Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Τα οργανικά κενά, ανά περιοχή και ειδικότητα, στα οποία έγιναν οι μεταθέσεις της Π.Ε. για το 2013 του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δ.Μπράτη

Αθήνα 14-6-2012

Τα οργανικά κενά, ανά περιοχή και ειδικότητα,
στα οποία έγιναν οι μεταθέσεις της Π.Ε. για το 2013 

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

            Σας κοινοποιώ τον πίνακα που κατατέθηκε στο ΚΥΣΠΕ, από την αρμόδια Δ/νση του Υπ. Παιδείας, στον οποίο φαίνονται τα οργανικά κενά της κάθε περιοχής. Με βάση αυτά τα κενά έγιναν οι μεταθέσεις του 2013.
            Επισημαίνω ότι στα κενά αυτά έχουν συνυπολογιστεί και οι μεταβολές των σχολικών μονάδων του 2013 (προαγωγές - καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων).

Πανελλαδικές: Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν την Παρασκευή 21/6Υποχρεωτική διετία για το επίδομα θέσης ευθύνης στη σύνταξη

Ο νόμος 4151/2013 στο άρθρο 3 αναφέρει παρ.3 αναφέρει:
“Οι διατάξεις της περίπτωσης ι΄ της παρ. 2 του άρθρου 9 του π.δ. 169/2007, έχουν εφαρμογή μόνο για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα έχουν ασκήσει τα καθήκοντα του Προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας τουλάχιστον για μία διετία, μετά από επιλογή τους για τη θέση αυτή από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο,σύμφωνα με τις οικείες διοικητικές διατάξεις και όχι κατά ανάθεση ή αναπλήρωση.”
Δηλαδή για να πάρεις το επίδομα θέσης ευθύνης στη σύνταξη πρέπει να έχεις  ασκήσει τα καθήκοντα Προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας για δύο χρόνια.
 
Καλοδήμος Δ.

Σοκ! Εφάπαξ μόλις...5.300 ευρώ στο Δημόσιο

Δραστική περικοπή στα εφάπαξ του Δημοσίου (και όσων άλλων Ταμείων Πρόνοιας επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό) έρχεται από την 1/1/2014 ενώ επισπεύδεται κατά 1 εξάμηνο (δηλ από τον Ιούνιο - Ιούλιο του '14 και όχι από την 1/1/2015) η περικοπή των επικουρικών συντάξεων που θα υπολογίζονται με βάση τις ετήσιες εισφορές των "εν ενεργεία".Τη διπλή ανατροπή προμηνύει το τελεσίγραφο που παρέδωσε τεχνικό κλιμάκιο της τρόϊκας στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση η οποία έγινε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών των Ταμείων (και δεν ανακοινώθηκε). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόϊκας:
- Ανακοίνωσαν ότι στις 31/12/2013 "τελειώνουν" τα χρήματα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και του κλάδου προνοίας του ΤΑΥΤΕΚΩ και όσα εφάπαξ δεν θα έχουν πληρωθεί έως τότε από την επιχορήγηση του Δημοσίου, στο πλαίσιο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και τα νέα εφάπαξ "θα υπολογίζονται με βάση τα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές". Με δεδομένο ότι το επόμενο έτος θα παραμένουν απλήρωτα 35.000 εφάπαξ και το Ταμείο Πρόνοιας θα πρέπει να καταβάλλει άλλα 20.000 εφάπαξ σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014, το εφάπαξ με βάση τα υπολογιζόμενα έσοδα των 320 εκατ ευρώ από εισφορές θα πέσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου, στο συμβολικό ποσό των...5.300 ευρώ από τις 30.000 - 40.000 όπου έχουν φτάσει μετά τις αλεπάλληλες μειώσεις, έως 38,20%.
- Ζήτησαν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις νωρίτερα και, κατ΄ αντιστοιχία, με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές των εν ενεργεία, "εφόσον δεν μπορούν να δημιουργηθούν ατομικές μερίδες για το σύνολο του εργασιακού βίου όλων των ασφαλισμένων". Οι μειώσεις (περί το 20% - 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) δεν θα αφορούν μόνο τους νέους συνταξιοδοτούμενους, αλλά, και τους ήδη συνταξιούχους καθώς τα ποσά των επικουρικών θα πρέπει να επανυπολογιστούν με γνώμονα το "συντελεστή βιωσιμότητας" του κάθε Ταμείου - ΝΠΔΔ.
Ημερησία

Ποιές εφορίες κλείνουν και μεταφέρονται

Στο κλείσιμο και τη μεταφορά άλλων 20 εφοριών και 45 σημείων ελέγχου προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, από 17/6/2013 αναστέλλεται η λειτουργία 6 πρόσθετων ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες 14 ΔΟΥ θα ενοποιηθούν την 1/9/2013.
Οι 6 πρόσθετες ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους στις 17/6/2013 και η αντίστοιχη ΔΟΥ στην οποία αυτές εντάσσονται είναι:
 
ΔΟΥ Σαλαμίνας –> ΔΟΥ Ε’ Πειραιά
 
ΔΟΥ Κυθήρων –> ΔΟΥ Α’ Πειραιά
 
ΔΟΥ Θάσου –> ΔΟΥ Καβάλας
 
ΔΟΥ Παξών –> ΔΟΥ Κέρκυρας
 
ΔΟΥ Ιθάκης –> ΔΟΥ Αργοστολίου
 
ΔΟΥ Λέρου –> ΔΟΥ Κω

O καιρός τρελάθηκε - Μίνι "καύσωνα" θα κάνει το Σαββατοκύριακο

Από τις μπόρες και τις καταιγίδες των τελευταίων ημερών που θυμίζουν μάλλον φθινόπωρο παρά καλοκαίρι ο καιρός αποφάσισε να φορέσει και πάλι το καλοκαιρινό του φουστάνι. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 βαθμούς. Τι προβλέπει για το Newsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Ο φθινοπωρινός καιρός της Αθήνας και της Ελλάδας ολοκληρης μέσα στο καλοκαίρι δε θα συνεχιστεί καθώς περιμένουμε σταδιακή βελτίωση των καιρικών καταστάσεων με την απομάκρυνση των βροχών και των καταιγίδων προς τα ανατολικά και άνοδο της θερμοκρασίας.

ΣΑΒΒΑΤΟ
Περιμένουμε νεφώσεις με πιθανότητα για κάποιες πρόσκαιρες βροχές στην Κρήτη, ενώ στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα υπάρχει αρκετή συννεφιά. Στις υπόλοιπες περιοχές περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες κυρίως όμως ψηλά στα βουνά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά εως και 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 13 εως 30 με 31εναν βαθμούς, στα κεντρικά από 17 εως 32 βαθμούς, στα νοτιότερα ηπειρωτικά από 15 εως 32 με 33 βαθμούς και στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 28 βαθμούς κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό με λίγα σύννεφα κυριώς το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί -βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 εως 30 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιμένουμε λιγα σύννεφα και δεν αποκλείεται νωρίς το πρωί να έχουμε κάποιες τοπικές βροχές αλλά μετά τις 10.00-11.00 το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς βορειοδυτικοί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 εως 31εναν βαθμούς.

ΚΥΡΙΑΚΗ
Περιμένουμε βελτιωμένο αιθριο καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες τοπικές μπόρες στα βουνά της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι από 3 εως 5 μποφόρ αλλά στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 εως 32 βαθμούς, στα κεντρικά από 17 εως 33 βαθμούς, στις νοτιότερες ηπειρωτικές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 34 βαθμούς ενώ στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ο υδράργυρος θα κυμανθεί απο 19 εως 30 βαθμούς κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε αίθριο ουρανό και ανέμους δυτικούς - βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 εως 32 βαθμούς κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό με λίγα σύννεφα το μεσημέρι και το απόγευμα στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 20 εως 32 βαθμούς κελσίου.

To xρονοδιάγραμμα για έξοδο των εκπαιδευτικών από ΕΘΝΟΣ

Το απώτερο όριο υποβολής δεύτερης παραίτησης είναι η 8η Αυγούστου, ενώ εάν δεν υποβληθεί, η υπαλληλική σχέση θεωρείται λυθείσα την 9η Αυγούστου

Από την 1η έως τις 10 Ιουλίου πρέπει να υποβληθεί δήλωση αποχώρησης από την υπηρεσία (παραίτηση) από τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν τη δεύτερη παραίτηση σε χρονικό διάστημα από τη 16η μέχρι την 30ή ημέρα μετά την υποβολή της πρώτης παραίτησης.
To xρονοδιάγραμμα για έξοδο των εκπαιδευτικών
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δεύτερη παραίτηση, η υπαλληλική σχέση θεωρείται ότι λύεται με την παρέλευση άπρακτης προθεσμίας ενός μηνός από την υποβολή της πρώτης παραίτησης, εφόσον ενδιαμέσως δεν ανακληθεί. Ετσι φέτος το απώτερο όριο υποβολής δεύτερης παραίτησης είναι η 8η Αυγούστου, ενώ εάν δεν υποβληθεί δεύτερη παραίτηση η υπαλληλική σχέση θεωρείται λυθείσα την 9η Αυγούστου.
Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός επιθυμεί να αποχωρήσει σε χρονικό διάστημα εντός της σχολικής χρονιάς, δεν έχει το σχετικό δικαίωμα, εκτός εάν υποβάλει αίτηση παραίτησης για εξαιρετικούς λόγους, που θα γίνει αποδεκτή με υπουργική απόφαση ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΔΕ ώστε τότε να δοθεί η δυνατότητα παραίτησης εντός της χρονιάς και εκτός του συγκεκριμένου «παραθύρου» που αναφέρθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος καταργήθηκε η χορήγηση των τρίμηνων αποδοχών και αντικαταστάθηκαν από την προσωρινή σύνταξη του ν. 4151/2013. Ετσι όσοι εκπαιδευτικοί ανοίξουν φέτος την πόρτα εξόδου, μπορούν να λαμβάνουν μέχρι την έκδοση της συνταξιοδοτικής τους απόφασης το 50% των συντάξιμων αποδοχών τους του Οκτωβρίου του 2011.
To xρονοδιάγραμμα για έξοδο των εκπαιδευτικών
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, τους γονείς τουλάχιστον τριών τέκνων αλλά και τους γονείς παιδιών με αναπηρία (ή προστάτες μέλους της οικογένειας με αναπηρία). Σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσοστό της προκαταβολής σύνταξης ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των αποδοχών του Οκτωβρίου του 2011.
To xρονοδιάγραμμα για έξοδο των εκπαιδευτικών
Η αίτηση συνταξιοδότησης υποβάλλεται μετά τη δεύτερη παραίτηση ή μετά την άπρακτη πάροδο μηνός από την πρώτη. Η συνταξιοδοτική απόφαση από το Γενικό Λογιστήριο εκδίδεται σε περίπου 7 μήνες. Σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης η σχετική απόφαση εκδίδεται πρώτα για το Δημόσιο και μετά τροποιείται. Θα πρέπει να διευκρινισθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί εμπίπτουν στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Αυτό διότι και η περίοδος ως αναπληρωτής συνταξιοδοτικά είναι περίοδος χρόνου ΙΚΑ και επομένως θα απαιτηθούν διαδικασίες διαδοχικής ασφάλισης.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟ ΒΗΜΑ (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 1163) από ΔΟΕ

Ανακοίνωση για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου Σχολικών Συμβούλων από ΔΟΕ

 
Αρ. Πρωτ:2334 Αθήνα 12/6/2013

Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών  Π.Ε.

Ανακοίνωση
για τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου Σχολικών Συμβούλων
            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αφορμή την αποστολή ερωτηματολογίων από Σχολικούς Συμβούλους σε κάποιες περιοχές της χώρας δηλώνει:
- Την πλήρη αντίθεση του στην προσπάθεια εφαρμογής της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων γιατί συνδέεται με τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
- Τα σχετικά ερωτηματολόγια των σχολικών συμβούλων τα οποία περιέχουν στοιχεία για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την επίτευξη διδακτικών στόχων κλπ. αποτυπώνουν τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας οδηγούν στο σάρωμα των εργασιακών σχέσεων, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις - μεταθέσεις και σε καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων.
Καλεί:
  • Τους Συλλόγους διδασκόντων να αρνηθούν τη συμμετοχή στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης
  • Τους Σχολικούς Συμβούλους να αποσύρουν τα αντίστοιχα ερωτηματολόγια και να μη συμπράξουν στην προώθηση της αντιεκπαιδευιτκής πολιτικής.

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Υπουργείο Παιδείας: Δείτε τον αριθμό εισακτέων σε κάθε σχολή

Θέσεις εισακτέων: Συγκριτικά στοιχεία 2012-2013 ανά σχολή

Ποια Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία καταργούνται, συγχωνεύονται και που ιδρύονται νέα

Ενόψει των μεταθέσεων από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης και των τοποθετήσεων σε σχολεία των Α/θμιας Εκπ/σης των εκπαιδευτικών Π.Ε., το υπουργείο Παιδείας διαβίβασε  στις Διευθύνσεις το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στις ιδρύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων.
 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΝΕΑ
Στο ενημερωτικό σημείωμα το υπουργείο Παιδείας σημειώνει πως   κατά τη διαδικασία διενέργειας των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Π.Ε. από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδρύσεις και οι προαγωγές των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων για τους λόγους που αναγράφονται στο επισυναπτόμενο σχέδιο. Συνεπώς, επισημαίνει το υπουργείο προς τους Διευθυντές  ΠΕ,  και κατά την διενέργεια των μεταθέσεων εντός της ίδιας περιοχής μετάθεσης και των τοποθετήσεων δεν θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ιδρύσεις και τις προαγωγές δημοτικών και νηπιαγωγείων αλλά μόνο τους υποβιβασμούς, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις των σχολικών μονάδων των περιοχών μετάθεσής σας.

Αμοιβαίες Μεταθέσεις- Τι ισχύει

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για αμοιβαία μετάθεση έχουν οι εκπαιδευτικοί εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις του άρθρου 10 του Π.Δ. 50/96 (ΦΕΚ 45Α’) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 9 του Π.Δ. 100/97 (ΦΕΚ 94Α’).
α) Να ανήκουν στον ίδιο κλάδο, να έχουν την ίδια ειδικότητα και να μην έχουν συμπληρώσει 25ετή πραγματική υπηρεσία κατά την έννοια του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/96 (ΦΕΚ 45Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ. 100/97 (ΦΕΚ 94Α’), μέχρι 31 Αυγούστου 2013.
β) Η διαφορά της συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας τους να μην υπερβαίνει κατά την 31η Αυγούστου του έτους 2013 τα δέκα (10) έτη.
γ) Να έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια υπηρεσίας από την ημερομηνία δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι 31-8-2013, εκ των οποίων τον ένα χρόνο στην οργανική τους θέση.
2. Δεν δικαιούνται αμοιβαίας μετάθεσης οι χαρακτηριζόμενοι ως υπεράριθμοι (άρθρο 10 παρ. 4 του Π.Δ. 50/96 όπως προστέθηκε με το άρθρο 9 παρ. 2 του 100/97), καθώς και όσοι δεν έχουν τοποθετηθεί οργανικά σε σχολική μονάδα.
3. Οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται αμοιβαία έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για σχολεία των περιοχών μετάθεσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την οποία προήλθαν, εφόσον από την ημερομηνία της μετάθεσής τους αυτής και μέχρι 31 Αυγούστου του έτους που πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις υπηρετήσουν για μια τριετία εκτός της περιοχής από σχολείο της οποίας μετατέθηκαν.
4. Οι ενδιαφερόμενοι για αμοιβαία μετάθεση υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. 50/96 (Φ.Ε.Κ. 45Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ. 100/97 (ΦΕΚ 94Α’).
5. Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων, αφού διαπιστώσουν ότι οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για αμοιβαία μετάθεση και ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των δικαιολογητικών, αποστέλλουν στη  Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Τμήμα Γ΄ του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., μαζί με τις αιτήσεις, βεβαίωση (ενσωματωμένη στο σχετικό έντυπο αίτησης) όπου θα δηλώνεται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας  των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών της Διεύθυνσής τους κατά την έννοια του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/96 (ΦΕΚ 45Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ. 100/97 (ΦΕΚ 94Α’) και το Π.Δ.39/98 (ΦΕΚ 43Α΄), το ΦΕΚ διορισμού τους, αν έχουν υπηρετήσει ένα έτος στην οργανική τους θέση, καθώς και αν έχουν χαρακτηρισθεί ως υπεράριθμοι και αν βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ.

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων 2014-15

 Ο οργανισμός του υπουργείου παιδείας ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ  ανακοίνωσε πως διενεργεί  Ανοικτό Διεθνή Διαγωνισμό για την εκτύπωση και βιβλιοδεσία διδακτικών βιβλίων σχολικού έτους 2014-15 για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
-Προϋπολογισμός δαπάνης : €9.276.000,00 πλέον Φ.Π.Α. 6,5% €602.940,00, ήτοι συνολική δαπάνη €9.878.940,00  συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
-Προϋπολογισμός δαπάνης συμπεριλαμβανομένων των Συμπληρωματικών Υπηρεσιών : €9.647.040,00 πλέον Φ.Π.Α. 6,5% €627.057,60, ήτοι συνολική δαπάνη €10.274.097,60  συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.  
Ολοκληρώθηκε η διανομή βιβλίων σε ΑΤΤΙΚΗ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η διανομή διδακτικών βιβλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-2014 στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα,
                        ΣΧΟΛΕΙΑ          ΑΝΤΙΤΥΠΑ
ΑΤΤΙΚΗ                  917          3.821.810
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ       314          1.485.200

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διανομή διδακτικών βιβλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας, που παραλαμβάνουν την Κατηγορία Α της παραγγελίας τους μέσω Κέντρων Διανομής, και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19/06/2013.

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

ΔΙΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ''

ΕΠΕΙΓΟΝ

Από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι:
1.    Για θέματα που αφορούν στις μεταθέσεις και στις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ, οι εκπαιδευτικοί, μετά τη λήξη του διδακτικού έτους, μπορούν να ενημερώνονται σχετικά από την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης http://dipe.ioa.sch.gr/
2.   Όσοι εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι εντός ΠΥΣΠΕ ή βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, θα παρουσιαστούν να αναλάβουν υπηρεσία στη Δ/νση Π.Ε. Ιωαννίνων στις 25-6-2013 (επόμενη εργάσιμη της 21ης Ιουνίου 2013).

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών ΠΕ (Γενικής -Ειδικής Αγωγής)-Οι βάσεις μεταθέσεων 2013, των αιρετών Δ. Μπράτη και Β. Παληγιάννη

ΜΠΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕτηλ. 6974750402 –   2103312790

2103442884

fax: 2103246893 
ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ

ΤΗΛ. 6974 750409

FAX: 210 3442287

Αθήνα 12-6-2013

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών
 Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ( Γενικής και Ειδικής Αγωγής )
Βάσεις μεταθέσεων  2013

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

            Σας κοινοποιούμε τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 2013, όπως αυτές προτάθηκαν από το ΚΥΣΠΕ και επισημαίνουμε τα εξής:

1. Οι μεταθέσεις ανακοινώθηκαν με πρωτοφανή καθυστέρηση - τριών μηνών περίπου- παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

2. Τη φετινή χρονιά (2013) υποβλήθηκαν συνολικά  7.550 αιτήσεις μετάθεσης. Ο συνολικός

αριθμός των αιτήσεων που ικανοποιήθηκαν ανέρχεται στις 1855 ποσοστό 24,58%. Λίγο περισσότερες  από τις περσινές.

Συγκεκριμένα:

ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ 2013
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ
ΑΓΓΛΙΚΗΣ
535
44
8,22%
ΦΥΣ. ΑΓΩΓΗΣ
775
3
0,39%
ΜΟΥΣΙΚΗΣ
149
7
4,70%
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
1451
427
29,43%
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
4640
1374
29,63%
ΣΥΝΟΛΑ
7550
1855
24,58%
 

3. Την περσινή χρονιά (2012) είχαν υποβληθεί συνολικά 8.813 αιτήσεις μετάθεσης και ικανοποιήθηκαν 2143, ποσοστό 24,32%:

Αναλυτικά ανά ειδικότητα :

ΠΟΣΟΣΤΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ 2012
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΟΛΟ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ
ΑΓΓΛΙΚΗΣ
585
34
5,81%
ΦΥΣ.ΑΓΩΓΗΣ
821
41
4,99%
ΜΟΥΣΙΚΗΣ
167
11
6,59%
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ
1675
737
44,00%
ΔΑΣΚΑΛΟΙ
5565
1320
23,72%
ΣΥΝΟΛΑ
8813
2143
24,32%4.   Οι μεταθέσεις πραγματοποιήθηκαν στα οργανικά κενά και σε επιπλέον κενά που δόθηκαν από την αντίστοιχη Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, με βάση τις πιθανολογούμενες παραιτήσεις ως τον Αύγουστο του 2013.

5.    Έγιναν δεκτές όλες οι αιτήσεις ανάκλησης που υποβλήθηκαν.

6.  Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις για αμοιβαία μετάθεση γίνονται εντός 15 ημερών από σήμερα

7.  Τέλος, επισημαίνουμε ότι εκκρεμεί η  υπογραφή των μεταθέσεων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Δημήτρης Μπράτης                            Παληγιάννης Βασίλης


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ( Γενικής και Ειδικής Αγωγής )-Οι  βάσεις μεταθέσεων  2013, των αιρετών Μπράτη Δ. και Παληγιάννη Β.

 ΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ( ΣΗΜΕΙΩΣΗ : ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ)
 ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΘΕΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 
 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
 ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΚΩΦΩΝ-ΤΥΦΛΩΝ)

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''ΜΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ''

logotypo_dake
Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ιωαννίνων
Ιωάννινα,11/06/2013

ΜΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

 Στις 11/06/2013 πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση των νεοεκλεγέντων μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων για την κατανομή των αξιωμάτων.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ιωαννίνων με βάση τις διαχρονικές απόψεις και αρχές της και αφουγκραζόμενη τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών της 6ης Ιουνίου πρότεινε αντιπροσωπευτικό προεδρείο στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις με βάση τις ψήφους που έλαβαν στις πρόσφατες εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, η 1η δύναμη (ΔΗΣΥ) να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου, η 2η (ΕΡΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) το αξίωμα του γραμματέα και η 3η (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) το αξίωμα του αντιπροέδρου.
Η ΔΗΣΥ πρότεινε και αυτή αντιπροσωπευτικό προεδρείο.
Η ΕΡΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πρότεινε να αναλάβει η ίδια το αξίωμα του προέδρου και τα υπόλοιπα αξιώματα οι άλλες δυο παρατάξεις.
Μετά από συζήτηση δεν προέκυψε ομοφωνία για τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πλειοψηφούν μέλος, με βάση το καταστατικό, να καλέσει τις παρατάξεις να καταθέσουν υποψηφιότητες για το αξίωμα του προέδρου. Από την παράταξη της ΔΗΣΥ κατέθεσε υποψηφιότητα ο κ. Σίντος Στέφανος και από την ΕΡΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ο κ. Στέφος Ιωάννης.
Μετά από την ψηφοφορία έλαβαν: Σίντος:4, Στέφος:4 και Λευκά:3.
Λόγω ισοψηφίας, με βάση το καταστατικό, έπρεπε να γίνει 2η συνεδρίαση. Αποφασίστηκε να γίνει διακοπή για μισή ώρα και ακολούθησε η 2η συνεδρίαση, όπου πάλι δεν βρέθηκε λύση για αντιπροσωπευτικό προεδρείο, με αποτέλεσμα να γίνει 2η ψηφοφορία με τα ίδια αποτελέσματα με την 1η (Σίντος:4, Στέφος:4 και Λευκά:3).
Λόγω της μη εκλογής προεδρείου, με βάση το καταστατικό, αποφασίστηκε 3η και τελευταία συνεδρίαση στις 14/06/2013 και ώρα 18.00.
Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ιωαννίνων, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, καλεί όλες τις παρατάξεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο Σύλλογο επιλέγοντας την πρόταση του αντιπροσωπευτικού προεδρείου, μια πρόταση που ταυτίζεται τόσο με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών όσο και με τις απόψεις πολλών συναδέλφων για ενότητα και κοινή δράση.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για όλους μας είναι αναγκαίο να κατανοήσουν και να προβάλλουν όλοι οι συνάδελφοι την προτεραιότητα του «εμείς» έναντι της «εγωπάθειας» που εμφανίζουν ορισμένοι μετά τις εκλογές. Προφανώς διακατέχονται από τη «λαγνεία της εξουσίας» και το συνδικαλιστικό ανταγωνισμό για θέσεις «στασίδια».
Τέλος, επισημαίνουμε ότι η Δημοκρατία, που κάποιοι διακηρύττουν συνεχώς, έχει τρία κύρια γνωρίσματα: Την Ισοκρατία, την  Ισονομία και την Ισηγορία.
Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Θέσεις εισακτέων: Συγκριτικά στοιχεία 2012-2013 ανά σχολή

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Υπουργείο Παιδείας: Δείτε τον αριθμό εισακτέων σε κάθε σχολή

Εγκύκλιος παραιτήσεων Εκπαιδευτικών ΠE και ΔΕ – Λύση Υπαλληλικής Σχέσης


Αναγνώριση ως 3 πλασματικά χρόνια σε δημόσιους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα

Τη δυνατότητα για αναγνώριση έως και τριών ετών ως πλασματικά χρόνια σε όσους δημοσίους υπαλλήλους τεθούν σε διαθεσιμότητα, δίνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
Με συμπληρωματικές διατάξεις στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα που κατέθεσε ο υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης προβλέπονται τα εξής:
 
Οι υπάλληλοι της υποπαραγράφου Ζ.2.1 του ν. 4093/2012, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου και τίθενται σε διαθεσιμότητα, μπορούν είτε να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο, που δεν θα υπερβαίνει τα τρία έτη και έως τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων προϋποθέσεων για την άμεση καταβολή κύριας και επικουρικής σύνταξης, μερίσματος και εφάπαξ βοηθήματος από το Δημόσιο και τους αντίστοιχους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, είτε να εισπράξουν τις αποδοχές διαθεσιμότητας έως τη λήξη αυτής και να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο έτη, εφόσον υποβάλουν αίτηση παραίτησης από την Υπηρεσία, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου δεν λαμβάνονται υπόψη, όσον αφορά την κύρια σύνταξη, οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 3865/2010 (Α 120) και όσον αφορά την επικουρική σύνταξη, οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 3996/2011, όπως ισχύουν.
Ο ανωτέρω πλασματικός χρόνος λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κύρια και επικουρική σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ βοήθημα.
Για την αναγνώριση του εν λόγω χρόνου, κατά το μέρος που αφορά την κύρια σύνταξη του Δημοσίου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του δευτέρου και τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 2084/1992 (Α 165), και κατά το μέρος που αφορά την επικουρική σύνταξη, το μέρισμα και το εφάπαξ βοήθημα των αντιστοίχων φορέων, καταβάλλονται εκ μέρους του ασφαλισμένου υπαλλήλου οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη. Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των συνταξίμων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κατά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011.
 
Αναδημοσίευση από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

To Σχέδιο Νόμου για τους δημοσίους υπαλλήλους

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Κατατέθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε δημόσια διαβούλευση, http://www.opengov.gr/minreform/?p=820, συμπληρωματικές διατάξεις για το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις».
Με τις παρούσες διατάξεις συστήνεται ανεξάρτητη αρχή με την επωνυμία «Αρχή Επιθεώρησης-Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης (Α.Ε.Ε.Δ.Δ.)», η οποία προκύπτει από τη συγχώνευση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.) και του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.).
Επίσης επιφέρονται τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις του πειθαρχικού δικαίου για την αυτοδίκαιη αργία, οι οποίες λειτουργούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της προστασίας του υπαλλήλου.
Παράλληλα, καταργείται η διάταξη του άρθρου 148 παρ.2 του ν. 3528/2007 και αναγνωρίζεται στον υπάλληλο το δικαίωμα παραίτησης από το δημόσιο τομέα.
Ακόμη, με σχετική διάταξη ρυθμίζεται το ζήτημα της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου στους υπαλλήλους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου και τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Τέλος, ρυθμίζεται το θέμα των διορισμών και της πλήρωσης θέσεων των φορέων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τους επιτυχόντες των προκηρυχθέντων από το Α.Σ.Ε.Π. διαγωνισμών με τις Προκηρύξεις 8Κ/2008 και 9Κ/2008.

Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Δείτε τον αλφαβητικό κατάλογο τίτλων εκπαιδευτικού λογισμικού

Το Υπουργείο Παιδείας έχει προμηθευτεί τίτλους εκπαιδευτικού λογισμικού στα πλαίσια διαφόρων δραστηριοτήτων. Στο παρακάτω Link θα βρείτε αυτούς τους τίτλους ταξινομημένους με αλφαβητική σειρά.
Όσοι από αυτούς τους τίτλους έχουν την ένδειξη ΝΑΙ στην στήλη "Άδεια Μεταφόρτωσης" μπορείτε να τους κατεβάσετε με βάση τα δικαιώματα του λογαριασμού σας

Μάχη 120.000 οικογενειών για μία θέση σε παιδικούς σταθμούς

Συνεχίζεται το πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής". Χιλιάδες εργαζόμενες και άνεργες μητέρες μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς. Ποια τα προβλήματα
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων εργαζόμενων και άνεργων μητέρων επιχειρείται να δοθεί με τη συνέχιση του προγράμματος "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής", μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουν τα παιδιά τους δωρεάν σε δημοτικούς αλλά και σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Τα εμπόδια ωστόσο δεν λείπουν, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων, φέτος αναμένεται διπλασιασμός των αιτήσεων από δικαιούχες μητέρες, λόγω της εκτίναξης των ποσοστών ανεργίας και της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών.
Έτσι, ενώ πέρυσι είχαν φιλοξενηθεί στους παιδικούς, μέσω του προγράμματος, 60.000 βρέφη και νήπια σε όλη τη χώρα, φέτος ο αριθμός εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στις 120.000 αιτήσεις, ενδεχομένως και περισσότερες.
 
