Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Τρία ενοίκια το χρόνο θα πληρώνουμε στο κράτος για το σπίτι μας - Ο παραλογισμός στη φορολόγηση των ακινήτων

- Ασύμφορη η ιδιοκτησία! Είτε ιδιοκατοικείς έιτε μισθώνεις το ακίνητο, το κράτος σου "κλέβει" ενοίκια
- Δείτε με αναλυτικό παράδειγμα πόσο θα πληρώνουμε για τα σπίτια μας
- Στα πρόθυρα της τρέλας οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Κανένας ξένος δεν πρόκειται να αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα
- Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου: Πάνω από 8 χρόνια θα χρειατούν για να επιστρέψει η κτηματαγορά στα επίπεδα του 2005

Την ώρα που η αγορά των ακινήτων πραγματικά καταρρέει, τη χαριστική βολή δίνουν οι απανωτοί φόροι και τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ασύμφορη η ιδιοκτησία στην Ελλάδα
Η υπέρμετρη φορολόγηση ακόμη και των εισοδημάτων από ενοίκια είναι δεδομένο πως καθιστά πλέον ασύμφορη την ιδιοκτησία στην Ελλάδα αφού ο διοκτήτης ενός διαμερίσματος, είτε διαμένει σε αυτό είτε το μισθώνει καλείται να πληρώσει σε φόρους από 2 έως και 6 ενοίκια από τα 12 που συνολικά θα εισπράξει κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Ο παραλογισμός στη φορολόγηση των ακινήτων - Παράδειγμα
Με τον ενιαίο φόρο που θα ισχύσει από το 2014, ο παραλογισμός της φορολόγησης των ακινήτων παγιώνεται σε όλο του το μεγαλείο! Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”, με δεδομένο ότι ο φόρος ακινήτων θα έχει 33 συνετελεστές και θα κυμαίνεται από 2 έως 23 ευρώ/τ.μ, για ένα διαμέρισμα 75 τ.μ με μηνιαίο ενοίκιο 5 ευρώ ανά τ.μ, ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει 375 ευρώ ή 4.500 ετησίως. Αν υποθέσουμε ότι ο συντελεστής του ενιαίου φόρου είναι 10 ευρώ/τ.μ, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκατοικεί θα πληρώσει στο κράτος 10 ευρώ/τ.μ x 75 τ.μ = 750 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει 2 μήνες ενοίκια στο κράτος.
Στην άλλη περίπτωση που ο ιδιοκτήτης μισθώνει το ακίνητό του, το νεοίκιο φορολογείται ως εισόδημα με συντελεστή 10% (για ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ το μήνα). Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει άλλα 450 ευρώ και μαζί με τα 750 ευρώ φτάνει τα 1.200 ευρώ που σημαίνει ότι 3,2 ενοίκια από τα 12 συνολικά θα δοθούν στο κράτος.
Για δήμευση της περιουσίας κάνει λόγο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Σημειώνεται ότι αν τα μισθώματα που εισπράττει κάποιος ιδιοκτήτης ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ ετησίως, φορολογείται με 33% το υπερβάλλον ποσό. Σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η εφαρμογή των συντελεστών του νέου φόρου ακινήτων σε συνδυασμό με την αυτοτελή φορολόγηση του ενοικίου πρόκειται για δήμευση της περιουσίας! Μάλιστα, με αυτή τη λόγική δεν πρόκειται ποτέ να έρθουν ξένοι και να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες αφού θα καλούνται να πληρώνουν 2-3 ενοίκια το χρόνο στο κράτος.
Τέλος, όπως προκύπτει από την ερευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα χρειαστούν περισσότερα από 8 χρόνια για να φτάσει η κτηματαγορά στα επίπεδα του 2005!

Τίποτα κρυφό από την εφορία - Περιουσιολόγιο, καταθέσεις, δάνεια και κάρτες περνούν από "κόσκινο"

- Με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα έχουν πλήρη εικόνα για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων
- Το μάτι της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καταθέσεις και δάνεια
- Online οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών, θα ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο
- Stop στη χρήση μετρητών - Συναλλαγές μόνο με κάρτες
- Οι ύποπτοι για φοροδιαφυγή θα περνούν από ασφυκτικό έλεγχο. Όσοι αρνούνται θα πληρώνουν πρόστιμο 50.000 ευρώ

Ασφυκτική πίεση ασκεί η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών ώστε μέχρι τα τέλη του 2013 να είναι έτοιμος ο μηχανισμός παρακολούθησης της φορολογικής συμμόρφωσης. Με τον συγκεκριμένο μηχανισμό ουσιαστικά οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για την ακίνητη και κινητή περιουσία όλων των φορολογουμένων αλλά και για τα έσοδα, τις δαπάνες και  γενικότερα τις καταναλωτικές συνήθειες.
Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, καρδιά του νέου μηχανισμού αποτελεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο το οποίο θα επιτρέψει στις φορολογικές αρχές μέσα στο 2014 να έχουν πλήρη εικόνα της ακίνητης και κινητής περιουσία ςόλων των φορολογουμένων πολιτών.
Παράλληλα με τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα “περνούν από κόσκινο” τους ύποπτους για φοροδιαφυγή.

Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών
Ανεξάρτητα από το περιουσιολόγιο θα λειτουργεί το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριαμών. Πρόκειται για μία βάση δεδομένων στην οποία θα αποστέλλονται από τις τράπεζες όλα τα στοιχεία λογαριασμών, καταθέσεων, δανείων, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ. Που διατηρούν φορολογούμενοι που ελέγχοται από τις φορολογικές αρχές είτε για φοροδιαφυγή είτε για άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Παράλληλα με το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών έχει δημιουργηθεί και μία ηλεκτροινική υποδομή στην οποία καταγράφονται οι καταστάσεις με τους τόκους που απέκτησαν οι πελάτες τραπεζών αλλά και τους φόρους που παρακρατήθηκαν από τους τόκους αυτούς. Από τους τόκους το υπουργείο αποκτά εικόνα για το ύψος των καταθέσεων των φορολογουμένων κι έτσι θα μπορεί να ελέγξει κατά πόσο δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία.

Online οι αποδείξεις
Πριν από το τέλος του έτους θα έχει ολοκλητωθεί και η τεχνική προετοιμασία για τη διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με τις ταμειακές μηχανές καταστημάτων κι επιχειρήσεων.
Ειδικά για τον ΦΠΑ θα είναι δυνατή η απευθείας πίστωση του μέρους της τιμής που αντιστοιχεί στον λογαριασμό του Δημοσίου αντί των τριμηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ
Με το νέο σύστημα θα επιτυγχάνεται η καταγραφή όλων των αποδείξεων, τιμολογίων και δελτίων αποστολής σε πραγματικό χρόνο καθώς και η παρακολούθηση των φόρων που παρακρατούνται. Ειδικά για τον ΦΠΑ θα είναι δυνατή η απευθείας πίστωση του μέρους της τιμής που αντιστοιχεί στον λογαριασμό του Δημοσίου αντί των τριμηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ που υποχρεούνται σήμερα να υποβάλλουν οι έμποροι.
Μεταξύ των προθέσεων του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιοριστεί η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και να καθιερωθεί η χρήση χρεωστικών και πιστωτικ'ων καρτών.
Τέλος, οι φορολογούμενοι που θα κρίνονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή θα περνούν από τις ακτίνες Χ του ελεγκτικού μηχανισμού. Οι ελεγχόμενοι θα πρέπει να κοινοποιούν στην εφορία αναλυτικά δικαιολογητικά για τα διαθέσιμα περιουσιακά τους στοιχεία, το επίπεδο διαβίωσής τους, τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και τις μεταβολές στην περιουσία τους.
Ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσία θα καλεί εγγράφως τον υπόχρεο να δώσει μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία διευκρινήσεις προσκομίζοντας όλα τα σχετικά διακιολογητικά που θα αποδεικνύουν την ακρίβεια των αναγραφέντων στοιχείων.
Αν οι φορολογούμενοι αρνούνται να δώσουν στις φορολογικές αρχές πληροφορίες για το ποθεν έσχες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 50.000 ευρώ. Εξαιρετικά αυστηρές θα είναι οι ποινές για τους φοροφυγάδες .

Σε διαθεσιμότητα 62 εκπαιδευτικοί της Ηπείρου

Εξήντα δύο εκπαιδευτικοί της Ηπείρου μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Οι καταστάσεις με τα ονόματα έφτασαν αργά το βράδυ της Παρασκευής στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι υπηρεσιακοί τους φάκελοι και να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα τους θέσει εκτός σχολείου.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, που υπογράφει το σχετικό έγγραφο ζητά οι λίστες να έχουν επικαιροποιηθεί μέχρι τη Δευτέρα, δηλαδή εντός του Σαββατοκύριακου και πριν τα μέτρα ψηφιστούν από την Βουλή.
Η αντίδραση της ΟΛΜΕ υπήρξε άμεσα και κάνει λόγο για λίστες της ντροπής ενώ καυτηριάζει το γεγονός ότι υλοποιείται ο νόμος πριν την ψήφιση.
Στην Ήπειρο εκτός σχολείων θα βρεθούν 62 εκπαιδευτικοί με τους περισσότερους να προέρχονται από το Νομό Ιωαννίνων.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε και ότι πρέπει να γνωρίζετε για Επιμόρφωση στις ΤΠΕ

ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Το άσθμα είναι μια συχνή χρόνια κατάσταση που μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά στα περισσότερα παιδιά. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του άσθματος ποικίλλει μεταξύ των παιδιών, από ήπια έως σοβαρή.

Το άσθμα επηρεάζει τις αναπνευστικές οδούς, τους μικρούς σωλήνες που λέγονται βρόγχοι και μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες.
Όταν το παιδί σας έρχεται σε επαφή με κάτι που ερεθίζει τους πνεύμονες, προκαλείται στένωση των αεραγωγών και φλεγμονή του τοιχώματος που τους περιβάλλει (βρογχόσπασμος) και υπάρχει αύξηση στην παραγωγή κολλώδους βλέννης (φλέγματα).

Αυτό δημιουργεί δυσκολία στο να αναπνεύσει και προκαλεί συμπτώματα όπως:
• συριγμό
• βήχα
• δύσπνοια
• σφίξιμο στο στήθος

Κρίση άσθματος
Μια ξαφνική, σοβαρή εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι γνωστή ως κρίση άσθματος, ή οξεία επιδείνωση του άσθματος. Κρίσεις άσθματος μπορεί μερικές φορές να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, αλλά μπορεί να χρειαστεί και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι αιτίες του άσθματος
Η ακριβής αιτία του άσθματος δεν είναι πλήρως κατανοητή. Το άσθμα έχει συχνά οικογενή εμφάνιση και ένα παιδί είναι πιο πιθανό να έχει άσθμα, αν ένας ή και οι δύο γονείς έχουν την πάθηση.
Ιδιαίτερα στα νήπια και τα μικρά παιδιά μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα ή γρίπη είναι η πιο κοινή αιτία μιας κρίσης άσθματος.

Τα νήπια που συμμετέχουν σε παιδικούς σταθμούς βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, γεγονός που αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης άσθματος στα μικρά παιδιά (μεταλοιμώδες άσθμα). Άλλα αίτια περιλαμβάνουν:
• άσκηση, ειδικά στο κρύο
• αλλεργία και επαφή με τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, το τρίχωμα των ζώων, γρασίδι και γύρη των δέντρων
• έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως τον καπνό του τσιγάρου
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να εξαφανιστούν. Ωστόσο, το άσθμα μπορεί να επιστρέψει στην ενήλικη ζωή.

Θεραπεία του άσθματος στα παιδιά
Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της κατάστασης. Η θεραπεία βασίζεται σε δύο σημαντικούς στόχους:
• ανακούφιση των συμπτωμάτων (κυρίως βρογχοδιασταλτικά σε εισπνεόμενη μορφή)
• πρόληψη μελλοντικών συμπτωμάτων και κρίσεων άσθματος, αποφυγή εισαγωγής στο Νοσοκομείο (φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση σε εισπνεόμενη ή από του στόματος μορφή, μόνα ή σε συνδυασμό), ένα προσωπικό σχέδιο δράσης για το άσθμα και αποφυγή πιθανών αιτίων που προκαλούν άσθμα.
Είναι σημαντικό για το παιδί σας να έχει τακτική ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία που θα αναθεωρείται από τον ιατρό του, ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτό θα βοηθήσει να κρατήσει τα συμπτώματα του άσθματος υπό έλεγχο καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένα παιδί με άσθμα δεν μπορεί να συμμετέχει πλήρως στην εκπαίδευση και την άσκηση.

Νομιμοποίηση με δόσεις

Με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ σε 100 μήνες, θα μπορούν να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους όσοι υπαχθούν στη νέα ρύθμιση ως το τέλος του χρόνου. Όσοι μάλιστα προσέλθουν εντός του 2013 θα τύχουν και έκπτωσης 10% αν καταβάλουν 30% του προστίμου σε έξι μήνες από την ημερομηνία υπαγωγής. Αν η υπαγωγή δεν γίνει εντός του 2013, η εξόφληση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 60 δόσεις. Ο νέος νόμος θα έχει διάρκεια ως το τέλος του 2014.
Σύμφωνα με το κείμενο το οποίο υποβλήθηκε προ ημερών στη Βουλή για νομικό έλεγχο, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 25%. Αν ο αυθαιρετούχος επιλέξει να καταβάλει το 30% του συνολικού προστίμου εντός 6 μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής, θα έχει έκπτωση 10%, όπως αναφέρει το «Βήμα». Σε κάθε περίπτωση, εντός έξι μηνών πρέπει να καταβληθεί τουλάχιστον το 5% του προστίμου. Διαφορετικά, το ανεξόφλητο ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου θα προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Στις ειδικές ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία, παλιννοστούντες ομογενείς, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.), για τις οποίες είχε προβλεφθεί μείωση του ειδικού προστίμου ως και 85%, προστίθενται και οι μακροχρόνια άνεργοι. Γι' αυτούς προβλέπεται έκπτωση 50% του προστίμου της τακτοποίησης του αυθαιρέτου εφόσον πρόκειται για κύρια κατοικία.
Μεταξύ άλλων, βάσει του νομοσχεδίου νομιμοποιούνται, χωρίς την καταβολή παραβόλου και προστίμου, αυθαίρετες κατασκευές (ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης) της Εκκλησίας αλλά και άλλοι αυθαίρετοι λατρευτικοί χώροι (π.χ. τεμένη). Χωρίς παράβολο και πρόστιμο τακτοποιούνται και τα αυθαίρετα της ΔΕΗ ΑΕ. Για την υπαγωγή αυτών στις νέες ρυθμίσεις αρκεί η υποβολή αίτησης, τοπογραφικού διαγράμματος και τεχνικής έκθεσης μηχανικού, με αναλυτική περιγραφή των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων.
Επιπλέον, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός του προστίμου με τα ποσά που θα καταβληθούν (από την έναρξη εφαρμογής του νόμου) για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων καθώς και τη στατική επάρκεια αυθαιρέτων προ του 2003. Οι αμοιβές και τα υλικά όμως δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 50% του ειδικού προστίμου.
Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, με τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν από την επεξεργασία του, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Αλλαγές για τους μεγάλους παραβάτες
Για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετες κατασκευές χωρίς άδεια ή με υπέρβαση συντελεστή δόμησης άνω του 40% ή επιτρεπόμενου ύψους άνω του 20%) αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την υπαγωγή στον νέο νόμο και την καταβολή παραβόλου και προστίμου.
Δεν αποκλείεται ωστόσο τα αυθαίρετα αυτά να πάρουν «συχωροχάρτι» υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Μετά το τέλος του 2014 και την καταγραφή των αυθαίρετων κατασκευών με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος θα επιλεγούν οι περιοχές που θα πολεοδομηθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης.
- Σε όλα τα αυθαίρετα με μεγάλες παραβάσεις θα πραγματοποιείται εντός 10 ετών από τη δημοσίευση του νόμου έλεγχος των υποβαλλόμενων στοιχείων από ελεγκτή δόμησης κατόπιν υποβολής αίτησης στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης από τον ενδιαφερόμενο. Από τον ελεγκτή θα εκδίδεται πόρισμα και η υπηρεσία θα εκδίδει πράξη ολοκλήρωσης του ελέγχου. Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευθούν με υπουργική απόφαση.
- Εντός δεκαετίας θα πρέπει να ανταλλάσσεται ή να εξαγοράζεται, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας της Τράπεζας Γης, συντελεστής δόμησης ίσος με την υπέρβαση δόμησης που έχει πραγματοποιηθεί.

Τι θα ισχύσει για τις μικρές και μεσαίες παραβάσεις
- Αυθαίρετες κατασκευές σε κατοικίες, οι οποίες υφίστανται προ του έτους 1975, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.
- Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 1ης Ιανουαρίου 1983 εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου. Σε αυτή την κατηγορία δεν μπορούν να υπαχθούν ακίνητα στα οποία υπάρχουν άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του 1983.
- Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις (φούρνοι σε ακάλυπτο χώρο, προσθήκη εξωτερικής μόνωσης, υπέρβαση ως 10% των διαστάσεων εξώστη, υπέρβαση της μάντρας ως ένα μέτρο κτλ.), ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου.
- Μεσαίες παραβάσεις. Αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων, μετά την καταβολή παραβόλου και προστίμου, σε αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις, εφόσον η υπέρβαση συντελεστή δόμησης και κάλυψης δεν ξεπερνά το 40% και ύψους το 20%. Στα ποσοστά αυτά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που έχουν τακτοποιηθεί με τους προηγούμενους νόμους για τα αυθαίρετα (3775/2009, 3843/2010 και 4014/2011). Οι κατασκευές αυτές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

Τράπεζα Γης και μεταφορά συντελεστή δόμησης
Ως μια ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και διαχείρισης άυλων δικαιωμάτων περιγράφεται στο σχέδιο νόμου η Τράπεζα Γης, η οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αναμένεται να λύσει τον γόρδιο δεσμό των οικοδομικών συνεταιρισμών, να αξιοποιήσει τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης και να προχωρήσει σε αγορά και ανταλλαγή εκτάσεων με σκοπό τη δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.

Ειδικότερα μέσω της Τράπεζας Γης ο αρμόδιος φορέας, μεταξύ άλλων, θα μπορεί:
- Να προβαίνει σε αγορά τίτλων δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης (υπολογίζονται σε περισσότερους από 400.000), ιδίως από περιοχές όπου υφίσταται πολεοδομική επιβάρυνση.
- Να μεταβιβάζει αποκτηθέντες τίτλους δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε ακίνητα όπου υφίστανται πολεοδομικές παραβάσεις ή σε ωφελούμενα ακίνητα, εντός ζωνών συγκέντρωσης δικαιώματος δόμησης.
- Να προχωρεί ταυτόχρονα σε αγορά και πώληση του δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης ακινήτων τα οποία δεν ανήκουν στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με σκοπό τη δημιουργία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων καθώς και υπόγειων και υπέργειων χώρων στάθμευσης, σε περιοχές όπου υπάρχει υπέρμετρη πολεοδομική επιβάρυνση.
- Να προβαίνει σε αγορά ακινήτων ή τμημάτων αυτών, ιδιοκτησίας οικοδομικών συνεταιρισμών ή ενώσεων οικοδομικών συνεταιρισμών που βρίσκονται (ολόκληρη η έκτασή τους ή μέρος της) εντός ιδιωτικών δασικών εκτάσεων, με σκοπό τη δημιουργία τίτλων δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Αυτούς τους τίτλους θα παραχωρεί έναντι ανταλλάγματος στον συνεταιρισμό ή στην ένωση, εντός ακινήτων που χαρακτηρίζονται ακίνητα υποδοχής συντελεστή δόμησης οικοδομικών συνεταιρισμών.
Οι κατηγορίες ακινήτων για τα οποία μπορούν να εκδοθούν τίτλοι δικαιώματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, είναι:
α. Θεσμοθετημένοι ή χαρακτηρισμένοι κοινόχρηστοι χώροι σε περιοχές εγκεκριμένων σχεδίων πόλης, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να αποζημιωθούν από τους δήμους ώστε να αποδοθούν στην κοινή χρήση.
β. Υπολειπόμενοι συντελεστές δόμησης διατηρητέων κτηρίων, οικοπέδων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και λοιπών κτιρίων.
γ. Πρώην στρατόπεδα τα οποία αποδίδονται σε κοινή χρήση.
δ. Κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου που πρόκειται να αποσυρθούν.
ε. Δημόσιες εκτάσεις ή παλιές υποδομές που συνορεύουν με εγκεκριμένα σχέδια πόλης και παραμένουν εκτός σχεδίου προκειμένου να περιοριστεί η δόμηση.
στ. Παλαιές ή εγκαταλειμμένες τουριστικές και βιομηχανικές μονάδες σε εκτός σχεδίου περιοχές.
ζ. Περιοχές υλοποιημένης ή θεσμοθετημένης δόμησης όπου υπάρχει περιβαλλοντική υστέρηση στο ισοζύγιο και χρειάζεται ανάσχεση της δόμησης.
η. Ακίνητα για τα οποία ισχύουν απαγορεύσεις δόμησης από δημόσιες παρεμβάσεις.
θ. Ακίνητα οικοδομικών συνεταιρισμών τα οποία βρίσκονται, εν όλω ή εν μέρει, εντός δασικών εκτάσεων.

Γράψε-σβήσε με τις αποδείξεις

Σε αναδίπλωση προχώρησε χθες το Υπουργείο Οικονομικών, επαναφέροντας το μέτρο των αποδείξεων... προτού αυτό καταργηθεί, εξαγγέλλοντας παράλληλα γενναία φοροκίνητρα, που ξεκινούν από τη μείωση του ΦΠΑ και φτάνουν μέχρι τις... κληρώσεις αυτοκινήτων και μετρητών.

Επιβραβεύουν τη σπατάλη δηλαδή... Τα φορολογικά κίνητρα πρόκειται να συνδυασθούν με τη χρήση πιστωτικών καρτών και θα έχουν να κάνουν τόσο με μία σημαντική έκπτωση στον ΦΠΑ σε κάθε συναλλαγή, όσο και με τη διεξαγωγή κληρώσεων με σημαντικής αξίας δώρα μεταξύ των φορολογουμένων που χρησιμοποιούν τη χρεωστική ή πιστωτική τους κάρτα για αγορές αγαθών.

Οι πληροφορίες για συνδυασμό του μέτρου της συλλογής αποδείξεων με τη χρήση πιστωτικών καρτών επιβεβαιώθηκαν όταν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προανήγγειλε την υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμών στις συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ έναντι 1.500 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Κληρώσεις με δώρα

Κατόπιν αυτών, και προκειμένου να ενισχυθεί το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων και να καταστεί ελκυστικότερο για τους φορολογούμενους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει:

- Την παροχή έκπτωσης περί το 10% στον ΦΠΑ για όσους καταναλωτές χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις αγορές τους ανεξαρτήτως του ύψους της συναλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι θα καρπούνται μία μείωση του εκάστοτε εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ που οριοθετείται στο 20% από 23% και στο 10% από το 13% που ισχύει κανονικά.

- Τη συμμετοχή των φορολογουμένων αυτών σε τακτές ειδικές κληρώσεις με δώρα των οποίων η αξία μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 20.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας από αυτοκίνητα μέχρι ταξίδια αναψυχής αλλά και μετρητά! Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι όλες οι επιχειρήσεις και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα προμηθευτούν το σχετικό μηχάνημα (POS) με το οποίο γίνονται οι συναλλαγές μέσω καρτών.

Σύμφωνα με το Κέρδος, οι οριστικές αλλαγές και η πλήρης μορφή με την οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο θα συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης τα νέα κίνητρα για επενδύσεις αλλά και τον κώδικα φορολογίας ακινήτων.

Τιμές δημόσιου νοσοκομείου για την έκτακτη νοσηλεία σε ιδιωτικό σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική, λέει ο Αρειος Πάγος

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (δεχόμενη την εισήγηση του τέως εισαγγελέα Ι.Τέντε) αποφάνθηκε ότι εφόσον τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχτούν έκτακτα βαριά περιστατικά ασθενών, αυτά πρέπει να τα δέχονται υποχρεωτικά οι ιδιωτικές κλινικές με το τιμολόγιο του Δημοσίου.
Τόσο η Ολομέλεια, όσο και ο κ. Τέντες, ήρθαν σε αντίθεση με απόφαση του Α1 τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ δέχθηκαν τις θέσεις ασθενούς αγρότισσας, η οποία το 1998 κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της.
Συγκεκριμένα, αγρότισσα ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, το 1998 υπέστη ανακοπή καρδιάς και παράλληλα προσεβλήθη από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού.
Όμως, δεν υπήρχε κρεβάτι σε κρατικό νοσοκομείο και αναγκαστικά οι συγγενείς της τη μετέφεραν σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο.
Τα νοσήλια στο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο ανήλθαν στο ποσό των 22.500 ευρώ, ενώ εάν νοσηλευόταν στο δημόσιο νοσοκομείο θα ήταν 2.200 ευρώ.
Η υπόθεση απασχόλησε και τον Άρειο Πάγο. Το Α1 τμήμα του Ανωτάτου δικαστηρίου είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική, ως αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), η ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος 234/1980 κατά το σκέλος εκείνο που επιβάλλει σε ιδιωτικές κλινικές τιμολόγιο νοσηλίων υπολειπόμενο του κόστους λειτουργίας τους.
Το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει ότι τα τιμολόγια νοσηλίων (ημερήσια νοσήλια, αμοιβές ιατρικών πράξεων και έξοδα χειρουργείου) για «ασφαλισμένους, καθώς και για ασθενείς των οποίων η δαπάνη νοσηλείας βαρύνει το Δημόσιο, σε περιπτώσεις έκτακτου εισαγωγής, εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι σύμβαση μεταξύ τούτων και των ασφαλιστικών φορέων».
Αντίθετα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι πράγματι η καθιέρωση αναγκαστικού τιμολογίου νοσηλίων για τα μη συμβεβλημένα θεραπευτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τυχόν αυξημένο κόστος παραγωγής των υπηρεσιών τους, σε περιπτώσεις έκτακτης εισαγωγής προς αποτροπή κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς, αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας (οικονομικής ελευθερίας - άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος), για λόγους δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος.
Στη συνέχεια, οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο της αρχής της συνταγματικής αναλογικότητας πρέπει να συγκριθεί από τη μια πλευρά η δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί στο καθήκον του για την προστασία της υγείας των πολιτών, η οποία είναι συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό (Σύνταγμα άρθρο 5) και από την άλλη πλευρά η προστατευόμενη από το Σύνταγμα οικονομική δραστηριότητα (άρθρο 5).
Ο περιορισμός που συνεπάγεται το μέτρο αυτό για την οικονομική ελευθερία, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, δεν είναι άξιος λόγου και «δεν επάγεται σημαντική επιβάρυνση, έτσι ώστε να αξιώνεται, σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, η προσφυγή του κρατικού μηχανισμού σε περίπλοκες διαδικασίες για την αντιστοίχηση του τιμολογίου προς τις πραγματικές δαπάνες λειτουργίας της επιχείρησης του κάθε μη συμβεβλημένου θεραπευτηρίου και συνακολούθως να γεννάται ασάφεια και αβεβαιότητα στις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών» (ασθενών-ιατρικών κέντρων).
Κατά συνέπεια, καταλήγει ο Άρειος Πάγος, δεν συντρέχει περίπτωση προσβολής της αρχής της αναλογικότητας που να καθιστά τη σχετική ρύθμιση του επίμαχου ΠΔ αντισυνταγματική.

Απογραφή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και δημοτικές επιχειρήσεις

Καταγραφή του εργασιακού προφίλ των εργαζομένων στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ώστε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να έχει στα χέρια της μέχρι τέλος Αυγούστου την εικόνα για την υπηρεσιακή κατάσταση και την εργασιακή τους σχέση.
Με έγγραφό του προς όλα τα υπουργεία και με κοινοποίηση ξεχωριστή προς το υπουργείο Εσωτερικών τους ζητά να συγκεντρώσουν στοιχεία για το προσωπικό των εποπτευόμενων από αυτά ΝΠΙΔ και των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ. Η κίνηση αυτή δεν είναι άσχετη με το εξελισσόμενο πρόγραμμα κινητικότητας, συγχωνεύσεων/καταργήσεων φορέων και αξιολόγησης προσωπικού που οδηγεί σε διαθεσιμότητα, μετακινήσεις αλλά και απολύσεις.
Πάντως, η απογραφή του προσωπικού των ΝΠΙΔ εμφανίζεται στην εγκύκλιο (αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.81/62/οικ. 19639-12.7.2013) από το υπουργείο ως αναγκαία ώστε να υπάρξει η σχετική καταγραφή στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου.
Τα στοιχεία που θα πρέπει να στείλουν οι φορείς για κάθε απογραφόμενο αφορά μεταξύ άλλων την εργασιακή σχέση, την ημερομηνία πρόσληψης στον φορέα (στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος προέρχεται από μετάταξη, συμπληρώνεται η ημερομηνία της μετάταξης), ημερομηνία λήξης σύμβασης, κατηγορία εκπαίδευσης, προϋπηρεσία.
Ως προς την εργασιακή σχέση υπάρχει η εξής κατηγοριοποίηση: Μόνιμοι υπάλληλοι, Ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης, Ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, Ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης, Ιδιωτικού δικαίου χρόνου/χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ/ανταποδοτικά, Ιδιωτικού δικαίου χρόνου/χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ/ανταποδοτικά, Σύμβαση χρόνου, Σύμβαση έργου χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ/ανταποδοτικά, Μέλη διοικητικών συμβουλίων, Πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος - γενικός διευθυντής. Επίσης, καταγράφεται η προϋπηρεσία στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο είχε ξεκινήσει μια αντίστοιχη διαδικασία, τότε, για την αποτύπωση των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων που εργάζονται στα υπουργεία και στα εποπτευόμενα από αυτά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) αλλά και στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού (δήμοι - περιφέρειες).
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε ζητήσει να καταγραφούν τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ατομική, οικογενειακή, περιουσιακή και υπηρεσιακή κατάστασή των υπαλλήλων.
Μάλιστα, σε εκείνη την εγκύκλιο του  υπουργείου (αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.34/35/οικ. 14888) σημειωνόταν με έμφαση ότι τα προσκομιζόμενα από τους υπαλλήλους στοιχεία, που συναρτώνται με την υπηρεσιακή και μισθοδοτική τους κατάσταση (π.χ. πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τίτλοι σπουδών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, αποδεικτικά γνώσης Η/Υ κτλ.) πρέπει να είναι νομίμως επικυρωμένα, διαφορετικά δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται υπόψη. Υπογραμμιζόταν επίσης ότι για όσους υπαλλήλους κατέχουν και έχουν προσκομίσει στις υπηρεσίες τους τίτλους γλωσσομάθειας, θα έπρεπε οι υπηρεσίες να κάνουν διασταύρωση και να τα αποστείλουν στους φορείς που εξέδωσαν τους σχετικούς τίτλους (κατά περίπτωση, το Ελληνοβρετανικό Συμβούλιο, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο) προκειμένου να επιβεβαιωθεί η έκδοσή τους.

Το περπάτημα καταπολεμά το στρες

Αλλη μία μελέτη απέδειξε ότι το περπάτημα ανακουφίζει από το στρες. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον στη Ν. Υόρκη μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο το περπάτημα επιδρά στον εγκέφαλο και διαπίστωσαν ότι το έντονο βάδισμα ενεργοποιεί τα νευρικά κύτταρα που απομακρύνουν το άγχος, κάτι που ισχύει και για το χαλαρό τρέξιμο.
Όπως περιγράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα οποία είχαν χωρίσει σε δύο ομάδες: μία που δεν ήταν ιδιαιτέρως κινητική και μία που περπατούσε ή έτρεχε καθημερινά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι στα ποντίκια της δεύτερης ομάδας αναπτύσσονταν νέοι νευρώνες, η δράση των οποίων εστίαζε ακριβώς στην απομάκρυνση του στρες, της νευρικότητας, ακόμα και της κατάθλιψης!
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες υπέβαλαν τα ποντίκια σε συνθήκες που τους προκαλούσαν στρες και διαπίστωσαν ότι εκείνα που ανήκαν στη δεύτερη ομάδα κατάφεραν να αντεπεξέλθουν καλύτερα από ό,τι τα υπόλοιπα, αφού τα επίπεδα του στρες που παρουσίασαν ήταν αρκετά πιο χαμηλά.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, όπου οι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο το περπάτημα επιδρά στον εγκέφαλο.
«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει τη συμπεριφορά υπό συνθήκες στρες μάς δείχνει πιθανούς τρόπους για την αντιμετώπιση των διαταραχών που συνδέονται με το άγχος», αναφέρει η καθηγήτρια Elizabeth Gould.

Αναβάλλεται για 2,5 χρόνια η αύξηση στις αντικειμενικές

Αναβολή για δυόμισι χρόνια της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για τον Ιανουάριο του 2016, φόρο ελλιμενισμού στα σκάφη αναψυχής από τον προσεχή Οκτώβριο και περικοπή των αφορολόγητων αποθεματικών των επιχειρήσεων, προβλέπει το νέο μνημόνιο (MOU) που συνυπέγραψαν κυβέρνηση και τρόικα.
Στο προσχέδιο του μνημονίου που έχει στη διάθεσή της η «Ν», καταγράφονται όλα τα προαπαιτούμενα τα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή καταβολή των δόσεων, ενώ περιέχει και μια αμφιβολία για την επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2014.
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα γίνει θετικός το 2014, λόγω της ανόδου του τουρισμού και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος» σημειώνεται στο προσδχέδιο αλλά, όπως προστίθεται, «οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες» και, στο πλαίσιο αυτό, εάν χρειαστεί, θα αναθεωρηθούν οι στόχοι. Υπενθυμίζεται πως η τρόικα προβλέπει ύφεση 4,2% φέτος και η κυβέρνηση 4,5%, ενώ για το 2014 συμφωνούν στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6%, αλλά με αβεβαιότητες. Στο κείμενο υπερτονίζεται ο στόχος της κυβέρνησης για την επιτυχία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και, στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνονται τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, αλλά και συμπληρωματικά, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα, το 2016, να διευρυνθεί στο 4,5% του ΑΕΠ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή του προγράμματος, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για το 2013 - 2014 και συγκεκριμένα:
1. Συντομεύεται η πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων, ώστε τα έσοδα να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2013.
2. Λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, αλλά, εάν αποτύχουν στην εφαρμογή τους, θα ακολουθήσουν έκτακτα μέτρα, που, όπως αναφέρει, περιλαμβάνουν, μείωση της πρόσβασης των ασφαλισμένων σε ιδιώτες παρόχους ή και την αύξηση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων για την παροχή υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.
3. Η επιβολή της ειδικής φορολογίας στους πλοιοκτήτες, που θα αποδίδει 140 εκατ. ετησίως για την περίοδο 2013-2015.
4. Η επιβολή φόρου πολυτελείας σε πολυτελή Ι.Χ., πισίνες, αεροπλάνα.
5. Η επιβολή, από την 1η Οκτωβρίου 2013, τελών ελλιμενισμού στα σκάφη αναψυχής.
6. Η περικοπή των αφορολόγητων αποθεματικών των επιχειρήσεων, από τη χρήση 2014, ώστε να προκύψει δημοσιονομικό όφελος ύψους 50 εκατ. ευρώ.
7. Η ψήφιση νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος, που θα είναι «ουδέτερος» από πλευράς εσόδων (περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο), ενώ το φθινόπωρο θα ακολουθήσει νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
8. Η ψήφιση διατάξεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής στο εσωτερικό, αλλά και στις διασυνοριακές συναλλαγές.
9. Η εφαρμογή, από τον Ιανουάριο του 2014, το νέου Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
10. Η εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας από τον Ιανουάριο του 2014, που θα αντικαταστήσει το τέλος μέσω της ΔΕΗ, ΔΕΗ-2,56% με πλαίσιο που θα προσδιοριστεί εντός του Αυγούστου 2013.  Οπως αναφέρεται, υπάρχει συμφωνία με την τρόικα στο πλαίσιο, για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα συμπεριλάβει εμπορικές, βιομηχανικές, καθώς και γεωργική γη και κτήρια, όπως επίσης και τον τελικό στόχο, σε κάθε περίπτωση να αποδίδει ετησίως 2,7 δισ. ευρώ (μετά τις απαλλαγές). Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του περιεχομένου των εντύπων Ε9, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013. Ομως, εάν διαπιστωθεί πως τα χρονικά περιθώρια δεν επαρκούν για την απρόσκοπτη εφαρμογή του νέου φόρου ακινήτων το 2014, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται να καλύψει τις απώλειες εσόδων. Προφανώς, με τη συνέχιση είσπραξης του τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά δεν αναφέρεται ρητώς στο νέο μνημόνιο.
11. Προωθείται σύστημα διασταυρώσεων των στοιχείων του Ε9 με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.
12. Αναβάλλονται, πάντως, οι αναπροσαρμογές (ευθυγράμμιση με τις τιμές αγοράς) των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που κανονικά επρόκειτο να αυξηθούν τον περασμένο Μάρτιο. Αργότερα τέθηκε νέα προθεσμία, ο Ιούνιος, αλλά τελικά δίνεται μεγαλύτερη παράταση. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας που αποτυπώνεται στο μνημόνιο, το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως το ΥΠΟΙΚ θα αναπτύξει, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013, μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης, που θα περιγράφει ενέργειες που απαιτούνται ώστε: (i) τον Ιανουάριο του 2015 να προσαρμόσουν τις τιμές ζώνης, ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς ακινήτων και να αλλάξει το αντικείμενο επιβολής του φόρου και (ii) τον Ιανουάριο του 2016 για να ευθυγραμμίσει τις τιμές εκτίμησης ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Δίδεται δηλαδή παράταση στη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού τους, ενώ οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2016. Φαίνεται πως η τρόικα πείστηκε πως μια αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σε μια νεκρή αγορά ακινήτων, δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση.
13. Αλλάζουν, τον επερχόμενο Σεπτέμβριο, τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Τα κίνητρα θα πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα νέο κώδικα φόρου εισοδήματος, έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι μεταρρυθμίσεις θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα φορολογικά κίνητρα, αρχής γενομένης με τον προϋπολογισμό 2014, για την ενίσχυση της διαφάνειας και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των απωλειών εσόδων.
14. Ενισχύεται περαιτέρω η αυτονομία και η δυνατότητα δράσης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, όπως επίσης και η στελέχωσή της, με προσωπικό από το ΣΔΟΕ.
15. Είσπραξη χρεών. Γίνεται αναφορά στη νομοθετική διάταξη για την ενεργοποίηση, από τον Αύγουστο, της πρόσβασης των φορολογικών Αρχών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.
16. Επιστροφές ΦΠΑ. Για να επιταχυνθεί η επεξεργασία των αιτήσεων επιστροφής φόρου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 θα υιοθετηθεί νομοθεσία για τη θέσπιση προθεσμίας 90 ημερών για τις επιστροφές ΦΠΑ και προθεσμίας 90 ημερών για την καταβολή των επιστροφών φόρου εισοδήματος. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα εισαχθεί ένα σύστημα ανάλυσης κινδύνου για την επεξεργασία των επιστροφών φόρου εισοδήματος, με ιεράρχηση τις μεγαλύτερες αιτήσεις επιστροφής.
17. Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, για να βελτιωθεί η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
18.  Αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για την επίτευξη των στόχων στην είσπραξη των οφειλών, τους ελέγχους φορολογουμένων υψηλού πλούτου, αλλά και των εσωτερικών ελέγχων (έλεγχοι των περιουσιακών στοιχείων των διευθυντών των τοπικών φορολογικών υπηρεσιών και των ελεγκτών).
19. Προαναγγέλλεται η έναρξη διαδικασίας για την κατάρτιση, τον Οκτώβριο του 2013, του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θα καλύπτει την περίοδο 2014-2017.
20. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, θα προετοιμαστεί ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης για την ικανοποίηση της απαίτησης της οδηγίας για τις καθυστερήσεις Πληρωμών από το Δημόσιο, που θα περιλαμβάνει: (i) μια ανάλυση του IT συστήματος (Ii) μια επανεξέταση του νομικού πλαισίου σχετικά με τις διαδικασίες πληρωμής, την απλούστευση της διαδικασίας και καθιέρωση ενιαίων κανόνων από όλα τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

BBC: Ελαφονήσι, ένα καλά φυλαγμένο μυστικό

Μεταξύ των πέντε καλύτερων «άγνωστων» παραλιών της Ευρώπης κατατάσσει το BBC Travel την ελληνική παραλία

Η «ασυνήθιστα ήσυχη, μακριά από την εμπορική εκμετάλλευση παραλία με τη ροζ άμμο και τα φωτεινά γαλάζια νερά» μάγεψε τους συντάκτες του BBC Travel. Πρόκειται για το Ελαφονήσι στην Κρήτη μία παραλία στην οποία... υποκλίθηκε και το BBC, αφού την συμπεριέλαβε στα πιο όμορφα «μυστικά» της Ευρώπης.
Το βρετανικό δίκτυο παρουσίασε τις «πέντε μυστικές ευρωπαϊκές παραλίες» που προσφέρουν μοναδικές ομορφιές χωρίς να είναι γεμάτες κόσμο, ξαπλώστρες και φασαρία και η Ελλάδα δε θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει.
Μπορείτε να περπατήσετε στα ρηχά διάφανα νερά για να φτάσετε στο μικρό νησάκι κοντά στην ακτή που βρίσκεται στην νοτιοανατολική άκρη της Κρήτης, αναφέρει το δημοσίευμα για το Ελαφονήσι.
«Είναι ασυνήθιστα ήσυχο και απαλλαγμένο από εμπορικές δραστηριότητες» τονίζει και ενημερώνει πως μπορεί κανείς να φτάσει εκεί και με λεωφορείο και με αυτοκίνητο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα «καλά φυλαγμένα μυστικά» της Ευρώπης είναι:
Η παραλία του Isle of Harris στις Εβρίδες της Σκωτίας, που διαθέτει άσπρη άμμο και κρυστάλλινα γαλάζια νερά, ενώ μοιάζει να έχει «δημιουργηθεί» για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των σέρφερ.
Η Côte Sauvage στη δυτική ακτή της Γαλλίας, η οποία πλαισιώνεται από πλούσιο δάσος με πεύκα και βελανιδιές και άσπρη άμμο, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο μέσω «δύσκολης» πεζοπορίας.
Η παραλία Bidderosa της Σαρδηνίας, επίσης περιοχή που προστατεύεται για τη μεγάλη της οικολογική αξία. Διαθέτει τα χαρακτηριστικά μπλε νερά της περιοχής με την «εξωτική» άσπρη άμμο και βρίσκεται κοντά στην μεσαιωνική πόλη Οροσέι.
Η παραλία Cala Varques της Μαγιόρκα που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης και ενός μονοπατιού. Τα νερά της σύμφωνα με το BBC θυμίζουν πισίνα ενώ στο περιβάλλον της βρίσκεται ένα όμορφο πευκοδάσος. Στην παραλία δεν υπάρχει καμία τουριστική εγκατάσταση.

Trivago: Οι τιμές «τραβούν» την ανηφόρα στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς

Η Σαντορίνη στην κορυφή των πιο ακριβών Ελληνικών προορισμών -  Μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο τα 335 ευρώ!

Κατακόρυφη άνοδος των τιμών παρατηρείται τον Ιούλιο στους δημοφιλέστερους Ελληνικούς προορισμούς. Σύμφωνα με  την ερευνά της trivago.gr  οι τιμές διανυκτέρευσης ακολουθούν ανοδική πορεία τόσο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα όσο και σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο.
Συγκεκριμένα στην κορυφή των πιο ακριβών Ελληνικών προορισμών βρίσκεται η Σαντορίνη. Πιο αναλυτικά  το Ημεροβίγλι  βρίσκεται στην πρώτη θέση με μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο στα 335 ευρώ. Ακολουθεί  με μικρή διάφορα η Οία με 319 ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Φηροστεφάνι με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 288 ευρώ.
Μετά τη Σαντορίνη συναντάμε στην τέτατρτη θέση την Ελούντα της Κρήτης με την μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 261 ευρώ, τιμή μειωμένη σε σχέση με την περσινή η οποία άγγιζε τα 291 ευρώ και έδινε στην Ελούντα την πρώτη θέση στην λίστα.
Την πεντάδα με τους πιο ακριβούς ελληνικούς προορισμούς συμπληρώνει η Μύκονος. Ο Άγιος Στέφανος, στο νησί των ανεμών, βρίσκεται στην πέμπτη θέση με μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 251 ευρώ ενώ  η Χώρα της Μύκονου ακολουθεί με την τιμή να αγγίζει τα 200 ευρώ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης τιμών σε σχέση με τον Ιούνιο παρατηρείται στον Μυλοπότα της Ίου με ποσοστό που αγγίζει το 123% και μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 116 ευρώ.
Στη δεύτερη θέση βλέπουμε  τα Σύβοτα Θεσπρωτίας με ποσοστό αύξησης 110% και μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 153 ευρώ.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Μήλος με μέση τιμή διανυκτέρευσης 76 ευρώ και ποσοστό αύξησης 85%, ενώ στην τέταρτη θέση συναντάται η Φολέγανδρος με μέση τιμή διανυκτέρευσης για τον Ιούλιο στα 133 ευρώ και ποσοστό αύξησης 75 %.

Nέα τεχνική αυξάνει τη χωρητικότητα των DVDs στο 1 Petabyte!

Μπορεί τα DVD για τους περισσότερους από εμάς να αποτελούν προϊόν του παρελθόντος, ωστόσο μια νέα τεχνική που ανέπτυξαν επιστήμονες του Swinburne University της Αυστραλίας και η οποία αυξάνει τη χωρητικότητά τους στο 1 Petabyte(!) ενδέχεται να τα φέρει και πάλι στο προσκήνιο.
Αυτή τη στιγμή ένα DVD έχει χωρητικότητα 4.7GB ( ένα dual-layer τη διπλάσια), γι’αυτό και οι περισσότεροι καταφεύγουμε πλέον σε φλασάκια και σκληρούς δίσκους, η χωρητικότητα των οποίων ανέρχεται στην κλίμακα των terabytes. Η νέα τεχνική δεν μεταβάλει το μέγεθος ή το σχήμα του DVD αλλά το οπτικό laser που χρησιμοποιείται για την εγγραφή των δεδομένων.
Αρχικά οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα laser κανονικού σχήματος και στη συνέχεια ένα σε σχήμα doughnut γύρω από το αρχικό περιορίζοντας τη διάμετρό του και επιτρέποντας του με αυτόν τον τρόπο να εγγράφει μικρότερα bits (περίπου στο 1/10.000 της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας). Το αποτέλεσμα ήταν η χωρητικότητα του DVD να αυξηθεί στο 1 Petabyte και μάλιστα με μια εύκολη, φορητή και οικονομική διαδικασία.
ΠΗΓΗ: techgear.gr

Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας

Καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά και σποραδικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι κατά τόπους στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο, περιμένουμε το Σάββατο 13 Ιουλίου 2013.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 33 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 22 έως 33 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 21 έως 34 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 24 έως 31 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίοι οι μέγιστες θα φτάσουν στους 33 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με το Meteo.gr oι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις στα νοτιοανατολικά πελάγη. Μέτριοι και τοπικά ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο μετά το μεσημέρι.
Λίγες νεφώσεις περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Μέτριοι βόρειοι ισχυροί θα πνέουν στο Σαρωνικό, περισσότερο ενισχυμένοι στο Νότιο Ευβοϊκό.
Λίγες νεφώσεις περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς από μεταβλητές διευθύνσεις.

Πρόγνωση επόμενων ημερών

Κυριακή
Καιρός: γενικά αίθριος. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη 6 τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Δευτέρα
Καιρός: γενικά αίθριος. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη 6 τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Τρίτη - Τετάρτη
Καιρός: γενικά αίθριος. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Τα κίνητρα για τις αποδείξεις

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Στο προσχέδιο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλεπόταν η κατάργηση του μέτρου συλλογής αποδείξεων, στις τελικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου δεν υπήρχε καν διάταξη και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι η συλλογή αποδείξεων θα ισχύει κανονικά, αλλά με κίνητρα για τους πολίτες, με «μπόνους», μείωση του ΦΠΑ, κληρώσεις και δώρα, αλλά και διπλασιασμό της αξίας των αποδείξεων από ειδικές επαγγελματικές ομάδες (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.ά.).

Τι μελετά το υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κίνητρα που εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο στους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη περιλαμβάνονται τα εξής:
- Μείωση ως 3% στον ΦΠΑ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή: Για κάθε συναλλαγή που γίνεται με πιστωτική κάρτα ο φορολογούμενος θα κερδίζει μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%. Πρακτικά η έκπτωση φόρου θα δίνεται απευθείας. Με τη χρήση πιστωτικών καρτών ο ΦΠΑ της συναλλαγής θα αποδίδεται απευθείας από τις τράπεζες σε λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, ενώ ο καταστηματάρχης θα υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να εκδώσει απόδειξη (η οποία θα αυξάνει τα ακαθάριστα έσοδά του). Άρα η έκπτωση φόρου θα δίδεται αυτόματα.
- Κληρώσεις και δώρα: Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. κάθε μήνα, το υπουργείο Οικονομικών ή κάθε εξάμηνο, με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Όπως λένε αρμόδια στελέχη, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικό δέλεαρ, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή αποδείξεων.
- Διπλασιασμός της αξίας της απόδειξης: Οι αποδείξεις από εμπόρους ρούχων - υποδημάτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.ά. θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Για παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ στο αφορολόγητο.
Πάντως, για τα φετινά εισοδήματα, κάθε φορολογούμενος οφείλει να συγκεντρώνει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου εισοδήματός του μέχρι το επίπεδο των 60.000 ευρώ. Εάν δεν καταφέρει να καλύψει το 25% του εισοδήματός του με αποδείξεις, τότε την επόμενη χρονιά με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο ίσο με το 22% του ακάλυπτου ποσού.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στις Δ/νσεις λίστες με καθηγητές σε διαθεσιμότητα και ζητά στοιχεία

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής, απέστειλε σήμερα στις Περιφερειακές Διευθύνεις Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  λίστες με ονόματα των καθηγητών (EΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ) που εμπίπτουν στην υπό ψήφιση διάταξη για να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ζητά (σ.σ. το esos δεν θα δημοσιέύσει τα ονόματα, για λόγους σεβασμού προς τους 2.500 καθηγητές και τις οικογένειές τους που αυτές τις ημέρες τραβούν το δικό τους "γολγοθά"):
        Α. Με ευθύνη τους να , συμπληρώσουν και να αποστείλουν στην Κεντική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας  ,   το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 15-07-2013 και ώρα 18.00, τους συνημμένους πίνακες, συμπληρώνοντας «ΝΑΙ» στην αντίστοιχη στήλη:
α) υπάλληλοι που είναι ανάπηροι  σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνοι, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α’ 229), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν.1910/1944, συνοικούν με αυτούς και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει,
β) υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%,
γ) υπάλληλοι οι οποίοι, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως, ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτούς και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει
δ) υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα και
ε) υπάλληλοι οι οποίοι είναι  κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.
    B.Επιπλέον, να συμπληρώσουν ή να επιβεβαιώσουν  τυχόν αποδοθείσα δεύτερη ειδικότητα.
     Στην περίπτωση αυτοδίκαιης αποχώρησης ή παραίτησης πρέπει να συμπληρωθεί η ένδειξη «ΝΑΙ» στη σχετική στήλη.
  Γ.Οι   πίνακες θα αποσταλούν ηλεκτρονικά (στο e-mail t09pde2n@minedu.gov.gr), ενώ με Fax στο 210 3442365 (για γραφείο 1142) θα αποσταλεί έγγραφο με πίνακες που θα περιλαμβάνουν μόνο τις στήλες: ΑΜ, Επώνυμο, Όνομα, Κωδικός ειδικότητας, καθώς και τις στήλες που αφορούν όλες τις παραπάνω περιπτώσεις.
Δ.Παράλληλα, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, με ευθύνη τους, έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, όλους τους εκπαιδευτικούς των  ειδικοτήτων κατά κλάδο και κατηγορία, που ανήκουν στη Διεύθυνσή τους, σχετικά με τα ανωτέρω. Η εν λόγω ενημέρωση θα γίνει επιπλέον και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της οικείας Διεύθυνσης, ώστε οι εκπαιδευτικοί, που εμπίπτουν σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις,  να  υποβάλουν άμεσα υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, στην οποία θα αναφέρεται σε ποια περίπτωση από τις ανωτέρω εμπίπτουν. Η πρωτότυπη υπεύθυνη δήλωση, με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να κατατεθεί στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκουν οι εκπαιδευτικοί, μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 και ώρα 14:00. Η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να αποσταλεί αυθημερόν στη Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τμήμα Β΄, στο Fax: 210 3442365 (για γραφείο 1142). Εν συνεχεία, οι πρωτότυπες υπεύθυνες δηλώσεις, με συνημμένα τα σχετικά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα υπευθύνως δηλούμενα, θα πρέπει να έχουν περιέλθει στη Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β’, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στις οποίες ανήκουν οι Εκπαιδευτικοί, το αργότερο έως τις 17 Ιουλίου 2013.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

ΟΛΜΕ:ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΟΙ  ΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο – φονιάς που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση 2500 εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη διάταξη του υπό ψήφιση νόμου, δημοσιοποιεί τις λίστες της ντροπής και ζητά από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις.
Καταλύεται η έννοια της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα.
Υλοποιείται ο νόμος πριν την ψήφισή του!
Αποφασίζουμε - διατάσσουμε - απολύουμε.
Επισημαίνουμε ότι τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διοίκηση (Υπουργείο και Διευθυντές Δ.Ε.) που υλοποιούν διατάξεις που δεν έχουν ψηφιστεί και σπέρνουν την τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς, έχουν βαριές πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες που θα αναζητηθούν.
Οι εκπαιδευτικοί δεν θα σκύψουμε το κεφάλι.
Τώρα όλοι στον αγώνα. Κανείς εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα και απόλυση.

ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΛΕΟΝΑΖΕΙ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Ξουλίδου, υπεύθυνη του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, με αφορμή την ανακοίνωση των ονομάτων των εκπαιδευτικών που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ποιος ισχυρίζεται ότι η κρατική μηχανή δεν δουλεύει "οργανωμένα και αποτελεσματικά"; Αυτό δεν συμβαίνει όταν πρόκειται για αποφάσεις που καταστρατηγούν κάθε έννοια δημοκρατικού θεσμού και εξυπηρετούν το καταστροφικό έργο της τρόικας και των αφεντικών της.
Πριν καν ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο που ορίζει την κατάργηση των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ πετώντας στα αζήτητα χιλιάδες καθηγητές και μαθητές, τα ονόματα των υπό απόλυση εκπαιδευτικών έχουν ήδη σταλεί στις Διευθύνσεις Β' βάθμιας Εκπαίδευσης!!
Συνεχίζουν ακάθεκτοι τις χουντικές πολιτικές, καταλύοντας τα συνταγματικά δικαιώματα με απώτερο σκοπό να διαλύσουν τη δημόσια Παιδεία και να τσακίσουν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών. Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε".

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Πανελλαδικές: Παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών

Παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικά δελτίων δόθηκε στους υποψηφίους από το υπουργείο Παιδείας.

Η κανονική προθεσμία έληγε σήμερα (12/7) με τη συντριπτική πλειοψηφία των αναμενόμενων υποψηφίων να έχει ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο, κάτι στο οποίο συνέβαλε η συνεισφορά των καθηγητών των Λυκείων, τα οποία παρέμειναν αρκετές μέρες ανοιχτά για την υποστήριξη των υποψηφίων.
Ωστόσο, για τις ελάχιστες περιπτώσεις υποψηφίων που για κάποιο λόγο δεν τήρησαν την προθεσμία, δίνεται παράταση υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μέχρι και τη Δευτέρα 15-7-2013 και ώρα 14:30 μ.μ. στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι μόνοι τους θα οριστικοποιήσουν το δελτίο τους.
Επισημαίνεται προς τους υποψηφίους ότι αποδεικτικό της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου, ο οποίος θα πρέπει να φαίνεται πάνω στο οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (στην πρώτη σελίδα).
Η διαδικασία υποβολής θα λήξει οριστικά τη Δευτέρα 15-7-2013, για όλους τους υποψηφίους που προέρχονται από ημερήσια ή εσπερινά ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.
Από ώρα 14:30 η εφαρμογή θα κλειδώσει και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών, χωρίς να υπάρχει πλέον πρόσβαση σε αυτήν παρά μόνο για να βλέπουν οι υποψήφιοι την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου.

Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά το σχολικό έτος 2013-2014.

Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, Μουσικά Γυμνάσια-Λύκεια, Καλλιτεχνικά Γυμνάσια-Λύκεια, Διαπολιτισμικά Σχολεία

Περιηγηθείτε εικονικά στην θρυλική Αγία Σοφία στην Πόλη

Ποινές «χάδι» σε εκπαιδευτικούς

Ενστάσεις κατά αποφάσεων Πειθαρχικών Συμβουλίων για σοβαρά παραπτώματα εκπαιδευτικών έκανε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς διαπίστωσε ότι οι ποινές είναι πολύ μικρές σε σχέση με τα αδικήματα . Διαβάστε παρακάτω τις υποθέσεις και τις αντίστοιχες ποινές που επεβλήθησαν , όπως περιγράφονται στην έκθεση για το έτος 2012 από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης:
1Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:
Ένσταση κατά απόφασης του ΠΥΣΔΕ …με την οποία επιβλήθηκε η ποινή του προστίμου αποδοχών σαράντα (40) ημερών σε εκπαιδευτικό για τα πειθαρχικά παραπτώματα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης του καθήκοντος καθώς και της χαρακτηριστικώς ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης:
Κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας, στο Γενικό Λύκειο που ήταν τοποθετημένος, δε δίδασκε το γνωστικό αντικείμενο του μαθήματός του σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών και δεν επέβαλε στους μαθητές τη δέουσα πειθαρχία. Οι μαθητές έμπαιναν σε όποια σελίδα του internet ήθελαν, έβγαιναν από την τάξη, αλλά και από το χώρο του σχολείου, επέστρεφαν με φαγώσιμα, τα οποία έτρωγαν μέσα στην τάξη και επέτρεπε στους μαθητές να βγαίνουν από την τάξη δέκα (10) λεπτά πριν τη λήξη της διδακτικής ώρας.
Κατά το σχολικό έτος 2009-2010 και κατά τη διάρκεια του μαθήματος της πληροφορικής σε μαθητές του Γενικού Λυκείου, επισκεπτόταν το facebook και ομάδες group του facebook του τύπου «sex in Athens» κ.α., καθώς και ένα βίντεο You Tube με άσεμνο τίτλο και περιεχόμενο. Συνομιλούσε μέσω facebook με δύο μαθήτριες με τρόπο ανάρμοστο σε εκπαιδευτικό και συγκεκριμένα τις προσκάλεσε για καφέ και για συζήτηση με θέμα τις σχέσεις ανδρών και γυναικών, τους έδωσε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του για να επικοινωνήσουν μαζί του, προέβαλε τον εαυτό του ως γυμνασμένου άνδρα με μεγάλες αντοχές, οι οποίες βοηθούν και σε άλλον τομέα και έστειλε σε μαθήτρια φιλάκια πολλά και πονηρά.
2Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:
Ένσταση κατά πειθαρχικής απόφασης του Συμβουλίου Επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, με την οποία επιβλήθηκε σε εκπαιδευτικό, η πειθαρχική ποινή της στέρησης του δικαιώματος για προαγωγή για τρία (3) έτη, για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, τελεσθέντος με τα στοιχεία του ποινικού αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης υπηρεσιακών στοιχείων κατ’ άρθρο 242 ΠΚ καθώς σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης::
Όντας Δ/ντής Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου … υπέβαλε επίσημη δήλωση ανακριβών στοιχείων περί του αριθμού των μαθητών (146) της Σχολικής αυτής Μονάδας προς τις επιχορηγούσες …Αρχές κατά το σχολικό έτος 2008-2009. Κατά τον υπηρεσιακό έλεγχο των … Αρχών στις 26-6-2009 παρουσίασε αριθμό παρόντων μαθητών 107, ενώ είχαν τύχει μετεγγραφής σε άλλα σχολεία 46 μαθητές, χωρίς επίσημη καταχώρηση στο Πρωτόκολλο του Σχολείου. Επίσης πολλοί παλαιοί απόφοιτοι μαθητές του σχολείου είχαν δηλωθεί επίσημα ως φοιτούντες κατά το σχολικό έτος 2008-2009, ενώ οι υπεράριθμοι μαθητές ήταν 46-56.
Στην Έκθεση Ελέγχου των … Αρχών γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τις παρανομίες αυτού του Σχολείου και τη μη τυπική και ορθή τήρηση του Μαθητολογίου του.
3Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:

Ένσταση κατά απόφασης Πειθαρχικού – Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης έξι (6) μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών σε εκπαιδευτικό για το πειθαρχικό παράπτωμα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας και συγκεκριμένα για τη διενέργεια ασελγών πράξεων σε παιδιά κάτω των 12 ετών και κατάχρηση ανηλίκων, αδίκημα για το οποίο Εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα προσωρινής κράτησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο εκπαιδευτικός με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του αυτού εγκλήματος προέβη σε ψαύση των γενετικών οργάνων, σε θωπείες στο μηρό και εναγκαλισμούς σε βάρος ανήλικων μαθητριών που δεν είχαν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους, προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπειά τους στο πεδίο της γενετήσιας ζωής.
 
  Επιλογή Γενικού Διευθυντή με ψευδή τίτλο επάρκειας ξένης γλώσσας (σ.σ. δεν είνα του υπ. Παιδείας)

Στο πλαίσιο διερεύνηση επώνυμης καταγγελίας από το Γραφείο ΓΕΔΔ, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προέκυψε ότι υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας … επελέγη από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, σε θέση γενικού διευθυντή βάσει μοριοδότησης που όμως δεν ανταποκρινόταν στα πραγματικά στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου της. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το υπηρεσιακό σημείωμα με την επίμαχη μοριοδότηση είχε υπογράψει και διαβιβάσει αρμοδίως η ίδια η υπάλληλος στο ανωτέρω συμβούλιο, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της θέσης που κατείχε προηγουμένως, δηλαδή της προϊσταμένης της Δ/νσης Προσωπικού, χωρίς να απέχει από τη συγκεκριμένη ενέργεια, όπως είχε υποχρέωση βάσει της αρχής της αμεροληψίας. Στο εν λόγω υπηρεσιακό σημείωμα η υπάλληλος βεβαίωνε ότι κατέχει την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο «πολύ καλά» προσόν που βάσει των σχετικών προβλέψεων την πριμοδότησε με 50 μόρια. Όμως ο «τίτλος σπουδών» από τον οποίο φερόταν να αποδεικνύεται το συγκεκριμένο προσόν δεν ήταν παρά μια βεβαίωση παρακολούθησης κύκλου μαθημάτων του Βρετανικού Συμβουλίου. Όπως προέκυψε από την αλληλογραφία του ΓΕΔΔ με το Βρετανικό Συμβούλιο, η βεβαίωση αυτή δεν αποτελεί επουδενί πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, σε κάθε δε περίπτωση δεν βεβαιώνει το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας του κατόχου του.
Κατά της εν λόγω υπαλλήλου ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από τον ΓΕΔΔ, η υπάλληλος όμως απαλλάχθηκε κάθε πειθαρχικής ευθύνης από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο .. Κατά της απαλλακτικής απόφασης ασκήθηκε ένσταση από τον ΓΕΔΔ στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο επίσης απάλλαξε την υπάλληλο και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο δεδομένου ότι η δεύτερη απόφαση εκδόθηκε μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4057/2012 με τον οποίο περιορίστηκε δραστικά το δικαίωμα του ΓΕΔΔ να ασκεί προσφυγή κατά τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων.
Ο σχετικός φάκελος διαβιβάσθηκε και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για την ποινική αξιολόγηση των διαπιστωθεισών πράξεων και παραλείψεων.

WSJ: Η Ελλάδα δεν θα ξεχρεώσει ποτέ

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το δάνειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να την αφήσει στη μοίρα της, υποστηρίζεται σε σχετικό βίντεο που προβάλλει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της διάσωσής της και ότι χρειάζεται τα χρήματα που έλαβε. Όπως τονίζεται, κάθε φορά που η χώρα αξιολογείται, αποκαλύπτεται ότι για μια ακόμη φορά δεν έχει πετύχει τους στόχους της.
Εντούτοις, σημειώνεται χαρακτηριστικά, η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα στη μοίρα της, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με παραδοχή της δικής της αποτυχίας. Το πιο πιθανό όμως, όπως υπογραμμίζεται, είναι και να μην πάρουν ποτέ τα χρήματα τους πίσω.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας είναι βέβαιο ότι θα αναγκάσει την ΕΕ να παραδεχτεί ότι δίνει αυτά τα χρήματα απλώς γιατί αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αυτό θα είναι πολύ πιο καταστρεπτικό για το ίδιο το ευρώ.
Η ΕΕ θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα ξοδεύει περισσότερα απ' αυτά που εισπράττει μέσω της φορολογίας και τότε ενδεχομένως να υπάρξει μια διαγραφή του χρέους, αποδεχόμενη εν μέρει την αποτυχία.
Τότε, σύμφωνα πάντα με το βίντεο της εφημερίδας, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τα ηνία μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αν και είναι γνωστό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φημίζονται για ρηξικέλευθες αλλαγές.
Απαιτείται, όπως και να έχει, ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές.
Στο μεταξύ, αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν και σήμερα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρεται στις αντιδράσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια περικοπών σε μισθούς και για απολύσεις, όπως τονίζει, ενώ η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» σημειώνει ότι η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει εντός των επόμενων 10 ημερών για τη νομοθεσία που προβλέπει τη μετακίνηση περίπου 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε εργασιακή εφεδρεία, που πολλοί φοβούνται ότι θα σημάνει άμεσες απολύσεις, προσθέτοντας ότι παρόλο που η νομοθεσία πιθανότατα θα υπερψηφιστεί -με τη βοήθεια ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών- οι αναλυτές φοβούνται ότι η παρατεταμένη αντίθεση των συνδικάτων θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα ορισμένων βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Ημερησία

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες και το «χαράτσι»

Την πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς από το 2016, την επαναφορά του χαρατσιού της ΔΕΗ ή του ΦΑΠ εντός του 2014 σε περίπτωση που ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, αλλά και την υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέφει στους δικαιούχους τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος εντός 90 ημερών. Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το σχέδιο του νέου Μνημονίου, στο όποιο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει πως η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως σε βάθος χρόνου τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Για το σκοπό αυτό, θα αναπτύξει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2013 μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης που θα περιγράφει τις ενέργειες που απαιτούνται.
Σχετικά με τον νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2014 και θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, αναφέρεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να ψηφίσει τον φόρο έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013. Ξεκαθαρίζεται δε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μειώσει σημαντικά ή να καταργήσει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων θα πρέπει να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ περισσότερα.
Έπειτα, τον Ιανουάριο του 2015 θα προσαρμόσει τις τιμές ζώνης ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και θα αλλάξει το αντικείμενο του φόρου. Στο τελικό στάδιο τον Ιανουάριο του 2016 η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές αξίες.
Επιπλέον, στο νέο μνημόνιο αναφέρεται ότι εάν αποδειχθεί αδύνατον να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας το 2014 θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των απωλειών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ήδη νομοθετημένων μέτρων, κάτι που σημαίνει το χαράτσι (ΕΕΤΑ0 ή ο ΦΑΠ μπορεί να εισέλθουν εντός του επομένου έτους.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Επισκεφθείτε εικονικά τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα

Συγκρότηση Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών Π.Ε. και Σχολικών Συμβούλων προσχολικής αγωγής, δημοτικής εκπαίδευσης και Ε.Α.Ε. Στις 19-7-2013 η πρώτη συνεδρίαση.

ΚΥΣΠΕ: Ποιοι πήραν αμοιβαίες μεταθέσεις, ποιοι μετατάξεις, οι ενστάσεις, των αιρετών Δημήτρη Μπράτη και Βασίλη Παληγιάννη

Ανακοινοποίηση στο ορθό από το υπ. Παιδείας για τους πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών στα Π.Π.Σ.

Η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) προβαίνει στην ανακοίνωση των αρχικών πινάκων κατάταξης των εκπαιδευτικών για πλήρωση θέσεων με πενταετή θητεία στα Π.Π.Σ. που καταρτίστηκαν από τα Επιστημονικά Εποπτικά Συμβούλια (ΕΠ.Ε.Σ.) των Π.Π.Σ., σε συνέχεια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (18-06-2013) προς τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Π.Π.Σ.), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3966/2011(ΦΕΚ 118, τ. Α΄), «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις» και του άρθρου 329, παρ. 4α του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86Α) «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος − Νέα εταιρική μορφή − Σήματα − Μεσίτες Ακινήτων − Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις».
Η Ανακοίνωση της Δ.Ε.Π.Π.Σ. είναι αναρτημένη εδώ.
Oι αρχικοί πίνακες κατάταξης των εκπαιδευτικών

Μίνι καύσωνας το Σαββατοκύριακο

Σποραδικές βροχές ή καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία και πιθανόν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Θράκης.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά βόρειοι βορειοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στα δυτικά θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα μεμονωμένων όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αρχικά αίθριος αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στη Θεσσαλία και πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 35 και στα νότια τοπικά 36 βαθμούς κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 32 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 33 βαθμούς κελσίου. Στα Δωδεκάνησα 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 35 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 ως 32 βαθμούς κελσίου.
Σάββατο 13-07-2013
Καιρός: γενικά αίθριος. Στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Κυριακή 14-07-2013 και Δευτέρα 15-07-2013
Καιρός: γενικά αίθριος. Στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Τρίτη 16-07-2013 και Τετάρτη 17-07-2013
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πήραν πίσω την εξαίρεση από την "κινητικότητα" των αποσπασμένων στα υπουργικά γραφεία

Με ρύθμιση -πρόκληση που είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο προσμετρούσαν στην αξιολόγησή τους, το γεγονός ότι έχουν θητεύσει δίπλα σε υπουργούς

Όπισθεν ολοταχώς αναγκάστηκε να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της εξαίρεσης από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί σε υπουργικά γραφεία. Η αποκάλυψη της διάταξης - πρόκληση που είχε... παρεισφρήσει στο πολυνομοσχέδιο, «προστάτευε» από το μέτρο της κινητικότητας εκείνους τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν αποσπαστεί σε υπουργικά γραφεία.
Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη (αρ. 90 παρ 2) στην αξιολόγηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων προβλεπόταν να προσμετρηθεί το γεγονός ότι έχουν θητεύσει δίπλα σε υπουργούς!
Όπως σημειώναμε σε προηγούμενο δημοσίευμα  "η συγκεκριμένη ρύθμιση ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς- όπως φαίνεται – εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης μένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία.
Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη διάταξη (αρ.90 παρ. 2), εάν δεν αποσυρθεί, ενδεχομένως να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο σε όσους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται να καταψηφίσουν".
Να σημειωθεί ότι κάθε βουλευτής δικαιούται να έχει έως και τέσσερις συνεργάτες αποσπασμένους από υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ σημαντικό αριθμό δικαιούνται και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων (σ.σ. ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη).
Πάντως το υπουργείο σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «ψευδές» το δημοσίευμα και παραπέμπει στο νομοσχέδιο.
Τι αναφέρεται λοιπόν στην Α. περίπτωση της 2ης παραγράφου του άρθρου 90: «Α. Η αποτίμηση προσόντων του υπαλλήλου στηρίζεται σε επί μέρους κριτήρια που αφορούν τη βασική και επαγγελματική του εκπαίδευση, την εν γένει εργασιακή και διοικητική του εμπειρία, τα ειδικά καθήκοντα όπως των υπηρετούντων με οποιοδήποτε σχέση σε Διεθνείς Οργανισμούς, και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ. 63/2005 και την εργασιακή του φυσιογνωμία όπως (δεξιότητες, ή επιδόσεις, ηθικές αμοιβές, πειθαρχικές ποινές, τις μακρόχρονες ή συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες ή αδικαιολόγητες απουσίες) – και τον τρόπο εισαγωγής στους φορείς της παρ.1…».
Να σημειωθεί ότι το Π.Δ. 63/2005 αφορά τους αποσπασμένους δημόσιους υπάλληλους σε υπουργεία.
Υπό αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λάβουν επιπλέον μόρια μόνο και μόνο επειδή θήτευσαν δίπλα σε υπουργούς. Ότι δηλαδή αναφέρει και το δημοσίευμα του protothema.gr.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι συνεργάτες του υπουργού εξηγούσαν ότι η μοριοδότηση γίνεται γιατί «λόγω φόρτου εργασίας» οι αποσπασμένοι σε υπουργεία υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια!
Σύμφωνα δε με πληροφορίες και παρά τις διαψεύσεις, η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να αποσυρθεί.

Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών

Εως και σήμερα Παρασκευή, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) μπορούν να επισκέπτονται την σελίδα του υπουργείου Παιδείας http://exams.minedu.gov.gr και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο (Μ.Δ.).
Στη σχετική με τις εξετάσεις ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου, οι υποψήφιοι μπορούν να βρουν έντυπο με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, όπως και στοιχεία για τον αριθμό εισακτέων, τις βάσεις παλιότερων ετών και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μ.Δ.