Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

«Άρθρο 99» για νοικοκυριά: Πώς θα διαγράφονται τα χρέη τους

Ο πτωχευτικός κώδικας και για φυσικά πρόσωπα, με βάση τη διεθνή εμπειρία, «ζητά» από τους πολίτες να δεχθούν την εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας τους ώστε να απαλλαγούν σε διάστημα δύο ή τριών ετών από τις οφειλές, τα πρόστιμα, τις διοικητικές και ποινικές διώξεις.
«Άρθρο 99» και για τα φυσικά  πρόσωπα με ολική διαγραφή των χρεών τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες μελετά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο σχέδιο προτάσεων για την καθιέρωση πτωχευτικού κώδικα που θα μπορούν να υπάγονται τα νοικοκυριά.
Οι εμπειρογνώμονες, υπό την επίβλεψη του κ.Δένδια, εξετάζουν τα αντίστοιχα πτωχευτικά δίκαια στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ η πρόταση θα τεθεί υπόψη της Τρόικα για το πλάνο που έχει στόχο να εφαρμόζεται μόνιμα και να μην έχει ημερομηνία λήξης.
Αν υιοθετηθούν τα πρότυπα του εξωτερικού, τότε για να μηδενιστούν τα χρέη και να απαλλαγεί ο οφειλέτης από τις διώξεις θα πρέπει να δεχθεί την εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας του, ακόμη κι αν πρόκειται για την κύρια κατοικία, η οποία σήμερα προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη, χωρίς όμως να προσφέρει ολική διαγραφή χρεών και χωρίς να συμπεριλαμβάνει τις οφειλές προς το Δημόσιο.
Η διαδικασία θα αφορά δύο κατηγορίες οφειλετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους». Εκείνους που δεν έχουν περιουσία και κυρίως δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο και εκείνους που έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα. Στην πρώτη περίπτωση, στη διαδικασία που εφαρμόζεται στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, υπάρχει καθορισμένο ανώτατο συνολικό ύψος χρεών. Στην Ιρλανδία είναι 20.000 ευρώ. Αν οι οφειλέτες αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να το πληρώσουν, αυτό διαγράφεται.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου