Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Κόβουν 10% από τις συντάξεις

Επίσημο έγγραφο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, μέσα από την διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβάνει εισηγητική έκθεση σχετικά με τον προϋπολογισμό του Ταμείου για το 2015, που αναφέρει, μείωση στις επικουρικές συντάξεις ώστε να εξοικονομηθούν 360 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι από το 2015 θα ισχύσουν αρκετές αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Μία από αυτές είναι  η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Το μέτρο εφαρμόστηκε τον Ιούλιο του 2014, για πρώτη φορά,  με μείωση 5,2%, στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις του ΕΤΕΑ. Για τη νέα χρονιά, υπήρχε η εκτίμηση ότι θα υπάρξει και νέα μείωση, κοντά στο 10%, καθώς κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα, το Ταμείο πρέπει να αναπροσαρμόζει τις παροχές του.
Τώρα έρχεται αυτό το έγγραφο «φωτιά» που στην σελίδα πέντε αυτής της έκθεσης, αναφέρονται και δύο κατηγορίες εκτάκτων εσόδων. Η μία από αυτές με τίτλο Διάφορα έσοδα, αναφέρει έκτακτα  έσοδα της τάξης των 376.000.000 ευρώ, από μειώσεις συντάξεων λόγω της εφαρμογής του νόμου Ν.4052/2012, δηλαδή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Αν και το έγγραφο δεν αναφέρει ακριβώς ποσοστό μείωσης στις συντάξεις του ΕΤΕΑ, για να καλυφτεί αυτό το ποσό,  εκτιμήσεις τοποθετούν την μείωση στις επικουρικές συντάξεις,  στο 8%. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι του επικουρικού ταμείου επιβεβαιώνουν το έγγραφο.
Αυτό το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις είναι μόνο η αρχή καθώς κοντά ακολουθούν Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή, που προβλέπεται στον νόμο 3863/2010.  Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά θα είναι 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό. Μαζί έρχονται η μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ειδικών ταμείων, οι αλλαγές και μειώσεις στα εφάπαξ, η αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά και η αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο ΙΚΑ, που έχουν 10.000 ημέρες ασφάλισης. Όπως προβλέπεται,  για το 2015 απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου