Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Συμπληρωματική πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και ΕΑΕ ΠΕ για ένταξη στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων - Αιτήσεις έως 27/11

ΘΕΜΑ: Συμπληρωματική Πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ένταξη στους Ενιαίους Πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ διδακτικού έτους 2013-2014 

 Σε συνέχεια της αριθμ. 117746/Γ6/27-8-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΩΜ9-Α5Ν) με θέμα: «Πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για ένταξη στους Ενιαίους Πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών ΕΑΕ διδακτικού έτους 2013-2014» 
καλούνται 
οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί των κλάδων Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στους Ενιαίους Πίνακες προσωρινών Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής σχολ. έτους 2013-2014, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων που είχαν υποβάλει εκπρόθεσμες αιτήσεις, να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για ένταξη στους πίνακες αυτούς. 
 
 Η Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 25-11-2013 μέχρι 27-11-2013. 
 
 Η Αίτηση–Δήλωση, σε έντυπο μηχανογραφικής επεξεργασίας, το οποίο χορηγείται από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, θα υποβληθεί σε μία οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. 
 
 Η Αίτηση–Δήλωση αποτελεί και Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986. 
 
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τροποποίηση των περιοχών προτίμησης μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων δεν επιτρέπεται.

Πένθος και παιδί: Πώς απαντάμε στις δύσκολες ερωτήσεις;

Κάθε φορά που δουλεύω μαζί με γονείς, διαπιστώνω ότι όλοι θέλουν με ένα τρόπο να προστατεύσουν τα παιδιά τους από ένα και μόνο συναίσθημα: τον πόνο. Η αγωνία τους και το ερώτημα που προκύπτει συχνά είναι: «Μα δεν είναι μικρό ακόμα;» «Δεν αντέχω να το βλέπω να πονάει. Η ζωή θα φέρει τόσα μπροστά του όσο μεγαλώνει. Ας το αφήσω λίγο ακόμα…». Η θλίψη είναι ένα «κακό» συναίσθημα για τους περισσότερους και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να «κρύψουν» τα γεγονότα: «Το σκυλάκι που το έσκασε», «ο παππούς που έφυγε και πήγε στο χωριό», «το χρυσόψαρο που πήγε στη θάλασσα γιατί βαριόταν μέσα στη γυάλα…»
Δυστυχώς, τέτοιου είδους πρακτικές αφήνουν το παιδί μπερδεμένο, φοβισμένο και θυμωμένο και με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει (και διαιωνίζει) το θέμα ταμπού: ο θάνατος.
Ας δούμε, όμως, για ποιους λόγους τελικά χρειάζεται να βρούμε το θάρρος να μιλήσουμε ανοιχτά για το θάνατο στα παιδιά μας.
Πρώτα απ’ όλα, ο θάνατος είναι μια από τις πραγματικότητες της ζωής. Υπάρχει και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Το να σιωπούμε και να μη δίνουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν εκ μέρους του παιδιού, κατά κύριο λόγο είναι σαν να επιλέγουμε να το αφήνουμε να κολυμπά σε μια θάλασσα, νύχτα, μόνο του. Τρομακτικό. Είναι αδύνατο να προστατεύσουμε  τα παιδιά από τις απώλειες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα διδάξουμε τρόπους να διαχειρίζονται το πένθος.
Οι έρευνες  έχουν αποδείξει ότι όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα την ηλικία τους πενθούν. Ενώ μοιάζει τα παιδιά να «ξεπερνούν» εύκολα τις απώλειες, στην πραγματικότητα αυτό δε συμβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει γρήγορα (και κυρίως ανώδυνα) μια σημαντική απώλεια. Όταν τους παρέχουμε ένα σταθερό, χωρίς κριτική περιβάλλον, όταν τα παροτρύνουμε να μιλάνε και δεν αρνούμαστε τη θλίψη τους ή το θυμό τους, όταν τους παρέχουμε στήριξη και καθοδήγηση, τότε τα βοηθάμε ουσιαστικά να επεξεργαστούν την απώλεια. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά  αλλά επίσης είναι βοηθητικό να αφήνουμε τα παιδιά, να είναι δημιουργικά. Το παιχνίδι, η τέχνη, ο χορός, η μουσική και τα τελετουργικά,  είναι όλα  πολύ σημαντικά και εκφράζουν ότι οι λέξεις δεν μπορούν.
Πολλοί γονείς ρωτάνε: «Να το πάρω μαζί μου στην κηδεία;» Αυτό που προτείνεται είναι να αφήσετε τα παιδιά να επιλέξουν. Μην τα «σπρώχνετε» άσκεφτα. Αν δεν έχετε μιλήσει ποτέ στο παιδί σας για το θάνατο και το πάρετε μαζί σας σε μια κηδεία «για να μαθαίνει», αυτό μπορεί να επηρεάσει με άσχημο τρόπο το παιδί. Αν ζητήσει να έρθει, αφιερώστε χρόνο να του εξηγήσετε αναλυτικά το τι πρόκειται να δει. Την εκκλησία, τους συγγενείς που θα κλαίνε, την διαδικασία της ταφής. Λύστε όποιες απορίες προκύψουν και εξασφαλίστε τη βοήθεια ενός ακόμη ενηλίκου αν το παιδί ζητήσει να απομακρυνθεί από την κηδεία και εσείς θέλετε να παραμείνετε. Μιλήστε για το σώμα που πλέον δεν νοιώθει. Δεν πονά, δεν κρυώνει, δεν αισθάνεται. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει ότι το σώμα πλέον δεν έχει ανάγκες.
Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που θα ζητούν απαντήσεις, κατά τη διαδικασία της διαπαιδαγώγησης σε θέματα πένθους. Κάποιες έχουν απάντηση, κάποιες όχι.
Ας δούμε τις πιο κοινές:

Γιατί πέθανε ο μπαμπάς, η γιαγιά, ο παππούς;

Είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε γιατί κάνει αυτή την ερώτηση. Μήπως αισθάνεται  λυπημένο, θυμωμένο ή ένοχο; Μόλις εντοπίσουμε τα συναισθήματα, χρειάζεται να του δώσουμε χώρο για να τα εκφράσει. Χρειάζεται να το καθησυχάσουμε και να συμφωνήσουμε μαζί του, αν πει ότι ο θάνατος είναι άδικος.

Πότε θα γυρίσει η μαμά;

Μπορούμε να πούμε στο παιδί, με έναν τρυφερό, γεμάτο αγάπη τρόπο ότι, οι άνθρωποι που πεθαίνουν δεν ξαναγυρίζουν πίσω.  Είναι σημαντικό όμως να του τονίσουμε ότι οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα που έχει για την πεθαμένη μητέρα του είναι ο σύνδεσμος του με αυτή.  Επίσης είναι σημαντικότατο να ενημερώσουμε το παιδί ότι δεν θα πονάει πάντα τόσο πολύ και ότι ο πόνος θα μαλακώσει.

Που είναι η γιαγιά  τώρα;

Πριν απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση είναι καλό να μάθουμε που πιστεύει το παιδί ότι είναι η γιαγιά. Η απάντηση που θα δώσουμε, θα πρέπει να βασιστεί πάνω στα πιστεύω της οικογενείας. Καλό είναι να μην πούμε ότι: «Ο Θεός την έχει πάρει κοντά του»,  διότι μελέτες έχουν δείξει ότι, ο θυμός που στρέφεται προς το Θεό μπορεί να  οδηγήσει στην προσωρινή ή μόνιμη απώλεια πίστης. Πείτε τη δική σας γνώμη για το που μπορεί να είναι, αλλά ξεκαθαρίστε ότι αυτή είναι απλά η δική σας άποψη και τίποτε άλλο.

Θα πεθάνεις και εσύ;

Είναι πολύ σημαντικό να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση καθησυχάζοντας το παιδί, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε ειλικρινείς. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι: «Κάποτε θα πεθάνω, αλλά ελπίζω αυτό να αργήσει. Δεν έχω κάποια σοβαρή αρρώστια που να απειλεί τη ζωή μου». Όταν ένα παιδί ρωτά αυτή την ερώτηση, στην πραγματικότητα, αυτό που λέει είναι ότι  φοβάται μήπως πεθάνει αυτός που του έχει απομείνει.  Έτσι αντιγυρίζουμε τη βαθύτερη ερώτηση: «Ανησυχείς μήπως πεθάνω;» Αυτή μπορεί να είναι η πόρτα για μια πολύ καλή συζήτηση που θα εκτονώσει τα συναισθήματα του παιδιού.

Πόσο θα ζήσω;

Μία καλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι  ότι: «Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά το πόσο θα ζήσει κάποιος, αλλά κανείς δεν ζει για πάντα». Θα καθησυχάσουμε τους φόβους του παιδιού απαντώντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν όταν είναι πολύ ηλικιωμένοι και ότι οι ηλικιωμένοι δεν δείχνουν να τους απασχολεί το αν θα πεθάνουν.
Και άλλες ερωτήσεις μπορεί να προκύψουν εκ μέρους του παιδιού. Μη φοβάστε να πείτε «Δεν ξέρω», «Δεν είμαι σίγουρος/η», ή « Αυτή η ερώτηση μοιάζει να μην έχει απάντηση». Τα παιδιά δεν χρειάζονται «τέλειες» απαντήσεις. Χρειάζονται γονείς που να είναι πρόθυμοι να μην αποφεύγουν τις ερωτήσεις τους. Και χρειάζονται γονείς που θα τα στηρίξουν συναισθηματικά εκεί που το χρειάζονται.

Εξετάστε τον τρόπο που εσείς πενθείτε

Ακόμη ένα σημαντικό θέμα που προκύπτει: πώς διαχειρίζεστε εσείς το δικό σας πένθος; Κλείνεστε στον εαυτό σας; Υποκρίνεστε ότι όλα πάνε καλά και κλαίτε μόνοι σας βουβά για να μην σας πάρουν «χαμπάρι»; Ο δικός σας τρόπος αποτελεί πρότυπο για το παιδί. Μη ξεχνάτε ότι το παιδί κάνει αυτό που βλέπει να κάνετε και όχι αυτό που λέτε.
Τέλος, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού αν κάτι σας ανησυχήσει. Αν το παιδί κλείνεται στον εαυτό του, αποσύρεται, δεν τρώει, έχει εφιάλτες, φοβάται υπερβολικά, πέφτει η σχολική του απόδοση και αυτό έχει διάρκεια, ζητήστε βοήθεια. Σημαντικό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι οι έφηβοι, παρόλο που εξωτερικά δείχνουν «αδιάφοροι», είναι από τις πιο «ευάλωτες ομάδες». Η αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας και ένα πένθος σε αυτήν την ηλικία είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Οι απόπειρες αυτοκτονίες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα αυξάνονται σημαντικά.

Οι δήμοι να καθορίζουν το φόρο ακινήτων λέει ο υπ Εσωτερικών

Ρύθμιση στη ΔΕΗ από το τηλέφωνο

Η ανακοπή καρδιάς συχνά «προειδοποιεί» έως και ένα μήνα πριν!Δείτε πως

Περισσότεροι από ένας στους δύο ανθρώπους που παθαίνουν ανακοπή καρδιάς έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα επί ημέρες ή και εβδομάδες πριν σταματήσει η καρδιά τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και, σπανιότερα, ζάλη, λιποθυμία και «φτερουγίσματα» της καρδιάς.
Η ανακοπή καρδιάς οφείλεται σε ανεπάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς. Οι ασθενείς μπορούν να επιβιώσουν εάν υποβληθούν αμέσως σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη και απινίδωση, ούτως ώστε να αποκατασταθεί ο καρδιακός παλμός.
Ωστόσο μελέτες δείχνουν πως αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί εντός νοσοκομείων ή σε χώρους όπου υπάρχουν φορητοί απινιδωτές (στις ΗΠΑ λ.χ. υπάρχουν σε γήπεδα, εμπορικά κέντρα και γενικότερα σε δημόσιους χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι).
Η νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε σε επιστημονικό συμπόσιο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) το οποίο διεξάγεται στο Ντάλας, του Τέξας, βασίσθηκε στο ιατρικό ιστορικό 567 ανδρών ηλικίας 35 έως 65 ετών, οι οποίοι είχαν πάθει ανακοπή καρδιάς σε μία πόλη του Όρεγκον την περίοδο 2002-2012.
Το 53% από αυτούς εκδήλωναν συμπτώματα μέσα στις τέσσερις εβδομάδες πριν από την ανακοπή. Το συνηθέστερο ήταν ο πόνος στο στήθος, τον οποίο είχε παρουσιάσει το 56% των ανδρών με συμπτώματα.
Το 13% είχαν εκδηλώσει δύσπνοια, ενώ το 4% είχαν παρουσιάσει ζάλη, λιποθυμία ή «φτερουγίσματα» της καρδιάς.
Οι περισσότεροι ασθενείς έπασχαν από στεφανιαία νόσο την εποχή της ανακοπής, αλλά μόνον οι μισοί το γνώριζαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρα Ελόι Μαριγιόν, καρδιολόγο-ηλεκτροφυσιολόγο στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο Georges Pompidou, στο Παρίσι, και επισκέπτη ερευνητή στο Ίδρυμα Καρδιάς του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες.

Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σχολικών μονάδων My School από ΔΟΕ

Αρ. Πρωτ.429 Αθήνα 22/11/2013
Προς
Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
ΜΜΕ
Θέμα: Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σχολικών μονάδων My School
Κύριε  Υπουργέ,
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες, αναγκαζόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας με αυτόν τον τρόπο, αφού καμία απάντηση δεν παίρνουμε στις αιτήσεις μας για συνάντηση - συζήτηση.
 Ο λόγος είναι η τελευταία εγκύκλιος, 12-11-2013, περί της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σχολικών μονάδων My School,  που φέρει την υπογραφή του κυρίου Υφυπουργού.
Μια «περιήγηση» στα πεδία της εφαρμογής κάνει ολοφάνερο πως με το πρόσχημα της «αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της πληροφοριακής υποδομής του Υ.ΠΑΙ.Θ. επιχειρείται ο ασφυκτικός έλεγχος της κάθε ενέργειας της σχολικής μονάδας. Αυτό, όπως τονίσαμε και στην αναφορά μας σχετικά με το παρουσιολόγιο, δε φοβίζει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι και σκληρά εργαζόμενοι είναι και τίποτα δεν έχουν να κρύψουν.
Δημιουργεί όμως αισθήματα οργής και βαθιάς ανησυχίας.  
Οργής, γιατί η πολιτική ηγεσία που με κάθε της ενέργεια ή παράλειψη έχει κυριολεκτικά διαλύσει το δημόσιο σχολείο και έχει καταταλαιπωρήσει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς το μόνο που κάνει είναι να ασχολείται, για επικοινωνιακούς λόγους και λόγους τακτικής, με τον, στα πλαίσια αστυνόμευσης, έλεγχο των εκπαιδευτικών.
Οργής, γιατί σε εκπαιδευτικούς, διευθυντές των σχολείων, επιφορτισμένους με τεράστιο όγκο γραφειοκρατικών καθηκόντων δίχως καμία πρόβλεψη γραμματειακής υποστήριξης που ταυτόχρονα έχουν να επιτελέσουν παιδαγωγικό έργο, για το οποίο θα αξιολογηθούν, έρχεται η πολιτική ηγεσία να «φορτώσει», και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, νέο όγκο εργασίας και ευθυνών. Έρχεται μάλιστα να το κάνει σε σχολεία που ο τεχνολογικός τους εξοπλισμός είναι ανέκδοτο ιδιαίτερα σε σχέση με αυτά που τους ζητούνται να κάνουν.
 Ανησυχίας γιατί μέσα σ' ένα αμφισβητήσιμο νομικά πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων, με παράνομες κι αυθαίρετες μετακινήσεις εκπαιδευτικών, με πιέσεις για άσκηση διδακτικού έργου (με το έωλο εφεύρημα της απασχόλησης) πέρα από το ωράριο των εκπαιδευτικών, με πιέσεις στελεχών εκπαίδευσης για παραμονή στο σχολείο πέραν του διδακτικού ωραρίου, πολύ φοβούμαστε ότι φόρμες του πληροφοριακού αυτού συστήματος θα χρησιμοποιηθούν στην κατεύθυνση επιβολής των αυθαιρεσιών.
  Είναι όμως πολύ αμφίβολη και η διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων μαθητών κι εκπαιδευτικών των οποίων ζητείται η αναλυτικότατη καταγραφή καθώς και των περιεχομένων βιβλίων όπως του ημερολογίου σχολικής ζωής. Έχετε, αλήθεια, εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της διαρροής όλων αυτών των στοιχείων; Παρέχει το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου εγγυήσεις ασφάλειας για το ότι τα στοιχεία αυτά δε θα χρησιμοποιηθούν από τρίτους; Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι μόνον εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία κι ότι με τον τρόπο που λειτουργούν Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και υπηρεσίες του Υπουργείου δε θα βρίσκονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα σε κοινή θέα, και πιθανόν χρήση, στα χρονικά διαστήματα που η βάση θα είναι ανοιχτή;
Κύριε Υπουργέ,
Δεν κινδυνολογούμε ανεύθυνα. Ζητάμε να γίνει μια σοβαρή συζήτηση τόσο γι' αυτό το ζήτημα όσο και για το όλο καθεστώς λειτουργίας της εκπαίδευσης. Απαιτούμε, επιτέλους, μια σοβαρή κι υπεύθυνη στάση από την πολιτική ηγεσία που έχει την ευθύνη της δημόσιας εκπαίδευσης.
 Δεσμευόμενοι ότι θα εξετάσουμε την περίπτωση κινδύνου παραβίασης προσωπικών δεδομένων αλλά κυρίως με την πεποίθηση ότι και αυτή ενέργεια του Υπουργείου αποπροσανατολίζει και δεν επιδιώκει τη λύση των αληθινών προβλημάτων της εκπαίδευσης, επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εφ όσον δεν προβείτε άμεσα σε κινήσεις που θα αίρουν τα αρνητικά δεδομένα που δημιουργείτε και δεν αποφασίσετε, υπεύθυνα, να συζητήσετε επί της ουσίας κι όχι προσχηματικά με τους εκπαιδευτικούς .
                      

Τροφές με ισχυρή θεραπευτική δράση

Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να εξασφαλίσει τον καλύτερο φυσικό τρόπο για να καταπολεμήσουμε σοβαρές ασθένειες. Δείτε μερικές τροφές πραγματικά γιατρικά!
Ορισμένες από τις πιο συχνές και σοβαρές ασθένειες που μαστίζουν σήμερα πολλές χώρες του κόσμου, οφείλονται και στη διατροφή μας -φτηνά, χαμηλής ποιότητας επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος, αλάτι, γενετικά τροποποιημένα συστατικά και φυτοφάρμακα.

Αν όμως ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να εξασφαλίσετε παράλληλα έναν φυσικό τρόπο για να καταπολεμήσετε ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, αλλά και τα απλά κρυολογήματα, τη γρίπη, τις αλλεργίες και μια σειρά από άλλες ασθένειες που μας ταλαιπωρούν κάθε μέρα.

Μπορεί η επιλογή των πιο κατάλληλων τροφών να μην είναι και η πιο εύκολη υπόθεση, αλλά αν φροντίσετε να έχετε στο τραπέζι σας μια ποικιλία τροφών και συστατικών από αυτά που αναφέρονται παρακάτω, θα εξασφαλίσετε ταυτόχρονα και ένα καλό… φαρμακείο!

Φασόλια
Τα φασόλια είναι από τα πιο οικονομικά και υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να αγοράσετε, και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ισοφλαβόνες, προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, βελτιώνει την υγεία των οστών και του προστάτη και βελτιώνει επίσης κάποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες κι έτσι μπορούν να υποκαταστήσουν το κόκκινο κρέας. Προσθέστε τα σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά, σάλτσες, ακόμα και σάλτσες ζυμαρικών. Προσοχή στα φασόλια σε κονσέρβα, καθώς μπορεί να περιέχουν αρκετό αλάτι ή βλαβερά συστατικά για τη συντήρησή τους.

Σκόρδο και κρεμμύδι
Μέλη της ίδιας οικογένειας, το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι πολύ ωφέλιμα για την καρδιά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα 70 ενεργά φυτοχημικά στο σκόρδο, μπορεί να μειώσουν την υψηλή πίεση του αίματος, μέχρι και 30 μονάδες, ενώ επίσης το σκόρδο μειώνει και τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition. Τα κρεμμύδια είναι μια πλούσια πηγή κερκετίνης, ενός φλαβονοειδούς που βοηθά στην υγεία του αίματος και προλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβων. Και τα δύο είναι σημαντικά για την πρόληψη των φυσικών αλλεργιών. Για να ενισχύσετε τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία, συνθλίψτε τις σκελίδες και αφήστε τες να σταθούν για μέχρι και 30 λεπτά πριν τις μαγειρέψετε.

Τροφές με καφεΐνη
Είστε εθισμένοι στον καφέ; Σας αρέσει η σοκολάτα; Αυτό είναι καλό! Τα καφεϊνούχα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, της σοκολάτας και του τσαγιού, έχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, που θεωρούνται «σούπερ» αντιοξειδωτικά για την ικανότητά τους να καταπολεμούν πολλές ασθένειες, από τον καρκίνο, μέχρι την κατάθλιψη. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι ακόμη και πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στο μισό. Επειδή όμως τόσο μεγάλη ποσότητα μπορεί να σας κάνει νευρικούς, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να περιορίζουμε την πρόσληψη σε δύο φλιτζάνια την ημέρα. Είτε προτιμάτε το τσάι, είτε τον καφέ, μελέτες έχουν δείξει ότι και τα ντεκαφεϊνέ προϊόντα περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά. Και, φυσικά, η μαύρη σοκολάτα είναι καλύτερη από ό, τι η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή.

Σέλερι
Την επόμενη φορά που θα θέλετε ένα τραγανό, απογευματινό σνακ, προτιμήστε το σέλερι. Είναι πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνη C και φαινολικά οξέα, που καταπολεμούν τον καρκίνο, το κρύο και τη γρίπη, αλλά και τις αλλεργίες. Επίσης περιέχουν ενώσεις που μειώνουν τη χοληστερόλη. Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο το καλύτερο, δείχνουν οι έρευνες. Επειδή η γεύση του είναι σχετικά ήπια, μπορείτε να τα βουτάτε, αντί για κράκερ, σε σάλτσες και ντιπ. Το σέλερι είναι επίσης ένα από τα λίγα λαχανικά που δεν χάνουν τη θρεπτική αξία τους όταν μαγειρεύεται, οπότε μπορείτε να το προσθέτετε σε σούπες και μαγειρευτά. Χρησιμοποιήστε και τα φύλλα του, καθώς είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη C.

Κανέλλα
Το πιο σημαντικό όφελος της κανέλλας στο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι η ικανότητά της να μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα από 13-23%, λόγω των αντιοξειδωτικών της, τα οποία ενεργοποιούν τους υποδοχείς της ινσουλίνης στα κύτταρά μας. Μια γερμανική μελέτη έδειξε ότι η κανέλα μπορεί επίσης να καταστείλει το βακτήριο Ε. coli, που είναι η αιτία των περισσότερων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και τον μύκητα που είναι υπεύθυνος για κολπικές μολύνσεις. Μπορείτε να προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού στο πλιγούρι βρώμης του πρωινού σας ή σε ένα ποτήρι χυμό μήλου.

Εσπεριδοειδή
Τα πολύτιμα φρούτα του φθινοπώρου και του χειμώνα, τα εσπεριδοειδή, περιέχουν περίπου 200 ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο, φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη και φλαβονοειδή που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι καταναλώνοντας καθημερινά μια μερίδα εσπεριδοειδών, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού και του στομάχου μέχρι και κατά το ήμισυ. Επίσης, το γκρέιπφρουτ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, που καταπολεμά τον καρκίνο όπως και οι τομάτες, που είναι τώρα εκτός εποχής. Για μέγιστο όφελος, να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα και όχι σε χυμό, ώστε να προσλαμβάνετε όλες τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Πολλές από τις σημαντικές ενώσεις τους περιέχονται και στο φλοιό, οπότε είναι καλό να τρώτε μαρμελάδες εσπεριδοειδών, που περιέχουν κομμάτια από τις φλούδες τους.

Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Αν και χρησιμοποιείται ευρέως για προβλήματα στο στομάχι, μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο της χοληστερόλης, στη χαμηλότερη πίεση του αίματος και να βοηθήσει στη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Οι ερευνητές επίσης έχουν διαπιστώσει ότι το τζίντζερ βοηθάει στην απαλοιφή του ιού της γρίπης και στην καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα τζίντζερ μείωσε σημαντικά το άλγος που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Μπορείτε να το προσθέτετε σε φαγητά με βάση το κρέας, σε μαρινάδες ή ακόμη στο τσάι σας.

Μέντα
Υπάρχουν πραγματικά εκατοντάδες φυτά που ανήκουν στην οικογένεια της μέντας, όπως ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, η ρίγανη, η λεβάντα, το φασκόμηλο και πολλά ακόμη. Όταν χρησιμοποιούνται σε τσάγια, αυτά τα βότανα μπορεί να καταπραΰνουν τους πόνους και άλλα προβλήματα στο στομάχι, ενώ νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να αποτρέψουν τη διάσπαση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά τη μνήμη.

Πιπεριές
Καυτερές, πικάντικες, γλυκές ή τραγανές, υπάρχουν αρκετές πιπεριές για όλα τα γούστα και είναι όλες πολύ υγιεινές. Οι πικάντικες πιπεριές τσίλι, έχουν υψηλά επίπεδα καψαϊκίνης, μιας ένωσης που έρχεται σε επαφή με τους υποδοχείς του πόνου στον εγκέφαλο και ως εκ τούτου ενεργεί ως φυσικό παυσίπονο. Η καψαϊκίνη, η οποία δίνει στις πιπεριές την καυτερή γεύση τους, πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, κρατώντας το μεταβολισμό υπό έλεγχο. Οι γλυκές πιπεριές έχουν μια παρόμοια ένωση, όχι τόσο πικάντικη όσο η καψαϊκίνη, αλλά με τα ίδια αποτελέσματα για τον πόνο και την απώλεια βάρους. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και β-καροτένιο. Οι στρογγυλές πιπεριές διατηρούν περισσότερες βιταμίνες όταν τρώγονται ωμές.

Ρόδια
Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και την Ινδία ως «φάρμακο» του λαού και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Είναι πλούσια πηγή καλίου, βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τον καρκίνο. Βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντίκια που κατανάλωναν χυμό ροδιού, εμφάνισαν 50% μειωμένη εκφύλιση του εγκεφάλου, από άλλα που έπιναν νερό με ζάχαρη. Επίσης, ο χυμός ροδιού μπορεί να σκοτώσει το βακτήριο S. mutans, που οδηγεί σε οδοντικά προβλήματα.

Κουρκουμάς
«Συγγενής» του τζίντζερ, ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ την έντονη χρυσή απόχρωσή του και στη μουστάρδα το κίτρινο φωτεινό χρώμα της. Για χιλιάδες χρόνια, άνθρωποι στην Ινδία θεωρούν τον κουρκουμά ένα θεραπευτικό βότανο. Μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύει το στομάχι, συμβάλλοντας στην πρόληψη ελκών, και βοηθά στην πέψη των λιπών. Το μπαχαρικό αυτό, μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι ηλικιωμένοι χωρικοί στην Ινδία φαίνεται να έχουν χαμηλότερο ποσοστό αυτής της νόσου, σε όλο τον κόσμο, πιθανώς λόγω της αντιφλεγμονώδους ένωσης κουρκουμίνη στον κουρκουμά. Συμπεριλάβετέ τον σε πιάτα με κοτόπουλο, γαλοπούλα, ρύζι και λαχανικά ή πασπαλίστε με αυτόν το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια
Βρυξελλών, το λάχανο κ.ά.

Καρύδια
Λίγα τρόφιμα είναι τόσο θρεπτικά για τον εγκέφαλο, όσο τα καρύδια. Είναι πλούσια πηγή της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που περιορίζει την όρεξή μας, καθώς και βιταμίνης Ε, μαγνήσιου, φυλλικού οξέως, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Τα καρύδια περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από το σολομό, γεγονός που τα καθιστά ένα καλό αντίδοτο στην εποχιακή κατάθλιψη και επίσης είναι πλούσια στις αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες. Πολλές από τις ενώσεις στα καρύδια, όπως η βιταμίνη Β5 και το φολικό οξύ, μπορεί να καταστρέφονται από τη θερμότητα, γι ‘αυτό είναι καλύτερα να τα τρώτε ωμά.

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Αυτά είναι τα μέτρα – Επιπλέον φόροι, μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, απολύσεις και περικοπές παντού

- 6 δισεκατομμύρια τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός
- Θα πληρώνουμε διπλούς φόρους για το 2013 και το 2014 από την αρχή του χρόνου
- Μειώσεις 280 ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου
- Μειώσεις 3,1 δισ. σε συντάξεις και εφάπαξ από τα ΤαμείαΗ κάνουλα κλείνει για τα καλά. Μόνο η τσέπη του φορολογούμενου πολίτη θα συνεχίσει να ... ρέει αίμα.
Ο προϋπολογισμός, πριν καν μπουν τα επιπλέον μέτρα για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, περιλαμβάνει μόνο περικοπές μισθών – συντάξεων και αυξήσεις φόρων.
Ουσιαστικά για να μειωθούν οι δαπάνες και να φανούν τα... πλεονάσματα και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους περιλαμβάνει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Έτσι το πρώτο... θύμα θα είναι και πάλι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπεται να περικοπούν κατά 280 εκατομμύρια ευρώ.
Μειώσεις μισθών και συντάξεων περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός
Παράλληλα θα υπάρξουν οι μειώσεις των συντάξεων και των εφάπαξ καθώς από το επόμενο έτος βάσει της συμφωνίας μέσω μνημονίου με την τρόικα το κράτος είναι υποχρεωμένο να μειώσει κατά 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ τις επιδοτήσεις προς τα Ταμεία.
Ενώ οι δαπάνες του κράτους προς τον πολίτη μειώνονται, αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα οι φόροι.
Για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ο προϋπολογισμός του 2014 περιλαμβάνει επιπλέον φόρους 2,8 δισεκατομμυρίων με φορολογικές κλίμακες στο 26% και με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ χωρίς καμία ελάφρυνση.
Όλοι, ιδιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες τον επόμενο χρόνο θα πληρώσουν επιπλέον φόρους 1,3 ευρώ για τα ακίνητα, ενώ όλοι έχουν να ξεπληρώσουν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και τις... ουρές των φόρων από το 2013.
Μέσα στους πρώτους μήνες του 2014 θα πρέπει να πληρωθούν οι τελευταίες δόσεις για τον ΦΑΠ, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Μόνο οι δόσεις αυτές θα επιβαρύνουν τους Έλληνες με περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.
Όλα αυτά για να ... πέσει το χρέος από 175,5% του ΑΕΠ στο 174,8%. Η κυβέρνηση υπόσχεται όμως ότι τον επόμενο χρόνο αντί ύφεσης 4% που είχαμε εφέτος η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη (0,6%) και η ανεργία θα πέσει από το 25,5% στο 24,5%...
Φόρους του 2013 ως το Μάρτιο θα πληρώνουν οι φορολογούμενοι
Την ίδια ώρα όμως θα χάσουν τη δουλειά τους 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να απολυθουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει απολύσεις και μέσα στο 2015.

Κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων από τα Ταμεία

Τα Ταμεία είναι ένα βήμα πριν το κραχ. Με εγκύκλιο άνοιξε ο δρόμος για κατασχέσεις εξπρες καθώς εάν εισπραχθεί ακόμη και ένα μικρό μόνο μέρος των οφειλών η εικόνα μπορεί να αλλάξει ριζικάΑρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις οφειλές. Μόνο στο ΙΚΑ οι οφειλές εταιρειών που βρίσκονται εν ενεργεία φτάνουν τα 7,9 δισεκατομμύρια.
Οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ φτάνουν τα 5,9. Αριθμοί που δείχνουν ότι τα Ταμεία μπορούν να αναζητήσουν μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε εκείνους που οφείλουν να πληρώσουν.
Με την εγκύκλιο ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος αναγκαστικής είσπραξης είτε με κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, είτε με κατασχέσεις ΦΠΑ επιδοτήσεων κλπ

Οι συνέπειες του τρόπου ζωής στα τελευταία 10 χρόνια ενός ανθρώπου

Μια συγκλονιστική διαφήμιση δείχνει πώς θα ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια ενός ανθρώπου που ακολούθησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σε σύγκριση... με την περίπτωση που είχε επιλέξει μια ζωή γεμάτη καταχρήσεις.

Προστατέψτε τον εγκέφαλό σας

Η προστασία και ενδυνάμωση του εγκεφάλου μας είναι ζωτικής σημασίας για τη πνευματική πορεία, και φυσικά για την σωματική και ψυχική υγεία.

Ο εγκέφαλός μας είναι εκείνος που θα “μεταφράσει” τις πνευματικές εντυπώσεις που δεχτήκαμε στο διαλογισμό σε ιδέες και κατόπιν σε έργο. Οι εντυπώσεις απ’ τα πνευματικά πεδία θα περάσουν πρώτα στον αιθερικό εγκέφαλο και κατόπιν στον φυσικό εγκέφαλο.

Η προστασία του εγκεφάλου μας είναι απλή μεν αλλά αρκετά δύσκολη στη σημερινή εποχή. Καταρχήν δεν πρέπει να βάζουμε στο σώμα μας κανένα συνθετικό χημικό, και φυσικά κανένα ναρκωτικό, καθώς δηλητηριάζουν τον εγκέφαλο και καταστρέφουν τις συνάψεις. Το τσιγάρο έχει εκατοντάδες τοξικά χημικά επίσης. Μεγάλη προσοχή θέλει φυσικά η διατροφή, ώστε να είναι αλκαλική και να μην δημιουργούνται οξέα, τα οποία και πάλι προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και στα υπόλοιπα όργανα και αδένες του σώματος. Πρέπει να τρώμε τουλάχιστον 70% αλκαλικές τροφές. Όλα τα ζωικά, ο καφές, η ζάχαρη, τα μακαρόνια και πολλά άλλα, είναι όξινες τροφές. Η χορτοφαγική ωμοφαγία αντιθέτως αλκαλοποιεί το αίμα.
Επίσης προσοχή θέλουν τα διάφορα χημικά που χρησιμοποιεί κανείς στο σπίτι, μπογιές, απορρυπαντικά κλπ. Όλα αυτά τα συμβατικά προϊόντα θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε απ’ τη ζωή μας και να αγοράζουμε μόνο απολύτως οικολογικά. Ίδια προσοχή χρειάζεται και στα κινητά και σε άλλες ακτινοβολίες. Και ας βρούμε τρόπους να προστατευτούμε απ’ τη μόλυνση του αέρα που, για όσους μένουν στην Αθήνα, είναι πλέον εγκληματική.

Αφού προστατέψουμε τον εγκέφαλό μας από τα οξέα και τα δηλητήρια, θα διαπιστώσουμε ότι η σκέψη μας γίνεται θετική – τα οξέα στο σώμα προκαλούν και ‘όξινες’ σκέψεις, αρνητικότητα, κατάθλιψη, εκνευρισμό, θολούρα, σύγχυση κλπ – όλες αυτές είναι αφύσικες και άρρωστες καταστάσεις του νου.
Κατόπιν, μπορούμε να ενδυναμώσουμε τον εγκέφαλό μας με υπερτροφές, με τα φύτρα, διάφορους σπόρους, πολλές πρασινάδες και λαχανικά (πάντα ωμά), διάφορες ρίζες, φύκια, φρούτα κλπ. Μπορεί ο καθένας να κάνει μια έρευνα σχετική με τις υπερτροφές και να τις εντάξει στη διατροφή του.
Και φυσικά ο αιθερικός και κατόπιν ο φυσικός μας εγκέφαλος θα ενδυναμωθεί με τον σωστό διαλογισμό, καθώς η ψυχική ενέργεια που θα εισέλθει στον οργανισμό μας θα ανατάξει και θα θεραπεύσει τον εγκέφαλο.

Ας προστατεύσουμε λοιπόν τον εγκέφαλό μας σαν κάτι το εξαιρετικά πολύτιμο.

Σκηνικά βγαλμένα από παραμύθια -Οι οκτώ ομορφότεροι χειμερινοί προορισμοί

Ο καλύτερος τρόπος για να μπει κανείς σε Χριστουγεννιάτικο κλίμα είναι να ταξιδέψει έστω και μέσω... φωτογραφιών σε μέρη του κόσμου που φημίζονται για την ιδιαίτερη ομορφιά τους και αποτελούν γνωστούς αλλά και ιδανικούς χειμερινούς προορισμούς. Παρακάτω παρουσιάζονται τα οκτώ ομορφότερα μέρη του κόσμου των οποίων, σύμφωνα με το CNN, η ομορφιά αναδεικνύεται ιδιαίτερα το χειμώνα, καθώς το χιόνι τα πλαισιώνει, καλύπτει τις στέγες των σπιτιών αλλά και των... κάστρων που βρίσκονται εκεί.
Neuschwanstein Castle, Bavaria, Germany
Από αυτό το κάστρο εμπνεύστηκαν οι ιθύνοντες της Disney το παλάτι της «Ωραίας Κοιμωμένης». Το κάστρο, το οποίο βρίσκεται στα βουνά των Αλπεων και ξεπροβάλλει μέσα από τα βαυαρικά δάση, άνοιξε τις πύλες του το 1886 και από τότε το έχουν επισκεφθεί πάνω από 60 εκατ. Τουρίστες. Το κάστρο βρίσκεται κοντά στο χωριό Hohenschwangau το οποίο απέχει 75 μίλια από το Μόναχο.
Diana's Baths, North Conway, New Hampshire, United States
Αποτελούν μέρος ενός μικρού καταρράκτη στην άκρη της πόλης Μπάρλετ του Χαμσάιρ.
Jigokudani Yaen-koen, Japan
Το συγκεκριμένο πάρκο στην Ιαπωνία το ένα τρίτο του χρόνου είναι καλλυμένο από χιόνι. Σην περιοχή, γνωστή και ως «Κοιλάδα του Παραδείσου» ζουν και πάμπολα μαϊμουδάκια τα οποία αποτελούν πόλο έλξης τουριστών.
Aiguille du Midi, French Alps, France
Ενα μέρος εκπληκτικής ομορφιάς, δημοφιλής χειμερινός προορισμός στο Aiguille du Midi θα έχετε τη δυνατότητα να επιβιβαστείτε στο πιο ψηλό τελεφερίκ, σε ένα τελεφερίκ δηλαδή που θα σας ανεβάσει στα 2.800 μέτρα, από όπου θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη μοναδική θέα των γαλλικών, ιταλικών και ελβετικών Αλπεων.
Tallinn, Estonia
Το χιονισμένο Ταλίν θα μπορούσε να κοσμεί όλες τις Χριστουγεννιάτικες κάρτες. Το σκηνικό ιδανικό: χιόνι και όμορφα κτίρια από τον 11ο αιώνα.
Northern Lights, northern Norway
Ο καλύτερος μήνας για να δει το Βόρειο Σέλας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA ο Δεκέμβριος. Το φαινόμενο είναι ορατό από την Αλάσκα, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία, τον Καναδά, τη Ρωσία και τη Σκωτία, ωστόσο, όσοι επισκεφθούν τη βόρεια Νορβηγία θα σταθούν σίγουρα πιο τυχεροί και θα το παρατηρήσουν καλύτερα λόγω του ότι στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε νέφος, ούτε υγρασία στην ατμόσφαιρα.
Yorkshire Dales, England
Ενα εκπληκτικό μέρος το οποίο μαγεύει και τον πιο δύσκολο ταξιδιώτη
Big Mountain, Whitefish Mountain Resort, Montana, United States
Η θέα από τα 2.133 μέτρα απλά κόβει την ανάσα.

Ποιοι πρέπει να βγάλουν νεo κλειδάριθμο taxisnet

4 ελιές τη μέρα τον καρκίνο κάνουν πέρα

Καταναλώνοντας 3-4 ελιές τη μέρα ή 3 κουταλιές της σούπας ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύετε τον οργανισμό σας από τον καρκίνο. Μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα...

και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.

Μελέτη του ομογενή επιστήμονα Τομ Καραγιάννη, διευθυντή του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη καταστρέφει τα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος.
Προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για την υγεία, ο κ. Καραγιάννης συνιστά κατανάλωση 50 ml ωμού παρθένου ελαιολάδου απ΄ όπου ο ανθρώπινος οργανισμός θα προσλάβει πολυφαινόλες ή 3-4 ελιών την ημέρας ή συνδυασμό κατανάλωσης ελαιολάδου και ελιών.

«Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πλούσια σε ελιές μεσογειακή διατροφή παρέχει 10-20 mg φαινολών. Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς τότε το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές» επισημαίνει στην εργασία του ο Τομ Καραγιάννης. Παράλληλα τονίζει ότι η αντικαρκινική επίδραση της υδροξυτυροσόλης in vitro και in vivo είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, στη λεβάντα, στη λουίζα, στα σταφύλια, στα χαρούπια και στην αγριομυρτιά.

7.400 θέσεις με την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ αναλυτικά

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ αλλάζουν τα κριτήρια

Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!

diaforetiko.gr : EFE8756729DD528D603D82A78EC 600x400 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Μην πέφτετε με τα μούτρα στις σοκολάτες. Μην ξεσπάτε στους γύρω σας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Μην κλείνεστε μέσα (στο σπίτι ή στον εαυτό σας), πέφτοντας ακόμη βαθύτερα στην παγίδα της μιζέριας.
Όταν είστε στις μαύρες σας, όταν δεν έχετε διάθεση, όταν για κάποιον λόγο όλα σας πάνε στραβά, μην κάνετε τα παραπάνω.
Κάντε τα εξής:
1. Τρέξτε
diaforetiko.gr : 116 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Όταν το μυαλό σας «τρέχει» με χίλια και κάνετε άσχημες σκέψεις και θεωρίες για το πώς όλα θα πάνε στραβά στη ζωή σας, η σωματική άσκηση είναι μια καλή ιδέα «εξισορρόπησης». Όταν το σώμα αρχίσει να κινείται, να ασκείται, να «τρέχει» επίσης με χίλια, ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει ένα break. Αν πάλι ασχολείστε με κάποιο σπορ, ακόμα καλύτερα: Βάλτε τα αθλητικά σας και εκτονωθείτε.
2. Επικοινωνήστε με πρόσωπα που ξέρετε πως σας ανεβάζουν την διάθεση
diaforetiko.gr : 29 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Ο κολλητός σας. Η μαμά σας. Ο σύντροφός σας. Η φίλη που ξέρει να δίνει καλές συμβουλές. Ο γείτονας που έχει πάντα ώρα για χαλαρή (και χαλαρωτική) κουβεντούλα. Ή όποιος σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα όταν βρίσκεστε κοντά του.
3. Πιείτε ένα τονωτικό ρόφημα
diaforetiko.gr : 39 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Ένα απλό τσάι μπορεί, ανάλογα με το είδος του, να είναι αναζωογονητικό, μπορεί να είναι τονωτικό, μπορεί να είναι η γλυκιά δόση που χρειάζεστε, μπορεί να σας χαλαρώσει και τελικά να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
  4. Πάρτε μία δυναμική απόφαση
diaforetiko.gr : 49 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Θυμηθείτε τα πρωτοχρονιάτικα resolutions σας, εκείνα που καταχωνιάσατε σε ένα συρτάρι ή στο πίσω μέρος του μυαλού σας και ξεχάσατε… επιμελώς. Ανανεώστε τις υποσχέσεις στον εαυτό σας, θυμηθείτε τους στόχους σας και πάρτε απόφαση να ξαναδοκιμάσετε να «μπείτε στον σωστό δρόμο». Η αποφασιστικότητα αποτελεί σίγουρο δρόμο για την έξοδο από το τέλμα και το πρόσκαιρο αδιέξοδο.
5. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν και χειρότερα
diaforetiko.gr : 59 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Καθίστε και σκεφτείτε το πρόβλημα που σας απασχολεί από απόσταση. Είναι όντως τόσο φοβερό; Μήπως τελικά είναι απλώς ένα τυχαίο συμβάν που μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε δύο ημέρες δεν θα το θυμάστε καν; Αν ναι, προφανώς και δεν αξίζει να χαλάσετε την ημέρα σας για αυτό. Σκεφτείτε πόσο χειρότερα προβλήματα έχουν άνθρωποι που ζουν δίπλα μας και θα συνειδητοποιήσετε πως το ότι είχατε απλώς μία κακή ημέρα αποτελεί… «A’ World problem».
6. Φάτε καλά
diaforetiko.gr : 11044077 fruits isolated Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Αντισταθείτε στην παρόρμηση να παραγγείλετε το burger και τις πίτσες. Όταν λέμε καλά, εννοούμε να το ρίξετε στην φρουτοφαγία, καθώς οι βιταμίνες και τα στοιχεία που σας προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να τονώσουν τον οργανισμό και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα με τον πιο φυσικό τρόπο.
  7. Σχεδιάστε ένα ταξίδι
diaforetiko.gr : 78 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Όποιος κι αν είναι ο λόγος που έχετε τα νεύρα σας, αυτά θα κατευναστούν την στιγμή που πατάτε το τελευταίο κλικ για να κλείσετε τα αεροπορικά εισιτήρια για ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Ή την στιγμή που ολοκληρώνετε την κράτηση δωματίου σε ένα ορεινό χωριό του Πηλίου. Ή, αν δεν υπάρχει καθόλου budget, την στιγμή που καλείτε τον φίλο σας στην Θεσσαλονίκη και κανονίζετε να σας φιλοξενήσει για ένα σαββατοκύριακο μακριά από όλα σας τα προβλήματα.
  8. Ακούστε δυνατά μουσική
diaforetiko.gr : 88 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Βάλτε το αγαπημένο σας κομμάτι και… τραγουδήστε μαζί του. Ή βάλτε τζαζ μουσική για να σας ηρεμήσει. Βάλτε τα ακουστικά σας και βγείτε να περπατήσετε ακούγοντας το άλμπουμ του αγαπημένου σας συγκροτήματος.
9. Αποσυνδεθείτε
diaforetiko.gr : 98 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Κλείστε το κινητό σας και τον υπολογιστή σας για να «αποσυνδεθείτε» από την ρουτίνα και τα πράγματα που κάνετε καθημερινά. Αυτό που χρειάζεστε όταν είστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση δεν είναι να γράψετε ένα θυμωμένο status στο Facebook, ούτε να απαντήσετε στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας που σας καλεί για μία ανεπανάληπτη προσφορά. Χρειάζεστε ηρεμία και αποφόρτιση.
  10. Βγείτε έξω
diaforetiko.gr : 107 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Κάντε μια βόλτα σε μια ωραία περιοχή της πόλης. Πάρε τους φίλους σας και σπεύστε για καφέ. Πηγαίνετε σε έναν κινηματογράφο και διαλέξτε στην τύχη μία ταινία. Αποφύγετε να κλειστείτε στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σας και να… κλαίτε τη μοίρα σας. Η μέρα σας δεν έχει τελειώσει ακόμα – προλαβαίνετε να αλλάξετε το πρόσημό της από αρνητικό σε θετικό.
  11. Δείτε μια κωμωδία
diaforetiko.gr : 117 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Ποια κωμική σειρά σας κάνει να ξεκαρδίζεστε; Ποια ταινία σας αφήνει πάντα με ένα χαμόγελο στους τίτλους τέλους της; Βάλτε την γρήγορα στο DVD player και αφήστε τη να κάνει τη δουλειά της.
  12. Επενδύστε σε μια… αγκαλιά
diaforetiko.gr : 125 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας η αγκαλιά δημιουργεί ευεξία και μας βοηθά να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Επίσης, μας χαλαρώνει, απομακρύνει την ένταση και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα. Μέσω της αγκαλιάς αντιλαμβανόμαστε και αισθανόμαστε τα συναισθήματά μας, και έχουμε την παρήγορη αίσθηση πως ανήκουμε κάπου. Και, κυρίως, είναι μία… πανεύκολη γιατρειά. Απλώς χρειάζεστε άλλο ένα πρόσωπο για να την μοιραστείτε.
13. Πάρτε έναν υπνάκο
diaforetiko.gr : 135 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Μπορεί τα νεύρα που έχετε ή η κακή διάθεση σας να είναι αποτέλεσμα κακού ύπνου. Κοιμηθείτε έστω και για λίγη ώρα και ίσως όταν ξυπνήσετε να δείτε την ημέρα σας και τα προβλήματά σας με άλλο μάτι.
14. Θυμηθείτε ότι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά σας πρέπει να είναι ο εαυτός σας
diaforetiko.gr : 143 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Πολλά από τα προβλήματα που μας απασχολούν αφορούν συνήθως άλλα άτομα. Το αφεντικό σας δεν ξέρει πώς να φερθεί. Ένας συνάδελφος είναι ενοχλητικός. Ένας άγνωστος σας έβρισε στον δρόμο. Και γιατί για λάθη άλλων να επιβάλλετε στον εαυτό σας το ψυχολογικό βάρος των προβλημάτων αυτών; Σκεφτείτε πως όλα λύνονται, αλλά το σημαντικό είναι μέχρι τότε να μην έχετε φθείρει εσείς την ψυχολογική σας υγεία.
 15. Εστιάστε στα θετικά της ημέρας σας
diaforetiko.gr : 153 Ακολουθήστε 15 πράγματα όταν είστε στις μαύρες σας!
Και πείτε στον εαυτό σας ένα «μπράβο» για αυτά και πως… όλα θα πάνε καλά. Άλλωστε, η συνειδητοποίηση των θετικών στοιχείων της καθημερινότητάς μας είναι αυτή που μας ωθεί να σηκωθούμε το πρωί από το κρεβάτι.

Οι αλλαγές στην φορολογία του 2014

Πώς θα ήταν οι ροκ σταρ αν ζούσαν σήμερα

Γιατί και από τι κινδυνεύουν όσοι κοκκινίζουν όταν πίνουν αλκοόλ

Τα κοκκίνισμα του προσώπου μετά την καταναλώση αλκοόλ που στους περισσότερους φαίνεται χαριτωμένο, τελικά, αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο αθώο.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Τσουνγκνάμ της Κορέας κατέληξσαν στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός αυτών των ατόμων δεν μπορεί να μεταβολίσει εύκολα το αλκοόλ. «Το κοκκίνισμα του προσώπου αποτελεί πάντα σύμπτωμα της μεγάλης ευαισθησίας στο αλκοόλ ή ακόμη και της δυσανεξίας σ' αυτό, εκτός βέβαια από την περίπτωση που ο ασθενής παίρνει φάρμακα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας.

10 λόγοι να το σταματήσετε το κάπνισμα

Λιγότερο άγχος
Αν και οι περισσότεροι καπνιστές ισχυρίζονται ότι το τσιγάρο είναι αγχολυτικό, αυτό δεν ισχύει. Βρετανική έρευνα, που…

δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποδεικνύει ότι άτομα που σταμάτησαν να καπνίζουν, μείωσαν αισθητά το άγχος, ενώ αντίθετα όσοι παρέμειναν καπνιστές, σταδιακά το αύξησαν.
Το στόμα σας θα σας …ευγνωμονεί
Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης στοματικών παθήσεων, όπως είναι η ουλίτιδα αλλά και πιο σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο στοματικός καρκίνος, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν 1.5 περισσότερες φορές να εμφανίσουν τουλάχιστον τρεις στοματικές παθήσεις στη ζωή τους.
Καλύτερη ερωτική ζωή
Έρευνα του 2008 έδειξε ότι, η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των καπνιστών. Μάλιστα, άντρες οι οποίοι σταμάτησαν το κάπνισμα, αύξησαν τις ερωτικές τους ορέξεις 5 φορές περισσότερο.
Δώστε πνοή στο δέρμα σας
Αν θέλετε να έχετε ένα απαλό, λείο και νεανικό δέρμα, αποκτήστε το κόβοντας το κάπνισμα. Το τσιγάρο επηρεάζει τον τόνο του δέρματος, ενισχύει τη χαλάρωση και προκαλεί ρυτίδες γύρω από τα χείλη.
Ωστόσο, επειδή ποτέ δεν είναι αργά, μελέτες δείχνουν ότι, το δέρμα δείχνει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης μόλις ενάμιση μήνα αφού το κόψετε.
Προστατέψτε τα μαλλιά σας
Σε περίπτωση που τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά σας είναι το …φετίχ σας καλύτερα να εγκαταλείψετε το κάπνισμα, ειδικά μάλιστα αν είστε άντρας. Οι ερευνητές επιμένουν ότι, το τσιγάρο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φαλάκρας. Μάλιστα, μελέτη του 2011 αναφέρει ότι, οι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση φαλάκρας είναι η κληρονομικότητα, το στρες και το κάπνισμα.
Καλύτερη διάθεση
Η διακοπή του καπνίσματος σας κάνει πιο ευδιάθετους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Brown. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καπνιστές, που συμμετείχαν στο πρόγραμμά τους, δεν είχαν υπάρξει ποτέ τόσο ευτυχισμένοι, όσο την περίοδο που δεν κάπνιζαν…έστω και αν μερικοί το ξαναξεκίνησαν μετά.
Οι πιο χαρακτηριστικές – και κάπως τραγικές – μάλιστα περιπτώσεις ήταν εκείνες των ατόμων, που σταμάτησαν προσωρινά. Η διάθεσή τους (όταν σταμάτησαν) ήταν σημαντικά ανεβασμένη, ενώ όταν ξαναξεκίνησαν το κάπνισμα, «σκοτείνιασε» και σε μερικές περιπτώσεις τα επίπεδα θλίψης ήταν πολύ υψηλότερα από εκείνου που είχαν, πριν σταματήσουν την πρώτη φορά να καπνίζουν.
Περισσότερα…γενέθλια
Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να ζήσουν ακόμα και μία δεκαετία περισσότερο, αναφέρει έρευνα του 2012. Οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν ότι, οι καπνίστριες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ έστω και εκείνες που καπνίζουν μόλις 9 τσιγάρα τη μέρα, διπλασιάζουν τις πιθανότητες αναλογικά με τις μη καπνίστριες. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Sir Richard Peto, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιος αποφασίσει να σταματήσει το κάπνισμα πριν τη μέση ηλικία, τότε μπορεί να κερδίσει 10 χρόνια ζωής».
Απολαύστε το φαγητό
Έρευνες έχουν δείξει ότι, οι γευστικοί κάλυκες επηρεάζονται σημαντικά από το χρόνιο κάπνισμα, αλλοιώνοντας πολλές φορές την ίδια τη γεύση του φαγητού. Αν λοιπόν επιθυμείτε πραγματική απόλαυση και γεύση σε κάθε σας μπουκιά, ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήστε το κάπνισμα.
Λιγότερα κρυολογήματα
Τα ήπια συμπτώματα ενός κρυολογήματος θα μπορούσαν να έχουν πιο σοβαρή εξέλιξη σε κάποιον καπνιστή, σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ. Τα ευρήματα έδειξαν ότι, σε μία τέτοια περίπτωση η αντίδραση του ανοσοποιητικού ήταν υπερβολική και αποδεικνύουν ότι, οι καπνιστές υπεραντιδρούν στα ήπια κρυολογήματα και δεν καταπολεμούν τους ιούς, παρατείνοντας μάλιστα και τον χρόνο της ασθένειας.
Αυξάνετε τις πιθανότητες κύησης
Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε το κάπνισμα, καθώς πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι, οι καπνίστριες αυξάνουν κατά 60% τις πιθανότητές τους να μην μπορούν να συλλάβουν. Επιπλέον, το κάπνισμα έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές και για αποβολές.
Κέρδος…στην τσέπη
Και αν όλοι οι παραπάνω λόγοι δεν σας έπεισαν, σκεφτείτε τουλάχιστον ότι σταματώντας να καπνίζετε, κερδίζετε τα χρήματά σας. Ένας απλός πολλαπλασιασμός θα σας πείσει.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για το 2014

Δείτε πόσο θα επιβαρυνθούν ακίνητα, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες - Περικοπές 3,14 δισ. σε δαπάνες για συντάξεις, κοινωνικές παροχές και «ψαλίδι» 443 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά έξοδα - Ανάπτυξη 0,6% προβλέπει ο προϋπολογισμός, υποχώρηση της ανεργίας στο 24,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ - Δεν έχει πει την τελυταία της λέξη η Τρόικα

Να «στεγνώσει» πλήρως της αγορά με πρόσθετους φόρους 2,48 δισ. ευρώ στα εισοδήματα και στην ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων νοικοκυριών, αλλά και νέες περικοπές δαπανών ύψους 3,5 δισ. «κρύβει» για το 2014 ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε χθες στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που θα εφαρμοστούν το 2014 υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ!

Στο «λογαριασμό» αυτόν πρέπει να προστεθούν και άλλα 540 εκατ. που θα εισπραχθούν μέσα στο 2014, αλλά προορίζονται να προσμετρηθούν στα έσοδα του 2013, για να διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα των 812 εκατ. για φέτος.

Συγκεκριμένα, μέχρι τον Μάρτιο του 2014 θα πρέπει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν επιπλέον φόρους του 2013, όπως:

1. την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων τον Ιανουάριο 2014, ύψους 180 εκατ. ευρώ,

2. την είσπραξη από τις τελευταίες δόσεις των ΦΑΠ 2011-2013, εντός του πρώτου διμήνου του 2014, ύψους 180 εκατ. ευρώ,

3. τις εισπράξεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ 2013) μέχρι και το Μάρτιο 2014, ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Το παράδοξο όμως είναι ότι χωρίς αυτούς τους αναδρομικούς φόρους ακινήτων, η κυβέρνηση βάζει στόχο να εισπράξει από φόρους περιουσίας συνολικά 3,937 δισ. ευρώ, αν και μόνο τα 2,65 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τον νέο Φόρο Ακινήτων. Τα υπόλοιπα δηλαδή θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν  από άλλους τρόπους, όπως από τον φόρο μεταβίβασης που θα  μειωθεί από τον νέο φόρο υπεραξίας στην κινητή και ακίνητη περιουσία (ακίνητα, επιχειρήσεις, μετοχές) που όμως θα εφαρμόζεται από 1.1.2014 και δύσκολα θα μπορούσε να αποδώσει απτά αποτελέσματα σύντομα.

«Πάνε στοίχημα» τα έσοδα από φόρους
Σύμφωνα με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,5% ή κατά 1,33 δισ. ευρώ, από 11,575 δισ. ευρώ το 2013 σε 12,908 δισ. ευρώ το 2014.

Οι εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 41,4% ή κατά 1,153 δισ. ευρώ, από 2,784 δισ. ευρώ το 2013 σε 3,937 δισ. ευρώ.

Επιπλέον η κυβέρνηση βάζει στόχο να εισπράξει και επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Νέο «ψαλίδι» στις δαπάνες

Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει περικοπές 3,14 δισ. ευρώ σε δαπάνες για συντάξεις, κοινωνικές παροχές και «ψαλίδι» 443 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά έξοδα.

Οι δαπάνες για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται να μειωθούν κατά 280 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ οι δαπάνες για συντάξεις , κοινωνικά επιδόματα και παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης θα περικοπούν περαιτέρω κατά 3,14 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

α) Το συνολικό κονδύλι για μισθούς και συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητο στα 17,72 δισ. ευρώ.

β) Οι δαπάνες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,14 δισ. ευρώ.

γ) Οι καταναλωτικές δαπάνες του κράτους προβλέπεται να μειωθούν κατά 443 εκατ. ευρώ ή κατά 18,7% και να περιοριστούν στα 1,932 δις. ευρώ.

Επιπλέον η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει μέσα στο 2013 και άλλα 3,56 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Οι προβλέψεις για το 2014
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) και το 2014 σε 2,9 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ).

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 175,5% για το 2013 και στο 174,8% για το 2014.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% φέτος.

Ακόμη, εκτιμάται πως η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,5% το επόμενο έτος, έναντι 25,5% το 2013.

Υπολογίζεται επίσης ότι το κράτος θα έχει αποπληρώσει μέχρι το τέλος του 2013 ληξιπρόθεσμα χρέη 6,6 δισ. ευρώ.

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Κατανομή ειδικοτήτων και πρόσληψη ανέργων σε σχολικές μονάδες και υπηρεσίες του Υπ.Παιδείας

Κανονική άδεια – μακροχρόνιες άδειες εκπαιδευτικών που μετατάχθηκαν

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Διοικητικού του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την χορήγηση κανονικής άδειας έτους 2013 στους εκπαιδευτικούς που μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης σας ενημερώνουμε ότι οι ανωτέρω δικαιούνται την εκ του νομού προβλεπόμενη άδεια (παρ. 2 του άρθρου 48 του Ν. 3528/2007), εκδόθηκαν οι ακόλουθες διευκρινίσεις:   
               Από την ως άνω προβλεπόμενη άδεια θα αφαιρεθεί μόνον η κανονική άδεια που τυχόν είχαν λάβει, από 01-01-2013 έως την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, της απόφασης μετάταξης τους, σε εφαρμογή των παρ. 1 και 8 του άρθρου 48 του Ν. 3528/2007.
        Σχετικά με την ισχύ των μακροχρόνιων αδειών άνευ αποδοχών (πλην των αναρρωτικών) των εκπαιδευτικών που μετατάχθηκαν σε διοικητικές θέσεις στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης σας ενημερώνουμε ότι οι άδειες αυτές θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου από τα αρμόδια όργανα της υπηρεσίας στην ποια μετατάχθηκαν οι εν λόγω εκπαιδευτικοί.
             Σύμφωνα με το Π.Δ. 161/2004 (ΦΕΚ 161/2004) περί αρμοδιοτήτων υπηρεσιακών συμβουλίων ΥΠΑΙΘ, αρμόδιο όργανο για την χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών είναι το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού (ΠΥΣΔΙΠ).
             Κατόπιν αυτών εφόσον οι αναφερόμενοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν  την εκ νέου χορήγηση αδείας άνευ αποδοχών θα πρέπει αποβάλλουν σχετική αίτηση,  δια της  Δ/νση Εκπ/σης που υπηρετούν στο οικείο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού (ΠΥΣΔΙΠ).

Υπογράφηκαν οι παραιτήσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΠΕ στη συνεδρίαση της Δευτέρας 14 Οκτώβρη 2013

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Σας ενημερώνω ότι οι 73 παραιτήσεις που εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ της Δευτέρας 14 Οκτώβρη 2013, υπογράφηκαν σήμερα από τον Υφυπουργό Παιδείας και στάλθηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ. Η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες.
Οι παραιτήσεις που εγκρίθηκαν στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του ΚΥΣΠΕ δεν έχουν υπογραφεί ακόμη.
Σας κοινοποιώ των ονόματα των συναδέλφων, τις παραιτήσεις των οποίων υπέγραψε ο Υφυπουργός σήμερα.

Δημήτρης Μπράτης

Επίδομα μακροχρόνια ανέργων 430.000 οι δικαιούχοι

Ιωάννινα όμορφη πόλη μου


Αύριο 600-670 προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη. Οι 450-500 περίπου στην Α/θμια Διαβάστε περισσότερα: Αύριο 600-670 προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη. Οι 450-500 περίπου στην Α/θμια

Ακραία καιρικά φαινόμενα από Τρίτη!

Επιδείνωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, από σήμερα Πέμπτη έως τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο καιρός θα επιδεινωθεί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζόπτωσης σε κάποιες περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με το meteo.gr, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου βροχές ή καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά σταδιακά αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού από τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας, με τοπικά πολύ ισχυρές καταιγίδες κυρίως στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο.

Το βράδυ της Πέμπτης και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή, ισχυρότατες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στην Πελοπόννησο (ιδιαίτερα στα νότια και ανατολικά), στον Αργοσαρωνικό, στο Μυρτώο Πέλαγος, στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πιθανότατα και της Αττικής), στην Εύβοια, στις Κυκλάδες (κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα), στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στα δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Αιγαίο (με ιδιαίτερη επιμονή στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα), στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις, ενισχυόμενοι κατά τόπους και κατά περιόδους στα 8 μποφόρ.

Από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση στη Δυτική Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο,ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινότερα τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας χώρας.

ΟΓΑ ανακοίνωση για την πληρωμή του επιδόματος τέκνων

Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι, για το σχολικό έτος 2013-2014, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 282 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας, 105 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, 113 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, 182 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19 & ΠΕ20-Πληροφορικής, 99 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ32-Θεατρικών Σπουδών και 5 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ18.41-Δραματικής Τέχνης.
Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr ΕΔΩ
Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών, που θα τοποθετηθούν στα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους για τη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας, της Φυσικής Αγωγής, των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά και Θεατρική Αγωγή) και των Πολιτιστικών ομίλων δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ1», «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ2» και «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα - ΑΠ3», του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 έως τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013 όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr

Δώρο Χριστουγέννων 2013. Δώρο Χριστουγέννων 2013 πότε θα δοθεί πόσο θα είναι ποιοι οι δικαιούχοι Το Δώρο Χριστουγέννων 2013 θα λάβουν μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αφού για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους έχει καταργηθεί η χορήγηση του .

59 αριστουργηματικές φωτογραφίες από την Ελλάδα (1903-1920) Από τον φιλέλληνα φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά

Εκπληκτικές αφίσες με κοινωνικό μήνυμα

Ο ρόλος της μητέρας μέσα από τα μάτια των παιδιών – Δείτε το βίντεο!

 Ένα πολύ συγκινητικό βίντεο μικρού μήκους με τίτλο «3 Βασίλισσες» περιγράφει την καθημερινότητα τριών μαμάδων από την Πενσυλβάνια, την Ουάσιγκτον και το Τέξας αντίστοιχα.
Ποια εικόνα έχουν δημιουργήσει τα παιδάκια στο μυαλό τους για τις μανούλες τους που επέλεξαν να μην εργαστούν για να μείνουν σπίτι και να τα μεγαλώσουν;
«Η μαμά μου με διδάσκει πράγματα για τον κόσμο, η μαμά μου είναι γιατρός, η μαμά μου είναι ένας άγγελος»…είναι μερικά παραδείγματα για το πώς βλέπουν τα μικρά παιδιά τις μητέρες τους.
Δείτε το βίντεο:

10 φράσεις που πρέπει να λέτε στο παιδί σας!

Είναι μια σχέση μοναδική. Γι’ αυτό και τα όσα μοιραζόμαστε με το παιδί μας δύσκολα τα εκστομίζουμε σε άλλους.
Ωστόσο υπάρχουν δέκα φράσεςι που πρέπει να λέτε καθημερινα στα παιδιά  φράσεις οι οποίες  σύμφωνα με τους ειδικούς, κάνουν τη σχέση μαζί τους, ακόμη πιο ξεχωριστή και βοηθούν το παιδί  να μεγαλώσει σωστά και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενήλικας.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τις φράσεις που θα επιβάλλεται να λέτε συχνά στα παιδιά.
 
1. «Ήσουν πάντα ένα συν στη ζωή μου»
Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο σημαντική είναι η παρουσία του για σας καθημερινά.
Είναι ό,τι πιο υπέροχο μπορεί ν’ ακούσει. Το να ξέρει ένα παιδί πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στη ζωή σας, βάζει τα θεμέλια για να μεγαλώσει με όμορφα συναισθήματα για τον εαυτό του.
2. «Είναι καλό να μιλάς»
Όταν ένα παιδί παραπονιέται για κάτι, συνήθως δεν λέει… παραμύθια, αλλά ζητά να μάθει με ποιον τρόπο να χειριστεί μια δυσάρεστη κατάσταση. Αντί, λοιπόν, να του πείτε «σταμάτα να λες παραμύθια», δοκιμάστε το: «έλα να δούμε μαζί τι θα κάνουμε»! Αυτό θα δείξει στο παιδί τις στρατηγικές με τις οποίες θα μπορεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα, αλλά και θα του δώσει να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε για το τι του συμβαίνει.
3. «Είμαι πολύ περήφανος/η για εσένα. Τα κατάφερες πολύ καλά»
Το να γνωρίζει ένα παιδί πόσο υπερήφανοι είναι οι γονείς του για κάτι που έκανε – απλό ή περισσότερο σύνθετο – του δίνει κίνητρα για να δοκιμάσει περισσότερο τις δυνάμεις του. Έτσι, δεν χρειάζεται να διστάζετε να επαινείτε συχνά το παιδί σας, ακόμη και για τις πιο μικρές κατακτήσεις του.
4. «Είπα όχι»!
Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια και την καθοδήγηση. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στα παιδιά, όμως χρειάζονται και την ωριμότητά σας για να γνωρίσουν τα μονοπάτια της υπεύθυνης συμπεριφοράς. Τα παιδιά που δεν γνωρίζουν περιορισμούς, αισθάνονται ανασφαλή.
5. «Δεν πειράζει να κλαις ή να νιώθεις στενοχωρημένος»
Η πιο κοινή απάντηση σ’ ένα παιδί που κλαίει, είναι: «Έλα, έλα τώρα, μην κλαις». Αυτό όμως περνά στο παιδί το μήνυμα πως είναι αδυναμία το να κλαίει κανείς και πως είναι καλύτερο να κλειδώσει μέσα του τα συναισθήματά του. Αν το παιδί πονάει ή είναι στενοχωρημένο, δοκιμάστε να του πείτε εγκάρδια: «Αν σε πονάει, κλάψε μέχρι να σου περάσει»… Δίνοντάς του την άδεια να κλάψει, του δίνετε τη δυνατότητα να αναμετρηθεί το ίδιο με τα συναισθήματά του και όχι με το πώς νομίζετε εσείς πως θα πρέπει να νιώθει.
6. «Δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις οτιδήποτε»
Τα παιδιά σήμερα έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα. Όλο και με κάτι ασχολούνται: μπαλέτο, μαθήματα μουσικής, ξένες γλώσσες, αθλητισμό. Αρκεί να το πουν οι γονείς και τα παιδιά είναι έτοιμα να κάνουν τα πάντα. Ξεχνάμε, όμως, πως ακριβώς όπως και οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά έχουν ανάγκη από χρόνο χωρίς να κάνουν τίποτε, να ξεκουραστούν και να ονειροπολήσουν. Ο υπερβολικός προγραμματισμός καταστρέφει τη δημιουργικότητα του παιδιού, αλλά και το παιχνίδι που χρειάζεται.
7. «Δεν πειράζει να κάνεις λάθη»
Ίσως είναι πάνω από τις δυνάμεις σας το να μείνετε ήρεμοι, όταν το παιδί σας αδειάσει τις κόκκινες νερομπογιές του πάνω στο αγαπημένο σας λευκό τραπεζομάντιλο. Δεν είναι, όμως τόσο δύσκολο το να το βοηθήσετε να μάθει πως όλοι κάνουν λάθη! Όλα τα παιδιά έχουν ατυχήματα, καθώς μεγαλώνουν. Το να τα κρατάτε σε απόσταση ή το να φοβούνται μήπως κάνουν κάτι λάθος, σε καμιά περίπτωση δεν τα βοηθά να νιώσουν αυτοπεποίθηση, να μεγαλώσουν νιώθοντας ικανά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.
8. «Είσαι πολύ έξυπνος που τα κατάφερες»
Δίνοντας στο παιδί την ευκαιρία να φτιάχνει μόνο του κάτι ή να λύνει δύσκολα παιχνίδια, το κάνει να νιώθει αυτοπεποίθηση. Αν πάλι αποτύχει, μπορείτε να του πείτε: «Μπράβο σου, που προσπάθησες»! Αν πάλι το κάνει με επιτυχία, έχετε μια πολύ καλή ευκαιρία να το επαινέσετε.
9. «Μου αρέσεις, γιατί είσαι εσύ»…
Την άνευ όρων αγάπη την έχουμε ανάγκη όλοι. Ένα παιδί χρειάζεται πολύ περισσότερο να ξέρει και να αισθάνεται πως είναι πολύ καλά όπως είναι εκείνη τη στιγμή. Λέγοντάς του κάτι τέτοιο, του λέτε ταυτόχρονα πως δεν χρειάζεται να σας αποδείξει τίποτα: αρκεί που βρίσκεται εκεί για σας.
10. «Σ’ αγαπώ»!
Είναι οι πιο όμορφες λέξεις που θα μπορούσε ν’ ακούσει ένα παιδί. Ως γονείς, οφείλουμε να τις χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Κοντολογίς είναι ανάγκη να έρθουμε ξανά σε συνειδητή επαφή με το ΕΙΝΑΙ. Το δικό μας και των παιδιών μας.
Να θυμάστε ότι τον άνθρωπο τον κάνουν ευτυχισμένο και ισορροπημένο πολύ απλά πράγματα.
Η αποδοχή, μια καλή κουβέντα, μια εγκάρδια αγκαλιά, μια ματιά γεμάτη αγάπη και παραδοχή, ένα χαμόγελο ειλικρινές, ένα αυθεντικό χτύπημα στην πλάτη, ένα πηγαίο, δυνατό φιλι, ένα σ” αγαπώ.