Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Τι είναι ο διαδραστικός πίνακας;

Ο διαδραστικός πίνακας είναι μία οθόνη που λειτουργεί με την αφή. Συνδέεται σε Η/Υ στη θύρα USB ή και με bluetooth και προβολέα (projector). Εγκαθιστώντας το πρόγραμμα του πίνακα στον υπολογιστή έχουμε τη δυνατότητα να προβάλλουμε ό,τι έχει αποθηκευμένο στο σκληρό του δίσκο ο υπολογιστής ενώ με το πάτημα ενός πλήκτρου μπορούμε να μεταφερθούμε στο δικό του περιβάλλον και να κάνουμε χρήση του εκπαιδευτικού λογισμικού που το συνοδεύει. Αυτό αποτελείται από μία θεματική συλλογή με εικόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες δραστηριότητες, γράμματα, αριθμούς με εκφώνηση ή όχι, χάρτες και άλλο υλικό το οποίο μπορεί να εμπλουτίζεται από το διαδίκτυο, για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, γλώσσας, μαθηματικών, ιστορίας, τέχνης κ.ά.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι λειτουργεί με την αφή, δηλαδή μπορούν να γράφουν ή να σχεδιάζουν οι μαθητές με το δάκτυλο, ή με τον ειδικό μαρκαδόρο αλλάζοντας το χρώμα και το μέγεθος. Έχει μία συλλογή από εργαλεία σχεδιασμού, μορφοποίησης και επεξεργασίας τόσο κειμένου όσο και εικόνων. Έτοιμα σχήματα όπως τρίγωνα, κύκλοι, τετράγωνα μπορούν να δημιουργηθούν στην επιφάνεια εργασίας του πίνακα με ένα απλό άγγιγμα και στη συνέχεια να τύχουν επεξεργασίας. Τα γεωμετρικά όργανα είναι ηλεκτρονικά και εύκολα δημιουργεί κανείς γεωμετρικά σχήματα γωνίες, τρίγωνα, κύκλους κ.λπ.
Το φόντο του πίνακα αλλάζει χρώματα και όψεις. Μπορεί εύκολα να πάρει τη μορφή τετραδίου για γραφή ή τη μορφή χαρτιού μιλιμετρέ και εκεί να οι μαθητές να σχεδιάσουν. Ο συνδυασμός διαφορετικών εργαλείων δίνει στη διδασκαλία μια ευχάριστη μορφή Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα εγγραφής σε βίντεο κάθε κίνησης που κάνει ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής για να γράψει, σχεδιάσει ή να ολοκληρώσει μία δραστηριότητα. Να σημειωθεί επίσης πως το software ενημερώνεται μέσω του διαδικτύου ανά τακτά διαστήματα και ανανεώνεται προσφέροντας νέα εργαλεία άρα και νέες δυνατότητες.
Όταν ξεκίνησε η δημιουργία διαδραστικών πινάκων, πριν από 20 περίπου χρόνια, οι εκπαιδευτικοί γρήγορα υιοθέτησαν τη νέα τεχνολογία αφού κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο για την τάξη τους. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα από τους αριθμούς, εκατομμύρια διαδραστικοί πίνακες υπάρχουν εγκατεστημένοι σε όλο τον κόσμο. Η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη σε αρκετά εκπαιδευτικά συστήματα Ηνωμένο Βασίλειο, Σκανδιναβικές χώρες, ΗΠΑ Καναδάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου