη της απόστασης μεταξύ πολιτών και όλων όσων χαράσσουν κυβερνητική πολιτική, σημαντικός είναι ο ρόλος των ανεξάρτητων ΜΜΕ, του πλέον καθοριστικού παράγοντα σήμερα στη διαμόρφωση και συχνά επιβολή πολιτικής και ηθικής νόρμας.

Τα ΜΜΕ καλούνται να συνδράμουν υπεύθυνα στη διαμόρφωση πραγματικής και όχι πλασματικής συναίνεσης, παρουσιάζοντας στους πολίτες μόνο “την αλήθεια για όλα τα σημαντικά γεγονότα. Κάτι το οποίο είναι σχετικά εύκολο”.

Die Presse: "Δεν σώθηκε η Ελλάδα, αλλά οι τράπεζες"


"Αποσιωπάται η πραγματικότητα για την Ελλάδα. Η χώρα δεν έχει διασωθεί. Μόνο οι διεθνείς τράπεζες σώθηκαν". Αυτό αναφέρει η έγκριτη αυστριακή εφημερίδα Die Presse σε άρθρο της με τίτλο "τι δεν θέλουμε να ξέρουμε για την Ελλάδα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η «η χώρα δεν έχει διασωθεί, δεν υπήρξε ποτέ διεθνής αλληλεγγύη και δεν γνωρίζουμε αν η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε πολιτική καταστροφή».
Αναφέρει ακόμη ότι η κυρίαρχη άποψη για την Ελλάδα είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι την έχουν σώσει παρέχοντας βοήθεια δισεκατομμυρίων και για αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να υπομείνει σιωπηλά το βάρος των λαθών του παρελθόντος. "Αυτό όμως είναι μόνο η επιφάνεια, καθώς αποσιωπάται η πραγματικότητα".
Όπως υπογραμμίζεται, «η Ελλάδα δεν έχει σωθεί από τη βοήθεια των 240 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά διεσώθησαν μόνο οι διεθνείς τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων θα βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας της αδυναμίας της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της.
Η περίφημη «αλληλεγγύη», την οποία έχει επαινέσει και ο αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, δεν υπήρξε ποτέ, παρά μόνο σε πολύ μικρό βαθμό, με τη μορφή της διαγραφής του ελληνικού χρέους κατά 107 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ειναι τεράστιες οι ευθύνες των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία επί δεκαετίες εξυπηρετούσαν με κρατικό χρήμα την εκλογική τους πελατεία. 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 5η ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

news KSE
Σε συνέχεια της σχετικής Πρόσκλησης της 13/12/2013 προς τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων κατά την 5η επιμορφωτική περίοδο (προβλεπόμενη έναρξη: μέσα Φεβρουαρίου 2014) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ΕΣΠΑ (2007-2013), η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, ανακοινώνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παρατείνεται έως την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014.
Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο της Πρόσκλησης είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

Τρεις "λυπητερές" φόρτωσε η εφορία στο taxisnet για πληρωμή μέχρι 31 Ιανουαρίου

Του Κωστή Πλάντζου
Μία «έκπληξη» περιμένει όσους φορολογούμενους επισκεφτούν την ιστοσελίδα του taxisnet για να δουν τις οφειλές τους, αφού θα διαπιστώσουν ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρώσουν έως και 3 επιπλέον φόρους.
Πρώτοι στη λίστα οι περίπου 95.000  ιδιοκτήτες  οχημάτων και μοτοσυκλετών που, ύστερα από διασταυρώσεις-εξπρές που διενήργησε αμέσως μετά την πρωτοχρονιά το υπουργείο Οικονομικών, εντόπισε όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, χωρίς να έχουν δηλώσει ακινησία του οχήματος στην εφορία.
Οι διασταυρώσεις έγιναν στο διήμερο 2 και 3 Ιανουαρίου που είχαν μείνει κλειστές οι εφορίες. Η καταμέτρηση έγινε την περασμένη Παρασκευή και διαπιστώθηκε ότι εισπράχθηκαν 1,081 δισ. ευρώ για 5,370 εκ. τέλη κυκλοφορίας του 2014. Ωστόσο βρέθηκαν και βεβαιώθηκαν προς είσπραξη (στην διπλάσια τιμή) και ανείσπρακτα Τέλη Κυκλοφορίας του 2013  και θα πρέπει να πληρωθούν έως την 31η.1.2014. Το ίδιο θα γίνει όμως και το 2015, για άλλους περίπου 90.000 ιδιοκτήτες που δεν προμηθεύτηκαν ακόμη τα τέλη του 2014.
Επιπλέον, στην ενημέρωση οφειλών του Taxisnet (https://www1.gsis.gr/taxisnet/info) οι φολογούμενοι θα βρουν και νέες «λυπητερές» που πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 31.1.2014:
-          για το ΕΕΤΗΔΕ: βεβαιώθηκαν 1,645 εκατ. ανεξόφλητες ή μερικώς εξοφλημένοι λογαριασμοί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. του 2012. Ειδοποίηση ανά υπόχρεο έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση www1.gsis.gr/webtax/incomefp/per.jsp (επιλογή «Ειδοποιήσεις Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου»).
-          Για τον Φόρο Πολυτελείας: 7.081 υπόχρεοι θα δουν στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση τα εκκαθαριστικά για την 2η εκκαθάριση Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.
-          για τον ΦΑΠ: ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση εκκρεμών χρεωστικών και μηδενικών Φ.Α.Π.  ετών 2012 και 2013. Για τα χρεωστικά εκκαθαριστικά η ημερομηνία πληρωμής 1ης δόσης είναι η 31η.1.2014, ενώ τα μηδενικά έχουν αναρτηθεί στην εφαρμογή του Περιουσιολογίου (https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx) μέσω της οποίας γίνεται εκτύπωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους,  μέσα από την επιλογή της Διαχείρισης Λογαριασμού (στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/mytaxisnet)  να διορθώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους (Διεύθυνση, email, Τηλέφωνα Επικοινωνίας) ώστε, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «ΕΓΚΑΙΡΑ και ΕΓΚΥΡΑ να ενημερώνονται για θέματα που τους αφορούν», δηλαδή να τους βρίσκει η εφορία για τα χρέη τους. Επίσης μπορούν και από μόνοι τους να ενημερωθούν για …πιθανές οφειλές, από την επιλογή της Προσωποποιημένης Πληροφόρησης Στοιχεία Οφειλών στο TAXISnet (https://www1.gsis.gr/taxisnet/info).
Τέλος τα εκκαθαριστικά 4μηνης διάρκειας
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), ανακοίνωσε και άλλες αλλαγές που έγιναν στη διάρκεια του προγραμματισμένου κλεισίματος των TAXIS και TAXISnet στις 2 & 3 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα:
1.            Για περίπου 70 ειδών φορολογικές δηλώσεις, η υποβολή τους αποδεσμεύεται από την πληρωμή, σε περίπτωση χρεωστικής δήλωσης. Κατά την οριστική υποβολή της δήλωσης παράγεται και εκτυπώνεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.), ώστε ο υπόχρεος έγκαιρα να μπορεί να πληρώσει στις Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ.
2.   Άλλαξε το Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας ώστε να έχει πλέον 2 μήνες ισχύος αντί 4. Επιπλέον μέσω της εφαρμογής απαιτούνται σαν πρόσθετη προϋπόθεση χορήγησης, οι δηλώσεις Φ.Ε. και Φ.Π.Α. της τελευταίας 5ετίας.
3. Άλλαξαν οι εφαρμογές χρεών και πληρωμών φόρων (Βεβαιώσεις δηλώσεων και χορήγηση Τ.Ο., β. Επανεκτύπωση Τ.Ο. με βάση το Α.Φ.Μ., Διαχείριση Ρύθμισης Χρεών. Εμφάνιση και εκτύπωση Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), Κεντρική Εικόνα Φορολογούμενου (εμφάνιση ταυτοτήτων οφειλών), Ταυτότητα Οφειλής Παρακράτησης (Τ.Ο.Π.),  Ταυτότητα Οφειλής Βεβαίωσης (Τ.Β.Ο.), πίστωση και διαχείριση εισπράξεων και προσαυξήσεων ενώ χρέη τα οποία βεβαιώνονται από 1.1.2014 και δόσεις των χρεών που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από 1.1.2014 επιβαρύνονται με τους κατά περίπτωση τόκους και πρόστιμα).
Επιπλέον, η Δ.ΗΛΕ.Δ. ενημερώνει ότι τέθηκαν σε λειτουργία έξι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο περιβάλλον του TAXISnet, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη (αποφυγή επίσκεψης στη Δ.Ο.Υ.) και τη μείωση διαχειριστικού κόστους των Δ.Ο.Υ.
Αυτές είναι:
1. Δήλωση Απόδοσης Προκαταβλητέου Φόρου στις Αμοιβές Αρχιτεκτόνων & Μηχανικών,
2. Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου Φόρου Εισοδήματος Εργολάβων,
3. Δήλωση Απόδοσης Παρακρατούμενου Φόρου από Προμήθειες κάθε είδους αγαθών ή Παροχής Υπηρεσιών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., κτλ.,
4. Γενική και Συγκεντρωτική Εικόνα Ρυθμίσεων (στην επιλογή Προσωποποιημένης Πληροφόρησης) και εκτύπωσης της «Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)» για την πληρωμή σε Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ. στη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/taxisnet/info,
5.Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για Φυσικά Πρόσωπα. Εκδίδεται για κάθε Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) χωριστά. Για το έτος 2014 χορηγείται πιστοποιητικό για τα έτη 2010-2013, https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx,
6.Συμφωνητικά Μίσθωσης και Αποδεικτικό Υποβολής. Υποβολή – Αποδοχή δηλώσεων στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας στις οποίες ο πολίτης εμφανίζεται ως εκμισθωτής ή μισθωτής. Η υποβολή γίνεται στη διεύθυνση www1.gsis.gr/sgsisapps/plcs μέσω ηλεκτρονικής φόρμας. 
Πηγή:newmoney

Πόσο κοστίζει κάθε σύστημα θέρμανσης - Συγκριτικό τεστ

Συγκριτικό τεστ συστημάτων θέρμανσης για εξοικονόμηση δαπανών παρουσιάζει η «H Online» προκειμένου τα νοικοκυριά να επιλέξουν ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
 
Στην αντιπαραβολή των χαρακτηριστικών και των τιμών του κάθε συστήματος προχώρησε ο κ. Ι. Μανόπουλος, Μηχ – Ηλ μηχανικός, μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου.
 
Επιλέγουμε σύστημα θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος του καυσίμου, την πιθανότητα αύξησης του, το κόστος για την αγορά των συσκευών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
 
Για την ευκολότερη κατανόηση θα συγκρίνουμε το κόστος θέρμανσης των διάφορων συστημάτων, με το κόστος 1,5 m3 πετρελαίου (2.000 €) που καταναλώνει περίπου το χρόνο μία τυπική κατοικία, με χαμηλή θερμομονωτική κάλυψη.
 
Για τον υπολογισμό λάβαμε υπόψη τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου, την τιμή αγοράς του και την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης.
Ας δούμε τι θα πληρώσει αυτή η κατοικία χρησιμοποιώντας τις διάφορες διαθέσιμες πηγές θέρμανσης:
 
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ηλεκτρικός λέβητας - ηλεκτρικά σώματα
(Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης, ΒΕΑ=1,00 ή 100%) 2.400 €
 
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Θερμογόνος Δύναμη ΘΔ=10kWh/lt, Τιμή 1,3 €/lt,
Τιμή ενέργειας = 1,35/10 = 0,13 €/kWh
Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=0,8 ή 80%) 2.000 €
Σόμπα (ΒΕΑ=0,90) 1.730 €
Δεν έχει ληφθεί υπόψη η επιδότηση σε καταναλωτές που το δικαιούνται.
 
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Τιμή ενέργειας 0,077 €/kWh
Λέβητας παλιάς τεχνολογίας ΒΕΑ=0,80 1.150 €
Λέβητας νέας τεχνολογίας ΒΕΑ=0,90 1.030 €
Λέβητας συμπυκνώματος ΒΕΑ=0,97 950 €
 
ΠΕΛΕΤ (με υγρασία <8%) ΘΔ=5kWh/Kg, τιμη 0,35€/Kg,
Τιμή ενέργειας 0,35/4 = 0,07 €/kWh
Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=0,8) 1.050 €
Σόμπα (ΒΕΑ=0,90) 930 €
 
ΞΥΛΟ (στεγνό υγρασιας<15%) ΘΔ=4 kWh/kG και τιμη 0,15€/Kg
Τιμή ενέργειας 0,15/4 = 0,037 €/kWh)
Κλασσική σόμπα (ΒΕΑ=0,6) 740 €
Αερόθερμη σόμπα – ενεργειακό τζάκι (ΒΕΑ=0,8) 550 €
ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ
(ΒΕΑ=3,6, μεσος ΒΕΑ=2,6 ή 260%) 650 €
 
Ποιοτική σύγκριση διάφορων πηγών θέρμανσης
 
Ηλεκτρισμός
 
Ο ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για τη παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ με κοινή παροχή ηλεκτρικής ισχύος 8 κιλοβάτ δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως την ανάγκη θέρμανσης μεγάλων χώρων.
 
Πάνελ υπέρυθρων, σόμπες αλογόνου, θερμοπομποί
Οι θερμοπομποί παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με ακτινοβολία. Δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς (όπως ο ήλιος το χειμώνα), χωρίς να ζεσταίνεται ο χώρος. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται.
 
Αν χρησιμοποιηθούν για ζέσταμα του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Πρόκειται για συσκευές που παράγονται με χαμηλό κόστος και δεν δικαιολογείται να πωλούνται ακριβά στο όνομα μιας βελτιωμένης τεχνολογίας.
 
Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη μιας κανονικής μέσου μεγέθους κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς και τριφασική παροχή.
 
Πετρέλαιο
 
Για να λειτουργεί αποδοτικά ένας λέβητας χρειάζεται ρύθμιση του καυστήρα έτσι ώστε ο φυσητήρας να παρέχει τον απολύτως απαραίτητο αέρα καύσης και η θερμοκρασία των καυσαερίων να μην είναι υπερβολικά υψηλή και χάνεται ενέργεια.
Επιπλέον το πετρέλαιο δημιουργεί επικαθήσεις στις επιφάνειες του λέβητα και τότε η απόδοση πέφτει σημαντικά. Γι' αυτό το λόγο χρειάζονται συχνά, ακόμη και 2 φορές το χρόνο, καθάρισμα.
 
Φυσικό αέριο
 
Το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή και δεν απαιτεί συχνό καθάρισμα. Όσον αφορά τη ρύθμιση του, ισχύει ότι και με το πετρέλαιο. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και δεν απαιτεί φροντίδα για τη προμήθεια του αφού είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο.
ΠΕΛΕΤ
 
Το πελετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Το πελετ δεν είναι βολική πηγή ενέργειας αφού χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.
 
Ξύλα
 
Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά (υγρασία μέχρι 15%), δηλ. να έχουν κοπεί από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη και να χρησιμοποιηθούν μετά από 18 μήνες.
Απαιτείται η τοποθέτηση θερμομέτρων σε όλους τους χώρους για να έχουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας.
Σε αντίθεση με τα κλασσικά τζάκια που αποδίδουν στο χώρο περίπου το 20% της θερμότητας, τα ενεργειακά τζάκια αποδίδουν μέχρι 75%.
Αντλία θερμότητας – κλιματιστικό
 
Το κλιματιστικό είναι η μοναδική περίπτωση που εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια επειδή δεν ζεσταίνει απλώς αλλά αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά μ.ο. 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει (βαθμός απόδοσης 250%).
 
Παραπλανητική διαφήμιση για συσκευές
 
Στην αγορά κυκλοφορούν ηλεκτρικές συσκευές που υπόσχονται βαθμό απόδοσης 300%, 500% ή και παραπάνω. Υπόσχονται μικρό κόστος ανά ώρα χωρίς καμιά τεκμηρίωση.
 
Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και τη μετατρέπουν σε θερμότητα. Επομένως δεν μπορούν να έχουν απόδοση πάνω από 100%, δηλαδή όσο και ένα απλό ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ. Είτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για κάποια λεγόμενη «θερμομαγνητική τεχνολογία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, ισχύει η βασική αρχή ότι αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η αντλία θερμότητας, όπως είναι το κλιματιστικό, η οποία όμως δεν μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα αλλά την αντλεί από το περιβάλλον.
 
Μόνωση
 
Η κατανάλωση του καυσίμου δεν καθορίζεται μόνο από το μέγεθος της κατοικίας, αλλά και από τη μόνωση της κατοικίας. Η θέρμανση δεν λειτουργεί μόνο για να ζεστάνει το σπίτι, αλλά για να αναπληρώνει τη θερμότητα που χάνεται. Μια συνηθισμένη κατοικία είναι σαν ένας τρύπιος κουβάς που πρέπει συνεχώς να τον τροφοδοτούμε για να παραμένει γεμάτος! Αν ήταν δυνατό να μηδενίσουμε τις απώλειες, με τέλειες μονώσεις, τότε αυτό το σπίτι δεν θα χρειαζόταν καν θέρμανση!
 
Εξοικονόμηση
 
Διατηρούμε τη θερμοκρασία σε ένα επίπεδο που να μας προσφέρει άνεση και συγχρόνως δεν ροκανίζει το πορτοφόλι μας. Στην κουζίνα συνήθως εργαζόμαστε όρθιες/οι και επομένως 19οC θα ήταν αρκετοί. Στο καθιστικό διατηρούμε τη θερμοκρασία στους 21οC. Στο υπνοδωμάτιο είναι πιο υγιεινό να κοιμόμαστε με 17 - 18οC. Για να πετύχουμε τέτοιες ρυθμίσεις θα χρειασθεί να τοποθετήσουμε στα σώματα κάθε χώρου μια θερμοστατική βαλβίδα.
Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς πριν προχωρήσουν σε μεγάλου κόστους αγορά ή αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.
 
Πηγή: Ημερησία