Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ενημέρωση του ΟΑΕΔ για το οικογενειακό επίδομα!

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά;

Από τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι (αφορά σε 300.000 οικογένειες περίπου) θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και από την 1 Οκτωβρίου 2014 όσοι έχουν 1 παιδί, ενώ ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας κατάθεσης αίτησης για το οικογενειακό επίδομα του 2014 έχει οριστεί η 31 Ιανουαρίου 2015.

 Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν από 3 παιδιά και πάνω άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις από τις 14 Ιουλίου.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις Υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η τελευταία χρονιά που χορηγείται από τον ΟΑΕΔ το οικογενειακό επίδομα, έστω και «πετσοκομένο» κατά 50%

Προϋποθέσεις για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι:

- Η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του Δ.Λ.Ο.Ε.Μ.
- Η τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας.
- Δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία
- Τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας –λοχείας

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:

α) να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν
β) αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα
γ) να είναι άγαμα
δ) να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι:

- Βεβαίωση του εργοδότη υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από αυτόν (συνημμένο υπόδειγμα στο παράρτημα της παρούσας εγκυκλίου). Τονίζεται ότι τη βεβαίωση Εργοδότη θα προσκομίζουν μόνον οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό, όχι οι ημερομίσθιοι (π.χ. οικοδόμοι, εργάτες στη ζώνη Περάματος).
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, (και αυτεπάγγελτη αναζήτηση) για την χορήγηση του επιδόματος τρίτου παιδιού (μόνο από νέους δικαιούχους)
- Κοινή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ποιος από τους δύο θα εισπράξει το επίδομα, αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος και οι δύο σύζυγοι. Στην περίπτωση αυτή θα αναγράφονται απαραίτητα ο Αριθμός Μητρώου του ασφαλιστικού φορέα και ο Α.Φ.Μ. και των δύο συζύγων.

Οι οικογενειάρχες θα πρέπει όταν υποβάλλουν την αίτηση να επιδεικνύουν και ορισμένα δικαιολογητικά όπως:

- Ο αριθμός μητρώου του ΙΚΑ του δικαιούχου, με βάση τον οποίο αναζητούνται οι ημέρες ασφάλισής του εντός του έτους 2013,Τονίζεται ότι η ως άνω διαδικασία αφορά και στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
- Το οικογενειακό Βιβλιάριο Ασθενείας των παιδιών, όπου φαίνεται η θεώρησή του από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα για το τρέχον έτος (Ι.Κ.Α., Δημόσιο, Ο.Α.Ε.Ε., Τ.Σ.Α. κ.λ.π.).
- Δελτίο Ταυτότητας
- Βιβλιάριο ΕΤΕ με λογαριασμό ΙΒΑΝ, στο οποίο θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου ως πρώτου δικαιούχου.

Πηγή:  http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=757&Itemid=755&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου