Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Μητρόπολη Ιωαννίνων – Δύο στην κούρσα της διαδοχής

Απόλυτο φαβορί για τη διαδοχή του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου θεωρείται ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ο οποίος φαίνεται να έχει καταλήξει στην τελική του απόφαση για το «εκλεκτό» του, έστω και αν οι εισηγήσεις τοπικών παραγόντων κινούνταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Οι περιπτώσεις επιλογής ιεραρχών με καταγωγή από τα Γιάννενα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και τα ονόματα του Αρχιμανδρίτη Δημήτριου Αργυρού, του Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καχριμάνη και του Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνος Κατραμάδου δεν είναι πλέον ούτε υπό συζήτηση.
Από την αρχή υπήρχε η εκτίμηση πως ο Ιερώνυμος θα κινηθεί στην κατεύθυνση επιλογής προσώπου από το περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής. Λόγος γινόταν για τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ Παπανικολάου, τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Συμεωνίδη, ο οποίος είναι οικονομικός διευθυντής του γενικού φιλόπτωχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και τον  Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη, ο οποίος φαίνεται να προκρίνεται
Ο Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Ελληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.
Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.
Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρετεί από τότε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και τον Οκτώβριο του 2011 ανέλαβε νέος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη θέση του Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου.
Ωστόσο, μένει να φανεί αν η επιλογή αυτή έχει και την αποδοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς τις τελευταίες ώρες είναι έντονες οι πληροφορίες πως το Φανάρι θέλει να εκλεγεί πρόσωπο της επιλογής του στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Οι  πληροφορίες αυτές θέλουν τον Πατριάρχη να έχει διαμηνύσει στην Αθήνα πως υπάρχει συγκεκριμένος κληρικός τον οποίο θα επιθυμούσε να δει στον θρόνο των Ιωαννίνων. Αντίστοιχες πληροφορίες υπάρχουν και για επικοινωνία με εκλέκτορες ιδιαίτερα από την Βόρεια Ελλάδα από τους οποίους ζητήθηκε το ίδιο.
Ο συγκεκριμένος κληρικός προέρχεται από Μονή της Αττικής, έχει διατελέσει στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του και θεωρείται ένας από τους πλέον ικανούς και ευφυείς κληρικούς. Ωστόσο όπως επισημαίνουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος υπάρχει ζήτημα αποδοχής του συγκεκριμένου προσώπου από μεγάλη μερίδα της Ιεραρχίας ακόμη και εάν θα υπήρχε «χρίσμα» από τον Αρχιεπίσκοπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του vimanews.gr, το πρόσωπο αυτό είναι ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου από τη Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων. Το όνομά του δεν είναι άγνωστο στους εκκλησιαστικούς κύκλους των Ιωαννίνων, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που ο μακαριστός πλέον  Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος είχε ζητήσει να τοποθετηθεί στη θέση του διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αγάπη» (πρώην «Αλληλεγγύη»). Ο Ιερώνυμος αρνήθηκε τότε πεισματικά να τον τοποθετήσει στη συγκεκριμένη θέση, προτιμώντας να βάλει λουκέτο στη ΜΚΟ και να απολύσει όλους τους εργαζομένους παρά να κάνει το χατίρι του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου