Σάββατο, 6 Ιουλίου 2013

Ποιοι είναι οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν

Διά της ατόπου απαγωγής βρέθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του Βήματος (Παναγιώτα Μπίτσικα), τα ονοματεπώνυμα των διαθέσιμων που απαιτούσε τόσον καρό η τρόικα, μέσω της ένταξης αντί προσώπων, που δεν έδιναν τα υπουργεία και οι φορείς, συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων ή και ολόκληρων υπηρεσιών.
 
Οι μακρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το απόγευμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρις ότου συμπληρωθούν οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που προβλέπει το σχέδιο.
 
Ωστόσο μέχρι το μεσημέρι ο υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόντος και του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και άλλων αρμοδίων παραγόντων, είχαν καταλήξει με τους εκπροσώπους των δανειστών στις δύο βασικές δεξαμενές από τις οποίες θα τροφοδοτηθεί το σχέδιο της κινητικότητας.
 
Πρόκειται για τους 5.000 εκπαιδευτικούς, που θα μετακινηθούν από την Β'βάθμια στην Α'βάθμια εκπαίδευση και τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς, που θα απορροφηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Αυτό σημαίνει ότι αν κλειδώσει η συμφωνία για το πρόγραμμα της κινητικότητας θα υπάρχουν, πλέον, τα πρώτα 8.500 ονοματετώνυμα των διαθέσιμων, όπως ζητά εδώ και καιρό η τρόικα, αφού μετακινούνται είτε ομάδες εργαζομένων (γυμναστές για παράδειγμα) είτε το προσωπικό ολόκληρων υπηρεσιών (οι δημοτικές αστυνομίες).Με την ίδια λογική αναζητούνται και οι υπόλοιπες 5.000 διαθεσίμων από άλλους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου.
 
Οι 3.500 εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία, πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναλάβουν στην ΕΛ.ΑΣ καθήκοντα ανάλογα με αυτά που ασκούσαν μέχρι σήμερα - αντιμετώπιση παρεμπορίου, έλεγχοι καταστημάτων υγειονικού ενδιαφέροντος, βεβαιώσεις παραβάσεων και επιβολή κλήσων, επίδοση εγγράφων - ώστε να απελευθερωθεί το μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό στην Αστυνομία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.
 
Ο στόχος μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί - όπως και οι μετακινούμενοι εκπαιδευτικοί - να πάνε κατευθείαν με μετάταξη στις νέες τους θέσεις, χωρίς να μεσολαβήσει περίοδος διαθεσιμότητας. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο παραμένει ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, σχετικά με την υπόθεση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, το σχόλιο στελέχους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «ο θεσμός αν δεν απέτυχε, πάντως δεν πέτυχε».Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα κρίνει κατά περίπτωση αν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα αποκτήσουν όπλα ή όχι.
 
Η ΠΟΕ - ΟΤΑ ζήτησε, σήμερα και ενώ εκτυλισσόταν έξω απ' τπο υπουργείο παράσταση διαμαρτυρίας, πεντεμελής επιτροπή της να δει τον κ. Μητσοτάκη, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική, με το σκεπτικό, σύμφωνα με το επιτελείο του υπουργού, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά λόγω των διαπραγματεύσεων. «Ελάτε τη Δευτέρα» τους είπε.
 
 
Δεν δέχεται τις μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων η τρόικα
 
Στουρνάρας, Μητσοτάκης και εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται εκ νέου στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου - Στόχος η συμφωνία ως το βράδυ - Φαίνεται ότι «κλείνει» το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013 - 2014
 
 
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, και οι 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα (καθηγητές, μέλη δημοτικής αστυνομίας, υπάλληλοι ΟΤΑ κ.λπ.) θα τεθούν αναγκαστικά σε καθεστώς κινητικότητας- διαθεσιμότητας, καθώς η τρόικα απέρριψε έστω και ως ιδέα τις «μετατάξεις».
 
Πάντως, φαίνεται ότι «κλείνει» το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014, με την αποφυγή «ανεπιθύμητων μέτρων» (κατά τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών).
 
Όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, αναμένονται αύριο απαντήσεις από την τρόικα για τις εξής προτάσεις της ελληνικής πλευράς:
 
- Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ)
 
- Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)
 
- Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας
 
- Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή εφέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).
 
Όπως, επίσης, ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, η τρόικα φέρεται να «αποδέχεται» τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τη «μετάθεση» για το 2014 εσόδων ύψους 1 δις. ευρώ, παραμένοντας, πάντως, αμετακίνητη στη διατήρηση του συμφωνηθέντος στόχου σχετικά με τις εισπράξεις για τη διετία 2013- 2014.
 
- Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις».
 
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα με τη διαδικασία του επείγοντος, αναμένεται να περιληφθούν οι περισσότερες διατάξεις για τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
 
Με αυτό το δεδομένο, θα δοθεί και η «πολιτική έγκριση» για τη δόση, η οποία, πάντως, αναμένεται να
καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ή, όπως επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η δόση θα είναι τέτοια που θα καλύπτει τις ανάγκες μας».
 
Στοιχεία από δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής σελίδας tovima.gr

Διορθώσεις στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα

Μετά τις ενστάσεις της τρόικας στο σχέδιο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα από το 2014, η κατάθεση του νομοσχεδίου αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οικονομικό επιτελείο και τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα ξαναδούν το σχέδιο προχωρώντας σε διορθώσεις και βελτιώσεις πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως κατάφερε να πείσει τους πιστωτές μας να αλλάξει το σύστημα πληρωμής του φόρου, να γίνεται δηλαδή μέσω των εφοριών και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ ξεκινά από σήμερα η αποστολή των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012, ενώ το φθινόπωρο θα ταχυδρομηθούν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2013.

Η εξόφληση του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 θα γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014. Σημειώνεται ότι ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.

Από τους δυο φόρους το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ του 2011 και άλλα τόσα από τον ΦΑΠ του 2012).

Όσον αφορά στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, η αποστολή των σημειωμάτων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Εφορία: Κίνημα... δεν δηλώνω το ΦΠΑ

Η μόνιμη απορύθμιση στην οποία βρίσκεται ο ελεγκτικός και εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών σε συνδυασμό με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των μεγάλων «πορτοφολιών» αλλά και την πλήρη αδυναμία της πλειονότητας των συνεπών φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, διευρύνουν την «τρύπα» των εισπράξεων του Δημοσίου και φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Στο κρίσιμο μέτωπο του ΦΠΑ φθίνει διαρκώς ο αριθμός των υπόχρεων που υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις και αποδίδουν το φόρο, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους από τα 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ που έπρεπε να υποβληθούν συνολικά, υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 1.931.456 δηλώσεις. Οι 530.669 φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν, με αποτέλεσμα να λάβουν ειδοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών. Και πάλι όμως ανταποκρίθηκαν μόνο 34.108.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα ολοκληρώθηκαν 6.396 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 130,76 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 41,26 εκατ. ευρώ.

Στο μέτωπο των τακτικών ελέγχων- στο υπό εξέταση διάστημα- ολοκληρώθηκαν 115 τακτικοί έλεγχοι και 231 προσωρινοί σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 176 τακτικοί έλεγχοι και 260 προσωρινοί έλεγχοι. Από τους τακτικούς ελέγχους βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 104,1 εκατ. ευρώ αλλά εισπράχθηκαν μόλις 27,9 εκατ. ευρώ, ποσοστό 26,8% όταν ο στόχος του Μνημονίου για το πρώτο εξάμηνο του έτους προβλέπει την είσπραξη του 65% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

Από τους προσωρινούς ελέγχους η εφορία βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα 64,9 εκατ. ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν 13,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 21,4% ενώ το Μνημόνιο προβλέπει την είσπραξη του 45% των βεβαιωμένων ποσών για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μέχρι το τέλος του 2013 οι φοροελεγκτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει 596 τακτικούς ελέγχους και θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 75% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

Από τους 211 ελέγχους που διενεργήθηκαν σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκε περίπου το 1/3 (5,8 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με το Μνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να ολοκληρωθούν 910 τακτικοί έλεγχοι και να έχει εισπραχθεί το 65% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.

Από τα παλιά (έως 31-12-2012) ληξιπρόθεσμα χρέη στο πεντάμηνο εισπράχθηκαν 723 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου εξαμήνου 1,140 δισ. ευρώ και 1,9 δισ. ετήσιου στόχου.

Ποιο αντιηλιακό ταιριάζει στην επιδερμίδα σας;

Είναι κακό να νοιάζεστε για το αντιηλιακό σας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αντιηλιακή σας προστασία πρέπει να είναι καθημερινή συνήθεια.

Βάζοντας αντιηλιακό προστατεύετε την επιδερμίδα σας από το καρκίνο του δέρματος και από τη φωτογήρανση.

Ποια είναι όμως η ιδιότητα του αντιηλιακού;

Μπλοκάρει της ακτίνες UV και δεν μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα σας. Αυτό βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και στα σημάδια γήρανσης που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, καθώς τα χρόνια περνούν.

Ωστόσο θα πρέπει να ξέρετε πως ό,τι συμβαίνει με την ενυδατική σας το ίδιο ισχύει και για ο αντιηλιακό σας. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας πρέπει να επιλέξετε και το αντιηλιακό.

Λιπαρό δέρμα: Επιλέξτε προϊόν oil-free.

Μικτή Επιδερμίδα: Αν έχετε έντονη λιπαρότητα στο Τ του προσώπου σας καλό είναι να επιλέξετε αντιηλιακό για λιπαρές επιδερμίδες. Διαφορετικά θα πρέπει να δείτε ποιο απορροφάει καλύτερα η επιδερμίδα σας.

Ξηρή Επιδερμίδα: αντιηλιακά σε κρεμώδη υφή που είναι άκρως ενυδατικά.

Ποιες τροφές αυξάνουν τη νοημοσύνη των παιδιών;

Η σωστή διατροφή ενός παιδιού, με αυξημένη κατανάλωση φαγητών πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, και η εγγραφή του σε νηπιαγωγείο με καλό εκπαιδευτικό σύστημα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί τρόποι για να αυξηθεί η νοημοσύνη του, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα στο «Perspectives on Psychological Science», περιοδικό του Συλλόγου της Ψυχολογικής Επιστήμης.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται μετα-ανάλυση, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Steinhardt της Νέας Υόρκης του τμήματος Πολιτισμού, Παιδείας, και Ανθρώπινης Ανάπτυξης συνδύασε τα αποτελέσματα από υπάρχουσες μελέτες που αφορούν τα δείγματα παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι τα πρώτα χρόνια στο νηπιαγωγείο.
Στόχος της μελέτης αυτής ήταν η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα έδειχνε ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην αύξηση της νοημοσύνης των παιδιών. Όλες οι μελέτες σε αυτή τη βάση δεδομένων βασίζονται σε φυσιολογικό πληθυσμό, μια και οι συμμετέχοντες δεν έχουν κλινικές διαγνώσεις για διανοητική αναπηρία. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος στόχος ήταν η κατανόηση της φύση της νοημοσύνης και εάν και πώς μπορεί να καλλιεργηθεί σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του ανθρώπου.
Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ορισμένες διατροφικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην αύξηση του IQ των παιδιών.
Οι έγκυοι και τα νεογέννητά τους που κατανάλωναν μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3, βρέθηκαν να έχουν ενισχύσει το IQ των παιδιών τους κατά 3,5 μονάδες περισσότερο. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της νοημοσύνης με την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων που το σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του.
Ο σολομός, οι σαρδέλες, τα αβγά και τα καρύδια είναι πλούσιες πηγές.
Δεν υπάρχουν επαρκή αποτελέσματα, ωστόσο, σχετικά με το αν και άλλα διατροφικά στοιχεία, όπως ο σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, η νιασίνη και ο ψευδάργυρος, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη νοημοσύνη του ανθρώπινου οργανισμού.
Η εγγραφή ενός κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερου παιδιού σε έναν καλό παιδικό σταθμό με καλό σύστημα εκπαίδευσης και η εισαγωγή στην ανάγνωση βρέθηκαν να αυξάνουν το IQ περισσότερο από τέσσερις μονάδες.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι μια καλή εκπαίδευση με σωστό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του IQ των παιδιών και αυτό οφείλεται στην έκθεσή τους σε ένα σύνθετο περιβάλλον που είναι απαιτητικό σε γνώσεις και ανάπτυξη. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, κατά πόσον τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν γενικότερα για όλα τα παιδιά από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Παραδόξως, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η πρόωρη εκπαίδευση σε παιδιά που γίνεται από μικρότερη ηλικία είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με εκείνα που αρχίζουν αργότερα.
Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην ανάγνωση: είχε γίνει διδασκαλία στους γονείς για το πώς να συμμετάσχουν βοηθώντας τα παιδιά τους σε αυτή. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση του IQ τους κατά 6 μονάδες. Οι παρεμβάσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να έχουν θετικά αποτέλεσμα για τα παιδιά άνω των 4 ετών. Παρ’ όλα αυτά οι παρεμβάσεις μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη της γλώσσας, η οποία με τη σειρά της ενισχύει το IQ του παιδιού.
Η αποστολή του παιδιού στο νηπιαγωγείο βρέθηκε να αυξάνει το IQ του περισσότερο από τέσσερις μονάδες και οι παιδικοί σταθμοί που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της γλώσσας βρέθηκαν να το ενισχύουν το ακόμα περισσότερο, στις επτά μονάδες. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι η σχέση μεταξύ νοημοσύνης και προσχολικής ηλικίας θα μπορούσε να είναι συνάρτηση της αυξημένης έκθεσης στη γλώσσα ή και το αποτέλεσμα της συνολικής γνώσης που παρέχεται στο προσχολικό περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν και προηγούμενα συμπεράσματα, δηλαδή ένα καλό περιβάλλον με σωστή εκπαίδευση μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της νοημοσύνης.
Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, συνολικά, αναγνωρίζεται η σύνδεση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης των απαραίτητων λιπαρών οξέων και της ανεπτυγμένης νοημοσύνης. Ωστόσο, όλο αυτό οδηγεί σε νέα δελεαστικά ερωτήματα για μελλοντικές έρευνες και για άλλα διατροφικά στοιχεία.

Εκτός οι εκπαιδευτικοί – Στην εφεδρεία οι δημοτικοί αστυνομικοί

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η νέα σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του Γ. Στουρνάρα.

Η τρόικα μέχρι και την τελευταία στιγμή έβαζε διαρκώς εμπόδια και απαιτούσε άμεσα σχεδόν όλο των αριθμό (12.000) των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να έκανε δεκτό την ελληνική πρόταση για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και την ένταξη των υπαλλήλων της στην Ελληνική Αστυνομία. Οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι θα μπουν για τρεις μήνες στο καθεστώς της διαθεσιμότητας προκειμένου να εκπαιδευτούν. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με εκείνους τους δημοτικούς αστυνομικούς που δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Προς στιγμήν πήγε να δημιουργηθεί σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις όταν η τρόικα θέλησε να βάλει σε καθεστώς διαθεσιμότητας διάρκειας 6 μηνών 5.000 εκπαιδευτικούς πριν ενταχθούν στην κινητικότητα, γεγονός που απέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι οι μετατάξεις θα γίνουν αλλά ο αριθμός αυτός δεν θα προσμετρηθεί στον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν σε κινητικότητα.

Στην διαθεσιμότητα όμως θα ενταχθούν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από την γενική κυβέρνηση.

Όλα δείχνουν πως το μεγάλο μέρος θα πέσει στους ΟΤΑ καθώς φαίνεται πως θα μπουν σε κινητικότητα το πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει σε ορισμένους δήμους της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.

Για τη Δευτέρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ κήρυξε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και έως το τέλος του ωραρίου και κάλεσε στις 12.30 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε ανακοίνωσή της, που εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική απόφαση και συνταγματική εκτροπή» την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία, που -όπως σημειώνεται- «είναι ενταγμένη στο «Δόγμα του Σοκ» ώστε να τρομοκρατήσουν, να διαιρέσουν και να οδηγήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και στην εξαθλίωση. Πλέον, στόχος τους δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στη δημοτική Αστυνομία αλλά συνολικά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό η αντίδρασή μας θα είναι συνολική και δυναμική».

Και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης επικρίνει με δήλωσή του την υπαγωγή της Δημοτικής Αστυνομίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Όπως σημειώνει, «την ώρα που ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται όλο και πιο κεντρικός για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, είναι αδιανόητος κάθε περιορισμός στις αρμοδιότητές της. Η Δημοτική Αστυνομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της πόλης. Είναι πάγια θέση του δήμου Αθηναίων η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της και όχι η κατάργησή της».

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Ανακοινώθηκαν οι μετεγγραφές των φοιτητών

Ο αριθμός των τελικών δικαιούχων υποψηφίων ανέρχεται σε 3.864, εκ των οποίων εγκρίνεται η μεταφορά θέσης εισαγωγής σε 2.654.

Ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας  τα αποτελέσματα της διαδικασίας μεταφοράς θέσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση . Τα ονόματα των φοιτητών που ικανοποιείται το αίτημα μετεγγραφής είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του και στη διεύθυνση http://solon.minedu.gov.gr.

Ο αριθμός των τελικών δικαιούχων υποψηφίων ανέρχεται σε 3.864, εκ των οποίων εγκρίνεται η μεταφορά θέσης εισαγωγής σε 2.654.

Οι αιτούντες μεταφοράς θέσης εισαγωγής καλούνται να εισέλθουν στην ιστοσελίδα http://solon.minedu.gov.gr  του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,  με τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τον κωδικό ασφαλείας, τον οποίο είχαν δημιουργήσει μέσω των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  προκειμένου  να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της αίτησής τους.

Τι είπε ο Κ. Αρβανιτόπουλος για την κινητικότητα και τις απολύσεις εκπαιδευτικών και τις αλλαγές στο Λύκειο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
email: press@minedu.gov.gr
Μαρούσι, 05/07/2013
 
Δελτίο Τύπου
 
Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και  Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
 
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Μεταξύ άλλων τόνισε:
 
Για την Αναδιάρθρωση του Δημοσίου Τομέα
 
«Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. 
Ποια είναι η προγραμματική δέσμευση του Πρωθυπουργού; Ποια είναι η απαίτηση των καιρών;  Είναι η μείωση του κράτους, η μείωση του δημόσιου τομέα. Αλλά η μείωση αυτή πρέπει να έρθει μέσα από μια ουσιαστική αναδιάρθρωση, αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Αυτό το οποίο είχε συμβεί, είναι ότι το Νοέμβριο η Τρόικα επέβαλε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τους 12.500 περίπου δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν στην κινητικότητα, οι 7.500 να προέρχονται από το Υπουργείο Παιδείας. Γιατί;  Γιατί είδαν το Υπουργείο Παιδείας ως τη μεγαλύτερη δεξαμενή δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Ο ποσοτικός προσδιορισμός, εκ προοιμίου, πριν την αξιολόγηση είναι μεθοδολογικό σφάλμα».
«Εμείς θεωρούμε πως κάθε Υπουργείο πρέπει να αξιολογήσει τις δομές του, να δει τις διαδικασίες του, να δει τις γραμματείες του, τις γενικές διευθύνσεις, τα τμήματα, να αξιολογήσει και να δει πόσα τμήματα έχει, πόσα δεν χρειάζεται, που έχει κενά, που έχει πλεονάζοντες. Και από εκεί να πάρει αυτούς που περισσεύουν και να καλύψει στους τομείς  που λείπουν. Εμείς τι κάναμε λοιπόν; Μέσα σε έξι μήνες ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση των δομών και των διαδικασιών του Υπουργείου μας, που στο σύνολό του απασχολεί 196.000 υπαλλήλους.  Με άλλα λόγια το 1/3 του συνόλου του ελληνικού δημοσίου. Και είπαμε ότι, με κριτήρια αξιολόγησης και με το  Stuffing Plan, δηλαδή με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προσωπικού ο αριθμός δηλαδή των υπεράριθμων-είναι γύρω στους 2.000».
«Επειδή επιστημονικά ήταν ορθό δέχτηκε τα αποτελέσματα η Τρόικα. Αξιολογήθηκαν δομές, αξιολογήθηκαν διαδικασίες , είδαμε που υπάρχουν τα κενά, και είπαμε ότι αυτοί που περισσεύουν είναι περίπου 2.000 οι οποίοι μπορούν να βγουν στην κινητικότητα και να απορροφηθούν είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ίδιου του Υπουργείου, είτε σε άλλα Υπουργεία . Παράλληλα είδαμε τις ειδικότητες που έχουμε υπεράριθμους. Και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία αξιολόγησης καταλήξαμε σε αυτόν τον αριθμό. Δεν είναι δηλαδή ένα ποσοστιαίο μέγεθος το οποίο βγαίνει ποσοτικά και άκριτα.Αυτό λοιπόν νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσει ένα «μπούσουλα»». 
 
«Καμιά Απόλυση»
 
 «Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις. Δεν μιλάμε για απολύσεις. Δεν θα υπάρξει καμία απόλυση,  στο Υπουργείο Παιδείας. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα απορροφηθούν είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ιδίου Υπουργείου, είτε -εάν αυτό δεν καταστεί  εφικτό- σε άλλα Υπουργεία».
 
Για τα Αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 
«Αυξομειώσεις στα επίπεδα των βάσεων υπάρχουν πάντοτε,  και σε κάθε περίπτωση δεν είναι  αυτός ο καθοριστικός δείκτης για να αξιολογήσουμε την ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Καθημερινή μας μέριμνα η συνεχή της βελτίωση για αυτό και κάναμε σημαντικά και αποφασιστικά βήματα τον χρόνο αυτό».
«Παράλληλα σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το Νομοσχέδιο για το Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο, που θα δώσει έμφαση στην Τεχνική Εκπαίδευση.  Ακριβώς γιατί τόσα χρόνια ήταν το «αποπαίδι» της ελληνικής εκπαίδευσης με αποτέλεσμα το εργατικό δυναμικό της χώρας να μην θωρακίζεται με τις αναγκαίες δεξιότητες.  Όλοι πήγαιναν σε ένα Πανεπιστήμιο γιατί έπαιρναν ένα χαρτί – η εμπορευματοποίηση δηλαδή της εκπαίδευσης – για να μπουν στο Δημόσιο! Αυτό όμως ήτανε μία στρέβλωση! Εμείς λοιπόν, δίνουμε ξανά στην Τεχνική Εκπαίδευση την έμφαση που της αναλογεί, με τον θεσμό της «μαθητείας» σε όλους τους μαθητές, έτσι ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική σύνδεση των Αποφοίτων με την  Αγορά Εργασίας.  Και από την  άλλη πλευρά, στο Γενικό Λύκειο, αυτό το οποίο  θέλουμε να κάνουμε είναι να «χτυπήσουμε» τη μάστιγα της ελληνικής εκπαίδευσης που είναι η παπαγαλία.  Με ποιον τρόπο; Κατεβάζοντας δηλαδή τη μεθοδολογία της απόκτησης γνώσης στις πρώτες τάξεις του Λυκείου, ακόμα και στο Γυμνάσιο ούτως ώστε τα παιδιά μας, πέρα από τις γενικές γνώσεις, που αποτελούν το θεμέλιο της ανάπτυξης του πνεύματος του κάθε ανθρώπου, να αποκτούν και  την μεθοδολογία απόκτησης γνώσης».
 
Για τον Εθνικό Σχεδιασμό και την Ανάκτηση της Αξιοπιστίας 
«Χρειάζεται μια πραγματική αναδιάρθρωση που να λογοδοτεί  σε έναν εθνικό – στρατηγικό σχεδιασμό Εδώ σας έδωσα ένα παράδειγμα πώς ουσιαστικά χρησιμοποιούμε μια διαδικασία για μια πραγματική αναδιάρθρωση ενός κρίσιμου τομέα, όπως είναι ο τομέας της Παιδείας».  
«Βεβαίως υπάρχει το γενικότερο περίβλημα μίας δημοσιονομικής προσαρμογής, βεβαίως υπάρχουν οι υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές, αλλά νομίζω ότι ο κάθε Υπουργός έχει την ευκαιρία, την δυνατότητα, το καθήκον και το χρέος να αρπάξει αυτή την ευκαιρία για να κάνει μια ουσιαστική αναδιάρθρωση στον τομέα ευθύνης του, ο οποίος όμως λογοδοτεί σε έναν εθνικό – στρατηγικό σχεδιασμό. Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω».
«Ο στόχος να είναι σιγά – σιγά να σταθούμε στα πόδια μας, να υπάρχει ένας εθνικός σχεδιασμός, να μπορέσουμε να είμαστε αυτάρκεις, να μπορέσουμε οικονομικά να βγούμε στις αγορές, Αυτή είναι η συνταγή για  να μπορέσουμε προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση του δημόσιου βίου. Θα σας έλεγα ότι έναν χρόνο τώρα έχουν γίνει βήματα. Έχουν γίνει βήματα σοβαρά και στην αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα αλλά και στο επίπεδο της οικονομίας, γιατί ας αναλογιστούμε πως πριν έναν χρόνο ήμασταν στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ.  Αυτή η κουβέντα σήμερα δεν υπάρχει».
«Πέρα λοιπόν από το γενικό πλαίσιο, δηλαδή ότι σήμερα υπάρχει μια σταθεροποίηση της χώρας μέσα στο ευρώ, υπάρχει και ανάκτηση της αξιοπιστίας. Βλέπουμε και απτές πολιτικές οι οποίες λαμβάνουν χώρα, όπως για παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις. Τα μεγάλα έργα ξανάρχισαν. Ο τουρισμός θα πάει καλά, πηγαίνει ήδη καλά, έχει ανακάμψει. Αυτά σημαίνουν θέσεις εργασίας. Και τα μεγάλα έργα θα μας δώσουν γύρω στις 20.000 – 30.000 θέσεις εργασίας και ο τουρισμός φέρνει, έστω, εποχικές θέσεις εργασίας. Σιγά – σιγά λοιπόν υπάρχει μια ανάκαμψη. Υπάρχει επίσης και η εδραίωση της χώρας στον πλανητικό, αν θέλετε, χάρτη τον ενεργειακό που και αυτό συνιστά μία επένδυση και για το παρόν και για το μέλλον. Τελείωσε με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οπότε πιστεύουμε βάσιμα ότι θα υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Θέλω να πω ότι υπάρχουν τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης. Δεν είναι αρκετά για να φτάσουν στο νοικοκυριό ακόμα, στην τσέπη του πολίτη, αλλά πιστεύω ότι με μοναδικό γνώμονα και προσήλωση τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις και τον βηματισμό που έχει η Κυβέρνηση να μην σταματήσει, νομίζω βάσιμα ότι το 2014 πια, θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης».

Τρως ψάρια...τρώς και πλαστικό.Πως περνούν στο πιάτο σου;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι ένα πλαστικό μπουκάλι νερού που «ξεχνιέται» στην αμμουδιά και καταλήγει στη θάλασσα, χρειάζεται δεκάδες -μπορεί και εκατοντάδες- χρόνια για να αποσυντεθεί. Δεν είναι τόσο γνωστό όμως, ότι τα νέας γενιάς πλαστικά, τα οποία έχουν την ικανότητα να διασπώνται σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετατρέπονται σε ίνες και σωματίδια που μπορεί να μην τα βλέπουμε, αλλά προκαλούν τεράστια ζημιά στο περιβάλλον και κατ” επέκταση, στη δημόσια υγεία.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται από το 2009, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Swansea της Ουαλίας: οι ίνες του «σύγχρονου» πλαστικού απαντώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις στη θάλασσα και από εκεί περνούν -μέσω των ψαριών- στην τροφική αλυσίδα και τελικά, στο πιάτο μας.
 
Από τη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε σε 167 παραλίες των ελληνικών ακτών οι ερευνητές δεν εντόπισαν ούτε ένα δείγμα που να μην περιέχει ίνες μικροπλαστικών. Κατά τη δεύτερη φάση της έρευνας, εξετάζονται 350 δείγματα ψαριών από το Βορειοανατολικό Αιγαίο: στο 100% των ψαριών εντοπίστηκαν μικροπλαστικά τα οποία φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών. Υπολογίστηκε δε, ότι κάθε ένα από τα ψάρια του δείγματος έλαβε ως τροφή 4,68 ίνες μικροπλαστικών κατά μέσο όρο αλλά, σε μία περίπτωση μετρήθηκαν 32 ίνες συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο ψάρι.
 
«Το 100% των ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών που εξετάστηκαν βρέθηκαν να περιέχουν μικροπλαστικές ίνες στο στομάχι τους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι στις θάλασσές μας τα μικροπλαστικά σωματίδια εισέρχονται πλέον στην τροφική αλυσίδα» αναφέρει ο διευθυντής και υπεύθυνος δράσης του «Αρχιπελάγους», Θεόδωρος Τσιμπίδης.
 
Πηγή: nez.gr

Έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση. Τι Αναφέρει για την Ευρώπη

Η έκθεση Education at a Glance εκδίδεται κάθε χρόνο από τον ΟΟΣΑ και βασίζεται σε στοιχεία που συλλέγονται από την Eurostat, τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO). Η έκθεση παρουσιάζει στοιχεία για την εκπαίδευση από 34 χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων 21 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έξι κράτη μέλη της ΕΕ δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ (η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Ρουμανία) και, επομένως, δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.
Η Επιτροπή χαιρετίζει την έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Παιδείας του ΟΟΣΑ και της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Επιτροπής όσον αφορά την ανάλυση των εκπαιδευτικών συστημάτων. Η έκθεση επιβεβαιώνει την ανάλυση της Επιτροπής σχετικά με τις τάσεις που χαρακτηρίζουν τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, ενώ ταυτόχρονα αντανακλά τις πολύ διαφορετικές καταστάσεις που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών.
 
Οι εκπαιδευτικές δαπάνες ανά σπουδαστή παρουσιάζουν πτωτική τάση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αν και εξακολουθούν να είναι ελαφρώς υψηλότερες από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Το 2010 οι δαπάνες ανά σπουδαστή σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης στα 21 κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ ανήλθαν σε 7.200 ευρώ έναντι 6.900 ευρώ στον ΟΟΣΑ συνολικά. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία· επιπλέον, από τα αριθμητικά στοιχεία της ίδιας της ΕΕ σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕγχΠ προκύπτει ότι πέντε χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβακία και Ρουμανία) συνδυάζουν συγχρόνως χαμηλό επίπεδο επενδύσεων σε απόλυτες τιμές και πτωτική τάση στις δαπάνες για την παιδεία από το 2008/09.
 
Κατά μέσο όρο, το 15% των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών ούτε εργάζονταν ούτε παρακολουθούσαν μαθήματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης το 2011, ποσοστό ελαφρώς καλύτερο από τον συνολικό μέσο όρο του ΟΟΣΑ (16%). Ωστόσο, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία πάνω από το 20% των νέων βρίσκονταν σ’ αυτή την κατάσταση. Τα τελευταία αριθμητικά στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε το 2012 για τις τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σημαντικό ρόλο για την αποτροπή του κινδύνου να υπάρξει μια «χαμένη γενιά» θα διαδραματίσουν διάφορα ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και διάφορα υψηλής ποιότητας προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΕ «Εγγύηση για τους νέους».
 
Οι χώρες της ΕΕ έχουν μεγάλο μερίδιο σπουδαστών σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ανώτερου επιπέδου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, η εικόνα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών: το 2011 το ποσοστό αυτό υπερέβη το 70% στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία και τη Σλοβακική Δημοκρατία. Αλλά στην Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το εν λόγω ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 40%· το ίδιο συνέβη και στις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Αυστραλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τα κράτη μέλη να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της μάθησης με βάση την εργασία για τη διευκόλυνση της μετάβασης των νέων από το σχολείο στην εργασία. Στις 2 Ιουλίου οι επίτροποι Ανδρούλλα Βασιλείου και László Andor θα εγκαινιάσουν την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για Θέσεις Μαθητείας στη Λειψία, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας, της παροχής και της εικόνας της μαθητείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλη την ΕΕ.
 
Κατά μέσο όρο, οι εκπαιδευτικοί στις χώρες της ΕΕ κερδίζουν μεταξύ του 77% και του 89% των μισθών των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης ίδιου μορφωτικού επιπέδου· οι μισθοί τους μειώθηκαν σε πραγματικούς όρους κατά περίπου 4% μεταξύ 2009 και 2011. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, ενδέχεται να απειληθεί η πρόσληψη μιας νέας γενιάς εκπαιδευτικών με ζήλο, που θα αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς που γερνούν και που θα συνταξιοδοτηθούν στο εγγύς μέλλον.
 
Η κατανομή των φύλων στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις χώρες της ΕΕ βελτιώνεται, αλλά όχι εξίσου σε όλους τους τομείς. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρώπη οι γυναίκες απόφοιτοι σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μεταπτυχιακών σπουδών είναι περισσότερες από τους άντρες και το ποσοστό τους αυξάνει (60% του συνόλου των πτυχιούχων στις 21 χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στον ΟΟΣΑ, έναντι 55% το 2000). Ωστόσο, στους κρίσιμους τομείς των μαθηματικών, των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας το μερίδιό τους αυξήθηκε ελάχιστα, από 40 σε 42% (εκτός από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία και η Σλοβακία, όπου το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στη μηχανική το μερίδιο ανήλθε σε 28% (από 23%). Οι ευκαιρίες απασχόλησης παρέμειναν πολύ καλύτερες για τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σύγκριση με κάθε άλλο εκπαιδευτικό επίπεδο· ωστόσο, η διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 25-64 ετών ανερχόταν, κατά μέσο όρο, σε 7 ποσοστιαίες μονάδες για την ΕΕ21 (9 ποσοστιαίες μονάδες για τις χώρες του ΟΟΣΑ συνολικά)

Τέρμα το ΕΚΑΣ από 1η Ιουλίου ανάλογα με το εισόδημα

Σε διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ την 1η Ιουλίου, σε όσους συνταξιούχους προέκυψε, έπειτα από διασταύρωση με τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ότι δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, προχώρησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Για τον ίδιο λόγο επίσης, μειώθηκε το ΕΚΑΣ σε περιπτώσεις που το εισόδημα από συντάξεις εντάσσει τον συνταξιούχο σε άλλη κλίμακα, ενώ διακόπηκε η χορήγηση του επιδόματος και για όσους έχουν προσκομίσει ασαφή στοιχεία στις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων που το ΕΚΑΣ διακόπηκε ή μειώθηκε επειδή δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια, η διοίκηση του ΟΑΕΕ τονίζει, ότι θα αναζητηθούν τα ποσά που έχουν αχρεωστήτως καταβληθεί από την 1η Ιανουαρίου. Η παρακράτηση θα γίνει σε δόσεις, που ανέρχονται έως το 1/4 του ποσού της μηνιαίας σύνταξης.

Οι συνταξιούχοι που δήλωσαν ασαφή στοιχεία θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίσουν εκκαθαριστικό φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα 1/1/2011 έως 31/12/2011) για περαιτέρω έλεγχο.
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ έχουν ήδη ενημερωθεί με αποστολή προσωπικής επιστολής όλοι οι συνταξιούχοι στους οποίους έγινε διακοπή ή μείωση του ΕΚΑΣ.

Τέλος, σύμφωνα με τον Οργανισμό, στους συνταξιούχους εκείνους για τους οποίους προκύπτει ότι είναι δικαιούχοι ΕΚΑΣ μετά τη συσχέτιση των αρχείων της ΓΓΠΣ με τα αρχεία του Οργανισμού, το ΕΚΑΣ χορηγήθηκε την 1η Ιουλίου 2013 αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2013.

Με 5.000 εκπαιδευτικούς, 3.500 αστυνομικούς και υπαλλήλους υπουργείων «κλείνει» η κινητικότητα

Τι συζήτησαν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Γ. Μιχελάκης με την Τρόικα - Στις 17:00 νέα συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικα και θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας. Στις 10.45 έφθασε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, όπου συνεδρίαζε το κλιμάκιο της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου. Η διαπραγμάτευση, πάντως, δεν ολοκληρώθηκε αφού μετά την απογευμάτινση συνάντηση, στις 17:00, του Γιάννη Στουρνάρα με τους Τροϊκανούς, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη-εκπροσώπων δανειστών.

Συγχρόνως, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΠΟΕ-ΟΤΑ, πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας για τις μετακινήσεις των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας. Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση. Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.

Οσον αφορά τη μετάταξη των 3.500 αντρών και γυναικών της δημοτικής αστυνομίας στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, η πρόταση έχει ήδη γίνει δεκτή κατ’ αρχήν από τους ελεγκτές αλλά και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς λύνει προβλήματα έλλειψης προσωπικού στην αστυνομία.

Εκτιμάται ότι πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος.

Σε ό,τι αφορά τη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.

Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Κατά πληροφορίες, η παρέμβαση θα συνίσταται σε αυστηρό καθορισμό του χρόνου, κατά τον οποίον κάποιος θα μπορεί να εργάζεται με ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια θα αποχωρεί από την εργασία του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι έχει υπάρξει πρόταση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για περιορισμό του χρονικού διαστήματος παραμονής σε εργασία με ασφαλιστικά μέτρα στους εννέα μήνες.

Αρβανιτόπουλος: Δεν θα υπάρξει απόλυση στο υπουργείο Παιδείας

Είπε πώς πρόκειται για ανθρώπους που θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις, είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου, είτε σε άλλα υπουργεία

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης», δήλωσε σήμερα ο υπουργός  Παιδείας, κ. K. Αρβανιτόπουλος, σχολιάζοντας το μέτρο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε πώς πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις, είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου, είτε σε άλλα υπουργεία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητούν για απολύσεις.

«Μέσα σε έξι μήνες ολοκληρώσαμε την αξιολόγηση των δομών και διαδικασιών του υπουργείου μας, που στο σύνολό του απασχολεί 196.000 υπαλλήλους, πέρα από τους 156.000 εκπαιδευτικούς και είπαμε ότι με κριτήρια αξιολόγησης και με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προσωπικού, που παραθέσαμε, για μας τα κενά, ο αριθμός δηλαδή των υπεράριθμων είναι γύρω στους 2.000. Και έτσι αυτό το δέχθηκε και η τρόικα», σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει  βήματα και στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα αλλά και στον τομέα της οικονομίας και τόνισε ότι υπάρχουν τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης αν και, όπως είπε, «δεν είναι ακόμη αρκετά για να φτάσουν στην τσέπη του πολίτη».

Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στις 11 Ιουλίου, του αιρετού Δημήτρη Μπράτη

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Στις 11 Ιουλίου 2013, ημέρα Πέμπτη θα συνεδριάσει τελικά  το ΚΥΣΠΕ για τα παρακάτω :
·        Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών για αμοιβαίες μεταθέσεις στην Π/θμια Εκπ/ση.
·        Εξέταση ενστάσεων εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπ/σης επί θεμάτων.
·        Εξέταση ενστάσεων εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπ/σης επί θεμάτων μεταθέσεων Ειδικής Αγωγής.
·        Συζήτηση επί αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών Π.Ε. στη Δ.Ε. και αντίστροφα εκπαιδευτικών Δ.Ε. στην Π.Ε. .
Δημήτρης Μπράτης

Το ΦΕΚ με τα 321 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κυβέρνησης η υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζονται τα 321 Δημοτικά Σχολεία ως Ολοήμερα    με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Για να ανοίξετε το ΦΕΚ κάνετε κλικ εδώ

Τέσσερις ρυθμίσεις για το Δημόσιο

Μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση στα 60 των δημοσίων υπαλλήλων. «Κλειδί» για το όριο ηλικίας είναι το πότε θεμελιώνεται το όριο ηλικίας, καθώς υπάρχουν πολλές... ταχύτητες.
Συγκεκριμένα, στα 60 μπορούν να αποχωρήσουν τέσσερις «κατηγορίες» δημοσίων υπαλλήλων:
 
1 Αντρες με 25 έτη ασφάλισης. Οσοι συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 60. Στην περίπτωση αυτή το «πέναλτι» είναι 4,5% για κάθε έτος πριν από το όριο της πλήρους ανάλογα με το έτος θεμελίωσης.
 
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι κερδισμένοι σε σχέση με όσους θεμελιώνουν δικαίωμα φέτος, καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2013 μειωμένη σύνταξη δίνεται στα 62. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως το 2011-2012 ισχύουν ακόμα ευνοϊκότερες διατάξεις με μειωμένα όρια συνταξιοδότησης (μόνο όμως εφόσον η 25ετία συμπληρώνεται τη συγκεκριμένη διετία).
 
2 Γυναίκες με 25ετία. Εφόσον το δικαίωμα «κλείδωσε» μέχρι το τέλος του 2010 καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 60. Τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις με αύξηση του ορίου ηλικίας, ενώ από φέτος πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 (μειωμένη στα 62).
Η σύνταξη που λαμβάνει η εργαζόμενη στο Δημόσιο είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχει τη στιγμή της αίτησης. Φυσικά το εν λόγω δικαίωμα μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε και δεν έχει προθεσμία άσκησης.
Ειδική περίπτωση αποτελούν οι γυναίκες που με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων μπορούν να θεμελιώσουν αναδρομικά το δικαίωμα το 2010 και να κατοχυρώσουν για την πλήρη σύνταξη στα 60 μολονότι δεν έχουν συμπληρώσει την 25ετία τότε. Οι εν λόγω ασφαλισμένες απαραίτητο είναι να έχουν τουλάχιστον 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση του πλασματικού των τέκνων.
 
3 Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ στα βαρέα. Με ειδικό καθεστώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι άνδρες υπάλληλοι των ΟΤΑ που θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά και υπάγονται στο ειδικό καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να απασχολούνται αποκλειστικά και με πλήρες ωράριο στις εργασίες και ειδικότητες του ν. 3660/2008. Για παράδειγμα, οι οδοκαθαριστές, όσοι εργάζονται στη συγκομιδή και αποκομιδή απορριμμάτων, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, όσοι απασχολούνται σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας κ.ά.
Οι εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών που υπάγονται στο νέο καθεστώς συνταξιοδοτούνται εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης, από τα οποία 12 τουλάχιστον έτη αποκλειστικά στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Το όριο ηλικίας από 1ης Ιανουαρίου 2013 διαμορφώνεται στο 60ό έτος.
 
4 Εκπαιδευτικοί. Για τη θεμελίωση δικαιώματος από τους εκπαιδευτικούς απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας, ώστε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τον ν. 3075/2002 στα 60 με πλήρη σύνταξη. Σημειώνεται πως η θεμελίωση γίνεται με 25ετία αλλά για την «έξοδο» απαιτούνται 30 έτη.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση των 25 ετών τόσο ο χρόνος που διανύεται στο Δημόσιο όσο και ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση. Επιπρόσθετα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πλασματικοί χρόνοι του στρατού και ο πλασματικός χρόνος παιδιών για αναδρομική θεμελίωση το 2010.
Με τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος μέχρι το τέλος του 2010 ο ασφαλισμένος αποκτά δικαίωμα συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη σε ηλικία 60 ετών.

ΔΗΜΟΣΙΟ
Κατηγορία Χρόνος ασφάλισης Ετος συμπλήρωσης Οριο ηλικίας Παρατηρήσεις
Ανδρες 25 έτη Μέχρι 31/12/2010 60 Μειωμένη σύνταξη
Γυναίκες 25 έτη Μέχρι 31/12/2010 60 Πλήρης σύνταξη
Εκπαιδευτικοί 30 έτη Μέχρι 31/12/2010 πρέπει να έχουν 25ετία 60 Με βάση τον Νόμο 3075/2002
Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ 15 έτη εκ των οποίων 12 στα βαρέα Από 1ης/1/2013 60  
*Ασφαλισμένοι 1983 έως και 1992
Παραδείγματα για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων
Τρία ενδεικτικά παραδείγματα για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων δημοσιεύονται σήμερα:
Δημόσιος υπάλληλος 59 ετών σήμερα έχει συμπληρώσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 συνολικά 29 έτη ασφάλισης (12 έτη στο ΙΚΑ και 17 στο Δημόσιο). Εχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και δύο παιδιά ενήλικα και είναι σήμερα 54 ετών. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Ο υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιώσει δικαίωμα και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους με μειωμένη σύνταξη. Εάν υποβάλει το αίτημά του άμεσα με τη συμπλήρωση των 60 η σύνταξή του θα είναι μειωμένη κατά 22,5%. Μπορεί για προσαύξηση της σύνταξης να εξαγοράσει μόνο τη στρατιωτική του θητεία. Το κόστος της εξαγοράς θα είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών του.
Δημοτικός υπάλληλος έχει συμπληρώσει 22 έτη ασφάλισης το 2012 εργαζόμενος σε βαρέα και ανθυγιεινά των ΟΤΑ. Επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα. Είναι 55 ετών. Πότε μπορεί να υποβάλει το αίτημά του;
Ο υπάλληλος του παραδείγματος έχει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις των υπαλλήλων των ΟΤΑ με ασφάλιση στα Βαρέα. Πλην όμως είναι απαραίτητο να συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του.
Γυναίκα δημοτικός υπάλληλος προσελήφθη με σύμβαση στον δήμο το 1985. Δεν έχει παιδιά και είναι 59 ετών. Εχει θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα; Πότε μπορεί να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη;
H υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιώσει δικαίωμα, καθώς είχε συμπληρωμένη 25ετία το 2010. Μπορεί να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας της. Η σύνταξή της θα είναι πλήρης αναλογική των ετών ασφάλισής της τη στιγμή της αίτησης.

Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου

Το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας-Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης: Αποτελέσματα και προοπτικές»
Η ημερίδα πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου στην αίθουσα Jacqueline de Romilly.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το πλαίσιο εφαρμογής και τα αποτελέσματα του έργου της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Εργου (ΑΕΕ).
Σύμφωνα με τα πορίσματα του έργου: 
 
- Κατά την εφαρμογή των διαδικασιών αποτίμησης (γενική εκτίμηση, συστηματική διερεύνηση, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, διαμόρφωση σχεδίων δράσης) στα σχολεία :
α) πραγματοποιήθηκαν : ενημέρωση συλλόγων μαθητών και συλλόγου γονέων, συμμετοχή στην ολομέλεια εκπροσώπων των μαθητών και των γονέων, των σχολικών
 συμβούλων, εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης 
κοινότητας του σχολείου.
β) συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας στις οποίες συμμετείχαν εκτός από τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, σχολικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ευρύτερης κοινότητας του σχολείου.
-Τα ποσοστά συμμετοχής στις διάφορες διαδικασίες ήσαν : Μαθητές (44%), γονείς  (47%), σχολικοί σύμβουλοι (85%), άλλοι (21%) (υπεύθυνος ΓΡΑΣΕΠ, σχολικός ψυχολόγος, εκπρόσωπος σχολικής επιτροπής, εκπρόσωπος τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων).
 
-Τα δύο στα τρία σχολεία (66%) εφάρμοσαν διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης (γενική εκτίμηση, συστηματική διερεύνηση, διαμόρφωση των σχεδίων δράσης) και στα δύο  επίπεδα  (ολομέλειας 
και ομάδων εργασίας).
 
-Αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού και ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων έρευνας  
Τα σχολεία οργάνωσαν ομάδες εργασίας (66%), αξιοποίησαν σχετική  βιβλιο-γραφία (66%), συγκέντρωσαν δεδομένα από τα αρχεία του σχολείου (95%) , πληροφορίες από μαθητές και γονείς (50%) και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (35%).  
Επίσης τα σχολεία εφάρμοσαν και αξιοποίησαν ποικιλία  μεθόδων και ερευνητικών εργαλείων, όπως : ερωτηματολόγια (86%), παρατήρηση (29%) και συνέντευξη (32%).  
 

Τι ισχύει για το επίδομα τέκνων

Το τελικό ύψος του ποσού που θα λαμβάνει στο εξής κάθε οικογένεια που δικαιούται το ετήσιο ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολυτέκνων καθόρισε το υπουργείο Εργασίας. Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (480 ευρώ) για οικογένειες με ένα παιδί, αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για οικογένεια με 2 γονείς και τα 7.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια.

Τα 2/3 του επιδόματος (320 ευρώ) χορηγούνται για οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 14.000 ευρώ (μονογονεϊκή), ενώ το 1/3 του επιδόματος (160 ευρώ) χορηγείται για οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ και έως 21.000 ευρώ, αντίστοιχα.Στις περιπτώσεις των οικογενειών με 2 παιδιά το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (960 ευρώ), όταν το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 8.000 ευρώ (μονογονεϊκή οικογένεια). Τα 2/3 του επιδόματος (640 ευρώ) χορηγούνται για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 16.000 ευρώ (μονογονεϊκή), ενώ για το 1/3 του επιδόματος (320 ευρώ) το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται έως 30.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 24.000 ευρώ (μονογονεϊκή).

Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολυτέκνων ανέρχεται στα 500 ευρώ για κάθε παιδί. Βασική προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα να μην είναι μεγαλύτερο από τα 45.000 ευρώ, εάν πρόκειται για τρίτεκνη οικογένεια. Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για το τέταρτο παιδί, δηλαδή φτάνει τα 48.000 ευρώ και 4.000 ευρώ για οικογένειες άνω των τεσσάρων τέκνων, δηλαδή φτάνει στα 49.000 ευρώ για οικογένεια με πέντε παιδιά. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά το έντυπο λήψης επιδόματος (Α21) μαζί με τη φορολογική τους δήλωση.

ΠΗΓΗ: Η Δημοκρατία

Οι εφορίες καλούν για διευκρινίσεις

Μία στις δέκα φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά είναι «ύποπτες» ως ανακριβείς. Αυτό προκύπτει από τον πρώτο μήνα υποβολής φορολογικών δηλώσεων και την υπηρεσία διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο των δηλούμενων στοιχείων, όπως είναι τα εισοδήματα και οι εκπιπτόμενες δαπάνες.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ειδική εγκύκλιο με την οποία δίνονται οδηγίες για το μπλοκάρισμα των επιστροφών φόρου για τις δηλώσεις που θεωρούνται ύποπτες για ανακρίβεια και τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών για το χειρισμό τους από την εφορία.

Ειδικότερα, κατά την υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης μέσω ίντερνετ (η ηλεκτρονική υποβολή είναι φέτος υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους) το taxisnet πραγματοποιεί σε πραγματικό χρόνο διασταύρωση με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της σε ηλεκτρονική μορφή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται οι δαπάνες των φορολογούμενων για ασφάλιστρα, τα εισοδήματα τους από συνεργασία μέσω της έκδοσης απόδειξης δαπάνης από εργοδότες, τα εισοδήματά τους από μισθούς και συντάξεις, οι δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για δάνεια κ.ά.

Όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις από τα δεδομένα που δηλώνει ο φορολογούμενος (π.χ. απόκρυψη εισοδήματος ή «φούσκωμα εκπιπτόμενων δαπανών) τότε δεν εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα και ο φορολογούμενος ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα ότι θα πρέπει εντός δεκαπέντε ημερών να υποβάλει στην εφορία χειρογράφως ή ταχυδρομικώς όλα τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης. Αν δεν υποβληθούν τα δικαιολογητικά τότε ο φορολογούμενος είναι ανοικτός για περαιτέρω φορολογικό έλεγχο, όπως έλεγχο πόθεν έσχες και περιουσιακής κατάστασης.

Από τις έως τώρα διασταυρώσεις προκύπτει ότι περίπου για μία στις δέκα δηλώσεις δεν εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα και οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Αν κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών προκύψει ότι ο φορολογούμενος υπέβαλε ανακριβή φορολογική δήλωση με την οποία επιχείρησε να γλιτώσει φόρο εισοδήματος ή να εισπράξει μεγαλύτερη επιστροφή φόρου από αυτήν που δικαιούται τότε βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα, προσαυξήσεις και πρόσθετο φόρο.

Στη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ αναφέρονται τα εξής που αφορούν στις δηλώσεις που δεν εκκαθαρίζονται άμεσα και ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία των υποβαλλόμενων δηλώσεων:

«Β΄ Κατηγορία:

Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση των δηλωθέντων ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη Γ.Γ.Π.Σ., απαιτείται έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών. Οι εν λόγω δηλώσεις δεν εκκαθαρίζονται άμεσα.

Η Γ.Γ.Π.Σ. ενημερώνει τους υπόχρεους ότι προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσής τους πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν με συστημένη επιστολή εκτύπωση της υποβληθείσας δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος εντός 15 εργάσιμων ημερών. Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τη Δ.Ο.Υ., και εφόσον αυτά είναι ορθά, η Δ.Ο.Υ. ενημερώνει άμεσα τη Γ.Γ.Π.Σ. προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης.

Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και οι φορολογούμενοι είναι φορολογικά ενήμεροι και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 83 του Ν.Δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύει, ακολουθείται η αναφερόμενη διαδικασία στην περίπτωση 1 της Α΄ Κατηγορίας του παρόντος άρθρου. Εάν το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό και οι φορολογούμενοι δεν είναι φορολογικά ενήμεροι ή συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 83 του Ν.Δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ισχύει, ακολουθείται η αναφερόμενη διαδικασία στην περίπτωση 2 της Α΄ Κατηγορίας του παρόντος άρθρου.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του φορολογούμενου στην πρόσκληση για προσκόμιση των δικαιολογητικών ή μη ορθότητας των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών ενημερώνεται ο φορολογούμενος ότι η υποβληθείσα δήλωσή του προωθείται για περαιτέρω έλεγχο».

ΠΗΓΗ: capital.gr

Χάνουν πιο γρήγορα τα ακίνητα τους όσοι χρωστούν στο Δημόσιο

Το υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε πλειστηριασμούς με διαδικασίες εξπρές και με τιμές χαμηλότερες και από τις αντικειμενικές αξίες σε ακίνητα που έχουν κατασχεθεί για χρέη στο Δημόσιο.

Εως τώρα οι προϊστάμενοι των εφοριών παρά το ότι δεν έχουν περιορισμό στις κατασχέσεις, απέφευγαν να το κάνουν για την πρώτη και μοναδική κατοικία.

Όμως τα δεδομένα άλλαξαν κυρίως γιατί χάσκει μία πελώρια τρύπα στα φορολογικά έσοδα.
Και το υπ.Οικονομικών έψαξε και βρήκε τρόπους να αντιμετωπίσει και ένα άλλο δεδομένο, την ανυπαρξία δηλαδή ενδιαφέροντος από πλευράς αγοραστών για ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στους πλειστηριασμούς είναι πως σύμφωνα με το νόμο δεν μπορούν να πουληθούν σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, παρά μόνο εαν προηγηθούν δύο άγονοι πλειστηριασμοί.

Όμως με το θάνατο της κτηματαγοράς πλέον σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ υψηλότερες από ότι ισχύει στην αγορά και έτσι σχεδόν κανείς δεν ''ακουμπάει'' τα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί.

Οι λύσεις που επεξεργάζεται το υπ.Οικονομικών σύμφωνα με το Capital είναι:

- Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών που εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις τιμών

- Να ξεκινούν οι πλειστηριασμοί με τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική

- Να φτιάξουν ιστοσελίδα όπου θα ''σηκώνουν'' όλες τις ανακοινώσεις για πλειστηριασμούς ώστε να αυξηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον

Απολύσεις στο Δημόσιο: Έρχεται λουκέτο στις δημοτικές αστυνομίες – Ποιοι θα ενσωματωθούν στην ΕΛ.ΑΣ.

- Άμεσο κλείσιμο φορέων όπως η Δημοτική Αστυνομία για να βρεθούν οι 4.000 που θα απολυθούν από το Δημόσιο και οι 25.000 της διαθεσιμότητας
- Ένα μέρος των 4.000 δημοτικών αστυνομικών θα μπει στην Αστυνομία
- Κατάλογο με ονόματα όσων θα μπουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τέλος Ιουλίου απαιτεί η τρόικα
- Ποια η πρόταση Μητσοτάκη
- ΤΩΡΑ η νέα κρίσιμη συνάντηση των δυο πλευρών - Στις 10:00 στη σύσκεψη και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης

Τα νούμερα δε βγαίνουν, οι δανειστές απαιτούν και πιέζουν και η κυβέρνηση φαίνεται πως οδηγείται αναγκαστικά σε... αλχημείες για να βρει στη σωστή φόρμουλα απολύσεων / διαθεσιμοτήτων στο δημόσιο, ώστε να πείσει την τρόικα και να δώσει το ΟΚ για τη νέα δόση του δανείου.

Η σκληρή στάση των τροϊκανων κάνει δύσκολη τη ζωή της κυβέρνηση, που ζητάει παράταση για κινητικότητα και διαθεσιμότητα, αλλά οι δανειστές απαιτούν διευθύνσεις και ονόματα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η νέα, τέταρτη κατά σειρά, συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους της τρόικας σήμερα θεωρείται καταλυτική. Γιατί ενδεχομένως να κριθεί το αν θα δοθεί παράταση στην κινητικότητα.

Δημοτική Αστυνομία: Κλειστό λόγω τρόικας

Τα σενάρια που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο για... βγουν τα νούμερα σε απολύσεις και διαθεσιμότητα είναι πολλά. Ένα από αυτά προβλέπει ακόμη και να κλείσουν οι δημοτικές αστυνομίες σε όλη τη χώρα, γράφει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος.

Η κυβέρνηση πρέπει να βρεί 4.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα απολυθούν κι άλλους 25.000 που θα βγουν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ώρα που ο εκβιασμός για το «πάγωμα» της δόσης έχει προ ημερών πέσει στο τραπέζι, η κυβέρνηση ψάχνει ποιος κι από που θα μπει στη... δεξαμενή απολύσεων και διαθεσιμοτήτων.

Στο τραπέζι με όσα εξετάζονται έχει πέσει και η πρόταση να κλείσουν οι δημοτικές αστυνομίες που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Όσοι από τους χιλιάδες δημοτικούς αστυνομικούς δεν υποχρεωθούν να αποχωρήσουν ή δε μπουν σε διαθεσιμότητα, θα ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία.

Η Δημοτική Αστυνομία αριθμεί 4.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα και περίπου 1.100 μόνο στην Αθήνα.

Αν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο, όσοι δε μπουν σε διαθεσιμότητα ή δεν απολυθούν, θα αξιολογηθούν και θα μεταφερθούν σε ορισμένους κλάδους της ΕΛ.ΑΣ.
Όσο για τα καθήκοντα των δημοτικών αστυνομικών; Μπορεί να τα αναλάβει το προσωπικό της Αστυνομίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το τελεσίγραφο της τρόικας και η πρόταση Μητσοτάκη

Μέχρι 31 Ιουλίου η τρόικα απαιτεί να έχει στα χέρια της κατάλογο με τα ονόματα και τις θέσεις των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας άμεσα γράφει Το Έθνος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι θετικοί στο ενδεχόμενο της παράτασης, μέχρι τον Σεπτέμβριο, για την κινητικότητα που ζητά η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θέλουν να έχει τελειώσει το θέμα, όπως έχει συμφωνηθεί, τώρα.

Έτσι, το υπουργείο προτείνει για την επίσπευση της κινητικότητας μέχρι το τέλος Ιουλίου:

5.000 καθηγητές να μετακινηθούν σε δημοτικά σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας φέρεται να έχει προετοιμαστεί για να παρουσιάσει τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτικών που θα μετακινηθούν μετά τις 31 Ιουλίου
2.000 εκπαιδευτικοί που προέρχονται από ειδικότητες όπου καταγράφεται πλεονάζον προσωπικό (π.χ. γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής) θα τεθούν σε διαθεσιμότητα
2.500-3.000 εργαζόμενοι στους δήμους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα

Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Απόφαση άρσης της επιστράτευσης των καθηγητών

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε απόφαση με την οποία εξουσιοδοτεί τους υπουργούς:
α)   Παιδείας και Θρησκευμάτων να προβεί σε άρση της επίταξης των προσωπικών υπηρεσιών του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
β)   Οικονομικών – Εσωτερικών – Παιδείας και Θρησκευμάτων να προβούν σε άρση της επίταξης της χρήσης του συνόλου των σχολικών κτιρίων και μονάδων, γραφείων, εγκαταστάσεων, υλικού και εν γένει κινητών και ακινήτων μέσων, που ήταν απαραίτητα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και κάθε άλλης εξέτασης και εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αθήνα, 2 Ιουλίου 2013
Αρ. Πρωτ.: Υ 306
ΑΠΟΦΑΣΗ
ΘΕΜΑ: «Άρση της πολιτικής κινητοποίησης του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των αναγκαίων πόρων και εξουσιοδότηση Υπουργών να προβούν σε άρση των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πολιτικής κινητοποίησης».
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Των άρθρων 18 παρ. 3, 22 παρ. 4 και 112 παρ. 1 του Συντάγματος, β) του άρθρου 41 του ν. 3536/2007 «Ειδικές ρυθμίσεις θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης» (Α΄- 42),
γ) του ν.δ. 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης» (Α΄- 236)
2. Την υπ’ αριθμ. πρωτ. 7711/28 Ιουνίου 2013 εισήγηση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 3. Το γεγονός ότι εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους έχει επιβληθεί η πολιτική κινητοποίηση του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των αναγκαίων πόρων.
Αποφασίζουμε:
1. Την άρση της πολιτικής κινητοποίησης του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των αναγκαίων πόρων, που έχει κηρυχθεί με την υπ’ αριθμ. Υ.281/11-05-2013 απόφασή μας (Φ.Ε.Κ. 1139 Β΄).
2. Εξουσιοδοτούμε:
α) Τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να προβεί σε άρση της επίταξης των προσωπικών υπηρεσιών του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
β) Τους Υπουργούς Οικονομικών – Εσωτερικών – Παιδείας και Θρησκευμάτων να προβούν σε άρση της επίταξης της χρήσης του συνόλου των σχολικών κτιρίων και μονάδων, γραφείων, εγκαταστάσεων, υλικού και εν γένει κινητών και ακινήτων μέσων, που ήταν απαραίτητα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή και ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και κάθε άλλης εξέτασης και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ

Στον αέρα οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Πλήρης απραξία στο Υπουργείο Παιδείας.Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ

Αθήνα 4-7-2013


Στον αέρα οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.
Πλήρης απραξία στο Υπουργείο Παιδείας
Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ 10-7-2013

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
            Σε στασιμότητα παραμένουν όλες οι διαδικασίες που αφορούν στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού τα πάντα στο Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται σε πλήρη ακινησία.
            Οι εγκύκλιοι για τις αποσπάσεις - μετατάξεις, αν και βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες, στο γραφείο του Υπουργού, ακόμη δεν έχουν υπογραφεί. Οι συνάδελφοι, για μια ακόμη χρονιά, βρίσκονται σε ομηρία και εύλογα αναρωτιέται και ανησυχεί κανείς για το πότε θα τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί και πώς θα ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα σχολεία το Σεπτέμβρη.
          Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η πολιτική ηγεσία οφείλει ΤΩΡΑ να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για να γίνουν έγκαιρα οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε τα σχολεία μας να έχουν εκπαιδευτικούς το Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να κατανοήσει ότι και οι εκπαιδευτικοί είναι άνθρωποι με ανάγκες, δικαιώματα και υποχρεώσεις και όταν καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλες τις περιοχές της χώρας, μακριά από τα σπίτια τους, θα πρέπει να έχουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν. Για όλα τα παραπάνω δεν απαιτούνται χρήματα αλλά στοιχειώδης οργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου κάτι που, δυστυχώς, λείπει τα τελευταία χρόνια από την εκπαίδευση.
            Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιουλίου θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ, εκτός απροόπτου βέβαια, για να εξετάσει τις αμοιβαίες μεταθέσεις, τις μετατάξεις (τις κανονικές που γίνονται κάθε χρόνο κι όχι τις 900 των νέων κλάδων ) και τις ενστάσεις για τις μεταθέσεις που ανακοινώθηκαν.
Δημήτρης Μπράτης

Προσωρινοί αξιολογικοί πίνακες για Απoσπάσεις στο Εξωτερικό - ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Καταγραφή

Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. Φ.821/819Π/58713/Ζ1 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών περί απόσπασης στο εξωτερικό για το σχολικό έτος 2013-2014 και της με αρ. πρωτ. Φ.821/1135Π/71769/Ζ1 παράτασης της ανωτέρω πρόσκλησης, αποστέλλουμε προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί, τους Προσωρινούς Αξιολογικούς Πίνακες των υποψηφίων προς απόσπαση εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2013-2014.
Όσοι εκπαιδευτικοί δεν συμφωνούν με τα καταχωρισμένα στους πίνακες στοιχεία τους, παρακαλούμε να στείλουν την ένστασή τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Υπηρεσία μας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dipode_math@minedu.gov.gr, μέχρι την Τετάρτη 10/7/2013.
Διευκρινίζουμε, ότι οι υποψήφιοι προς απόσπαση στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί κατατάσσονται σε πίνακες επιλογής (Α χωρίς επιμίσθιο και Β με επιμίσθιο) κατά χώρα, γλώσσα και κλάδο, με βάση το συνολικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνουν σύμφωνα με όσα ορίζονται για τη μοριοδότηση από την πρόσκληση.
Οι πίνακες με επιμίσθιο χρησιμοποιούνται μόνο όταν εξαντληθούν οι πίνακες χωρίς επιμίσθιο. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν αποσπαστεί κατά το παρελθόν στο εξωτερικό με επιμίσθιο (για 3 και πλέον έτη) δεν έχουν δικαίωμα να αποσπαστούν εκ νέου με επιμίσθιο.
Εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για απόσπαση στο εξωτερικό λόγω ειδικής κατηγορίας αλλά και μέσω της συγκεκριμένης προκήρυξης κατατάσσονται στους αξιολογικούς πίνακες, χωρίς να αποκλείεται η εξέταση της αίτησής τους και στην ειδική κατηγορία που υπάγονται.
Δεν κατατάσσονται στους αξιολογικούς πίνακες εκπαιδευτικοί οι οποίοι: Υπέβαλαν αίτηση ανάκλησης της αίτησής τους για απόσπαση. Δεν απέστειλαν τα δικαιολογητικά και την έντυπη μορφή της υποβληθείσας ηλεκτρονικά αίτησης. Δεν αποδεικνύεται ο απαραίτητος τίτλος γλωσσομάθειας από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά (εκτός των ειδικοτήτων ΠΕ05, ΠΕ06 και ΠΕ07). Δεν έχουν την απαραίτητη τριετή διδακτική υπηρεσία.
Στις περιπτώσεις ισοβαθμίας στη συνολική βαθμολογία έχει ληφθεί υπόψη για την κατάταξη η σειρά επιλογής της χώρας απόσπασης και η οικογενειακή κατάσταση με τη σειρά που ορίζεται από την πρόσκληση.
 
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
 
ΘΑΛΕΙΑ ΝΟΒΑΚΗ