Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ «Εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους».

Αθήνα 14/01/2014Αρ. Πρωτ: ΔΥΓ6/Γ.Π. οικ. 3399

Σας επισημαίνουμε το νομοθετικό πλαίσιο πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και την αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής του για την προστασία της δημόσιας υγείας (σχετ.2,3,4,5).
Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 65 του Ν. 3918/2011 (σχετ. 6)και της παρ. 4 του άρθρου 81 του Νόμου 4172/2013 (σχετ. 7) περί αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας όπως έχουν ανατεθεί από τις 23.09.2013 στην ελληνική αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να συσταθούν κλιμάκια ελέγχου της αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τους Προϊσταμένους των Υγειονομικών Αρχών των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και να εκδοθούν αμέσως σχετικές Αποφάσεις των κ.κ. Περιφερειαρχών με σχετική κοινοποίηση στη Δ/νση Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας.
Η διαδικασία ελέγχου περιγράφεται αναλυτικά στην Κ.Υ.Α 104720/2010, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη σχετική σήμανση του χώρου με τα απαγορευτικά σήματα του καπνίσματος, τα οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 15 τ.μ., στην εύρεση σταχτοδοχείων κατά τον έλεγχο του χώρου, στην ύπαρξη βιβλίου αναφοράς για την καταγραφή του ελέγχου και των αποτελεσμάτων αυτού, κλπ (σχετ. 5).
Παράλληλα θα πρέπει να υποβληθούν στην προαναφερόμενη Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας τα σχέδια των τακτικών – περιοδικών ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων (Δ/νσεις Υγείας & κοινωνικής Μέριμνας, Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικών Ελέγχων, Λιμενική Αστυνομία, Αστυνομία, ΕΟΤ και ΣΕΠΕ).
Τα προαναφερόμενα σχέδια θα υποβληθούν έως 31/01/2014 και θα ορίζεται αρμόδιος υγειονομικός υπάλληλος για το θέμα.
Οι κκ. Περιφερειάρχες παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους υπαλλήλους του ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου