Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Οι 1250 θέσεις για τους εκπαιδευτικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι υπουργικές αποφάσεις με :
A.Την κατανομή εννιακοσίων είκοσι πέντε (925) θέσεων εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ, ΣΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ, ανά ΔΔΒΜ, κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, και,
B.Την κατανομή τριακοσίων είκοσι πέντε (325) θέσεων μονίμων διοικητικών υπαλλήλων στις ΔΔΒΔ, κατά κατηγορία και κλάδο . ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Τρόποι για να αποφύγεις τα κρυολογήματα του φθινοπώρου

Μπορεί η αυξημένη μέχρι στιγμής θερμοκρασία να μην υποδηλώνει την έλευση του χειμώνα, αλλά ήδη οι πρώτες ιώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού έναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά και ο μηχανισμός αντιμετώπισής τους.
Όμως κάποιες φορές δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, κάποιος παθογόνος μικροοργανισμός κάνει την έφοδό του και τελικά αρρωσταίνουμε. Μπορούμε εμείς να παρέμβουμε στην λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και να την κάνουμε πιο αποτελεσματική ενάντια στους εισβολείς; Ασφαλώς και μπορούμε. Όμως το ανοσοποιητικό, όπως ανέφερα, είναι ένα ολόκληρο σύστημα και όχι μία μεμονωμένη μονάδα λειτουργίας! Άρα, οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι σε πολλά στοιχεία του καθημερινού τρόπου ζωής και διατροφής.
Αρκετοί ερευνητές έχουν μελετήσει την επίδραση κάποιων παραγόντων στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η διατροφή, η άσκηση, η ηλικία, το στρες, τα βότανα, τόσο σε ανθρώπους όσο και στα ζώα. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε επαρκή και ασφαλή συμπεράσματα, καθώς δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως ο μηχανισμός λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Έτσι, κάποιες γενικές αρχές υγιεινής και διατροφής είναι σημαντικό να εφαρμόζονται για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Ας δούμε λοιπόν, ποια βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε σαν γενικές οδηγίες, ώστε να δώσετε εφόδια στο ανοσοποιητικό σας και να αποφύγετε τα συχνά κρυολογήματα.
 • Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι φυσικά προϊόντα του μεταβολισμού και οδηγούν στη φθορά των αρτηριών. Παράγονται επίσης με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τον καπνό και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, το β-καροτένιο και το σελήνιο. Αυτά βρίσκονται στα φρούτα και λαχανικά έντονου χρώματος, όπως τα μούρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα κεράσια, τα ρόδια, το σπανάκι, το μπρόκολο, στα όσπρια, στα προϊόντα και δημητριακά ολικής άλεσης, στα βότανα και στους ξηρούς καρπούς
 • Υγιές σωματικό βάρος
Το υπερβάλλον σωματικό βάρος έχει σχετισθεί με το κίνδυνο εμφάνισης πληθώρας ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, κάποιες μορφές καρκίνου κ.ά. Υπάρχει η ερευνητική υπόθεση ότι ο αυξημένος αριθμός λιποειδών κυττάρων οδηγεί σε απελευθέρωση κάποιων προ-φλεγμονωδών ουσιών στο σώμα και τελικά σε χρόνια φλεγμονή. Όσο στο σώμα υπάρχουν φλεγμονές, τόσο πιο ασθενής είναι η άμυνά του. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αναλόγως του ύψους και της ηλικίας του ατόμου είναι σημαντική στη μάχη κατά των ασθενειών.
 • Αλκοόλ με μέτρο
Έρευνα του πανεπιστημίου του Brown έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι τοξική για κάποια από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις, λόγω της μειωμένης άμυνας καθώς και αυξημένη ευαισθησία στο κρύο και τις ιώσεις. 
 • Συμπληρώματα βιταμινών
Υπάρχει η υπόθεση ότι τα συμπληρώματα βιταμινών ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Όταν κάποιος δεν συμπληρώνει τη συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών καθημερινά ή ακόμα και αν δεν έχει ποικιλία στη διατροφή του, μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία που του λείπουν, μέσω κάποιας καλής πολυβιταμίνης. Όμως δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ποιά ποσότητα των βιταμινών είναι αποτελεσματική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ακόμη και οι έρευνες για το ρόλο της βιταμίνης C στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. 
 • Τα «φάρμακα» της φύσης
Κάποια βότανα όπως η αλόη, η Echinacea, το σκόρδο, το ginseng και η γλυκόρριζα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, ώστε να υπάρξει κάποια σαφής οδηγία σχετικά με την κατανάλωσή τους. 
 • Συχνή άσκηση
Η συχνή φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους πυλώνες της υγείας! Η τακτική άσκηση για 20-30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, βοηθά στην πρόληψη πλήθους νοσημάτων. Αυξάνει τον αριθμό των λευκοκυττάρων που είναι στην πρώτη γραμμή της άμυνας, βοηθάει στη καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και έχει συσχετισθεί με την αυξημένη παραγωγή ενδορφινών, ορμονών που αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας. 
 • Σβήστε το τσιγάρο!
Το κάπνισμα αυξάνει τα αναπνευστικά προβλήματα και πυροδοτεί την εμφάνιση φλεγμονών και όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, όταν ένα σώμα φλεγμαίνει, είναι ευπαθές. 
 • Κοιμάστε αρκετά;
Τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες καθημερινά είναι πιο πιθανό να κρυολογήσουν, σε σχέση με εκείνα που κοιμούνται τουλάχιστον ένα 8ωρο. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί στρες στον οργανισμό και υποβαθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. 
 • Διώξτε το στρες
Ενώ το στρες που διαρκεί λίγο, μπορεί να ενισχύσει πρόσκαιρα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το παρατεταμένο ψυχολογικό στρες κάνει το αντίθετο! Εκθέτει τον οργανισμό σε αυξημένες ποσότητες κορτιζόλης και αδρεναλίνης, οι οποίες υποβαθμίζουν το ανοσοποιητικό και κάνουν τον οργανισμό ευαίσθητο σε κρυολογήματα. 
 • Γίνετε πιο κοινωνικοί
Ο καλός κοινωνικός περίγυρος βοηθάει την σωματική και ψυχική υγεία, όπως και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που νιώθουν καλά με τον περίγυρό τους έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα από τους πιο μοναχικούς ανθρώπους. 
 • Χαμογελάστε!
Το γέλιο μειώνει τα επίπεδα ορμονών του στρες και αυξάνει τον αριθμό των λευκοκυττάρων που βοηθούν στην άμυνα. Άρα να χαμογελάτε όσο πιο συχνά μπορείτε! 
 • Καθαριότητα και υγιεινή
Είναι σημαντικό να τηρούνται καθημερινά οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, όταν μπαίνουμε στο σπίτι και μετά τις χρηματικές συναλλαγές. Όμως η «μικορβιοφοβία» οδηγεί κάποιους στο να το παρακάνουν και να δημιουργούν έτσι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν και μικρόβια σημαντικά για τον οργανισμό τους και τελικά να αυξάνουν τις πιθανότητες φλεγμονής.

«Γυμνάσια» για 130.000 φορολογουμένους

Το ψάρι στα χείλη των φορολογουμένων οι οποίοι, ενώ εκλήθησαν να υποβάλουν δικαιολογητικά για τις φορολογικές τους δηλώσεις, αποφάσισαν να παραπέμψουν την υποχρέωσή τους στις καλένδες, φέρεται αποφασισμένο να ψήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας, όσοι έλαβαν το σήμα της εφορίας να προσκομίσουν δικαιολογητικά και το αγνόησαν επιδεικτικά θα παραμείνουν στην αναμονή όσο χρειαστεί, δηλαδή μέχρι να αποφασίσουν να τα υποβάλουν, προκειμένου να λάβουν τυχόν επιστροφές φόρου που δικαιούνται.

Αντίθετα, σε όσους από αυτούς προκύπτει χρεωστικό σημείωμα, η εκκαθάριση θα γίνει κανονικά και στη συνέχεια θα βρεθούν αντιμέτωποι και με πρόστιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 340.791 φορολογούμενους οι οποίοι εκλήθησαν για έλεγχο, 212.184 υπέβαλαν κανονικά τα δικαιολογητικά τους, όμως 128.607 άτομα δεν ανταποκρίθηκαν.

Από τη ΓΓΠΣ πάντως υπάρχουν και καλά νέα. Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν υποβάλει έγκαιρα δηλώσεις και δικαιολογητικά και δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα το εκκαθαριστικό τους με αποτέλεσμα να ζουν με τον... τρόμο της μιας δόσης θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε δύο δόσεις τους πρόσθετους φόρους.

Η ΓΓΠΣ θα αποστείλει σήμερα νέα παρτίδα εκκαθαριστικών με ημερομηνία βεβαίωσης του φόρου 30 Σεπτεμβρίου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο σε δύο δόσεις, μία έως το τέλος Οκτωβρίου και μία έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Δυστυχώς τη μία δόση δεν φαίνεται ότι θα γλιτώσουν περίπου 300.000 φορολογούμενοι, λόγω είτε μη υποβολής δικαιολογητικών είτε υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων που οδηγεί σε καθυστέρηση την εκκαθάριση.

Για αυτούς, αλλά και για τους υπόλοιπους με τις 2 ή τις 3 δόσεις, καθώς η παρτίδα των φόρων σε ορισμένες περιπτώσεις δε σώζεται με τίποτα, μόνη λύση φαντάζει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε δόσεις ή η πληρωμή τους με πιστωτικές κάρτες σε ακόμα και 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις και με την έκπτωση φόρου 1,5% λόγω εφάπαξ εξόφλησης.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Αυτός θα είναι ο νέος ΕΟΠΥΥ - Ολόκληρο το σχέδιο

Λειτουργία ενιαίου δημοσίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, 24ωρη λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ως δικαίωμα του πολίτη και κατ' οίκον φροντίδα όσων έχουν την ανάγκη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υποστήριξη της Μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Η πρόταση αυτή αποτελεί την αφετηρία για την διενέργεια ενός ευρύτατου διαλόγου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων φορέων» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πάντως πως πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, όπως είπε, στο χώρο της υγείας, το ταχύτερο δυνατό.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στην πρόταση του προέδρου της επιτροπής, Κ. Σουλιώτη, δεν διευκρινίζεται αν ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι μόνο «αγοράστης» ή και «πάροχος» υπηρεσιών υγείας, αλλά γίνεται ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ενοποιηθούν οι δομές υγείας του οργανισμού ( πολυιατρεία ΙΚΑ, κέντρα υγείας κ.α.) και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του ΕΣΥ με εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.

Η πρόταση της επιτροπής θα αναρτηθεί εντός των επόμενων ημερών στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα δημόσιος διάλογος. Το νέο σύστημα αλλάζει όλα τα δεδομένα στην πρόσβαση του ασθενή τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας ενώ εισάγει την έννοια του οικογενειακού γιατρού για κάθε Έλληνα πολίτη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει ο υπουργός Υγείας, οι αλλαγές θα δρομολογηθούν άμεσα - «τον Νοέμβριο ο νέος ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σε λειτουργία» επανέλαβε ο υπουργός χαρακτηριστικά το περασμένο Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΓΝΩΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ

Ο Δάσκαλος ψάρευε με αγκίστρι, αλλά όχι με δίχτυ. Και ποτέ δεν έριχνε το βέλος του σ’ ένα πουλί που καθόταν σ’ ένα κλαδί, ήσυχο.

Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει.

Ένας δάσκαλος, που προσπαθεί να διδάξει χωρίς να εμπνεύσει στον μαθητή την επιθυμία να μάθει, σφυρηλατεί ψυχρό σίδερο.

Ο πραγματικά σοφός δάσκαλος δεν είναι αυτός που σε σπρώχνει μέσα στον οίκο της σοφίας, αλλά αυτός που σε οδηγεί στο κατώφλι του μυαλού σου.

'Ενας καλός δάσκαλος πρέπει να ξέρει τους κανόνες. Ένας καλός μαθητής, τις εξαιρέσεις.

 Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου: δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι να αντικαταστήσει ένα άδειο μυαλό με ένα ανοιχτό μυαλό.

Η εκπαίδευση σήμερα είναι, στο μεγαλύτερο μέρος, μνημειωδώς αναποτελεσματική. Συνήθως δίνουμε στους νέους κομμένα λουλούδια, όταν θα έπρεπε να τους μάθουμε να καλλιεργούν τα δικά τους φυτά.

Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει.

μτφρ: η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά
Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται.

Παιδεία ευτυχούσι μεν εστί κόσμος, ατυχούσι δε καταφύγιον.

μτφρ: η μόρφωση είναι στολίδι γι’ αυτούς που ευτυχούν και καταφύγιο γι’ αυτούς που δυστυχούν.
Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.

Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας.

 Η αποστολή του σύγχρονου εκπαιδευτικού δεν είναι να εκχερσώνει ζούγκλες, αλλά να αρδεύει ερήμους.

Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο, φύτεψε ένα σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε, ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους.

Ο τελικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι να μετατρέψει τους καθρέφτες σε παράθυρα.

Η διδασκαλία είναι κάτι περισσότερο από το να διανέμεις τη γνώση, είναι να εμπνέεις την αλλαγή.
Η μάθηση είναι κάτι περισσότερο από το να αποστηθίζεις δεδομένα, είναι να φτάνεις στην κατανόηση.

Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή.

Δώσε στον άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον χορτάσεις μια φορά. Μάθε τον να πιάνει ψάρια και θα είναι χορτασμένος σε όλη του τη ζωή.

 Κάθε άνθρωπος που φτάνει πάνω από ένα συνηθισμένο επίπεδο, έχει λάβει δύο εκπαιδεύσεις: τη μία από τους δασκάλους του και την άλλη -πιο προσωπική και πιο σημαντική- από τον εαυτό του.
 

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

534941_640608219307222_879953262_n
Η 26η Σύνοδος της UNESCO καθιέρωσε την 5η Οκτωβρίου ως "Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού" με στόχο να προβάλει σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου τη σημασία του έργου που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί για την ανάπτυξη των σύγχρονων κοινωνιών, για την ατομική και συλλογική πρόοδο και ευημερία καθώς και την πολύτιμη προσφορά τους στην παιδεία και τον πολιτισμό.
Έτσι, με την καθιέρωση της Ημέρας αυτής γίνεται μια προσπάθεια να τονιστεί προς όλες τις κατευθύνσεις ο σημαντικός και πολυδιάστατος ρόλος του εκπαιδευτικού σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και η προσφορά του ευρύτερα στην κοινωνία.
Από το 1993 η Διεθνής Εκπαιδευτική Κοινότητα αξιώνει την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους νέους, σε όλο τoν κόσμο και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ώστε να διαμορφώσουμε την κοινωνία της γνώσης.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα και με στοιχεία της UNESCO, χρειάζονται επιπρόσθετα 18 εκατομμύρια εκπαιδευτικών για να επιτευχθεί η λειτουργία σχολείων στοιχειώδους εκπαίδευσης σε παγκόσμια κλίμακα.
Εκπαιδευτικός σημαίνει εκπαίδευση, μια λέξη η οποία προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα εκπαιδεύω που σημαίνει για την παιδική ηλικία ανατρέφω, και στη συνέχεια μορφώνω και διαπαιδαγωγώ.
Ανατρέφω, γιατί εξασφαλίζω τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού,
Μορφώνω, γιατί παρέχω το σύνολο των γνώσεων και
Διαπαιδαγωγώ, γιατί διαμορφώνω το χαρακτήρα με παιδευτικές μεθόδους.
να και η δασκάλα
Παράλληλα, στην επιστήμη της παιδαγωγικής, σημαίνει τη συστηματική και την οργανωμένη διαδικασία της αγωγής και της μάθησης, στοιχείο που την καθιστά αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό.
Στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία, στην Κοινωνία της Πληροφορίας, ο όγκος και η ταχύτητα διακίνησης των πληροφοριών, η διαχείριση τους, η κατάκτηση της γνώσης και τελικά ο διδακτικός μετασχηματισμός, απαιτούν διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση.
Ο ρόλος του σύγχρονου εκπαιδευτικού όπως περιγράφεται στις παιδαγωγικές θεωρίες αλλά κυρίως όπως απαιτείται στη μαθησιακή διαδικασία, είναι εμψυχωτικός, συμβουλευτικός,  καθοδηγητικός, δημιουργικός, συνεργατικός και αλληλεπιδραστικός.  Δίνει έμφαση στη μάθηση ως μία κοινωνική διαδικασία και όχι σαν συσσώ­ρευση πληροφοριών.
Σέβεται και εκτιμά τη διαφορετικότητα, λειτουργεί στη διαπολιτισμική προσέγγιση της εκπαίδευσης. Ενθαρρύνει τα παιδιά να ενισχύσουν την αυτοαντίληψη και αυτοεκτίμηση τους και τα παρακινεί σε περιβάλλοντα δράσης και επικοινωνίας. Στα πλαίσια του συνεργατικού σχολείου δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την προώθηση της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της κριτικής σκέψης των μαθητών, της καλλιέργειας της γλωσσικής ικανότητάς τους, δηλαδή της ικανότητας να διατυπώνουν τη σκέψη τους με ακρίβεια στο γραπτό και προφορικό λόγο. Κατακτούν το δημιουργικό αλφαβητισμό και λειτουργούν στην προοπτική και του τεχνολογικού αλφαβητισμού.
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού μπορεί να αναβαθμιστεί στη μαθησιακή διαδικασία αν ο ίδιος δεν αποτελεί μόνο φορέα μετάδοσης γνώσεων, αλλά πρότυπο ενεργοποίησης του μαθητή σε όλους τους τομείς της μάθησης, αξιοποιώντας τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, συσχετίζοντας τα διαφορετικά μαθησιακά αντικείμενα με την καθημερινή ζωή και στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της πολιτιστικής και κοινωνικής παιδείας.
Μαθαίνω για να ξέρω, μαθαίνω για να πράττω, μαθαίνω για να ζω μαζί με τους άλλους και μαθαίνω να υπάρχω.

Χειμωνιάζει ο καιρός: Τσουχτερό κρύο και θερμοκρασίες κάτω από τους 10 βαθμούς

Συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού και το Σάββατο με τη θερμοκρασία να πέφτει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες.
Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για το Σάββατο έχει ως εξής:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 19 βαθμούς κελσίου. στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στο ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές βροχές.
Ανεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 25 βαθμούς κελσίου. στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρωινές ώρες στη βόρεια Κρήτη.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 13 έως 21 βαθμούς κελσίου
Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και βόρεια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 20 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη
Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 ως 18 βαθμούς κελσίου.

ΣΟΚ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ "Το ΔΝΤ καταστρέφει σκόπιμα την Ελλάδα για να ξεπουληθούν τα κοιτάσματά της!"

Γερμανός ειδικός σε θέματα χρηματιστηρίου Ντιρκ Μιούλερ - γνωστός και ως «Mr. Dax» -, στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη... προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν είχε το δικό της νόμισμα ή αν αξιοποιούσε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της, καθώς, όπως λέει, «στο ελληνικό υπεδάφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη», ενώ τονίζει ότι σκοπός του ΔΝΤ είναι να καταστρέψει την ελληνική οικονομία ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα να πωληθούν φθηνά σε πολυεθνικές.
Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus», ο κ. Μιούλερ αναλύει την θεωρία ότι «η μεγάλη αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την κυριαρχία στο πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες» και σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν λαμβάνεται πλέον υπόψιν» και «το παιχνίδι κινείται μεταξύ Αμερικής και Ασίας, δηλαδή της Κίνας, ενώ οι Ρώσοι θα ήθελαν να αναμιχθούν κι αυτοί λίγο». 
Ο συγγραφέας αποδίδει ωστόσο τα προβλήματα της Ευρώπης όχι μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και σε εσωτερικές αιτίες. «Το υψηλό χρέος δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συνολική υπερχρέωση της Ευρώπης είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Από το 2008 όμως οι επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης εξελίσσονται στοχευμένα και συντονισμένα», λέει.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει ο κ. Μιούλερ και την Ελλάδα. «Ακριβώς στην φάση της ισχύος του ευρώ συμβαίνουν τα γεγονότα γύρω από τον Κ. Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και η αιφνιδιαστική ακούσια καταγγελία στις Βρυξέλλες της παραποίησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και την Γερμανία εναντίον τους. Καμία συμφωνία δεν τηρήθηκε, ο λαός και η οικονομία της χώρας οδηγούνταν στον κατήφορο. Το ένα σκάνδαλο διαδεχόταν το άλλο. Και μια χωρίς προηγούμενο εσωτερική ευρωπαϊκή καμπάνια μίσους εναντίον των «τεμπέληδων Ελλήνων», των «ναζί Γερμανών», των «διεφθαρμένων Ιταλών» και των «υπερχρεωμένων Ισπανών με τα πολλά ακίνητα» ξεκίνησε.
Η Ευρώπη άρχισε να αυτοσπαράσσεται, θέαμα που στο εξωτερικό το παρακολουθούσαν με ικανοποίηση. Εναντίον της Ευρώπης δεν στέλνει κανείς τον έκτο στόλο, αλλά την Γουόλ Στριτ, τις τράπεζές της και τους οίκους αξιολόγησης και τα όπλα της μυστικής διπλωματίας. Τα χτυπήματα εναντίον του ευρώ και των χωρών της Ευρωζώνης ήρθαν με στρατιωτική ακρίβεια και προκαλούνταν πάντα από μελέτες μεγάλων τραπεζών της Γουόλ Στριτ ή των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης.
Τα βασικά όμως προβλήματα της Ευρωζώνης ήταν εσωτερικής φύσης. Το να επιβάλλεται σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους κράτη ένα κοινό νόμισμα οδηγεί εξαρχής σε σημαντικά προβλήματα. Αυτή η αχίλλειος πτέρνα οφείλεται σε εμάς τους ίδιους, αλλά τα βέλη εναντίον της ήρθαν στοχευμένα και με τους ψυχρούς υπολογισμούς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού», υποστηρίζεται στο βιβλίο.
Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αέριου, στο κεφάλαιο με τον τίτλο: «Οι Έλληνες και το αέριο»: «Τι θα λέγατε αν πρότεινα η Ελλάδα να πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Μην ανησυχείτε, δεν ήπια πολύ ούζο την ώρα της συγγραφής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιούλερ και συνεχίζει: «Η Ελλάδα δεν έχει στο υπέδαφός της μόνο μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και μιας σειράς σημαντικών ορυκτών.
Μπορεί κάνεις δικαιολογημένα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Την τελική διαβεβαίωση την έλαβα στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 στην διάρκεια μιας έντονης συζήτησης με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα αντίστοιχα με αυτά της Λιβύης. Και, τουλάχιστον τώρα, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα: τι παιχνίδι παίζεται εδώ; 
Αφήνουμε την ελληνική οικονομία να εξαντληθεί μέσω δρακόντειων πακέτων λιτότητας και την χρηματοδοτούμε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην πληγούν οι παλαιοί δανειστές.
Χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά χρήματα για συμφωνίες χωρίς επιστροφή και στην αναδιάρθρωση του χρέους, όταν η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα πολλαπλάσια του όγκου του χρέους της».
Ο συγγραφέας υποστηρίζει σε αυτό το σημείο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «φαίνεται σαν να ήταν εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ» και υποστηρίζει ότι «αποστολή του ήταν να επιφέρει με κάθε τρόπο την ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη», ενώ προσθέτει: «Ο Παπανδρέου το 2009 δήλωνε, "δεν έχουμε πετρέλαιο ή τουλάχιστον δεν έχουμε βρει ακόμη" και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης τόνιζε, "δεν είμαστε ούτε Σαουδική Αραβία ούτε Νορβηγία" και τώρα μια έκθεση της Deutsche Bank στο Λονδίνο κάνει λόγο για πιθανά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα οποία, μόνο στην περιοχή νοτίως της Κρήτης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε λίγα χρόνια σε 427 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ερωτώμενος από το Focus γιατί θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται με τα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Μιούλερ αναφέρει ότι όταν οι Κύπριοι πρότειναν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραχωρήσουν στην Ευρώπη ή να υποθηκεύσουν το 30% των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης και διερωτάται για ποιον λόγο.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μιούλερ υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ήθελε την συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, φοβούμενος ότι έτσι θα αυξανόταν η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά επικράτησε η άποψη του οικονομικού συμβούλου της Αγγέλα Μέρκελ, Ότμαρ Ίσινγκ, ο οποίος, επισημαίνει ο συγγραφέας, είναι και σύμβουλος της Goldman Sachs.
«Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να επιφέρει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε ακριβώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και να την εξαναγκάσει να παραδώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της σε πολυεθνικές εταιρείες έναντι πενιχρού τιμήματος», επισημαίνει.
Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ακόμη ότι τα προγράμματα εξυγίανσης που εφαρμόζονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση είναι αναποτελεσματικά. «Τα προγράμματα λιτότητας είναι μια παράνοια», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι το αποτέλεσμα είναι μια εξέλιξη της οικονομίας όπως αυτή με τον Καγκελάριο Μπρούνινγκ. "Τα κράτη εξαντλούνται και η ελληνική οικονομία βυθίζεται στο απύθμενο".

10 πράγματα που κάνουν κακό στην υγεία σου και δεν το ξέρεις!!!

Δείτε ποιοι 400.000 θα πάρουν επίδομα θέρμανσης

Περισσότεροι πολίτες  σε σύγκριση με πέρυσι θα μπορούν να βάλουν τη χειμερινή περίοδο 2013-2014 επιδοτούμενο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι περίπου 400.000 δικαιούχοι δεν….

αναμένεται να λάβουν προκαταβολικά το ποσό της επιδότησης, που τους αντιστοιχεί, αλλά σε δύο δόσεις, που το πιθανότερο είναι να καταβληθούν εντός του 2014.
Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ήτοι 7 μέρες  πριν την επίσημη έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο οι αποφάσεις για το επίδομα έχουν ήδη δρομολογηθεί σε συσκέψεις που είχε το προηγούμενο διάστημα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης με τις υπηρεσίες του υπουργείου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διευρύνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα του περυσινού χειμώνα που η Ελλάδα πνίγηκε στην αιθαλομίχλη.
Σήμερα δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ, έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ, με 1 παιδί 38.000 ευρώ, με 2 παιδιά 41.000 ευρώ και με 3 παιδιά και άνω ετήσιο εισόδημα 44.000 ευρώ.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τουλάχιστον 3.000 ή 5.000 ευρώ ώστε περισσότερες οικογένειες να μπορούν να επιλεγούν και να επιδοτηθούν.
Σήμερα αναφορικά με το κριτήριο της περιουσιακής κατάστασης ισχύει όριο ατομικής περιουσίας αντικειμενικής αξίας ως 150.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 ευρώ για έγγαμους.
Πλέον μελετάται αύξηση του εν λόγω κριτηρίου στα 200.000 ευρώ για άγαμους και στα 300.000 ευρώ για έγγαμους.
Τέλος, το υπουργείο εξετάζει να διπλασιάσει τα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Σήμερα όσοι βρίσκονται στη Α” ζώνη επιδοτούνται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 3.000 λίτρα, όσοι βρίσκονται στη Β” ζώνη λαμβάνουν επίδομα για 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τα 1.800 λίτρα, όσοι βρίσκονται στη Γ” Ζώνη το επίδομα είναι 8 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 960 λίτρα και όσοι βρίσκονται στη Δ” Ζώνη αμβάνουν επίδομα 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 600 λίτρα.
Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες ως εξής:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας. 
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Β: Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου. 
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, “Αρτας. 
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Δ: Νομοί Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.

Δείτε πώς να αποτρέψετε το παιδί σας από το κάπνισμα

Το να πείσουμε τα παιδιά μας να μην καπνίζουν αποτελεί μία ακόμα «μάχη» στην ανατροφή τους, καθώς το κάπνισμα εκτός από βλαβερό είναι πράξη κοινωνική που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους….γύρω μας. Και ειδικά αυτή τη μάχη αξίζει, όσο λίγες, να την κερδίσουμε.
Αν και στους ενήλικες κίνητρο για την διακοπή του καπνίσματος να είναι η προστασία της υγείας τους από θανατηφόρες παθήσεις, πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα έδειξε ότι οι έφηβοι καθόλου δεν ενδιαφέρονται για τον καρκίνο, τις καρδιακές προσβολές και όλα τα άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο. Σταθερά αυξανόμενο είναι, σύμφωνα με στοιχεία, το ποσοστό των παιδιών που ξεκινούν το κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι στους ενήλικες τα ποσοστά καπνιστών έχουν μειωθεί. Ωστόσο, ήδη από την ηλικία των 15 ετών, περισσότερο τα αγόρια και λιγότερο τα κορίτσια, όχι μόνο αγοράζουν το πρώτο τους πακέτο αλλά και εθίζονται στο τσιγάρο. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αποτρέψουμε το παιδί μας από το κάπνισμα; Ο καθηγητής στο Y. M. C. A, Adi Jaffe, μας λέει πώς να το κάνουμε σωστά και αποτελεσματικά.
1. Δώστε το καλό παράδειγμα
Όπως στα περισσότερα πράγματα, έτσι και στο κάπνισμα, το παράδειγμα το δικό μας αλλά και η γενικότερη στάση μας απέναντι σε αυτό έχει πολλά να προσφέρει στην αντίληψη του παιδιού, του αυριανού εφήβου και μελλοντικού ενήλικα- σχετικά με το τσιγάρο. Όταν κάποιος γονέας καπνίζει φαντάζει δυσκολότερο να «πείσει» το παιδί του για τις αρνητικές συνέπειες του τσιγάρου. Ωστόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη δική του εμπειρία ως αρνητική υπερτονίζοντας το κόστος αυτής της συνήθειας.
2. Μη διστάσετε να του δείξετε εικόνες από το τι μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα
Είναι μια μέθοδος πολύ διαδεδομένη στον εξωτερικό κυρίως. Όσο τρομακτικό κι αν τους φανεί το θέαμα μιας ακτινογραφίας με μαύρους πνεύμονες, τόσο θετικά θα λειτουργήσει. Γι΄αυτό μη διστάσετε να τους δείξετε φυλλάδια ενημερωτικά σχετικά με τις καρδιοπάθειες, ή μη θεωρήσετε ταμπού να του δείξετε ρεαλιστικές εικόνες από ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο καρκίνο του πνεύμονα.
3. Μιλήστε του και για τα άμεσα αποτελέσματα του καπνίσματος
Τα παιδιά σπάνια ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, μια που όπως είναι φυσιολογικό πιστεύουν ότι έχουν απεριόριστο χρόνο για τα πάντα. Για να τα αφυπνήσουμε μπορούμε να ρίξουμε το «βάρος» στα πιο άμεσα αποτελέσματα του καπνίσματος όπως: δύσοσμη αναπνοή, κίτρινα δόντια, μυρωδιά τσιγάρου στα μαλλιά και τα ρούχα, εύκολη κόπωση και βήχας.
4. Μυήστε το στον αθλητισμό
Άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγουν τα παιδιά το κάπνισμα είναι με το να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, αθλητικές ή άλλες, καθώς έτσι θα έχουν λιγότερο χρόνο για να καπνίσουν. Επιπλέον, οι περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες προωθούν ή συμβαδίζουν με έναν αντικαπνιστικό τρόπο ζωής.
5. Μην παρουσιάζετε έμμεσα το κάπνισμα ως φυσιολογική ρουτίνα
Μην αφήνετε λερωμένα τασάκια σε όλο το σπίτι και μη στέλνετε το παιδί να φέρει τα τσιγάρα σας ή να πιάνει τασάκια, αναπτήρες και γενικά να εξοικειώνεται με τα σύνεργα του καπνίσματος σαν να είναι κάτι εξίσου αποδεκτό με το σαπούνι ή το μαχαιροπίρουνο. Τα παιδιά που ζουν με καπνιστές έχουν δυο ως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν όταν γίνουν έφηβοι.
6. Μιλήστε του με ειλικρίνεια
Μιλήστε του για την εμπειρία σας με το τσιγάρο, περιλαμβανομένων και των λαθών σας. Αυτό θα το ενθαρρύνει να είναι πιο ανοικτό και ειλικρινές. Αν είστε καπνιστές δεν πρέπει να λειτουργείτε ενοχικά επειδή κάποια στιγμή παγιδευτήκατε στο κάπνισμα οι ίδιοι. Κανένας δεν άναψε το πρώτο του τσιγάρο ξέροντας ότι θα ακολουθήσουν άλλα 200.000 τα επόμενα 30 χρόνια.
7. Αποφύγετε την τιμωρία και την σκληρή κριτική
Το ζήτημα του καπνίσματος έχει πολλές παραμέτρους που δε μπορούμε πάντα να ελέγξουμε, μια που τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά επηρεάζονται από κοντινούς φίλους, αγνοώντας τους κινδύνους και δίνοντας έμφαση στην εικόνα που θα σχηματίσουν οι άλλοι. Σε περίπτωση λοιπόν που πιάσετε «στα πράσα» το παιδί να καπνίζει αποφύγετε τις ακραίες συμπεριφορές. Ο πανικός, η κατακραυγή, η ένταση, οι φωνές και οι ατελείωτοι καβγάδες όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά αποτρέπουν το παιδί να μπει σε ανοιχτή συνδιαλλαγή με τους γονείς του.Έτσι εύκολα καταφεύγει στις συμβουλές συνομήλικων και φίλων, οι οποίοι φαίνεται να τους καταλαβαίνουν καλύτερα.
Πηγή: imommy.gr

Mην πετάξεις τη στάχτη από το τζάκι

Πολλοί θα ζεσταθούν φέτος με τζάκι ή ξυλόσομπες. Βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις χρήσεις της… “άχρηστης” στάχτης.
Είναι πολύ ευχάριστο να ζεσταινόμαστε το χειμώνα από την φωτιά, με μια ξυλόσομπα ή τζάκι!
Από αυτή τη φυσική ζέστη φωτίζεται το σπίτι, ψήνεται το φαγητό, στεγνώνονται τα ρούχα, ζεσταίνεται το νερό, και φυσικά μένει στο τέλος η πολύτιμη στάχτη!
Δεν πετάμε την στάχτη, δεν είναι καθόλου άχρηστη ή…
σκουπίδι.
Συνεχίζουμε να την χρησιμοποιούμε, όπως έκαναν και παλιά και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε απερίγραπτη χαρά!
Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους . Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλες ή επεξεργασμένα. Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την συλλέγουμε. Από την στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!
Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και είναι τόσο πολύτιμη!
Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 % περιέχει Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1% φωσφορικό άλας. Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο. Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τις χρήσεις της στάχτης, για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε!

Χρήσεις της στάχτης

1. Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κα.

2. Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και: καθαρίζει τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.

3. Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.

4. Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. Πχ. Σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας.

5. Για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και την ανανεώνουμε μέχρις ότου φύγει κάθε μυρωδιά.

6. Χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών.

7. Μπορούμε να λουστούμε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.

8. Την αλισίβα την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.

9. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Αλλά επειδή αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να κάνει κακό παρά καλό. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες, τα βατόμουρα. Είναι καλο να χρησιμοποιείται με φειδώ και γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.

10. Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.

11. Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.

12. Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

13. Απωθεί ζώα, τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κα.

14. Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους. Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φώλια!

15. Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.

16. Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.
17. Απωθεί τον σκόρο. Μπορούμε να ρίξουμε στάχτη στα ρούχα μας και μετά να τα αποθηκεύσουμε και όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά τα τινάζουμε. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.
18. Η ποτάσα (Υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) μπορεί να παραχθεί από στάχτη και αποσταγμένο νερό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαπουνιού. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

19. Χρησιμοποιείται στα αιώνια αυγά, τα οποία είναι κονσερβοποιημένα αυγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους. Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν με μείγμα πηλού, στάχτης, αλάτι, ασβέστη, και φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.

20. Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη. Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού.
Na2SO4 + CaCO3 + 2 C → Na2CO3 + 2 CO2 + CaS
Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

21. Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι. Είναι λίγο πιο από το αλάτι ή άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας.

22. Φίλτρο
Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση (τα μαύρα κομμάτια, όχι η γκρι / λευκή στάχτη) μπορούμε να τα χτυπήσουμε με ένα σφυρί και στη συνέχεια να τα αλέσουμε με ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και να πάρουμε μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη αυτή από τα κάρβουνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.

23. Χρησιμοποιείται για να φιλτράρουμε το κρασί μας αν μας βρήκε λίγο θολό.

24. Αν το νερό πηγής μας έχει σκουλήκια ή κυπρίνους μπορούμε να το φιλτράρουμε την στάχτη και παίρνουμε ένα πεντακάθαρο νερό.

25. Αφύγρανση
Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.

26. Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.

27. Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων όπως των φασολιών μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε μόλυνση.

28. Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει κάθε μικρόβιο και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα. Διαλύουμε λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.

29. Ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό. Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα για πολλές μέρες έως και χρόνια! Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο με ,ένα ξύλο και τα αφήνουμε.

30. Παλιά για να διατηρήσουν την πυτιά, την βάζανε μέσα σε ένα κέρατο, το γεμίζανε με στάχτη, το σφραγίζανε με λάσπη και κρεμούσανε σε ένα δέντρο. Το αφήνανε εκεί για χρόνια χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως η πυτιά.

Σίγουρα θα υπάρχουν και αλλες χρήσεις που δεν ανακάλυψα ακόμα!!!

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

ΔΝΣΗ ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''Πρόσκληση αναπληρωτών εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης και Τ.Ε. για δήλωση τοποθέτησης.....''

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί κλάδων ΠΕ70.50, ΠΕ71, ΠΕ60.50 για παράλληλη στήριξη καθώς επίσης και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ70.50, ΠΕ71, ΠΕ61 για Τ.Ε. και Ειδικά Σχολεία να παρουσιαστούν τη Δευτέρα 7-10-2013 στη Δ/νση Π.Ε. Ιωαννίνων προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση τοποθέτησης.

04-10-13 Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε Πανεπιστήμια και ΑΣΠΑΙΤΕ για το σχολικό έτος 2013-2014

04-10-13 Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης σε Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-14

04-10-13 Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. στα Πανεπιστήμια για το σχολικό έτος 2013-2014

04-10-13 Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δ.Ε. στις Περιφερειακές Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης και στις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης για το σχ. έτος 2013-2014

Αξιοσέβαστοι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, κατέχουν τη 2η θέση παγκοσμίως σύμφωνα με νεότερη έρευνα Διαβάστε περισσότερα: Αξιοσέβαστοι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, κατέχουν τη 2η θέση παγκοσμίως σύμφωνα με νεότερη έρευνα

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

ΔΟΕ ''ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.''

Συνάδελφοι,
Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., επικαιροποιεί τις αποφάσεις του για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και σας καλεί να ενημερώσετε γι’ αυτό τους συναδέλφους των σχολείων σας.
Συγκεκριμένα: http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=10216

O Κ.Μητσοτάκης αναδιατυπώνει τη διάταξη που καταργούσε τη Διαύγεια

Πριν από λίγο το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ανακοίνωσή αναφέρει πως προχωράει σε αναδιατύπωση της ρύθμισης που ουσιαστικά καταργούσε τη Διαύγεια
Τι γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου  
 
«Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Όπως σημειώνει, «όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα "Διαύγεια", που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται». «Η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα "Διαύγεια", αλλά αποσαφηνίζει τον χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα "Διαύγεια" από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει» αναφέρεται. Μάλιστα, δίδει παράταση στη δημόσια διαβούλεψη, που κανονικά έληγε σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013, ως την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013. «Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα "Διαύγεια", που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται. »Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα "Διαύγεια", αλλά αποσαφηνίζει τον χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα "Διαύγεια" από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει. »Σε κάθε περίπτωση προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης η σχετική διάταξη (Άρθρο 20, παράγραφος 4) που προκάλεσε τόση συζήτηση θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας. »Αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης των δαπανών στο πρόγραμμα "Διαύγεια", με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα "Διαύγεια" ως προς την ασάφεια των πραγματικών δαπανών των φορέων, κάτι που δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα. »Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου δεν αλλάζει επί της ουσίας την ισχύουσα ρύθμιση όπως αυτή προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο της "Διαύγειας" (Ν.3861/2010). »Επιπρόσθετα, για την ενίσχυση του προγράμματος "Διαύγεια" στο σχέδιο νόμου εισάγονται οι εξής νέες ρυθμίσεις: 1.Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου. 2. Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς. »Με εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αφού διαπιστώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον επί του σχεδίου νόμου, παρατείνεται η δημόσια διαβούλευση έως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απάντηση του υπουργού στο αίτημα να δοθούν τα στοιχεία για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών

Απάντηση του υπουργού  Κ. Αρβανιτόπουλου σχετικά με τη διαφάνεια στις μετατάξεις καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια , διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση της Βουλευτού Μαρίνας Χρυσοβελώνη.
Για να δείτε την απάντηση του υπουργού Παιδείας  κάνετε κλικ εδώ
Για να δείτε την ερώτηση κάνετε κλικ εδώ

Δεν υπόκεινται σε κυρώσεις οι εκπαιδευτικοί που καθυστερούν μέχρι 5 ημέρες να αναλάβουν υπηρεσία

Εκπαιδευτικός που, για προσωπικούς λόγους, αναλάβει υπηρεσία μέχρι και 5 ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης της σχετικής πρόσληψης (Δευτέρα 30-09-2013), ήτοι μέχρι και την Παρασκευή 04-10-2013, δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει, αφενός, να ενημερώσει εγκαίρως την οικεία Δ/νση Π.Ε. σχετικά με την πρόθεσή του περί καθυστερημένης ανάληψης υπηρεσίας (και αποστείλει τα σχετικά έγγραφα που ενδεχομένως του ζητηθούν και έχουν να κάνουν με τη διαδικασία τοποθέτησης στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητας της οικείας περιοχής πρόσληψης) και αφετέρου να γνωρίζει ότι ως ημερομηνία πρόσληψης λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που πραγματικά ανέλαβε υπηρεσία ο εκπ/κός.
Τα παραπάνω αναφέρει έγγραφη απάντηση του υπουργείου Παιδείας σε επιστολή διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων.
Ειδικότερα η απάντηση έχει ως εξής:
H AΠΑΝΤΗΣΗ
Σε απάντηση του από 24-09-2013 εγγράφου σας με θέμα «Διαμαρτυρία Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων σχετικά με την Α΄ Φάση τοποθετήσεων αναπληρωτών κλάδου ΠΕ32» αναφορικά με το ζήτημα των ημερομηνιών ανάληψης υπηρεσίας, σας ενημερώνουμε ότι η διήμερη προθεσμία ανάληψης υπηρεσίας από 1 Οκτωβρίου έως και 2 Οκτωβρίου 2013 (κατόπιν της επανάληψης της ροής των προσλήψεων), δόθηκε με προφανή σκοπό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό από τις οικείες Δ/νσεις Π.Ε. η διαδικασία τοποθέτησης των εκπ/κών στις σχολικές μονάδες, προκειμένου αυτοί να αναλάβουν υπηρεσία εκεί.
   Σε κάθε περίπτωση, όμως, ουδεμία πρόθεση υφίστατο ή υφίσταται από την Υπηρεσία μας περί καταστρατήγησης των κείμενων διατάξεων της παρ.17 του άρθρου 59 του Ν.3966/2011 περί κυρώσεων αναπληρωτών εκπ/κών (σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης). Άλλωστε η εν λόγω διάταξη έχει μνημονευθεί ρητώς και στη σχετική εγκύκλιο πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών εκπ/κών [βλ. σχετικά την παρ.5 του Κεφ. Β΄ ΚΩΛΥΜΑΤΑ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ του Μέρους Α΄ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΣΙΟ της αριθμ. 111192/Δ1/09-08-2013 (ΑΔΑ: ΒΛΩΛ9-9ΞΡ) σχετικής εγκυκλίου].
   Ως εκ τούτου, εκπ/κός που, για προσωπικούς λόγους, αναλάβει υπηρεσία μέχρι και 5 ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης της σχετικής πρόσληψης (Δευτέρα 30-09-2013), ήτοι μέχρι και την Παρασκευή 04-10-2013, δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει, αφενός, να ενημερώσει εγκαίρως την οικεία Δ/νση Π.Ε. σχετικά με την πρόθεσή του περί καθυστερημένης ανάληψης υπηρεσίας (και αποστείλει τα σχετικά έγγραφα που ενδεχομένως του ζητηθούν και έχουν να κάνουν με τη διαδικασία τοποθέτησης στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητας της οικείας περιοχής πρόσληψης) και αφετέρου να γνωρίζει ότι ως ημερομηνία πρόσληψης λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία που πραγματικά ανέλαβε υπηρεσία ο εκπ/κός.  
   Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ανωτέρω πληροφορίες χορηγούνται από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας στο σύνολο των εκπ/κών που μεμονωμένα υποβάλλουν σχετικό ερώτημα.
   Αναφορικά με τα λοιπά ζητήματα που μνημονεύονται στο έγγραφό σας, η Υπηρεσία μας επιφυλάσσεται να απαντήσει εντός της προθεσμίας που ορίζεται από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και αποκλειστικά για τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Θέμα: Διαμαρτυρία Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων σχετικά με την Α’ φάση τοποθετήσεων αναπληρωτών κλάδου ΠΕ32
Αγαπητοί Κύριοι,
   Είμαστε αναγκασμένοι να απευθυνθούμε στην ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. σχετικά με την Α’ φάση τοποθετήσεων αναπληρωτών κλάδου Π.Ε.32.
   Δυστυχώς στην επιστολή που είχαμε αποστείλει στο Υπουργείο πριν από ένα μήνα και απευθυνόταν στον Υπουργό κο Αρβανιτόπουλο, τον Υφυπουργό κο Κεδίκογλου και το τμήμα προσωπικού Π.Ε. δεν λάβαμε απάντηση και δυστυχώς εκ νέου βλέπουμε να επαναλαμβάνονται λάθη της περσινής χρονιάς. Στην επιστολή μας ζητούσαμε να κοινοποιηθούν στην ΔΟΕ και στον Σύλλογό μας, τα κενά για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην Ελλάδα, προσπαθώντας να προλάβουμε παραλείψεις περιοχών ή ανισοκατανομή τοποθετήσεων όπως συνέβη πέρσι.
   Φέτος λοιπόν και πάλι από τις περιοχές τοποθέτησης λείπουν παντελώς οι παρακάτω περιοχές: Λάρισα, Τρίκαλα, Άρτα, Κεφαλλονιά, Β΄ Ανατολικής Αττικής, ενώ για πολυπληθείς περιοχές στις οποίες υπάρχουν και λειτουργούν πολλά σχολεία ΕΑΕΠ παρουσιάζεται μειωμένος αριθμός τοποθετήσεων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς θεατρικής αγωγής.
   Είναι δυστυχώς αυτονόητο ότι όπως και πέρσι οι περιοχές αυτές θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής και οι συνάδελφοι (δάσκαλοι και ειδικότητες) που υπηρετούν στα σχολεία αυτά θα πιεστούν αφόρητα να καλύψουν τις ώρες που λείπουν. Οι μαθητές ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας θα αναμένουν την Β΄ φάση του Υπουργείου που φυσικά ως δια μαγείας τα κενά θα «ανοίξουν» και συνάδελφοι των περιοχών αυτών θα έχουν τοποθετηθεί μακριά από τον τόπο διαμονής τους επιβαρύνοντας με έξοδα το οικογενειακό ταμείο.
   Διαμαρτυρόμαστε έντονα για όλα τα παραπάνω και ζητούμε την ανακοινοποίηση στο ορθό του πίνακα τοποθετήσεων για τον κλάδο μας με την προσθήκη των περιοχών και των κενών. Επίσης. Την παράταση της ημερομηνίας παρουσίας των εκπαιδευτικών για ανάληψη υπηρεσίας από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

Πλέον αυτών επιθυμούμε να μας αποσαφηνιστούν τα παρακάτω:
• Μολονότι ο νόμος δίνει περιθώριο παρουσίας στον περιοχή τοποθέτησης για ανάληψη υπηρεσίας 5 ημερών η ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ ορίζει μόνο την Τρίτη 1 Οκτωβρίου για την παραπάνω διαδικασία. Τι θα γίνει με συναδέλφους που δεν έχουν την δυνατότητα να παρουσιαστούν την 1η Οκτωβρίου;
• Ορίζει και πάλι η ανακοίνωση του Υ.ΠΑΙ.Θ.: οι προσλαμβανόμενοι... θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Εξ’ όσων γνωρίζουμε οι τοποθετήσεις γίνονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια και ο διευθυντής εκπαίδευσης τοποθετεί προσωρινά για το ανώτερο χρονικό διάστημα δύο μηνών.
Σε τι αποσκοπεί η συγκεκριμένη αναφορά;
• Η εγκύκλιος του Υπουργείου σχετικά με τους συναδέλφους ΠΕ70 και την λειτουργία του Ολοήμερου σχολείου εκτός του ότι δημιουργεί πλεονασματικά υπεραρίθμους ΠΕ70 και τους οδηγεί εκτός διευθύνσεων εκπαίδευσης που ανήκουν, αφήνει αίωλη την λειτουργία του Ολοήμερου.
• Ποιός θα ορίζεται υπεύθυνος ολοήμερου;
• Οι ώρες σίτισης θα χρεωθούν σε ειδικότητες;
• Στην περίπτωση αυτή θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπολογίζονται στο διδακτικό ωράριο των συναδέλφων.
• Τι σκοπεύει να κάνει το ΥΠΑΙΘ με τα κλασσικού τύπου ολοήμερα;
• Πότε θα τοποθετηθούν συνάδελφοι ειδικοτήτων σε αυτά;
Αναγνωρίζοντας το επείγοντος του θέματος αναμένουμε απάντησή σας σύντομα ώστε να ενημερώσουμε συναδέλφους και ενδιαφερόμενους γονείς.
Για το Δ.Σ. του Π.Ε.ΣΥ.Θ.
Ο Πρόεδρος    Η Γενική Γραμματέας     
Νεόφυτος Παναγιώτου    Βένια Κολοτούρου

«Ψαλίδι» στο εφάπαξ: Υπάρχουν και οι τυχεροί που το γλιτώνουν

Από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μειώσεων

Περίπου 13.000 ασφαλισμένοι θα προλάβουν να πάρουν εφάπαξ μέχρι το τέλος του έτους και να αποφύγουν νέες παρεμβάσεις στο βοήθημα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», πρόκειται για ασφαλισμένους που είναι στην... αναμονή έως και δύο χρόνια για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης από τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 9.690 άτομα θα πάρουν εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στον ασφαλιστικό φορέα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από Ιανουάριο έως και Αύγουστο του 2012.

Περίπου 700 εφάπαξ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους σε ασφαλισμένους των ΔΕΚΟ και είναι στην αναμονή ακόμα και για 15 μήνες. Την ίδια στιγμή μέχρι και τους 17 μήνες φτάνει η καθυστέρηση στην καταβολή του εφάπαξ σε όσους καλύπτονται από τα Ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

Οι ασφαλισμένοι που θα πάρουν άμεσα το βοήθημα είναι τυχεροί, καθώς γλιτώνουν τις επερχόμενες περικοπές.

Από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μειώσεων -με την αρχή να γίνεται από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως με το νέο σύστημα θα λαμβάνεται υπόψη μία σειρά από παράγοντες για τον τελικό υπολογισμό του βοηθήματος. Μεταξύ άλλων θα υπολογίζεται η «προίκα» των Ταμείων, τα μηνιαία έσοδα από εισφορές ακόμα και το κύμα φυγής τη συγκεκριμένη χρονιά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ποσό δεν θα είναι σταθερό, αλλά κάθε χρόνο θα υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, τα έτη που καταγράφεται μαζική έξοδος στη σύνταξη θα υπάρχει σημαντική μείωση του εφάπαξ. Παράλληλα οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν «ατομικές μερίδες», όπου θα καταγράφεται η πορεία τους. Τα στοιχεία αυτά -σε συνδυασμό με τους παράγοντες που ήδη αναφέρθηκαν- θα οδηγούν στο τελικό ποσό του εφάπαξ.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι τι θα γίνει με τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα εξεταστούν από το 2014 και μετά.

UNESCO προς Λονδίνο: Η Αθήνα θέλει πίσω τα Μάρμαρα

Σε μια σημαντική στιγμή για την εξέλιξη της προσπάθειας της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα γίνεται η Διεθνής Σύσκεψη των επί μέρους επιτροπών την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα - Η UNESCO απηύθυνε επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ενημερώνοντάς τον για το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα - Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος

Σε μια σημαντική στιγμή για την εξέλιξη της προσπάθειας της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα γίνεται η Διεθνής Σύσκεψη των επί μέρους επιτροπών την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη γενική διευθύντρια της UNESCO τον Ιούλιο στο Παρίσι, κατά την οποία ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την Ιρίνα Μπόκοβα να ασκήσει την προσωπική και θεσμική επιρροή της προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία της Διαμεσολάβησης με τη βρετανική πλευρά, ο κορυφαίος αυτός διεθνής πολιτιστικός οργανισμός απηύθυνε επιστολή προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Ουίλιαμ Χαγκ, τη Βρετανίδα Υπουργό Πολιτισμού κα Μαρία Μίλερ και τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου κ. Ρόμπερτ Νιλ Μακ Γκρέγκορ. Με την επιστολή αυτή οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται επισήμως για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση της διαφοράς που αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που η UNESCO θα ενεργοποιήσει το θεσμό αυτό για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δυο κρατών.

Το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα βρίσκεται σταθερά από το 1987 στην ημερήσια διάταξη κάθε διάσκεψης της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους ή τον Επαναπατρισμό τους σε Περίπτωση Παράνομης Κτήσης.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η Διεθνής Σύσκεψη των επιτροπών που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ θα εκπροσωπηθούν δια των προέδρων τους και άλλων μελών οι εθνικές επιτροπές της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας. Επίσης θα λάβουν μέρος και τα μέλη της ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Μαρμάρων του Παρθενώνα υπό τον πρόεδρο της Χριστόφορο Αργυρόπουλο.

Στη διάρκεια των εργασιών, που θα συντονίσει ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ, θα γίνει ενημέρωση για τα βήματα των επιτροπών από την προηγούμενη συνάντηση των εκπροσώπων τους μέχρι σήμερα, επίσκεψη στην Ακρόπολη και ενημέρωση για τις εργασίες αποκατάστασης που συνεχίζονται στο μνημείο.

Τέλος, είναι αναμενόμενο ότι θα διαμορφωθεί και το νέο πρόγραμμα δράσης εν όψει και της διεθνούς Διακυβερνητικής Διάσκεψης της UNESCO, η οποία θα συνεδριάσει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι.

Ο ρόλος του δασκάλου - μέσω ΕΣΠΑ - στο Ολοήμερο Πρόγραμμα. Ολόκληρη η εγκύκλιος

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

1.000 ευρώ το πρόστιμο για κάθε απόδειξη!

Πρόστιμο τουλάχιστον 1.000 ευρώ και μάλιστα επιτόπου χωρίς πολλές διαδικασίες θα μπορούν να κόβουν είτε οι εφοριακοί, είτε οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, είτε οι αστυνομικοί σε όποιον δεν κόβει αποδείξεις, ή κόβει μικρότερο ποσό.

Το μέτρο συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο του υπουργείου Διοιηκητικής Μεταρρύθμισης το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ αν η αξία της συναλλαγής είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ, ενώ αν υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσό επιβάλλεται πρόστιμο στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.
 
Το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί εντός 20 ημερών αλλιώς ενεργοποιούνται οι διατάξεις για κατασχέσεις.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Αναπληρωτές Π.Ε.και Δ.Ε. σε Π.Π.Σ. (Ανακοινοποίηση στο ΟΡΘΟ)

Η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) προβαίνει σε ανακοίνωση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων (ΕΠ.Ε.Σ.) των Π.Π.Σ. προς τους Αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πλήρωση των λειτουργικών κενών των εν λόγω σχολικών μονάδων για το διδακτικό έτος 2013-2014, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 48 του ν. 3966/2011, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4186 και ισχύει.
 
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση μέχρι και την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013.
 
 
 

Το ΦΕΚ με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στο Δημοτικό, Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο και Λύκειο

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΟ 2013-2014

Δ/νση Π.Ε. Ιωαννίνων την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013 ''Πρόσκληση εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ32 και ΠΕ18.41 για υποβολή δήλωσης τοποθέτησης''

Καλούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ32 και ΠΕ18.41 να προσέλθουν στα γραφεία της Δ/νσης Π.Ε. Ιωαννίνων την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013 για να υποβάλλουν δήλωση τοποθέτησης.

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ από ΔΟΕ

 
Αρ. Πρωτ. 245 Αθήνα 2/10/2013
Προς
1. Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
2.  Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
3. Μ.Μ.Ε.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  -  ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει, δίχως να πτοείται στο ελάχιστο από τις διαμαρτυρίες και τις φωνές απελπισίας των εκπαιδευτικών που δοκιμάζονται από την ανάλγητη τακτική του, τις παλινωδίες στο θέμα αποσπάσεων και πρόσληψης εκπαιδευτικών.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, το βράδυ της Παρασκευής 27/9/13, ν' αρνηθεί την απόσπαση ακόμη και σε συναδέλφους με τεράστια προβλήματα  υγείας και αφού άνοιξε άλλον ένα κύκλο  αδικίας με το να διενεργεί, τις όποιες, αποσπάσεις όχι με βάση τα μόρια αλλά με το διαχωρισμό των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε πλεονασματικές και μη, προχώρησε στην πρόσληψη αναπληρωτών.
Προχώρησε στην πρόσληψη αναπληρωτών σε περιοχές όπου πριν λίγο είχε αρνηθεί να αποσπάσει εκπαιδευτικούς παραβιάζοντας κάθε έννοια λογικής και δικαίου.
Είχε προηγηθεί βέβαια η απίστευτη διαδικασία της πρόσληψης αναπληρωτών σε πλήρη αναντιστοιχία του αριθμού των προσλήψεων με τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές με πληθώρα αναπληρωτών οι οποίοι στη συνέχεια μετακινήθηκαν. Αλλά δε σταμάτησε εκεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.
Λίγες ημέρες μετά το διασκορπισμό εκατοντάδων μόνιμων δασκάλων εκτός του ΠΥΣΠΕ της οργανικής τους  με το αιτιολογικό ότι «πλεόναζαν» (ελέω του εγγράφου του Υπουργού για τον αριθμό δασκάλων στα Ολοήμερα) το Υπουργείο Παιδείας απέδειξε περίτρανα την αναλγησία που διέπει τις ενέργειές του και τη στόχευσή του στη μετατροπή των εκπαιδευτικών σε ευέλικτο προσωπικό  προς μετακίνηση.
Προχώρησε στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω ΕΣΠΑ για τη στελέχωση των Ολοήμερων Σχολείων.
Στις ίδιες θέσεις απ' όπου οι «πλεονάζοντες» απομακρύνθηκαν έρχεται τώρα το Υπουργείο και τοποθετεί αναπληρωτές εκπαιδευτικούς!!!
Είναι ολοφάνερη η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να χτυπήσει τη σταθερή και μόνιμη εργασία και στο χώρο της εκπαίδευσης. Είναι ολοφάνερη η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει τη δημόσια εκπαίδευση και τους λειτουργούς της.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για τις ολέθριες ενέργειες της, τις οποίες αντιπαλεύει και θα συνεχίσει να αντιπαλεύει με κάθε συνδικαλιστικό και έννομο μέσο.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ έστω και τώρα, να διενεργήσει ένα πραγματικό κύκλο αποσπάσεων στα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν. Την καλεί, επίσης, να «αποχαρακτηρίσει» τους εκπαιδευτικούς που χαρακτήρισε «πλεονάζοντες», αφού από τις προσλήψεις αναπληρωτών φαίνεται ότι δεν ήταν όπως από την αρχή υποστήριξε η Δ.Ο.Ε. και να άρει, επιτέλους, όλες τις αδικίες.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ από ΔΟΕ

 
Αρ. Πρωτ. 244                       Αθήνα 2/10/2013
Προς
Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
Κοιν.
1.  Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Κύριε Υπουργέ,
                Ένα  μήνα μετά την έναρξη των σχολείων εκατοντάδες τμήματα νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά εξαιτίας της μη διάθεσης των αναγκαίων πιστώσεων για πρόσληψη νηπιαγωγών.
                Είναι χαρακτηριστικό ότι στη β' φάση των προσλήψεων αναληρωτών προσλήφθηκαν μόνο 11 νηπιαγωγοί ενώ τα κενά σε όλη τη χώρα είναι εκατοντάδες.
                Ως αιτιολογία παρουσιάζεται η εξάντληση των πιστώσεων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και η μη διάθεση πιστώσεων απ' το ΕΣΠΑ, ως τώρα.
                Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας καλεί να προχωρήσετε άμεσα στη χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων για την πρόσληψη νηπιαγωγών ώστε να καλυφθουν όλα τα υπάρχοντα κενά.