Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ισχυρή ηλιακή καταγίδα καθ' οδόν προς την Γη

Μία γεωμαγνητική καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει την Γη την Παρασκευή, καθώς η έκρηξη στεμματικής, ηλιακής μάζας (CME) την περασμένη Τρίτη εκτιμάται ότι θα διαπεράσει το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Κέντρο πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Ωκεανογραφικού και Ατμοσφαιρικού Κέντρου των ΗΠΑ (NOAA), η καταιγίδα της Παρασκευής θα είναι μετρίου μεγέθους - G2, se κλίμακα απο G1 ως G5. Καταιγίδες αυτού του μεγέθους μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στους μετασχηματιστές συστημάτων παραγωγής ενέργειας, ειδικά αν έχουν μεγάλη διάρκεια.

Σύμφωνα με το  Spaceweather.com, την Τρίτη εξερράγη η ηλιακή κηλίδα AR2158, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι απο τη Γη και η έκρηξη διήρκεσε πάνω απο 6 ώρες. Η ηλιακή έκλαμψη είχε μέγεθος Μ4 στην κλίμακα Ρίχτερ των εκλάψεων του Ηλίου κι όπως συμβαίνει με όλες τις εκλάμψεις μεγάλης διάρκειας, το αποτέλεσμα ήταν ένα CME πολύ μεγάλης ακτινοβολίας.

Η σχετικά μεγάλη ισχύς της καταιγίδας σημαίνει επίσης ότι το Βόρειο Σέλας θα είναι ορατό και απο νοτιότερες περιοχές του πλανήτη.

Την πρώτη ηλιακή έκλάμψη της Τρίτης ακολούθησε και δεύτερη την Τετάρτη, απο την ίδια ηλιακή κηλίδα, με μέγεθος Χ1. Οι εκλάμψεις της κατηγορίας Χ θεωρούνται οι ισχυρότερες και μπορούν να προκαλέσουν επικοινωνιακό μπλακάουτ στην φωτεινή πλευρά της Γης. Επίσης, σε περίπτωση που συμπίπτουν με CME, μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες μεγάλης διάρκειας. Αν και είναι πιθανότατο ότι και η δεύτερη ηλιακή έκλαμψη είχε ως αποτέλεσμα μία έκρηξη CME, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα προκαλέσει και αυτή άλλη μία γεωμαγνητική καταιγίδα στην Γή.

Οι εκρήξεις ηλιακής στεμματικής μάζας μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές μαγνητικές καταιγίδες στην περίπτωση που το μαγνητικό πεδίο τους είναι ταυτόσημο με της Γης. Σε μία τέτοια περίπτωση θα προκληθούν βραχυκυκλώματα στα συστήματα παραγωγής ενέργειας, τα οποία πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας για να μην καταστραφούν. Ομως το συντομότερο που μπορούμε να ξέρουμε την κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου των CME είναι μόλις μία ώρα πριν χτυπήσουν την Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου