Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Οι 10 μεγάλοι Δήμοι και οι Περιφέρειες που θα κρίνουν τις εκλογές – Τι φοβούνται τα κόμματα για τη δεύτερη Κυριακή

- Μάχη γοήτρου σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Περιστέρι
- Ποιες Περιφέρειες “παίζουν” για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ
- Η αποχή τρομάζει τα μεγάλα κόμματα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών

Είναι συνολικά 10 οι μεγάλοι δήμοι της χώρας που θα κρίνουν τη μάχη γοήτρου σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, ενώ τρεις με τέσσερις Περιφέρειες θα κρίνουν πολλά για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.
Η Μάχη των Δήμων

Μεγάλοι Δήμοι με εκατομμύρια ψηφοφόρων κρίνουν τη μάχη γοήτρου για τα κόμματα. Τρόπαια θα θεωρηθούν στον πρώτο γύρο των εκλογών οι Δήμοι και το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο θα επηρεάσει ακόμη και τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Αθήνα:
Στην Αθήνα δημοσκοπικά τουλάχιστον Ο Γ. Καμίνης φαίνεται να περνά στον δεύτερο γύρο και πολλά θα κριθούν από τη μάχη των δύο υποψηφίων που προέρχονται από τη ΝΔ. Α. Σπήλιοτόπουλος και Ν. Κακλαμάνης μοιράζονται τις ψήφους. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην τρίτη θέση τον Γ. Σακελαρίδη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε πριν μιλήσει η κάλπη.

Πειραιάς
Ο προερχόμενος από τη ΝΔ Β. Μιχαλολιάκος φαίνεται να έρχεται πρώτος στον πρώτο γύρο, ωστόσο η υποψηφιότητα Μώραλη φαίνεται να αλλάζει πολλά από τα δεδομένα. Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο ελπίζουν ότι ο Θ. Δρίτσας δίνοντας τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή θα μπορέσει να κάνει την έκπληξη.

Θεσσαλονίκη
Ξεκάθαρο προβάδισμα δίνουν οι μετρήσεις στον νυν δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη πρώτο και επικρατέστερο και για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο Σ. Καλαφάτης που κλήθηκε από τη ΝΔ ως λύση ανάγκης δίνει τη μάχη του, όπως και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Μηταφίδης.

Ηράκλειο
Στην Κρήτη ο Γιάννης Κουράκης από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αντιμετωπίζει φθορά όπως και το κόμμα του, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Η. Λιγερός με τον αέρα του 20% που είχε καταγράψει το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές φαίνεται πως διεκδικεί τη νίκη.

Λάρισα
Ο προερχόμενος από τη ΝΔ νυν δήμαρχος Κ. Τζανακούλης έχει απέναντί του πρώην δίκους του ανθρώπους, τόσο τη Ρένα Καραλιώτου, όσο και τον Ντίνο Διαμάντη. Ειδικά ο δεύτερος λέγεται ότι μπορεί να πάει μπροστά στην πρώτη Κυριακή, ενώ δυναμική φαίνεται ότι αποκτά και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καλογιάννης που έχει τη στήριξη και παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή.

Περιστέρι:
Φαβορί εμφανίζεται για ακόμη μια εκλογική μάχη ο νυν δήμαρχος Α. Παχατουρίδης με τον Δ. Κελάφα να δίνει τη μάχη να υπάρξει έστω δεύτερος γύρος καθώς τα προγνωστικά θέλουν τον νυν δήμαρχο να εκλέγεται ακόμη και από τον πρώτο γύρο.

Αγρίνιο:
Ο νυν δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός από το ΠΑΣΟΚ έχει αντιμέτωπους από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Δημήτρη Τραπεζιώτη και από τη ΝΔ τον Γιώργο Παπαναστασίου. Σε αυτή την πόλη όλα είναι ανοιχτά για το ποιος θα πάρει θέση για τον δεύτερο γύρο.

Ρόδος:
Ίσες πιθανότητες φαίνεται να έχουν για τον δεύτερο γύρο και οι τέσσερις υποψήφιοι ο Φώτης Χατζηδιάκος, ο Γιώργος Υψηλάντης αλλά και ο Χατζής Χατζηευθυμίου και ο Τάκης Πότσος.

Κέρκυρα
Ο Γιάννης Τρεπεκλής είναι εκ νέου υποψήφιος, ωστόσο πολλοί λένε ότι στα ίσα διεκδικούν απέναντί του την ... πρόκρηση στον Β γύρο τόσο ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, όσο και η Μερόπη Υδραίου.

Νίκαια – Ρέντης
Φαβορί παραμένει ο στηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ νυν δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης με τον Κώστα Παπαδόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται το φαβορί για τον δεύτερο γύρο μεταξύ των άλλων υποψηφίων.

Η μάχη στις Περιφέρεις και... η αποχή

Αέρα νίκης που θα έχει αντίκτυπο και στις ευρωεκλογές θέλει να αποκτήσει η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη Κυριακή των εκλογών σε έξι περιφέρειες, έτσι ώστε να κερδίσει και τη μάχη των εντυπώσεων

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ "βλέπει" ΄ποτι μπορεί να κερδίσει ως και 10 Περειφέρεις υπολογίζοντας ότι η διάσπαση στη ΝΔ και η πρώση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να του δώσει τη νίκη σε περιοχές όπου θωριτικά είναι μπροστά αντίπαλοι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Συγγρού το κόμμα μπορεί να πετύχει την πρώτη Κυριακή σημαντική διαφορά σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες και ο υποψήφιος που στηρίζεται από τη ΝΔ να πάει στο δεύτερο γύρο με σημαντικό προβάδισμα, δίνοντας έτσι και την αιτία στον ψηφοφόρο του κόμματος να πάει ξανά στην κάλπη για να τον στηρίξει και εκείνον και το κόμμα τόσο στις αυτοδιοικητικές όσο και στις ευρωεκλογές.

Οι περιφέρειες στις οποίες η ΝΔ υπολογίζει να έχει ικανή διαφορά που θα της δώσει και αέρα νίκης για τον δεύτερο γύρο είναι εκείνες της Μακεδονίας, Δυτική και Κεντρική, αλλά και η Στερεά, η Θεσσαλία η Ήπειρος και η Πελοπόννησος με τη στήριξη των τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο εκτιμούν ότι τόσο στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, όσο και σε εκείνες της Θεσσαλίας, αλλά και της Στερεάς υπάρχουν ελπίδες. Η πρόβλεψη για καλύτερο αποτέλεσμα στις Περιφέρειες αυτές στηρίζεται και στον δημοσκοπικό χαρακτήρα που έχει δώσει το κόμμα στις εκλογές ελπίζοντας ότι ο λαός θα επιλέξει να τιμωρήσει την κυβέρνηση και σε περιφερειακό επίπεδο.

Μεγάλο στοίχημα όμως και για τα δύο κόμματα παραμένει η συμμετοχή. Και τα δύο επιτελεία φοβούνται ότι πιθανή αποτυχία των υποψηφίων στον πρώτο γύρω θα δώσει προβάδισμα στον αντίπαλο γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου