Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

Επίδομα θέσης ευθύνης και στους αναπληρωτές από 1/9/2013 ( Αρ. Φεκ. 1958 12/8/2013)

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕ ΣΤΗΝ ΠΕ

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕ ΣΤΗΝ ΠΕ.
ΕΥΛΟΓΑ ΟΜΩΣ ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ:


1. ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΝΟΜΟ. ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ;


2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΕΣ, ΑΡΑ ΟΙ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΥ ΠΥΣΔΕ Ή ΑΠΑΝΤΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ;


3. ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ (ΒΛΕΠΕ ΙΕΚ) ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΚΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ, ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΧ ΘΕΟΛΟΓΩΝ; ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ; (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΑΓΕ;)


4. ΟΙ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΤΑΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΑΠΛΑ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ; ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΗΔΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ 9 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΓΓΛΙΚΗΣ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΝ 5 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΕ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ 10 ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕ. ΑΝ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ 10 ΑΥΤΑ ΚΕΝΑ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 9+10=19 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕ; ΤΟΤΕ ΠΟΙΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΑΞΗΣ; ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΝ ΔΟΘΟΥΝ ΝΕΕΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΕΑΕΠ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΤΑΣΣΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ; 


ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ. ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, ΩΣ ΕΙΘΙΣΤΑΙ, ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΘΕΜΑ.


ΥΓ: 22/8 ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. 23/8 ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕ ΣΤΗ ΔΕ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΥΣΠΕ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΣΣΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ; ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ; 


ΥΓ1: ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ16 ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΑΕΠ ΣΤΗΝ ΠΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΑΚΟΜΑ;


ΥΓ2: ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΟΛΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΦΩΝΗΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ:


ΥΓ3: ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΣ (ΔΟΕ) ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ; ΑΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΡΑΣΗ, ΤΟΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;


ΥΓ4: ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ........... 

ΥΓ5: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ 10 ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΩΣ ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ.

ΛΙΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΑΠΥΣΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για τις μετατάξεις στην εκπαίδευση

Με την πρώτη, το Υπουργείο διαπιστώνει το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.Με την δεύτερη αποφασίζει τον αριθμό των υποχρεωτικών μετατάξεων εκπαιδευτικών και καταγράφει αναλυτικά τις θέσεις που πρέπει να καλύψουν. Αυτές είναι οι κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και θέσεις διοικητικού προσωπικού στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και στα δημόσια ΙΕΚ. 

Η Απόφαση που υπογράφεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2013, αναφέρεται καθαρά σε εκπαιδευτικούς «που μετατάσσονται υποχρεωτικά» και καταγράφει αναλυτικά τις θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Οι θέσεις αυτές στην Απόφαση παρουσιάζονται συγκεκριμένα ανά Περιφέρεια και Νομό, με ταυτόχρονη αναφορά στις ειδικότητες που ζητούνται.
 
Έχει προηγηθεί Απόφαση του Υπουργού, επίσης με ημερομηνία 13/8/2013, με την οποία διαπιστώνεται το πλεονάζον προσωπικό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καθώς και οι κενές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Κι εδώ η καταγραφή γίνεται ανά κλάδο ή ειδικότητα, κατηγορία και Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Το σύνολο του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού γυμνασίων και λυκείων (Δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και στις 13 περιφέρειες είναι 6.025 άτομα. Οι ειδικότητες που συμμετέχουν -όχι στον ίδιο βαθμό- στο σχηματισμό του αριθμού των πλεοναζόντων είναι η Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική Φιλολογία, η Πληροφορική, τα Καλλιτεχνικά, η Φυσική Αγωγή, η Μουσική, οι Νομικές – Πολιτικές Επιστήμες, η Οικονομία, οι Θεατρικές Σπουδές, η Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά και Θεολόγοι, και σε λίγες περιπτώσεις Φυσικοί και Φιλόλογοι.
 
Οι κενές θέσεις στα δημοτικά σχολεία (πρωτοβάθμια εκπαίδευση) υπολογίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και στις 13 Περιφέρειες σε 3.876, με κύριες ειδικότητες την Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική Φιλολογία, την Πληροφορική, τα Καλλιτεχνικά και τη Φυσική Αγωγή.
 
Πάνω σε αυτό τον υπολογισμό πλεοναζόντων (στη Δευτεροβάθμια) και κενών (στην Πρωτοβάθμια) θέσεων, έρχεται να βασιστεί η Απόφαση για τις υποχρεωτικές μετατάξεις. Η υπουργική απόφαση δεν ορίζει το ποιοι από τους εκπαιδευτικούς θα μετακινηθούν, ορίζει όμως τις κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Δίπλα στις 3.876 θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η υπουργική απόφαση καθορίζει και 828 θέσεις διοικητικού προσωπικού, που πρέπει να πληρωθούν. Ενας πρώτος υπολογισμός αποκαλύπτει ότι πάνω από 1.300 άτομα από το χαρακτηρισμένο ως πλεονάζον προσωπικό, δεν αντιστοιχούν σε κενές θέσεις.
 
Όπως αναφέρεται στην υπουργική Απόφαση, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες συναφείς με τις θέσεις που προβλέπονται να καλυφθούν, καλούνται από σήμερα 14 Αυγούστου έως και την 23 Αυγούστου «να υποβάλουν σχετική αίτηση προτίμησης, προκειμένου να συνταχθούν οι αξιολογικοί πίνακες βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις».
 
Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις προτίμησης
 
Οι αιτήσεις προτίμησης θα υποβληθούν ηλεκτρονικά σε ειδικά διαμορφωμένη για τον σκοπό αυτό ηλεκτρονική σελίδα http://teachers.exams.minedu.gov.gr. Παράλληλα με την αίτηση προτίμησης, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώσουν και τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τη μοριοδότησή τους και την κατάταξή τους σε αξιολογικούς πίνακες. Τα μόρια αφορούν τα κάτωθι: α) τη συνολική τους προϋπηρεσία, β) τους οικογενειακούς λόγους, γ) τις συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν, δ) την κατοχή επιπλέον πτυχίων, ε) την κατοχή μεταπτυχιακών και στ) την κατοχή διδακτορικών. Σε περίπτωση ανακριβών στοιχείων ο εκπαιδευτικός διώκεται πειθαρχικά. Οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλουν αίτηση πρέπει να επισκεφθούν τη διεύθυνση εκπαίδευσης της οργανικής τους θέσης για να δηλώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της ηλεκτρονικής αιτήσεως.

Οι λίστες του υπ. Παιδείας για το πλεονάζον προσωπικό και τις κενές θέσεις ανά Περιφέρεια

Τις λίστες από τις οποίες θα προκύψουν οι υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δημοσιοποίησε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Παιδείας

Τις λίστες από τις οποίες θα προκύψουν οι υποχρεωτικές μετατάξεις των εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δημοσιοποίησε το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Παιδείας.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά το πλεονάζον προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά κλάδο, ειδικότητα ή κατηγορία και οι αντίστοιχες κενές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ακόμη, αναφέρεται ο αριθμός θέσεων των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας κυβέρνησης που υποχρεωτικά θα πάρουν μετάταξη για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανά περιφέρεια και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κλάδο ή ειδικότητα.
  Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες συναφείς με τις θέσεις που προβλέπονται σε κάθε παράγραφο 1 ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Υπουργικής Απόφασης και σε κατηγορίες με τις θέσεις κάθε παραγράφου 2 ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ίδιας Υπουργικής Απόφασης, καλούνται από την 14-8-2013 έως και την 23-8-2013, να υποβάλουν σχετική αίτηση προτίμησης, προκειμένου να συνταχθούν οι αξιολογικοί πίνακες βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις.

Διαβάστε αναλυτικά την υπουργική απόφαση για το πλεονάζον προσωπικό εδώ

Διαβάστε αναλυτικά την υπουργική απόφαση για τις υποχρεωτικές μετατάξεις εδώ

Από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια 4.699 εκπαιδευτικοί

Ακόμα ένα βήμα για τις μετατάξεις στο δημόσιο πραγματοποιήθηκε με την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας της λίστας του πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τις κενές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ανά κλάδο ή ειδικότητα, κατηγορία, καθώς και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ανά Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα μετάταξης εκπαιδευτικών αφορά συνολικά 4.699 καθηγητές που θα μεταφερθούν υποχρεωτικά από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής, γαλλικής φιλολογίας, θεατρικών σπουδών, μουσικής και καλλιτεχνικών.

Διαβάστε αναλυτικά την υπουργική απόφαση
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα μετάταξης εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αφορά:
• 3.859 καθηγητές σε οργανικές εκπαιδευτικές θέσεις
• 840 εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν διοικητικές θέσεις
Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικοί μετατάσσονται υποχρεωτικά με διαδικασία αιτήσεων προτίμησης:

1) σε θέσεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανά Περιφέρεια και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κλάδο ή ειδικότητα και
2) ανά Φορέα σε κενές ή σε συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις διοικητικού προσωπικού, συναφούς ή μη κλάδου της ίδιας κατηγορίας, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων κενών ή κενούμενων, εφόσον δεν υπάρχουν, οργανικών θέσεων της αυτής, ανώτερης ή και κατώτερης κατηγορίας.

Οι αιτήσεις
Από σήμερα και έως τις 23 Αυγούστου οι 4.699 καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποχρεωτικά μετατάσσονται σε θέσεις εκπαιδευτικών και διοικητικών υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την μετάταξή τους.
Παράλληλα, θα συνταχθεί αξιολογικός πίνακας κατάταξης με βάση τα εξής κριτήρια: συνολική προϋπηρεσία, οικογενειακοί λόγοι, συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν και κατοχή επιπλέον πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού.
Χθες, εκδόθηκε και το σχετικό ΦΕΚ που υλοποιεί τον τελευταίο νόμο στον οποίο αναφέρεται ότι αρκεί διαπιστωτική πράξη του υπουργού παιδείας.
Το πρόγραμμα μετάταξης αφορά εκπαιδευτικούς αγγλικής φιλολογίας, μουσικής, φυσικής αγωγής και τους νέους κλάδους που δημιουργήθηκαν για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών γαλλικής και γερμανικής γλώσσας, θεατρολογίας, εικαστικών πληροφορικής κλπ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι αιτήσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ειδικά διαμορφωμένη για το σκοπό αυτό ηλεκτρονική σελίδα http://teachers.exams.minedu.gov.gr.

Υποχρεωτικό φύλλο πορείας για περισσότερους από 6.000 εκπαιδευτικούς! Οι υπουργικές αποφάσεις

- 4.712 καθηγητές μετατάσσονται σε δημοτικά σχολεία και διοικητικές θέσεις
- 1.316 εκπαιδευτικοί που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό θα καλύψουν κενές θέσεις
- Από σήμερα μέχρι τις 23 Αυγούστου οι αιτήσεις προτίμησης για τους υπό μετάταξη καθηγητές
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΙΚΟ

Τα πάνω κάτω στη ζωή 6.028 εκπαιδευτικών φέρουν οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για τις μετατάξεις και ο πλεονάζον προσωπικό που δόθηκαν δημοσιότητα χθες.
Οι αιτήσεις προτίμησης υποβάλλονται στο http://teachers.exams.minedu.gov.gr
Συνολικά, σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις και τους πίνακες ανά περιφέρεια, περιοχή και ειδικότητα, 6.028 εκπαιδευτικοί θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό. Από αυτούς, οι 4.712 καθηγητές τον Σεπτέμβριο θα μεταταχθούν υποχρεωτικά σε δημοτικά σχολεία και σε διοικητικές θέσεις φορέων του υπουργείου Παιδείας.
Οι υπόλοιπο 1.316, που μετά τις μετακινήσεις θα... παραμείνουν πλεονάζον προσωπικό, θα τοποθετηθούν σε κενές θέσεις σχολείων της περιοχής τους.
«Πρωταθλήτρια» η Αττική
Από τους συνολικά 6.018 εκπαιδευτικούς που κρίθηκαν πλεονάζοντες, οι 1.266 βρίσκονται στην περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 710 και η Στερεά Ελλάδα με 580.
Οι περισσότεροι καθηγητές θα μετακινηθούν στην Αττική (1.268), 675 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 360 σε σχολικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας γράφει Το Έθνος.
Το... βάρος των υποχρεωτικών μετατάξεων σηκώνουν κυρίως οι γυμναστές, οι καθηγητές Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών, Πληροφορικής, Καλλιτεχνικών και Θεατρικών Σπουδών.

Οι αιτήσεις
Από σήμερα μέχρι τις 23 Αυγούστου στην ειδική σελίδα του υπουργείου Παιδείας πρέπει να καταθέσουν οι εκπαιδευτικοί τις αιτήσεις προτίμησης. Και βάσει αυτών θα συνταχθούν οι αξιολογικοί πίνακες και θα γίνουν οι μετατάξεις.
Μαζί με την αίτηση προτίμησης, οι καθηγητές θα συμπληρώνουν και τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τη μοριοδότησή τους.
Τα μόρια αφορούν:
Τη συνολική τους προϋπηρεσία
Τους οικογενειακούς λόγους
Τις συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν
Την κατοχή επιπλέον στοιχείων
Την κατοχή μεταπτυχιακών
Την κατοχή διδακτορικών
Αν κάποιος «συλληφθεί» να έχει δηλώσει ανακριβή στοιχεία, θα αντιμετωπίσει πειθαρχικές κυρώσεις.

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ

Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013

Υπουργείο Παιδείας: Η εγκύκλιος για τις μετατάξεις των πλεοναζόντων καθηγητών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται:  
α) Το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και οι κενές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ανά κλάδο ή ειδικότητα, κατηγορία, καθώς και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ανά Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης, β) Ο αριθμός ανά Περιφέρεια και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, που μετατάσσονται οι εκπαιδευτικοί, υποχρεωτικά, με διαδικασία αιτήσεων προτίμησης:
1) σε θέσεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανά Περιφέρεια και Διεύθυνση Εκπαίδευσης, κλάδο ή ειδικότητα και
2) ανά Φορέα σε κενές ή σε συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις διοικητικού προσωπικού, συναφούς ή μη κλάδου της ίδιας κατηγορίας, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων κενών ή κενούμενων, εφόσον δεν υπάρχουν, οργανικών θέσεων της αυτής, ανώτερης ή και κατώτερης κατηγορίας, σύμφωνα με τη Διαπιστωτική Πράξη και την Απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων αντίστοιχα, όπως προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 82 του ν. 4172/2013 «Κ.Φ.Ε., Διαθεσιμότητα, ΟΤΑ, Φάρμακα, Προσωρινή διαταγή, Εργατικές διαφορές, Δημοτική Αστυνομία» (Α’ 167), όπως συμπληρώθηκε με τo άρθρο 73, παρ 1, 2 του ν.4174/2013 (Α’ 170)
.
Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες συναφείς με τις θέσεις που προβλέπονται σε κάθε παράγραφο 1 ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Υπουργικής Απόφασης και σε κατηγορίες με τις θέσεις κάθε παραγράφου 2 ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ίδιας Υπουργικής Απόφασης, καλούνται από την 14-8-2013 έως και την 23-8-2013, να υποβάλουν σχετική αίτηση προτίμησης, προκειμένου να συνταχθούν οι αξιολογικοί πίνακες βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις.
Οι αιτήσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ειδικά διαμορφωμένη για το σκοπό αυτό ηλεκτρονική σελίδα http://teachers.exams.minedu.gov.gr του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Για την Υπουργική Απόφαση «Αριθμός πλεονάζοντος εκπαιδευτικού προσωπικού Δ.Ε. και κενές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού Π.Ε.» πατήστε εδώ.
Για την Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός αριθμού θέσεων για μετάταξη εκπαιδευτικών Δ.Ε. στην Π.Ε. και σε Διοικητικές θέσεις φορέων του Υ.ΠΑΙ.Θ» πατήστε εδώ.

Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων: Γιατί το παιδί μου γράφει με το αριστερό;

Είναι ή ήταν όλοι τους αριστερόχειρες. Το 10% με 12% του πληθυσμού της Γης είναι αριστερόχειρες, ενώ εκτιμάται ότι οι γυναίκες έχουν 4% περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι από ό,τι οι άνδρες.
Στο παρελθόν, η ιδιότητα αυτή θεωρήθηκε μεταξύ άλλων ενδεικτική του στίγματος του Σατανά, της νεύρωσης, ακόμα και της εγκληματικότητας, αλλά έχει θεωρηθεί και σημάδι δημιουργικότητας. Θεωρίες θέλουν τους αριστερόχειρες να πεθαίνουν έως και 9 έτη νωρίτερα από τους δεξιόχειρες. Ωστόσο, έρευνες εντόπισαν σχέση μεταξύ τραύματος κατά την εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της γέννας με αυξημένες πιθανότητες το παιδί να είναι αριστερόχειρας. Σύμφωνα με τεστ που πραγματοποίησαν στο Πανεπιστήμιο St. Lawrence, υπάρχουν περισσότεροι αριστερόχειρες με IQ άνω του 140 συγκριτικά με τους δεξιόχειρες. Επίσης οι μητέρες που είναι άνω των 40 ετών τη στιγμή της γέννας έχουν 128% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο αριστερόχειρα παιδιά από ό,τι μια γυναίκα στα 20 της. Επιπλέον, έρευνες υποστήριζαν ότι οι αριστερόχειρες έχουν περισσότερες πιθανότητες, μεταξύ άλλων, να γίνουν αλκοολικοί και δυσλεκτικοί, αλλά και να παρουσιάσουν τη νόσο του Crohn. Το 20% των ανθρώπων με σχιζοφρένεια χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι. Ωστόσο, εμφανίζουν ταλέντο στην αντίληψη του χώρου, τα μαθηματικά και την αρχιτεκτονική. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στη μήτρα αυξάνουν τις πιθανότητες το μωρό να γίνει αριστερόχειρας.
Παράλληλα, τα πρόωρα μωρά είναι πιο πιθανόν να είναι αριστερόχειρες και πιστεύεται ότι ωριμάζουν σεξουαλικά πιο αργά από τους δεξιόχειρες.
Οπως αναφέρει το «Περιοδικό Νευρικών και Ψυχικών Νοσημάτων», οι εγκέφαλοι των αριστερόχειρων επεξεργάζονται τα αισθήματα διαφορετικά από τους δεξιόχειρες και είναι πιο δεκτικοί σε αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός.

ΦΕΚ με τους πλεονάζοντες καθηγητές – Αίτηση μετάταξης 14 έως 23/8

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον αιρετό ΚΥΣΠΕ Δημήτρη Μπράτη σήμερα εκδίδεται ΦΕΚ  με τον αριθμό των πλεοναζόντων εκπαιδευτικων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι ανήκουν στις ειδικότητες που μπορούν να μεταταχθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και σε διοικητικές θέσεις φορέων του υπουργείου παιδείας (Διευθύνσεις κ.λπ.). Η έκδοση του ΦΕΚ υλοποιεί τον τελευταίο νόμο στον οποίο αναφέρεται ότι αρκεί διαπιστωτική πράξη του υπουργού παιδείας.
Οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί θα κληθούν να κάνουν αίτηση για μετάταξη στην πρωτοβάθμια από 14 έως 23 Αυγούστου.

Αφορά : ΑΓΓΛΙΚΗΣ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Φ. ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 900 ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ( ΓΑΛΛΙΚΗΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ, ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ, ΚΛΠ)

Καθορισμός διαδικασίας χορήγησης εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνων μονίμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - μειωμένο ωράριο του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δ.Μπράτη

Η εξεταστέα − διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων για το σχολικό έτος 2013−2014

Καθορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας   η  εξεταστέα − διδακτέα ύλη των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013−2014. Για να δείτε την ύλη

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας με κοινωνικά κριτήρια, λένε στην κυβέρνηση

Περίπου 120.000 τα «κόκκινα» δάνεια που δεν εξυπηρετούνται - Βενιζέλος: Η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο - Κεδίκογλου: Άνεργοι και πολύτεκνοι θα προστατευθούν αλλά εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει

Με την επιβολή κριτηρίων ώστε να αποφευχθούν τυχόν αδικίες φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών εν μέσω αντιδράσεων βουλευτών τόσο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και από το ΠΑΣΟΚ.
Στόχος της κυβέρνησης με τον τρόπο αυτό είναι από τη μια να εντοπιστούν όλοι εκείνοι που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα εκμεταλλεύθηκαν το πάγωμα των πλειστηριασμών και σταμάτησαν να καταβάλουν τις δόσεις στις τράπεζες και από την άλλη να παραμείνει η ομπρέλα προστασίας για εκείνους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία.
Στην κυβέρνηση επιχειρηματολογούν ότι αυτό που θέλουν να αποτρέψουν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι να παγώσει τελείως η στεγαστική πίστη και οι τράπεζες να σταματήσουν να χορηγούν δάνεια για την αγορά ακινήτων.
«Εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών με δύο βασικούς γνώμονες: την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (άνεργοι και πολύτεκνοι) και την αποτροπή της πλήρους κατάρρευσης της συγκεκριμένης αγοράς.
Καθησυχαστικός για εκείνους που αγωνιούν για το μέλλον της πρώτης τους κατοικίας εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνοντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι βρίσκονται σε δυσπραγία αν και την ίδια ώρα σημείωσε με νόημα πως «κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Θα προστατέψουμε τους φτωχούς και τους αδύναμους. Δε μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να έχουμε προστασία στις βίλες, σε ανθρώπους που έχουν χρήματα» σημείωσε προειδοποιώντας ότι αν η συνέχιση της άρσης των πλειστηριασμών γίνει άκριτα, τότε θα σκάσει η φούσκα των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.
Αντίστοιχο διαχωρισμό έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνοντας στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ότι «η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο». «Αυτό», πρόσθεσε, «δεν θα βοηθούσε κανέναν, ούτε τις τράπεζες που θέλουν να ρυθμίζονται και να εξυπηρετούνται τα δάνεια και όχι να "σκοτώνονται" τα σπίτια των οφειλετών αυτού του επιπέδου».
Για ποιους χτυπά η καμπάνα
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας που δεν εξυπηρετούνται υπολογίζονται από 110-000 έως 120.000.
Από τα δάνεια αυτά, σύμφωνα με διερεύνηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, περίπου τα 15.000 είναι άμεσα προβληματικά και δεν εξυπηρετούνται αν και αυτοί που τα έχουν λάβει δεν είναι άνεργοι ούτε χαμηλόμισθοι, απλώς φαίνεται ότι έχουν σταματήσει να τα πληρώνουν.
Την ίδια ώρα, όμως, ισχυρό παραμένει μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και το ρεύμα εκείνων που δηλώνουν αντίθετοι με την αναστολή της άρσης των πλειστηριασμών ειδικά αν αυτό γίνει χωρίς κριτήρια, με ορισμένους να προειδοποιούν με καταψήφιση του σχετικού άρθρου όποτε έρθει αυτό στη Βουλή. Το κλίμα αυτό περιέγραψε με δηλώσεις της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη όταν είπε ότι «ο κόσμος θα βγάλει τις καραμπίνες». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ την καταψήφιση του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών έχουν προαναγγείλει βουλευτές όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά τα κριτήρια αυτά καθ' εαυτά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει τη διατήρηση της προστασίας από πλειστηριασμούς για ποσά έως 200.000 ευρώ (για το ύψος του στεγαστικού δανείου και την αντικειμενική αξία του ακινήτου) καθώς και την επιμήκυνση της προστασίας των αδυνάτων τουλάχιστον και για το 2014.

Έρχεται το νέο iPhone

Σιγά-σιγά, αρχίζουν να γίνονται ολοένα και πιο συγκεκριμένες οι πληροφορίες για τα όσα μας επιφυλάσσει η Apple τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Έτσι, ανεπίσημες πηγές αποκαλύπτουν ότι το νέο iPhone θα κάνει την εμφάνισή του στις 10 Σεπτεμβρίου.
Δεν γίνεται σαφές εάν εκείνη την ημερομηνία θα δούμε το iPhone 5S μαζί με το 5C ή αν θα αφορά σε ένα από τα δύο μοντέλα.
Αναφορικά με το iPhone 5S μια από τις τελευταίες φήμες που είδαν το φως της δημοσιότητας μας λέει ότι η κάμερα του θα έχει F 2.0, όπως και το HTC One στοιχείο που θα το βοηθά στις φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό. Μάλιστα, λέγεται ότι το τηλέφωνο δεν θα είναι διαθέσιμο σε μαύρο, αλλά σε σκούρο γκρι, λευκό και champagne gold.

Κοινό γενετικό υπόβαθρο 5 ψυχικών παθήσεων

Η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη), η σοβαρή κατάθλιψη και, σε μικρότερο βαθμό, ο αυτισμός και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχουν κοινούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως επιβεβαίωσε για πρώτη φορά μια μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενετική μελέτη των ψυχιατρικών παθήσεων που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Η μεγαλύτερη γενετική «επικάλυψη» είναι μεταξύ σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής (15%), σε μικρότερο βαθμό είναι μεταξύ διπολικής διαταραχής και σοβαρής κατάθλιψης (10%), όπως επίσης μεταξύ ΔΕΠΥ και κατάθλιψης (9%), ενώ σε μικρότερο βαθμό υπάρχει κοινό γενετικό έδαφος μεταξύ σχιζοφρένειας και αυτισμού (περίπου 3%). Συνολικά, οι -λιγότερο ή περισσότερο- κοινοί γενετικοί παράγοντες εκτιμάται ότι αποτελούν το 17% έως 28% του κινδύνου για την εμφάνιση μιας από τις ανωτέρω παθήσεις, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Οι ερευνητές της Κοινοπραξίας Ψυχιατρικής Γενωμικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", τόνισαν ότι η νέα μελέτη δίνει «την σαφέστερη εικόνα μέχρι σήμερα για τον βαθμό γενετικής ομοιότητας ανάμεσα στις βασικές ψυχιατρικές διαταραχές». Μέχρι σήμερα οι ψυχίατροι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τις ρίζες των ψυχικών ασθενειών, με αποτέλεσμα εδώ και περίπου 125 χρόνια να στηρίζουν τις διαγνώσεις τους κυρίως στην υποκειμενική παρατήρηση των συμπτωμάτων των ασθενών.
Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα νέα γενετικά ευρήματα θα διευκολύνουν να δημιουργηθεί πλέον ένα διαγνωστικό σύστημα που θα βασίζεται σε πιο αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, δίνοντας έμφαση στα βιολογικά θεμέλια των παθήσεων. Πάντως, μετά και τη νέα έρευνα, παραμένουν ακόμα σημαντικά κενά γνώσεων. Για παράδειγμα, το κοινό με άλλες παθήσεις γενετικό υπόβαθρο εκτιμάται ότι εξηγεί το 23% των αιτιών της σχιζοφρένειας, όμως άλλες έρευνες για την κληρονομικότητα της σχιζοφρένειας σε διδύμους και ολόκληρες οικογένειες, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συνολικά ο κληρονομικός- γενετικός παράγων μπορεί να εξηγήσει το 81% της σχιζοφρένειας.
Τα αντίστοιχα ποσοστά εκτιμώμενης κληρονομικότητας για τις άλλες παθήσεις είναι 75% για τη διπολική διαταραχή και για τη ΔΕΠΥ, 80% για τον αυτισμό και 37% για τη σοβαρή κατάθλιψη. Όμως, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εντοπίσουν συγκεκριμένα γονίδια που θα εξηγούσαν στο σύνολό της αυτή την κληρονομικότητα, στην οποία θα πρέπει να προστεθούν και οι μη γενετικοί, δηλαδή οι κάθε είδους περιβαλλοντικοί, παράγοντες κινδύνου.
Είχε προηγηθεί, νωρίτερα εφέτος, η δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Lancet" μιας γενετικής ψυχιατρικής έρευνας, που είχε εντοπίσει μια σειρά από μικρές γονιδιακές παραλλαγές που μπορούν να συμβούν στην παιδική ή ώριμη ηλικία και οι οποίες σχετίζονται με μια γκάμα ψυχιατρικών διαταραχών.
Η διεθνής Κοινοπραξία Ψυχιατρικής Γενωμικής, που υποστηρίζεται ιδιαίτερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, αποτελείται από 300 επιστήμονες από 80 ερευνητικά κέντρα σε 20 χώρες. Η κοινοπραξία, που άρχισε το έργο της το 2007 και μέχρι σήμερα έχει συλλέξει γενετικά στοιχεία από 19 χώρες, προτίθεται να συνεχίσει την έρευνά της αναζητώντας κοινούς γενετικούς παράγοντες κινδύνου και σε άλλες διαταραχές, όπως διατροφής, εθισμού, ψυχαναγκασμού κ.ά.

Μίνι... καύσωνας με 37 βαθμούς και βοριάδες 7 μποφόρ στο Αιγαίο σήμερα

Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά αναμένονται σήμερα το απόγευμα. Βόρειοι άνεμοι τοπικά μέχρι 7 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Πιο αναλυτικά

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά το απόγευμα.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 37 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 37 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι 4 με 6 και πρόσκαιρα την ημέρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 34 βαθμούς κελσίου.
Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί.
Θερμοκρασία: από 20 ως 33 βαθμούς κελσίου.

Έτσι θα γίνουν οι μετατάξεις στο Δημόσιο – Ποιοι πριμοδοτούνται με μόρια, ποιοι απολύονται

- Προτεραιότητα σε όσους προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ ή έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα
- Προβλέπεται αρνητική μοριοδότηση για δημοσίους υπαλλήλους που έχουν εμπλακεί σε πειθαρχικά παραπτώματα και υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις
- Για την αξιολόγηση ενόψει κινητικότητας θα ληφθούν υπόψη οι εκθέσεις των τελευταίων οκτώ ετών
- Προθεσμία 15 ημερών για να δηλώσουν οι υπάλληλοι να δηλώσουν που θέλουν να πάνε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία της κινητικότητας στο δημόσιο, καθώς από χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προβλέπει βήμα βήμα τη διαδικασία των μετατάξεων στο Δημόσιο. Η εγκύκλιος καθορίζει τη διαδικασία μοριοδότησης των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από την οποία θα κριθεί η μετακίνησή τους στους νέους χώρους εργασίας.
Υπάλληλοι με αυξημένα τυπικά προσόντα θεωρούνται όσοι έχουν πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορική ή είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και ξέρουν ξένες γλώσσες
Προτεραιότητα για μετακίνηση σε υπηρεσίες όπου έχει διαπιστωθεί έλλειψη προσωπικού έχουν οι υπάλληλοι με αυξημένα «τυπικά» προσόντα, ενώ βασικό κριτήριο παραμένει ο τρόπος εισαγωγής στο ΑΣΕΠ, με όσους μπήκαν στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ να έχουν περισσότερα μόρια, γράφει Το Έθνος.
Μηδενική μοριοδότηση προβλέπεται για όσους προσλήφθηκαν με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις εργασίας και μετά μονιμοποιήθηκαν.
Αρνητική μοριοδότηση θα έχουν όσοι έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και για τους οποίους υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις.
Για την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις υπηρεσιακής αξιολόγησης των τελευταίων οκτώ ετών.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν 15 μέρες προθεσμία, από την ημέρα των ανακοινώσεων του υπουργείου, να δηλώσουν κατά σειρά τους φορείς προτίμησης όπου θέλουν να μετακινηθούν.
Θα προηγηθούν εκείνοι με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και οι υπόλοιποι θα επιλέξουν θέσεις που έχουν μείνει κενές.
Αν κάποιος υπάλληλος δε δηλώσει φορέα προτίμησης, θα θεωρηθεί πως έχει δηλώσει το σύνολο των θέσεων όπως αυτές αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου και σύμφωνα με το Έθνος θα μεταταχθούν οπουδήποτε χωρίς άλλη διαδικασία.
Αν κάποιος υπάλληλος δεν εμφανιστεί στη νέα του υπηρεσία, εφόσον επιλεγεί, θα απολυθεί άμεσα
Το ΑΣΕΠ θα ανακοινώσει τον τελικό συνολικό πίνακα της κινητικότητας, ανά ειδικότητα υπαλλήλων, βάσει του οποίου θα γίνει η μεταφορά τους με σειρά προτεραιότητας και μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός των κενών θέσεων.
Τα οκτώ βήματα της κινητικότητας - Το χρονοδιάγραμμα
Ποια είναι όμως τα 8 βήματα για την κινητικότητα στο Δημόσιο;
1. Οι φορείς πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματά τους σχετικά με τις ελλείψεις στις υπηρεσίες τους, ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα
2. Μέσα σε 10 μέρες από την αποστολή των αιτημάτων, το ειδικό συμβούλιο γνωμοδοτεί για τις κενές θέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα για να καλυφθούν αυτές καθώς και τη σειρά προτεραιότητας των φορέων στους οποίους θα καλυφθούν οι ανάγκες
3. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με ανακοίνωση στην εφημερίδα της κυβέρνησης καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας των φορέων, τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν και τα απαιτούμενα προσόντα
4. Μέσα σε 10 μέρες, οι φορείς με το πλεονάζον προσωπικό καλούνται να καταρτίσουν πίνακες για το ποιοι υπάλληλοι έχουν τα προσόντα να καλύψουν τις κενές θέσεις
5. Όσοι έχουν βγει σε διαθεσιμότητα και έχουν τα απαιτούμενα προσόντα κάνουν αίτηση και δηλώνουν προτίμηση στους φορείς όπου θέλουν να μετακινηθούν
6. Τα συμβούλια των υπουργείων αναρτούν τον συνολικό πίνακα που έχει προκύψει με βάση τις αιτήσεις των υπαλλήλων, τους πίνακες φορέων και σε συνδυασμό με τα κριτήρια μοριοδότησης
7. Οι πίνακες με τη βαθμολογία που ανταποκρίνεται στις κενές θέσει αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ, το οποίο μετά θα αναρτήσει συνολικό πίνακα ανά ειδικότητα
8. Οι υπάλληλοι μεταφέρονται με σειρά προτεραιότητας μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός των κενών θέσεων

Πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις βάζει ο ΕΟΠΥΥ

Μεγάλος πονοκέφαλος αποδεικνύεται ο ΕΟΠΥΥ για τον υπουργό υγείας ο οποίος  χθες εμφανίσθηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι σε λίγο καιρό θα λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι.
Οι δαπάνες αυξάνονται μέρα με τη μέρα και τα έσοδα λόγω της ύφεσης μειώνονται για τον ΕΟΠΥΥ. 
Eίναι ενδεικτικό ότι ενώ για το 2013 είχαν προϋπολογιστεί έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ  5,9 δις ευρώ (τα 1,2 δις από το κράτος και τα 4,7 από τα ασφαλιστικά  Ταμεία), λόγω της ανεργίας η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε. Μειώθηκαν στα 4,3 δις ευρώ τα έσοδα από τα Ταμεία ενώ πολύ πρόσφατα περιορίσθηκε ακόμη περισσότερο το κονδύλι φθάνοντας πια στα 3,8 δις ευρώ. Και το χειρότερο είναι πως οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο ΕΟΠΥΥ θα στερηθεί και άλλα έσοδα από τα Ταμεία έως το τέλος του χρόνου τα οποία θα καθηλωθούν στα 3,5 δις ευρώ, δεδομένου ότι όλοι οι παράγοντες της αγοράς μιλούν για νέα αύξηση της ανεργίας. 
Έτσι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και κλινικών θα υποχρεωθούν να δώσουν claw back δηλαδή να επιστρέφουν ζεστό χρήμα κάθε φορά που η δαπάνη των εξετάσεων και των νοσηλειών υπερβαίνει αυτό που έχει προϋπολογιστεί. Κατά πολλούς η επιστροφή αυτή σημαίνει ακόμη και 40% του συνολικού τζίρου γεγονός που θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα ειδικά για τα μικρά εργαστήρια και λιγότερο φυσικά για τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές. 
Επίσης ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά πληροφορίες του iatropedia.gr σκέφτεται να βάλει «κόφτη» και στους γιατρούς ώστε να μην μπορούν να γράψουν μεγάλο αριθμό εξετάσεων ενώ δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να εφαρμοσθεί και στα φάρμακα. Βέβαια για τους ασθενείς αυτό θα σημάνει μεγάλο πλήγμα καθώς οι μη έχοντες που επισκέπτονται τα ιατρεία με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ θα είναι οι τελευταίοι που θα παίρνουν  σειρά για εξετάσεις καθώς οι περισσότεροι γιατροί θα προτιμούν να συνταγογραφούν  για τους ασθενείς τους που πληρώνουν μετρητά την επίσκεψη. 
Κάτι που και πάλι μεταφράζεται σε αύξηση των εξόδων για τα νοικοκυριά που θα υποχρεώνονται να πληρώνουν και από την τσέπη τους μια εξέταση.

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Βρείτε το εκκαθαριστικό χωρίς να περιμένετε

Δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρο ότι η εφορία θα στείλει εκκαθαριστικό για τη φετινή φορολογική σας δήλωση. Εξαρτάται από το αν «τσεκάρατε» ή όχι τον σχετικό κωδικό κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση μην ανησυχείτε. Υπάρχουν τρόποι και το εκκαθαριστικό να βρείτε και τον φόρο να πληρώσετε ακόμη και από την παραλία.
To γεγονός ότι ο ταχυδρόμος μπορεί να μην σας χτυπήσει φέτος την πόρτα, αποδεικνύεται και από το tweet του γενικού γραμματέα εσόδων ο οποίος εδώ και μέρες έχει ζητήσει από τους φορολογούμενους (τουλάχιστον όσους υπέβαλλαν τη φορολογική τους δήλωση) να αναζητήσουν το εκκαθαριστικό τους. Τόσο αυτούς που δεν μπήκαν στη διαδικασία του επανελέγχου, όσο και αυτούς που πήγαν τα χαρτιά τους στην εφορία και τώρα περιμένουν από τη Δ.Ο.Υ να κάνει οριστικοποίηση της δήλωσης. 
Τρεις είναι οι εναλλακτικοί τρόποι να βρείτε αν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης.  
1.Να μπείτε με τους κωδικούς πρόσβασης στην υπηρεσία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (κάντε κλικ εδώ). Μπαίνοντας στην εφαρμογή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης, θα ελέγξετε αν είναι ενεργοποιημένο το αρχείο με το εκκαθαριστικό. Αν ναι, μπορείτε να το ανοίξετε και να το τυπώσετε. Μάλιστα η εκτύπωση γίνεται δεκτή από τις τράπεζες που σημαίνει ότι μπορείτε να πληρώσετε είτε ολόκληρο το ποσό είτε μόνο τη δόση. Γενικότερα, αυτή η εκτύπωση πρέπει να γίνεται δεκτή από όλους τους φορείς καθώς θεωρείται ένα έγκυρο εκκαθαριστικό.
2.Να ελέγξετε μέσω της ειδικής εφαρμογής αν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική σας δήλωση (κάντε κλικ εδώ). Το πλεονέκτημα αυτής της εφαρμογής είναι ότι μπορείτε να πληροφορηθείτε να έχει βγει το εκκαθαριστικό χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς εισόδου στο  σύστημα Taxis.
3.Αν έχετε χρεωστικό εκκαθαριστικό (που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσετε) υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος: να ελέγξετε μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης) της εφαρμογής του συστήματος Taxisπου ενημερώνει για τις οφειλές, αν χρωστάτε στην εφορία. Αν διαπιστώσετε ότι σας έχουν φορτώσει ένα ποσό, αυτό θα προέρχεται από την εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης. Μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης μπορείτε να κάνετε και άλλη δουλειά: να τυπώσετε τον ειδικό κωδικό πληρωμής και να εξοφλήσετε είτε τον φόρο είτε την δόση. Μπορείτε μάλιστα να κάνετε την πληρωμή και ηλεκτρονικά χωρίς να κουνηθείτε από το γραφείο σας. Και πάλι η εφαρμογή σας δίνει το δικαίωμα να πληρώσετε είτε τη δόση, είτε ολόκληρο το ποσό. 
Αν δεν έχετε να πληρώσετε τη δόση της εφορίας (για όσες δηλώσεις εκκαθαριστούν μέσα στον Αύγουστο, ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε δύο διμηνιαίες δόσεις), έχετε δύο λύσεις: 
1. Να πληρώσετε σε έως και 12 δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας 
2. Να πληρώσετε και πάλι σε 12 δόσεις μέσω της μόνιμης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που κάνει η εφορία 

Πηγή: fpress.gr

Άμεση η ανάγκη εξέτασης των αιτήσεων για απόσπαση των εκπαιδευτικών της Π.Ε. από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Φτάσαμε σχεδόν στα μέσα Αυγούστου, σε 15 ημέρες ανοίγουν τα σχολεία, και ακόμη δεν έχει γίνει ο α΄ κύκλος των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, ούτε οι αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι η Α΄ φάση των αποσπάσεων Π.Ε. (από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ αλλά και σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας) είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου του 2012 .
Η πρωτοφανής αυτή καθυστέρηση στις αποσπάσεις θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν να καθυστερήσουν όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (τοποθετήσεις αποσπασμένων, προσλήψεις αναπληρωτών), αφετέρου δε τη μεγάλη ταλαιπωρία χιλιάδων εκπαιδευτικών που κρατούνται όμηροι όλο το καλοκαίρι , μη γνωρίζοντας σε ποιο σχολείο θα διδάσκουν τον Σεπτέμβρη.
Τα όσα λέγονται στο υπουργείο Παιδείας ότι οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ θα γίνουν μετά τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών της Β/θμιας στην Α/θμια, δείχνουν την προχειρότητα και την έλλειψη παντελούς σχεδιασμού, αφού για τις μετατάξεις αυτές κανείς δεν γνωρίζει ακόμη το παραμικρό. Σε ποιες θέσεις θα γίνουν; με ποιά κριτήρια; πότε θα γίνουν οι αιτήσεις; Αν ακολουθηθεί αυτό το σενάριο, τότε οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ δεν θα εξετασθούν ούτε τον Σεπτέμβρη!!!
Μετά και την επιστολή μου , που απέστειλα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στις 8-8-2013, επανέρχομαι στο θέμα και καλώ τον Υπουργό Παιδείας να δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να εξεταστούν άμεσα οι αιτήσεις απόσπασης των εκπαιδευτικών, από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, έτσι ώστε να ξεκινήσουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβρη και να σταματήσει επιτέλους η αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών. 
Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης

Η εγκύκλιος για την πρόσληψη αναπληρωτών ΠΕ16.01, ΠΕ16.02, ΠΕ17.14 και ΤΕ16 και μουσικών

Εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας η εγκύκλιος που αφορά:
α) Την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδων ΠΕ16.01, ΠΕ16.02, ΠΕ17.14 και ΤΕ16, για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολ. έτους 2013-2014, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄), και,
β) Την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εμπειροτεχνών ιδιωτών για την ένταξη σε πίνακα μουσικών ειδικεύσεων ωρομισθίων για πρόσληψη στα Μουσικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2013-2014.
Για να ανοίξετε την εγκύκλιο

Λόγω της καθυστερημένης εκκαθάρισης Εκατομμύρια φορολογούμενοι χάνουν τις 3 δόσεις για πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι - Το «παραθυράκι» του εφόρου στις κατά τόπους ΔΟΥ και οι διευκολύνσεις που μπορεί να προσφέρει - Τελευταίο «ανάχωμα» η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Στις ουρές της εφορίας, μόλις επιστρέψουν από τα «μπάνια του λαού», θα αναγκαστούν να στηθούν εκατομμύρια αδειούχοι του Αυγούστου που, αν και υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέσω ίντερνετ, καλούνται να προσκομίσουν αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά «ενός 15 ημερών» όπως αναγράφει η ειδοποίηση που συνοδύει το αποδεικτικό υποβολής του Ε1.
Λόγω της καθυστέρησης στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων όμως, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα χάσουν τελικά τις 3 διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η νομοθεσία, για να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά. Οι περισσότεροι είναι ήδη καταδικασμένοι να πληρώσουν το φόρο σε δύο δόσεις ενώ, αν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις, κινδυνεύουν να κληθούν να την πληρώσουν «μια και έξω» εφάπαξ στα τέλη του 2013.
Επιπλέον για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, οι εφορίες αναμένουν οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για το αν θα επιβληθούν πρόστιμα η όχι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως -  και εκτός των δόσεων που θα συμπεριλαμβάνονται σε καθενός το εκκαθαριστικό - ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει διευκολύνσεις απ' τον έφορο της ΔΟΥ του. Ο τελευταίος με βάση το φορολογικό προφίλ του φορολογουμένου θα κληθεί να αποφασίσει για το εάν και πόσο πρέπει να γίνει διευκόλυνση. Το "παραθυράκι" βέβαια είναι σε ισχύ καθώς στην περίπτωση αδυναμίας πληρωμών εκ μέρους του φορολογουμένου αυτομάτως μπορεί να εισέλθει σε καθεστώς ρύθμισης.
Ωστόσο εξακολουθεί και υπάρχει ένα "παραθυράκι" διευκόλυνσης απ' την εφορία.
αν γίνουν ληξιπρόθεσμες θα πάνε σε ρυθμίσεις.
Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 3.000.000 φορολογικές δηλώσεις από τις συνολικά 6.500.000 που αναμένει φέτος το υπουργείο. Ωστόσο ακόμα και φορολογικές δηλώσεις  που υπεβλήθησαν από τα τέλη Ιουνίου, αφού οι φορολογούμενοι που καλούνται να προσκομίσουν δικαιολογητικά (ειδικά συνταξιούχοι) δεν διέκοψαν τις διακοπές τους για να προσέλθουν στην εφορία.
Η καθυστέρηση αυτή συνεπάγεται «φουσκωμένες» δόσεις για τουλάχιστον 3 εκατομμύρια φορολογούμενους, αφού θα πληρώσουν σε δύο το πολύ, αντί για τρεις, την οφειλή τους. Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν κυρίως:
  - συνταξιούχοι που δεν τους έχει γίνει παρακράτηση έκτακτης εισφοράς και θα πληρώσουν 300-1.500 ευρώ (μαζί με φόρο εισοδήματος) σε δύο δόσεις ή εφάπαξ.
- ελεύθεροι επαγγελματίες, η εκκαθάριση των δηλώσεων των οποίων έχει «μπλοκάρει» για να γίνει έλεγχος των εσόδων και των δαπανών που δηλώνουν στα έντυπα Ε1 και Ε3
  - μισθωτοί που καλούνται να καταθέσουν στοιχεία προκειμένου να ελεγχθούν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την δήλωση για παρακράτηση φόρου από εργοδότες, ιατρικές δαπάνες κ.α.

Πηγή: newmoney.gr

Πώς θα γίνουν οι μετατάξεις - μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων

Η διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, τα κριτήρια επιλογής και κατάταξής τους, καθώς και ο τρόπος μοριοδότησής τους, περιγράφεται σε απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά την υπουργική απόφαση

Η υπουργική απόφαση αποτελεί συνέχεια εκείνης της 2ας Αυγούστου, που προέβλεπε τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα και βασιζόταν, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε τέσσερις αρχές: αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο δημόσιο, αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αυστηρότητα στον έλεγχο της αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία, αλλά και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων.
Σκοπός της υπουργικής απόφασης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, είναι η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων σχετικών με:
α) Τη διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
β) Τα αναγκαία δικαιολογητικά.
γ) Τα επιμέρους κριτήρια μοριοδότησης.
δ) Τον αριθμό των μορίων που αντιστοιχούν στα επιμέρους κριτήρια.
Καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία έχει το ΑΣΕΠ, το οποίο υποστηρίζει το Τριμελές Ειδικό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής, λειτουργικά, διοικητικά και μηχανογραφικά, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει βάσει των πινάκων συνδρομής κριτηρίων, τη μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
Επίσης, το ΑΣΕΠ καταρτίζει κατά φθίνουσα σειρά πίνακα βαθμολογικής κατάταξης υπαλλήλων ανά φορέα υποδοχής, κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα προσωπικού και τον διαβιβάζει στο αρμόδιο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα υποδοχής.

Δείτε την Εγκύκλιο για πρόσληψη Αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών σχολ. έτους 2013-2014, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19.05.2010 τ.Α΄).
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της κατάρτισης των ενιαίων  πινάκων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολ. έτους 2013-2014
κ α λ ε ί
τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από 12 – 08 – 2013 έως 23 – 08 – 2013.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι:
1. Έλληνες πολίτες*.
2. Βορειοηπειρώτες και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο (Ν.Δ.3832/1958). 
3. Πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ν.2431/1996). 
* Σημειώνεται ότι για τους υπηκόους χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί  τουλάχιστον ένα (1) έτος από την απόκτησή της, κατά την τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων  με την παρούσα εγκύκλιο.
Διαβάστε την εγκύκλιο ΕΔΩ

Γενόσημα για όλους περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα της τρόικας - Τι αλλάζει το Σεπτέμβριο

Αλλάζει εκ νέου  το μενού της συνταγογράφησης των φαρμάκων. Οι Έλληνες ασθενείς  μέχρι τέλος του χρόνου  θα λαμβάνουν λιγότερα πρωτότυπα φάρμακα και περισσότερα αντίγραφα.
  Οι οδηγίες των τροικανών σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρες:ζητούν άμεση αύξηση του ποσοστού των γενόσημων  αφού απαιτούν το 2014 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη να πέσει κάτω από 2 δις ευρώ ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί με τις διαπραγματεύσεις να αυξηθεί το ποσό και να φθάσει τα 2,1 δις ευρώ. 
  Ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπουργείο Υγείας και εμπλεκόμενοι φορείς,  μελετούν τα θέματα και αναμένεται να  υλοποιηθούν οι προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι και τους προηγούμενους μήνες και προβλέπουν τη χορήγηση γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων για όλους, με το κίνητρο ότι οι ασθενείς δε θα πληρώνουν συμμετοχή. 
Στόχος να επιλεγούν τα φθηνότερα φάρμακα στα οποία οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλουν το 25% που συνήθως δίνουν για να προμηθευτούν τα σκευάσματά τους. Εάν επιθυμούν να πάρουν άλλο φάρμακο θα πρέπει να πληρώνουν τη διαφορά. 
Το φθηνότερο φάρμακο θα επιλέγεται από τον φαρμακοποιό αλλά τα όμοια γενόσημα κινούνται περίπου στις ίδιες τιμές γεγονός που σημαίνει ότι το παιχνίδι φεύγει πια από τους γιατρούς και περνά στα χέρια των φαρμακοποιών. 
Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι έτσι θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Αγνοούν ωστόσο τι θα γίνει με τις ελληνικές εταιρείες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους εάν έρθουν στη χώρα μας μεγάλες ξένες εταιρείες που παράγουν πάμφθηνα γενόσημα αμφιβόλου βέβαια ποιότητας.

Κοιτάξε στον ουρανό... Έρχονται τα πεφταστέρια!

Στρέψτε τα μάτια σας στον ουρανό και ετοιμαστείτε να κάνετε μια ευχή. Οι Περσείδες υπόσχονται ένα υπέροχο θέαμα. Το φεγγάρι είναι στη χάση του και αυτό βηθάει...

Για μια ακομη χρονιά, στην καρδιά του καλοκαιριού κορυφώνεται η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες. Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο απόψε το βράδυ στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου -και της Ελλάδας-  αλλα αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων και το βράδυ της Τρίτη. Tο θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, μπορεί να φtάσει έως τα 100 μετέωρα ανά ώρα. Με δεδομένο ότι το φεγγάρι δεν είναι «γεμάτο», ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός και κατάλληλος για τις παρατηρήσεις των μετεώρων.
Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ’ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές». Μια ανάλυση της NASA για τα έτη 2008 - 2013 δείχνει πως οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο μόνο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν το όνομά τους.
Τα μετέωρα μπαίνουν στην ατμόσφαιρα και αναφλέγονται αφήνοντας πίσω τους πύρινες "ουρές"
Τα συγκεκριμένα μετέωρα αρχίζουν σε αραιή μορφή να πέφτουν κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.
Οι Περσείδες προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης -ο οποίος διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου 26 χιλιομέτρων και για τελευταία φορά εισήλθε στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος τον Δεκέμβριο του 1992- χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.
Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Τι καιρό θα κάνει τον Δεκαπενταύγουστο - Αναλυτική πρόγνωση

Δημόσιο: Ποιοι θα εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα - Όλα τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

- Υπάλληλοι με αναπηρία άνω του 67%, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες δε θα μπουν στη διαθεσιμότητα
- Πέντε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα εξαιρεθούν
- Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ένας δημόσιος υπάλληλος για να εξαιρεθεί
- Πρέπει να κατατεθούν μέσα σε 15 μέρες από τη δημοσίευση των διαπιστωτικών πράξεων
- Τι προβλέπει η επείγουσα διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Την ώρα που η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως τους χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να «πιαστούν» οι στόχοι και να ικανοποιηθεί η τρόικα, επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθορίζει τις πέντε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που... σώζονται.
Για τις περιπτώσεις συνταξιοδότηση εν μέσω διαθεσιμότητας, ο υπάλληλος υποβάλει την παραίτησή του στον φορέα προέλευσης
Για να εξαιρεθεί κανείς πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Άτομα με αναπηρία, ανύπαντροι γονείς, άτομα που φροντίζουν ανθρώπους με αναπηρία είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα εξαιρεθούν σήμερα με την εφημερίδα Το Έθνος, Επίσης, εξαιρείται ο ένας σύζυγος στην περίπτωση που και οι δυο είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Εξαιρούνται:
- άτομα με αναπηρία άνω του 67%
- πολύτεκνοι
α) με περισσότερα από 4 παιδιά, που είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή είναι μέχρι 25 ετών και υπηρετούν τη θητεία τους
β) στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας
γ) στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι γονείς χωρίς σύζυγο με τρία παιδιά, εφόσον είναι 23 ετών, άγαμα, σπουδάζουν ή υπηρετούν στο στρατό
- όσοι φροντίζουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Απαιτείται και πιστοποιητικό αναπηρίας από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, που θα είναι σε ισχύ. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και θα εξαιρεθεί αναδρομικά από την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα αν προσκομίσει το πιστοποιητικό
- μονογονεϊκές οικογένειες
- όσοι έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες
Εκτός από τις πέντε κατηγορίες, εξαιρούνται και οι 1861 εργαζόμενοι που είχαν υπαχθεί στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και στη συνέχεια ανέλαβαν νέα καθήκοντα.
Απαραίτητα πιστοποιητικά
Για τους υπαλλήλους με αναπηρία απαιτείται πιστοποιητικό σε ισχύ από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας
Για τους πολύτεκνους: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το δήμο ή από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων. Αν υπάρχει παιδί με αναπηρία (άνω του 67% και ανεξαρτήτως ηλικίας), απαιτείται πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα, όπως επίσης κι αν ένας από τους δυο γονείς είναι στην ίδια κατάσταση.
Σε περίπτωση στρατιωτικής θητείας παιδιού, χρειάζεται βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές. Για τους μαθητές ή τους σπουδαστές, βεβαίωση αναγνωρισμένης σχολής.
Χρειάζεται επίσης αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του τρέχοντος έτους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας, λόγω χηρείας ή διαζυγίου, είτε ο υπάλληλος έχει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια παιδιού και εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, απαιτούνται:
Πιστοποιητικό του δήμου που θα προκύπτει πως έχει τουλάχιστον ένα παιδί ανήλικο έως 25 ετών. Αν το παιδί σπουδάζει, χρειάζεται βεβαίωση
Για την απόδειξη γονικής μέριμνας, δικαιολογητικό από την δημόσια αρχή ενώ για το διαζύγιο απαιτείται αντίγραφο της δικαστικής απόφασης
Υπεύθυνη δήλωση ότι ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα
Αν δυο σύζυγοι εργάζονται στο δημόσιο, ο ένας θα εξαιρεθεί. Αλλά για να διαπιστωθεί αυτό χρειάζεται:
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το δήμο
Βεβαίωση του φορέα στον οποίο εργάζεται ο σύζυγος που να αναφέρει ότι τίθεται σε διαθεσιμότητα
Για να διαπιστωθεί πως ο υπάλληλος έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης και ζει στο ίδιο σπίτι με το άτομο που έχει υπό την επιμέλειά του, το οποίο έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000€, πρέπει να προσκομίσει:
Εκκαθαριστικό της ΔΟΥ ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης που θα αποδεικνύει πως ζει με το παιδί και ότι το εισόδημά του, εξαιρούμενων των προνοιακών επιδομάτων, είναι χαμηλότερο των 12.000 ευρώ
Αντίγραφο της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Τα λάθη στις δηλώσεις που κοστίζουν ακριβά...

Για έλεγχο στις εφορίες καλούνται 100.000 υπόχρεοι καθώς το TAXISnet άναψε «κόκκινο» στην υποβολή των δηλώσεών τους λόγω παραλείψεων και παρατυπιών.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής».

Ποιες ειδικότητες καθηγητών θα απασχοληθούν στα Ολοήμερα Δημοτικά με ΕΑΕΠ Διαβάστε περισσότερα: Ποιες ειδικότητες καθηγητών θα απασχοληθούν στα Ολοήμερα Δημοτικά με ΕΑΕΠ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

http://xenesglosses.eu/2013/08/poies-eidikotites-kathigiton-tha-apasx/
Από όλα τα δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας τα 961 Δημοτικά δεν είναι απλώς ολοήμερα, αλλά εφαρμόζουν ένα αναμορφωμένο πρόγραμμα και ονομάζονται Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). (Α) Ποια είναι αυτά τα σχολεία; Μέχρι το 2012 τα Δημοτικά με ΕΑΕΠ ήταν 961, τα οποία μπορείτε να δείτε στο αρχείο 961_eaep_120202.xls. Από τη νέα σχολική χρονιά (2013-2014) θα λειτουργήσουν επιπλέον 321 Δημοτικά σχολεία με ΕΑΕΠ τα οποία μπορείτε να δείτε στο αρχείο 321_eaep_dimotika_2013.doc (Β) Ποιο είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε αυτά τα σχολεία; Τα Ολοήμερα Δημοτικά με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) λειτουργούν από το 2010-11 και στοχεύουν στην αναβάθμιση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου. Τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) προσφέρουν για όλες τις τάξεις: Α) υποχρεωτικό πρόγραμμα (8:00 – 14:00) και Β) προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (7:00 – 8:00 και 14:00-16:15). Για να δείτε αναλυτικά το ωράριο ενός Δημοτικού Σχολείου με ΕΑΕΠ κάντε κλικ ΕΔΩ . Εκτός από το ωράριο τα Ολοήμερα Δημοτικά με ΕΑΕΠ διαφέρουν από τα Ολοήμερα κλασικού τύπου στα εξής σημεία: Στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εισάγονται νέα μαθήματα ή αυξάνονται οι ώρες σε υπάρχοντα μαθήματα Στο ολοήμερο πρόγραμμα υπάρχουν μόνο μαθήματα επιλογής και όχι υποχρεωτικά. Για να δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα Δημοτικού Σχολείου με ΕΑΕΠ κάντε κλικ ΕΔΩ . Στα Ολοήμερα Δημοτικά με ΕΑΕΠ το πρόγραμμα διακρίνεται σε: Υποχρεωτικό πρόγραμμα (8:00 – 14:00) Προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (7:00 – 8:00 και 14:00-16:15) Δείτε στη συνέχεια ποια μαθήματα περιλαμβάνονται σε κάθε τύπο προγράμματος. (Α) Περιεχόμενο υποχρεωτικού προγράμματος Αναφορικά με το υποχρεωτικό πρόγραμμα (λήξη στις 14:00 μ.μ.) αλλάζουν τα εξής σε σχέση με αυτά που ισχύουν στα Ολοήμερα κλασικού τύπου: Εισάγεται το μάθημα των Αγγλικών στις Α΄ και Β΄ τάξεις. Εισάγεται το μάθημα της Πληροφορικής (ΤΠΕi) σε όλες τις τάξεις υποχρεωτικού ωραρίου του δημοτικού με στόχο τη δυνατότητα πιστοποίησης κατά τη διάρκεια της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Εισάγεται ο θεσμός της φιλαναγνωσίας στο πλαίσιο του γλωσσικού μαθήματος. Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αγγλικών στις υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού. Αυξάνονται οι διδακτικές ώρες της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή) και εισάγεται η Θεατρική Αγωγή στο υποχρεωτικό ωράριο σε όλες τις τάξεις. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το πλαίσιο του μαθήματος. Οι ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αυξάνονται κατά 2 για τις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις, εκ των οποίων η μια διδακτική ώρα θα διατίθεται για Χορούς. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το πλαίσιο του μαθήματος. (Β) Περιεχόμενο ολοήμερου προγράμματος Στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (έναρξη στις 14:00 μ.μ. – λήξη στις 16:15 μ.μ.): περιλαμβάνει ώρα φαγητού-χαλάρωσης (14:05-14:40). Μετά την ώρα φαγητού ακολουθούν 2 διδακτικές ώρες καθημερινά ανά Τμήμα* που καλύπτονται από εννέα (9) διδακτικά αντικείμενα που είναι επιλογής και όχι υποχρεωτικά. *Τα τμήματα του ολοημέρου διαμορφώνονται με βάση τις ώρες αποχώρησης των μαθητών Πρόκειται για τα εξής αντικείμενα: Μελέτη Αθλητισμός Θεατρική Αγωγή Πληροφορική Αγγλικά Μουσική Δεύτερη ξένη γλώσσα Εικαστικά Πολιτιστικοί όμιλοι δραστηριοτήτων ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα: Ποιες ειδικότητες καθηγητών θα απασχοληθούν στα Ολοήμερα Δημοτικά με ΕΑΕΠ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Από όλα τα δημόσια Δημοτικά Σχολεία της χώρας τα 961 Δημοτικά δεν είναι απλώς ολοήμερα, αλλά εφαρμόζουν ένα αναμορφωμένο πρόγραμμα και ονομάζονται Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). (Α) Ποια είναι αυτά τα σχολεία; Μέχρι το 2012 τα Δημοτικά με ΕΑΕΠ ήταν 961, τα οποία μπορείτε να δείτε στο αρχείο 961_eaep_120202.xls. Από τη νέα σχολική χρονιά (2013-2014) θα λειτουργήσουν επιπλέον 321 Δημοτικά σχολεία με ΕΑΕΠ τα οποία μπορείτε να δείτε στο αρχείο 321_eaep_dimotika_2013.doc (Β) Ποιο είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε αυτά τα σχολεία; Τα Ολοήμερα Δημοτικά με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) λειτουργούν από το 2010-11 και στοχεύουν στην αναβάθμιση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου. Τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) προσφέρουν για όλες τις τάξεις: Α) υποχρεωτικό πρόγραμμα (8:00 – 14:00) και Β) προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (7:00 – 8:00 και 14:00-16:15). Για να δείτε αναλυτικά το ωράριο ενός Δημοτικού Σχολείου με ΕΑΕΠ κάντε κλικ ΕΔΩ . Εκτός από το ωράριο τα Ολοήμερα Δημοτικά με ΕΑΕΠ διαφέρουν από τα Ολοήμερα κλασικού τύπου στα εξής σημεία: Στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εισάγονται νέα μαθήματα ή αυξάνονται οι ώρες σε υπάρχοντα μαθήματα Στο ολοήμερο πρόγραμμα υπάρχουν μόνο μαθήματα επιλογής και όχι υποχρεωτικά. Για να δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα Δημοτικού Σχολείου με ΕΑΕΠ κάντε κλικ ΕΔΩ . Στα Ολοήμερα Δημοτικά με ΕΑΕΠ το πρόγραμμα διακρίνεται σε: Υποχρεωτικό πρόγραμμα (8:00 – 14:00) Προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (7:00 – 8:00 και 14:00-16:15) Δείτε στη συνέχεια ποια μαθήματα περιλαμβάνονται σε κάθε τύπο προγράμματος. (Α) Περιεχόμενο υποχρεωτικού προγράμματος Αναφορικά με το υποχρεωτικό πρόγραμμα (λήξη στις 14:00 μ.μ.) αλλάζουν τα εξής σε σχέση με αυτά που ισχύουν στα Ολοήμερα κλασικού τύπου: Εισάγεται το μάθημα των Αγγλικών στις Α΄ και Β΄ τάξεις. Εισάγεται το μάθημα της Πληροφορικής (ΤΠΕi) σε όλες τις τάξεις υποχρεωτικού ωραρίου του δημοτικού με στόχο τη δυνατότητα πιστοποίησης κατά τη διάρκεια της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Εισάγεται ο θεσμός της φιλαναγνωσίας στο πλαίσιο του γλωσσικού μαθήματος. Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αγγλικών στις υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού. Αυξάνονται οι διδακτικές ώρες της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή) και εισάγεται η Θεατρική Αγωγή στο υποχρεωτικό ωράριο σε όλες τις τάξεις. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το πλαίσιο του μαθήματος. Οι ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αυξάνονται κατά 2 για τις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεις, εκ των οποίων η μια διδακτική ώρα θα διατίθεται για Χορούς. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το πλαίσιο του μαθήματος. (Β) Περιεχόμενο ολοήμερου προγράμματος Στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα (έναρξη στις 14:00 μ.μ. – λήξη στις 16:15 μ.μ.): περιλαμβάνει ώρα φαγητού-χαλάρωσης (14:05-14:40). Μετά την ώρα φαγητού ακολουθούν 2 διδακτικές ώρες καθημερινά ανά Τμήμα* που καλύπτονται από εννέα (9) διδακτικά αντικείμενα που είναι επιλογής και όχι υποχρεωτικά. *Τα τμήματα του ολοημέρου διαμορφώνονται με βάση τις ώρες αποχώρησης των μαθητών Πρόκειται για τα εξής αντικείμενα: Μελέτη Αθλητισμός Θεατρική Αγωγή Πληροφορική Αγγλικά Μουσική Δεύτερη ξένη γλώσσα Εικαστικά Πολιτιστικοί όμιλοι δραστηριοτήτων ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα: Ποιες ειδικότητες καθηγητών θα απασχοληθούν στα Ολοήμερα Δημοτικά με ΕΑΕΠ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