Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Παρατείνεται κατά δύο χρόνια η εισφορά αλληλεγγύης

Τον δρόμο προς τη Βουλή πήρε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την ρύθμιση χρεών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η πολύμηνη καθυστέρηση, εκτός από την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα.

Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται κατά δύο χρόνια η εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία όμως θα είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Σύμφωνα με την τροπολογία που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, εκτός απο την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης, προβλέπεται και η διατήρησ του μειωμένου ΦΠΑ 15% στην εστίαση.

Επίσης, σε άλλη διάταξη της τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να αναθέσει τα καθήκοντα του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών εφ όσον αυτό κριθεί σκόπιμο. Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί απο δω και πέρα να εκπροσωπείται στο Euroworking Group απο τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Τάσο Αναστασάτο και όχι μόνο απο τον Πρόεδρο του Σ.Ο.Ε. κ. Χρ. Στεφανάδη, εφ όσον το κρίνει απαραίτητο ο κ. Χαρδούβελης.
Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο μέχρι την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου του 2015.
Θα προβλέπει μείωση των προσαυξήσεων, ανάλογα με το αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος, φτάνοντας έως το 90% των προσαυξήσεων για όσους επιλέξουν τις 12 δόσεις και μέχρι το 20% για όσους επιλέξουν τις 100.
Το επιτόκιο της ρύθμισης θα ανέρχεται στο 4,56%.
Για τους συνεπείς ενταγμένους ήδη σε ρύθμιση προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων κατά 20%, εφόσον παραμένουν στην ίδια ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου