Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Όλο το απόρρητο Σχέδιο Ζ για την Ελλάδα - Πριν τις εκλογές οι τράπεζες είχαν χαρτονομίσματα για άλλες δύο ημέρες - Οι δραματικές ώρες πριν το "Grexit"

- Οι 4 ξένοι αξιωματούχοι που έφτιαξαν το σχέδιο αλλά ποτέ δεν υπήρξε έγγραφο για να μην διαρρεύσει
- Η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να δει αυτό το σχέδιο γιατί τότε θα έπρεπε να το πάει στη γερμανική Βουλή
- Το σχέδιο μιλούσε για αναγκαστικό κλείσιμο όλων των ΑΤΜ στις τράπεζες για άγνωστο χρονικό διάστημα
- Θα δημιουργούσαν ειδικά σημειώματα οφειλής στη μισή αξία του ευρώ μιας και το νόμισμα θα ήταν παράνομο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
-
 Δύο ημέρες πριν τις εκλογές του 2012, την Παρασκευή οι Έλληνες έβγαλαν από τις τράπεζες πάνω από 3 δισ. ευρώ

Nέες πολιτικές αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει δημοσίευμα των Financial Times το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το δεύτερο μέρος της έρευνας του δημοσιογράφου Πίτερ Σπίγκελ και το οποίο αναφέρεται στο Πλάνο Ζ για την Ελλάδα αλλά και τις προετοιμασίες όλων των αξιωματούχων για έξοδο της χώρας από το ευρώ αλλά και την κατάρρευση των τραπεζών. 
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα το σχέδιο αυτό, δηλαδή το Πλάνο Ζ άρχισε να καταρτίζεται τον Ιανουάριο του 2012 και μάλιστα ήταν τέτοια η μυστικότητα αυτών των κινήσεων, που ποτέ δεν υπήρξε επίσημο έγγραφο και ούτε καν ηλεκτρονική επικοινωνία. Το σχέδιο αυτό το κατάρτιζαν ο κ. Άσμουσεν από την ΕΚΤ, ο κ. Μπούτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γάισερ του Euroworking Group και ο γνωστός εδώ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ. 

Αναφέρεται ένα συγκεκριμένο στιγμιότυπο δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 2012 στην Ελλάδα, όπου σε ένα γεύμα η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ ρώτησε τον κ. Μπαρόζο εάν υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν δεχόταν τους όρους της τρόικας. 

Ο κ. Μπαρόζο φέρεται σύμφωνα με την έρευνα να της απάντησε πως υπάρχει και μάλιστα θέλησε να της το δείξει. Ωστόσο, εκείνη από την πλευρά της αρνήθηκε με την έρευνα να αναφέρει πως εάν το έπαιρνε και το έβλεπε θα ήταν υποχρεωμένη να το παραδώσει και στη γερμανική Βουλή. 

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο θα δημιουργείτο ένα νέο οικονομικό σύστημα από την αρχή με μέτρα που φαντάζουν απίστευτα. Για παράδειγμα το σχέδιο αναφερόταν σε αναγκαστικό κλείσιμο όλων των ΑΤΜ των τραπεζών και εκ νέου συνοριακός έλεγχος για να μην φύγουν μαζικά τα κεφάλαια στο εξωτερικό. 

Μάλιστα, επηρεασμένοι από ότι είχε συμβεί και στην Αργεντική υπήρχε το ενδεχόμενο έκδοσης ελληνικών σημειωμάτων οφειλής, στη μισή αξία του ευρώ μιας και το νόμισμα του ευρώ στην Ελλάδα θα ήταν παράνομο πια. 

Μάλιστα, όλες οι χώρες της ευρωζώνης διαθέτουν ένα δίκτυο με την ονομασία Target 2 που το διαχειρίζονται όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης. Με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αυτό το σύστημα θα κατέρρεε για όλη την Ευρώπη και ουσιαστικά θα έπρεπε να στηθεί από την αρχή για τις χώρες που θα απέμεναν στο ευρώ. 

Στην ουσία γνώριζαν όλοι και κυρίως στην Ευρώπη πως ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν σχεδόν αδύνατον και μόνο θεωρητικό, αλλά όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2012 παραλίγο να το θέσουν σε εφαρμογή. 
Οι δραματικές ώρες με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος



Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου και στην κρίσιμη ημέρα της Παρασκευής, δύο ημέρες πριν τη δεύτερη εκλογική διαδικασία. Στοιχεία που ήρθαν στα χέρια του κ. Προβόπουλου έδειχναν πως τα πράγματα για την Ελλάδα ήταν τόσο άσχημα που οποιαδήποτε πρόβλεψη ήταν επικίνδυνη. Συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα, Παρασκευή τα στοιχεία έδειχναν πως οι Έλληνες απέσυραν από τις τράπεζες πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Μάλιστα, με αυτό τον ρυθμό ο κ. Προβόπουλος υπολόγιζε πως η Ελλάδα θα ξέμενε από χαρτονομίσματα μέσα το πολύ σε δύο ημέρες. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναγκάστηκε να μεταφέρει χρήματα από άλλα μέρη της Ε.Ε. προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες εκροές, αλλά και για να μπορούν να γίνονται αναλήψεις, κάτι που εάν δεν ήταν εφικτό θα προκαλούσε πανικό στους πολίτες. 

Η έρευνα των Financial Times αναφέρουν πως τόσο η Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ, χωρίς να το γνωρίζουν οι Έλληνες πολιτικοί είχαν δημιουργήσει ένα κρυφό σχέδιο για την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών στην Ελλάδα, γνωστό και ως σχέδιο Ζ. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα θα μπορούσε να τεθεί εκτός ευρώ είτε λόγω των τραπεζών που δεν θα μπορούσαν να έχουν χρηματοδότηση με εγγύηση τα ελληνικά ομολόγα είτε λόγω της μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων από τις τράπεζες. 

Εκτός από τον κ. Προβόπουλο ανήσυχος εμφανιζόταν τότε και ο Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος περίμενε στο γραφείο του μέχρι αργά τη νύχτα το αποτέλεσμα των εκλογών, προκειμένου να προετοιμάσει την κατάσταση για ένα πιθανό σοκ της αγοράς. 

Υπήρχε φυσικά και η ανησυχία πως η νέα κυβέρνηση είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΣΥΡΙΖΑ θα απέρριπτε τη συμφωνία διάσωσης και αυτό θα σήμαινε πως η Ευρώπη θα μας έθετε εκτός ευρώ αυτομάτως. 
Πώς πείστηκε η Μέρκελ να μην προχωρήσει στο Grexit



Η έρευνα δείχνει την γερμανίδα καγκελάριο να βρίσκεται ανάμεσα στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στο αντίθετο ενδεχόμενο. Εκείνος που υποστήριξε τον αυτόματο "ακρωτηριασμό" της χώρας ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε ο οποίος θεωρούσε την Ελλάδα ένα μολυσμένο πόδι κι αν κοβόταν νωρίς το υπόλοιπο σώμα, δηλαδή η Ευρώπη θα μπορούσε να σωθεί. 
Ωστόσο, παρά την επιμονή του κ. Σόιμπλε, η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε το λεγόμενο Grexit και αυτό γιατί οι σύμβουλοί της δεν μπορούσαν να της δώσουν πειστικές απαντήσεις για το τί θα συμβεί σε αυτό το άσχημα ενδεχόμενο. 

Πριν τις εκλογές στην Ελλάδα το 2012 η Μέρκελ φέρεται να ανησυχούσε περισσότερο για τον Αντώνη Σαμαρά παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μπαρόζο πως μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν προς το συμφέρον του προγράμματος διάσωσης. 

Εκεί είναι ο σημαντικός ρόλος του Μπαρόζο ο οποίος αμέσως μετά τις εκλογές επισκέφθηκε τον Αντώνη Σαμαρά όπου τον έπεισε πως τουλάχιστον για ένα χρόνο θα πρέπει το πρόγραμμα να ακολουθηθεί πιστά και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα μπορούσε να ζητήσει αλλαγές. 

Μάλιστα, η έρευνα των Financial Times αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς άλλαξε χειρόγραφα τη δήλωσή του σε σχέση με αυτά που σκόπευε να πει και δήλωσε πως θα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα. 

Αυτή ήταν και η κίνηση που έπεισε την Μέρκελ να απορρίψει μία και καλή το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και τότε αποφάσισε να επισκεφθεί και την Αθήνα ως συμβολική πράξη στήριξης της νέας κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου