Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ανήκει στον Ηφαιστίωνα ο τάφος της Αμφίπολης;

Ανήκει στον Ηφαιστίωνα ο τάφος της Αμφίπολης;
Τη πεποίθησή του πως ο Τύμβος Καστά είναι μακεδονικός τάφος που οικοδομήθηκε περί το 325 π.Χ. κατά παραγγελία του Αλέξανδρου για τον Ηφαιστίωνα, εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης.

Ειδικότερα, ο πανεπιστημιακός έδωσε χθες μία διάλεξη με θέμα τον τύμβο της Αμφίπολης η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων στην Πανεπιστημιούπολη με τίτλο: «Ο τύμβος της Αμφιπόλεως: Έλεγχος των γεγονότων και των πηγών της περιόδου 324-294 π.Χ.».

Η παρουσίασε επικεντρώθηκε στα γεγονότα των ετών 325-320 π.Χ. με αφετηρία την αίσια επάνοδο από την Ινδία του στόλου του Μ. Αλξενάνδρου υπό τον «Αμφιπολίτη» Νέαρχο στις εκβολές του ποταμού Τίγρη (αρχές του 324 π.Χ.) και την απόφαση της Ώπιδος για την αποστρατεία.

Συνεχίστηκε με τον αιφνίδιο θάνατο του «φιλαλέξανδρου» Ηφαιστίωνα τον Οκτώβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα και κορυφώθηκε με τον θάνατο του ιδίου του Αλεξάνδρου στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα και με τα της ταφής του στην Αίγυπτο, αρχικά στην Μέμφιδα και κατόπιν στην Αλεξάνδρεια, οριστικά στο μαυσωλείο των ανακτόρων που ονομάστηκε Σήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου