Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

Εως 700 μόρια η πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Βέβαια, η πτώση δεν θα είναι καθολική, αφού αναμένεται να υπάρξουν και ορισμένες σχολές στις οποίες μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων, όπως για παράδειγμα οι Στρατιωτικές, κάποιες Παιδαγωγικές κ.α. όπου θα παρατηρηθεί μικρή άνοδος των βάσεων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, φέτος παρατηρείται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των πεδίων
Βέβαια το εύρος της πτώσης ή της ανόδου των βάσεων θα καθοριστεί και από τις επιλογές των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία. Θεωρείται σίγουρο, πάντως, ότι θα αυξηθούν οι πρώτες προτιμήσεις σε σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς πάρα πολλές οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα για τη συντήρηση ενός ακόμη σπιτιού σε μία άλλη πόλη. Αναφορικά με την κίνηση των βάσεων εισαγωγής ανά πεδίο, θα είναι πολλών ταχυτήτων.
 • Ειδικότερα, στο 1 επιστημονικό πεδίο, οι χειρότερες επιδόσεις αλλά και η μείωση των εισακτέων σε μία σειρά σχολών οδηγούν σε πτώση των βάσεων ακόμη και στις περιζήτητες Νομικές. Η πτώση για αρκετές σχολές, όπως Φιλολογίας και Παιδαγωγικής, Παιδαγωγικές και Νομικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 150 έως 400 μόρια.
 • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η καθοδική τροχιά των βάσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 500 και 600 μόρια σε ορισμένες φυσικομαθηματικές σχολές που εδρεύουν σε επαρχιακές πόλεις. Αντίθετα, τμήματα όπως Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (πρόκειται για τμήματα που εντάσσονται τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο πεδίο) ενδέχεται να καταγράψουν μικρή άνοδο, της τάξεως των 150 μορίων, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των θέσεων εισακτέων.
 • Στο 3ο πεδίο, ξεκάθαρη θα είναι η πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα, ακόμη και σε αυτά που η ζήτηση χτυπάει «κόκκινο». Ως εκ τούτου, οι Ιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές αναμένεται να υποχωρήσουν από 100 έως 300 μόρια.
 • Στο 4ο πεδίο, τα πολυτεχνικά τμήματα τόσο των μεγάλων πόλεων όσο και της επαρχίας... τραβάνε την κατηφόρα, με την πτώση σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει ή και να ξεπερνάει τα 400 με 500 μόρια.
 • Για τις οικονομικές σχολές που εντάσσονται στο 5ο επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση από όλα τα Ε.Π. Τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας θα ανοίξουν τις «πύλες» τους για τους υποψηφίους με 400 έως 600 λιγότερα μόρια σε σχέση με πέρυσι.
Ανατροπές στα τμήματα με ειδικά μαθήματα
Ανατροπές στις βάσεις εισαγωγής δεκάδων τμημάτων στα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα φέρνουν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων. Από τα 9 ειδικά μαθήματα στα 5 αυξάνονται οι αριστούχοι αλλά και οι υποψήφιοι που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη βάση του 10.
Οσον αφορά τις βάσεις εισαγωγής, άνοδος αναμένεται στα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στο τμήμα της Αθήνας, όπου οι θέσεις μειώθηκαν κατά 45, η βάση εισαγωγής αναμένεται να ξεπεράσει τα 20.000 μόρια (πέρυσι 19.709) ενώ στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης η βάση θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει τα 20.500 μόρια (πέρυσι 20.244).
Ανοδος των βάσεων θα υπάρχει και στα τμήματα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Γερμανικής Φιλολογίας.
Στις σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, τις φετινές θέσεις θα διεκδικήσουν 1.874 υποψήφιοι, όσοι δηλαδή εξετάστηκαν στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.
Επισημαίνεται ότι την περσινή χρονιά οι πρώτες προτιμήσεις για όλες τις συγκεκριμένες σχολές, είχαν φτάσει τις 1.926. Οσον αφορά την πορεία των βάσεων, αναμένεται ελεύθερη πτώση. Ενδεικτικά, στη σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είναι και η πλέον δημοφιλής, η βάση αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 21.200-21.400, όταν πέρυσι οι υποψήφιοι είχαν χρειαστεί 21.669 μόρια. Αντίστοιχη θα είναι η πτώση και στα περιζήτητα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων που απαιτούν εξέταση στο Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο. Πτώση ακόμη και μεγαλύτερη των 500 μορίων θα υπάρχει στα τμήματα Γραφιστικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων.
1ο Επιστημονικό Πεδίο
Κάτω ακόμα και οι περιζήτητες Νομικές
Πτώση έως 300 μόρια θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που στοχεύουν στις δύο Νομικές σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η βάση εισαγωγής στη σχολή του Αριστοτελείου είχε διαμορφωθεί πέρυσι στα 18.715 μόρια και φέτος, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 18.400-18.600. Αντίστοιχα για τη σχολή της Αθήνας, η βάση θα διαμορφωθεί μεταξύ 18.550 έως 18.750.
Αντίθετα, για τη Νομική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η μείωση των θέσεων κατά 80, θα φέρει εκπλήξεις με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η βάση ενδέχεται να σημειώσει μικρή άνοδο η οποία όμως δεν θα ξεπεράσει τα 100 μόρια. Τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορεί να μην έχουν την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που υπόσχονταν παλιά, ωστόσο, συνεχίζουν να προσελκύουν χιλιάδες υποψηφίους.
Φέτος, οι θέσεις εισακτέων μειώθηκαν για τις περισσότερες σχολές, γεγονός που τροφοδοτεί ανοδικές τάσεις. Η άνοδος, αφορά κυρίως τα επαρχιακά τμήματα όπου μειώθηκαν οι θέσεις και οι βάσεις ενδέχεται να ανέβουν έως και 200 μόρια. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο, οι θέσεις αυξήθηκαν οριακά, με αποτελέσματα να αναμένεται μία μικρή πτώση των βάσεων της τάξεως των 200 με 300 μορίων ή στη χειρότερη περίπτωση συγκράτησής τους στα περσινά επίπεδα. Μικρές αυξομειώσεις προβλέπονται για τα τμήμα Ψυχολογίας.
2ο - 4ο Επιστημονικό Πεδίο
Καθοδική τροχιά σε Φυσικομαθηματικές σχολές και Πολυτεχνικά Τμήματα
Πτώση από 200 έως και 500 μόρια αναμένεται για τα περισσότερα τμήματα του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου. Η πτώση στις σχολές Βιολογίας (εντάσσονται και στο 3ο Ε.Π.) θα ξεκινήσει από τα 200 μόρια και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 500. Ενδεικτικά, στο τμήμα του Αριστοτελείου, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν κοντά στα 17.350 μόρια από 17.653 πέρυσι.
Οι φυσικομαθηματικές στις μεγάλες πόλεις θα πέσουν 150 έως 400 μόρια ενώ σε κάποιες επαρχιακές πόλεις -ανάλογα και με τη ζήτηση- μπορεί να υποχωρήσουν έως και 600. Σημαντική πτώση, θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι και για τα Πολυτεχνικά τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου, ακόμη και για αυτά του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο τις περισσότερες προτιμήσεις. Συγκεκριμένα, η βάση στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα κυμανθεί μεταξύ 18.400 έως 18.600 όταν πέρυσι, οι υποψήφιοι είχαν εισαχθεί με σχεδόν 19.000 μόρια.
Στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, η βάση φαίνεται πώς θα υποχωρήσει κάτω από τα 18.500 ενώ στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών θα κινηθεί κοντά στο όριο των 18.000 μορίων. Για τις Στρατιωτικές σχολές που εντάσσονται και στα δύο επιστημονικά πεδία, (Ευελπίδων, Ικάρων και Ναυτικών Δοκίμων) θα πρέπει να αναμένουμε οριακή άνοδο, καθώς οι θέσεις μειώνονται.
3ο Επιστημονικό Πεδίο
Υποχώρηση σε Ιατρικές - Φαρμακευτικές
Καθοδικά αναμένεται να κινηθούν και οι 24 πανεπιστημιακές σχολές που εντάσσονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο. Δεσπόζουν βέβαια, οι Ιατρικές οι οποίες τα τελευταία χρόνια διαμορφώνουν τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής από όλα τα επιστημονικά πεδία.
Για τη φετινή χρονιά, η πτώση των βάσεων θεωρείται δεδομένη ακόμη και για τα τμήματα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Η Ιατρική σχολή του Καποδιστριακού θα κινηθεί κοντά στα 19.000 μόρια, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για βάση κοντά στα 18.900 Για την αντίστοιχη σχολή του Αριστοτελείου, οι υποψήφιοι θα χρειαστούν περίπου 18.800 μόρια ενώ στο Δημοκρίτειο, η βάση θα κινηθεί μεταξύ 18.250-18.450.
Στα ίδια περίπου επίπεδα θα είναι η πτώση και σε Κτηνιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές σχολές. Στην Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης, η βάση θα υποχωρήσει οριακά κάτω από τα 18.000 μόρια ενώ στο τμήμα Οδοντιατρικής του ίδιου ιδρύματος θα κυμανθεί από 18.150-18.350.
Αντίθετα, οι 5 Στρατιωτικές σχολές που εντάσσονται στο πεδίο, εξαιτίας των λιγοστών θέσεων που προσφέρουν αλλά και της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης των υποψηφίων, θα κινηθούν φέτος λίγο υψηλότερα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πέρυσι τις 40 συνολικά θέσεις που διατέθηκαν, διεκδίκησαν 572 υποψήφιοι με αποτέλεσμα η βάση να διαμορφωθεί στα 19.216 μόρια, πιο πάνω δηλαδή από την κανονική Ιατρική σχολή.
5ο Επιστημονικό Πεδίο
«Βουτιά» σε δεκάδες τμήματα
Θεαματική πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των 36 πανεπιστημιακών σχολών, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε όλες τις περιπτώσεις τα 300 μόρια και να φτάσει σε κάποιες ακόμη και τα 600 ή 700 μόρια θα πρέπει να αναμένουν οι υποψήφιοι για το 5ο επιστημονικό πεδίο. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η βάση στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής φαίνεται ότι θα πέσει σημαντικά και θα διαμορφωθεί μεταξύ 17.300-17.500 μορίων (πέρυσι 17.914). Στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, είναι πιθανό η βάση να υποχωρήσει κάτω από τα 16.000 μόρια ενώ στη σχολή Στατιστικής, θα είναι λίγο πάνω από τα 14.000 μόρια.
Οι υποψήφιοι που στοχεύουν στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναμένεται να εισαχθούν με βαθμολογία λίγο πάνω από τα 12.000 μόρια ενώ στη σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η πτώση μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια. Στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, το τοπίο είναι «θολό», καθώς αρκετά τμήματα είναι καινούργια ή αποτελούν συγχωνεύσεις με άλλα και ως εκ τούτου είναι παρακινδυνευμένο να γίνει μία ασφαλής πρόβλεψη για το που θα κινηθούν οι βάσεις. Ανοδο των βάσεων, αλλά μικρότερης έντασης σε σχέση με αυτή που θα παρατηρηθεί σε άλλα επιστημονικά πεδία, αναμένεται για τις δύο Στρατιωτικές σχολές (Οικονομικό και Υπαξιωματικών Διοικ. Αεροπορίας).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΟΛΜΕ: Τι μας είπε ο Στουρνάρας για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις εκπαιδευτικών

Δελτίο Τύπου
για τη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26/7/13, συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, με σκοπό να τεθούν σ’ αυτόν, ως έχοντα την κύρια ευθύνη για την εφαρμογή των πολιτικών της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που στέλνουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, προχωρούν την εμπορευματοποίηση παιδείας – υγείας και τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεκαθαρίζουν το τοπίο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Ζητήσαμε από τον Υπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει καμιά απόλυση εκπαιδευτικού, κανενός εργαζομένου, είτε αυτός τεθεί σε διαθεσιμότητα είτε με άλλους τρόπους. 
Το αρνήθηκε κατηγορηματικά, αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι θα τεθούν σε «διαδικασία εξόδου» 15000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Όσο για τις περικοπές των κονδυλίων για την λειτουργία των σχολείων και την αύξηση των δαπανών απέφυγε να δώσει απάντηση.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν με μεγάλη ένταση την αντιλαϊκή πολιτική τους.
Και εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας
-          για να μη φύγει κανείς συνάδελφός  μας
-          για να είμαστε όλοι – μαθητές και εκπαιδευτικοί – παρόντες στα σχολεία και τους μεγάλους αγώνες του Σεπτεμβρίου.

Τι αποκάλυψε ο μεγάλος δημοσιογράφος; 17 Καθηγητές για 8 μαθητές!

Του Χρήστου Κάτσικα
 Γράφει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο δημοσιογράφος σε θέματα παιδείας, Απόστολος Λακασάς:
"Στο Γυμνάσιο του Αγίου Ευστρατίου οι καθηγητές που απουσιάζουν με απόσπαση σε άλλες θέσεις είναι περισσότεροι από όσους διδάσκουν. Μάλιστα, για τους οκτώ μαθητές του Γυμνασίου του ακριτικού νησιού έχουν διοριστεί 17 καθηγητές φυσικής αγωγής! Συνολικά υπάρχουν στο Γυμνάσιο 29 καθηγητές με οργανική θέση, εκ των οποίων οι 11 διδάσκουν στο σχολείο και οι 18 εργάζονται, με απόσπαση, εκτός νησιού φυσικά".
Η γνωστή μέθοδος: Ρίχνεις σε κάποιον λάσπη και μετά τον καταγγέλεις ότι είναι βρώμικος. Παρουσιάζεις την κατάλληλη στιγμή μια κατάσταση που βγάζει μάτι (γνωστή από παλιά, έχει καταγγελθεί από τους εκπαιδευτικούς) και ρίχνεις έντεχνα την ευθύνη γι αυτήν όχι στο Υπουργείο που τη δημιούργησε για να κάνει ρουσφέτια, αλλά στους ίδιους τους καθηγητές. Έτσι ώστε να "κατασκευάσεις" και να υφαρπασεις τη συναίνεση της κοινής γνώμης στις απολύσεις καθηγητών. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Αυτή είναι η "δημοσιογραφία" των "δημοσιογράφων" εκείνων που εξασφαλίζουν το παντεσπάνι τους ανάλογα με τη μαεστρία που διαθέτουν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη εκεί που θέλουν οι κυρίαρχοι.
Όμως δεν έχουν καταλάβει αυτού του τύπου οι δημοσιογράφοι της αυλής και της οθόνης ότι έχουμε μπει σε άλλες εποχές. Και δεν είναι απίθανο, όπως ήδη συνέβη και συμβαίνει, να βρεθούν πολύ γρήγορα και αυτοί σα στυμμένες λεμονόκουπες από τους ίδιους εκείνους κύκλους που λιβάνιζαν.

Γιατί κοροϊδεύετε τους αναπληρωτές κύριε υπουργέ της Παιδείας;

Αρθρογράφος: 
Χρήστος Κάτσικας
11.000 αναπληρωτές θα προσληφθούν το Σεπτέμβριο στα σχολεία, διαφήμιζε στην πρώτη του σελίδα το ΕΘΝΟΣ λίγες μέρες πριν. Κατευθείαν από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας η είδηση. Ωστόσο αν κοιτάξει κανείς μέσα στη σελίδα που παραπέμπει ο πρωτοσέλιδος τίτλος θα διαπιστώσει ότι οι πιστώσεις αφορούν μόλις 2.500. Οι άλλοι είναι ΕΣΠΑ. Και το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς προορίζονται για την ενισχυτική διδασκαλία που την θυμήθηκε πάλι το Υπουργείο. Ξέρετε με 280 ευρώ το μήνα.
 
Τέτοιου τύπου θα είναι οι προσλήψεις τη νέα σχολική χρονιά. Δώρο του Υπουργείου της Παιδείας στους χιλιάδες απολυμένους αναπληρωτές. Για ένα κομμάτι ψωμί που λέει και το τραγούδι
 
Το Υπουργείο Παιδείας αφού πέταξε σα στυμμένες λεμονόκουπες 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που με χίλια οικονομικά και κοινωνικά ζόρια όργωναν την Ελλάδα χρόνια και χρόνια, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τους Παξούς μέχρι την Τήλο, με την ελπίδα κάποια στιγμή να διοριστούν, σήμερα τους κοροιδεύει με τον πιο κυνικό τρόπο. Νέοι και νέες εκπαιδευτικοι, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, που συμπλήρωναν τον πενιχρό μισθό της πρόσληψης με το χαρτζηλίκι της μάνας και του πατέρα, που ζούσαν εργένικα, σαν φοιτητές, δυο, τρια, πέντε και περισσότερα χρόνια στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας, όχι μόνο πετάγονται στο δρόμο χωρίς καμιά ελπίδα αλλά είναι αναγκασμένοι να υποστούν τώρα και την κοροιδία του Υπουργείου Παιδείας. Προσλήψεις των 200, 300 ή 400 ευρώ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας και συσίτια στους στρατώνες ή στις εκκλησίες. 
Μισθός ίσος με τους καφέδες ή τα φιλοδωρήματα του εργοδότη. Η λέξη ντροπή δε λέει πλέον τίποτε. Τα λόγια έχουν χάσει κάθε νόημα καθώς καίγονται στη φωτιά της απόγνωσης. Αυτή η απόγνωση που πρέπει να μετατραπεί σε γνώση, σε θέληση, σε πράξη, σε αντίσταση, σε οργανωμένη πάλη. Και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος.
Ας μην αυτοπαραμυθιάζονται οι έως τώρα «πανταχού νικήσαντες» που ο λαός αδρανεί ή στέκει αμήχανος σαν να ’χει «παραδεχθεί την ήττα». Ουδέποτε φέρονται οι λαοί «σαν να ’ναι έτοιμοι από καιρό να πουν το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι». Το λένε απότομα! Κι αν πουν «όχι», γίνεται της Βαστίλλης... όπως πολύ εύστοχα επισήμανε και ο Στάθης!

Ο υπ. Οικονομικών δεν δεσμεύτηκε στην ΟΛΜΕ ότι δε θα γίνουν άλλες απολύσεις καθηγητών

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας στη σημερινή συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις εκπαιδχευτικών, αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι θα τεθούν σε «διαδικασία εξόδου» 15000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26/7/13, συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, με σκοπό να τεθούν σ’ αυτόν, ως έχοντα την κύρια ευθύνη για την εφαρμογή των πολιτικών της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που στέλνουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία, προχωρούν την εμπορευματοποίηση παιδείας – υγείας και τις ιδιωτικοποιήσεις, ξεκαθαρίζουν το τοπίο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Ζητήσαμε από τον Υπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει καμιά απόλυση εκπαιδευτικού, κανενός εργαζομένου, είτε αυτός τεθεί σε διαθεσιμότητα είτε με άλλους τρόπους. 
Το αρνήθηκε κατηγορηματικά, αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι θα τεθούν σε «διαδικασία εξόδου» 15000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Όσο για τις περικοπές των κονδυλίων για την λειτουργία των σχολείων και την αύξηση των δαπανών απέφυγε να δώσει απάντηση.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν με μεγάλη ένταση την αντιλαϊκή πολιτική τους.
Και εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας
-    για να μη φύγει κανείς συνάδελφός  μας
-    για να είμαστε όλοι – μαθητές και εκπαιδευτικοί – παρόντες στα σχολεία και τους μεγάλους αγώνες του Σεπτεμβρίου.

Η λίστα των 2.114 εκπαιδευτικών που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα

Ξεκινά η αξιολόγηση των υπαλλήλων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Σε καθεστώς ασφάλειας οι υπόλοιποι 151.000 εκπαιδευτικοί

«Εκλεισε» η λίστα των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Εκπαίδευσης που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Συγκεκριμένα, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.114 εκπαιδευτικοί, ειδικοτήτων που καταργούνται. Το επόμενο βήμα από τον χώρο της εκπαίδευσης θα γίνει σε εκείνον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου μετά την ομόφωνη έγκριση για την αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καλούνται τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας να αξιολογήσουν από τον Σεπτέμβριο τις διοικητικές δομές τους.

Πρόκειται για 10.200 διοικητικούς υπαλλήλους που υπηρετούν κυρίως στα αποκαλούμενα «μεγάλα» πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς και τα ΤΕΙ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αναλογούν 10.000 διοικητικοί υπάλληλοι για 12.000 καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ.
Τα ιδρύματα αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν σε αξιολόγηση του προσωπικού τους μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν πλεονάζοντες υπάλληλοι, με σκοπό να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανάλογα με τις ελλείψεις που παρατηρούνται.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ που τίθενται σε διαθεσιμότητα, το 60% από αυτούς θα εργαστεί στον τομέα της υγείας άμεσα, όπως προέκυψε από συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνη Γεωργιάδη, ενώ το υπόλοιπο 40%, επαγγελματίες στην ειδικότητά τους, θα μπορέσει να εργαστεί στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία ενισχύονται και αναβαθμίζονται όπως άλλωστε επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «ευλογία» για το υπουργείο την απορρόφηση των εκπαιδευτικών αυτών γιατί έχουν ειδικότητες όπως γιατροί, νοσηλευτές, οδοντοτεχνίτες, ακτινολόγοι κ.ο.κ., που χρειάζονται στο υπουργείο Υγείας.
Την ίδια ώρα μετακινούνται από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 4.933 εκπαιδευτικοί, από ειδικότητες όπως της Γαλλικής Φιλολογίας, της Πληροφορικής, των Θεατρικών Σπουδών, της Φυσικής Αγωγής κ.ά. Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας, το σημαντικό είναι ότι αλλάζουν μόνο βαθμίδα εκπαίδευσης και όχι πεδίο, δηλαδή διδάσκοντας το αντικείμενό τους σε μικρότερους μαθητές.
Για τους 151.000 εκπαιδευτικούς που δεν μπήκαν στο καθεστώς διαθεσιμότητας, ο κ. Αρβανιτόπουλος κατέστησε σαφές ότι «κανείς εκπαιδευτικός δεν είναι περιττός».
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, η τρόικα ζητούσε οριζόντια περικοπή, και αφορούσε αριθμούς εξωπραγματικούς για το υπουργείο, διότι πολύ απλά θα διέλυαν το εκπαιδευτικό σύστημα. «Με το σχέδιο αξιολόγησης δομών και διαδικασιών και των κεντρικών υπηρεσιών, καταλήξαμε και αποδείξαμε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην τρόικα, ότι οι άνθρωποι που μπορεί να συζητηθεί να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν γίνεται να υπερβαίνουν τους 2.000», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος προχωρά στην αναδιάρθρωση του συνόλου της Τεχνικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων και των ΙΕΚ, προκειμένου να εμπεριέχουν επαγγέλματα που οδηγούν σε μια θέση στην αγορά εργασίας. Οπως λένε πηγές του υπουργείου, το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας τον Ιούλιο του 2012, τόσο αυτές που έχουν υλοποιηθεί όσο και εκείνες που δρομολογούνται έως τον Σεπτέμβριο του 2013, υπακούουν και υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική επιλογή: την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο, από την τυπική έως την άτυπη μάθηση.
Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, «ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, προτάσσει ως αναγκαία για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του. Και κυρίως με βάση αυτού που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευόμενοι και όχι με το τι συμφέρει αυτούς που παρέχουν εκπαίδευση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, κατά την 30ή Ιουνίου 2013, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στα παρακάτω βήματα:
- Πρώτον, στις 4.933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες καθηγητών Γυμναστικής, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, σε υποχρεωτική μετάταξη ισάριθμων υπεράριθμων εκπαιδευτικών των ίδιων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν.
- Δεύτερον, σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών που προκύπτουν από κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων, σε ειδικότητες αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών, που οδηγούν στην ανεργία ή «επικαλύπτονται» στην αγορά εργασίας από αποφοίτους ΤΕΙ και δημοσίων ΙΕΚ.
- Τρίτον, σε υποχρεωτική μετάταξη στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων κατηγορίας Π.Ε. και Τ.Ε. της Κεντρικής και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ, καθώς και των δημοσίων ΙΕΚ όσων εκπαιδευτικών συνεχίζουν να πλεονάζουν, με ισόποση μείωση αποσπάσεων, εφόσον είναι κατηγορίας Π.Ε. και Τ.Ε.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι στην Ελλάδα η εκπαίδευση, από τη δευτεροβάθμια, την τεχνική, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έχει φτιαχτεί με στρεβλό τρόπο, χωρίς ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Ολες οι δομές, ανεξαρτήτου βαθμίδας, εξυπηρετούσαν πελατειακές σχέσεις, ενώ στην ουσία οι ειδικότητες φτιάχνονταν τις περισσότερες φορές όχι για να εξυπηρετήσουν αυτούς που δέχονται την εκπαίδευση, αλλά αυτούς που την παρέχουν.

Το «στοίχημα» για τη μείωση των τιμών

Μειώσεις από 5% έως 8% στις τιμές των προϊόντων που σερβίρουν εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και κάθε επιχείρηση του κλάδου της εστίασης θα δουν από την 1η Αυγούστου οι καταναλωτές στην Ελλάδα καθώς από την προσεχή Πέμπτη τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εστίαση.
Η συμφωνία τιμής μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού που υπογράφηκε με τον κλάδο της εστίασης προβλέπει την ανάρτηση ειδικού σήματος μπλε χρώματος σε όσες επιχειρήσεις περάσουν τουλάχιστον το 75% της μείωσης του ΦΠΑ στα ¾ του τιμοκαταλόγου τους.

Υπεγράφη η συμφωνία με την αγορά για τη μείωση του ΦΠΑ
Εκτός μειώσεων θα παραμείνουν τα αλκοολούχα ποτά καθώς και τα προϊόντα με χαμηλά περιθώρια κέρδους για τους εστιάτορες (φιλέτο, παϊδάκι, χταπόδι κ.λπ.).
Το σήμα αναλαμβάνουν να διακινήσουν οι ίδιοι οι φορείς (ομοσπονδία εστιατόρων, ΓΣΕΒΕΕ κ.λπ.) που θα καλέσουν τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στη συμφωνία μειώνοντας τις τιμές του έως και 8%.
Προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα εξαπάτησης θα γίνεται έλεγχος στις ταμειακές μηχανές και στους τιμοκαταλόγους των επαγγελματιών με τις τιμές που ίσχυαν πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν δύο τιμοκαταλόγους και θα παρουσιάζουν τις τιμές πριν και μετά την εφαρμογή του μέτρου.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς κίνητρο για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις στη συμφωνία είναι ότι θα έχουν προτεραιότητα ένταξης σε κάθε δράση ενίσχυσης μέσω κοινοτικών και άλλων προγραμμάτων έναντι άλλων επιχειρήσεων.
Θα υπάρξουν όμως και σημαντικά αντικίνητρα εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, για τις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις καθώς, όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα προβλέπεται ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων που δεν κόβουν αποδείξεις.
Σημειώνεται ότι η τρόικα δέχτηκε τη μείωση του ΦΠΑ και το επιχείρημα ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό υπό την παραδοχή ότι δεν θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τη μείωση του ΦΠΑ καθώς υπάρχει το ρίσκο να χαθούν έσοδα και τόνισε ότι το στοίχημα είναι το μέτρο να συνεχιστεί και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη το μέτρο να μονιμοποιηθεί και κάλεσε τους επαγγελματίες της αγοράς να δείξουν εθνική και κοινωνική ευθύνη μειώνοντας τις τιμές και κόβοντας αποδείξεις.
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η μείωση του ΦΠΑ είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί καθώς η επιτυχία του μέτρου μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του τουριστικού πακέτου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς από την πλευρά του εκτίμησε ότι το μέτρο για το οποίο ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον πάνω από 50% των επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί μαζικά και θα λειτουργήσει θετικά ώστε να σωθούν εταιρείες και θέσεις απασχόλησης.
Τέλος, ο κ. Ανδρέας Τσούκαλης εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) δεσμεύτηκε για τις μειώσεις των τιμών το επόμενο διάστημα και κάλεσε τον κλάδο να χτυπά αποδείξεις και να «ξεχάσει ότι ίσχυε στο παρελθόν».

ΠΗΓΗ: www.capital.gr

Έρχεται νέο κύμα καύσωνα

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και βόρεια, περιμένουμε. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Πιο αναλυτικά:
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 19 έως 34 στην Κεντρική Ελλάδα, από 20 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 20 έως 35 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 22 έως 31 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 35 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στα ανατολικά πελάγη σχεδόν θυελλώδεις. Ασθενείς άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.
Καλό και ζεστό καιρό, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου με τις μέγιστες στα βόρεια και ανατολικά να είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς στο Σαρωνικό και έως μέτριοι στο Νότιο Ευβοϊκό.
Ηλιοφάνεια, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς.
Καλός και ζεστός θα είναι ο καιρός και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Λίγες τοπικές νεφώσεις αναμένονται στη Μακεδονία και τη Θράκη,στα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα των νομών. Οι άνεμοι ασθενείς δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 37 βαθμούς Κελσίου, σε Ηπειρο, δυτική Στερεά, Πελοπόννησο αλλά και τα νησιά του Ιονίου. Τους 36 βαθμούς Κελσίου θα αγγίξει η θερμοκρασία σε Εύβοια και Θεσσαλία.
Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι άιθριος. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως και 31 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή ο καιρός θα είναι άιθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια τμήματα, Οι άνεμοι ισχυροί θα φτάσουν στα πελάγη τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 35 έως και 36 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση επόμενων ημερών
Δευτέρα
Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και την ημέρα στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά όπου τοπικά θα φτάσει τους 37 με 38 βαθμούς κελσίου.
Τρίτη
Καιρός: γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς.
Τέταρτη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή στα δυτικά και νότια. Μικρή πτώση στα υπόλοιπα.
Πέμπτη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι: στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Πόρτα εξόδου για 9.820 δημοσίους υπαλλήλους - Από ποια υπουργεία φεύγουν

- Μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που θα αξιολογηθούν με μοριοδότηση
- Τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών θα σηκώσουν το βάρος στο “κύμα” του Σεπτεμβρίου
- Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο για τη διαθεσιμότητα

Οριστικοποιήθηκε η κατανομή σε όλα τα υπουργεία των 9.820 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.
Η λίστα που παρουσιάζει το «Eθνος» περιγράφει τον αριθμό των πλεοναζόντων υπαλλήλων που θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, όπως διαμορφώθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Στεφάνου, με τους συναδέλφους του από όλα τα υπουργεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ήδη στα υπουργεία δόθηκε εντολή από χθές στους γενικούς διευθυντές να καταγράψουν τους κλάδους και τις ειδικότητες του προσωπικού που απασχολείται και να εισηγηθούν τον αριθμό των υπαλλήλων με τον οποίο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η καταγραφή του πλεονόζοντος προσωπικού στα υπουργεία που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα θα προκύψει μετά από αξιολόγηση του προσωπικού στις δομές που καταργούνται ή συγχωνεύονται, σύμφωνα με τα σχέδια στελέχωσης που έχει εγκρίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


ΦΩΤΟ ΕΦΗΜΕΡΔΙΑ ΕΘΝΟΣ
ΦΩΤΟ ΕΦΗΜΕΡΔΙΑ ΕΘΝΟΣ

Φορο-χαστούκι για 3,3 εκατομμύρια πολίτες – Θα πληρώσουν υπέρογκους φόρους λόγω τεκμηρίων

- Τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης
- Μεγάλες οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα και αυτοκίνητα
- Ποιοι έχουν ελπίδες να γλιτώσουν από την πληρωμή

Εξωπραγματικούς φόρους θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 1,3 εκ. άνεργοι και άλλοι 2.000.000 χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ καθώς τα φορολογητέα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελευθερου Τύπου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα καταλογίζει αυτόματα, σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμοι και στη συνέχεια θα προσαυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα και με τα άλλα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία αφορούν στις κατοικίες στις οποίες αυτοί διέμειναν καθώς και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2012. Ετσι, οι φορολογούμενοι αυτοί θα εμφανίζονται με τεκμαρτά εισοδήματα πολύ υψηλότερα των πραγματικών και θα υπερφορολογούνται.
Μεγάλες οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα και IX
Όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια όπως οι περίπου 990.000 άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, έχουν την ελπίδα να γλιτώσουν από την πληρωμή.
Οι υπόλοιποι που δεν έχουν το δικαίωμα αμφισβήτησης λόγω έλλειψης δικαιολογητικών, θα κληθούν να καταβάλουν τους υψηλούς φόρους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
-320.000 άνεργοι που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ
-περίπου 2.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με ετήσια εισοδήματα έτους 2012 χαμηλότερα των 5.000 ευρώ που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια θα πρέπει να μεταβούν αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΟΥ μετά των εκκαθάριση των αρχικών δηλώσεων που θα έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά και να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά με τα οποία θα αποδεικνύεται το ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους.
Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους με πραγματικά εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ κατέχουν ακόμη Ι.Χ. αυτοκίνητα, αφού οι συγκεκριμένοι θα επιβαρύνονται και με επιπλέον τεκμήρια για τα οχήματά τους.

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Με Προεδρικό Διάταγμα οι καταργήσεις θέσεων στο Δημόσιο

Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων και χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Βουλής με την τροπολογία που κατέθεσαν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα. Τα ΠΔ θα πρέπει να λαμβάνουν την γνωμοδότηση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα των περιεχομένων τους.
Η τροπολογία εφεξής δίνει τη δυνατότητα με Προεδρικά Διατάγματα να καταρτίζονται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ.
Με Προεδρικά Διατάγματα θα είναι δυνατό επίσης να αντικαθίστανται ή να τροποποιούνται οι Οργανισμοί, αλλά και να καταρτίζονται ενιαίοι οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Προβλέπεται, επίσης, ότι είναι δυνατόν με τα ίδια Προεδρικά Διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των προαναφερόμενων φορέων.
Η κατάρτιση των Οργανισμών θα βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα όσα θα προβλέπουν οι Οργανισμοί μπορεί να είναι και η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, καθώς και η κατάργηση, κατά κατηγορία και κλάδο, υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν ή ακόμα και η μεταφορά θέσεων προσωπικού σε άλλους κλάδους.
  Πρόκειται ουσιαστικά για την καθιέρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγιας πρακτικής για την οργάνωση και λειτουργία του στενού δημόσιου τομέα και των ΝΠΔΔ, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Βουλής.
  Παρά την ευελιξία που παρέχει στην κυβέρνηση η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της έκδοσης τους προϋποθέτει ότι γνωμοδοτεί προηγούμενως το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα των προβλεπομένων.
  Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος της τροπολογίας είναι η ορθολογική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών, ώστε να παρέχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες. Ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα αποτυπωθεί κανονιστικά με τα Προεδρικά Διατάγματα, στα οποία θα καθοριστεί το περιεχόμενο, η έγκριση και η τροποποίηση των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών, αναφέρεται στην έκθεση, τονίζεται όμως ότι «προηγουμένως θα έχει ελεγχθεί διοικητικά και πρακτικά ως προς την εφαρμοσιμότητά του, καθώς θα έχει προκύψει με βάση υλικοτεχνικές μελέτες, σύμφωνα με τις μεθόδους της σύγχρονης διοικητικής επιστήμης».
  Η επέκταση της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων ως πάγια πρακτική για το νέο χάρτη της δημόσιας διοίκησης αποτυπώνεται ουσιαστικά στην επισήμανση της αιτιολογικής έκθεσης, σύμφωνα με την οποία «η επιλογή του νομικού εργαλείου του Προεδρικού Διατάγματος για τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών υπαγορεύεται από την ανάγκη της ευελιξίας και της ύπαρξης διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης ως προς την οργάνωσή της αλλά και από τη δικαιοκρατική εγγύηση προηγούμενου ελέγχου των Προεδρικών Διαταγμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
 
in.gr, 26/7/2013

Οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν για μπαράζ απεργιών από Σεπτέμβριο

Θερμό φθινόπωρο προανήγγειλαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ.Κατσιφάκης ανέφερε, μετά το τέλος της συνάντησης, ότι ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να δεσμευθεί ότι δεν απολυθούν καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εξαιτίας της κατάργησης 50 ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε επίσης το αίτημα της ΟΛΜΕ να αρθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Η συνάντηση έληξε με την προειδοποίηση, από την πλευρά των καθηγητών, προς τον υπουργό ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Ο Θ.Κατσιφάκης ανάφερε μάλιστα ότι οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν από τον Αύγουστο.
Την ώρα της συνάντησης εκπαιδευτικοί πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς διαθεσιμότητας τέθηκαν και οι εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους που αρχικά είχαν εξαιρεθεί.

Η ιστορία της Αγίας Παρασκευής που θεωρείται προστάτιδα των ματιών

Για τους ορθόδοξους η Αγία Παρασκευή δεν είναι απλά μια μεγάλη Αγία. Κατά την παράδοση είναι η Αγία στην οποία προσεύχονται όλοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μάτια τους.
Ποιο ήταν όμως το γεγονός εκείνο στη ζωή της που ταύτισε την Αγία με τα μάτια και τα προβλήματα τους;
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, γεννήθηκε στη Ρώμη το 117μ.Χ. Οι γονείς της ήταν Χριστιανοί . Σε κάποιες καταγεγραμμένες βιογραφίες της, αναφέρεται πως οι γονείς της την ονόμασαν Παρασκευή γιατί γεννήθηκε εκείνη τη μέρα.
Παρά το γεγονός πως εκείνη την εποχή δεν ήταν ότι πιο εύκολο να ακολουθεί κάποιος την «νέα θρησκεία», οι γονείς της την ανέθρεψαν με βάση την χριστιανική διδασκαλία.
Όταν εκείνοι έφυγαν από τη ζωή, η νεαρή τότε Παρασκευή, πούλησε όλη την περιουσία της για να την διανείμει στους Χριστιανούς που ζούσαν στην περιοχή.
Λέγεται πως η ίδια ακολούθησε ομάδες ιεραποστόλων που κήρυτταν τον Χριστιανισμό στους ειδωλολάτρες της εποχής, κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη της.
Η Παρασκευή οδηγήθηκε ενώπιον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την δράση της.
Εκεί αφού και η ίδια παραδέχθηκε πως δεν ακολουθεί την επίσημη θρησκεία αλλά την χριστιανική, της ζητήθηκε να δηλώσει άρνηση και να επιστρέψει στην θρησκεία των ειδώλων. Η Παρασκευή αρνήθηκε κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να υποστεί μια σειρά από σκληρά βασανιστήρια, από τα οποία παραδόξως έβγαινε αλώβητη.

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
Ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν αυτό της πυρακτωμένης περικεφαλαίας. Της τοποθέτησαν δηλαδή στο κεφάλι μια περικεφαλαία την οποία προηγουμένως είχαν πυρακτώσει. Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα βασανιστήρια εκείνης της εποχής που είχε σαν αποτέλεσμα αργό και βασανιστικό θάνατο.
Σύμφωνα με τους βιογράφους της, η Παρασκευή δεν έπαθε το παραμικρό. Επόμενη κίνηση ήταν να την ρίξουν σε ένα καζάνι όπου έβραζε πίσσα.
Κι όμως, η νεαρή κοπέλα βγήκε χωρίς κανένα έγκαυμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εντυπωσιαστεί τόσο ο Αυτοκράτορας που θεωρώντας ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά, ζήτησε να ρίξουν πάνω του πίσσα για να διαπιστώσει και ο ίδιος.
Κάποιες σταγόνες πίσσας έπεσαν στα μάτια του με αποτέλεσμα ο ίδιος να τυφλωθεί επιτόπου. Την ίδια στιγμή, έχοντας πεισθεί με τον πλέον επώδυνο τρόπο πως η Παρασκευή πέρασε πράγματι το μαρτύριο χωρίς να πάθει κάτι, ο Αυτοκράτορας ζήτησε να ακολουθήσει κι εκείνος την χριστιανική πίστη.
Τότε η Παρασκευή προσευχήθηκε στον Θεό και κατά την βιογραφία της, τα μάτια του αυτοκράτορα γιατρεύτηκαν. Με βάση αυτήν την αναφορά στον βίο της, οι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο και ειδικά οι Ορθόδοξοι Έλληνες θεωρούν την Αγία Παρασκευή προστάτιδα των ματιών.
Γι αυτό και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.
Η Παρασκευή θανατώθηκε δι αποκεφαλισμού.

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων καλεί τους εκπαιδευτικούς του ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων που βρίσκονται στη διάθεση και όσους επιθυμούν να αποσπαστούν εντός ΠΥΣΠΕ, να υποβάλουν αίτηση απόσπασης στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων, από τη Δευτέρα 29-7-2013 μέχρι και την Πέμπτη 22-8-2013


ΘΕΜΑ: «Εγκύκλιος αποσπάσεων εντός ΠΥΣΠΕ σχολικού έτους 2013-2014»

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων καλεί τους εκπαιδευτικούς του ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων που βρίσκονται στη διάθεση και όσους επιθυμούν να αποσπαστούν εντός ΠΥΣΠΕ, να υποβάλουν  αίτηση  απόσπασης  στη  Διεύθυνση  Α/θμιας  Εκπ/σης Ιωαννίνων, από τη Δευτέρα 29-7-2013 μέχρι και την Πέμπτη 22-8-2013.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στο ίδιο χρονικό διάστημα, καλούνται να υποβάλουν αίτηση και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων του ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου.
Για τις παραπάνω αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ καθώς και για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
 1. Η συνολική υπηρεσία που αποτιμάται αυξητικά ως ακολούθως:
·        μία (1) μονάδα για κάθε έτος υπηρεσίας από 1 έως και 10 έτη υπηρεσίας
·        1,5 μονάδες για κάθε έτος υπηρεσίας από 10 έτη και άνω έως και 20 έτη
·        δύο  (2) μονάδες για κάθε έτος υπηρεσίας από 20 έτη και άνω
 1. η συνυπηρέτηση, από αποτιμάται με δέκα (10) μονάδες
 2. η εντοπιότητα, που αποτιμάται με τέσσερις (4) μονάδες
 3. οι οικογενειακοί λόγοι, που αποτιμώνται ως εξής:
·        Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες.
Ίδιο αριθμό μονάδων λαμβάνουν και οι διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια ανήλικων τέκνων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων).
·        Οι εκπαιδευτικοί σε χηρεία λαμβάνουν δώδεκα (12) μονάδες αν έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει, άλλως λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες.
·        Οι εκπαιδευτικοί με μονογονεϊκή οικογένεια, λόγω απόκτησης παιδιών χωρίς να προηγηθεί γάμος, λαμβάνουν έξι (6) μονάδες, εφόσον έχουν παιδί που είναι ανήλικο ή σπουδάζει.
·        Οι εκπαιδευτικοί που είναι έγγαμοι, σε διάσταση, σε διάζευξη ή χηρεία ή με μονογονεϊκή οικογένεια λαμβάνουν πέντε (5) μονάδες για το πρώτο, έξι (6) για το δεύτερο και οκτώ (8) για το τρίτο παιδί (φυσικό, θετό ή αναγνωρισμένο) και δέκα (10) μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά, εφόσον αυτά είναι άγαμα ανήλικα ή σπουδάζουν.
 1. Σοβαροί λόγοι υγείας
·        των ίδιων των εκπαιδευτικών, των παιδιών ή των συζύγων τους (μονάδες 5 για ποσοστό αναπηρίας 50-66%, μονάδες 20 για ποσοστό 67-79% και μονάδες 30 για ποσοστό 80% και άνω).
·        Των γονέων τους που είναι δημότες από διετίας και διαμένουν σε δήμο που ανήκει η σχολική μονάδα στην οποία ζητούν απόσπαση – προσωρινή τοποθέτηση (μονάδα 1 για ποσοστό αναπηρίας 50-66% και μονάδες 3 για ποσοστό 67% και άνω).
·        Αδελφών τους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλειά τους (μονάδες 5).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Ι: Για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας των τριών ως άνω περιπτώσεων απαιτείται γνωμάτευση πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ή Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΙΙ: Για τις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις των σοβαρών λόγων υγείας η μοριοδότηση δεν γίνεται προσθετικά εντός της ίδια κατηγορίας στην περίπτωση που συντρέχει λόγος μοριοδότησης σε περισσότερα του ενός συγγενικά άτομα.
·        Η θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση (μονάδες 3). Τη μοριοδότηση αυτή λαμβάνουν και οι σύζυγοι των εκπαιδευτικών.
 1. Λοιποί λόγοι
Οι σπουδές του εκπαιδευτικού (μεταπτυχιακές ή για απόκτηση άλλου τίτλου) που αποτιμώνται με δύο (2) μονάδες. Για σπουδές στο Ε.Α.Π. δεν χορηγούνται οι μονάδες αυτές.


ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Επειδή οι αποσπάσεις έχουν, σύμφωνα και με τις διατάξεις που υλοποιούνται, κοινωνικοκεντρικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με γνώμονα πάντα την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, οι εκπαιδευτικοί των παρακάτω κατηγοριών αποσπώνται, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, κατά σειρά προτεραιότητας ως ακολούθως:
Α) Όσοι ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης
Διευκρινίζουμε για την κατηγορία αυτή τα ακόλουθα:
(1)   Πέραν των αναφερομένων ασθενειών στο άρθρο 13 του Π.Δ. 50/96 επιπρόσθετα σε ειδική κατηγορία μετάθεσης ανήκουν και οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από:
·        δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία (άρθρο 17 του Μ. 3402/2005)
·        σκλήρυνση κατά πλάκας (παρ. 8 του άρθρου 1 του Ν. 3194/2003) και
·        E. Hodgkin, no Hodgkin και Willebrand (αριθμ 19 Απόφαση της 217ης /18-9-2008 Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας).
(2)   Προκειμένου για απόσπαση με υπαγωγή σε ειδική κατηγορία αρκεί γνωμάτευση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής και όχι αποκλειστικά δευτεροβάθμιας, όπως απαιτείται με το νομικό πλαίσιο των μεταθέσεων.

Β) Είναι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων (άρθρα 37 παρ. 7 και 182 παρ. 10 του Ν.3852/2010).

Γ) Είναι σύζυγοι μελών ΔΕΠ (άρθρο 44Α παρ. 12α Ν.4115/2013).

Επισημαίνεται ότι, όσοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, τοποθετούνται κατά προτεραιότητα των παραπάνω (άρθρο 15 παρ. 12 του ΠΔ 50/1996, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 13 του ΠΔ100/1997).


ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Τ.Ε.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Τ.Ε. έχουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 1.3 και του άρθρου 21  παρ. 1 και 3 του Ν. 3699/2008 προσόντα και συγκεκριμένα:
α) Είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος στην ΕΑΕ, ή στη σχολική ψυχολογία ή στην Ειδική Φυσική Αγωγή (για τον κλάδο ΠΕ11),
β) Είναι κάτοχοι τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στην ΕΑΕ, ή στη σχολική ψυχολογία ή στην Ειδική Φυσική Αγωγή (για τον κλάδο ΠΕ11),
γ) είναι κάτοχοι τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου τίτλου της αλλοδαπής,
δ) είναι κάτοχοι πτυχίου Παιδαγωγικού Τμήματος ΕΑΕ, δηλαδή πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με αντικείμενο την ειδική προσχολική αγωγή ή Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Νηπιαγωγών και Πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής ή Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση Δασκάλων ή Τμημάτων Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση ατόμων με αναπηρία. Επιπλέον στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίου της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα την «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και αναπηρία»,
ε) είναι εκπαιδευτικοί με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%),
στ) είναι εκπαιδευτικοί γονείς παιδιών με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω,
ζ) είναι κάτοχοι πιστοποιητικού (το οποίο έχει αποκτηθεί μέχρι 31-8-2010), επιτυχούς παρακολούθησης σεμιναρίου ετήσιας επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην ΕΑΕ από Πανεπιστήμια ή αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (400) ωρών κι έχουν προϋπηρεσία τριών (3) τουλάχιστον διδακτικών ετών σε δομές ΕΑΕ και στα ΚΕΔΔΥ. Σεμινάρια ετήσιας διάρκειας στην ΕΑΕ που έχουν υλοποιηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 3699/2008 από Πανεπιστήμια ή αναγνωρισμένους κρατικούς φορείς που εποπτεύονται από το Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα ανωτέρω σεμινάρια τετρακοσίων (400) ωρών,
η) διαθέτουν αποδεδειγμένη διδακτική προϋπηρεσία ίση η μεγαλύτερη του ενός (1) διδακτικού έτους σε δομές ΕΑΕ.

Ως προς τα κριτήρια και τον τρόπο μοριοδότησης καθώς και για τις κατά προτεραιότητα αποσπάσεις σε ΣΜΕΑΕ και ΤΕ, ισχύουν όλα όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω.

Οι αιτήσεις πρέπει να είναι ευανάγνωστες και χωρίς διορθώσεις, πρέπει να συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αφορούν στα μοριοδοτούμενα κριτήρια και θα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων από τους ενδιαφερόμενους ή από εξουσιοδοτημένα από αυτούς άτομα, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτές. Οι αιτήσεις είναι δυνατό να αποστέλλονται και με fax στο 2651024846 ή με e-mail στο mail@dipe.ioa.sch.gr, με την υποχρέωση να αποστέλλεται το πρωτότυπο της αίτησης και ταχυδρομικά.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:  Όσοι από τους εκπαιδευτικούς υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης, δεν είναι αναγκαίο να υποβάλουν εκ νέου τα σχετικά δικαιολογητικά, εκτός αν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή.


Συνημμένα
1.      Αίτηση απόσπασης εντός - συμπλήρωσης υποχρεωτικού ωραρίου
2.      Αίτηση απόσπασης - συμπλήρωσης υποχρεωτικού ωραρίου σε ΣΜΕΑΕ και ΤΕ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  Π.Ε.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. ΚΟΛΙΟΣ