Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Υπ. Παιδείας: Έλεγχος πτυχίων στελεχων εκπαίδευσης

Απάντηση στο ερώτημα του βουλευτή και πρώην υφυπουργού Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου για τον έλεγχο των πτυχίων και λοιπών πιστοποιητικών των στελεχών εκπαίδευσης έδωσε ο υπουργός Παιδείας.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια τον όγκο των πιστοποιητικών και των τίτλων που έπρεπε να υποβληθούν σε έλεγχο από τις Διευθύνσεις απέστειλε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έγγραφο, ζητώντας παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης της εν λόγω διαδικασίας για τουλάχιστον οκτώ μήνες αντί των τριών μηνών που προέβλεπε η σχετική εγκύκλιος.
Η ανωτέρω διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Επιπρόσθετα, γίνεται γνωστό ότι η διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων και διευθυντών ρυθμίζεται από τις διατάξεις του Κεφ. Β του Ν 3848/2010 και άπτεται της αρμοδιότητας του Συμβουλίου επιλογής σχολικών συμβούλων και του Συμβουλίου επιλογής Διευθυντών.
Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί υποβάλουν με το φάκελο υποψηφιότητάς τους αντίγραφα των τίτλων σπουδών τους, πτυχίων, μεταπτυχιακών, διδακτορικών, πιστοποιητικών γνώσης Η/Υ, βεβαιώσεων προϋπηρεσίας και άλλα, τα οποία αποτελούν κριτήρια της επιστημονικής και παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισής τους και αποτιμώνται από τα αρμόδια Συμβούλια επιλογής, ενώ η διαδικασία επιλογής και του διορισμού των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργού Παιδείας μετά την υποβολή σχετικού φακέλου υποψηφιότητας από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς.
Επιπλέον, γίνεται γνωστό ότι για τη διαπίστωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών που υπέβαλαν οι υποψήφιοι, η Διεύθυνση Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια των κρίσεων για την επιλογή τους, προέβη στις εξής ενέργειες:
Α) Διαβιβάστηκαν στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) φωτοαντίγραφα των πράξεων αναγνώρισης μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, που κατέθεσαν οι υποψήφιοι ως δικαιολογητικά για τη διαδικασία επιλογής, ώστε να ελεγχθεί αν το περιεχόμενό τους ανταποκρίνεται στις πράξεις που έχει εκδώσει ο οργανισμός.
Β) Αποστάλησαν στους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Προέδρου του ΤΕΙ Πειραιά πίνακες με τα ονόματα των υποψηφίων και τους τίτλους που κατέθεσαν, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρχε αμφισημία μεταξύ των υποβληθέντων τίτλων και των στοιχείων που τηρούνται στα αρχεία των ιδρυμάτων.
Γ) Διαβιβάστηκαν στο ΑΠΘ και στο ΔΠΘ και στο ΕΚΠΑ φωτοαντίγραφα των τίτλων που χορηγήθηκαν από τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης των συγκεκριμένων Ιδρυμάτων, ώστε να διευκρινιστεί αν αποτελούν πτυχία εξομοίωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 323/1993 ή έχουν αποκτηθεί ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις.
Δ) Τέλος, ύστερα από επικοινωνία με τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ) και το Γραφείο Κοινωνία της Πληροφορίας, αποστάλθηκε στην άνω Υπηρεσία ηλεκτρονικός πίνακας με τα ονόματα των εκπαιδευτικών που πιστοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες ΤΠΕ στην εκπαίδευση» επιπέδου 1 και 2 για διασταύρωση με τα αντίστοιχα πτυχία που προσκόμισαν στην άνω Υπηρεσία οι υποψήφιοι.
Όλες οι απαντήσεις που έλαβε η άνω Υπηρεσία τέθηκαν υπόψη του οικείου συμβουλίου επιλογής, ενώ στην περίπτωση πλαστού τίτλου, ενημέρωσε εγγράφως τον πειθαρχικώς προϊστάμενο του υποψηφίου.
Καλόγηρος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου