Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μεγάλη απάτη! Επιτήδειοι μολύνουν με ιούς τους υπολογιστές και ζητούν 100 ευρώ για να τους ξεμπλοκάρουν

Μεγάλη προσοχή συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για επικίνδυνο ιό στους υπολογιστές που παρουσίαζει έξαρση στη χώρα μας και προειδοποιεί για μπλοκάρισμα των υπολογιστών αν δεν πληρωθεί το αντίτιμο των 100 ευρώ. Τι πρέπει να κάνετε αν πέσετε θύμα αυτής της απάτης.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους χρήστες τους διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ο ιός «Ransomware» ή κοινώς “ιός των 100 ευρώ” για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σε έξαρση αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.
Τι να προσέξετε
Το παραπάνω λογισμικό (ιός) έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας - παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να γίνεται ακόμη πιο πειστικό, στο μήνυμα εμφανίζεται ακόμη και η φωτογραφία του χρήστη του υπολογιστή.


Η αστυνομία προειδοποιεί οι χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να ΜΗΝ προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων - πληρωμές.

Αντίθετα, αν πέσετε θύμα αυτής της μεγάλης απάτης πρέπει να τερματίζσετε τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητήσετε τη βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του ιού.

Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους.

Στοιχεία για τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης από τον Κ. Αρβανιτόπουλος

Συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Παιδείας είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πυρετώδους προετοιμασίας εν όψει του κρίσιμου ραντεβού με την τρόικα, που ορίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας.
Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, καθώς το υπουργείο Παιδείας θα αποτελέσει τη δεξαμενή για το πρώτο κύμα των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε κινητικότητα.
 
Η συνεργασία του Κ.Μητσοτάκη με τον Κ.Αρβανιτόπουλο ήταν πολύωρη και στο πλαίσιο αυτής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας στοιχεία για τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς. "Είχαμε μια παραγωγική και ουσιώδη συνάντηση" δήλωσε κατά την αποχώρησή του ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε την άρση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.
 

Τι πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσει σκορπιός

Το καλοκαίρι καταγράφονται τα περισσότερα τσιμπήματα από μέλισσες, σφήκες, μπούμπουρες, σκορπιούς, σαρανταποδαρούσες, ακόμη και από φίδια. Και αυτό γιατί λίγο η εξοχή, λίγο η χαλαρότητα των διακοπών μας καθιστούν ευάλωτους σε τέτοιου είδους περιπέτειες. Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει ένα έντομο ή κάποιο φίδι; Κινδυνεύουμε και αν ναι πόσο πολύ; Διαβάστε ένα χρήσιμο οδηγό... επιβίωσης και μην ξεχνάτε, πάνω από όλα χρειάζεται ψυχραιμία.
Σφήκα- μέλισσα: Τα τσιμπήματα της σφήκας ή της μέλισσας δεν είναι θανατηφόρα και σε γενικές γραμμές μπορεί να πονάμε, αλλά δεν κινδυνεύουμε. Κινδυνεύουν μόνο όσοι είναι αλλεργικοί και δεν το ξέρουν. Εκείνοι που είναι αλλεργικοί και το γνωρίζουν και πιο προσεκτικοί είναι αλλά και εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα φάρμακα είναι (πχ ένεση αδρεναλίνης). Επίσης είναι επικίνδυνο για όλους μας να δεχτούμε πολλαπλά και απανωτά τσιμπήματα, κάτι που συμβαίνει εάν “πέσουμε” σε κυψέλη και ταράξουμε τα έντομα.
Όταν μας τσιμπήσει μια μέλισσα ή σφήκα το δέρμα πρήζεται και κοκκινίζει σαν τοπική φλεγμονώδη αντίδραση στο δηλητήριο του κεντριού. Ο πόνος είναι αρκετά έντονος και μπορεί να διαρκέσει από κάποιες ώρες, μέχρι λίγες ημέρες. Το πρήξιμο στην περιοχή εντείνει τον πόνο αυτό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε εάν η σφήκα ή η μέλισσα μας τσιμπήσει στον λαιμό ή μέσα στο στόμα και αυτό γιατί το πρήξιμο μπορεί να φράξει τον αέρα και να δυσκολέψει την αναπνοή μας.
Μόλις μας τσιμπήσει μια μέλισσα/σφήκα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάλουμε το κεντρί, προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι. Προσοχή μην πιέσετε το κεντρί για να το βγάλετε γιατί μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα, ή ακόμη με την πίεση να χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα μας.
Μόλις το αφαιρέσουμε πρέπει να τοποθετήσουμε πάγο, ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή. Εάν έχουμε την δυνατότητα μπορούμε να πάρουμε και ένα αντισταμινικό χάπι που θα μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα.
Αν ύστερα από λίγη ώρα νιώσουμε δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα, ιδρώνουμε, ή μελανιάσουμε, τότε είμαστε αλλεργικοί και δεν το ξέρουμε και έχουμε πάθει σοκ. Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να πάμε στο νοσοκομείο δίχως άλλη καθυστέρηση.
Οι αλλεργικοί θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδική ταυτότητα, περασμένη στον λαιμό ή στο χέρι, που θα αναφέρει την αλλεργία τους, γιατί μπορεί να χάσουν τις αισθήσεις τους από το τσίμπημα και κανείς να μην γνωρίζει τι έχουν πάθει.
Σκορπιοί-Φίδια: Ευτυχώς στην Ελλάδα τόσο τα φίδια, όσο και οι σκορπιοί δεν είναι τόσο επικίνδυνοι για θάνατο, όσο στην Αφρική, ή την Αυστραλία. Σε κάθε περίπτωση όμως το τσίμπημα, ή το δάγκωμα τους και επώδυνο είναι και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να σκοτώσει.
Και σε αυτές τις περιπτώσεις το δέρμα κοκκινίζει και πρήζεται. Ό πόνος όμως είναι ασύγκριτα δυνατότερος σε σχέση με το τσίμπημα της μέλισσας.
Αμέσως πρέπει να τοποθετήσουμε πάγο ενώ απαραίτητη είναι η χορήγηση αντισταμινικού χαπιού, μαζί με ισχυρό παυσίπονο, γιατί πραγματικά ο πόνος δεν αντέχεται. Η μεταφορά στο νοσοκομείο πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ. Εκεί θα χορηγηθεί κορτιζόνη (εάν έχουμε χάπι κορτιζόνης μαζί μας το λαμβάνουμε αμέσως) και οροί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: παλιά έλεγαν ότι πρέπει να χαράξουμε με ξυράφι την πληγή και να πιέσουμε για να βγει το μολυσμένο αίμα. Αυτό δεν ισχύει. ΜΗΝ το κάνετε. Το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χυθεί περισσότερο και πιο γοργά το δηλητήριο στον οργανισμό. Επίσης το ρούφηγμα της πληγής θα πρέπει να γίνει με προσοχή και όχι από άτομα που στο στόμα τους έχουν ανοιχτές πληγές (πχ ουλίτιδα).
Σε κάθε περίπτωση η ψυχραιμία σώζει. Ενώ και το θύμα δεν πρέπει να πανικοβληθεί και να βρεθεί σε κατάσταση σοκ.

Οι πανελλήνιες τελείωσαν, ανακοινώθηκε η άρση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών

Έληξε η επιστράτευση των εκπαιδευτικών, που ίσχυε από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο υπουργός, Κ. Αρβανιτόπουλος, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό τη λήξη της επιστράτευσης.

«Εισηγήθηκα στον πρωθυπουργό την άρση της επιστράτευσης, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευθεί ότι θα συμβεί μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ήταν ένα αυστηρό, αλλά επιβεβλημένο μέτρο για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων και για να μην πάει χαμένος ο κόπος των παιδιών και των οικογενειών τους», αναφέρει σε δήλωσή του.

10 πράγματα που δεν ξέρετε για το καρπούζι

Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, το οποίο δικαίως έχει λάβει το χαρακτηρισμό “βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων”. Είναι γλυκό, δροσερό, ζουμερό τρώγεται φρέσκο, τρώγεται ως γλυκό κουταλιού αλλά ακόμη και... τηγανητό. Μπορεί να γίνει μια δροσερή γρανίτα, ή να συνδυαστεί με σκέτη φέτα δίπλα σε κάποια παραλία. Σήμερα θα μάθετε 10 πράγματα για το καρπούζι που δεν ξέρετε, τι προσφέρει στον οργανισμό και την υγεία μας, πότε εμφανίσθηκε στη χώρα μας πως το έλεγαν στην αρχαιότητα και πως καθιερώθηκε το σημερινό του όνομα.
Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου και καλλιεργείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. στην Κίνα, ενώ μόλις τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων», αφού η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz».

10. Πολύχρωμες ποικιλίες
Κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, το καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων. Επιπλέον μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη γλυκύτητα της σάρκας, που διαβαθμίζεται ανάλογα με την ποικιλία. Έτσι το κίτρινο καρπούζι είναι λιγότερο γλυκό και διατηρείται περισσότερο χρόνο σε σχέση με το κόκκινο, ενώ το πορτοκαλί έχει στυφή γεύση και οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς από το εσωτερικό του.

9. Χαμηλή θερμιδική πυκνότηταΠλούσιο με σημαντικές βιταμίνες όπως Α και C, πολλών ανόργανων συστατικών και απουσία χοληστερόλης και λιπών, το καρπούζι είναι ένας απολύτως υγιεινός καρπός που δροσίζει χωρίς να παχαίνει. Με λίγα λόγια το καρπούζι όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα φρούτα, αλλά περιέχει και λιγότερα σάκχαρα. Επιπλέον, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από άλλα φρούτα, γεγονός που αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα, γιατί τροφές με πολύ νερό χορταίνουν περισσότερο χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες. Το καρπούζι έχει, λοιπόν, αυτό που λέμε χαμηλή θερμιδική πυκνότητα, αποτελώντας σημαντικό «όπλο» σε μια ισορροπημένη διατροφή.

8. Φρούτο ή λαχανικό


Το καρπούζι αναγνωρίζεται ευρέως ως φρούτο και είναι στενά συνδεδεμένο με την κίτρινη κολοκύθα (φρούτο κι αυτή!), με την έννοια ότι ο καρπός του είναι γλυκός και καταναλώνεται ως επιδόρπιο. Το άλλο βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί το καρπούζι από τα λαχανικά είναι η επικονίαση, με την οποία γίνεται ο πολλαπλασιαμός του φυτού, με τη βοήθεια των μελισσών, σε αντίθεση με τα λαχανικά που δεν έχουν καμία σχέση με επικονίαση, καθώς τα περισσότερα είναι αυτογονιμοποιούμενα.

7. Παγκόσμια παραγωγήΌπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το καρπούζι έχει περίπου 1.200 ποικιλίες που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των χωρών που παράγουν και εξάγουν αυτό το φρούτο είναι πάνω από 100, επειδή η καρπουζιά μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Το Νο1 στη λίστα της παγκόσμιας παραγωγής καρπουζιού διατηρεί η Κίνα, και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες χώρες.

6. Σε συσκευασία δώρου


Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η παράδοση να προσφέρουν στην Κίνα και την Ιαπωνία το καρπούζι ως δώρο έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια, και μάλιστα αποτελούσε ένδειξη αγάπης και φιλίας μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι τα τριαντάφυλλα και οι ανθοδέσμες είναι ξεπερασμένες, ενώ ένα τετράγωνο καρπούζι, για παράδειγμα,με τον απαραίτητο φιόγκο δείχνει και με το παραπάνω όλα τα… ζουμερά συναισθήματα!

5. Παράξενοι γευστικοί συνδυασμοίΜπορεί όλοι να γωνρίζουμε το καρπούζι ως φρούτο, που καταναλώνεται σκέτο και μας δροσίζει το καλοκαίρι, όμως σε διάφορες κουζίνες του κόσμου συνδυάζεται άριστα με… παράδοξα υλικά, δημιουργώντας νέες λαχταριστές γεύσεις. Για παράδειγμα, το καρπούζι ταιριάζει απόλυτα με φέτα και μπλε τυρί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να βάλουν στο πιάτο τους ένα «μπιφτέκι καρπουζιού με τυρί», το οποίο συνηθίζουν πολύ στον αραβικό κόσμο (Watermelon Burgers with Cheese). Επιπλέον, μια φέτα καρπούζι με προσούτο, λίγο μαλακό τυρί Brie και μπόλικο λεμόνι αποτελεί μια μοναδική γκουρμέ απόλαυση για κάθε ουρανίσκο!

4. Κρατήστε τους σπόρους


Οι σπόροι του καρπουζιού είναι απόλυτα ασφαλείς και δεν χρειάζετε να ανησυχείτε καθόλου εάν καταπιείται μερικούς! Έχουν απαλή υφή και είναι σχεδον άγευστοι, ενώ σε αρκετές χώρες του κόσμου τους καβουρντίζουν και τους καταναλώνουν ως άριστο συνοδευτικό του καφέ και του τσαγιού ή απλώς σαν ένα σνακ για να… περνά η ώρα, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Επιπλέον, μπορείτε να τους φυτέψετε και με λίγη φροντίδα και προσοχή στο πότισμα να έχετε εύκολα και γρήγορα τις δικές σας καρπουζιές.

3. Γιατροσόφια


Το καρπούζι ενδείκνυται να τρώγεται με άδειο στομάχι πριν από το δείπνο, καθώς καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το πεπτικό σύστημα σε άριστη κατάσταση. εγκοπή. Θεραπευτική επίδραση ασκεί το καρπούζι στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αυτοί που πάσχουν από διάρροια πρέπει να καταναλώνουν αρκετό καρπούζι, ενώ τρεις μερίδες καρπουζιού την ημέρα δίνει λάμψη και διατηρεί το δέρμα σε άψογη κατάσταση.

2. 90% νερό


Το καρπούζι περιέχει περίπου 92% νερό και μόνο 5% ζάχαρη, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του προκαλεί έντονη διούρηση. Κι αν αυτό θεωρείται από κάποιους… ενοχλητικό, σκεφτείτε ότι έτσι καθαρίζονται το αίμα από τα δηλητήρια και τα νεφρά από τα άλατα και τους μικρούς λίθους! Επίσης, η υπερβολική ποσότητα νερού που υπάρχει στο καρπούζι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα ή το δείπνο, επειδή επηρεάζει αρνητικά την πέψη. Καλύτερα σκέτο κάποια άλλη ώρα.

1. Το μεγαλύτερο στον κόσμο


Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το μεγαλύτερο καρπούζι στον κόσμο «ζυγίστηκε» στα 108 κιλά περίπου! Καλλιεργήθηκε στο Τενεσί από τον Bill Carson στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατέχει επάξια μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες εδώ και 22 χρόνια.

Όλος ο πλανήτης σε μία... Ελλάδα

Τι κοινό έχουν η Κωνσταντινούπολη, η Κένυα, η Τοσκάνη, η Βραζιλία, το Θιβέτ, η Ελβετία, οι Μπαχάμες, το Μονακό, το... Φεγγάρι και η έρημος Σαχάρα;Μα φυσικά, θα μπορούσαν να βρίσκονται στην Ελλάδα. Μπορεί να ακούγεται υπερβολίκο, αλλά υπάρχουν αποδείξεις που βρίσκονται στις εκπληκτικές φωτογραφίες, οι οποίες κάνουν θραύση στο διαδίκτυο, διαφημίζοντας τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.Οπως αναφέρει η εφημερίδα espresso, ο 33χρονος μουσικοσυνθέτης και φωτογράφος Αρης Καλογερόπουλος, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία, δημιούργησε μια εκπληκτική εικόνα συνθέτοντας τέσσερις φωτογραφίες από πλανήτες του ηλιακού συστήματος που παρουσιάζουν ομοιότητες με περιοχές της χώρας μας.
Παρουσίασε την κόκκινη παραλία της Σαντορίνης ως εικόνα από τον πλανήτη Αρη, τα κίτρινα πετρώματα στη Νίσυρο ως εικόνα από την Αφροδίτη, τις μοναδικές παραλίες της Μήλου ως τη Σελήνη και τα γαλαζοπράσινα νερά της Κεφαλλονιάς ως τον πλανήτη Ουρανό. Μέσα σε ελάχιστες ώρες η φωτογραφία είχε κοινοποιηθεί σε χιλιάδες προφίλ του Facebook ανά τον κόσμο και τα likes άρχισαν να πέφτουν «βροχή».Ο δημιουργός, μιλώντας στην εφημερίδα, αποκάλυψε τους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία του «Meet The World in Greece» και κάνει λόγο για αμέτρητους φυσικούς «θησαυρούς» που διαθέτει η χώρα μας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο Meet The World in Greece
Όλοι οι φόροι που πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου

- Έχει ήδη αρχίσει η έκδοση λογαριασμών της ΔΕΗ με το χαράτσι
- Μέσα στον Ιούλιο θα πάρουν το εκκαθαριστικό με την πρώτη δόση, όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις
- Μέχρι το τέλος του άλλου μήνα θα έχουν αποσταλεί τα εκκαθαριστικά με τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012

Ενας Γολγοθάς περιμένει τους φορολογούμενους καθώς μέχρι το τέλος του 2013 θα κληθούν να καταβάλλουν συνολικά πέντε φόρους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ήδη 850.000 έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις και εντός του Ιουλίου θα λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Ταυτόχρονα η ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει την έκδοση των λογαριασμών με το χαράτσι το οποίο θα καταβληθεί σε 4 δόσεις, ύστερα από τις έντονες πιέσεις της τρόικας να εισπραχθεί όλο το ποσό από το ειδικό τέλος το 2013 και να μην υπάρξει η ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να στέλνει και τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και 2012. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου και η αποπληρωμή τους θα γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις. Ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ. Το Σεπτέμβριο θα σταλούν τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2013, σε 5 μηνιαίες δόσεις.

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

Όμηροι της εφορίας και με το φόβο της κατάσχεσης 200.000 συνεπείς φορολογούμενοι

Του Κωστή Πλάντζου
Να δώσει νέα παράταση ή και να αναθεωρήσει εκ βάθρων ολόκληρο το σύστημα των ρυθμίσεων για παλαιά χρεή (προ του 2013) είναι υποχρεωμένη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, λόγω του «εκρηκτικού» προβλήματος που έχουν δημιουργήσει οι  τελευταίες νομοθετικές αλλαγές, σε συνδυασμό με την απεργία των εφοριακών που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Περισσότεροι από 205.000 οφειλέτες που είχαν ήδη κάνει ρύθμιση χρεών και οι οποίοι αποκλείστηκαν από το νέο σύστημα ρυθμίσεων «τελευταίας ευκαιρίας», βλέπουν από σήμερα να ανατρέπονται ακόμα και οι όροι τους οποίους γνώριζαν και τηρούσαν με συνέπεια ως τώρα –και για αυτό άλλωστε «τιμωρήθηκαν» ήδη αφού πετάχτηκαν εκτός των ρυθμίσεων με τις 100 δόσεις!
Και όχι μόνον αυτό, αλλά βρίσκονται πλέον σε καθεστώς ομηρίας, καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν την παλιά ρύθμιση (π.χ. να ζητήσουν επανεξέταση και περισσότερες δόσεις), αλλά εάν χάσουν τη ρύθμιση βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάσχεση, καθώς δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
Τις τελευταίες δύο ημέρες, μάλιστα οι οφειλέτες αυτοί, που μετά πολλών κόπων και βασάνων πληρώνουν το 1 δισ. από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ που χρωστάνε 2,1 εκατ. φυσικά πρόσωπα στην εφορία, βρέθηκαν ξαφνικά σε πλήρες αδιέξοδο. Και να γιατί:
1.      Με τον τελευταίο νόμο που προ διμήνου έφερε η κυβέρνηση, από 1.7.2013 καταργείται το παλαιό καθεστώς ρυθμίσεων. Απαγορεύεται δηλαδή να γίνουν δεκτές νέες αιτήσεις υπαγωγής σε αυτό, γιατί πλέον ισχύει η νέα ρύθμιση χρεών.
2.      Ο νόμος δεν προέβλεψε όμως τι θα γίνεται με τις ρυθμίσεις αυτές που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ισχύουν. Με τα σημερινά δεδομένα, από τις 1.7.2013 δεν μπορούν να επανεξεταστούν από τις εφορίες. Για όσους είχαν μπει σε τέτοια ρύθμιση, ίσχυε και γνώριζαν πως, εάν συναντούσαν οικονομική δυσκολία, μπορούσαν αιτιολογημένα να ζητήσουν τροποποίηση της διευκόλυνσης και να λάβουν περισσότερες δόσεις, μέχρι το όριο των 48 δόσεων που προέβλεπαν για αυτές τις ρυθμίσεις οι παλαιότεροι νόμοι. Για τις αιτήσεις επανεξέτασης αυτές, προβλεπόταν ειδική διαδικασία βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, η οποία εν κρυπτώ πλέον αποκαλύπτεται πως ...ακυρώνεται.
3.      Και όσοι όμως έσπευδαν κατά το τελευταίο διήμερο να προλάβουν (πριν την 1η Ιουλίου) να κάνουν αιτήσεις υπαγωγής ή επανεξέτασης για την παλαιά ρύθμιση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απεργία των εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι η διορία που είχαν από τον ίδιον τον νόμο, παρήλθε άκαρπη, αφού βρήκαν κλειστές εφορίες.
4.      Επιπλέον, χιλιάδες οφειλέτες σε ρύθμιση που πήγαν στις εφορίες για να πληρώσουν την δόση τους -εφόσον μάλιστα ο νόμος προβλέπει ειδικά για αυτούς ότι μέχρι το Νοέμβριο θα εξυπηρετούνται στη ΔΟΥ όπου ανήκουν- δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω απεργίας και η πληρωμή τους θα πρέπει να γίνει από 1ης Ιουλίου, δηλαδή εκπρόθεσμα.  Εκτός από τους τόκους υπερημερίας, οι οφειλέτες αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και να χάσουν τη ρύθμιση που τηρούν σαν να ήταν… ασυνεπείς!
Καθώς δεν μπορεί να θεωρείται πως ευθύνονται οι ίδιοι οι οφειλέτες, επειδή βρήκαν κλειστές τις εφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι πλέον εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να σπεύσει να δώσει λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο ανακοινώνοντας πως δίνει νέα παράταση για διευθετηθούν οι εκκρεμότητες που ανέκυψαν, αλλά παρατείνοντας και την καταληκτική διορία που ο νόμος είχε ορίσει (1ης Ιουλίου). Ακόμα περισσότερο δε, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαταστήσει και το σύστημα διακανονισμού για τις παλαιές οφειλές, που μένει πλέον μετέωρο «στον αέρα», προκαλώντας ασφυξία σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και ειδικά σε φορολογούμενους που πασχίζουν να φανούν συνεπείς στους παράλογους φόρους και «χαράτσια» που τους επιβάλλει η κυβέρνηση.

«Κλειδώνουν» οι νέες μειώσεις στα εφάπαξ

Στις 27 Ιουλίου "κλειδώνουν" οι νέες μειώσεις που θα γίνουν από την 1/1/2014 στα εφάπαξ τα οποία χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας - ΝΠΔΔ.
Σύμφωνα με την "Ημερησία" τα νέα ποσά εφάπαξ θα είναι, σημαντικά μειωμένα, αφού θα διαμορφώνονται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε Ταμείου, τα έσοδα από τις εισφορές των "εν ενεργεία" και τον αριθμό των (συνεχώς αυξανόμενων) συνταξιοδοτούμενων και άλλων οικονομικών παραμέτρων, σε εφαρμογή του μνημονικού νόμου 4046/12, ο οποίος επιβάλλει τον "μηδενισμό" των ελλειμμάτων και τη διακοπή κάθε κρατικής επιχορήγησης.  
 
ΜΕΙΩΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»
Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον δεν αποφασιστεί η ενοποίηση των Ταμείων Πρόνοιας (κατ' αντιστοιχία με την ενοποίηση των επικουρικών) οι περικοπές στα εφάπαξ θα είναι «πολλών ταχυτήτων», ανάλογα με την οικονομική επάρκεια κάθε Ταμείου, στο δε Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προδιαγράφεται ο κίνδυνος, μετά τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, τα σχετικά ποσά να περιοριστούν σε 5.300 - 7.000 ευρώ, αντί των 40.000 ευρώ που καταβάλλονται κατά μέσο όρο σήμερα μετά τη μείωση του 38,5%.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΦΑΠΑΞ ΑΠΟ ΤΟ ΤΠΔΥ
  • Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013 πληρώνονται τα εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Ιούλιο του 2011
  • Τον Σεπτέμβριο σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Οκτώβριο του 2011
  • Τον Οκτώβριο θα λάβουν το εφάπαξ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2011
  • Τον Νοέμβριο όσοι βγήκαν στη σύνταξη έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2012
  • Τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν τα οφειλόμενα σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν ως τον Απρίλιο του 2012
  • Τον Ιανουάριο τα εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν έως τον Ιούνιο του 2012
  • Το 2014 θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα για πληρωμές 35.000 εφάπαξ

Ενημέρωση για τις αποσπάσεις από τον Αιρετό στο ΚΥΣΠΕ Μπράτη Δημήτρη

Σήμερα τα αποτελέσματα εισαγωγής μαθητών/τριων στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων δοκιμασίας (τεστ) εισαγωγής μαθητών/τριων στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια
 
Η Διοικούσα Επιτροπή Προτύπων Πειραματικών Σχολείων ανακοινώνει ότι αύριο, Παρασκευή 28-6-2013, από τις 12.30 μ.μ., οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών θα μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα της δοκιμασίας εισαγωγής (τεστ) από τα οικεία Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια, όπου θα αναρτηθούν οι πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων.
 
Σχετική ανάρτηση θα γίνει και στις ιστοσελίδες των σχολείων.
 
Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριων θα έχουν δυνατότητα ατομικής ενημέρωσης για την αναλυτική βαθμολογία στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων το Σάββατο 29-6-2013, στις 10.30 π.μ. (depps.athena.net.gr/depps/apotelesmata).

ΟΑΕΔ: Επίδομα τακτικής επιδότησης για Αναπληρωτές - Ωρομισθίους

Σύμφωνα με τελευταία οδηγία, ο ΟΑΕΔ είναι υποχρεωμένος να κάνει αναζήτηση (ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ)  των ενσήμων τού υποβάλλοντος αίτηση για επίδομα ανεργίας και όχι να τα καταθέτει ο ίδιος. Επειδή υπάρχει περίπτωση να μην είναι περασμένα στο σύστημα τα ένσημα των τελευταίων μηνών τότε ο ΟΑΕΔ, για να εγκρίνει την επιδότηση, λαμβάνει υπόψη του τις μισθολογικές καταστάσεις του εργαζομένου και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, καθώς και τις βεβαιώσεις του εργοδότη.
Πέρα από αυτό, το ΙΚΑ δεν θα εκδίδει πλέον αναλυτική κατάσταση ενσήμων. Είναι αναγκασμένος ο ασφαλισμένος να τυπώνει μόνος του την κατάσταση με τα ένσημά του.Για να βλέπει τα ένσημά του χρειάζεται να έχει κάποιο κλειδάριθμο,ανάλογο με αυτό της Εφορίας.Για να τον αποκτήσει πρέπει πρώτα να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση,να την εκτυπώσει και να την προσκομίσει σε κάποιο υποκατάστημα ΙΚΑ για να του δοθεί βεβαίωση με τους κωδικούς πρόσβασης στην καρτέλα των ενσήμων του.
Σημ. το ΙΚΑ έχει καταγράψει ηλεκτρονικά μόνο τα ένσημα από το 2002 και μετά. Αν για κάποιο λόγο θέλετε να προσμετρηθούν και ένσημα πριν το 2002 πρέπει να προσκομίσετε τα βιβλιάρια ενσήμων για να γίνει καταμέτρηση και να σας χορηγηθεί βεβαίωση.
Μέσα σε 60 ημέρες μετά τη λήξη της σύμβασής σας, και εφόσον έχει εκδοθεί η κάρτα ανεργίας, καταθέτετε τα παρακάτω δικαιολογητικά για να πάρετε επίδομα ανεργίας:
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου.
2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
3. Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
4. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.
5. Αστυνομική Ταυτότητα του ασφαλισμένου.
6. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
7. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος

Δέκα τρόποι για να κάνετε Δωρεάν Μαθήματα Ξένων Γλωσσών

Η κρίση έχει χτυπήσει τη πόρτα μας για τα καλά και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές δε περισσεύουν καθόλου χρήματα για τη προσωπική μας εκπαίδευση που όμως έχει γίνει πολύ πιο απαραίτητη από ότι ήταν στο παρελθόν.
Η εκμάθηση ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα, είναι πρωταρχικής σημασίας καθώς είναι απαραίτητο προσόν είτε για να βρούμε εργασία στο εσωτερικό είτε για να πάρουμε το δρόμο της ξενιτιάς.
Σας προτείνω 10 τρόπους για να βελτιώσετε τη ξένη γλώσσα που σας ενδιαφέρει (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Ρώσικα, Κινέζικα, Τούρκικα) ΔΩΡΕΑΝ με online δραστηριότητες που μπορείτε να βρείτε σε διάφορες σελίδες.
«Βαγγέλη, είναι αυτό αρκετό;» θα με ρωτήσετε και φυσικά όχι θα σας απαντήσω αλλά τουλάχιστον είναι η αρχή και είναι δωρεάν.
«Θα μπορέσω με αυτές τις σελίδες να μάθω μια ξένη γλώσσα;» Εδώ πάλι θα σας στεναχωρήσω καθώς οι παρακάτω σελίδες είναι πολύ χρήσιμες και περιέχουν πολύ υλικό που όμως μόνο με τη καθοδήγηση ενός δασκάλου μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε πλήρως. Ξεκινάμε λοιπόν:
1. Μαθήματα Αγγλικών με το BBC Learning English (http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/) Δε νομίζω ότι χρειάζεται και ιδιαίτερες συστάσεις – μαθήματα Αγγλικών από το BBC μέσα από μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που σε βοηθούν να μάθεις ευχάριστα.
2. Μαθήματα Αγγλικών με το LiveMocha Μάθε να μιλάς Αγγλικά με συνομιλητές και δασκάλους από όλο τον κόσμο, δίνει έμφαση στο προφορικό λόγο.
3. Μαθήματα Αγγλικών με το http://www.click-me.gr/ekpaideysi-menu/agglika-menu.html Μια ομάδα καθηγητών – φοιτητών ετοιμάζει χρήσιμο υλικό για την Αγγλική γλώσσα και κυρίως είναι δωρεάν
4. Μαθήματα Τουρκικών με το http://turkish.pgeorgalas.gr/ Πολύ χρήσιμη και ιδιαίτερα περιεκτική αυτή η σελίδα εκμάθησης Τουρκικών.
5. Μάθε μια ξένη γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρωσικά, Πολωνικά, Τούρκικα, Αραβικά, Ιαπωνικά και Κινέζικα) με το http://www.busuu.com/enc/
6. Μάθε Αγγλικά με το http://www.hugosite.com/ Για όσους δεν ξέρουν καθόλου Αγγλικά. Με 365 Video στο Youtube θα έχουν μάθει να συνεννοούνται αρκετά καλά.
7. Μαθήματα Αγγλικών με το https://www.youtube.com/user/duncaninchina Τα πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά video στο Youtube για βελτίωση της ακουστικής στα Αγγλικά. Για μέσο και επάνω επίπεδο.
8. Μαθήματα Αγγλικών με http://www.englishlearner.com/ Για όσους ξέρουν τα απολύτως βασικά ή έχουν ξεχάσει όσα έκαναν στο φροντιστήριο είναι ένα καλό εργαλείο να φρεσκάρουν ή να μάθουν γραμματική και συντακτικό.
9. Μαθήματα Γερμανικών με http://www.deutschakademie.de/online-deutschkurs/griechisch/
10. Μάθε Αγγλικά με http://funeasyenglish.com/writing-the-english-alphabet.htm Αγγλικά που σας μαθαίνουν ακόμα και το τρόπο γραφής του κάθε γράμματος. Ιδανικό για προσχολικές ηλικίες ή αναλφάβητους.

Kατεβάστε δωρεάν 1.840 βιβλία

Στη σελίδα αυτή θα βρείτε σημειώσεις και συγγράμματα για μαθήματα τα οποία σχετίζονται με τα μαθηματικά, αλλά και όχι μόνο…
Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη αυτή περιέχει όπως θα δείτε υλικό το οποίο σχετίζεται με τα υπολογιστικά μαθήματα, τις γλώσσες προγραμματισμού αλλά και την μαθηματική φυσική ενώ προστίθενται συνεχώς βιβλία και από άλλους επιστημονικούς κλάδους.
Τα βιβλία που θα βρείτε σε αυτή την ιστοσελίδα βρίσκονται ως επί το πλείστον σε μορφή pdf ή σε on-line μορφή (σελίδες html). Παρόλο που αρκετά βιβλία κυκλοφορούν σε μορφή postcript, έχουν μετατραπεί όλα σε pdf, για λόγους συμβατότητας. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια στο να κατηγοριοποιηθούν αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ίσως βέβαια να έχετε κάποιες
ενστάσεις όσον αφορά την κατηγοριοποίηση και ο λόγος είναι ότι κάποια από τα βιβλία ανήκουν σε παραπάνω από μία κατηγορίες.
Για να ανοίξετε pdf αρχεία πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το λογισμικό Adobe Acrobat Reader το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα του προγράμματος.
Τα περισσότερα βιβλία είναι ανεβασμένα στον server. Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η επιλογή, είναι για να μην υπάρχει δέσμευση από άλλα sites, τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να τροποποιήσουν το περιεχόμενό τους, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στο υλικό το οποίο αυτά προσφέρουν. Εξαιρέσεις αποτελούν βιβλία των οποίων τα δικαιώματα επιτρέπουν το “κατέβασμα” μόνο από τη σελίδα του συγγραφέα. Όλα τα βιβλία που θα βρείτε στην Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη είναι νόμιμα.
 
 
H IΣTOΣEΛIΔA EXEI ΠΛHPOΦOPIAKO XAPAKTHPA.
 

Κόλαφος και για τις καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ!

Της Δήμητρας Καδδά 
 
Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα στις 2 περίπου τα ξημερώματα, οι υπουργοί Οικονομικών, συμφώνησαν τελικά για τους όρους άμεσης ανακεφαλαιοποίησης και διάσωσης των τραπεζών από το ESM. Στην απόφαση μάλιστα διατηρείται η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής για την δυνατότητα αναδρομικότητας στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία: όταν τεθεί σε ισχύ η οδηγία να μπορεί να αποφασιστεί κατά περίπτωση η χρήση του μέτρου που θα προσέφερε κάποια ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα. 
 
Το «κακό» νέο είναι ότι στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας που χθες επιτεύχθηκε, σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους, υπάρχει ένα παράθυρο: Αυτό της μη διασφάλισης ακόμη και των καταθετών που θεωρούνται ως διασφαλισμένοι, δηλαδή όσων έχουν ποσό κάτω των 100.000 ευρώ. 
 
Θα κουρεύονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 
 
Οι υπουργοί Οικονομικών προσυπέγραψαν με την απόφασή τους το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Δεν θα διασφαλίζονται σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού διάσωσης των τραπεζών σε ένα κράτος μέσω του ESM. «Η διάσπαση μεγάλων καταθέσεων σε πολλές διαφορετικές τράπεζες με ότι αυτό σημαίνει και για τις καταθέτες αλλά και για το τραπεζικό σύστημα θα είναι βασική επιλογή όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» αναφέρει τραπεζικός παράγοντας που κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα. 
 
Ωστόσο, η αγορά περιμένει να διαβάσει τα τελικά κείμενα της οδηγίας που επαναδιαμορφώνονται μετά την σημερινή συμφωνία. Το σημείο των μη διασφαλισμένων καταθετών φέρεται να αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο των «τριβών» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και γι αυτό τα κράτη συμφώνησαν να κρατήσουν ένα επίπεδο ευελιξίας και εξαιρέσεων που θα εφαρμόσουν κατά την ενσωμάτωση της οδηγίας. 
 
Το "παράθυρο" μέσω των Ταμείων Εγγυήσεως για καταθέσεις κάτων των 100.000 ευρώ 
 
Βάσει της απόφασης που ελήφθη σήμερα, απαγορεύεται μεν να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις αλλά, όπως εξηγούν κοινοτικές πηγές, υπάρχει όπως πλέον ένα «παράθυρο»: αν εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αντληθούν χρήματα και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ των κρατών – μελών... 
 
Όμως, τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων ανά την ΕΕ, χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες οι οποίες στηρίζονται στα κεφάλαια των καταθέσεων. Ετσι, συνεχίζουν οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι, αν παραστεί ανάγκη να συνεισφέρουν, τότε αυτή η συνεισφορά ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων, πάντα ως έσχατη λύση...
 
Κι ενώ επίσημα δηλώνουν ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι απόλυτα διασφαλισμένες, το... παράθυρο που μπορεί να τις επηρεάσει άνοιξε. Ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroem Dijsselbloem, μετά το πέρας της συνόδου σημείωσε, μάλιστα ότι κατά την άποψη του οι νέοι κανόνες δεν θα αποθαρρύνουν τους καταθέτες. «Ολες οι καταθέσεις κάτω από 100.000 (ευρώ) εξαιρούνται και είναι απόλυτα διασφαλισμένες» τόνισε χαρακτηριστικά. Πάντως άμεσα μπορεί να θεωρούνται διασφαλισμένες, έμμεσα όμως το «παράθυρο» μέσω των Ταμείων Εγγύησης ανά την ΕΕ άνοιξε. 
 
ΥΠΟΙΚ: Απολύτως εγγυημένες οι καταθέσεις των Ελλήνων 
 
Οι καταθέσεις των Ελλήνων, αλλά και των άλλων πολιτών της ΕΕ στα πιστωτικά ιδρύματα, με βάση τη χθεσινή απόφαση του ECOFIN, είναι απολύτως εγγυημένες, τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά τράπεζα, διευκρινίζει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών. 
 
Επιπλέον, στην Ελλάδα, όπου για τις τράπεζες έχει ήδη διατεθεί ποσό 50 δισ. ευρώ για τη θωράκισή τους, οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους. 
 
Η περί του αντιθέτου φημολογία που αναπτύσσεται από ορισμένα ΜΜΕ, είναι απολύτως ανακριβής.
 

ΔΙΠΕ Ιωαννίνων ''Επαναπροσδιορισμός κενών οργανικών θέσεων κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων''

Το ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, μετά τη με αρ. 85748/Δ1/25-6-2013 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΠΑ με θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με τους εκπαιδευτικούς Π.Ε. και Δ.Ε. των πρώην Πειραματικών Σχολείων», σε συνεδρίασή του στις 26-6-2013:
α) Τοποθέτησε οριστικά στο 8ο ΔΣ Ιωαννίνων τη Ζάρρα - Φλούδα Μαρία, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων. Η ανωτέρω εκπαιδευτικός είναι στέλεχος εκπαίδευσης και ανήκε οργανικά σε πρώην Πειραματικό Σχολείο (νυν Π.Π.Σ.) και
β) Επαναπροσδιόρισε τις κενές οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων των Δημοτικών Σχολείων αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων, ως ακολούθως:

Α/Α
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΕΝΕΣ
ΘΕΣΕΙΣ
1
1ο ΔΣ Ιωαννίνων
12/θ
Α΄
3
2
5ο ΔΣ Ιωαννίνων
12/θ
Α΄
1
3
10ο ΔΣ Ιωαννίνων
12/θ
Α΄
2
4
11ο ΔΣ Ιωαννίνων
12/θ
Α΄
2
5
21ο ΔΣ Ιωαννίνων
12/θ
Α΄
2
6
24ο ΔΣ Ιωαννίνων
10/θ
Α΄
1
7
26ο ΔΣ Ιωαννίνων
6/θ
Α΄
2
8
ΔΣ Αγ. Ιωάννη
6/θ
Β΄
1
9
2ο ΔΣ Ανατολής
12/θ
Α΄
2
10
ΔΣ Βουνοπλαγιάς
6/θ
Β΄
2
11
ΔΣ Δομπόλειο
2/θ
Ε΄
1
12
ΔΣ Ελεούσας
12/θ
Β΄
1
13
ΔΣ Καλπακίου
6/θ
Ε΄
1
14
ΔΣ Κατσικά
12/θ
Β΄
1
15
1ο ΔΣ Κόνιτσας
6/θ
ΣΤ΄
1
16
3ο ΔΣ Μαρμάρων
12/θ
Β΄
1
17
ΔΣ Μπάφρας-Νεοκαισάρειας
6/θ
Β΄
2
18
ΔΣ Πεδινής
12/θ
Β΄
1
Α/Α
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΚΕΝΕΣ
ΘΕΣΕΙΣ
19
ΔΣ Περιβλέπτου
2/θ
Γ΄
1
20
ΔΣ Ροδοτοπίου
6/θ
Β΄
1
21
ΔΣ Σταυρακίου
6/θ
Β΄
1

Μετά τον επαναπροσδιορισμό των κενών οργανικών θέσεων του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων των Δημοτικών Σχολείων αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων, όσοι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων έχουν ήδη υποβάλει δήλωση τοποθέτησης και επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νέα δήλωση τοποθέτησης.

Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων τοποθέτησης, για τους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων, είναι η Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013 και ώρα 14:00.