Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Αυτά για τα όνειρα τα ήξερες;

Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα όνειρα αντικατοπτρίζουν τις επιθυμίες μας κ άλλοι ότι μας βοηθούν να...
 διαμορφώνουμε τις αναμνήσεις μας.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν έχει αποδείξει την πραγματική λειτουργία και το σκοπό ενός ονείρου. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα όνειρα είναι πολύ πολύ παράξενα...
 
1. Τα περισσότερα όνειρα δεν είναι ευχάριστα
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Yeshiva της Νέας Υόρκης έδειξε πως οι εμπειρία του ονείρου είναι κατά βάση αρνητικά φορτισμένη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βλέπουμε συχνότερα τρομακτικές σκηνές στα όνειρά μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να επιβιώσουμε όταν αντιμετωπίσουμε κινδύνους στην πραγματική ζωή.
 
2. Τα όνειρα μπορεί να αποτελούν ένδειξη κακής υγείας
Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης δείχνει ότι οι εφιάλτες πολλές φορές σχετίζονται με την καρδιοπάθεια και την ημικρανία. Επίσης, μια λοίμωξη αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου χαμηλών κυμάτων κι έτσι τα όνειρα ξεκινούν αργότερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τα ζούμε πιο έντονα και να βιώνουμε παραισθήσεις.
 
3. Ο νυχτερινός οργασμός δε συμβαίνει μόνο στους άνδρες
Η λεγόμενη ονείρωξη είναι πιο εύκολο να αποδειχθεί στους άνδρες, όμως μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε φοιτητές έδειξε ότι το 37% των γυναικών έχει καταφέρει να αγγίξει την κορύφωση κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 
4. Τα όνειρα μας παραλύουν προσωρινά
Κατά τη φάση του ύπνου REM, οι μύες του σώματος παραλύουν. Αυτό είναι καλό, καθώς αποτρέπει το σώμα τα κινείται σπασμωδικά. Έρευνες δείχνουν ότι δύο ισχυρά συστήματα του εγκεφάλου συνεργάζονται ώστε να επιφέρουν την παράλυση όταν κοιμόμαστε.
 
5. Όλοι οι άνθρωποι βλέπουν όνειρα, κάθε βράδυ
Μπορεί να μην τα θυμόμαστε πάντα, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όλοι μας βλέπουμε όνειρα κάθε φορά που κοιμόμαστε. Η μόνη εξαίρεση είναι τα άτομα που έχουν υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ «ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ»

Κατεβάστε δωρεάν βιβλία εύκολα με ένα κλικ

Εκπληκτικό βίντεο για το θαύμα της ζωής: 9 μήνες σε 4 λεπτά!

ΤΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ! Οι μισθοί των πρωθυπουργών και των Προέδρων σε όλο τον κόσμο!

Μπορεί να βρίσκονται στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας τους, ωστόσο αυτό δεν τους κάνει το ίδιο αμειβόμενους.

Πρόεδροι Δημοκρατίας και πρωθυπουργοί παίρνουν λιγότερα χρήματα από ότι ένας μέτριος τηλεοπτικός αστέρας στην προ κρίσης Ελλάδα, ενώ ακόμα...
και ο πανίσχυρος πρόεδρος των ΗΠΑ αμείβεται λιγότερο από τους ομολόγους του σε Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ και Ελλάδα – αν και ο σημερινός Έλληνας Πρόεδρος δεν εισπράττει την αμοιβή του. Αυτή είναι η λίστα των ετήσιων αποδοχών των εκλεγμένων αξιωματούχων σύμφωνα με το Fortunegreece. 1. Λι Σιέν Λόονγκ, Σιγκαπούρη
Μισθός: 1 εκατ. €
Στην πόλη-κράτος όπου όλα γυρίζουν γύρω από την οικονομία, το πρακτικό πνεύμα υπαγορεύει η αμοιβή του πρωθυπουργού-μάνατζερ να αντανακλά την ευημερία της χώρας. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν εκλέγεται, αλλά διορίζεται από τον πρόεδρο, και αμείβεται εξαιρετικά σε σχέση με συναδέλφους του. Μάλιστα, ως τον Μάιο του 2012 η αμοιβή του ήταν 1,6 εκατ. ευρώ και ως το τέλος του 2010 2,2 εκατ., αλλά του επιβλήθηκε μείωση λόγω της κρίσης. Επιπλέον, καταργήθηκε η σύνταξη του αξιώματος.

2. Λέουνγκ Τσουν- Γινγκ, Χονγκ Κονγκ

Μισθός: 380.000 €
Εδώ ο «πρωθυπουργός» ονομάζεται Chief Executive, για να μην μένει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται -και σε αυτήν την περίπτωση- για κράτος-επιχείρηση, που ορίζεται από ένα σώμα 1.200 εκλεκτόρων. Ο μισθός του είναι 14 φορές μεγαλύτερος από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

3. Μπαράκ Ομπάμα, ΗΠΑ

Μισθός: 400.000 €
Ο «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου», όπως αρέσει στους Αμερικανούς να αποκαλούν τον πρόεδρό τους, και ένοικος του διασημότερου σπιτιού στον κόσμο, εισπράττει μόλις 400.000 δολάρια το χρόνο. Βέβαια, μπορεί να κηρύξει πόλεμο σε όποιον θέλει, γνωρίζει όλα τα μυστικά του πλανήτη, εάν έχουμε έρθει σε επαφή με εξωγήινους και, ίσως, ποιος πραγματικά σκότωσε τον JFK. Και, φυσικά, πετάει με το πιο cool προεδρικό αεροσκάφος του κόσμου. Ο αντιπρόεδρος αμείβεται με 171.000 €.

4. Ουχούρου Κενυάτα, Κένυα Μισθός: 231.000 €
Με το μισθό του να είναι 362 φορές πάνω από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας του, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος πρόεδρος σε σχέση με τους πολίτες που εκπροσωπεί. Ο συγκεκριμένος είναι γιος του Τζόμο Κενυάτα, ιδρυτή της χώρας και πρώτου προέδρου.
5. Φρανσουά Ολάντ, Γαλλία Μισθός: 215.000 €
Προφανώς επειδή δεν είναι πια και τόσο δύσκολο να διοικήσεις μια χώρα που, σύμφωνα με τη διάσημη ρήση του Σαρλ Ντε Γκολ, έχει 246 είδη τυριού, η αποζημίωση του Γάλλου προέδρου είναι μάλλον ταπεινή. Μάλιστα, είχε παγώσει επί Σαρκοζί λόγω της κρίσης και υπέστη μερικές επιπλέον περικοπές για να πέσει στα σημερινά επίπεδα, από τα 228.000 ευρώ που ήταν μέχρι το 2010.
6. Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία Μισθός: 210.000 €
Η ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης -αλλά και της ίδιας της Ευρώπης- έδωσε φέτος αύξηση στον εαυτό της κατά περίπου 1.000 € το μήνα, την πρώτη αύξηση από το 2001. Σχεδόν τζάμπα έρχεται στους Γερμανούς να έχουν στην καγκελαρία την, για πολλούς, ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη.
7. Έντα Κένι, Ιρλανδία Μισθός: 200.000 €
Η δουλειά του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας δεν είναι αυτή που ήταν. Το 2010 η αποζημίωση άγγιζε τις 300.000 ευρώ, το 2011 έπεσε στις 214.000 και φέτος μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Και πρέπει να βγάλει και τη χώρα από την κρίση. Πάντως παίρνει περισσότερα από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

8. Ντέιβιντ Κάμερον, Ηνωμένο Βασίλειο

Μισθός: 160.000 €
Ο εκάστοτε κάτοικος της Ντάουνινγκ Στριτ βγάζει περίπου όσα ένα μεσαίο στέλεχος στο Σίτι κι ας διαχειρίζεται μια «επιχείρηση» αξίας 1,7 τρισ. € – το ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα 170 στελέχη της κυβέρνησής του -σύμβουλοι κυρίως- αμείβονται με πολύ μεγαλύτερα ποσά και η συζήτηση για το αν ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι πιο καλοπληρωμένος κρατά αιώνες στη Μεγάλη Βρετανία. Οι αυξήσεις, πάντως, είναι τακτικές. Το 2010 ο μισθός ήταν 106.000 €.

9. Βλάντιμιρ Πούτιν, Ρωσία
Μισθός: 138.000 €
Το 2012, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσίας, ο νόμος έκανε υποχρεωτική τη δημοσίευση των φορολογικών δηλώσεων των πολιτικών. Εκεί φάνηκε πως τα έσοδα του προέδρου είναι τα μισά από εκείνα των συμβούλων του – οι οποίοι, όμως, έχουν και άλλες δουλειές.
O ίδιος έχει δηλώσει πως δουλεύει «σαν σκλάβος σε γαλέρα», αλλά είναι πλήθος οι αναφορές -οι περισσότερες στα wikileaks και από αναφορές της αντιπολίτευσης- πως έχει πρόσβαση σε απεριόριστα κεφάλαια και πολυτελή μέγαρα, αυτοκίνητα και αεροσκάφη, όλα στην απόλυτη διάθεσή του. Είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα τον «ακολουθήσουν» όταν συνταξιοδοτηθεί. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μέντβεντεφ δήλωσε περίπου 135.000 €.

10. Πρανάμπ Μουχέρτζι, Ινδία
Μισθός: 3.000 €
Όχι, δεν είναι οι μηναίες απολαβές του αυτές, είναι οι ετήσιες. Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου εργάζεται σχεδόν αμισθί, όπως και ο πρωθυπουργός που εισπράττει επίσης 3.000 € ετησίως.

- Κάρολος Παπούλιας, Ελλάδα Μισθός: 160.000 € (δεν τον εισπράττει)

Γνωρίζοντας πλέον με πόσα αμείβονται διάφοροι ηγέτες του κόσμου και τι είδους οικονομίες διαχειρίζονται, είναι απορίας άξιο πώς η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να αμείβει τον απολύτως διακοσμητικό θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με 371.000 € το χρόνο, ποσό 22 φορές μεγαλύτερο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τρίτο στον κόσμο ως πέρυσι. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 η αποζημίωση μειώθηκε σε λιγότερο από το μισό. Από τον Φεβρουάριο του 2012 ο Κάρολος Παπούλιας έχει παραιτηθεί του μισθού του.

Γονείς, είναι λάθος να διαβάζετε τα παιδιά σας

Ο γονέας λοιπόν είναι η πρώτη μορφή παραπαιδείας στην οποία συνηθίζει ένα παιδί και φυσικά ένας από τους βασικότερους λόγους που αργότερα ,όταν ο γονέας αδυνατεί πλέον να στηρίξει μαθησιακά το παιδί ,έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο μάθημα.
Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις .
Καταρχάς έχουμε ακύρωση του εκπαιδευτικού έργου του δασκάλου ή του καθηγητή. Τα παιδιά αντί να σκέφτονται  « πρέπει να προσέξω στο μάθημα γιατί εδώ είναι το μόνο μέρος για να μάθω» επαναπαύονταν στην ιδέα ότι στο σπίτι τα περιμένει το μεσημέρι η μαμά ή ο μπαμπάς για να τους τα πούνε καλύτερα. Έτσι τελικά φτάνουμε σε αυτό τον εκφυλισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας που επικρατεί σήμερα όπου τα παιδιά διδάσκονται στο σπίτι και εξετάζονται στο σχολείο.
Από την άλλη μεριά  δημιουργείται στον εκπαιδευτικό μια εικονική πραγματικότητα της τάξης όπου όλοι σχεδόν οι μαθητές ¨τραβάνε¨ ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει ένα σύστημα ¨βαριάς βιομηχανίας¨ από πίσω από γονείς που αφιερώνουν ατελείωτες ώρες για να έχουν τα παιδιά τους σε αυτό το επίπεδο. Έτσι ό εκπαιδευτικός ξεγελιέται από την γενική εικόνα της τάξης του και ανεβάζει κι άλλο το πήχη. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου οι αδυναμίες του κάθε μαθητή δεν φτάνουν ποτέ στον εκπαιδευτικό αλλά μπαλώνονται όπως-όπως από τον γονέα.
 
Επίσης πολλοί γονείς μπαίνουν και στον πειρασμό να διαβάσουν τα παιδιά και στο παρακάτω μάθημα χαλώντας ένα από τα βασικότερα κίνητρα μάθησης : το στοιχείο της έκπληξης για το καινούργιο. Μετά μάλιστα αναρωτιούνται γιατί το παιδί τους βαριέται κατά την παράδοση. 
 
Οι γονείς αυτοί έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους το διάβασμα του παιδιού τους, αφού διαβάσουν πρώτα οι ίδιοι χρησιμοποιώντας και τα σχολικά βοηθήματα που κυκλοφορούν(τα οποία ,όχι τυχαία , απευθύνονται σε αυτούς παρά στα ίδια τα παιδιά) .Φυσικό επακόλουθο ,υποκαθιστώντας τον εκπαιδευτικό του σχολείου ,είναι να συγκρίνονται με αυτόν και να καταφεύγουν συνήθως σε επικριτικά σχόλια για την επάρκεια του και μάλιστα μπροστά στο παιδί τους , ¨πυροβολώντας¨ το παιδαγωγικό  πρότυπο από κοντινή απόσταση. Σε ακραίες μάλιστα περιπτώσεις απαιτούν από τον εκπαιδευτικό αυτόν να προσαρμοστεί ¨στο δικό τους τρόπο¨ και στη δική τους νοοτροπία για το διδασκαλία του μαθήματος. Και φυσικά ένας γονέας που έχει καταναλώσει τόσο χρόνο ,κόπο και συναίσθημα σε μια τέτοια επένδυση περιμένει και την ανάλογη ανταμοιβή, οπότε γίνεται ιδιαίτερα σκληρός όταν αυτή για κάποιους λόγους δεν αποδίδει. Τότε αφού μοιράσει ευθύνες ( στον εκπαιδευτικό και στο παιδί του) καταλήγει να ανεβάσει στροφές στην εκπαίδευση του παιδιού οδηγώντας το ,πολλές φορές, στην εξάντληση και στην απέχθεια για μάθηση.  
 
Η μητέρα ή ο πατέρας παίζοντας  το ρόλο του εκπαιδευτικού καταργεί ,έστω και προσωρινά ,τον ουσιαστικό του ρόλο , του γονιού. Έτσι γίνεται άσκοπη κατανάλωση χρόνου και ενέργειας που θα μπορούσαν να αφιερωθούν στην ανάπτυξη της σχέσης γονέας –παιδί .Υπάρχουν πολλοί γονείς όπου ολόκληρη η σχέση τους με το παιδί εξαντλείται στην κατ’ οίκον εκπαίδευσή του .Οπότε η σχέση αυτή δεν καλλιεργείται σωστά και δεν ωριμάζει. Ο απογαλακτισμός του παιδιού εμποδίζεται με αυτόν τον τρόπο. Και αν ο γονέας βάζει σα προτεραιότητα την πραγματική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια  του παιδιού του θα μπορούσε να συζητήσει μαζί του , να παίξει και απλά να περάσει καλά μαζί του. Να κάνουν κάτι μαζί και να το μοιραστούν ξεφεύγοντας από το στερεότυπο του εκπαιδευτή – εκπαιδευόμενου. 
 
Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι το εξής: Πως γίνεται και όλοι σχεδόν οι γονείς να φτάνουν σε τέτοιο γνωστικό επίπεδο που να μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά τους και μάλιστα και σε μαθήματα που είναι πολύ απαιτητικά όπως τα μαθηματικά ,η φυσική και τα αρχαία; Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα η γύμνια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Όταν κυριαρχούν η αποστήθιση και οι φροντιστηριακού τύπου αυτοματισμοί τότε δεν είναι καθόλου δύσκολο ακόμα και για έναν ανειδίκευτο γονέα αφού παπαγαλίσει το μάθημα και με τη χρήση ενός σχολικού βοηθήματος να ζητήσει και από το παιδί του να τον μιμηθεί. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αν είχαμε διαφορετικά αναλυτικά προγράμματα όπου η μάθηση θα στηριζότανε στην κριτική σκέψη τότε ο γονέας δεν θα μπορούσε εύκολα να υποκαταστήσει τον εκπαιδευτικό. Είναι ,λοιπόν, άκρως επιτακτικό  στα αναλυτικά προγράμματα να υπάρχει συμμετοχή κυρίως των μάχιμων εκπαιδευτικών ¨που μπαίνουν σε τάξη ¨ και που γνωρίζουν καλύτερα τα εκπαιδευτικά θέματα και όχι μόνο των γραφειοκρατών που απέχουν από την παιδαγωγική πραγματικότητα.
 
Έχοντας μιλήσει με πολλά παιδιά που τα διαβάζουν οι γονείς τους (συνήθως η μητέρα ) καταλήγουμε  στα εξής συμπεράσματα:1) τα παιδιά το θεωρούν αναγκαίο κακό. Νιώθουν ότι χωρίς το διάβασμα των γονέων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα μαθήματα του σχολείου.2) Δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να διαβάσουν μόνα τους.3)Νιώθουν πολύ μεγάλη πίεση από το γονέα την ώρα που τα διαβάζει και μάλιστα διακατέχονται από πολύ αρνητικά συναισθήματα για κείνον την ώρα αυτή.4)δεν έχουν αναπτύξει αρκετά τη κριτική σκέψη και έχουν συνηθίσει να μαθαίνουν με τη χρήση της αποστήθισης και της μίμησης.5)Έχουν βραχυπρόθεσμη μνήμη στα όσα μαθαίνουν από τους γονείς τους 6)παραπονιούνται ότι οι γονείς ¨θέλουν και το και¨ για να είναι ευχαριστημένοι.7)βαριούνται το μάθημα στην τάξη και δεν έχουν και σε ιδιαίτερη εκτίμηση τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους.8)τρέμουν στην ιδέα μιας πιθανής σχολικής αποτυχίας τους κυρίως λόγω της απόρριψης που θα βίωναν από τους γονείς τους.9)δεν το βλέπουν ως ένδειξη φροντίδας των γονέων απέναντι τους .10)το βασικό κίνητρο τους για να είναι καλοί μαθητές είναι ¨για να μη φωνάζουν οι γονείς τους¨.
 
Αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι γονείς είναι ότι δημιουργούν μια εξάρτηση στο  παιδί τους  και ουσιαστικά το μαθαίνουν να περπατάει υποβασταζόμενο από εκείνους. Έτσι αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στο να μάθει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις .Στα παιδιά αυτά υπάρχει συνήθως ένα έλλειμμα αυτοπεποίθησης και αυτενέργειας  και νιώθουν ότι καταρρέουν στη παραμικρή σχολική ή μη αποτυχία. Η σωστή διαχείριση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής αποτυχίας μαθαίνεται στο σχολείο κανονικά. Προϋποθέτει όμως ότι στο παιδί έχει επιτραπεί να αποτύχει μερικές φορές. Οι γονείς που δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο στο παιδί τους και καταρρέουν οι ίδιοι όταν συμβαίνει ας γνωρίζουν ότι παίζουν με τη φωτιά. Είναι πολύ επικίνδυνη για τη ψυχική ισορροπία του παιδιού τους η στάση τους αυτή.      
Καμουφλάροντας συνεχώς τις αδυναμίες των παιδιών τους ,εκείνα  ουσιαστικά δεν τις ξεπερνούν ποτέ. Οι γονείς οφείλουν να  βάλουν σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική καταξίωση και σε πρώτη την ψυχική ισορροπία και ευτυχία του παιδιού τους. Τέλος οφείλουν να δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα παιδιά τους και στους εκπαιδευτικούς. Ίσως τότε να εκπλαγούν από την βελτίωση των επιδόσεων και των δύο. 
 
Δημήτρης Τσιριγώτης .Φυσικός

Νομοσχέδιο στη Βουλή με τροπολογίες και για τις τρεις βαθμίδες

Κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα απ΄τον  υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο  , προς ψήφιση στη Βουλή,  το Σχέδιο Νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει τροπολογίες:
Α. Για την Πρωτοβάθμια και  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ανοίξτε εδώ το  Σχέδιο Νόμου και πηγαίνετε στο Αρθρο 39 - Σελίδα  168
Β. Τροπολογίες  σ για  τα ΑΕΙ, αναγνώριση μαθημάτων , ΕΑΠ, διακριθέντες αθλητές, Ερευνα και ΑΔΙΠ   σε πέντε  άρθρα  , το 34, 35 36, 37 και 38. Ανοίξτε εδώ το  Σχέδιο Νόμου και πηγαίνετε  στις σελίδες από   156 έως 168 . Για την ΑΔΙΠ στη σελίδα 174, άρθρο 42
Γ. Για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευσης   Ανοίξτε εδώ το  Σχέδιο Νόμου και πηγαίνετε στο Αρθρο 33 - Σελίδα  156

  Κατεβάστε το επισυναπτόμενο αρχείο

.zip

Διευκρίνιση για την Θεματολογία Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων

Σχετικά με το θέμα των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων όπου αναφέρονται σε παραδοσιακές Τέχνες και αφορά επαγγέλματα είναι προγράμματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Αυτό διευκρινίζει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας. Δείτε εδώ το έγγραφο

ΝΣΚ: Γνωμοδότηση για καταβολή επιδομάτων σε Διευθυντές Σχολείων που διορίστηκαν αναδρομικά

Το υπουργείο Παιδείας έθεσε προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το εξής ερώτημα: «Εάν δικαιούται του επιδόματος θέσης ευθύνης και ειδικής απασχόλησης Διευθυντή Σχολικής Μονάδος εκπαιδευτικός, ο οποίος διορίστηκε αναδρομικά Διευθυντής Σχολικής Μονάδος βάσει δικαστικής αποφάσεως».
Αφορμή του ερωτήματος αποτέλεσε  η τοποθέτηση αναδρομικά Διευθυντή  Σχολείου στην Κρήτη, ύστερα από δικαστική απόφαση.
Η Γνωμοδότηση που έλαβε το υπουργείο Παιδείας από το Γ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι: «κατά την ομόφωνη γνώμη του τμήματος στο υπό κρίση ερώτημα προσήκει καταφατική απάντηση».
Σύμφωνα με το Γ τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η διοίκηση έχει υποχρέωση να  θεωρήσει τον Διευθυντή του Σχολείου εγκατεστημένο στη θέση του από  τις 29-11-2007  και να καταβάλει αναδρομικώς τις αποδοχές του από το χρόνο αυτό. Στις αποδοχές αυτές περιλαμβάνονται και ατ επιδόματα θέσης ευθύνης και ειδικής απασχόλησης Διευθυντή σχολικής μονάδας τα οποία προβλέποντο για τους Διευθυντές σχολικής μονάδας κατά τον κρίσιμο χρόνο 29-11-2007.
Κατά ταύτα ο ως άνω δικαιούται τις αποδοχές από 29-11-2007 στις οποίες περιλαμβάνονται το επίδομα ευθύνης και το επίδομα ειδικής απασχόλησης Διευθυντή σχολικής μονάδας.

Ο υπ. Παιδείας για αποσπάσεις, συνταξιοδοτήσεις, προσλήψεις και συνδικαλιστικές άδειες εκπαιδευτικών

Στη διάρκεια συνάντησης με   αντιπροσωπία αποτελούμενη από επτά εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα, έξι μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και ένα μέλος της της ΕΛΜΕ Λάρισας, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος , σύμφωνα με τα μέλη της ΟΛΜΕ Στάμάτη Νικολάου και Σταύρο Τζιορτζιώτη: 
 Α.Για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα  μαθήματα των ΕΠΑΛ που δεν γίνεται μάθημα έδειξε να αιφνιδιάζεται και ψέλλισε  ότι θα προσληφθούν αναπληρωτές. Στην επισήμανση της ΟΛΜΕ ότι «δεν μπορείτε  γιατί έχετε καταργήσει τους τομείς» ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι θα το δούμε με ωρομίσθιους και ο πρόεδρος του ΙΕΠ Σ.  Γκλαβάς συμπλήρωσε θα μειώσουμε και την ύλη .
Β. Αποσπάσεις που έχουν εγκριθεί και δεν πραγματοποιήθηκαν, θα γίνουν μόλις πάνε οι αναπληρωτές.
Γ. Συνταξιοδοτήσεις που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΔΕ ο υπουργός είπε ότι θα  δει το θέμα.
Δ. Σχετικά με την κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις Γενικές Συνελεύσεις    δεν   ήξερε το θέμα  και υποσχέθηκε  ότι θα το δει με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας Σ.  Κεδίκογλου και μάλλον θα λυθεί.
Ε. Στα Μουσικά Σχολεία  πραγματοποιήθηκαν  428 προσλήψεις και θα γίνουν άλλες 300.
Ζ. Στα Ειδικά Σχολεία είπε ότι έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών. Τέλος ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι υπάρχουν  πιστώσεις   για 500 αναπληρωτές και αν χρειαστούν θα γίνουν και άλλες προσλήψεις.

Το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση για την απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση «Τροποποίηση της αριθμ. 81504/Δ2/19−07−2011 Υ.Α. «Κριτήρια και διαδικασία απόδοσης δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 1811 τ.Β΄/11.8.2011), όπως τροποποιήθηκε με την αριθμ. 21410/Δ2/29.02.2012 Υ.Α. (ΦΕΚ 549 Β/2.3.2012) και ισχύει.Για να ανοίξετε το ΦΕΚ κάνετε κλικ εδώ

Καλά τα νέα για τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα-Εγκρίθηκαν 1250 θέσεις

Το Τριμελές Συμβούλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  στη σημερινή συνεδρίαση αποφάσισε την  έγκριση συνολικά 1250 θέσεων στις οποίες μέσω μοριοδότησης, από το ΑΣΕΠ θα επαναπροσληφθούν οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα.
Οι θέσεις αυτές αφορούν :
Α. 925 για ΙΕΚ,  ΣΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ  (Δείτε εδώ τις θέσεις)
Β. 225 δεύτερες ειδικότητες
Γ. 100 διοικητικές
Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει  το Τριμελές Συμβούλιο για να εγκρίνει επιπλέον 150 θέσεις ειδικοτήτων Υγείας.
Στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να εκδώσει την πρόσκληση για τις 1250 θέσεις, προκειμένου  οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα να δηλώσουν τα ατομικά τους στοιχεία.
Με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα το ΑΣΕΠ θα κάνει την μοριοδότηση.
Στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα ενστάσεων  , προκειμένου να  καταρτιστούν οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης, οπότε και θα γίνει η τοποθέτηση των 1250 εκπαιδευτικών.

Εντολή να τηρούνται τα χρονικά όρια οδήγησης στις σχολικές εκδρομές

Κατόπιν καταγγελιών που περιήλθαν στην υπηρεσία μας και επειδή πρωταρχικός στόχος του Υ.ΠΑΙ.Θ. είναι η ασφάλεια των μετακινήσεων των μαθητών στο μέγιστο βαθμό, παρακαλούμε για την τήρηση των χρονικών ορίων οδήγησης που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
Aυτό αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προς όλες τις σχολικές μονάδες ενώ με άλλο έγγραφο υπενθυμίζει ότο « Ενόψει των επικείμενων εκδρομών – μετακινήσεων, παρακαλούμε για την πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 129287/Γ2/10-11-2011 (Β΄ 2769) καθώς και την έγκαιρη αποστολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των εγκρίσεων από τις Περιφέρειες της χώρας».  

Τα φρούτα του δράκου

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φρούτο που ευδοκιμεί και είναι πολύ δημοφιλές στη Νοτιο-ανατολική Ασία. Λέγεται φρούτο δράκος (dragon fruit) ή Pitaya, λόγω της εξωτερικής του επιφάνειας που θυμίζει τις φολίδες του δράκου. Έχει εντυπωσιακό ρόζ χρώμα ενώ το εσωτερικό του είναι άσπρο με μαύρους κόκκους και θυμίζει ακτινίδιο.

Η γεύση του είναι υπόγλυκη και έχει πολύ λίγες θερμίδες. Καταναλώνεται σαν φρούτο ή σαν χυμός που είναι αρκετά δροσιστικός. Είναι πολύ διαδεδομένο στις χώρες της Ινδοκίνας.Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των κάκτων.

Η ιστορία του Απαρτχάιντ

Ένας καφές χαρίζει... μετάλλια

Ο Ουέλντον Τζόνσον δοκίμασε για πρώτη φορά το 1998 την καφεΐνη ως ουσία για να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Δεν έπινε καφέ, όμως είχε ακούσει πως με την καφεΐνη έτρεχε κανείς γρηγορότερα. Έτσι, πριν από μια κούρσα, μπήκε σε μια καφετέρια και ήπιε ένα φλιτζάνι καφέ. Για πρώτη φορά στη ζωή του, έτρεξε τα 10 χιλιόμετρα σε λιγότερα από 30 λεπτά.

«Θυμάμαι ότι πριν από την κούρσα ήμουν πραγματικά “τεντωμένος”», λέει στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς. «Το σώμα μου έτρεμε». Από τότε ορκίζεται στην καφεΐνη! Ο κ. Τζόνσον, ιδρυτής της LetsRun. com, αποφεύγει την καφεΐνη ακόμη και των αναψυκτικών για λίγες εβδομάδες πριν συμμετάσχει σ΄ έναν αγώνα, καθώς θέλει να έχει την πλήρη επίδρασή της στον οργανισμό του. «Ένα φλιτζάνι καφέ ακριβώς μία ώρα πριν από τον αγώνα ήταν μέρος της ρουτίνας μου», εξηγεί.

Φαίνεται πως η καφεΐνη πραγματικά λειτουργεί. Και είναι νόμιμη, μία από τις λίγες ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση και δεν είναι απαγορευμένες από την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WΑDΑ). Φυσιολόγοι μελέτησαν την επίδρασή της: Βοηθάει τους σπρίντερ; Τους μαραθωνοδρόμους; Τους ποδηλάτες; Τους κωπηλάτες; Τους κολυμβητές; Τους αθλητές που πρέπει να σταματούν και να ξεκινούν ξανά, όπως οι παίκτες του τένις; Οι απαντήσεις είναι σε όλα ναι.

Ήδη από το 1978 ερευνητές δημοσίευαν μελέτες για την καφεΐνη. «Υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα ότι βελτιώνει τις επιδόσεις, ώστε είναι απίστευτο να το αμφισβητεί κάποιος», λέει ο δρ Μαρκ Ταρνοπόλσκι του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά.

Τα μόνα νέα ερωτήματα ήταν πώς επιδρά και πόσο λίγη καφεΐνη χρειάζεται για να υπάρξει επίδραση. Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίον μπορούσε κάποιος να γυμνάζεται εντατικότερα και για περισσότερο χρόνο αφού έπαιρνε καφεΐνη ήταν ότι η ουσία βοηθούσε τους μυς να χρησιμοποιήσουν το λίπος ως καύσιμο, μειώνοντας έτσι τη χρήση του γλυκογόνου που είναι αποθηκευμένο στους μυς και αυξάνοντας την αντοχή. Από την άλλη όμως, βοηθούσε και τους σπρίντερ, στους οποίους δεν τίθεται ζήτημα αντοχής.

Τώρα ο δρ Ταρνοπόλσκι και άλλοι αναφέρουν ότι η καφεΐνη αυξάνει την ισχύ των μυών απελευθερώνοντας ασβέστιο που είναι αποθηκευμένο στον μυ. Η δράση αυτή επιτρέπει στους αθλητές να συνεχίζουν να τρέχουν για περισσότερη ώρα ή να τρέξουν ταχύτερα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η καφεΐνη επηρεάζει επίσης το αίσθημα της κόπωσης στον εγκέφαλο, όταν αισθάνεσαι ότι είναι ώρα να σταματήσεις, δεν μπορείς να συνεχίσεις άλλο.

Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος με τον οποίον βελτιώνει την αντοχή, λέει ο δρ Ταρνοπόλσκι, σύμφωνα με τον οποίον η βελτίωση της επίδοσης σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου μπορεί να είναι από 20% έως 25%. Όμως στον πραγματικό κόσμο η βελτίωση είναι κατά μέσον όρο 5%- και πάλι σημαντική αν θέλεις να πετύχεις τον καλύτερο χρόνο ή να κερδίσεις την κούρσα.

Δύο κουτάκια Κόκα-Κόλα

Όσο για την ποσότητα, για χρόνια οι ερευνητές πίστευαν ότι χρειάζεται κανείς περίπου 5 με 6 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, ένας άνθρωπος 80 κιλών, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν περίπου 400 mg καφεΐνης ή 570 γραμμάρια καφέ.
Τώρα όμως, η δρ Λουίζ Μπερκ, επικεφαλής του Τμήματος Αθλητικής Διατροφής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Αθλητισμού στην Καμπέρα, αναφέρει πως οι αθλητές επιτυγχάνουν την πλήρη επίδραση της ουσίας ακόμη και με 1 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αντί για 570 γρ. καφέ, ένας άνθρωπος 80 κιλών μπορεί να πιει 115 γρ. καφέ (λίγο περισσότερο από ένα φλιτζάνι) ή δύο κουτάκια Κόκα-Κόλα.

Από την άλλη, οι καταχρήσεις βλάπτουν: ο δρ Τέρι Γκρέιαμ, πρόεδρος του Τμήματος Ανθρώπινης Υγείας & Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γκελφ του Καναδά, βρήκε ότι με 9 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, οι επιδόσεις των αθλητών χειροτερεύουν.

Τα οφέλη από την καφεΐνη

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα η καφεϊνη:

● Βελτιώνει την ψυχική διάθεση, την ενεργητικότητα, την εγρήγορση και το αίσθημα ευεξίας (σε μέτριες ποσότητες, δηλ. 200 mg, που αντιστοιχούν σε δύο φλιτζάνια καφέ φίλτρου).

● Βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση και τον χρόνο αντίδρασης των οδηγών.

● Βελτιώνει την αντοχή και τις επιδόσεις, επειδή μειώνει την αντίληψη της κόπωσης, βοηθάει στην καύση λίπους και απελευθερώνει ασβέστιο αποθηκευμένο στους μυς.

● Ενδέχεται να μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον.

● Ενδέχεται να μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: tanea.gr

Υπ. Παιδείας: Σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ανά τριετία

Οι πρώτες κρίσεις θα αφορούν δασκάλους και καθηγητές που στις 31 Μαΐου 2014 συμπληρώνουν χρόνο προαγωγής

Από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας την αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών μια  διαδικασία που θα περιλαμβάνει και τα στελέχη διοίκησης.

Οι πρώτες κρίσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΈΘΝΟΣ, θα αφορούν εκείνους τους λειτουργούς της στοιχειώδους και της μέσης εκπαίδευσης που στις 31 Μαΐου 2014 συμπληρώνουν χρόνο προαγωγής. 

Στη βαθμολόγησή τους θα λαμβάνονται υπόψη το παιδαγωγικό κλίμα, η οργάνωση της τάξης, η προετοιμασία των μαθητών, τα εκπαιδευτικά μέσα, η επαγγελματική συνέπεια.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 240) και ήδη έχουν ξεκινήσει και τα σχετικά σεμινάρια σε όλες τις περιφέρειες που σε πρώτη φάση αρχικά αφορούν την επιμόρφωση των στελεχών της Εκπαίδευσης.

Σκοπός της αξιολόγησης είναι η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού και του διοικητικού τους έργου μέσω της άμεσης σύνδεσής της με την επιμόρφωση, προς όφελος των ιδίων, των μαθητών και της κοινωνίας.
Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται με ή χωρίς την αίτηση του εκπαιδευτικού με τους αξιολογούμενους να έχουν δικαίωμα ένστασης εντός πέντε ημερών από τη γνωστοποίηση της έκθεσης σε αυτούς. 

Οι αξιολογητές θα πηγαίνουν επί τόπου στα σχολεία για να παρακολουθήσουν τουλάχιστον δύο ώρες διδασκαλίας σε όποια μαθήματα ή τάξη επιλέξουν από κοινού με τον δάσκαλό ή τον καθηγητή.

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι με την αξιολόλογηση αλλά εκφράζουν ενστάσεις για το αν η συγκεκριμένη διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί σαν «μοχλός» απομάκρυνσής τους από την υπηρεσία.

Τα κριτήρια

Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται: 

Για το εκπαιδευτικό περιβάλλον (συντελεστής βαρύτητας 0,75)
Για τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και προετοιμασία της διδασκαλίας (συντελεστής βαρύτητας 0,50)
Για τη διεξαγωγή της διδασκαλίας και την αξιολόγηση των μαθητών (συντελεστής βαρύτητας 1,25)
Για την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια (συντελεστής βαρύτητας 1,50)
Για την επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη (συντελεστής βαρύτητας 1)

Παράλληλα ο εκπαιδευτικός θα εντάσσεται και σε βαθμίδα περιγραφικής κλίμακας ποιοτικού χαρακτηρισμού (ελλιπής, επαρκής, πολύ καλός, εξαιρετικός) ως προς τις διαπροσωπικές σχέσεις και προσδοκίες.

Η τελική βαθμολογία υπολογίζεται ως εξής: 

Πολλαπλασιάζεται η βαθμολογία κάθε κατηγορίας με τον συντελεστή βαρύτητας αυτής και τα γινόμενα προστίθενται. Στη συνέχεια το άθροισμα τους διαιρείται με το πέντε, όσο και το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας. Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται ελλιπείς σε περισσότερα του ενός κριτήρια σε μία εκ των κατηγοριών χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς, ασχέτως συνολικής βαθμολογίας και εγγράφονται στον πίνακα των μη προακτέων.

Προβόπουλος: Τρεις οδηγίες προς τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια

Οδηγίες σε τρεις τομείς έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος στις διοικήσεις των τραπεζών κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί προκειμένου να συζητήσουν τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν υποβάλει, λίγο πριν έλθουν τα "μαντάτα" για τα stress test από την BlackRock την ερχόμενη Δευτέρα. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε στους τραπεζίτες:
 
Α) Χρειάζεται μηχανισμός διαχείρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Ως προς αυτό ζήτησε να φτιαχθούν μέσα στις τράπεζες ειδικές μονάδες προκειμένου να έχουν τη διαχείριση τους. Θα δημιουργηθούν δηλαδή μικρές bad banks, οι οποίες θα λειτουργούν ως αυτόνομες διευθύνσεις.
 
Β) Πρέπει να μειώσουν και άλλο το λειτουργικό κόστος. Όπως επεσήμανε "έχουν γίνει βήματα προόδου, ωστόσο χρειάζονται και άλλα". Μία τοποθέτηση που κατά πολλούς ανοίγει το παράθυρο και για νέες αποχωρήσεις προσωπικού απ' τα τραπεζικά ιδρύματα, πιθανότατα μέσω νέων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. 
 
Γ) Συνέστησε στους τραπεζίτες ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των Βαλκανίων.  Υπογράμμισε πως τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να μην υποχρεωθούν άμεσα να εγκαταλείψουν τις γειτονικές αγορές πουλώντας τις θυγατρικές τους, όμως το σχέδιο αποχώρησης είναι συγκεκριμένο οπότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες. Τις προέτρεψε επίσης, εαν είναι αυτό εφικτό, να συγχωνεύσουν τα υποκαταστήματά τους στα Βαλκάνια.
 
Την ίδια ώρα η ΤτΕ, όπως είχε γράψεi απ' την περασμένη Δευτέρα το Newmoney.gr, παραλαμβάνει από την BlackRock τα κρίσιμα αποτελέσματα του stress test και ξεκινά από τη Δευτέρα την επεξεργασία των στοιχείων. Στόχος να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας και να ανακοινώσει μέχρι τέλος του έτους τη σχετική έκθεση. 
 
Η ΤτΕ είχε απαιτήσει από τις τράπεζες να παρουσιάσουν, μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη 2013, μία στρατηγική για τη βελτίωση των προβληματικών πιστωτικών τους εργασιών (πχ με την ενδυνάμωση των εσωτερικών μονάδων διαχείρισης ληξιπροθέσμων και την εξωτερική ανάθεση σε ειδικούς), προκειμένου η ίδια, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, να καταθέσει ένα αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στην αξιολόγηση.
 
Επιπροσθέτως, χρησιμοποιώντας την αξιολόγηση των προβληματικών πιστωτικών εργασιών των τραπεζών ως πηγή, η ΤτΕ θα εκδώσει, μέχρι το τέλος του 2013 και σε διαβούλευση με τους ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, ένα χρονικά ορισμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, ώστε να διευκολύνουν τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανειζομένων, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα πρωτόκολλα. Αυτά περιλαμβάνουν διαδικασίες αξιολόγησης, κανόνες εμπλοκής, καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και στρατηγικές τερματισμού.
 
Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης των τραπεζών η ΤτΕ θα εξετάσει πέντε παράγοντες: 
 
*την κεφαλαιακή κατάσταση
*τη λειτουργική κερδοφορία
*τις προβλέψεις για τα "κόκκινα" δάνεια
*τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου. Δηλαδή τα πρόθετα κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης
*και τα οφέλη που έχουνη προκύψει απ' τις τελευταίες συγχωνεύσεις
 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, είχε δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας για την εξεύρεση τρόπων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ρύθμισης του χρέους για τα νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες. Βέβαια, το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό και αποτελεί αντικείμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετείται και η υιοθέτηση των ορισμών, σε όρους όπως «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργάσιμοι δανειολήπτες», ως καθοδήγηση για το δικαστικό Σώμα και τις τράπεζες, με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. 
 
Στο μεταξύ, πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, η ΤτΕ θα δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει μία συνολική αποτίμηση για την πορεία της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές για το 2014.

Τα... τερατόψαρα

Απίστευτες φωτογραφίες από θαλάσσια πλάσματα που σπανίως έρχονται σε επαφή με ανθρώπους – Ζούνε κυρίως σε πολύ βαθιά νερά και η μορφολογία τους ξενίζει

Ποιός είπε πως δεν υπάρχουν στις μέρες μας ζωντανά απολιθώματα ζωικών ειδών που έζησαν πριν από αιώνες; Η φύση φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις έχει “ξεχάσει” να εξελίξει πολλά είδη της, με τα περισσότερα εξ' αυτών να ζουν στη θάλασσα και δη σε απύθμενα βάθη. Εκεί που δεν φτάνει το φως του ήλιου και σπανίως φτάνει άνθρωπος ή φωτογραφικός φακός. Όταν όμως συμβεί αυτό, τότε οι εικόνες που απαθανατίζονται είναι πραγματικά μοναδικές!
Έχουμε και λέμε:
Μοιάζει με τη λάμα τσεκουριού. Το σώμα του μοιάζει να είναι δισδιάστατο. Και δεν είναι και υπόδειγμα ομορφιάς! Ο λόγος για το ψάρι-τσεκούρι (Hatchetfish) που αν εξαιρέσει κανείς τον τρόμο που προκαλεί σε όποιον το δει από κοντά, κατά τα λοιπά είναι απολύτως ακίνδυνο.Αν θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την υφή αυτού του ψαριού θα έλεγε, επιτυχημένα είναι η αλήθεια, πως μοιάζει με ζελέ ή... πουτίγκα. Το ψάρι αυτό μοιάζει με φούσκα, ίσως με μια άμορφη μάζα σάρκας. Είναι ακίνδυνο, πλην όμως αρκετοί ψαράδες και μάγειροι ισχυρίζονται πως είναι ιδιαίτερα νόστιμο όταν μαγειρευθεί...Το ψάρι-fangtooth θεωρείται ως το πιτ-μπουλ των θαλασσών! Κυρίως λόγω εμφάνισης γιατί κατά τα λοιπά το δύστυχο αυτό ψάρι έχει τόσο άθλια όραση ώστε ο μόνος τρόπος να εντοπίσει τη λεία του είναι να... τρακάρει πάνω της!Οι ειδικοί το ονόμασαν “θαλάσσιο αγγούρι”, προφανώς κρίνοντας από την όψη του. Ο συγκεκριμένος θαλάσσιος οργανισμός λειτουργεί ως ένα είδος “ηλεκτρικής σκούπας” που καθαρίζει τρώγοντας ό,τι βρει στο δρόμο του καθώς σέρνεται στο βυθό των ωκεανώνOι θαλάσσιοι βιολόγοι εκτιμούν πως αυτό το είδος καρχαρία είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό του όρου “ζωντανό απολίθωμα”. Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει ελάχιστα δείγματα αυτού του είδους καρχαρία που είναι απόγονος μιας “οικογένειας” καρχαριοειδών που πρωτοεμφανίστηκε στις θάλασσες προ 125 εκατομμυρίων ετών. Ελάχιστα δείγματά του έχουν φωτογραφηθεί μέχρι σήμερα, ενώ ο μοναδικός καρχαρίας του είδους που πιάστηκε ποτέ και μεταφέρθηκε σε ενυδρείο της Ιαπωνίας, πέθανε ελάχιστες μέρες μετά την αιχμαλωσία του.


Το ψάρι-αγκίστρι (angler fish) είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Θεωρείται ως το πιο εντυπωσιακό και παράλληλα το πιο παράξενο είδος ζωντανού οργανισμού που έχει ποτέ ανακαλύψει ο άνθρωπος. Όχι άδικα, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες...Νέλσον Μαντέλα: Το ταξίδι προς την ελευθερία

Μικρότερος από το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ ο φόρος ακινήτων για το 2014

Εκτιμάται ότι η μείωση θα είναι της τάξης του 4% έως 21% - Μικρότερες επιβαρύνσεις για τις ακριβές κατοικίες προβλέπουν οι τελευταίες πληροφορίες για το σχέδιο νόμου

Μειωμένος από 4% έως 21% σε σχέση με το «χαράτσι» που εισπράττεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα είναι ο νέος φόρος ακινήτων, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή.

Οι ίδιες πληροφορίες από την Καθημερινή αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες ακριβών κατοικιών θα επιβαρυνθούν, τελικά, λιγότερο από το αρχικώς προβλεπόμενο, όσοι, όμως, έχουν στην κατοχή τους ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο πιθανόν να κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους το 2014.

Πάντως, ο επιμερισμός των φόρων γεννά ερωτήματα, δεδομένου ότι η νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των κατοικιών δεν έχει καμία αναλογικότητα. Για παράδειγμα, το τέταρτο κλιμάκιο φορολόγησης των κατοικιών έχει συντελεστή 4,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το πέμπτο κλιμάκιο έχει συντελεστή 6 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή, από το τέταρτο κλιμάκιο στο πέμπτο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 33,3%. Αντίστοιχα στα ακριβότερα ακίνητα και συγκεκριμένα στο όγδοο και ένατο κλιμάκιο ο συντελεστής αυξάνεται κατά 3,2% (βλ. πίνακα φορολόγησης κτισμάτων).

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «αναγκάσθηκαν να τροποποιήσουν τους συντελεστές με στόχο να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας». 

Τι προβλέπει το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων:

1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.

Για τα κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) προβλέπεται μειωτικός συντελεστής ο οποίος θα περιορίζει τον τελικό φόρο έως 60%. Για τα ημιτελή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,4.

Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο θα φορολογούνται με το 10% του κανονικού συντελεστή βασικού φόρου. Απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, κοτέτσια, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.).

Οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 ευρώ το στρέμμα έως 9.000 ευρώ το στρέμμα σε 25 κλιμάκια. Υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερος από 70% έως 90% σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία. Για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.

2. Συμπληρωματικός φόρος. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου για τα ακίνητα θα προβλέπει επίσης εκπτώσεις για τους ανέργους και τους αναπήρους εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο νέος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2014.

Στο σχέδιο νόμου θα περιληφθεί και διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3% από 10% που είναι σήμερα.

Αυτά είναι τα μέτρα για να μην μένουν χωρίς ρεύμα οι ευπαθείς ομάδες

Άμεση επανηλεκτροδότηση της α' κατοικίας όσων μέχρι μέχρι 1/11/13 ήταν εγγεγραμμένοι στους κοινωνικούς καταλόγους δήμων και Εκκλησίας - Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο - Δωρεάν ηλεκτρικό σε 272.000 καταναλωτές, όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτυπάει κόκκινο»

Την άμεση επανηλεκτροδότηση της πρώτης κατοικίας όσων μέχρι μέχρι την 1η Νοέμβριου ήταν εγγεγραμμένοι στους κοινωνικούς καταλόγους των δήμων και της Εκκλησίας και είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση των σπιτιών τους ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, έπειτα από ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, που είχε ως στόχο να βρεθεί λύση για τα ευάλωτα νοικοκυριά, των οποίων η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση επανασύνδεση του ρεύματος και αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης λόγω χρεών για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, δήμων, Περιφερειών και της εκκλησίας την 1η Νοεμβρίου.

Οι λίστες με τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα αποσταλούν στις επιτροπές ανά νομό, που, επίσης, αποφασίστηκε σήμερα να συγκροτηθούν, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Διαχειριστή του Συστήματος, Δήμων και Περιφερειών, όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επανασύνδεση.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα αφορούν καταναλωτές που για διάφορους λόγους (άγνοια, έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων, κλπ.) δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Πλέον των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, προωθείται δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους Αττικής και Θεσσαλονίκης που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (συνολικά 272.000 καταναλωτές), κατά τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, ώστε να περιορίζεται η χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, κλπ.).

Την Πέμπτη αναμένεται η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε σχετική πρόταση του ΥΠΕΚΑ, που εχει ήδη αποσταλεί.

Σε ό,τι αφορά τις επανασυνδέσεις, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν ολοκληρωθεί. Τεχνικά, ο Διαχειριστής του Συστήματος έχει τη δυνατότητα να επανασυνδέει 1.000 μετρητές την ημέρα, πανελλαδικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε επίσης:

- Εντατικοποίηση της ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να ενταχθούν νοικοκυριά που δεν έχουν κάνει αιτήσεις, ενώ το δικαιούνται. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 470.000 καταναλωτές, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι οπότε ήταν λιγότεροι από 300.000.

- Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για έκπτωση 70 % στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, εκκλησίας κλπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κλπ)

- Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα, ώστε, όταν ανακύπτει πρόβλημα, να επιλύεται άμεσα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, ζήτησε, από την πλευρά του, αναστολή των διακοπών ηλεκτροδότησης, αύξηση της έκπτωσης για τους δικαιούχους του ΚΟΤ και δημιουργία λογαριασμού χρηματοδότησης των δράσεων αυτών.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, τόνισε ότι η επιχείρηση είναι διατεθειμένη, με τη βοήθεια των δήμων να επανασυνδέσει άμεσα όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι η συνδρομή της αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποφευχθούν και περιπτώσεις κατάχρησης του μέτρου των επανασυνδέσεων / αναστολής των διακοπών από άτομα που δεν έχουν πραγματική ανάγκη.

Σε επόμενη σύσκεψη θα εξετασθεί η αντιμετώπιση περιπτώσεων που δεν έχουν τις τυπικές προυποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ (π.χ. έμειναν άνεργοι μέσα στη χρονιά).

Πώς θα σωθεί το εξάμηνο σε Καποδιστριακό και ΕΜΠ

Υπουργείο Παιδείας: Δεν θα μειωθεί το εξάμηνο, αλλά θα παραταθεί - Βράδυ προπαραμονής Χριστουγέννων με μαθήματα στο Πολυτεχνείο - Τα «σχέδια σωτηρίας» των σχολών - Τι προβλέπει ο νόμος για τα εξάμηνα και τις εξεταστικές - Στον εισαγγελέα τη Δευτέρα ο Πελεγρίνης

Ανοίγει τη Δευτέρα, ύστερα από 13 εβδομάδες απεργίας των διοικητικών του υπαλλήλων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ το ρήγμα που σημειώθηκε και στους σκληροπυρηνικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκ των οποίων οι μισοί δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις εργασίες τους και οι υπόλοιποι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, κρίνεται ότι θα οδηγήσει στο άνοιγμα του πανεπιστημιακού ιδρύματος, καθώς ήδη από την Παρασκευή λειτουργούν αρκετές υπηρεσίες, κυρίως τεχνικές, αλλά και ο ειδικός λογαριασμός κονδυλίων έρευνας.

Ετοιμοι δηλώνουν να εργαστούν οι πανεπιστημιακοί, καθώς, εφόσον δεν απεργούν, αναμένεται ότι θα προσέλθουν στην εργασία τους, όταν ανοίξει το πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι το εξάμηνο δεν θα μειωθεί ούτε στο ελάχιστο, τονίζοντας πως δεν πρέπει να αλλοιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ εκτιμά ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στον εισαγγελέα ο Πελεγρίνης
 
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, με την ιδιότητα του υπόπτου, θα πάει τη Δευτέρα στον εισαγγελέα, εξέλιξη που ενδέχεται να τον φέρει αντιμέτωπο με ποινικές ευθύνες.

Από τις εξηγήσεις που θα δώσει ο κ. Πελεγρίνης, σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία της δικογραφίας, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ή όχι.
 
Σε δήλωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ταυτίζεται πλήρως με το πανεπιστημιακό ίδρυμα, σημειώνοντας: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια».

Πάντως, σε άλλη ανακοίνωσή του φαίνεται ότι παρακαλεί θερμά να μην αναμεταδίδονται σκηνές ή αποσπάσματα από τα θεατρικά του έργα χωρίς την έγγραφη συγκατάθεσή του.

Κάποιοι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο και για ορκωτούς λογιστές που πρέπει να δουν το θέμα που καταγγέλλει το Συμβούλιο Διοίκησης για τα 70 εκατ. ευρώ που χάθηκαν επί θητείας του πρύτανη.

Τα «σχέδια σωτηρίας» των σχολών

Η μία μετά την άλλη οι σχολές αναρτούν στο Διαδίκτυο «τα σχέδια σωτηρίας» για το εξάμηνο, παρατείνοντάς το στην ουσία στα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου. Κάποιες σχολές, όπως το τμήμα Ναυπηγών-Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, προκειμένου να σωθεί το εξάμηνο, θα κάνουν μαθήματα ακόμα και το βράδυ προπαραμονής Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε ο κοσμήτορας της σχολής, κ. Κωνσταντίνος Σπύρος.  
 
Το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια των προέδρων των σχολών, οι οποίοι θα καταρτίσουν το ακριβές πρόγραμμα, για να πραγματοποιηθούν συνολικά μαθήματα διάρκειας 26 εβδομάδων.

Δηλαδή, με βάση το νόμο του υπουργείου Παιδείας, πρέπει να γίνουν 13 και 13 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο και να δοθεί και ο κατάλληλος χρόνος, επί παραδείγματι δύο εβδομάδες για τις εξεταστικές. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον οργανισμό του ιδρύματος. Η πραγματοποίηση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εβδομάδων διδασκαλίας είναι ευθύνη του εκάστοτε διδάσκοντος του τμήματος ή της σχολής.
 
Σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 33 του ίδιου νόμου, αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις 13, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.
 
Οι εξετάσεις επίσης διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά αντίστοιχα. Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες, ενώ γίνεται με απόφαση του πρύτανη και ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής.

Η γενική Γ.Σ. της Ενωσης Καθηγητών Ιατρικής Σχολής (ΕΚΙΠΑ) για να μην χαθεί το εξάμηνο των φοιτητών προτείνει:

α) Την άμεση έναρξη μαθημάτων αναπλήρωσης για το χειμερινό εξάμηνο με χρονική παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Την έναρξη του εαρινού εξαμήνου την 1η Μαρτίου με χρονική διάρκεια έως τα τέλη Ιουνίου.

β) Τη μεταφορά της εξεταστικής περιόδου για τους φοιτητές που θα διδαχθούν τα μαθήματα 1ου έως και 6ου εξαμήνου κατά την παράταση της χειμερινής περιόδου, τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, ως μία επιπλέον εξεταστική περίοδο.

γ) Να γίνουν κανονικές εξεταστικές περίοδοι για όλους τους κανονικούς φοιτητές που διδάχτηκαν τα μαθήματα από το 7ο έως και το 12ο εξάμηνο και για τους εκ μεταφοράς εξεταζόμενους.

δ) Να πραγματοποιηθεί επιπλέον εξεταστική περίοδος τον Ιούλιο για τις εξετάσεις που αναβλήθηκαν το διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2013.

ε) Δεδομένου ότι οι αναπληρώσεις των μαθημάτων κορμού θα γίνουν με πρόσθετες απογευματινές ώρες διδασκαλίας, τούτο προϋποθέτει την αναβολή αναπλήρωσης όλων των κατ’ επιλογήν μαθημάτων, τα οποία δεν έγιναν από την περίοδο Σεπτεμβρίου έως και Δεκεμβρίου 2013.

Κομισιόν: «Κλείνουν οι στρόφιγγες» για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση, εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις των Βρυξελλών για το 2014-2020 - «Στοπ» στην αναχρηματοδότηση των ήδη χορηγηθέντων δανειών - Εκτός ευεργετικών διατάξεων πολλές ελληνικές επιχειρήσεις

Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, εφόσον υιοθετηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ειδικότερα, πέρα από τους γεωγραφικούς περιορισμούς που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, η αναχρηματοδότηση των ήδη χορηγηθέντων δανειών προς τις ΜμΕ δεν θα είναι εφικτή, ενώ πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα τίθενται εκτός των ευεργετικών διατάξεων για τις προβληματικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αυτός ο χαρακτηρισμός γίνεται πολύ πιο περιοριστικός.

Πέραν αυτών, οι εκταμιεύσεις των πόρων θα γίνονται τμηματικά, τη στιγμή που η χρηματοδότηση του κεφαλάιου κίνησης -την επόμενη ποργραμματική περίοδο- δεν θα είναι τόσο ευέλικτη όσο σήμερα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει για αύξηση των ορίων χρηματοδότησης για τις προβληματικές επιχειρήσεις και την παράταση του σημερινού κανονισμού κατά ένα εξάμηνο.

Εκτιμά, δε, ότι τα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα είναι στην ουσία εγγυοδοτικά προϊόντα χαρτοφυλακίου που αφορούν ΜΜΕ και προϋποθέτουν την ανάληψη υψηλού ρίσκου επενδύσεων, με χαμηλό κόστος δανεισμού (επιτόκιο) και χαμηλές εξασφαλίσεις.

Το κόστος δανεισμού δεν είναι φθηνό, ενώ μία κατηγορία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων δεν ενδείκνυνται τόσο πολύ για τις ΜμΕ, αλλά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως σχολιάζεται σε ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, "αντί ο νέος χάρτης να επιλύει τα υφιστάμενα εμπόδια και να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων στη ρευστότητα, στην ουσία δυσχεραίνει την ενίσχυση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, καθώς προβλέπει λιγότερα grands και επενδυτικά projects, ενώ αντίθετα προωθεί τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων, έτσι ώστε οι κρατικές ενισχύσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και περισσότερο στοχευμένες".

Το ενημερωτικό σημείωμα γνωστοποιήθηκε μετά τη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και με αντικείμενο διαβούλευσης το σχεδιασμό των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (FEI's) της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Οι συντελεστές του φόρου για τα ακίνητα

Μειώσεις από 4% έως 21% σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, διπλό φόρο για περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ και απαλλαγές για αγροτικά κτίσματα προβλέπει το τελικό νομοσχέδιο
Εκπτώσεις από 4% μέχρι 21% ανάλογα με την τιμή ζώνης για αστικά ακίνητα σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, μειώσεις 40% έως 60% για ημιτελή κτίσματα χωρίς ρεύμα και άλλες κατηγορίες κτιρίων, απαλλαγές για ευπαθείς ομάδες και μεταφορά φορολογικού βάρους προβλέπει το τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτητών Ακινήτων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο στο οποίο περιέχεται διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% από 10% σήμερα προβλέπονται τα ακόλουθα:
1 Η επιβολή ενός μόνιμου φόρου που θα επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα) και διπλός φόρος για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Οι ι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
2 Ο νέος φόρος θα καταβληθεί το 2014 σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, ενώ από το 2015 θα εξοφλείται σε εννέα μηνιαίες δόσεις.
3 Ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:
Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Στο πρώτο κλιμάκιο, όπως προκύπτει από την κλίμακα που έχουν στη διάθεσή τους για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ., ο βασικός φόρος διαμορφώνεται στα 2 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό. Με την εφαρμογή του νέου φόρου όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες χωρίς οικόπεδα, ανεξαρτήτως αξίας θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο σε σχέση με φέτος.
Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.
Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα.
4 Εκπτώσεις - απαλλαγές: Μισό φόρο ακινήτων θα πληρώσουν το 2014 όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια των κτισμάτων που έχουν στην κατοχή τους δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για άτομα με αναπηρία άνω του 80%, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις προβλέπεται πλήρης απαλλαγή.
5 Τα έσοδα που προβλέπεται να βεβαιωθούν με την επιβολή του νέου φόρου υπολογίζονται σε 3,25 δισ. ευρώ με τα προσδοκώμενα έσοδα να περιορίζονται στα 2,650 δισ. καθώς η εισπραξιμότητα του νέου φόρου υπολογίζεται στο 80%.
Παραδείγματα
Ειδικότερα, με βάση τη νέα κλίμακα για τα αστικά ακίνητα, ο «λογαριασμός» θα είναι:
 • Μονοκατοικία 200 τ.μ. στην Εκάλη με τιμή ζώνης 2.050 ευρώ, 10 ετών με πρόσοψη σε 1 δρόμο και με κάλυψη του συντελεστή πρόσοψης.
  • ΕΕΤΑ 2013: 1.546 ευρώ.
  • ΦΑΠ 2013: 288,80 ευρώ.
  • Σύνολο φόρων 2013: 1.852 ευρώ.
  • ΕΦΙΑ 2014: 1.421,67 ευρώ.
  • Συμπληρωματικός φόρος 2014: 44,40 ευρώ.
  • Σύνολο φόρων 2014: 1.466,07 ευρώ.
  • Μείωση φόρου: 385,93 ευρώ.
 • Διαμέρισμα 110 τ.μ. στο Ψυχικό με τιμή ζώνης 10.000 ευρώ ανά τ.μ. στον δεύτερο όροφο, 25ετίας με τρεις προσόψεις.
  • ΕΕΤΑ 2013: 1.571 ευρώ.
  • ΦΑΠ 2013: 5.400 ευρώ.
  • Σύνολο φόρων 2013: 6.971 ευρώ.
  • ΕΦΙΑ 2014: 1.562 ευρώ.
  • Συμπληρωματικός φόρος 2014: 5.100 ευρώ.
  • Σύνολο φόρων 2014: 6.662 ευρώ.
  • Μείωση φόρου: 309 ευρώ.
 • Διαμέρισμα 80 τ.μ. στη Φιλοθέη με τιμή ζώνης 5.250 ευρώ ανά τ.μ. στον πρώτο όροφο 10ετίας με δύο προσόψεις.
  • ΕΕΤΑ 2013: 1.251 ευρώ.
  • ΦΑΠ 2013: 440 ευρώ.
  • Σύνολο φόρων 2013: 1.691 ευρώ
  • ΕΦΙΑ 2014: 1.232 ευρώ.
  • Συμπληρωματικός φόρος 2014: 140 ευρώ.
  • Σύνολο φόρων 2014: 1.372 ευρώ.
  • Μείωση φόρου: 319 ευρώ.
 • Διαμέρισμα 90 τ.μ. στη Γλυφάδα με τιμή ζώνης 4.600 ευρώ ανά τ.μ. στον δεύτερο όροφο, 20ετίας, με τρεις προσόψεις.
  • ΕΕΤΑ 2013: 1.124 ευρώ.
  • ΦΑΠ 2013: 428
  • Σύνολο φόρων 2013: 1.552 ευρώ.
  • ΕΦΙΑ 2014: 1.111 ευρώ
  • Συμπληρωματικός φόρος 2014: 128 ευρώ
  • Σύνολο φόρων 2014: 1.239 ευρώ.
  • Μείωση φόρου: 313 ευρώ.
 • Διαμέρισμα 65 τ.μ. στο Πόρτο Ράφτη με τιμή ζώνης 4.150 ευρώ ανά τ.μ. στον πρώτο όροφο, 20ετίας, με μία πρόσοψη:
  • ΕΕΤΑ 2013: 812 ευρώ.
  • ΦΑΠ 2013: 139,50 ευρώ
  • Σύνολο φόρων 2013: 951,50 ευρώ
  • ΕΦΙΑ 2014: 765 ευρώ
  • Συμπληρωματικός φόρος: 0
  • Σύνολο φόρων 2014: 765 ευρώ.
  • Μείωση φόρου: 185,50 ευρώ.
ΜΑΡΟΥΣΙ
Η έκπτωση σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών
Διαμέρισμα 120 τ.μ. στο Μαρούσι με τιμή ζώνης 1.150 ευρώ ανά τ.μ., 20ετίας, στον τρίτο όροφο με δύο προσόψεις: - ΕΕΤΑ 2013: 535,50 ευρώ. - ΕΦΙΑ 2014: 485 ευρώ. Μείωση φόρου: 50,50 ευρώ.
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
 • Διαμέρισμα 70 τ.μ. στους Αγίους Αναργύρους, με τιμή ζώνης 900 ευρώ/τ.μ., ισόγειο, 15ετίας, με μία πρόσοψη. - ΕΕΤΑ 2013: 261,80 ευρώ - ΕΦΙΑ 2014: 223,30 ευρώ Μείωση φόρου: 38,50 ευρώ
 • Διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Αιγάλεω, με τιμή ζώνης 1.050 ευρώ/τ.μ., στον δεύτερο όροφο, καινούργιο, με δύο προσόψεις. - ΕΕΤΑ 2013: 478 ευρώ - ΕΦΙΑ 2014: 433 ευρώ Μείωση φόρου: 45 ευρώ
 • Διαμέρισμα 100 τ.μ. στον Αλιμο, με τιμή ζώνης 1.450 ευρώ ανά τ.μ., 8ετίας, στον πρώτο όροφο, με μία πρόσοψη - ΕΕΤΑ 2013: 510 ευρώ - ΕΦΙΑ 2014: 448 ευρώ Μείωση φόρου: 62 ευρώ
Μαρία Βουργάνα - Φώφη Γιωτάκη