Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ντόροθι Κινγκ για Αμφίπολη: Μέγας Αλέξανδρος ή Ηφαιστίωνας;

Με δυο tweet, αντέδρασε η αρχαιολόγος Ντόροθι Κίνγκ λίγη ώρα μετά τις συγκλονιστικές ανακοινώσεις των επικεφαλής των ανασκαφών για τον τάφο της Αμφίπολης και την ανακάλυψη του σκελετού του νεκρού.

Έγραψε στο twitter η αμερικανίδα αρχαιολόγος: «Η αποτέφρωση ήταν η συνήθης πρακτική στην Μακεδονία (βλ. Βεργίνα). Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν μόνο δυο σορούς που ταριχεύθηκαν για να σταλούν πίσω στην πατρίδα. Του Μεγάλου Αλέξανδρου και του Ηφαιστίωνα».
Λίγη ώρα μετά ανέβασε και το εξής: «Είναι πιο συναρπαστικό! Μοιάζει πιο πολύ με σαρκοφάγο παρά από ένα σύνηθες φέρετρο με κόκκαλα και στάχτες. Αν είναι άνδρας είναι ο Ηφαιστίωνας;»
View image on Twitter 

Η αρχαιολόγος Ντόριθι Κινγκ, σε πρόσφατο δημοσίευμά της, μεταξύ άλλων έχει επισημάνει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να βρεθούν μέσα στην Αμφίπολη και μάλιστα χρησιμοποιούσε την έκφραση που είναι πολύ συνηθισμένη στους αγγλοσάξονες. Σύμφωνα με τη φράση αυτή, τίποτα δεν έχει τελειώσει... Και, όπως όλα δείχνουν, δεν έπεσε έξω... («Τίποτα δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία»)
Η Ντόροθι Κινγκ ποτέ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μέσα στον τύμβο Καστά, να είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας.
Σε πρόσφατο άρθρο της σημείωνε χαρακτηριστικά: «Η ιδέα ενός μικρότερου μνημείου για να συμπληρώσει ένα μεγαλύτερο δεν έχει αντίστοιχό του που μπορώ να σκεφτώ. Όμως, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Αλέξανδρος λατρεύτηκε μαζί με τον φίλο του Ηφαιστίωνα σε πολλές αιρέσεις στην Αίγυπτο, και ότι πριν πεθάνει διέταξε να χτιστεί ένας τάφος για τον Ηφαιστίωνα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η «πύλη» για το μεγαλύτερο ηρώο;
Όχι, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν 2 τάφοι αλλά πιστεύω ότι είναι δόκιμο να λέμε τις ιδέες μας. Μόνο έτσι θα καταλήξουμε στο τέλος σε ένα συμπέρασμα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου