Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013

Από Δευτέρα σε διαθεσιμότητα 2000 καθηγητές


Μέσα στον Ιούλιο ξεκινά το σχέδιο για τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών ενώ η τελική λίστα με τα ονόματα αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Οι αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων αφορούν περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, από τη Δευτέρα τίθενται σε διαθεσιμότητα 2.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά λύκεια και τις σχολές.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 4.933 καθηγητές θα μεταταχθούν υποχρεωτικά από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής, γαλλικής φιλολογίας, θεατρικών σπουδών, μουσικής και καλλιτεχνικών)

Άλλοι 2.500 εκπαιδευτικοί θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις της κεντρικής υπηρεσίας, σε περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά και σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αναβαθμίζονται.

Όπως γράφει η εφημερίδα, μόλις γίνει γνωστός ο αριθμός των υποχρεωτικών μετατάξεων και των αναγκών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να μεταταχθούν θα καταθέσουν αιτήσεις. Αμέσως μετά θα συνταχθεί αξιολογικός πίνακας καταταξης με βάση τα εξής κριτήρια:
-συνολική προϋπηρεσία
-οικογενειακοί λόγοι
-συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν
-κατοχή επιπλέον πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού
Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό θα έχουν πριμοδότηση στα μόρια που θα λάβουν προκειμένου να μεταταχθούν στην περιοχή που θέλουν. 

Το κρυφό παράθυρο για την παράταση


Την επίσπευση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων χωρίς να προκληθεί πανικός και άγχος στους πολίτες επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο. Λίγο πριν τα μπάνια του λαού το υπουργείο Οικονομικών βλέπει ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία για την κατάθεση των δηλώσεων εισοδημάτων είναι απογοητευτικά με αποτέλεσμα να πέφτουν έξω οι προβλέψεις για την συγκέντρωση χρημάτων στα δημόσια ταμεία. 
Οι περισσότεροι φορολογούμενοι περιμένουν μέχρι το... παρά πέντε για την υποβολή των δηλώσεων προκειμένου να καθυστερήσει και το εκκαθαριστικό που θα περιλαμβάνει τον φόρο που θα πρέπει να καταβληθεί. 
Η άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να δώσει παράταση προκάλεσε έντονο άγχος σε πολίτες και φοροτεχνικούς προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες. Ωστόσο, αφήνεται ένα «κρυφό» παράθυρο για ορισμένους φορολογούμενους προκειμένου να κινηθούν πιο άνετα για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. 
Πιο συγκεκριμένα για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση λαμβάνεται υπόψιν το ευνοϊκότερο ψηφίο του ΑΦΜ του ενός εκ των δύο. Εάν δηλαδή ο ένας σύζυγος έχει ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και τους άλλους σύζυγου σε 4 τότε η δήλωση πρέπει να υποβληθεί την ημέρα που λήγει η προθεσμία για το 4. 
Μέχρι στιγμής από την παράταση που έχει δοθεί οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να κατατεθούν ως εξής: 
• Για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013
• για ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013
• για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013
• για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013
• για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013
• και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013. 
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί σιωπηρή παράταση καθώς οι φορολογούμενοι τρέχουν πάντα την τελευτά στιγμή για τις δηλώσεις ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης ανέφερε στον ΒΗΜΑ FM ότι «αν είναι να δώσουμε σιωπηρή παράταση, πώς θα το πούμε, αν είναι σιωπηρή; Η προσπάθειά μας είναι να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο. Επανεξετάζουμε κάθε μέρα τα δεδομένα για να δούμε πόσοι έχουν υποχρέωση και δεν έχουν καταφέρει να την εκπληρώσουν. Εξετάζουμε τα πάντα και βλέποντας και κάνοντας… θα κοιτάξουμε τι θα κάνουμε».
Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ανέφερε πως η τρίτη εκκαθάριση θα γίνει το Σαββατοκύριακο. «Μέχρι το τέλος του μηνός, θα έχουμε εκκαθαρίσει όποια δήλωση γίνει ως τότε και όποιος κάνει δήλωση ως το τέλος του μηνός, θα έχει τις τρεις δόσεις (για την εξόφληση του φόρου)», διευκρίνισε ο γ.γ. Εσόδων.
Για τις ρυθμίσεις οφειλών ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι όσο πιο νωρίς κάνει κάποιος τη ρύθμιση τόσο πιο πολλές δόσεις παίρνει. Έτσι, αν κάνει κανείς τη ρύθμιση έως το τέλος του μήνα θα πάρει 48 δόσεις, τον επόμενο 47 κτλ.

Πότε θα καταβληθούν για πρώτη φορά τα νέα οικογενειακά επιδόματα


Η καταβολή των νέων οικογενειακών επιδομάτων, του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων (Ν 4093/2012) και του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών (Ν 4141/2013) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 στους πρώτους 39.381 δικαιούχους, για τους οποίους έγινε εκκαθάριση του εντύπου Ε1 από την Γ.Γ.Π.Σ., συμπλήρωσαν σωστά το έντυπο Α21 και κρίθηκαν δικαι­ούχοι μετά τους ελέγχους.
Το ποσό που θα καταβληθεί σε πρώτη φάση ανέρχεται σε 23.750.000 ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές στους υπόλοιπους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων.
Όπως είναι γνωστό, δικαιούχοι είναι πλέον και όσοι έχουν ένα παιδί και πάνω και πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο Νόμος. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ενημερώνει για μία ακόμη φορά ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι, είναι να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μετά την φορολογική τους δήλωση και το έντυπο Α21 μέσω του TaxisNet.
Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε τα εξής: "Η εφαρμογή για πρώτη φορά ενός ενιαίου και διαφανούς συστήματος απονομής των οικογενειακών επιδομάτων από το πρώτο παιδί με την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος TaxisNet συμβάλλει στον εξορθολο­γισμό και εκσυγχρονισμό του συστήματος οικογενειακών παροχών, χωρίς γραφειοκρατία, με δίκαιο τρόπο και βάσει των εισοδημάτων. Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, αρμόδια για το σχεδιασμό της οικογενειακής πολιτικής, σε συνεργασία με τον Ο.Γ.Α. και τη Γ.Γ.Π.Σ. εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί απρόσκοπτη η καταβολή των επόμενων δόσεων για το 2013".

Νέοι διευθυντές εκπαίδευσης ΠΕ σε 14 περιοχές του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δ.Μπράτη


Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Στη σημερινή του συνεδρίαση, 19-07-2013, το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης τοποθέτησε στις κενές θέσεις Διευθυντών Π.Ε. από το σχετικό πίνακα επιλογής, τους παρακάτω συναδέλφους :
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
1
Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
2
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΛΕΥΤΕΡΑΤΟΣ ΘΩΜΑΣ-ΣΠΥΡΟΣ
3
ΑΧΑΪΑΣ
ΚΙΝΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
4
Δ΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
5
ΈΒΡΟΥ
ΚΕΧΑΓΙΑ-ΦΑΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
6
ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΚΟΚΛΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
7
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΚΟΛΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
8
ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΟΥΡΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
9
ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΖΙΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
10
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
11
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΜΗΤΣΙΑΝΗ-ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
12
ΞΑΝΘΗΣ
ΜΑΡΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
13
ΠΕΙΡΑΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
14
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝ
Η απόφαση έχει σταλεί για υπογραφή στον Υπουργό.
Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης 

Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Τα έσοδα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Στο ποσό των 814,75 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται τα έσοδα του Δημοσίου από την καθιέρωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, την τριετία 2011- 2013. Για την ίδια περίοδο, η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Στρατούλη, με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και αν αυτή κατευθύνθηκε για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Όπως αναφέρεται στο απαντητικό έγγραφο του κ. Σταϊκούρα, οι εισπράξεις από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (σ.σ. 2% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ, συμπεριλαμβανομένων των Τραπεζών), αποτελούν έσοδα του Δημοσίου.
Οι εισπράξεις αυτές εμφανίζονται στον ΚΑΕ εσόδων 0828 του Κρατικού Προϋπολογισμού με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία επιτυγχάνεται με μια σειρά συγκροτημένων πολιτικών από την πολιτεία, μεταξύ των οποίων και οι πολιτικές μέσω του ΟΑΕΔ.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα έσοδα του ΚΑΕ 0828 διαμορφώθηκαν για το 2011, σε 289,2 εκατ. ευρώ, για το 2012, σε 282,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013, έχουν προβλεφθεί έσοδα 243,35 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό ανήλθε για το 2011, σε 764,4 εκατ. ευρώ, για το 2012, σε 499,1 εκατ. ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος, έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους 472 εκατ. ευρώ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή τους, επικαλούνταν απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή και ανέφεραν ότι, για τα έτη 2011 και 2012 εισπράχθηκαν 861 εκατ. ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μόνο 302 εκατομμύρια εξ αυτών διατέθηκαν, μαζί, στον ΟΑΕΔ και το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετοιμάζουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για εκπαιδευτικούς και σχολικούς φύλακες

- Διορθώσεις στο πολυνομοσχέδιο, μετά τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ
- Τι θα γίνει με εκπαιδευτικούς και σχολικούς φύλακες
- Αποσύρεται η τροπολογία για τη χρήση πρωθυπουργικού αεροσκάφους
- Απαλλάσονται από ποινική ευθύνη τα μέλη του ΔΣ του ΤΧΣ
- Η συνομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη με τους δημοτικούς αστυνομικούς

Έντονες αντιδράσεις για το υπό ψήφιση πολυνοσχέδιο υπήρξαν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι, αναμένεται να γίνουν κάποιες αλλαγές που αφορούν τους σχολικούς φύλακες, αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Για τους σχολικούς φύλακες συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής τους, καθώς επί χρόνια δεν είχαν ασφάλιση παρά μόνο ιατροφαρμακευτική περίθλαψη. Για τους εκπαιδευτικούς, όσοι φεύγουν από τα τεχνικά Λυκεία καθώς οι ειδικότητες καταργούνται και τίθενται σε διαθεσιμότητα θα ενταχθούν σε δημόσια ΙΕΚ ή θα μοριοδοτούνται ως ωρομίσθιοι. Αποφασίσθηκε επίσης να αποσυρθεί η τροπολογία για την χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από άλλους υπουργούς αλλά και η απαλλαγή από ποινική ευθύνη των μελών του ΔΣ του ΤΧΣ.

Η κριτική από Μπακογιάννη και άλλους βουλευτές
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε κριτική τόσο για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εμφάνισε τον νέο φορολογικό κώδικα και ειδικά για το κομμάτι με τις αποδείξεις, όσο και για τα θέματα της εκπαίδευσης.
Απευθυνόμενη στον Γ. Μαυραγάνη του είπε ότι "έχουμε γίνει περίγελος, δεν είναι δυνατόν να λέμε πάρε αυτή την απόδειξη και κερδίζεις χρυσούν ωρολόγιον" και τον υφυπουργό να απαντάει ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετάει το θέμα των αποδείξεων για το 2014 ώστε να δίνονται κίνητρα για αποδείξεις που προέρχονται από επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν.
Η κα Μπακογιάννη επανήλθε και στο θέμα της κατάργησης επαγγελματικών ιδιοτήτων από τα τεχνικά Λύκεια λέγοντας προς τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο: "Θέλω να πειστώ ότι όταν ένα παιδί θέλει να γίνει κομμώτρια στη Νάουσα, θα μείνει στη Νάουσα. Όταν θέλει να γίνει αργυροχρυσοχόος στα Γιάννενα, θα μένει στα Γιάννενα και όταν θέλει να γίνει ψυκτικός στην Ρόδο, θα μένει στη Ρόδο και δεν θα τρέχει να πληρώσει ιδιωτικά ΙΕΚ".
Ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε ότι όλες οι ειδικότητες που καταργούνται από τα επαγγελματικά Λύκεια, θα μεταφερθούν στα δημόσια ΙΕΚ και ότι λειτουργούν 91 δημόσια ΙΕΚ σε όλη τη χώρα και θα ενισχυθούν.
Η κριτική των βουλευτών εστιάστηκε και στο θέμα της χρήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από υπουργούς όπως αυτός της Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης είπε κατηγορηματικά ότι "η ΚΟ της ΝΔ δηλώνει ότι αποκλείεται να ψηφίσει τέτοια τροπολογία".
"Δεν πρόκειται να δεχθούμε τροπολογίες που περνάνε νύχτα, τροπολογίες που κάνουν κακό στην κυβέρνηση", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ενέκρινε την απόσυρση αυτής της τροπολογίας
Στη συνάντηση ακούστηκαν και οι πρώτες βολές κατά του νέου υφυπουργού Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, από τον Αλέξη Δερμετζόπουλο. "Είδαμε στην επιτροπή να εκπροσωπεί το υπουργείο Παιδείας ένας συνεσταλμένος και μελαγχολικός νεαρός", είπε χαρακτηριστικά.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί
Έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 δημοτικοί αστυνομικοί, με τους οποίους είχε ολιγόλεπτη συνομιλία η βουλευτής Επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη, η οποία διετέλεσε στο παρελθόν δήμαρχος Αθηναίων, είπε στους συγκεντρωμένους: "Εγώ, επειδή πήρα τους περισσότερους από σας, επί των ημερών μου, ξέρω πόσο πολύ αξίζετε. Άρα, δεν έχω καμία αμφιβολία γι΄αυτό. Ξέρω τα προσόντα σας, ξέρω τα πτυχία σας.. Κανείς δεν είπε ότι δεν αξίζετε. Εγώ πρώτη, έχω βγει και τα έχω πει αυτά".
Στη συνάντησή τους με τον γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον Σίμο Κεδίκογλου, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα απορροφηθούν στο σύνολό τους, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι όσοι έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ δεν θα φύγουν από το δυναμικό των δήμων.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στις 16.00 θα συναντηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι συναντήσεις της ΚΕΔΕ
Αργότερα, αντιπροσωπεία των δημοτικών αστυνομικών συναντήθηκε στο ΥΠΕΞ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και του ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα η λέξη "διαθεσιμότητα" από την τροπολογία. Ζήτησαν επίσης αυτό να γίνει το επόμενο διήμερο αλλιώς, όπως είπαν, θα συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους. Κατα δήλωση εκπροσώπου τους ο κ. Βενιζέλος τους απάντησε οτι θα εξετάσει το αίτημά τους.

Ερχονται τα πρώτα εκκαθαριστικά

Σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι ποσά φόρων για μισθωτούς, συνταξιούχους και λοιπά φυσικά πρόσωπα περιέχουν τα πρώτα 780.000 εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων που ταχυδρομούνται εντός των επομένων ημερών.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό ποσό των φόρων που βεβαιώθηκαν από την εκκαθάριση των πρώτων 780.000 φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι μόλις 175 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι από την εκκαθάριση των πρώτων 900.000 δηλώσεων είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 820 εκατ. ευρώ, πράγμα που προοιωνίζεται «τρύπα» στα έσοδα του Δημοσίου.
Από το πρώτο κύμα των εκκαθαριστικών προκύπτει ότι περίπου 1 στους 3 θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ μόλις 1 στους 13 θα κληθεί να εισπράξει επιστροφή φόρου.
Αναλυτικότερα από τους 780.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα πρώτα εκκαθαριστικά, μόνο οι 253.000 (32,7% του συνόλου) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους και μόλις 57.000 περίπου (7,7% του συνόλου) θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου. Οι υπόλοιποι 470.000 περίπου φορολογούμενοι (60% του συνόλου) θα παραλάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα καλούνται να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.
Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό ποσό του φόρου που αναγράφει κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε 3 δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι τέλος Ιουλίου ή Αυγούστου, η δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου. Εάν το συνολικό χρεωστικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ.
Οι 57.000 παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ. Στον καθέναν αντιστοιχεί, δηλαδή, κατά μέσον όρο επιστροφή φόρου 263 ευρώ.
Μείωση εσόδων
Πέρυσι, το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 5 δισ. ευρώ από τους τρεις αυτούς φόρους που βεβαιώθηκαν μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Συνεπώς, για φέτος έχει προβλεφθεί ήδη μια μείωση των εσόδων από τα εκκαθαριστικά, της τάξεως του 26%. Μέχρι στιγμής όμως η μείωση φθάνει το 78,6% και αφορά έσοδα τα οποία θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν με έναν μήνα καθυστέρηση.
Η σημαντική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα οφείλεται στα ακόλουθα:
  • Η κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος είναι ίδια με την κλίμακα υπολογισμού του φόρου που παρακρατήθηκε. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογούν στις αποδοχές του έτους 2012 έχουν ήδη προκαταβληθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, με τη μορφή των μηνιαίων κρατήσεων που αποδόθηκαν πέρυσι. Συνεπώς, με την τελική εκκαθάριση είτε δεν προκύπτουν καθόλου φόροι προς πληρωμή ή προκύπτουν φόροι σημαντικά μειωμένοι σε σύγκριση με τα πολύ μεγάλα ποσά φόρων στα περσινά εκκαθαριστικά.
  • Στη σημαντική μείωση των εισοδημάτων που δηλώνονται φέτος σε σύγκριση με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρυσι. Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι η δραστική αύξηση των ανέργων, οι γενικευμένες περικοπές στις αποδοχές και τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα που οδήγησαν σε συρρίκνωση των φορολογητέων εισοδημάτων και συνεπώς και των αναλογούντων φόρων.

Απολύουν 2.500 καθηγητές από το... τηλέφωνο

Περίπου 2.000 τηλεφωνικές κλήσεις και 2.000 αναγγελίες απόλυσης έγιναν το Σαββατοκύριακο από τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και τα τεχνικά λύκεια της χώρας

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η λίστα εστάλη στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες την ανάρτησαν στο διαδίκτυο και άρχισαν να καλούν τους απολυόμενους εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με το έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.

Έντονη η αντίδραση από ΟΛΜΕ

Για κατάλυση της έννοιας της δημοκρατίας κάνει λόγο η ΟΛΜΕ σε οργισμένη αντίδρασή της.
«Πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο–φονιάς που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση 2500 εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη διάταξη του υπό ψήφιση νόμου, δημοσιοποιεί τις λίστες της ντροπής και ζητά από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις» τονίζει η ΟΛΜΕ, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία».
«Οι εκπαιδευτικοί δε θα σκύψουμε το κεφάλι. Τώρα όλοι στον αγώνα. Κανείς εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα και απόλυση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύνταξη στα 50 έως 55 για 450.000 γονείς

Σύνταξη με ευνοϊκές προϋποθέσεις μπορούν να κατοχυρώσουν 200.000 γονείς με παιδιά στο Δημόσιο, καθώς και 250.000 γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί και είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και στο Ταμείο Νομικών.
Οι διατάξεις, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι οποίες ισχύουν για τους 450.000 γονείς που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ανήλικο παιδί ή με τρία παιδιά είναι πλέον περιζήτητες από τους παλαιούς έως 31/12/1992 ασφαλισμένους, καθώς τους κατοχυρώνουν με σύνταξη σε ηλικίες 50,52,55 και 60 ετών, με βασική προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί κατά περίπτωση:

- 5.500 ημέρες ασφάλισης έως το 2012 για τις μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.
- 20 έτη ασφάλισης -έως το 2010- για γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και για ασφαλισμένες σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που έχουν 3 παιδιά και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον η 20ετία συμπληρώθηκε έως τις 31/12/2010.
-
25 έτη ασφάλισης έως το 2010 προκειμένου για άνδρες δημοσίους υπαλλήλους που έχουν 3 παιδιά.

- 25 έτη ασφάλισης για άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 και το 2012 για σύνταξη με ανήλικο παιδί.
-
21,5 έτη έως 22,5 έτη για τις μητέρες που είναι ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες και διαβάστε αναλυτικά τους πίνακες


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η νέα λίστα – Ποιοι 4.800 υπάλληλοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο

- Κυβερνητική σύσκεψη αποφάσισε ποιους θα περιλάβει το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας
- Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ οι μεγάλες δεξαμενές απ' όπου θα φύγουν υπάλληλοι
- Στο στόχαστρο και αγροφύλακες, πολιτικοί μηχανικοί και υπάλληλοι σε ΙΓΜΕ και ΟΕΚ
- Τρίτο κύμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο θα ακολουθήσει ως τον Δεκέμβριο

Το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας μπήκε... στο δρόμο του. Ήδη σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή αποφασίστηκαν οι τομείς από τους οποίους μέσα στις επόμενες ημέρες και πιθανότατα πριν τον Αύγουστο θα βρεθούν οι 4.800 υπάλληλοι που θα συμπληρώσουν των αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που θα βρεθούν εκτός δημοσίου σε καθεστώς διαθεσιμότητας ως τον Σεπτέμβριο.
Στο στόχαστρο πλέον μπαίνουν:
350 πολιτικοί μηχανικοί από τις κτιριακές υποδομές
1.000 υπάλληλοι του ΙΓΜΕ και του ΟΕΚ
1.270 αγροφύλακες
1.956 καθηγητές ολυμπιακής εκπαίδευσης
1.000 εργαζόμενοι από τις διευθύνσεις υγείας
700 εκπαιδευτικοί
5.000 ως 6.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ
Στον κατάλογο με τους προς αξιολόγηση για διαθεσιμότητα υπαλλήλους θα μπουν και υπάλληλοι στον Τομέα αποκατάστασης Σεισμοπαθών και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.
Να σημειωθεί ότι στον τομέα της υγείας ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει κινητικότητα 1.250 υπαλλήλων που θεωρούνται πλεονάζοντες μετά τις συγχωνεύεις νοσοκομείων που θα ολοκληρωθούν ως τε τέλη του 2013.
Στους ΟΤΑ ο νέος γύρος διαθεσιμότητα θα αφορά σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ και υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

To "κόλπο" για να καθυστερήσει η λυπητερή της εφορίας όταν συμπληρώνετε ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση

Του Κωστή Πλάντζου
Το κόλπο για να πληρώσουν όσο το δυνατόν αργότερα τη λυπητερή της εφορίας φαίνεται πως ανακάλυψαν πολλοί φορολογούμενοι. Καθοδηγούμενοι ίσως και από τους λογιστές τους, φαίνεται πως η πλειοψηφία σχεδόν όσων έσπευσαν να κάνουν ήδη την ηλεκτρονική τους δήλωση, αποφεύγουν να επιλέξουν το «κουτάκι» που αναγράφει «επιθυμώ να ενημερωθώ ηλεκτρονικά για την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος». Έτσι μπορεί να «γλιτώσουν» και ένα μήνα στην καταληκτική διορία πληρωμής του φόρου τους.
Η σχετική επιλογή εμφανίζεται στο κάτω-κάτω μέρος της πρώτης οθόνης που ανοίγει όταν κάποιος συμπληρώσει τον κωδικό εισόδου του στην διαδικτυακή εφαρμογή του Taxisnet (στην διεύθυνση www. gsis. gr).
Απονήρευτοι στην αρχή ορισμένοι, αφού πρώτα η εφαρμογή τους ζητούσε να επιβεβαιώσουν τα ονομαστικά στοιχεία τους και τη διεύθυνσή τους χωρίς τα οποία δεν προχωρούν στην επόμενη οθόνη με τη φόρμα της δηλώσεως που πρέπει να συμπληρώσουν, έκριναν χρήσιμο να απαντήσουν θετικά στην ερώτηση που έβλεπαν να τους απευθύνει το υπουργείο, θεωρώντας πως έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.
Στην πορεία όμως οι περισσότεροι από τους περίπου 2 εκατ. φορολογουμένους που μπήκαν στην εφαρμογή, είτε απέστειλαν την δήλωση είτε απλώς την συμπληρώνουν και την αποθηκεύουν για να ξαναμπούν άλλη φορά, άφησαν ασυμπλήρωτο το πεδίο με την ερώτηση. Φαίνεται πως εξασφαλίζουν έτσι ότι προκειμένου να πληρώσουν τον φόρο, θα πρέπει πρώτα να γίνει ομαδική εκκαθάριση των δηλώσεων που θα περιλαμβάνει τη δική τους, να αποσταλούν τα στοιχεία τους στα τυπογραφεία των ΕΛΤΑ και να εκτυπωθούν, να μπουν σε φακέλους και να ταχυδρομηθούν, μια διαδικασία δηλαδή που μπορεί να πάρει και ένα μήνα.
Αντιθέτως φοβούνται πως αν συμπληρώσουν το «κουτάκι» δηλώνοντας πως επιθυμούν να ενημερωθούν για την οφειλή τους ηλεκτρονικά, ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους για να προβούν σε πληρωμή συντομεύεται κατά το ήμισυ. Καθώς λεφτά δεν τους βρίσκονται, θέλουν έτσι να μεταθέσουν την ημερομηνία πληρωμής για αργότερα. Εις γνώσιν τους βέβαια, ότι έτσι κινδυνεύουν να χάσουν τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που θα είχαν για να πληρώσουν και οι οποίες, αν αργήσει η ειδοποίηση, μπορεί αν συμπτυχθούν σε δύο.
Παρότι πάντως όλες οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά από φέτος, το γράμμα του νόμου δεν επιτρέπει την πληρωμή μόνο με ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο, αφού κατά βάση απαιτείται το έγγραφο ειδοποιητήριο που ταχυδρομείται μέσω των ΕΛΤΑ. Αν όμως δηλώσει οικειοθελώς ότι δέχεται να λάβει γνώση της οφειλής του μέσω ίντερνετ, στο υπουργείο Οικοονμικών θεωρούν πως δεν απαιτείται η εκτύπωση και αποστολή ειδοποιητηρίων.
Ανάλογα με το τι θα επιλέξει κάθε φορολογούμενος πάντως, η σχετική επιλογή εμφανίζεται μία μόνο φορά στην οθόνη του υπολογιστή, οπότε θεωρείται οριστική αφού επιβεβαιωθεί ώστε να προχωρήσει και η ανάλογη διαδικασία ειδοποίησης για την εκκαθάριση φόρου του 2013.

Πώς θα γίνεται η ρύθμιση των στεγαστικών δανείων - Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Τα στεγαστικά τους δάνεια θα μπορούν να ρυθμίζουν οι δανειολήπτες από την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και αναμένεται να φτάσει στις τράπεζες η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν, όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι τα εξής:
- Το εκκαθαριστικό από το 2010 έως και το τελευταίο έτος που υποβάλλεται η ρύθμιση, από τα οποία θα προκύπτει ότι το εισόδημα έχει μειωθεί τουλάχιστον 20%.
- Αντίγραφα των Ε1, Ε2, Ε3 από το 2010 έως και το τελευταίο έτος που υποβάλλεται η ρύθμιση.
- Το Ε9 του 2009 και τυχόν μεταβολές, συν τους τίτλους ιδιοκτησίας των ακινήτων
- Τη φορολογική ενημερότητα
- Την ασφαλιστική ενημερότητα (θα απαιτείται για μισθωτούς που εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών)
- Για ανέργους και ανθρώπους με αναπηρία οι αντίστοιχες βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά
- Υπεύθυνη δήλωση για το ύψος των καταθέσεων που πρέπει να είναι μέχρι 10.000 ευρώ

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ''ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ - ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ''


logotypo dake
14 - 07 – 2013
 
 
ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ - ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 
Η άδικη και βάρβαρη κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα έχει οδηγήσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στην οικονομική εξαθλίωση, στην ανεργία και στην ανασφάλεια για το αύριο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί και δεν μπορούσε να προβλέψει τα διαλυτικά φαινόμενα που θα προξενούσε στην ελληνική κοινωνία η ένταξη της χώρας στις μνημονιακές πολιτικές και η είσοδος της ξενόφερτης τρόικας από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Γ. Παπανδρέου την άνοιξη του 2010. Τα Μνημόνια, τα Μεσοπρόθεσμο και όποια άλλη συμφωνία με τους δανειστές – τοκογλύφους δεσμεύουν τις κυβερνήσεις αλλά καταστρέφουν το λαό.
Αυτές οι εφαρμοζόμενες πολιτικές φουντώνουν τη φωτιά που σιγοκαίει κάτω από το καζάνι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. εκφράζει για πολλοστή φορά την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πολιτική που εφαρμόζει η δικομματική κυβέρνηση και στο χώρο της Παιδείας.
Αλήθεια, πόση αναλγησία αλλά και πόσο θράσος χρειάζεται για να αρνείσαι κατηγορηματικά σε όλους τους τόνους προς πάσα κατεύθυνση την πιθανότητα διαθεσιμότητας και απολύσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και τώρα, «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» να βάζεις φαρδιά-πλατιά την υπογραφή σου στην καταδίκη εκπαιδευτικών με κατάργηση ειδικοτήτων από το δημόσιο σχολείο;
Σήμερα αυτό, αύριο τι;
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα μιλήσει για μια ακόμη φορά για τη «σθεναρή αντίστασή της» στις πιέσεις «για περισσότερο αίμα» και η Κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών… «δεν βλέπει αντιδράσεις» στο πολυνομοσχέδιο της διαθεσιμότητας, των απολύσεων και της άγριας λεηλασίας μέσα από ληστρική φορολογία.
Σήμερα οι 2.500 εκπαιδευτικοί της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, αύριο η σειρά κι άλλων κι άλλων… να προστίθενται στη στρατιά των πλέον του 1.500.000 ανέργων.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καταγγέλλει την πολιτική  ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την, υπό καθεστώς «επιτροπείας», κυβέρνηση που μέσα από μια τυφλή και δίχως κανένα εκπαιδευτικό σχεδιασμό πολιτική, «κόβουν και ράβουν» στα μέτρα των επιταγών της Τρόικας, εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών και ζωές εκπαιδευτικών.
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ οδηγούνται στις αγκάλες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι καθηγητές τους στην ανεργία.
Όμως, όλοι αυτοί  δεν είναι απλοί λογιστικοί αριθμοί και  δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι ανθρώπινες ζωές, είναι οικογένειες, είναι πολίτες αυτής της χώρας που βλέπουν το μέλλον τους να κατεδαφίζεται.
Αν κάποιος πιστεύει ότι η τραγωδία τελειώνει εδώ, πλανάται πλάνη οικτρά.
Τα λειτουργικά πλεονάσματα που θα οδηγήσουν σε οργανικά πλεονάσματα, αυτοί που «αδυνατούν» να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τάξης, οι κάθε είδους «ορθολογικές» συγχωνεύσεις, είναι το σκηνικό που, ολοφάνερα, ετοιμάζεται για το Σεπτέμβριο.
Μέσα σ’ ένα τέτοιο δυσμενέστατο τοπίο πόση… αισιοδοξία απαιτείται για να πιστέψει κανείς ότι η σχεδιαζόμενη αξιολόγηση, που έχει έντεχνα υποχωρήσει προς χάρη της αυτοαξιολόγησης, δεν θα είναι η επόμενη «κερκόπορτα» της διαθεσιμότητας και των απολύσεων;
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν συνθέτοντας ένα εφιαλτικό σκηνικό, ο νέος Υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου αρμόδιος για τα θέματα και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί σε συνάντηση το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ο.Ε. Για να συζητήσουν τι; Το πώς και πότε θα έρθει κι η σειρά των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας; Για να δοθούν διαβεβαιώσεις πως η φωτιά δε θα φτάσει στο δικό μας σπίτι; Για να δοθούν για μια ακόμη φορά απίστευτης θρασύτητας υποσχέσεις πως δε θα υπάρξουν άλλες δυσμενείς εξελίξεις;
Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η απαξίωση.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. έχει καταθέσει ξεκάθαρες θέσεις για κάθε ζήτημα που αφορά τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Η συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν γίνει θέσεις του Κλάδου και είναι καταγεγραμμένες στο πλαίσιο διεκδικήσεων που επανειλημμένα έχει δοθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, υπό τις συνθήκες που διαμόρφωσαν οι βίαιες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είναι περιττή. Είναι, πλέον για εμάς,  προαπαιτούμενο για κάθε είδους… καλόπιστη συνάντηση η άμεση ανάκληση των εφιαλτικών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή. Δεν μπορεί να συζητάς «περί ανέμων και υδάτων» μ’ αυτούς που διαλύουν τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση και απολύουν εκπαιδευτικούς.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., σταθερή την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, ζητά την άμεση ανάκληση του πολυνομοσχεδίου των απολύσεων και καλεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να απαντήσει μ’ ένα ηχηρό ΟΧΙ στην πρόσκληση του κ. Yφυπουργού.
Καλεί επίσης όλες τις παρατάξεις στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να αναλογιστούν, επιτέλους, την κρισιμότητα των περιστάσεων και να συμβάλλουν στην άμεση συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε να οργανώσει τη δράση του απέναντι στην επίθεση που δέχεται η ελληνική εκπαίδευση και ο Έλληνας εκπαιδευτικός.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. απευθυνόμενη στους βουλευτές θυμίζει ότι είναι εντολοδόχοι των πολιτών αυτής της χώρας και όχι της Τρόικας και των δανειστών. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εξαθλιώνουν τις ζωές μας. Ας σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ας πουν ένα γενναίο «ΟΧΙ» στις επιταγές όσων σχεδιάζουν και στις επιθυμίες όσων επιχειρούν να εφαρμόσουν τις απάνθρωπες και ανάλγητες αυτές πολιτικές.
Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, όλους τους πολίτες αυτής της χώρας σε μαζική συμμετοχή:
  • στο παλλαϊκό Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 στην Πλατεία Συντάγματος στις 8:00 μ.μ. και
  • στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013 και στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 πμ.
 
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
 
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ
 
Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
                              Ο Πρόεδρος
 
Ο Γενικός Γραμματέας
     
Μάνος Ανδρουλάκης
 
Σωτήρης Γεωργόπουλος

Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Ιωάννης Τέντες: Οι υπουργοί να δικάζονται όπως οι πολίτες

Υπερτιμημένο το μέγεθος της διαφθοράς στην Ελλάδα δηλώνει ο Ιωάννης Τέντες

Στην παραδοχή ότι υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα όχι όμως στο βαθμό που εκτιμάται προέβη ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες και νυν Συντονιστής της Διαφθοράς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». «Διαφθορά υπάρχει στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι σε έναν βαθμό το μέγεθός της είναι υπερτιμημένο. Οφείλεται σε υπερβολικές ίσως εκτιμήσεις των αγανακτισμένων και απογοητευμένων πολιτών». Όσο για το τζίρο που έχει η διαφθορά, απαντά: «Νομίζω εκατομμύρια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά στοιχεία. Πάντως ως προς τη συνολική διαφθορά δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, το ποσοστό αυτό από 13,5% σε προηγούμενα χρόνια έχει πέσει για το 2012 σε μόλις 8,6%». Ο κ. Τέντες παραδέχεται ότι οι ισχυροί τυγχάνουν μεγαλύτερης νομικής προστασίας, αλλά προειδοποιεί ότι όλοι όταν παραβαίνουν τον νόμο πληρώνουν βαρύ τίμημα. Τονίζει μάλιστα την ανάγκη εξομοίωσης της ποινικής μεταχείρισης βουλευτών και υπουργών με αυτή των πολιτών. «Η ποινική μεταχείριση βουλευτών και υπουργών πρέπει να εξομοιωθεί, αν όχι πλήρως, πάντως σε μεγάλο βαθμό με αυτή των κοινών πολιτών. Ο Εθνικός Συντονιστής ως επιτελικός θεσμός που από τον νόμο έχει δικαίωμα να προτείνει νομοθετικές και εν γένει κανονιστικές ρυθμίσεις που αφορούν τη διαφθορά, ασφαλώς από την οπτική γωνία του αντικειμένου του θα λάβει σαφέστερες θέσεις όταν έρθει η ώρα» δηλώνει ο κ. Τέντες και συμπληρώνει. «Δεν θα αρνηθώ ότι η δυνατότητα να έχει ο κατηγορούμενος πρόσβαση σε επώνυμους δικηγόρους παρέχει κάποια πλεονεκτήματα στην υπεράσπισή του. Από την άλλη μεριά όμως βλέπουμε καθημερινά ισχυρούς, παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, να υφίστανται χωρίς διάκριση βαριές συνέπειες του νόμου».

Αρβανιτόπουλος: Ολοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία θα χτυπάνε κάρτα

Ηλεκτρονική κάρτα εγκαθιστά το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να ελέγχεται ποιοι εκπαιδευτικοί εργάζονται, πού και πόσο.

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στη συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος της Κυριακής», αποκαλύπτει ότι από τη νέα σχολική χρονιά εγκαθίσταται «η υποχρεωτική ηλεκτρονική ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος», μια κίνηση, η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα πορίσματα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τους «εκτός τάξης εκπαιδευτικούς».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος επιβεβαιώνει επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα προωθηθούν οι μετατάξεις 4.933 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές και στους αποσπασμένους ?σήμερα? εκπαιδευτικούς στο υπουργείο και στα δημόσια ΙΕΚ, οι οποίοι -όπως σημειώνει- «έχουν επιλεγεί χωρίς κριτήρια». Τέλος, διαβεβαιώνει ότι οι 13.165 μαθητές της σχολικής χρονιάς '12 ? '13 που έχουν επιλέξει ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που καταργούνται «θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους».
Ακούστηκε παράξενα η είδηση ότι μία από τις «δεξαμενές» της διαθεσιμότητας θα είναι και ο χώρος της εκπαίδευσης. Πώς καταλήξατε -ως κυβέρνηση εννοώ- σε αυτήν την απόφαση;
«Αν το υπουργείο Παιδείας λειτουργούσε με βάση τις απειλές της ΟΛΜΕ για απεργίες, δεν θα γινόταν καμιά απολύτως μεταρρύθμιση», λέει ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Από την ανάληψη των καθηκόντων μου προέταξα ως αναγκαία για την ουσιαστική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, την απλούστευση των λειτουργιών του και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του.
Ομως, ο ποσοτικός προσδιορισμός των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών πρέπει να είναι αποτέλεσμα της έκθεσης αξιολόγησης των δομών, των υπηρεσιών και των διαδικασιών του υπουργείου και όχι εκ προοιμίου ένας οριζόντιος προσδιορισμός που υπηρετεί άλλες ανάγκες και λογικές.
Είναι τελικά τόσο πολλοί οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί;
Η στρεβλή τοποθέτηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών επί σειρά ετών δημιούργησε σε άλλες Περιφέρειες ελλείψεις και σε άλλες πλεονάζοντες. Δεν είναι τόσο πολλοί οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί και σίγουρα δεν έχουν οι ίδιοι ευθύνη γι΄ αυτό. Γι' αυτό έχουμε νομοθετήσει μέτρα υποχρεωτικών μεταθέσεων, γι' αυτό προχωράμε σε μία συνολική επανατοποθέτηση του εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να άρουμε στρεβλώσεις ετών.
Και πρέπει να ξέρετε ότι όσοι εύκολα ασκούν κριτική για αποφάσεις και σχεδιασμούς τους συμβουλεύω να είναι πιο προσεκτικοί γιατί αγνοούν την πολυδαίδαλη και επικαλυπτόμενη διαδικασία που το υπουργείο Παιδείας ακολουθούσε στη διαχείριση του εκπαιδευτικού του προσωπικού τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Σε καθεστώς κινητικότητας τίθενται εκείνοι οι εκπαιδευτικοί που η ειδικότητά τους καταργείται στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης που προωθούμε στο Τεχνικό Λύκειο. Με αυτόν τον τρόπο συμμετείχε το υπουργείο Παιδείας στην αναδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα, που αφορά όλα τα υπουργεία, καθώς τεκμηριώσαμε ότι έχουμε αξιολογήσει τις δομές μας και γνωρίζουμε πλήρως τις ανάγκες τους.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τους «εκτός τάξης» εκπαιδευτικούς. Πόσοι είναι εκείνοι που επικαλούμενοι ψυχολογικά προβλήματα, αποφάσισαν να μην έχουν ούτε μία ώρα διδασκαλίας;
Κακώς γίνεται αυτή η συζήτηση, γιατί αφορά πολύ μικρό αριθμό εκπαιδευτικών. Οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης εξετάζουν τέτοιες περιπτώσεις και αναμένουμε τα πορίσματά τους. Δεν μπορεί όμως αυτές οι περιπτώσεις, που -όπως είπα είναι λίγες- να στιγματίζουν τους Ελληνες εκπαιδευτικούς. Πέραν αυτού, από τον Σεπτέμβριο που εγκαθίσταται η υποχρεωτική ημερήσια ηλεκτρονική ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος, επιτέλους μετά πολλά χρόνια, θα γνωρίζει το υπουργείο Παιδείας ποιος εργάζεται, πού και πόσο.
Οι μετατάξεις θα προχωρήσουν;
Φυσικά και θα προχωρήσουν και μάλιστα άμεσα, ώστε να επιλύσουμε το ζήτημα της κακής κατανομής που ταλανίζει επί χρόνια τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Φανταστείτε ότι στις 4.933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, θα μεταταχθούν υποχρεωτικά ισάριθμοι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί των ιδίων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν.
Πόσοι θα μεταταχθούν και με ποια κριτήρια;
Εκτός των κενών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα καλυφθούν και οι κενές οργανικές θέσεις, περίπου 2.500, που σήμερα καταλαμβάνουν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, χωρίς κριτήρια στην πλειονότητά τους, τόσο στην κεντρική υπηρεσία όσο και στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου και στα Δημόσια ΙΕΚ, τα οποία τόσο οργανωτικά όσο και εκπαιδευτικά ανασυγκροτούμε.
Τα τεχνικά λύκεια τελικά, κλείνουν μετά την απόφαση για κατάργηση των 52 ειδικοτήτων;
Κανένα ΕΠΑΛ και καμία ΕΠΑΣ δεν κλείνει. Καταργούνται 50 ειδικότητες καθηγητών που δίδασκαν 12 ειδικότητες επαγγελμάτων από τις 39 που παρέχονται στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ. Εμείς σχεδιάζουμε μια Τεχνική Εκπαίδευση που στοχεύει στο να προσφέρει Ειδικότητες Επαγγελμάτων, που καλύπτουν τις επιλογές των μαθητών και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, και όχι τους κλάδους και τις ειδικότητες μονίμων καθηγητών, οι οποίοι, διαμέσου ενός στρεβλού και νοθευμένου πλαισίου, «βρέθηκαν» να στελεχώνουν τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές. Η πρακτική αυτή, που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, στα ΕΠΑΛ & στις ΕΠΑΣ οδήγησε στην ύπαρξη 110 διαφορετικών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, μοναδικό φαινόμενο στον ευρωπαϊκό χώρο.
Και τι θα γίνει με τους 20.000 μαθητές που φοιτούσαν σε αυτές τις ειδικότητες;
Οι μαθητές τη σχολική χρονιά 2012-2013 που επέλεξαν Ειδικότητες Επαγγελμάτων που από τον Σεπτέμβριο του 2013 δεν θα παρέχονται σε νέους μαθητές στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ είναι 13.165 και αυτοί θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους. Μάλιστα αποδώσαμε επαγγελματικά δικαιώματα, που εκκρεμούσαν πέντε χρόνια, στις περισσότερες ειδικότητες επαγγελμάτων και σε αυτές που καταργούνται ώστε να διασφαλίσουμε τα παιδιά που αποφοίτησαν και που θα αποφοιτήσουν εφέτος.
Σας φοβίζουν οι απειλές της ΟΛΜΕ για απεργίες με την έναρξη της σχολικής περιόδου;
Αν το υπουργείο Παιδείας λειτουργούσε με βάση τις απειλές της ΟΛΜΕ για απεργίες, δεν θα γινόταν καμιά απολύτως μεταρρύθμιση. Δεν θα είχε επανέλθει η αξιολόγηση. Δεν θα γίνονταν ούτε καν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εμείς καταλήξαμε σε πλεόνασμα 2.000 εκπαιδευτικών αλλά πρωτίστως εξασφαλίσαμε το εργασιακό περιβάλλον 150.000 εκπαιδευτικών. Και αυτό έχει αξία για τη λειτουργία των σχολείων, για το μέλλον των παιδιών μας. Η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις.
Το σχέδιο «Αθηνά» στα πανεπιστήμια είναι έτοιμο να εφαρμοστεί;
Το σύνολο των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Ιδρύματα και τα Τμήματα προετοιμάζονται να υποδεχθούν τους φοιτητές από τον Σεπτέμβριο. Επίσης με ειδική ομάδα έργου στηρίζουμε τα ιδρύματα στην εφαρμογή των συγχωνεύσεων ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί την καλή λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, μέσα στις δυσχέρειες της δημοσιονομικής κρίσης, που είναι πραγματικά πρωτόγνωρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ saradakos@pegasus.gr

Ξεκινούν από αύριο οι θερινές εκπτωσεις

Η ΕΣΕΕ καλεί τους Έλληνες καταναλωτές να εμπιστευθούν και πάλι τις οργανωμένες εμπορικές επιχειρήσεις και όχι το παρεμπόριο

Ξεκινούν από αύριο οι θερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, με προσδοκίες για «ανάσα» από τον εμπορικό κόσμο της χώρας.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι εμπορικές επιχειρήσεις, παρά τη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο από την αρχή του χρόνου κατά 15% συγκριτικά με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, ελπίζει φέτος ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Επιπλέον, η ΕΣΕΕ καλεί τους Έλληνες καταναλωτές να εμπιστευθούν και πάλι τις οργανωμένες εμπορικές επιχειρήσεις και όχι το παρεμπόριο, διαβεβαιώνοντας ότι θα εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, επισείει την προσοχή στους εμπόρους όλης της χώρας ώστε να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε κυρώσεις.

Συγκεκριμένα η ΕΣΕΕ καλεί τους εμπόρους να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:
1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου τα προϊόντα εκτίθενται.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).
3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
«Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Ειδικότερα: Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης».

Παράλληλα η Ένωση Καταναλωτών δίνει τον δεκάλογο του καλού και κερδισμένου καταναλωτή, εν όψει  των εκπτώσεων.

-Να αγοράζει με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες του νοικοκυριού
-Να κάνει σύγκριση τιμών και ποιότητας, δηλαδή διερεύνηση της αγοράς που αυτό σημαίνει ότι τα είδη που έχει «τσεκάρει» ο καταναλωτής πριν από την έναρξη των εκπτώσεων θα πρέπει να υπάρχουν στις βιτρίνες και στα ράφια των καταστημάτων κατά την διάρκεια των εκπτώσεων.
-Να καταρτίζει λίστα με τα είδη που θέλει να αγοράσει, δηλαδή στην από πριν έρευνα τιμών, ώστε να διαπιστώσει εάν από την πρώτη ημέρα των εκπτώσεων οι αρχικές τιμές είναι ίδιες με αυτές πριν από τις εκπτώσεις.
-Να αγοράζει χωρίς χρονική πίεση, γιατί κερδισμένος καταναλωτής θα είναι αυτός που η αγοραστική του συμπεριφορά θα είναι ορθολογιστική και θα κάνει την πλέον σωστή επιλογή σύμφωνα με ό,τι "χρειάζεται" και όχι με ό,τι "θέλει"...
-Να αποφεύγει την χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.
-Να αποφεύγει τα καταστήματα και πολυκαταστήματα εκείνα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
-Να ενημερώνεται από τους εμπόρους για το εάν μπορούν να πραγματοποιούν αλλαγές ειδών που αγοράζουν κατά τη διάρκεια
των εκπτώσεων.
-Να ζητάει απόδειξη, γιατί αφενός αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού είδους και αφετέρου αποτρέπεται η φοροδιαφυγή.
-Να ζητάει πλήρη και επακριβή ενημέρωση όταν αγοράζει είδη με δόσεις.
-Nα καταγγέλλει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή [τηλ. 1520] όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, των περιπτώσεων που κάποιοι θα προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τους καταναλωτές με πλασματικές εκπτώσεις.

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού με τις αποδείξεις! Ποιες θα μετράνε στην Εφορία για το φορο-μπόνους;

- Με αινιγματικό παιχνίδι μοιάζει το νέο καθεστώς για τη συγκέντρωση αποδείξεων
- Θα μαζεύουμε όλο το χρόνο αποδείξεις χωρίς να ξέρουμε ποιες μπορούμε να δηλώσουμε στην εφορία
- Τέλος του χρόνου θα μας κάνει "έκπληξη" ο υπουργός Οικονομικών
- Για τις αποδείξεις που θα "κληρώνει" το ΥΠΟΙΚ θα επιστρέφει μέρος του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος

Σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και αύξησης των εσόδων του κράτους από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον Φόρο Εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα νέο καθεστώς συλλογής αποδείξεων το οποίο είναι ιδιαίτερα αινιγματικό!
Οι φορολογούμενοι θα συλλέγουν αποδείξεις για κάθε δαπάνη που πραγματοποιούν χωρίς να γνωρίζουν ποια θα τους είναι "χρήσιμη"
Τι σημαίνει αινιγματικό; Έχει μία δόση από το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού! Σύμφωνα με την εφημερίδα το "ΒΗΜΑ της Κυριακής", οι φορολογούμενοι θα καλούνται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς να συγκεντρώνουν αποδείξεις δαπανών και παροχής υπηρεσιών. Δε θα μετράνε όμως όλες οι αποδείξεις στη εφορία. Ποιες θα μετράνε δε θα το ξέρει κανείς! Έτσι οι φορολογούμενοι θα συλλέγουν αποδείξεις για κάθε δαπάνη που πραγματοποιούν χωρίς να γνωρίζουν ποια θα τους είναι "χρήσιμη". Στο τέλος του έτους ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώνει - αποκαλύπετι τελικά ποιες αποδείξεις θα μπαίνουν στην φορολογική δήλωση. Κάθε χρόνο θα επιλέγονται και διαφορετικές κατηγορίες αποδείξεων, κάτι σαν έκπληξη!
Το νέο καθεστώς με τις αποδείξεις θα ισχύει από το 2014 - Για φέτος δεν αλλάζει τίποτα
Οι αποδείξεις που θα "κληρώνει" το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλλονται ταυτόχρονα με τη φορολογική δήλωση σε ειδικό πεδίο ώστε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑνα επιστρέφεται στο φορολογούμενο. Σημειώνεται ότι το νέο καθεστώς με τις αποδείξεις θα ισχύει από το 2014. Για φέτος δεν αλλάει τίποτα και οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να μαζέψουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους, με ανώτερο ποσό τα 10.500 ευρώ.  Επίσης αποσυνδέεται η έπκτωση φόρου 2.100 ευρώ από τη συγκέντρωση αποδείξεων.
"Εμείς με αυτήν την πολιτική προσπαθούμε να ενισχύσουμε το κίνητρο για όσους λαμβάνουν αποδείξεις, με απτή οικονομική ωφέλεια για τους ίδιους" σημειώνει παράγοντας τπυ υπουργείου Οικονομικών στο "Βήμα".

Φοροαμνηστία με μετρητά - Μπόνους από τις αποδείξεις

Χειροπέδες και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων θα γλιτώνουν όσοι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», εφόσον εντός 20 ημερών πληρώσουν... τοις μετρητοίς πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», το υπουργείο Οικονομικών με νομοθετική διάταξη την οποία φέρνει άμεσα στη Βουλή παρέχει καθεστώς... φοροαμνηστίας, που προβλέπει ότι η αποπληρωμή-εξπρές των βεβαιωμένων προστίμων... απεγκλωβίζει τους φοροφυγάδες από την τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η συγκεκριμένη διάταξη συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος, όπως έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο, κατατίθεται στο Κοινοβούλιο στις 22 του τρέχοντος μήνα.

Επιστροφή φόρου με τις αποδείξεις

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει πλήρη ανατροπή στο υφιστάμενο καθεστώς συγκέντρωσης αποδείξεων, σε μια προσπάθεια να ζητούν όλοι οι πολίτες τα «μαγικά χαρτάκια», για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», για τη συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών και παροχής υπηρεσιών από 8.500.000 φορολογούμενους, το υπουργείο στο τέλος κάθε έτους θα «αποκαλύπτει» στους φορολογούμενους ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία και ποιες όχι.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα αναγκάζονται εκατομμύρια πολίτες να ζητάνε αποδείξεις από όλους και για τα πάντα, χωρίς να γνωρίζουν κατά την διάρκεια της χρονιάς ποιες είναι τελικά εκείνες που θα δεχθεί η Εφορία.
Στη συνέχεια, και μόλις δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα καθορίζονται στο τέλος κάθε χρονιάς ποιες αποδείξεις θα μετράνε, ο φορολογούμενος θα καλείται να τις αναγράψει στη φορολογική δήλωσή του αναλυτικά.
Το κίνητρο για να ακολουθεί κάποιος τη διαδικασία, σύμφωνα με το σχέδιο, είναι ουσιαστικό, καθώς -πέραν του γεγονότος ότι το κράτος θα αυξάνει τα έσοδα του- το υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέφει στους φορολογούμενους είτε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ για απόκτηση αγαθών και παροχή υπηρεσιών είτε μέρος του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%).

Ποιοι φόροι μας... περιμένουν τον Σεπτέμβριο

Μπαράζ φόρων ύψους 7 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες εκατομμύρια φορολογούμενοι. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους έρχονται:
1. Ο φόρος εισοδήματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει έσοδα ύψους 3,5 – 4 δισ. ευρώ.
2. Εισφορά αλληλεγγύης. Αφορά όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Αρκετοί θα πληρώσουν περισσότερα, δεδομένου ότι συνυπολογίζονται πλέον όλα τα εισοδήματα (π.χ. τόκοι, μερίσματα κ.λπ.).
3. Το τέλος επιτηδεύματος. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις αναμένεται να πληρώσουν περισσότερα λόγω της αύξησης του τέλους.
4. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Έχει ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του ΦΑΠ των ετών 2011, 2012.
5. Το έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Μέχρι τον Δεκέμβριο, θα καταβληθούν οι τρεις από τις πέντε δόσεις του έκτακτου τέλους, με τα έσοδα να υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ το 2013.
6. Ο φόρος πολυτελείας. Τον Αύγουστο θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά.
7. Τα τέλη κυκλοφορίας. Το τελευταίο δίμηνο θα αποσταλούν και τα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι εκπαιδευτικοί θα... χτυπούν κάρτα

Ηλεκτρονική κάρτα εγκαθιστά το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να ελέγχεται ποιοι εκπαιδευτικοί εργάζονται, πού και πόσο.
Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποκαλύπτει ότι από τη νέα σχολική χρονιά εγκαθίσταται «η υποχρεωτική ηλεκτρονική ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος», μία κίνηση η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στα πορίσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τους «εκτός τάξης εκπαιδευτικούς».
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της εφημερίδας ότι «μεγάλη συζήτηση γίνεται για τους “εκτός τάξης εκπαιδευτικούς”. Πόσοι είναι εκείνοι που, επικαλούμενοι ψυχολογικά προβλήματα, αποφάσισαν να μην έχουν ούτε μία ώρα διδασκαλίας;» ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Κακώς γίνεται αυτή η συζήτηση, γιατί αφορά πολύ μικρό αριθμό εκπαιδευτικών. Οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης εξετάζουν τέτοιες περιπτώσεις και αναμένουμε πορίσματά τους. Δεν μπορεί, όμως, αυτές οι περιπτώσεις που όντως, όπως είπα, είναι λίγες να στιγματίζουν τους Έλληνες εκπαιδευτικούς. Πέραν τούτου, από τον Σεπτέμβριο που εγκαθίσταται η υποχρεωτική ημερήσια ηλεκτρονική ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος, επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, θα γνωρίζει το υπουργείο Παιδείας ποιος εργάζεται, πού και πόσο».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επιβεβαιώνει ότι τον Σεπτέμβριο θα προωθηθούν οι μετατάξεις 4.933 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Προαναγγέλλει αλλαγές και στους αποσπασμένους -σήμερα- εκπαιδευτικούς στο υπουργείο και στα Δημόσια ΙΕΚ, οι οποίοι όπως σημειώνει, «έχουν επιλεγεί χωρίς κριτήρια».
Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι οι 13.165 μαθητές της σχολικής χρονιάς 2012-2013, οι οποίοι έχουν επιλέξει ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που καταργούνται, «θα ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ποιοι, πόσοι και πότε θα απολυθούν

«Πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση βρίσκονται οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και αυτοί που μπήκαν στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά», δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξηγεί το σχέδιό του για τις 13.000 απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους 18 μήνες. Όπως επισημαίνει, «υποχρεωτικές απομακρύνσεις θα προκύψουν και από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, παρότι έχει γίνει αρκετή δουλειά προπαρασκευής σε αυτή την κατεύθυνση». «Η οριστική επίλυση του προβλήματος των προσωρινών διαταγών θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν πετύχει καθεστώς μονιμοποίησης καταστρατηγώντας βάναυσα το πνεύμα του Συντάγματος. Μόνο όταν εξαντληθούν αυτές οι κατηγορίες θα καταφύγουμε στη δεξαμενή της κινητικότητας», τονίζει ο υπουργός, εξηγώντας πώς θα αντλήσει από τη «δεξαμενή» του Δημοσίου υπαλλήλους προς απόλυση. Ειδικά για τη Δημοτική Αστυνομία αναφέρει: «Η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει πετύχει ως θεσμός, παρότι είναι στελεχωμένη με υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα προσφέρουν πολύ περισσότερο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας αν ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία». Τονίζει, πάντως, πως «όσοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ δεν κινδυνεύουν με απόλυση. Αυτή την πρόταση την έχω καταθέσει πρώτος εδώ και δυο, περίπου, χρόνια. Παραμένω, δηλαδή, σταθερός στις απόψεις, τις οποίες και δεν μεταβάλλω ανάλογα με το δημόσιο αξίωμα που κατέχω».