Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Έκτακτη εισφορά και το 2015 – Πώς θα επιβληθεί

Δεν βγαίνουν όπως φαίνεται τα… κουκιά του Προϋπολογισμού κι έτσι η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα παραταθεί και πέραν του 2014, όπως ζητούσε η Τρόικα, αν και «ψαλιδισμένη» σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το υπουργείο Οικονομικών μπήκε στη διαπραγμάτευση με… πολλά «καρπούζια» κάτω από την ίδια μασχάλη, ο Αντώνης Σαμαράς παρέπεμψε στην κατάθεση του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους, όπου και θα αποτυπωθεί η μέγιστη δυνατή μείωση των συντελεστών στην εισφορά που αποφέρει κάθε χρόνο περίπου 1,1 δισ ευρώ.
Το μέτρο της εισφοράς, που συμφωνήθηκε με την Τρόικα το καλοκαίρι του 2011 «πακέτο» με το αποκαλούμενο χαράτσι της ΔΕΗ, κανονικά εκπνέει στο τέλος του έτους, ωστόσο ως ισοδύναμο στη μη εφαρμογή της ειδικής εισφοράς στο τζίρο των επιχειρήσεων και του νέου μισθολογίου για τους ενστόλους (πέρα από τις περικοπές που χαρακτηρίστηκαν αντισυνταγματικές), το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με την Τρόικα το περσινό καλοκαίρι στην παράταση της εισφοράς έως το τέλος του Προγράμματος, δηλαδή έως το 2016. Το θέμα είναι ότι αυτή η παράταση της εισφοράς ουδέποτε πήρε τη μορφή διάταξης νόμου και βέβαια ουδέποτε πέρασε από τη Βουλή, καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα, η αποφυγή της λήψης του μέτρου. Η Τρόικα, ωστόσο, ουδέποτε ξέχασε την εισφορά και είναι ενδεικτικό ότι στις τελευταίες Εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, που συνόδεψαν την Επικαιροποίηση του Μνημονίου, υπενθύμισαν στην κυβέρνηση ότι έχει δεσμευθεί να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως η παράταση μέτρων που λήγουν, κάνοντας σαφή αναφορά στην εισφορά αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στόχος είναι η μείωση των συντελεστών κατά 50% ή και η αλλαγή των εισοδηματικών ορίων, ωστόσο ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα περάσει από τη Βουλή και την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία, η επίμαχη διάταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου