Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Αλλάζουν το βιβλίο με το... μπλέντερ που αλέθει ανθρώπους

Στην αντικατάσταση εικόνας στο βιβλίο Φυσικής της Ε' Δημοτικού θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας στην οποία όπως διαπιστώθηκε εικονίζονται άνθρωποι να αλέθονται σε μπλέντερ.

Το σχέδιο βρίσκεται στη σελίδα 19 του βιβλίου και χρησιμοποιήθηκε, μαζί με άλλες εικόνες, για την εικονογράφηση του κεφαλαίου που αναφέρεται στα μίγματα. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, πρόκειται για έργο του ιάπωνα καλλιτέχνη 'Αιντα Μακότο, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εκφραστές της σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης.
Οι διαστάσεις της εικόνας στο βιβλίο ήταν τέτοιες, πάντως, ώστε ήταν αδύνατον να διακρίνει κανείς ότι ο ιάπωνας καλλιτέχνης αναπαριστούσε ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το βιβλίο διδάσκεται δέκα χρόνια στα δημοτικά σχολεία χωρίς να έχουν παρατηρήσει το ακριβές περιεχόμενο διδάσκοντες ή διδασκόμενοι.

Σε ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος αναφέρει ότι πρόκειται κατά γενική ομολογία για ένα πολύ καλό βιβλίο και ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε η πρόθεση να προβληθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης με αυτό το περιεχόμενο.

Οι συγγραφείς από την πλευρά τους δήλωσαν ότι έλαβαν την εικόνα από επίσημο ιστότοπο, όπως και εκατοντάδες άλλες, χωρίς ποτέ να υποψιαστούν για το περιεχόμενο του μπλέντερ. Ήταν δηλαδή ένα λάθος αβλεψίας.

Μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου ωστόσο το υπουργείο έδωσε εντολή να αποσυρθεί άμεσα η εικόνα από την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου, όπως, επίσης, και να αφαιρεθεί κατά την επανεκτύπωση του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου