Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

To «ενός λεπτού μάλωμα»

από την Έλενα Σμπώκου 
Πριν από μερικές μέρες έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο που έχει να κάνει με την διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Κυκλοφορούν πολλά από αυτά τα βιβλία και κατά την άποψή μου μάλλον μας μπερδέυουν παρά μας βοηθούν! Τσεκάροντας το οπισθόφυλλο αντιλήφθηκα ότι αναφέρεται σε κάτι που δεν είχα ξανακούσει. Οι συγγραφείς του βιβλίου μιλούν για το “ενός λεπτού μάλωμα” που, όπως λένε, δεν είναι άλλη μια τεχνική αλλά μια “εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος” να πειθαρχήσει το παιδί.
Αυτό που προτείνουν είναι όχι μόνο να αποδοκιμάσει ο γονιός ή ο παιδαγωγός την “κακή” πράξη που έκανε το παιδί, αλλά να περιλάβει και κάποια άλλα στοιχεία που ξεχνάμε εκείνη την κρίσιμη ώρα.
 Τα στάδια περιλαμβάνουν αρχικά την αποδοκιμασία μιας όχι αποδεκτής πράξης ή συμπεριφοράς και επεξήγηση για το που βρίσκεται το λάθος στην συγκεκριμένη συμπεριφορά, με ήρεμο πάντα τρόπο. Αφού λοιπόν εξηγήσουμε στο παιδί μας ότι αυτό που έκανε μας ενοχλεί και δεν επικροτούμε την συμπεριφορά του έρχεται η ώρα για το δεύτερο μέρος που φυσικά περιλαμβάνει την εκδήλωση της αγάπης και την επιβεβαίωση της αξίας του.
  Τα παιδιά θα πρέπει να κατανοούν ότι υπάρχουν κανόνες στην οικογένεια. Έτσι ο γονιός θα πρέπει να όχι μόνο να μαλώνει το παιδί αλλά να του εξηγεί και γιατί το κάνει αυτό. Το μάλωμα δεν θα πρέπει να παρατείνεται πάνω από 30 δευτερόλεπτα γιατί ο χρόνος αυτός αρκεί για να αντιδράσει το παιδί και να δείξει τα συναισθήματά του ως συναισθηματική ανταπόκριση. Υπάρχουν όμως και μικρότερα παιδιά αλλά και άλλα που είναι ελαφρώς πιο ευαίσθητα από άλλα που σημαίνει ότι ο χρόνος μαλώματος θα πρέπει να είναι ακόμα πιο περιορισμένος από τον προτεινόμενο.
 Στην δεύτερη φάση του μαλώματος ο γονιός θα πρέπει να δείξει όλη την τρυφερότητα και την αγάπη  που νιώθει. Το παιδί έχει πολύ ανάγκη από ασφάλεια, να ξέρει ότι οι γονείς του το αγαπούν και το στηρίζουν για να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος.
 Τέλος , οι συγγραφείς προτείνουν στον γονιό να κάνουν ένα σύντομο διάλογο με το παιδί έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν αν ήταν αποτελεσματική η διαδικασία  και αν το παιδί κατανόησε το λάθος που έκανε.
 Το κλειδί στην εφαρμογή αυτής της τεχνικής πιστεύω ότι είναι η σταθερότητα στην συμπεριφορά του γονιού. Είναι γεγονός ότι κάποιες φορές ο θυμός ξεχειλίζει από μέσα μας αλλα θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξυ θυμού και αγάπης. Το να μεγαλώσουμε πειθαρχημένα παιδιά δεν σημαίνει παιδιά στερημένα από αγάπη και ζωή μέσα στην αυστηρότητα.
 Ας δημιουργήσουμε ελεύθερους ανθρώπους , δυναμικούς που θα μπορούν να κάνουν την κοινωνία καλύτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου