Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Εκτός ελέγχου ο Εμπολα

«Ο κόσμος χάνει τη μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του Εμπολα, τη χειρότερη επιδημία που έχει σημειωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι σήμερα, καθώς δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει αυτή τη διεθνή απειλή», δήλωσε η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).
Εμβόλιο δεν υπάρχει, η διεθνής κοινότητα αδράνησε, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 1.550 άνθρωποι Εμβόλιο δεν υπάρχει, η διεθνής κοινότητα αδράνησε, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 1.550 άνθρωποι Οπως τόνισε η Τζοάν Λιου σε ομιλία της στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τα κράτη δεν έδρασαν αποφασιστικά τους τελευταίους έξι μήνες της επιδημίας, ενώ περιορίστηκαν στο να συμμετέχουν σε «μια παγκόσμια συμμαχία αδράνειας». Επιπλέον η πρόεδρος των MSF ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει για περισσότερα κρεβάτια ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο νοσοκομείων εκστρατείας και να σταλεί εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία όπου το πρόβλημα έχει λάβει ενεξέλεγκτες διαστάσεις στην πρωτεύουσα Μονρόβια, με το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκεται σε απεργία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας απαιτώντας καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες για να καταπολεμηθεί ο ιός.
Ο Εμπολα, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο, έχει προκαλέσει το θάνατο σε 1.550 ανθρώπους σε σύνολο 3.069 κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με τον τρέχοντα ρυθμό εξάπλωσης θα χρειαστούν έξι με εννέα μήνες και τουλάχιστον 373 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπιστεί η επιδημία που απειλεί 20 χιλιάδες ανθρώπους.
Την ίδια ώρα, η επιδημία έχει προκαλέσει σοβαρή πληθωριστική κρίση στα κράτη της δυτικής Αφρικής, με τις τιμές των τροφίμων να έχουν φτάσει στα ύψη καθώς επιβραδύνεται και η συγκομιδή καλλιεργήσιμων ειδών λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις για την προστασία από τον ιό.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εξέδωσε ειδική προειδοποίηση για τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, όπου η παραγωγή ρυζιού και καλαμποκιού θα επιβραδυνθεί στη διάρκεια της επερχόμενης, κυριότερης περιόδου συγκομιδής καθώς η μετανάστευση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προκαλούν ελλείψεις σε εργατικά χέρια στις καλλιέργειες, όπως επισημαίνει ο FAO.
Προϊόντα όπως το φοινικέλαιο, το κακάο και το καουτσούκ αναμένεται να πληγούν σημαντικά. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ και ο FAO έχουν εγκρίνει ένα έκτακτο πακέτο βοήθειας με την αποστολή 65.000 τόνων τροφίμων σε 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον Εμπολα. Πηγή: ΑΠΕ- AFP-Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου