Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού φθάσετε στην κάλπη

Αδειες κυκλοφορίας, διπλώματα και πινακίδες που είχε αφαιρέσει επιστρέφει στους οδηγούς από χθες η Τροχαία, προκειμένου να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους ενόψει των εκλογών. Παράλληλα, σε ισχύ βρίσκονται έκτακτα μέτρα της Αστυνομίας στο εθνικό οδικό δίκτυο για την ασφαλέστερη μετακίνηση των ετεροδημοτών. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί της Κυριακής και ολοκληρώνεται στις 7 το απόγευμα.

Πριν να φθάσετε στην κάλπη, είναι καλό να γνωρίζετε:     

1  Μάθετε πού ψηφίζετε
Πριν να ξεκινήσετε από το σπίτι, θα πρέπει να είστε σίγουροι για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσετε. Αρκεί να επισκεφθείτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» ή να τηλεφωνήσετε στο 213-1361.500. Υπενθυμίζεται ότι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών, γεγονός που σημαίνει ότι θα κληθείτε να ψηφίσετε στον δήμο όπου είστε εγγεγραμμένοι. Οι ειδικοί κατάλογοι ετεροδημοτών θα ισχύσουν, όμως, τη δεύτερη Κυριακή για τις ευρωεκλογές.

2  Στις κάλπες με την ταυτότητα
Απαραίτητη για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή κάποιου αποδεικτικού εγγράφου - ατομικό διαβατήριο, άδεια οδήγησης, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής Αρχής, ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων - βάσει του οποίου μπορεί να γίνει η ταυτοπροσωπία.

3  Οι σταυροί προτίμησης
Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, δηλαδή δεν επηρεάστηκαν από τον «Καλλικράτη», οι δημότες μπορούν να ψηφίσουν έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Στις περιπτώσεις δήμων που έχουν προκύψει από συνένωση μετά τον «Καλλικράτη» ο αριθμός των σταυρών διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στην οποία κατοικούν οι ψηφοφόροι. Ετσι μπορούν να ψηφίσουν:
* Εναν δημοτικό σύμβουλο σε περιφέρειες που έχουν έως 3 έδρες.
* Μέχρι τρεις σε εκλογικές περιφέρειες που έχουν από 4 έδρες και πάνω.
Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των σταυρών προτίμησης των περιφερειακών συμβούλων καθορίζεται από τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που έχει κάθε εκλογική περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι μπορούν να σταυρώσουν:
* Εναν σύμβουλο στις περιφέρειες που έχουν έως 3 έδρες.
* Εως δύο σε περιφέρειες που έχουν από 4 έως 7 έδρες.
* Μέχρι τρεις σε περιφέρειες από 8 έως 12 έδρες.
*  Μέχρι τέσσερις σε περιφέρειες με 12 έδρες και πάνω.

4 Οι εκλογικές άδειες
Για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα ή τους δημοσίους υπαλλήλους στους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας προβλέπεται χορήγηση άδειας:
* Μίας εργάσιμης ημέρας σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χλμ.
*  Δύο εργάσιμων ημερών για όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χλμ.
* Τριών εργάσιμων ημερών σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω (εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς).
Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα προβλέπεται χορήγηση άδειας:
*  Μίας εργάσιμης ημέρας σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χλμ.
*  Δύο εργάσιμων ημερών σε εκείνους που θα μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω κι εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου