Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

“Ράλι” δύο ημερών για τους φορολογούμενους

Αγώνα δρόμου διάρκειας... δύο ημερών πρέπει να κάνουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι που καλούνται ως την 31η Δεκεμβρίου, δηλαδή τη Δευτέρα και την Τρίτη, να πληρώσουν συνολικές οφειλές άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες και Εφορίες.

Το ημερολογιακό τέλος του 2013 συμπίπτει με τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2014, με περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες να μην έχουν ακόμη πληρώσει για το “σήμα”, αλλά και με την προθεσμία για την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης του Φόρου Εισοδήματος του 2013, της πέμπτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012, της τρίτης δόσης του ΦΑΠ για το 2013, του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων αλλά και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Είναι προφανές πως τις επόμενες δύο εργάσιμες ημέρες θα επικρατήσει το αδιαχώρητο σε τράπεζες και Δ.Ο.Υ από τη στιγμή μάλιστα που επισήμως το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει λόγο για παράταση στην προθεσμία των τελών κυκλοφορίας.

Εξάλλου αναμένεται να συνεχισθεί αμείωτο και το “κύμα” καταθέσεων πινακίδων από ιδιοκτήτες ΙΧ που αδυνατούν να καταβάλλουν τα τέλη για το 2014. Ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, μέχρι σήμερα, περισσότερα από 90.000 αυτοκίνητα τέθηκαν σε ακινησία.

Να σημειωθεί πως τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες καταβολές οφειλών είναι ιδιαίτερα “τσουχτερά”. Συγκεκριμένα για εκπρόθεσμη καταβολή του φόρου εισοδήματος, προβλέπεται πλέον τόκος 8,75% από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών θα υπάρξει και πρόστιμο 10% επί του αρχικού κεφαλαίου, ενώ για εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας το αντίτιμο αυτών διπλασιάζεται!

ΕΛΣΤΑΤ: Πάνω από 25% έπεσαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα από το 2008


Ξεπέρασε το 25% η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα στην χώρα μας από το 2008, σύμφωνα με την  Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Συγκεκριμένα, στο γ' τρίμηνο, οι μισθοί στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 10,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Στο β' τρίμηνο οι μισθοί υποχώρησαν κατά 7,5% και στο α' τρίμηνο, κατά 12%.

Στον σχετικό πανευρωπαϊκό πίνακα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, καθώς στο γ' τρίμηνο την ξεπέρασε μόνο η Κύπρος, με υποχώρηση 7,7%. 

Μείωση μισθών καταγράφεται επίσης σε Τσεχία (-2,9%), Πορτογαλία (-0,2%) και Σλοβενία (-0,4%). Στον αντίποδα, οι μισθοί αυξήθηκαν το γ' τρίμηνο σε ποσοστό άνω του 5% σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. 

Σε ορίζοντα οκταετίας, ο δείκτης μισθών στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει πλέον στο 80, πολύ χαμηλότερα από το 2006.

ΕΦΕΤ: Μην καταναλώνετε Coca-Cola light και Nestea σε πλαστική συσκευασία

Ο ΕΦΕΤ, μετά από σχετική ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για σχεδιαζόμενη απόπειρα επιμόλυνσης τροφίμων με υδροχλωρικό οξύ, καλεί τους καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να μην προβούν στην προμήθεια και κατανάλωση των κάτωθι προϊόντων:

"COCA-COLA LIGHT" σε πλαστική συσκευασία PET των 500ml ανεξαρτήτως παρτίδας.

"NESTEA" όλες οι γεύσεις σε πλαστικές συσκευασίες PET των 500ml και ανεξαρτήτως παρτίδας.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή τα ανωτέρω προϊόντα να τα απομακρύνουν άμεσα από το χώρο πώλησης.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, σημειώνεται ότι η εταιρεία η οποία διακινεί στην ελληνική αγορά τα εν λόγω προϊόντα έχει αρχίσει την προληπτική απομάκρυνσή τους, συνεργάζεται δε εποικοδομητικά με την Ελληνική Αστυνομία και τον ΕΦΕΤ, συμβάλλοντας έτσι και αυτή στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.

Από την πλευρά της, η Coca-Cola με σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι ήδη υλοποιεί τη διαδικασία προληπτικής απομάκρυνσης πλαστικών συσκευασιών PET 500 ml των προϊόντων Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από την πρώτη στιγμή, η εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες ερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση για τη διαλεύκανσή της.

Η προληπτική απομάκρυνση πραγματοποιείται σε συνέχεια προειδοποίησης που εστάλη σε ενημερωτικό site και εφημερίδα και που αφορούσε σε μικρή ποσότητα μεμονωμένων πλαστικών μπουκαλιών PET 500 ml των προϊόντων Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα προϊόντα Coca-Cola light και Nestea συνεχίζουν να διατίθενται κανονικά σε όλες τις άλλες συσκευασίες. Η προληπτική απομάκρυνση αφορά στις συσκευασίες πλαστικών μπουκαλιών 500 ml των προϊόντων Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων) στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η Coca-Cola θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με τους καταναλωτές στο νούμερο80011-55800, χωρίς χρέωση, ενώ ταυτόχρονα παραμένει στη διάθεση των αρχών για άμεση συνεργασία σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της υπόθεσης. 

Οι 13 αλλαγές στη φορολόγηση


Με 13 αλλαγές χτυπά η εφορία την πόρτα του 2014 και τα φορολογικά βάρη που καλούνται να μοιραστούν 8,5 εκατ. φορολογούμενοι φτάνουν τα 45,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,258 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013.


Στην κεντρική σκηνή των φόρων του 2014 βρίσκονται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος ψηφίστηκε στο παρά πέντε της νέας χρονιάς, αλλά και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και τις διαφορετικές κλίμακες για εισοδήματα από μισθούς-συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα και ενοίκια, οι οποίες ενώ ισχύουν από το 2013 θα φανούν στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2014.

Για φόρους στην περιουσία, το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν 3,937 δισ. ευρώ. Από τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο, οι εισπράξεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,650 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να εξοφλούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το λεγόμενο χαράτσι.

Τα καλά νέα στο μέτωπο της φορολογίας ακινήτων έρχονται από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% (από 8%-10% που ισχύει έως 31/12/2013) για τους αγοραστές ακινήτων, ενώ οι πωλητές από την άλλη πλευρά θα υποστούν φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή αγοράς και την τιμή πώλησης του ακινήτου τους.

Μεγάλες ανατροπές έρχονται και στη φορολογία εισοδήματος. Από το νέο έτος μπαίνουν σε πρακτική εφαρμογή ψηφισμένα μέτρα με την κατάργηση του αφορολογήτου για φυσικά πρόσωπα, το νέο μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές, την καθιέρωση ξεχωριστής κλίμακας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με συντελεστές 26% και 33% και όσων εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Από φόρους εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών το 2014 προσδοκά έσοδα 12,908 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 1,333 δισ. ευρώ. 

Και το 2014, το χαρτοβασίλειο συλλογής αποδείξεων παραμένει. Το υπουργείο Οικονομικών, παρότι επεξεργάστηκε διάφορα εναλλακτικά σενάρια, ανακοίνωσε τελικά ότι και το επόμενο έτος μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μαζεύουν αποδείξεις, χαμηλότερης όμως συνολικής αξίας σε σχέση με το 2013. Απαιτείται, μετά τις αλλαγές, συγκέντρωση αποδείξεων αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος αντί 25% που ίσχυε το 2013, αλλά η ποινή του έξτρα φόρου παραμένει στο 22% αν δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες αποδείξεις. Ποιες αποδείξεις μετρούν, μένει να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα πάνω κάτω έρχονται για τους αγρότες, καθώς για πρώτη φορά θα κληθούν να τηρούν βιβλία για τον προσδιορισμό του εισοδήματός τους, ενώ εκκρεμεί σχετική απόφαση του υπουργείου αναφορικά με το όριο εισοδήματος που θα οδηγεί σε απαλλαγή από τον βραχνά των βιβλίων.

Για όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, υπάρχουν καλά και άσχημα νέα. Τα καλά νέα αφορούν την προαναγγελία νομοθετικής παρέμβασης από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία από το νέο έτος δεν θα γίνονται κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Οι κατασχέσεις όμως θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές, καθώς μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το ηλεκτρονικό κατασχετήριο.

Τα άσχημα νέα είναι ότι ενεργοποιούνται τα νέα πρόστιμα-φωτιά για 2,7 εκατομμύρια φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η Εφορία θα αρχίσει να χρεώνει μηνιαίο τόκο και πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 10% έως και 30%, ενώ τίθεται σε εφαρμογή και το νέο ποινολόγιο για όσους εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις όπως μη έκδοση αποδείξεων, μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης και μη καταβολή παρακρατούμενων φόρων.

Σε 48 ώρες 1,5 δις ευρώ σε φόρους


Δύο εργάσιμες μέρες (30 και 31 Δεκεμβρίου) έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ή να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τις δύο αυτές μέρες αναμένονται ουρές στις τράπεζες, δεδομένου ότι περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, 3.250.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετών (σε σύνολο 5,5 εκατ.) έχουν τυπώσει το εκκαθαριστικό τους και το έχουν αποπληρώσει σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.

Δεν αποκλείεται, πάντως, στις 31/12/2013 να ανακοινωθεί παράταση για την πληρωμή των τελών, όπως είχε γίνει και το περυσινό διάστημα. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας. Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις για τους φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα, πρέπει να καταβληθούν, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, του φόρου ακίνητης περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013, καθώς και το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ειδικότερα:

Τέλη κυκλοφορίας: Οπως κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του έτους επικρατεί το αδιαχώρητο στις τράπεζες για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει μια άτυπη ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. με πρόστιμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών, το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος. Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα περισσότερα από 90.000 αυτοκίνητα τέθηκαν σε ακινησία, με τους ιδιοκτήτες τους να καταθέτουν τις πινακίδες στις ΔΟΥ.

Φόρος εισοδήματος:Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα πρόστιμα που προβλέπουν τόκο 8,75% (ετήσιο) που θα «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αν καθυστερήσουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, θα πληρώσουν και πρόστιμο 10% επί τους αρχικού κεφαλαίου.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας: Οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν την πέμπτη δόση του ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012 και την τρίτη δόση του ΦΑΠ του έτους 2013. Σημειώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων: Για τους περισσότερους φορολογούμενους το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Φόρος Πολυτελείας: Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ, με έκπτωση 1,5%, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.

Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.


Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους (6-8 μποφόρ).

Πιο αναλυτικά:

1. Αύριο Παρασκευή 

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας (πάνω από τα 1200μ υψόμετρο). Ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με ένταση 6-8 μποφόρ θα πνέουν κυρίως στα ανατολικά και νοτιά πελάγη.

2. Μεθαύριο Σάββατο 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις απογευματινές ώρες θα επηρεάζουν μόνο τις νοτιοανατολικές περιοχές.

Τέσσερις ημέρες για τέσσερις φόρους


Μεγάλες ουρές άρχισαν να σχηματίζονται στις τράπεζες και τις εφορίες με τους φορολογούμενους που σπεύδουν να πληρώσουν φόρους και τέλη, να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες ή να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014. 

Τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, του φόρου ακίνητης περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013, τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 αλλά και από το «χαράτσι» της ΔΕΗ στην περίπτωση που η προθεσμία εξόφλησης του λογαριασμού λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013. 

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης φορολογούμενων τις τελευταίες ημέρες, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει μια άτυπη ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. με πρόστιμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος. 

Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας, αν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών εμφανίζονται... απρόθυμοι μέχρι στιγμής να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. 

Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι τα συνολικά έσοδα από τους φόρους αυτούς μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη θα φθάσουν το 1,5 δις ευρώ, ενώ ό φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5% μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014. 

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Τι θα ισχύσει για τις αποδείξεις το 2014


Το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων, παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση, διατηρείται και το 2014. Αν και εξετάσθηκαν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις για τη μορφή του μέτρου τον επόμενο χρόνο -καθώς η υφιστάμενη μορφή θεωρείται παρωχημένη και αναποτελεσματική στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής- τελικά κρίθηκε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. 

Έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις και το 2014. Ας δούμε τις κυριότερες ερωτήσεις και απαντήσεις για το μέτρο και τη μορφή που θα έχει αυτό το 2014.

Ποιοι πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις

Υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις το 2014 είναι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν αποδείξεις.

Πόσες αποδείξεις πρέπει να συγκεντρώσουν

Όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το προ φόρων εισόδημα του μισθωτού ή του συνταξιούχου. Το μέγιστο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων ανέρχεται σε 10.500 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις αναγνωρίζει η εφορία

Αν και στη σχετική διάταξη που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς προβλέπεται ότι θα εκδοθεί απόφαση με την οποία θα ορίζεται το είδος των αποδείξεων που θα συγκεντρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, σε σχέση με το σημερινό καλάθι των αποδείξεων δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις. ‘Ετσι οι φορολογούμενοι μπορούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις από όλες τις δαπάνες τους πλην αυτών που αφορούν:
-δαπάνες για τις οποίες προσφέρεται απευθείας μείωση του φόρου εισοδήματος (π.χ. ιατρικές)
-δαπάνες που εμπίπτουν στα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αγορά ΙΧ, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού)
-διόδια
-λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας
-πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορικών μέσων (αστικές συγκοινωνίες, αεροπορικά εισιτήρια κλπ)

Ποια είναι η ποινή για τη μη συγκέντρωση αποδείξεων

Για την αξία των αποδείξεων που του λείπει, ένας μισθωτός ή συνταξιούχος καλείται να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%.