Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Πριν... εισπράξεις πληρώνεις φόρο υπεραξίας 15%

Σε ισχύ είναι πλέον ο νέος φόρος υπεραξίας 15% που καλούνται να πληρώνουν από φέτος οι ιδιοκτήτες οι οποίοι θα προχωρήσουν σε πωλήσεις ακινήτων από την 1η.1.2014.
Δύο μήνες από τη στιγμή που έγινε η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί η δήλωση και να καταβληθεί ο φόρος Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος να υποβάλει τη σχετική δήλωση απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου επί της υπεραξίας είναι ο συμβολαιογράφος ο οποίος θα κάνει τη μεταβίβαση.
Πλέον και γι' αυτή τη διαδικασία δεν θα χρειάζεται ο αγοραστής ή ο πωλητής να στηθεί στην ουρά της Εφορίας, καθώς τόσο η υποβολή της δήλωσης όσο και η απόδοση του φόρου θα γίνονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του Διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr.
Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης θα βεβαιώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε.
Στη συνέχεια ο πωλητής θα πρέπει να εκτυπώσει από τη σελίδα του TAXIS το σημείωμα για πληρωμή του φόρου, στο οποίο θα αναγράφεται η «Ταυτότητα Οφειλής», ώστε να μπορεί να πληρωθεί ο φόρος μέσω των τραπεζών.
Εως δύο μήνες
Σε περίπτωση ωστόσο αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας ολοκλήρωσης της υποβολής δήλωσης και έπειτα από επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ), η δήλωση υποβάλλεται άμεσα στην αρμόδια ΔΟΥ μαζί με το σχετικό αποδεικτικό στοιχείο μη δυνατότητας υποβολής ηλεκτρονικά.
Εως το τέλος του δεύτερου μήνα, από τη στιγμή που έγινε η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να υποβληθεί η δήλωση και να καταβληθεί ο φόρος. Ωστόσο, δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος υπεραξίας ή όταν ο προσδιορισμός της υπεραξίας καταλήγει σε αρνητικό ποσό.
Ειδικά πάντως για το 2014 η δήλωση υποβάλλεται στην καθ' ύλην αρμόδια ΔΟΥ σε δύο αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα παραμένει στη ΔΟΥ και το άλλο επιστρέφεται θεωρημένο, με σχετική επισημείωση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης του φόρου, το οποίο αποτελεί απόδειξη υποβολής της δήλωσης.
Οσον αφορά τη δήλωση, αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τα στοιχεία του συμβολαιογράφου που διενεργεί την παρακράτηση του φόρου (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, αρμόδια ΔΟΥ), τον αριθμό και την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου, τα στοιχεία του δικαιούχου (πωλητής), τα στοιχεία του/των αγοραστή/ών, την ημερομηνία κτήσης του ακινήτου, το χρόνο πώλησης, τον τρόπο απόκτησης, τα έτη διακράτησης, την τιμή κτήσης, το ποσοστό συνιδιοκτησίας και την τιμή πώλησης του ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου