Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Πως ψηφίζουμε στην Ήπειρο

Συνολικά 995 είναι τα εκλογικά τμήματα που έχουν συσταθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 18ης Μαΐου, αλλά και για τις επαναληπτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ενώ στους 384.211 ανέρχονται συνολικά οι εγγεγραμμένοι.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, καθορίστηκαν 472 εκλογικά τμήματα και εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στον Νομό Ιωαννίνων ανέρχονται σε 173.177 άτομα. Από αυτούς οι 172.598 είναι οι βασικοί εκλογείς, 527 οι ετεροδημότες (οι οποίοι θα ψηφίσουν μόνο στις Ευρωεκλογές) και 52 κοινοτικοί (από χώρες Ε.Ε.) εκλογείς που ψηφίζουν στις Δημοτικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, καθορίστηκαν 199 εκλογικά τμήματα.
Οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται σε 82.283  άτομα, εκ των οποίων 82.177 βασικοί εκλογείς, 101 ετεροδημότες και 5 κοινοτικοί εκλογείς.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, καθορίστηκαν 163 εκλογικά τμήματα. Οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται σε 61.211  άτομα, εκ των οποίοων οι 60.872 βασικοί εκλογείς, 96 ετεροδημότες και 80 κοινοτικοί εκλογείς.
Τέλος, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρεβέζης καθορίστηκαν 161 εκλογικά τμήματα. Οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται σε 67.703  άτομα, εκ των οποίων οι 67.386 βασικοί εκλογείς, 218 ετεροδημότες και 50 κοινοτικοί εκλογείς.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα τελειώσει στις 7 το απόγευμα.
Ως προς τις Περιφερειακές εκλογές, οι εκλογείς του Νομού Ιωαννίνων σημειώνουν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης, των  νομών Άρτας  και Πρεβέζης έως 3  και του νομού  Θεσπρωτίας έως 2.
Ως προς τις Δημοτικές εκλογές, ο αριθμός των σταυρών προτίμησης εξαρτάται από τον αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων που εκλέγει η κάθε εκλογική περιφέρεια. Παράδειγμα για τον πρώην Δήμο Ιωαννιτών (ονομασία Καλλικράτη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ) οι σταυροί προτίμησης είναι έως τρείς.
Όλοι οι εκλογείς, σε όλους του Δήμους ανεξάρτητα από τον αριθμό των σταυρών προτίμησης για υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της εκλογικής τους περιφέρειας μπορούν, να θέσουν και έναν σταυρό σε κάποιο υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο  από άλλη εκλογική περιφέρεια του Δήμου τους.
Τέλος, ο κάθε εκλογέας μπορεί να θέση σταυρό προτίμησης σε 1 έως 2 υποψηφίους της Δημοτικής Κοινότητας που ανήκει ή έναν σταυρό για υποψήφιο Τοπικής Κοινότητας ή Εκπρόσωπο της Κοινότητας του.
Εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι σταυροί  από τους προβλεπόμενους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων ο αριθμός των σταυρών αναγράφεται και επί των ψηφοδελτίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου