Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ιστοσελίδες με χρήσιμο Εκπ/κό υλικό για προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ:
 Ηλεκτρονικό υλικό για την «εισαγωγή θεμάτων σχετικά με τα φύλα στην εκπαιδευτική διαδικασία»  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο (www.isotita-epeaek.gr).
 Υλικό για τους σεισμούς από τον Ο.Α.Σ.Π. (Μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και πλούσιο υλικό στην ιστοσελίδα του οργανισμού:www.oasp.gr).
 Υλικό για Κυκλοφοριακή Αγωγή:
Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για τη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα μας, προβάλλει ως πρώτη προτεραιότητα την Ανάπτυξη Παιδείας Οδικής Ασφάλειας. Ιδιαίτερη έμφαση προς την επίτευξη του σκοπού αυτού, δίδεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής και στην προετοιμασία τους ως υπεύθυνων αυριανών οδηγών. Για το λόγο αυτό, προχώρησε στη συγγραφή βιβλίων κυκλοφοριακής αγωγής για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία παρατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή:
(Ο φίλος μου ο ποδηλατάκιας κ.α.)
                                                                                                                                                                                                                       
 Εκπαιδευτικό υλικό Αγωγής Υγείας: «Γερά Δόντια Καλύτερη Υγεία». Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κατάλληλες αλλαγές και στο Νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.(www.oral-health.gr, θα βρείτε αναρτημένο το εκπαιδευτικό υλικό και το εκπαιδευτικό DVD)
  • Στην ιστοσελίδα της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ( www.saferinternet.gr ) θα βρείτε χρήσιμο υλικό, πληροφορίες, ειδήσεις και συμβουλές σε σχέση με την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τους ανήλικους.
ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ:
  • Στις ιστοσελίδες των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), υπάρχει αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει αφενός τους εκπαιδευτικούς (στο επίπεδο των απαιτούμενων γνώσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα αλλά και στο επίπεδο των μεθόδων και προτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην τάξη) και αφετέρου τους μαθητές για την απόκτηση βασικών γνώσεων και την ευαισθητοποίησή τους μέσα από παιχνίδια ρόλων και βιωματικές δραστηριότητες.
 (Π.χ.: «Τα μυστικά του δάσους», http://kpe-kastor.kas.sch.gr/secrets_forest/index.htm)
?  Πρόγραμμα Παιδική HELMEPA
Είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα της HELMEPA που προσφέρει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε 4.000 - 6.000 μικρούς μαθητές που γίνονται εθελοντικά μέλη του, να ενημερωθούν και αναλάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος της πατρίδας μας.
Αιτήσεις Συμμετοχής για το Πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές μέχρι και τη συμπλήρωση των 6.000 παιδιών. Όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση που βρίσκεται στο σύνδεσμο http://www.helmepajunior.gr/form.php.
Το ετήσιο εύρος συμμετοχής των 400-600 ομάδων με 4.000-6.000 παιδιά, τέθηκε ώστε η Παιδική HELMEPA να καλύπτει σε λογικά πλαίσια τις δαπάνες των δράσεων των Ομάδων Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη σε όλες τις Ομάδες Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων. Κάθε μαθητής/μαθήτρια ηλικίας 5-13 ετών, από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, μπορεί να γίνει μέλος της Παιδικής HELMEPA.
Οι Εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να πάρουν μέρος στο Πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA και θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφθούν το διαδικτυακό τόπο www.helmepajunior.gr ή να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους του προγράμματος: e-mail: helmepajunior@helmepajunior.gr, τηλ: 210-9343088, fax: 210-9407327.
ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ:
?   Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.): «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού και έχει ενταχθεί στα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων στην κατηγορία των Πολιτιστικών Θεμάτων. Σκοπός του προγράμματος είναι η συμβολή στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στη σύγχρονη κοινωνία και το ρόλο της ως καθοριστικού παράγοντα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και του πολιτισμού.
Στην ιστοσελίδα:opi.gr>Βιβλιοθήκη>Εκπαιδευτικό υλικό (http://opi.gr/index.php/2013-10-03-12-24-10/2013-10-04-06-43-11)μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε όλο το περιεχόμενο του προγράμματος, Οδηγό για το δάσκαλο και το μαθητή, κόμικ για την πνευματική ιδιοκτησία, σχετική νομοθεσία και άλλο σχετικό ενημερωτικό και βοηθητικό υλικό. Από τον Ο.Π.Ι. μας ενημέρωσαν ότι «μπορούμε να κανονίσουμε την αποστολή υλικού αλλά και τη διοργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της περιφέρειάς σας», αλλά και πως μπορούν να κανονίσουν επίσκεψη καλλιτέχνη που επιθυμούν οι μαθητές να συζητήσουν μαζί του, στο σχολείο που υλοποιεί το πρόγραμμα.

ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
 www.e-yliko.gr/resource/seped.aspx  :
Ιστοχώρος του Υ.ΠΑΙ.Θ. στον οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα σχετικά με εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις, εργαστήρια κλπ, διαγωνισμούς, συνέδρια και άλλες δράσεις που δημοσιοποιούνται με ευθύνη των αρμοδίων τμημάτων της Δ/ΣΕΠΕΔ (Διεύθυνσης Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων). Επίσης εδώ μπορείτε να βρείτε πλούσιο υποστηρικτικό υλικό ( κείμενα, βιβλιοθήκες, λογισμικά, πολυμέσα κ.α.) για όλες τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπ/σης και Πολιτιστικών Θεμάτων).
Π.χ. στη διαδρομή Εκπαιδευτικό Υλικό>Λογισμικό-Πολυμέσα>Πολυμέσα,περισσότερα>Τα κουρδιστά φρούτα, θα βρείτε μια μουσικοκινητική μέθοδο που βοηθά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να αντιληφθούν έννοιες όπως χρόνος, χώρος, ταχύτητα, ρυθμός, ένταση, μέσα από ασκήσεις με μορφή παιχνιδιού και με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών με θέμα τα φρούτα π.χ. “Μήλο μου κόκκινο”, “Λεμονάκι” κ.τ.λ. 
 Dvd εκπαιδευτικής τηλεόρασης, βιβλία και έντυπα με θέματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Αγωγής και Πολιτιστικών Θεμάτων. (Και στην ιστοσελίδα: www.edutv.gr/protobathmia)
 Πρόγραμμα TEACHERS4EUROPE:  www.teachers4europe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου