Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Ελεύθερη η επιλογή διαγνωστικού από τους ασθενείς

Οι ασθενείς είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το διαγνωστικό κέντρο στο οποίο επιθυμούν να υποβληθούν σε επείγουσες ιατρικές εξετάσεις, εφόσον το νοσοκομείο που επισκέφθηκαν για νοσηλεία ή εξέταση αδυνατεί να τους παράσχει τις κατάλληλες υπηρεσίες.

Ελεύθερη η επιλογή διαγνωστικού από τους ασθενείς
Σύμφωνα με δικαστική απόφαση, όταν ένα νοσοκομείο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μία επείγουσα ιατρική εξέταση (επειδή π.χ. δεν διαθέτει το κατάλληλο ιατρικό μηχάνημα, έχει προκληθεί βλάβη, κ.λπ.), τότε μπορεί να παραπεμφθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της επιλογής του και όχι σε όποιο του υποδειχθεί από το νοσοκομείο υποχρεωτικά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι σε μία τέτοια επείγουσα περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να ερωτηθεί για την προτίμησή του σχετικά με το διαγνωστικό κέντρο στο οποίο επιθυμεί να μεταβεί για εξετάσεις.
Δέχθηκε δε ότι στην αντίθετη περίπτωση, που εξαναγκαζόταν να επισκεφθεί συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο όπου θα τον έστελνε το νοσοκομείο, τότε θα παραβιάζονταν οι διατάξεις του Συντάγματος που θεσπίζουν την υποχρέωση του κράτους να φροντίζει για την υγεία των πολιτών. Ταυτόχρονα θα παραβιαζόταν και η ισχύουσα νομοθεσία που καθιερώνει την ελεύθερη επιλογή ιατρού και θεραπευτηρίου. Το ζήτημα της ελευθερίας επιλογής διαγνωστικού κέντρου απασχόλησε το ΣτΕ ύστερα από αίτηση ακύρωσης που υποβλήθηκε κατά πράξης διοικητή νοσοκομειακής μονάδας στη Β. Ελλάδα.
Με αυτήν προβλέφθηκε ότι σε επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται κατά την εφημερία σε απογευματινές και νυχτερινές ώρες, αλλά και σε εξωτερικούς ασθενείς, εφόσον δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επείγουσα ιατρική εξέταση (λόγω έλλειψης ή βλάβης του μηχανήματος κ.λπ.), το νοσοκομείο θα τους παραπέμπει εναλλάξ και με ισομερή κατανομή σε διάφορα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τα κέντρα (στα παραπεμπτικά αναγράφονται τα στοιχεία του ασθενούς, η πιθανή διάγνωση, ο ασφαλιστικός φορέας κ.λπ.).
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου