Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Οι ευεργετικές ιδιότητες των παιδικών παιχνιδιών.

Η σημασία του παιχνιδιού για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού είναι τεράστια και συναγωνίζεται τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να επεξεργάζονται και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους και ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους. Στα ευεργετήματα που προσφέρει το παιχνίδι περιλαμβάνονται η ενίσχυση της μάθησης, η απαλλαγή από το στρες, η κοινωνικοποίηση ακόμα και η βελτίωση των σχολικών επιδόσεων.
Παρακάτω δίνονται τρία από τα πιο συνήθη παιδικά παιχνίδια και οι ευεργετικές τους ιδιότητες:
Τα lego, τα γνωστά τουβλάκια  σε διάφορα σχήματα και χρώματα ενισχύουν την τρισδιάστατη σκέψη, αναπτύσσουν οργανωτικές ικανότητες, ασκούν τη συγκέντρωση της προσοχής λόγω των μικρών τεμαχίων, ρυθμίζουν τη δύναμη, βελτιώνουν τις μηχανικές δεξιοτεχνίες και τη λεπτή κινητικότητα, ενισχύουν το συμβολικό παιχνίδι και τη φαντασία κ.ά.
Η πλαστελίνη βοηθά στο συντονισμό και στη βελτίωση της λεπτής κινητικότητας των κάτω άκρων, συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών και στη  διάκριση των δακτύλων, αναπτύσσει το συμβολικό παιχνίδι και ενισχύει τη φαντασία του παιδιού μειώνοντας το άγχος του.
Το κουκλοθέατρο προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες συμβολικού παιχνιδιού που περιλαμβάνουν εναλλαγή ρόλων, πειραματισμό και εξερεύνηση, διοχέτευση συναισθημάτων και απελευθέρωση της φαντασίας. Ακόμη, μέσω του παιχνιδιού αυτού, το παιδί καλλιεργεί την ευφυΐα του, γίνεται πιο ευρηματικό και αναζητά λύσεις σε προβλήματα.


Πηγή: http://www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου