Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η κατάχρηση του διαδικτύου δημιουργεί κατάθλιψη

Η κατάχρηση του Διαδικτύου προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά ενώ κάθε ώρα που περνάνε μπροστά στον υπολογιστή τους βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο, προειδοποιούν οι ειδικοί της υγείας.
Σε μια έκθεση που υποβλήθηκε από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Μ. Βρετανίας, αναφέρθηκε ότι ένα στα δέκα παιδιά αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη, το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η αυξημένη επιθετικότητα και φάνηκε ότι οι υπολογιστές και το διαδίκτυο ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό.
«Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε υπολογιστές, βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής δυσφορίας, άγχους και κατάθλιψης», τονίζουν οι ειδικοί.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι ο αριθμός των κλήσεων για τη διαδικτυακή κακοποίηση, οι σκέψεις και τάσεις αυτοκτονίας και του αυτοτραυματισμού, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια.
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, έχει επικριθεί επειδή δεν υπάρχουν αποτελεσματικές πολιτικές επαλήθευσης της ηλικίας για την προστασία των μικρών παιδιών. Σύμφωνα με την έκθεση, κανείς δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να γραφτεί στο Facebook αν είναι κάτω από την ηλικία των 13 ετών, αλλά η ιστοσελίδα δεν κάνει τίποτα για να ελέγξει την ηλικία. Ωστόσο, πάνω από το 85% των παιδιών άνω των 13 ετών είναι μέλη σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook ή το Twitter.
Επίσης, η έκθεση σημείωσε ότι μεταξύ της χρονικής περιόδου 2006 και 2010, το ποσοστό των αγοριών που έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή για δύο ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αυξήθηκε από 42% στο 55% και το αντίστοιχο ποσοστό των κοριτσιών αυξήθηκε από το 14% στο 20%.
πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου