Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Τούρκοι βγάζουν στο σφυρί ελληνικό χωριό «φάντασμα»

Σε δημοπρασία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας αναμένεται να βγει το χωριό Λεβίσι στο οποίο κατοικούσαν ελληνικής καταγωγής πληθυσμοί. Πρόκειται για ένα χωριό-φάντασμα που βρίσκεται στα τουρκικά Καγιάκιοϊ, στα παράλια απέναντι από τη Ρόδο.

Ωστόσο, η Τουρκία αναζητά τον επενδυτή που θα ενδιαφερθεί να αναστηλώσει το χωριό και να το εκμεταλλευτεί τουριστικά. Σύμφωνα με το «Βήμα», συχνά οι τουρίστες που επισκέπτονται το παραθαλάσσιο θέρετρο Φετιγέ –τη Μάκρη-το χρησιμοποιούν ως πάρκινγκ.

Σημειώνεται πως το χωριό άδειασε στις 30 Ιουνίου του 1932 με την ανταλλαγή πληθυσμών. Περίπου 2.000 άμαχοι έφυγαν από την Τουρκία και πολλοί από αυτούς κατέληξαν στη Νέα Μάκρη Αττικής και το χωριό Φαράκλα στη Βόρεια Εύβοια.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά επιθυμεί να βγάλει το χωριό στο σφυρί. Σε παλιότερη προσπάθεια, μία ομάδα πολιτών είχε δημιουργήσει σελίδα στο Facebook με τίτλο: «Σώστε το Λεβίσι».

Στο μεταξύ, η δημοπρασία θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου και ο πλειοδότης θα αναλάβει την ενοικίαση του για 49 χρόνια με αντάλλαγμα την αποκατάσταση και τουριστική εκμετάλλευση του χωριού. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ και ήδη δύο εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Παράλληλα, υπάρχουν και αντίθετες φωνές στην Τουρκία που υποστηρίζουν πως ο οικισμός θα χάσει την πρωτοτυπία και την αυθεντικότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου