Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Η εφορία μπλοκάρει 150.000 εκκαθαριστικά

Μάταια περίμεναν το εκκαθαριστικό της εφορίας περίπου 150.000 φορολογούμενοι, καθώς οι δηλώσεις τους έχουν τσεκαριστεί για έλεγχο και δεν πρόκειται να ξεμπλοκαριστούν εάν δεν σπεύσουν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που τους ζητούνται με ηλεκτρονικά μηνύματα το τελευταίο διήμερο.
Η καταληκτική προθεσμία που τους δίδεται είναι η 26η Σεπτεμβρίου, αν και το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι οι έλεγχοι στις δηλώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 16 του μηνός.
«Κατά την εξέταση των στοιχείων που δηλώσατε με τη δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2013, προέκυψε η ανάγκη ελέγχου των παραστατικών που πιστοποιούν την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να προσκομίσετε ή να αποστείλετε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή εκτύπωση της δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος, μέχρι 26.9.2013. Σε αντίθετη περίπτωση η δήλωσή σας θα προωθηθεί για έλεγχο». Αυτό αναφέρει το μήνυμα που λαμβάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι ή αντικρίζουν μπαίνοντας με τους κωδικούς τους στο taxisnet για να δουν τι απέγινε η δήλωσή τους.
Μετά τις νέες προσκλήσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε επιπλέον 150.000 φορολογουμένους για να καταθέσουν δικαιολογητικά για όσα δήλωσαν στο Ε1, πληθαίνουν οι ουρές στις εφορίες, καθώς τα χρονικά περιθώρια που δίδονται τόσο σε αυτούς όσο και στους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. να ελέγξουν τα στοιχεία είναι ασφυκτικά.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαχειριστούν σωστά τα χρονικά περιθώρια που έχουν και παράλληλα να ελπίζουν στην κατανόηση του εφόρου ώστε να τους δεχθεί εκπρόθεσμα χωρίς πρόστιμο, ή να βάλουν τα δικαιολογητικά σε έναν φάκελο και να τα ταχυδρομήσουν με συστημένη αλληλογραφία προς την εφορία, για να προλάβουν τυπικά τις προθεσμίες, χωρίς να ταλαιπωρούνται και να χάνουν χρόνο στις ουρές.
Για τις ημερομηνίες, πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί το εξής: στον νόμο 4183/2013 (ΦΕΚ 186Α 11/9/2013), προστέθηκε διάταξη που ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία τη 16η Σεπτεμβρίου για την προσκόμιση των δικαιολογητικών, για όσους φορολογούμενους έως την 30η Αυγούστου είχε εκδοθεί ειδοποίηση από τη ΓΓΠΣ, κατά την υποβολή της δήλωσής τους. Προφανώς, πρόκειται για διαφορετική «ομάδα» φορολογουμένων που έλαβε ειδοποιητήριο για έλεγχο νωρίτερα, ενώ όσοι έλαβαν το τελευταίο διήμερο πάνε για τις 26 Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, και επειδή γύρω από το θέμα έχει υπάρξει σύγχυση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν για την καταληκτική γι' αυτούς ημερομηνία και στη συνέχεια να ταχυδρομήσουν ή να σπεύσουν στην εφορία με τα δικαιολογητικά.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

400 ευρώ επιπλέον φόροι το 2014 για κάθε πολίτη

Πάνω από 3.400 εύρω κατά μέσο θα κληθούν να πληρώσουν για άμεσους φόρους το 2014 οι 5.725.000 φορολογούμενοι, με  βάση το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί στην Τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα

Πάνω από 3.400 ευρω κατά μέσο θα κληθούν να πληρώσουν για άμεσους φόρους το 2014 οι 5.725.000 φορολογούμενοι, με  βάση το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που α παρουσιαστεί στην Τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα. Σε σχέση με φέτος δηλαδή θα πληρώσουν και 400 ευρω περισσότερα σε σχέση για φόρους και χαράτσια που έχουν εμπνευστεί κυβέρνηση και τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού έχει τεθεί ο φιλόδοξος στόχος να εισπραχθούν 19,5 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους εισοδήματος και περιουσίας (δηλαδή φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και χαράτσια στα ακίνητα κλπ ) έναντι 17,5 δισ. που αναμένεται να εισπραχτούν φέτος. Και αυτό χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να κλείσει τυχόν «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού.
Οι αυξημένοι φόροι επιδιώκεται να εισπραχθούν με ανατροπή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, αφού από το 2014:
- καταργείται η κλίμακα στην φορολογία εισοδήματος που ισχύει σήμερα για όλα τα φυσικά πρόσωπα
- εισάγεται ένα νέο σύστημα, τεσσάρων ταχυτήτων, με το οποίο φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν διαφορετικούς φόρους, αναλόγως της προέλευσης των εισοδημάτων τους.
- οι φόροι στο νέο φορολογικό καθορίζονται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος.
Με το νέο σύστημα, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες και εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους με προστατευόμενα τέκνα Έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους θα πληρώνουν φόρο με συντελεστές 26% έως και 40%, ενώ  εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.550 ευρώ και βαρύνονται με 1 ή περισσότερα τέκνα, θα πληρώνουν σημαντικά αυξημένους φόρους από το 2014.
Το 2014 οι φόροι για τα εισοδήματα του 2013 θα εκκαθαριστούν χωρίς αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που αν τα έσοδα προέρχονται από την ατομική άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, από γεωργική δραστηριότητα και από την εκμετάλλευση ακινήτων. Τα έσοδα αυτά φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 26%, 13% και 10% αντίστοιχα. Από το 2014 και μετά ο χαμηλός συντελεστής 10% για τα ενοίκια θα αυξηθεί, μάλιστα, στο 11%, για έσοδα έως 12.000 ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Γιατί γιορτάζουμε την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού;

Στις 14 Σεπτεμβρίου σύμπασα η Ορθοδοξία τιμά τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «καύχημά» Της και η «δόξα» Της. Η εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης καθιερώθηκε ίσως από τον ίδιο τον Μέγα Κωνσταντίνο, κατά προτροπή προφανώς της μητέρας του αγίας Ελένης, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα, γύρω στο 330.
Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους. Οι επιστολές του αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία στα οποία εξαίρεται ο ρόλος του Σταυρού για τη σωτηρία του κόσμου.
Το γεγονός ότι οι κατακόμβες είναι γεμάτες από χαραγμένους σταυρούς αποδεικνύει ότι οι διωκόμενοι χριστιανοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους τύπους του αδίκως παθόντος Κυρίου Ιησού Χριστού. Το ιερό αυτό σύμβολο τους εμψύχωνε και τους έδινε τη δύναμη του μαρτυρίου.

Η θαυματοποιός δύναμη του Σταυρού
Η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη. Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, ημέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια.
Ήταν η 28η Οκτωβρίου 312. Από εκείνη την ώρα έδωσε διαταγή το σημείο αυτό να γίνει το σύμβολο του στρατού του. Ο εχθρός κατατροπώθηκε και ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτωρ του απέραντου κράτους. Δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι η δύναμη του Σταυρού του είχε χαρίσει αυτή την περήφανη νίκη, γι’ αυτό προσέγγισε τον χριστιανισμό.

Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού
Το 326 αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους η ευσεβής χριστιανή μητέρα του αγία Ελένη, όπου άρχισε το κτίσιμο λαμπρών ναών. Επίκεντρο ήταν ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου.
Στο σημείο εκείνο ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε κτίσει το 135, κατά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ, ναό της Αφροδίτης. Η αγία Ελένη επιδόθηκε σε προσπάθειες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.
Η πιστή βασιλομήτωρ, με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα.

Η επανάκτηση του Τιμίου Σταυρού
Την αγία αυτή ημέρα εορτάζουμε και την δεύτερη ύψωση. Στα 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους.
Λόγω των θαυμάτων που επιτελούνταν χάρη στον Τίμιο Σταυρό οι Πέρσες τον θεώρησαν μαγικό και γι’ αυτό τον φύλασσαν και τον προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα!
Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.
Η εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι’ αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία.
Έτσι διασώθηκαν μέχρι σήμερα πολλά τεμάχια, τα οποία φυλάσσονται ως τα πολυτιμότερα κειμήλια.

Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ενημέρωση για νέα εγκύκλιο μετατάξεων, αποσπάσεις/πίνακες/προσλήψεις ειδικής αγωγής κ.α. του αιρετού Δ.Μπράτη

Από την σελίδα του Δημήτρη Μπράτη στο Facebook
ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
1.ΚΥΣΠΕ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ.ΤΗ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ,ΠΙΘΑΝΗ Β ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ,ΕΦΟΣΟΝ ΒΓΕΙ Ο Β ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ. 

2.ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ(ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΘΑ ΒΓΕΙ ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ 1200 ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
 
3.ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ.
 
4.ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ.ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ.
 
5.ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Β ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΚΑΝ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 12/9/2013 από ΔΟΕΑριθμ.Πρωτ. 150                                 Αθήνα 12/9/2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  12/9/2013

            Το Δ.Σ. της  Δ.Ο.Ε,  στη σημερινή του ανοιχτή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας  Προέδρων των  Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και αφού έλαβε υπόψη του τις αποφάσεις και τις απόψεις που κατατέθηκαν αποφάσισε τα παρακάτω:
  • Πραγματοποίηση παραστάσεων διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης Π.Ε., την Παρασκευή 13/9/2013, ενάντια στις απαράδεκτες και αντιεκπαιδευτικές μεθοδεύσεις του ΥΠΑΙΘ που οδηγούν στη διάλυση του ολοήμερου σχολείου και μετατρέπουν χιλιάδες εκπ/κούς σε "πλεονάζον", ευέλικτο προσωπικό σε κατάσταση κινητικότητας.
  • Τη Δευτέρα 16/9/13, πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων της ΟΛΜΕ, κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν (κεντρικό συλλαλητήριο ΟΛΜΕ, Αθήνα, 12.00).
  • Τη στήριξη και διεύρυνση των δράσεων που είχε αποφασίσει το Δ.Σ. από τις 2/9/2013 με κέντρο την πανυπαλληλική 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.
  • Το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, 2η ημέρα της απεργίας, πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων Εκπ/κων Π.Ε. για να αποφασισθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (οι αποφάσεις θα σταλούν στο email ή στο φαξ της Δ.Ο.Ε. ώστε να γίνει εκτίμηση για τη συνέχεια).

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

       Ο Πρόεδρος                                             Ο Γενικός Γραμματέας

Χαράλαμπος Κόκκινος                                 Θανάσης Κικινής

Οι εκπαιδευτικοί που έκαναν μετάταξη δε μπορούν να πάρουν μέρος στην απεργία της ΟΛΜΕ

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ μπορούν να συμμετάσχουν ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτοί που είναι αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες ή έχουν διατεθεί μερικώς ή ολικώς σε άλλη βαθμίδα, εκτός από όσους έχουν κάνει μετάταξη.
Την παραπάνω διευκρίνιση κάνει με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

Διευκρινίσεις για την άδεια άνευ αποδοχών

Θέμα: «Διευκρινίσεις για την άδεια άνευ αποδοχών »  
Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στις υπηρεσίες μας σχετικά με τη δυνατότητα διακοπής ή ανάκλησης των αδειών άνευ αποδοχών οι οποίες χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 περ. Ε΄ του Ν.1566/1985(ΦΕΚ 167 τ. Α΄), θέτουμε υπόψη σας ότι αρμόδιο όργανο για την εξέταση των σχετικών αιτημάτων είναι εκείνο που χορήγησε την άδεια.
Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι οι εν λόγω άδειες χορηγούνται κάθε φορά μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, έχουμε την άποψη ότι για τη διακοπή τους θα πρέπει να συντρέχουν ειδικοί λόγοι, οι οποίοι θα πρέπει να εξετάζονται σε σχέση με τις ανάγκες και το συμφέρον της Υπηρεσίας.
  
  Η ΑΝ.ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ

Η αλήθεια για την λειτουργία των 1165 ολοήμερων σχολείων

Εύλογη ανησυχία για το ωράριο λειτουργίας αλλά και τη διδασκαλία των μαθητών. Τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση , τι απαντά η κυβέρνηση

Προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των ολοήμερων σχολείων και νηπιαγωγείων διαπίστωσαν πολλοί γονείς και μαθητές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιοχές οι μαθητές έχουν αίθουσα και βιβλία αλλά δεν έχουν εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εύλογη ανησυχία για το ωράριο λειτουργίας αλλά και τη διδασκαλία των μαθητών.

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας συνολικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υπάρχουν 5.246 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ η εφημερίδα «Αυγή» υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι θα κλείσουν ουσιαστικά 1165 ολοήμερα σχολεία τα οποία δε θα μπορούν να λειτουργήσουν με διευρυμένο πρόγραμμα λόγω έλλειψης δασκάλων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν καλυφθεί τα κενά που υπάρχουν και ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα ολοήμερα σχολεία, ο αριθμός των οποίων μάλιστα έχει αυξηθεί εφέτος σε σχέση με πέρυσι.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στο protothemaonline ότι: «Σε κάθε πρωινό σχολείο, κάθε νηπιαγωγείο έχουμε τοποθετήσει ήδη από έναν δάσκαλο και περιμένουμε να δούμε πόσα παιδιά θα δηλώσουν για τα ολοήμερα σχολεία μέχρι την Παρασκευή - Δευτέρα, ώστε έχοντας το συνολικό νούμερο να τοποθετήσουμε και τους υπολοίπους που χρειάζονται για να καλυφθούν πλήρως και τα ολοήμερα.  Τα  οποία άλλωστε φέτος εμείς έχουμε αυξήσει. Φέτος λοιπόν, όταν εξορθολογήσαμε το σύστημα και δεν κάναμε αυτές τις αποσπάσεις  αφενός καλύψαμε τα κενά αφετέρου μειώσαμε τη σπατάλη του Δημοσίου. Οι συνδικαλιστές βεβαίως έχασαν όλη αυτή την δυνατότητα να κάνουνε ρουσφέτια. Όχι μόνο οι συνδικαλιστές, για να λέμε τα πράγματα αλλά και οι πολιτικοί».

«Πακέτο» τέλη κυκλοφορίας και φόρος πολυτελείας

Υπέρογκα χαράτσια θα κληθούν να πληρώσουν το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι περισσότεροι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να τους υποχρεώσει να εξοφλήσουν μαζί τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Ουσιαστικά, χιλιάδες κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες πάνω από 1.928 και μέχρι 4.700 κυβικά εκατοστά θα υποχρεωθούν να καταβάλουν στο τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους, συνολικά ποσά φόρων που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ καθώς θα φορολογηθούν εις διπλούν, με τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης!

Ειδικότερα οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα κληθούν να πληρώσουν εντός του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου:

• Τα «τσουχτερά» τέλη κυκλοφορίας του έτους 2014 τα οποία ξεκινούν από 660 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 1.320 ευρώ για όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μέχρι 31/10/2000.• Το νέο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος ξεκινά από 287 ευρώ για Ι.Χ. κυβισμού από 1.929 κ.εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για Ι.Χ. κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 5 ετών και φθάνει τα 3.820 ευρώ για Ι.Χ. 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι πέντε ετών.Ο φόρος πολυτελείας θα επιβληθεί σε όλα τα Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κ. εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών. Θα υπολογιστεί με συντελεστή 5% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, που ισχύουν φέτος για τα Ι.Χ. με κινητήρες μέχρι 2.500 κ. εκ. και με συντελεστή 10% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης που ισχύουν για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.εκ.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Παράταση στις προθεσμίες για το έντυπο Ε9

Παρατείνονται οι προθεσμίες για το έντυπο Ε9, οι οποίες έληγαν την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, καθώς συνεχίζονταν και σήμερα τα προβλήματα με την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:
- Παρατείνεται έως και την 20η Σεπτεμβρίου, η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.
- Παρατείνεται έως και τη 14η Οκτωβρίου, η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.

Λύση - ανάσα για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Προβλέπεται το εφάπαξ να υπολογίζεται με το νέο μαθηματικό τύπο όχι αναδρομικά αλλά από την 1/1/2014 και για όσα χρόνια παραμείνει στην υπηρεσία του ο υπάλληλος

Η εφαρμογή διπλού συστήματος υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων είναι το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας  προκειμένου να μην μειωθεί δραματικά το ύψος  της παροχής.
Η σχετική υπουργική απόφαση   έχει καθυστερήσει  καθώς  οι αναλογιστές δυσκολεύονταν να καταλήξουν σε ένα μαθηματικό τύπο που να «κουρεύει» το εφάπαξ  κατά 10%- 20% χωρίς όμως να το εξαερώνει.  Σε πολλές περιπτώσεις για παράδειγμα το εφάπαξ δε θα ξεπερνούσε για όποιον έβγαινε στη σύνταξη το 2014 τα 5000 ευρώ.
Η εναλλακτική πρόταση που συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση με στελέχη του ΠΑΣΟΚ,  προβλέπει το εφάπαξ να υπολογίζεται με το νέο μαθηματικό τύπο όχι αναδρομικά αλλά από την 1/1/2014 και για όσα χρόνια παραμείνει στην υπηρεσία του ο υπάλληλος. 
Δηλαδή αν βγει στη σύνταξη το 2018, μετά από 27 χρόνια υπηρεσίας ,με το νέο σύστημα θα υπολογιστούν οι εισφορές των 4 τελευταίων ετών. 
Αυτός ο μόνο δρόμος «σωτηρίας » για 45.000 δημοσίους υπαλλήλους που εκτιμάται ότι  έχουν καταθέσει αιτήσεις από τα μέσα του 2012 και μετά.  Απαραίτητη προϋπόθεση  η πρόταση να γίνει δεκτή και από την Τρόικα η οποία έχει ορίσει ως μνημονιακή μας υποχρέωση την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ από την 1/1/2014. Να σημειώσουμε ότι το εφάπαξ του δημοσίου έχει ήδη υποστεί δύο φορές μείωση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. (Αφορούσαν και  όσους είχαν καταθέσει τις αιτήσεις συνταξιοδότησης μέσα στο 2010 ).
Σύμφωνα με τα  στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, αυτή την περίοδο διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις που κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2011 και μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι θα έχουν πληρωθεί όσοι  είχαν καταθέσει αιτήσεις μέχρι τον Μάιο του 2012.

Τέλος τα μετρητά στην εφορία

Με στόχο να μειωθούν οι ουρές στις εφορίες με εντολή της Γ.Γ. εσόδων καταργούνται οι πληρωμές με μετρητά στις εφορίες. Πλέον μόνο με κάρτα ή με επιταγή θα πληρώνουν τις οφειλές τους οι πολίτες.

Πλέον όσο μικρή και αν είναι η πληρωμή στην εφορία θα πρέπει να γίνεται είτε με επιταγή, είτε με πιστωτική κάρτα. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να εξοφλούν στις τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ με τον ειδικό κωδικό που θα υπάρχει στις φορολογικές δηλώσεις.
Με τον κωδικό οφειλής οι πολίτες θα μπορούν να πληρώσουν στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ μέρος ή ολόκληρη την οφειλή και κάπως έτσι τα Ταμεία των εφοριών ανήκουν στο παρελθόν.

Διπλό χαράτσι στα αυτοκίνητα – Φοροσόκ για όσους έχουν δίλιτρα!

Από 947 ως και πάνω από 5.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κυβισμό από 1.928 ευρώ και πάνω. Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας θα έχουν να πληρώσουν ως τα τέλη του χρόνου και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων άνω των 1.928 κυβικών με άδεια κυκλοφορίας πριν τις 31/10/2010 θα πληρώσουν τέλη από 660 ως και 1.320 ευρώ.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να καταβάλουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που 287 ευρώ για αυτοκίνητα 1.929 ευρώ και με ηλικία από πέντε ως δέκα έτη, 1.780 ευρώ για τα αυτοκίνητα 3.000 κυβικών μέχρι πέντε ετών ή 3.820 ευρώ για ένα αυτοκίνητο 4.700 κυβικών με παλαιότητα ως πέντε έτη.

Έτοιμος ο φόρος ακινήτων – Μπαίνει σε διαβούλευση άμεσα

Όλα δείχνουν, τουλάχιστον αυτό λένε οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ότι ακόμη και σήμερα ο νέος φόρος των ακινήτων που θα αντικαταστήσει ΦΑΠ και χαράτσι μέσω ΔΕΗ θα δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

Ο νέος φόρος των ακινήτων είναι από τα προαπαιτούμενα σε ετούτη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες. Οι τροϊκανοί δεν πρόκειται να ανάψουν το πράσινο φως εάν δεν δουν έτοιμο και ψηφισμένο τον νέο νόμο για τη φορολογία των ακινήτων
Ο νέος φόρος αναμένεται να περιλαμβάνει αντί 9, 33 διαφορετικούς συντελεστές και προοδευτικότητα στη φορολόγηση βασισμένη σε κλίμακες που θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό και θα φτάνουν ακόμη και τα 23 ευρώ.
Βασική διαφορά με τον ΦΑΠ είναι ότι το κάθε ακίνητο θα υπολογίζεται ξεχωριστά και όχι στο σύνολο της περιουσίας.
Επίσης θα αφορά σε όλα τα ακίνητα από την πρώτη κατοικία, μέχρι αγροτεμάχια, εκτός σχεδίου οικόπεδα, ξενοίκιαστα σπίτια και καταστήματα κλπ.
Το υπουργείο υπολογίζει ότι ο νέος φόρος θα πρέπει να επιφέρει έσοδα ύψους 4κ,1 δισ. ευρώ στα Ταμεία του Κράτους και έτσι οι εξαιρέσεις ελαχιστοποιούνται.

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη;

Ανήκετε σε εκείνους που θεωρούν την Παρασκευή και 13 γρουσούζικη μέρα; Που φοβούνται τις μαύρες γάτες; Είναι η Παρασκευή και 13 η χειρότερη μέρα ή όχι; Πως προέκυψε;

Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι μια μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία.
Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.
Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και Παρασκευήδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriphobia) καθώς και η τρισκαιδεκαφόβια (triskaidekaphobia), δηλαδή φοβία ενός ανθρώπου για την συγκεκριμένη ημέρα.
ΟΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ
Δύο είναι οι βασικές δοξασίες που στηρίζουν τον μύθο της Παρασκευής και 13.
Αρχικά στη Βίβλο, βλέπουμε το δεκατρία να εμφανίζεται στο Μυστικό Δείπνο καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτόν. Εξάλλου, Παρασκευή ήταν η μέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός.
Εν τω μεταξύ, πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των Ναϊτών ιπποτών.
Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.

ΟΙ ΜΥΘΟΙ
Στη φιλολογία των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής:
-Η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου.
-Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Επιπλέον, Βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με τίτλο: «Πόσο κακή για την υγεία σου, είναι η Παρασκευή και 13;».
Η έρευνα δημοσιεύθηκε το 1993 στο επιστημονικό περιοδικό Medical Journal και είχε ως στόχο ν' αποτυπώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας, της συμπεριφοράς και της δεισιδαιμονίας σχετικά με την Παρασκευή και 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά των ατυχημάτων με αυτοκίνητο σε δύο διαφορετικές ημέρες - Παρασκευή 6 του μηνός και Παρασκευή και 13 - σε μία περίοδο μερικών χρόνων.
Η διαπίστωση των επιστημόνων ήταν πως την ημέρα εκείνη, μειώνονταν ο αριθμός των ατόμων, που επέλεγαν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, ωστόσο, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, ήταν σαφώς μεγαλύτερος.

Νέο σύστημα επιλογής διευθυντών στο Δημόσιο – Τα κριτήρια και τα μόρια

Ένα πάγιο σύστημα επιλογής των στελεχών του δημοσίου, των τμηματαρχών των διευθυντών και των γενικών διευθυντών, επεξεργάζεται η κυβέρνησης και όλα δείχνουν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μετά τις απανωτές μειώσεις των μισθών τα οικονομικά οφέλη των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο για χιλιάδες υπαλλήλους να διεκδικήσουν μια από τις θέσεις.
Ένας τμηματάρχης αμείβεται με 2.000 ευρώ επιπλέον, ένας διευθυντής με 400 ευρώ επιπλέον και με 900 επιπλέον ευρώ ένας γενικός διευθυντής.

Τα μόρια
Ο βαθμός του πτυχίου πολλαπλασιάζεται επί 25
200 μόρια αποκτά ο υπάλληλος που έχει διδακτορικό συναφές με το αντικείμενό του
100 μόρια για διδακτορικό σε άλλο αντικείμενο
160 μόρια για συναφή με το αντικείμενο εργασίας μεταπτυχιακό τίτλο
180 μόρια για αποφοίτηση από σχολή δημόσιας διοίκησης
80 μόρια για μεταπτυχιακό σε άλλο γνωστικό αντικείμενο
80 μόρια για άριστη, 50 για μέτρια και 30 για μέτρια γνώση ξένης γλώσσας.
10 μόρια για κάθε έτος προϋπηρεσίας
Έως 380 μόρια για προϋπηρεσία σε διευθυντική θέση
Έως 200 μόρια για προϋπηρεσία σε θέση τμηματάρχη
300 μόρια από υπηρεσιακή αξιολόγηση
80 μόρια για συγγραφικό έργο
70 μόρια από έπαινο

Παράσταση διαμαρτυρίας από το Δ.Σ. & κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης αύριο Παρασκευή 13/9/2013 στις 14:00΄

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  
     ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα,  12-09- 2013
Αρ. Πρωτ.: 10
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ : Μέλη Συλλόγου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
 Συναδέλφισσες –οι
Το ΔΣ του Συλλόγου σας ενημερώνει ότι το ΑΠΥΣΠΕ Ηπείρου συνεδριάζει την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στις 16:00 για τις αναγκαστικές μετακινήσεις συναδέλφων σε άλλους νομούς και καταγγέλλει τις αντιεκπαιδευτικές μεθόδους καλώντας τους συλλόγους διδασκόντων, τα στελέχη της εκπαίδευσης και τα μέλη των ΠΥΣΠΕ να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να αρνηθούν να υπολογίσουν πλεονάσματα κλείνοντας τα ολοήμερα τμήματα. Να μη συμπληρωθούν οι πίνακες που αποστέλλονται με βάση το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ.
Είναι φανερό ότι το υπουργείο διαλύει το θεσμό του ολοήμερου σχολείου.
Η διαδικασία πρέπει να σταματήσει τώρα.
Σε καιρούς σαν τους σημερινούς που καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια, ο αυτοσεβασμός του εργαζομένου και θριαμβεύουν οι αριθμοί, δε μας μένει τίποτε άλλο παρά η αντίδραση.
Το ΔΣ του Συλλόγου αύριο, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 π.μ. θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης και στη συνέχεια στην
Περιφερειακή Δ/ντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου.
Καλούμε τους συναδέλφους την ίδια ημέρα στις 14:00 σε κατάληψη των γραφείων της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Ηπείρου προκειμένου να μπλοκαριστεί η διαδικασία απομάκρυνσης των συναδέλφων.
Η ώρα της ευθύνης – συνευθύνης έφτασε!
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ19, ΠΕ05, ΠΕ07 ΜΕ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ19, ΠΕ05 και ΠΕ07 που μετατάχθηκαν στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων να υποβάλουν δήλωση προσωρινής τοποθέτησης την Παρασκευή 13-9-2013 μέχρι ώρα 12:00, στα λειτουργικά κενά που φαίνονται στο σχετικό  επισυναπτόμενο αρχείο. Επίσης επισυνάπτεται έντυπο της δήλωσης προσωρινής τοποθέτησης καθώς και αρχείο με τα μόρια όλων των εκπαιδευτικών που μετατάχθηκαν στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων μετά την αναμοριοδότηση των μονάδων συνθηκών διαβίωσης.........

Δάσκαλοι και καθηγητές απεργούν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου

Τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα και συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, Τετάρτη και Πέμπτη, αποφάσισε η ΔΟΕ - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στα Προπύλαια διοργανώνουν ΟΛΜΕ, διοικητικοί των πανεπιστημίων, και εργαζόμενοι σε ΟΑΕΔ, ΙΚΑ , Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής

Κοινή γραμμή πλεύσης «καταστρώνουν» ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, προκειμένου να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις στα σχολεία, λίγες ημέρες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους. 
Η ΟΛΜΕ έχει ήδη ανακοινώσει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η ΔΟΕ αποφάσισε να προχωρήσει τη Δευτέρα σε 3ωρη στάση εργασίας και να συμμετάσχει στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.  Ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι μετά την 48ωρη απεργία θα ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις στις τοπικές ενώσεις δασκάλων για να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου. 
Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε σε 5.246 λειτουργικά κενά μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μίλησε ακόμη για 5.500 εκπαιδευτικούς που βρίσκονται, όπως είπε, σε καθεστώς «ομηρείας», λόγω των επικείμενων αποσπάσεών τους και τόνισε ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 40% και πλέον ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου δασκάλου είναι 640 με 700 ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, που έχει εξαγγείλει απεργία για τις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, κ. Μιχ. Κουρουτός, δήλωσε ότι το θέμα αφορά όλη την κοινωνία και δεν πρόκειται για μια απλή συντεχνιακή διεκδίκηση ενός κλάδου εργαζομένων, αλλά για μια τεράστια υποχώρηση του κράτους πρόνοιας.
Επίσης, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους συλλόγους διδασκόντων, τα στελέχη της εκπ/σης και τα μέλη των ΠΥΣΠΕ να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να αρνηθούν να υπολογίσουν πλεονάσματα κλείνοντας τα ολοήμερα τμήματα.
Η ΔΟΕ ζητεί σε ανακοίνωση της: «Να μη συμπληρωθούν οι πίνακες που αποστέλλονται με βάση το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ» και καλεί τους εκπαιδευτικούς στη συγκέντρωση στην Περιφέρεια Εκπ/σης Αττικής την Παρασκευή 13/9/2013 και ώρα 14.00.
Στην ανακοίνωση της ΔΟΕ επισημαίνεται: «Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας, πιστό σε εκτός νομιμότητας, μεθόδους, έχει αποφασίσει να κρίνει και να θέσει σε μία νέα κινητικότητα πλήθος εκπαιδευτικών, διαλύοντας ταυτόχρονα το θεσμό του ολοήμερου σχολείου».
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει τις αντιεκπαιδευτικές μεθόδους και καλεί τους συλλόγους διδασκόντων, τα στελέχη της εκπ/σης και τα μέλη των ΠΥΣΠΕ να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να αρνηθούν να υπολογίσουν πλεονάσματα κλείνοντας τα ολοήμερα τμήματα. Να μη συμπληρωθούν οι πίνακες που αποστέλλονται με βάση το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ.
Η διαδικασία αυτή να σταματήσει τώρα.
Καλούμε τους συναδέλφους στη συγκέντρωση στην περιφέρεια εκπ/σης Αττικής την Παρασκευή 13/9/2013 και ώρα 14.00. Ανάλογες συγκεντρώσεις να πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιφέρειες εκπαίδευσης.
Στο μεταξύ, κοινή απεργιακή συγκέντρωση οργανώνουν οι Ομοσπονδίες: ΟΛΜΕ, ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας), ΟΑΕΔ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ), ΠΟΣΕ ΙΚΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλ. Εργαζομένων ΙΚΑ), ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής), τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών−βεβαιώσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας

Σύμφωνα με την Αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/24247 (ΦΕΚ 2255Β/2013)
Υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών−βεβαιώσεων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

6. Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
α) Βεβαίωση συνολικής υπηρεσίας υπαλλήλων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
β) Βεβαίωση επιτυχούς ή μη συμμετοχής σε εξετάσεις για την εισαγωγή στην Γ/θμια Εκπαίδευση.
γ) Βεβαίωση βαθμολογίας σε εξετάσεις για την εισαγωγή στην Γ/θμια Εκπαίδευση.
δ) Βεβαίωση εργοδότη και Βεβαίωση απόλυσης για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
ε) Βεβαίωση σπουδών για μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
στ) Πιστοποιητικό σπουδών για μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (για στρατολογία ή άλλη χρήση).
ζ) Βεβαίωση θέσης ευθύνης για υπαλλήλους Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ από ΔΟΕ

 
                      Αθήνα 12/9/2013
Προς
1. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.
 ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας, πιστό σε εκτός νομιμότητας, μεθόδους, έχει αποφασίσει να κρίνει και να θέσει σε μία νέα κινητικότητα πλήθος εκπαιδευτικών, διαλύοντας ταυτόχρονα το θεσμό του ολοήμερου σχολείου.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει τις αντιεκπαιδευτικές μεθόδους και καλεί τους συλλόγους διδασκόντων, τα στελέχη της εκπ/σης και τα μέλη των ΠΥΣΠΕ να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να αρνηθούν να υπολογίσουν πλεονάσματα κλείνοντας τα ολοήμερα τμήματα. Να μη συμπληρωθούν οι πίνακες που αποστέλλονται με βάση το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ.
Η διαδικασία αυτή να σταματήσει τώρα.
Καλούμε τους συναδέλφους στη συγκέντρωση στην περιφέρεια εκπ/σης Αττικής την Παρασκευή 13/9/2013 και ώρα 14.00. Ανάλογες συγκεντρώσεις να πραγματοποιηθούν σε όλες τις περιφέρεις εκπαίδευσης.
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Ο Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
Κόκκινος Χαράλαμπος                         Κικινής Θανάσης 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα κενά είναι δεκάδες και όχι χιλιάδες όπως λένε οι συνδικαλιστές

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν υπάρχει κανένα κενό, ενώ στην Πρωτοβάθμια οι ελλείψεις είναι μερικές δεκάδες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό  Βήμα fm, ενώ σημείωσε: «Αν υπήρχαν τόσα κενά που λένε οι συνδικαλιστές θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες».
Χαρακτήρισε αναξιόπιστα τα στοιχεία περί χιλιάδων κενών στα σχολεία που δημοσιοποιήθηκαν από τους συνδικαλιστές, (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ) και τόνισε πως τα λίγα κενά , είναι αυτά που έχουν προκύψει από ασθένειες εκπαιδευτικών κλπ.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος υπογράμμισε πως η κατάσταση είναι ομαλή στα σχολεία και ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα καλυφθούν τα λίγα κενά.
Για το γεγονός ότι σε ορισμένα σχολεία δεν μοιράστηκαν στους μαθητές τα βιβλία ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι επειδή ξαφνικά ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε και δεν είχε προβλεφθεί για να γίνει η συγκεκριμένη παραγγελία από το ΔΙΟΦΑΝΤΟ , με πρωτοβουλία των Διευθυντών δεν μοιράστηκαν μέχρι να αποσταλούν και ατ υπόλοιπα βιβλία.Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε  ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί  μέχρι άυριο Παρασκευή.
Για τα Ολοήμερα Σχολεία ο υπουργός παιδείας είπε ότι όλα έχουν από ένα δάσκαλο. Αναμένουμε ε τις δηλώσεις των μαθητών για να στείλουμε τις επόμενες 3-4 ημέρες τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του  ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Με δηλώσεις όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , προεξάρχοντος του Α.Τσίπρα καλούς τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ)  ‘ολοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπηρετούν σε σχολικές μονάδες Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων Φυσικής Αγωγής (ΠΕ 11), Αγγλικής Φιλολογίας (ΠΕ 06), Γαλλικής Φιλολογίας (ΠΕ 05), Γερμανικής Φιλολογίας (ΠΕ 07), Μουσικής (ΠΕ 16), Καλλιτεχνικών (ΠΕ 08), Πληροφορικής (ΠΕ 19.20) & Θεατρικών Σπουδών (ΠΕ 32) οι οποίοι υπηρετούν στην Π/θμια Εκπ/ση, δύνανται να υλοποιούν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υλοποιούνται εντός ωρολογίου προγράμματος:
•    με διάχυση σε όλα τα μαθήματα
•    στο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο
•    στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης
Στην ευέλικτη ζώνη αναφέρονται συγκεκριμένα θεματικά προγράμματα που εφαρμόζονται μία ώρα την εβδομάδα, ως εξής:
Α΄ τάξη: Αγωγή Υγείας, Β΄ τάξη: Διατροφικές συνήθειες, Γ΄ τάξη: Κυκλοφοριακή Αγωγή, Δ΄ τάξη: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα αναλάβουν αυτά τα προγράμματα της Ευέλικτης Ζώνης μπορούν τα υποβάλουν εκτός από το Σχολικό Σύμβουλο και στον αντίστοιχο Υπεύθυνο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ενημερώνονται για  επιπρόσθετο υλικό και θεματικές επιμορφωτικές εκδηλώσεις.
Για τα Προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διατίθεται εβδομαδιαίως ένα δίωρο. Για κάθε πρόγραμμα δικαιολογούνται μέχρι δύο ώρες συμπλήρωσης ωραρίου. Η συμπλήρωση αφορά τον/την εκπαιδευτικό που αναλαμβάνει το  Πρόγραμμα ή εναλλακτικά τους δύο εκπαιδευτικούς του προγράμματος, εφόσον το επιτρέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα και το δυναμικό του σχολείου. Για συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες το ανώτατο όριο συμπλήρωσης ωραρίου ορίζεται σε δύο ώρες για κάθε εκπαιδευτικό.
Για όλα τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων την επιστημονική και  καθοδηγητική εποπτεία έχουν οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων & Σχολικών Δραστηριοτήτων.            
Η διαδικασία ανάπτυξης Σχολικών Δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
Με την έναρξη του σχολικού έτους οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων ενημερώνουν τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, για τις δυνατότητες ανάπτυξης και τη μεθοδολογία εφαρμογής προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Στη συνέχεια ο Διευθυντής, σε ειδική παιδαγωγική συνεδρίαση, ενημερώνει σχετικά τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να αναλάβουν την υλοποίηση προγράμματος συγκροτούν εθελοντική μαθητική ομάδα, η οποία μπορεί να αποτελείται:
-  από κανονικό σχολικό τμήμα
-από ομάδα μαθητών /τριών διαφορετικών τμημάτων ή τάξεων
- από μαθητές του σχολείου σε συνεργασία με μαθητές άλλου σχολείου.
Όταν συγκροτηθεί η ομάδα, ο εκπαιδευτικός επιλέγει σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες το θέμα του προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των θεμάτων, υπενθυμίζουμε ότι οι βασικές αρχές που εφαρμόζονται στα προγράμματα των Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι: η διεπιστημονική θεώρηση, η βιωματική προσέγγιση, η ενθάρρυνση της μαθητικής πρωτοβουλίας, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, η ανάπτυξη δημοκρατικού διαλόγου,  η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και οι αρχές της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη.
Μετά την επιλογή του θέματος, ακολουθεί ο σχεδιασμός του προγράμματος που περιλαμβάνει τον τίτλο, τα υποθέματα, τους στόχους, το περιεχόμενο, τη μεθοδολογία, το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης, τις συνεργασίες, τα πεδία σύνδεσης με τα αναλυτικά προγράμματα, το ημερολόγιο προγραμματισμού δραστηριοτήτων και τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτικών και των μαθητών που θα συμμετέχουν. Στη συνέχεια, με τις πληροφορίες αυτές συμπληρώνεται το «Σχέδιο υποβολής προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων».
Τα συμπληρωμένα σχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας ή των σχολικών μονάδων, σε περίπτωση συνεργασίας σχολείων, και στη συνέχεια να υποβληθούν στους Υπευθύνους των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, προκειμένου οι τελευταίοι να εισηγηθούν την έγκρισή τους στην Επιτροπή Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων οφείλουν να παρακολουθούν, να υποστηρίζουν και να αξιολογούν τα υλοποιούμενα προγράμματα ευθύνης τους και μετά από σχετική έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση (ΣΕΠΕΔ) Τμήμα  Β’  και  Δ’ αναλόγως  του  θέματος   του Υ.ΠΑΙ.Θ., να οργανώνουν επιμορφωτικές συναντήσεις, σεμινάρια, ημερίδες, καθώς και να επιμορφώνουν κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην υλοποίηση προγραμμάτων.
Επίσης, οι  Υπεύθυνοι,  στο τέλος της σχολικής χρονιάς, αφιερώνουν για όλες τις δραστηριότητες  ένα διήμερο στην παρουσίαση-προβολή των προγραμμάτων (γιορτές μαθητικής δημιουργίας) σε τοπικό επίπεδο.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: 5.110 θέσεις για Μεταπτυχιακές Σπουδές και 4.890 για Προπτυχιακές

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος , καθορίστηκε ο αριθμός   των παρεχομένων θέσεων για φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΑΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 στις 5.110, οι οποίες κατανέμονται ανά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Μ.Σ.) ως ακολούθως:
Α. Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών
Εκπαίδευση Ενηλίκων (180) − Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας (120)
 –Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας (75)
− Μετα−τυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας (45)
− Σπουδές στην Εκπαίδευση (670)
− Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία (90)
Β. Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας
Διασφάλιση Ποιότητας (370)
 − Διαχείριση Αποβλήτων (280)
− Διαχείριση Τεχνικών Έργων (320)
 – Κατάλυση και Προστασία του Περιβάλλοντος (45)
 − Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Μαθηματικά (60)
− Μεταπτυχιακή Ειδίκευση Καθηγητών Φυσικών Επιστημών (80)
 − Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στα Πληροφοριακά Συστήματα (100)
− Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός έργων Υποδομής (120)
− Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων(140)
 − Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική (35)
 −Σεισμική Μηχανική και Αντισεισμικές Κατασκευές (90)
− Τεχνολογία Υλικού και Λογισμικού (60).
Γ. Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
Διοίκηση Επιχειρήσεων ΜΒΑ (450)
 − Διοίκηση Μονάδων Υγείας (395)
 − Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (400)
 − Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (390)
− Τραπεζική (445)
Δ. Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών
Γραφικές Τέχνες − Πολυμέσα (60)
 − Σχεδιασμός φωτισμού − Πολυμέσα (60)
− Ακουστικός Σχεδιασμός και Πολυμέσα(30)
2) Τον καθορισμό 511 θέσεων (ποσοστό 10%) επιπλέον των ανωτέρω 5.110 θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών για μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ που δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (ΜΔΕ), οι οποίες κατανέμονται αναλογικά στα Π.Μ.Σ.

4.890 οι θέσεις για προπτυχιακές σπουδές στο ΕΑΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15
Υπενθυμίζεται πως με άλλη απόφαση ( ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) Τα που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας καθορίστηκε ο αριθμός   των παρεχόμενων θέσεων  του Ελληνικού Ανοιχτού πανεπιστημίου, στις 4.890 για προπτυχιακές σπουδές για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, ορίζει απόφαση του υπουργείου Παιδείας
Ο αριθμός των  θέσεων κατανέμεται ως εξής:
Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες200
Πληροφορική     1000
Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών  1500
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό 1100
Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό  1000
Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός  90
Με την ίδια απόφαση καθορίζεται  καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και σε ποσοστό 5% επί πλέον του αριθμού παρεχομένων θέσεων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν.3794/2009 (ΦΕΚ 156Α΄) .

Η Προκηρύξεις για τις παραπάνω θέσεις αναμένεται να γίνουν από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Η διαδικασία επιλογής των φοιτητών
Δεδομένου ότι ο αριθμός των παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές είναι συνήθως μικρότερος από τον αριθμό των ενδιαφερομένων να σπουδάσουν, γίνεται, εάν χρειάζεται, ηλεκτρονική κλήρωση των υποψήφιων φοιτητών, με την παρουσία εισαγγελικής αρχής για την εξασφάλιση του αδιάβλητου. Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφίων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, σε μία της Θεσσαλονίκης και σε μία της έδρας του ΕΑΠ
Στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Πρόγραμμα Σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.
Εισάγονται επίσης στο ΕΑΠ φοιτητές - Άτομα με Ειδικές Ανάγκες - σε ποσοστό 3% επιπλέον των καθορισμένων θέσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Σε περίπτωση που σε ένα πρόγραμμα σπουδών οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από το ποσοστό 3% των καθορισμένων θέσεων θα διεξάγεται κλήρωση.
Στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Masters) εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά Πρόγραμμα Σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.
Επιπλέον, μπορεί να καθορίζεται κάθε χρόνο πρόσθετος αριθμός παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού των Τ.Ε.Ι. με προσωποπαγή θέση, τα οποία δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ο αριθμός των θέσεων αυτών δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετήσιου αριθμού των παρεχόμενων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών. Για την επιλογή και την εγγραφή των ενδιαφερομένων στις εν λόγω θέσεις ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και προϋποθέσεις, οι οποίες ισχύουν και για τους υπόλοιπους υποψηφίους που εγγράφονται στα αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ. Το παραπάνω ποσοστό είναι συνολικό και κατανέμεται ανάλογα στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι σε ένα πρόγραμμα, ο αριθμός των θέσεων που αναλογεί στο πρόγραμμα αυτό κατανέμεται ανάλογα σε άλλα προγράμματα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη, κατά το δυνατόν, τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Συμμετοχή φοιτητών στις δαπάνες - Υποτροφίες
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οι φοιτητές για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης καθώς και για τη συμμετοχής τους στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, επιβαρύνονται με την καταβολή οικονομικής συμμετοχής. Συγκεκριμένα:
Από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 όλοι οι φοιτητές του Ε.Α.Π., πρωτοετείς και επανεγγραφόμενοι καταβάλλουν 550 ΕΥΡΩ για κάθε Θ.Ε. και για διάρκεια σπουδών 6 έτη. Μετά το παραπάνω χρονικό διάστημα το ύψος της συμμετοχής θα ευθυγραμμιστεί με εκείνο του εκάστοτε τρέχοντος έτους.
Στα προγράμματα που έχουν εργαστήρια, η οικονομική συμμετοχή του φοιτητή σε καθένα από τα εργαστήρια αυτά, αντιστοιχεί σε μία Θ.Ε.
Για ένα ποσοστό φοιτητών, χορηγείται βάσει οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων υποτροφία μερικής ή ολικής απαλλαγής από την παραπάνω συμμετοχή. Η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών περιγράφεται αναλυτικά στον Κανονισμό Χορήγησης Υποτροφιών
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Οι φοιτητές για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης καθώς για τη συμμετοχή τους στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, επιβαρύνονται με την καταβολή οικονομικής συμμετοχής. Συγκεκριμένα:
Από το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 όλοι οι φοιτητές του Ε.Α.Π., πρωτοετείς και επανεγγραφόμενοι καταβάλλουν 700 ΕΥΡΩ για κάθε Θ.Ε. και για διάρκεια σπουδών 4 έτη. Μετά το παραπάνω χρονικό διάστημα το ύψος της συμμετοχής θα ευθυγραμμιστεί με εκείνο του εκάστοτε τρέχοντος έτους.
Στα μεταπτυχιακά προγράμματα που οδηγούν σε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, η οικονομική συμμετοχή του φοιτητή για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας (παρακολούθηση, συζήτηση δυσκολιών, επικοινωνία με τον διδάσκοντα, διόρθωση κ.ά.) αντιστοιχεί σε μία Θ.Ε.
Για ένα ποσοστό φοιτητών, χορηγείται βάσει οικονομικών, κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων υποτροφία μερικής ή ολικής απαλλαγής από την παραπάνω συμμετοχή.
Η διαδικασία χορήγησης υποτροφιών περιγράφεται αναλυτικά στον Κανονισμό Χορήγησης Υποτροφιών
Οι τίτλοι σπουδών που παρέχει το ΕΑΠ
Το ΕΑΠ παρέχει:
α) Πτυχία 
β) Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters) 
γ) Διδακτορικά Διπλώματα 
δ) Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης  
ε) Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης
 στ) Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θ.Ε.  
Πτυχία
Για την απόκτηση Πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τουλάχιστον 12 Θ.Ε. 
Η εγγραφή των φοιτητών προϋποθέτει την κατοχή τίτλου απόλυσης
Λυκείου ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού. 
Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters)
Για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς γνωστικού αντικειμένου, επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση τεσσάρων τουλάχιστον Θεματικών Ενοτήτων (Θ.Ε.) και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας η διαδικασία εκπόνησης της οποίας ορίζεται από τον Γενικό Κανονισμό Εκπόνησης Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών (ΔΕ). Η Δ.Ε. του Ε.Α.Π., με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων και μετά από εισήγηση της αντίστοιχης Σχολής, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών.
Διδακτορικά Διπλώματα
Για την απόκτηση Διδακτορικού διπλώματος απαιτείται η κατοχή συγγενούς μεταπτυχιακού τίτλου και η συγγραφή διδακτορικής διατριβής. Οι διαδικασίες επίβλεψης της ερευνητικής εργασίας, ελέγχου και έγκρισης της διδακτορικής διατριβής καθορίζονται σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις περί Α.Ε.Ι. και εξειδικεύονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Διδακτορικών Διατριβών του ιδρύματος.
Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης
Απονέμονται στους προπτυχιακούς φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Ε.Α.Π. για να παρακολουθήσουν Πρόγραμμα προπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, το οποίο περιλαμβάνει από 1 έως 11 Θ.Ε.
Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης
Πιστοποιητικό μεταπτυχιακής επιμόρφωσης μπορεί να απονέμεται σε πτυχιούχους ή διπλωματούχους ανώτατης εκπαίδευσης, που έχουν εισαχθεί στο Ε.Α.Π. για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα μεταπτυχιακής επιμόρφωσης συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, που ορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και πάντως μικρότερης εκείνης που απαιτείται για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης. Η Σύγκλητος, με την προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων, εξειδικεύει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιοτήτων ανά πρόγραμμα σπουδών.
Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θ.Ε. 
Παρέχονται σε φοιτητές του ΕΑΠ ύστερα από αίτησή τους και δήλωσή τους ότι δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν κάποιο από τα Προγράμματα Σπουδών, με την προϋπόθεση επιτυχούς εξέτασης σε μια ή περισσότερες Θ.Ε. Για την απονομή πιστοποιητικού παρακολούθησης πρέπει ο φοιτητής να δηλώνει εγγράφως ότι δεν επιθυμεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών στο οποίο φοιτά.

Αιτήσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Από την   Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013 θα υποβάλλονται αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής  περιόδου Νοεμβρίου 2013.
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2013 για τα επίπεδα:
α)  Β  (Β1 «Μέτρια γνώση», Β2 «Καλή γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική και Τουρκική.
β)  Γ (Γ1 «Πολύ καλή γνώση» - Γ2 «Άριστη γνώση») σε ενιαία διαβαθμισμένη εξέταση στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.
γ) Γ1 «Πολύ καλή γνώση» στην Τουρκική γλώσσα.
Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις, υποβάλλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:
    •Αίτηση (μηχανογραφικό δελτίο), στην οποία αναφέρονται η γλώσσα ή οι γλώσσες  και το επίπεδο ή τα επίπεδα στα οποία επιθυμεί να εξετασθεί ο υποψήφιος.
    • Μία πρόσφατη φωτογραφία μικρού μεγέθους.
    • Ένα έντυπο παράβολο δημοσίου, όπως προβλέπεται στην αρ. 56613/ΚΒ/2010 (ΦΕΚ 753Β) Κ.Υ.Α. και συγκεκριμένα:
    α. των 80 ευρώ για τη διαβαθμισμένη εξέταση του επιπέδου Β ,
    β. των 80 ευρώ για το επίπεδο Γ1 της Τουρκικής γλώσσας.
    γ. των 100 ευρώ για τη διαβαθμισμένη εξέταση του επιπέδου Γ, στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική και Ισπανική.
Σε περίπτωση έλλειψης εντύπων παραβόλων, τα αντίστοιχα ποσά μπορούν να  εισπράττονται και με την έκδοση διπλοτύπων είσπραξης από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.). Τα παράβολα ή τα διπλότυπα εισπράττονται υπέρ του Δημοσίου (Κ.Α.Ε. 3741).
    •Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας. Ελλείψει αυτής, κατατίθεται φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου νόμιμου αποδεικτικού εγγράφου από το οποίο προκύπτουν τα στοιχεία ταυτοπροσωπίας του υποψηφίου, όπως στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφία αυτού.
Ανήλικοι υποψήφιοι κάτω των δώδεκα ετών, οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου συναφούς δημοσίου εγγράφου, μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από το Δήμο, όπου είναι εγγεγραμμένοι ή τα ΚΕΠ.
Αλλοδαποί υποψήφιοι, που φοιτούν στην Α/θμια, Β/θμια ή Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας, μπορούν να προσκομίσουν, αντί της άδειας παραμονής τους στη χώρα, βεβαίωση φοίτησης σε ένα από τα προαναφερόμενα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
    •Ειδικό έντυπο «Αίτηση» που διατίθεται προς συμπλήρωση από τις κατά τόπους  επιτροπές συγκέντρωσης δικαιολογητικών. Οι υποψήφιοι μπορούν να προμηθεύονται το ειδικό έντυπο «Αίτηση» και από την ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr.
Οι αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.
Ειδικότερα στις περιοχές Λήμνου, Άνδρου, Πάρου, Νάξου, Μήλου, Θήρας, Κω και Καλύμνου αιτήσεις θα υποβάλλονται και σε σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα οριστούν με απόφαση του  Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Παρακαλούμε να απευθύνεστε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να πληροφορηθείτε σχετικά με τα σχολεία που θα ορισθούν.     
  Το Αναλυτικό Πρόγραμμα των Εξετάσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.
  Για το έντυπο αίτησης πατήστε εδώ

Οι αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας

Τέλος στα εξοντωτικά πρόστιμα για ανακριβή, πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία βάζει το νέο ποινολόγιο της Εφορίας που ισχύει ήδη από τις 26 Ιουλίου 2013. Με το νέο ποινολόγιο τα ελάχιστα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ για τη μη υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης και ανέρχονται ως τα 2.500 ευρώ για την ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων αποκρυβείσης αξίας άνω των 5.000 ευρώ.
Μαζί με τις χαμηλότερες τιμές το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε και την “εξάλειψη” από την 1η Ιανουαρίου 2014 της δυνατότητας συμβιβασμού φορολογούμενου – φορολογικής διοίκησης, πρακτική που οδηγούσε σε μείωση των προστίμων έως και 50%.
Ερμηνευτική εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη για τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρει πως όταν η φορολογική παράβαση αφορά μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση παραστατικού στοιχείου και έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής και η αποκρύβεις αξία είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 40% της αξίας της συναλλαγής.
Σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν από τις 26 Ιουλίου με τις νέες διατάξεις έχει αυξηθεί το όριο της αποκρυβείσης αξίας από 1.200 ευρώ σε 5.000 ευρώ, ενώ μειώθηκε το ποσοστό της αξίας της συναλλαγής για την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο από το 100% στο 40%. Για την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων το νέο ποινολόγιο της Εφορίας προβλέπει ότι όταν το φορολογικό στοιχείο έχει διατηρηθεί ή σφραγιστεί με οποιονδήποτε μη νόμιμο τρόπο ή όταν οι αξίες που αναγράφονται στο πρωτότυπο και στο αντίτυπο αυτού δεν συμφωνούν, επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 100% της αξίας του στοιχείου. Σημειώνεται ότι, σε σχέση με τις παλαιές διατάξεις, δεν λαμβάνεται υπόψη το όριο της αποκρυβείσης αξίας (άνω ή κάτω των 1.200) ενώ μειώθηκε το ποσοστό επί της αξίας της συναλλαγής (από 200% σε 100%), για την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο.Στον ΦΠΑ, εφόσον μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι ο λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου ή στοιχείου, το οποίο νόθευσε αυτός ή άλλοι για λογαριασμό του, διενήργησε έκπτωση φόρου εισροών ή έλαβε επιστροφή φόρου ή ως εκδότης δεν απέδωσε φόρο, με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με το 50% του φόρου που εξέπεσε ή που επιστράφηκε ή δεν απέδωσε, ανεξάρτητα με το εάν δεν προκύπτει τελικά ποσό φόρου για καταβολή. Το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται και στα πρόσωπα που έλαβαν επιστροφή φόρου με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν οι ίδιοι .
*Λοιπές περιπτώσεις εικονικών φορολογικών στοιχείων, από 26 Ιουλίου 2013 και εφεξής:
- 500 ευρώ ανά στοιχείο, με ανώτατο ύψος προστίμου τις 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο, όταν η εικονικότητα του στοιχείου αφορά τον χαρακτηρισμό της αναγραφείσας συναλλαγής, η οποία αποδεικνύεται ότι αφορά άλλη υποκρυπτόμενη πραγματική συναλλαγή και κατά συνέπεια η έκδοση του εικονικού στοιχείου δεν επιφέρει καμία απώλεια εσόδων σχετικά με φόρους.
*Λοιπές αυτοτελείς παραβάσεις (έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, μη καταχώρηση φορολογικού στοιχείου στα βιβλία, κ.λπ.): Για το χρονικό διάστημα από 26 Ιουλίου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013, επιβάλλεται πρόστιμο:
- 600 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία
- 900 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά στοιχεία.
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής, το πρόστιμο ανέρχεται σε:
- 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία
- 2.500 ευρώ για κάθε παράβαση, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε αναλυτικά ποιοι εκπαιδευτικοί απεργούν και πότε

Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Σε κοινή συνέντευξη ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, χθες, ημέρα έναρξης των σχολείων δήλωσαν μέσω των προέδρων τους ότι θα συμπορευτούν στις κινητοποιήσεις.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης επεσήμανε ότι καθηγητές ξεκινούν από τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου πενθήμερες απεργίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο αγώνας είναι μεγάλος». Ο κ. Κοτσυφάκης κάλεσε γονείς και μαθητές να στηρίξουν τον αγώνα για να αλλάξει η εκπαιδευτική πολιτική.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Χ. Κόκκινος δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα ολοήμερα σχολεία από τα οποία απουσιάζουν πολλοί δάσκαλοι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί για να καλύψουν ανάγκες δημοτικών σχολείων.
Όπως είπε ο κ. Κόκκινος πριν από δύο ημέρες στάλθηκε στα σχολεία έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο μεταφέρονται εκπαιδευτικοί από τα ολοήμερα σε άλλα σχολεία, με αποτέλεσμα την δημιουργία τεράστιων κενών και τελικά την υπολειτουργία των ολοήμερων από όπου λείπουν πολλές ειδικότητες.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι οι δάσκαλοι θα κάνουν μια 48ωρη απεργία 18 και 19 του μήνα, μαζί με την ΑΔΕΔΥ, ενώ θα ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις στις τοπικές ενώσεις δασκάλων, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου. Σήμερα πάντως συνεδριάζουν οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων των δασκάλων.
Ο κ. Κόκκινος εστίασε στα 5.246 λειτουργικά κενά μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ μίλησε ακόμη για 5.500 εκπαιδευτικούς που βρίσκονται, όπως είπε, σε καθεστώς «ομηρείας», λόγω των επικείμενων αποσπάσεων τους και τόνισε ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 40% και πλέον ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου δασκάλου είναι 640 με 700 ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός επισήμανε οτι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν εξαγγείλει απεργία για τις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι ότι το θέμα αφορά όλη την κοινωνία

Ποια επαγγέλματα έχουν μέλλον και ποια όχι

Την ώρα που η ανεργία είναι στο κόκκινο και εκατοντάδες νέοι με πτυχία ψάχνουν απεγνωσμένα για ένα μεροκάματο, η αγορά εργασίας προσαρμόζεται στις συνθήκες της ύφεσης, γεννώντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες- Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει τον νέο χάρτη για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων

Η δραματική αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα της τάξης του 27%-30% και άνω του 60% για τους νέους έχει δημιουργήσει συνακόλουθα αδιέξοδα στην αγορά εργασίας.

Η κατάρρευση κλάδων-ατμομηχανών της οικονομίας, όπως ο τομέας των κατασκευών, η τσιμεντοβιομηχανία, η χαλυβουργία ή τα ναυπηγεία, έχει πλήξει επαγγέλματα με υψηλή ζήτηση στο παρελθόν, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, γραφίστες, διακοσμητές, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, αλουμινάδες, κτίστες κ.λπ. Απόφοιτοι πανεπιστημίων, ιδιαίτερα θεωρητικών σπουδών, ζητούν εναγωνίως απασχόληση ακόμα και ως πωλητές ή σερβιτόροι χωρίς αποτέλεσμα, γι’ αυτό και δραπετεύουν μαζικά στο εξωτερικό. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ» προέρχονται από την ετήσια έρευνα των προοπτικών της αγοράς εργασίας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπό τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Κατσανέβα και διενεργήθηκε με συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία.
Χαραμάδες αισιοδοξίας για λογιστές, πληροφορικούς, μηχανολόγους
Ο ευρύτερος κλάδος των οικονομικών επαγγελμάτων για στελέχη επιχειρήσεων, γραμματείς και υπαλλήλους γραφείων κάθε κατηγορίας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα απορροφητικότητας . Εξαίρεση αποτελούν οι ορκωτοί ελεγκτές, οι φοροτεχνικοί, οι λογιστές και κατά δεύτερο λόγο οι έμπειροι πωλητές, ιδιαίτερα σε προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Πολύ αρνητική είναι η κατάσταση στον τραπεζικό και στον ασφαλιστικό κλάδο. Σχετικά καλύτερες ευκαιρίες έχουν οι απόφοιτοι οικονομικών επιστημών όταν συνδυάζουν γνώσεις πληροφορικής, Διαδικτύου, καινοτομικών δραστηριοτήτων και σύγχρονων αγροτικών καλλιεργειών. Οι οικονομολόγοι ενέργειας έχουν ορισμένες προοπτικές εργασίας. Στις ευρωπαϊκές και στις αραβικές χώρες του Κόλπου στρέφονται πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, τεχνίτες κατασκευών κ.ά. Τα επαγγέλματα της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, του Διαδικτύου εμφανίζουν πολυδιάστατες ευκαιρίες εργασίας, λιγότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά με θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές.
Η κατάσταση για τους μηχανολόγους μηχανικούς εμφανίζεται σχετικά ικανοποιητική, όπως και για τους γεωλόγους, τους μηχανολόγους μεταλλείων και ορυκτών πόρων, τους χημικούς μηχανικούς, τους τεχνολόγους φυσικού αερίου, τους μηχανικούς ενέργειας. Στα «πράσινα επαγγέλματα», μηχανικοί και οικονομολόγοι περιβάλλοντος, δασολόγοι κ.λπ., δεν παρουσιάζονται σοβαρές διέξοδοι, όπως υποστηρίζεται. Ευκαιρίες εργασίας παρουσιάζονται για ξυλουργούς, επιπλοποιούς, ναυπηγοξυλουργούς, όπου όμως οι περισσότεροι νέοι αρνούνται να απασχοληθούν. Θέσεις προσωρινής απασχόλησης υφίστανται για το δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα των διανομέων φαγητού και εμπορευμάτων, όπως και για τους παρκαδόρους. Η οικονομική κρίση και η μαζική έλευση μεταναστών έχουν πλήξει βοηθητικά επαγγέλματα, όπως είναι οι οικιακοί βοηθοί, οι καθαριστές, οι μπέιμπι σίτερ και κατά δεύτερο λόγο οι κομμωτές, ένα επάγγελμα με μεγάλο αριθμό απασχολουμένων.
Δραματική η κατάσταση για γιατρούς, χημικούς, βιολόγους, φαρμακοποιούς
Χειροτερεύει δραματικά η κατάσταση για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους. Οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες είναι απελπιστικά κορεσμένες, με μικρές εξαιρέσεις τους ψυχίατρους, τους πλαστικούς χειρουργούς και τους ακτινοθεραπευτές. Πάντοτε βέβαια θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για υψηλού επιπέδου γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που έχουν τις ικανότητες και τη θέληση να ακολουθήσουν το απαιτητικό αυτό επάγγελμα. Πολλοί Ελληνες νέοι γιατροί αναζητούν σήμερα εργασία στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία. Απελπιστική είναι η κατάσταση για τους οδοντιάτρους χωρίς οικογενειακή παράδοση στον κλάδο. Αντίθετα, σχετικά καλύτερη είναι η εικόνα για συμπληρωματικά επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας, όπως είναι οι νοσηλευτές, οι βοηθοί ακτινολόγοι, οι τεχνικοί ιατρικών μηχανημάτων και εργαστηρίων, οι αισθητικοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ. Οι φυσιοθεραπευτές βρίσκουν δυσκολίες απασχόλησης εξαιτίας του ανταγωνισμού από μετανάστες από τη Ρωσία και τη Γεωργία. Οι ευκαιρίες εργασίας των ψυχολόγων έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, αν και με κατάλληλη μετεκπαίδευση μπορούν να βρουν διεξόδους, κυρίως στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και στη συμβουλευτική εργασίας και σταδιοδρομίας. Αρνητική είναι η κατάσταση για τους διατροφολόγους και τους διαιτολόγους, και πολύ πιο αρνητική για τους χημικούς, τους βιολόγους, τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι όμως έχουν κάποιες διεξόδους σε άλλους τομείς, όπως των ιατρικών εργαστηρίων των ιατρικών επισκεπτών ή και ευρύτερα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπό
τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Κατσανέβα
Στο κόκκινο δικηγόροι, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι
Η αγορά εργασίας των δικηγόρων είναι δραματικά κορεσμένη και χειροτερεύει συνεχώς. Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση για εξειδικευμένους δικηγόρους στις νέες τεχνολογίες και στην οικονομία. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ικανούς, επίμονους δικηγόρους με σύγχρονες γνώσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και οικογενειακή ή φιλική υποστήριξη. Για όλα τα επαγγέλματα των καλών τεχνών η κατάσταση χειροτερεύει περισσότερο. Πολλοί καλλιτέχνες απασχολούνται με ελάχιστη ή και μηδενική αμοιβή, ασκώντας και άλλες περιστασιακές ενασχολήσεις. Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα για τους ηθοποιούς και λίγο καλύτερη για τους μουσικούς και τους χορευτές σε περιστασιακές εργασίες. Η δημοσιογραφία έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλα τα επαγγέλματα. Εδώ οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται μαζικά και πολλά νέα παιδιά υποαπασχολούνται με ανύπαρκτες ή γλίσχρες αμοιβές και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Η κρίση έχει πλήξει επίσης και τον κλάδο της διαφήμισης.
Αδιέξοδα στην εκπαίδευση
Στην εκπαίδευση η γενικότερη εικόνα είναι επίσης πολύ αρνητική. Η υψηλή υπογεννητικότητα (η Ελληνίδα μητέρα γεννά ένα άτομο κατά μέσο όρο), η πληθώρα των αποφοίτων νηπιαγωγών, δασκάλων, εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την απότομη συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης δεν επιτρέπει ελπίδες απορρόφησης στον ευρύτερο κλάδο. Αυτό αφορά και τη μέχρι πρόσφατα θετική κατάσταση στους δασκάλους. Οι μαθηματικοί και οι φυσικοί βρίσκουν διεξόδους σε ιδιαίτερα μαθήματα, στην πληροφορική, στην έρευνα, στη διοίκηση επιχειρήσεων. Οι γυμναστές και άτομα με καλή φυσική κατάσταση μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας και φύλαξης όπου εμφανίζεται αυξημένη ζήτηση λόγω της κατακόρυφης αύξησης της εγκληματικότητας. Οι απόφοιτοι θεωρητικών σπουδών (Φιλοσοφία, Φιλολογία, Θεολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία, Γεωγραφία, Εθνολογία, Ανθρωπολογία κ.λπ.) έχουν ανύπαρκτες προοπτικές, αλλά μπορούν πιο εύκολα απ’ ό,τι οι ομόλογοί τους σε στενά τεχνοκρατικές και κορεσμένες ειδικότητες (γιατροί, οδοντίατροι, μηχανολόγοι κ.λπ.) να στραφούν, με κατάλληλη μετεκπαίδευση, σε άλλα επαγγέλματα, όπως αυτά των δημοσίων σχέσεων, του τουρισμού, της διοίκησης επιχειρήσεων, ακόμα και της πληροφορικής. Σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό ισχύει για τους απόφοιτους Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας εφόσον μετεκπαιδευτούν στην οικονομία και τις τεχνολογίες.
Επιστροφή στη γη και στη θάλασσα
Οι εμποροπλοίαρχοι, οι μηχανικοί και τα στελέχη του Εμπορικού Ναυτικού είναι από τα λίγα επαγγέλματα που εμφανίζουν σχεδόν βέβαιη απορροφητικότητα σήμερα. Οι μεταφορές και τα logistics παρουσιάζουν σχετικά ικανοποιητική εικόνα και ειδικότερα όσον αφορά στους επαγγελματίες οδηγούς, χειριστές βαρέων οχημάτων και κλαρκ κ.λπ. Πτωτική είναι η απορροφητικότητα των πιλότων και των ιπτάμενων φροντιστών. Η γεωργία έχει ανοιχτούς ορίζοντες για γεωπόνους, τεχνολόγους γεωργίας και ιχθυοκαλλιεργειών, για όσους ασχοληθούν σοβαρά με σύγχρονες και εναλλακτικές καλλιέργειες, με την κτηνοτροφία, την παραγωγή οικολογικών και ανταγωνιστικών διεθνώς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Η επιστροφή στη γη και στη θάλασσα, η αποαστικοποίηση του πληθυσμού στη σημερινή εποχή όπου έχουν ελαχιστοποιθεί οι αποστάσεις προβάλλουν ως η περισσότερο πληθωρική εργασιακή διέξοδος σήμερα.
Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν
Στη σύγχρονη εποχή των ραγδαίων αλλαγών ένας εργαζόμενος είναι πολύ πιθανό να αλλάξει πολλά επαγγέλματα στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Σήμερα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα που ταιριάζουν στον καθένα. Αν για κάποιους λόγους δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσει αυτό που του αρέσει περισσότερο, μπορεί να διαλέξει ένα άλλο, αποφεύγοντας οπωσδήποτε εκείνα που δεν του ταιριάζουν. Γι’ αυτό πρέπει να είναι ανοιχτός σε διάφορα αντικείμενα συνυπολογίζοντας τη βαρύτητα ειδικών παραγόντων όπως α) ενδιαφέροντα, ατομικές επιδόσεις και θέληση, β) οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, γ) προοπτικές των επαγγελμάτων. Οσο υψηλότερες είναι οι επιδόσεις και η θέλησή του, τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το ρίσκο της επιλογής επαγγελμάτων με αρνητικές προοπτικές στην αγορά εργασίας, ή για όσα δεν μπορεί να υπολογίζει σε οικογενειακή υποστήριξη. Σε όλα τα επαγγέλματα μέσης και υψηλής εργασιακής ιεραρχίας, απαραίτητη είναι η γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της αγγλικής γλώσσας, καθώς και η διαρκής ανανέωση των γενικών και ειδικών γνώσεων και εμπειριών. Και βέβαια, ολοκληρωμένος άνθρωπος και επαγγελματίας είναι εκείνος που έχει πνευματικές ανησυχίες και ευαισθησίες, εμμένει σε αξίες και αρχές, αναζητά τη γνώση, ενεργεί με εντιμότητα και αποτελεσματικότητα για το δικό του αλλά και το γενικότερο καλό. Οι νέοι μας σήμερα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την επιστροφή τους στην περιφέρεια. Να μάθουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, να αναζητούν την καινοτομία και τη διαφορετικότητα, να μη φοβούνται τη σκληρή δουλειά, να ψάχνουν, να ψάχνονται και να μαθαίνουν σε όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού τους ταξιδιού. Να δεχτούν ότι η εποχή της διεξόδου στο Δημόσιο έχει τελειώσει, να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και τη χώρα. Να έχουν υπομονή και επιμονή, να αρχίσουν από τα χαμηλά για να φτάσουν στα ψηλά. Να συνταιριάζουν τις προσωπικές τους κλίσεις, δεξιότητες και ταλέντα με επαγγέλματα του μέλλοντος, προσφεύγοντας σε έγκυρες συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού και στοχεύοντας θετικά στο αύριο. Γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν και μάχονται γι’ αυτό.

Επαγγέλματα με θετικές προοπτικές

Πληροφορικός, Πληροφορικός-Οικονομολόγος, Πληροφορικός-Μηχανικός, Πληροφορικός Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικός Διαδικτύου, Τηλεπληροφορικός, Πληροφορικός ψηφιακής εικόνας, Οικονομολόγος, Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων, Φοροτεχνικός, Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, Στέλεχος δημοσίων σχέσεων, Πωλητής, Ξεναγός, Εμποροπλοίαρχος, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού, Μηχανολόγος-Μηχανικός, Γεωλόγος, Μεταλλειολόγος, Τεχνολόγος τροφίμων, Ελεγκτής ποιότητας, Τεχνολόγος μουσικών οργάνων, Μηχανικός ενέργειας, Τεχνικός φυσικού αερίου, Τεχνολόγος-Ακτινολόγος, Τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων, Δάσκαλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Ειδικός για ΑΜΕΑ, Νοσηλευτής, Βοηθός νοσοκόμος, Αισθητικός, Λογοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, Ιατρικός επισκέπτης, Γεωπόνος, Τεχνολόγος- Ζωοτεχνικός, Κτηνίατρος, Ιχθυολόγος, Ποτοποιός, Οινολόγος, Μάγειρας, Ζαχαροπλάστης, Κομμωτής, Επιπλοποιός, Ξυλουργός, Καραβομαραγκός, Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτροτεχνίτης, Ψυκτικός, Αλουμινάς, Υδραυλικός, Σοβατζής, Πλακάς, Μαρμαράς, Ιδιωτικός αστυνομικός ασφαλείας, Κηπουρός, Επαγγελματίας οδηγός, Χειριστής βαρέων οχημάτων και κλαρκ, Παρκαδόρος, Διανομέας εμπορευμάτων και έτοιμου φαγητού, Φορτοεκφορτωτής, Καθαριστής, Οικιακός βοηθός.
■ Οι προοπτικές αφορούν μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Με πιο τονισμένο χρώμα επισημαίνονται τα επαγγέλματα που η πορεία τους εμφανίζει μερική βελτίωση κατά την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Επαγγέλματα με αρνητικές προοπτικές

Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Γιατρός, Οδοντίατρος, Φαρμακοποιός, Βιολόγος, Χημικός, Γενετιστής, Χρηματιστής, Ασφαλιστής, Τραπεζικός υπάλληλος, Πιλότος, Ιπτάμενος φροντιστής, Διαιτολόγος, Αστρονόμος, Σεισμολόγος, Τεχνολόγος, Κλωστοϋφαντουργός, Αεροναυπηγός, Δικηγόρος, Δημοσιογράφος, Ψυχολόγος, Πολιτικός επιστήμονας, Κοινωνιολόγος, Δάσκαλος, Εκπαιδευτικός, Φιλόλογος, Θεολόγος, Ιστορικός, Αρχαιολόγος, Γεωγράφος, Λαογράφος, Ανθρωπολόγος, Διεθνολόγος, Μαθηματικός, Φυσικός, Γυμναστής, Νηπιαγωγός, Ηθοποιός, Μουσικός, Σκηνοθέτης, Χορευτής, Θεατρολόγος, Γραφίστας, Διακοσμητής, Ενδυματολόγος, Εικονολήπτης, Ηχολήπτης, Παραγωγός ραδιοφώνου, Μακιγιέρ.