Ωστόσο, έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση του προγράμματος που αντιστοιχεί σε 60.000 επιδοτούμενες θέσεις παιδιών.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος", ο πρόεδρος της κοινωνικής επιτροπής της ΚΕΔΕ, Σ.Δανιηλίδης, για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις απαιτούνται επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.
 
"Το ποσό αυτό μπορεί να βρεθεί από πόρους που λιμνάζουν στα διαρθρωτικά ταμεία. Είναι κρίμα η Ελλάδα να κινδυνεύει να χάσει 4 δισ. ευρώ, επειδή δεν μπορεί να τα απορροφήσει και ταυτόχρονα, η ελληνική οικογένεια να λυγίζει από την φτώχεια", σημειώνει ο ίδιος.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου να γνωρίζουν όλες οι επωφελούμενες μητέρες εάν έχουν επιλεγεί και σε ποιον παιδικό σταθμό θα φιλοξενηθεί το παιδί τους.
 
news247.gr

Σε διαθεσιμότητα 5.000 εκπαιδευτικοί μετά τον Ιούνιο

Εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατά κύριο λόγο καθηγητές Πληροφορικής, αποσπασμένοι, όσοι έχουν ελάχιστες ώρες διδασκαλίας στα σχολεία και όσοι είναι συστηματικά απόντες από τα καθήκοντά τους) αλλά και διοικητικοί-οικονομικοί υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας και Τεχνολογικής εκπαίδευσης, που εργάζονται στις κεντρικές υπηρεσίες δήμων και περιφερειών, αλλά και σε δημοτικές επιχειρήσεις θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή των 25.000 υπάλληλων του δημοσίου που θα υπαχθούν στο καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας έως τα τέλη του χρόνου.
Όπως σχεδιάζεται μόνο από τους χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μετακινηθούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αφού μεσολαβήσει τουλάχιστον ένας χρόνος διαθεσιμότητας, τουλάχιστον 5.000 εκπαιδευτικοί, ενώ άλλοι 7.000 θα προέλθουν από τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
 
Μάλιστα για το πρώτο «κύμα» διαθεσιμότητας, που αναμένεται να μπει σε εφαρμογή κατ απαίτησιν της Τρόικα μετά τον Ιούνιο και θα αφορά τους πρώτους 12.500 διαθέσιμους. Μόνο από τον χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης αυτοί προσδιορίζονται στους 2.700, ενώ άλλοι 4.300 θα υπαχθούν στο δεύτερο «κύμα» κινητικότητας-διαθεσιμότητας που θα ισχύσει από τα τέλη του 2013.
 
Στο σχέδιο νόμου του Αντώνη Μανιτάκη, που θα δοθεί αύριο στους εκπροσώπους των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση, θα καθορίζονται και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο. Σε διατάξεις του σχεδίου νόμου θα ορίζονται ως βασικά κριτήρια τα τυπικά προσόντα ενός υπαλλήλου, η εργασιακή του εμπειρία, το αν είναι πειθαρχικά υπόλογος και για ποιό παράπτωμα, ενώ θα θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης που πρόκειται να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα..Το βασικότερο κριτήριο όμως θα αφορά τον τρόπο πρόσληψης ενός υπαλλήλου στο Δημόσιο εάν δηλαδή προσελήφθη με αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ η από το παράθυρο.
Για κάθε ένα από τα κριτήρια θα θεσπίζεται μοριοδότηση με αύξοντα αριθμό και έτσι όσοι θα λάβουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα οδηγούνται σε διαθεσιμότητα… Μάλιστα ένα μέρος από αυτούς, αφού παρέλθει ο χρόνος της διαθεσιμότητας θα απολύονται εφ όσον δεν θα έχουν βρεθεί οργανικές θέσεις τις οποίες θα πρέπει να καλύψουν σε διάφορες υπηρεσίες.
Μέ βάση τα κριτήρια κινδυνεύουν να κριθούν διαθέσιμοι οι έχοντες χαμηλά τυπικά προσόντα (δηλαδή απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου αλλά και ΤΕΙ),όσων η εργασιακή τους εμπειρία είναι ελλιπής (θα εξεταστούν οι θέσεις που κατείχαν ,ο υπηρεσιακός τους φάκελος, η αποδοτικότητα αλλά και η αναγκαιότητα, βάσει των νέων οργανογραμμάτων, της θέσης που σήμερα κατέχουν ) όσοι είναι Υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δεν υπάγονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, όσοι βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα η ποινικά αδικήματα, ανεξαρτήτως εάν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους , και φυσικά όσοι κρίθηκαν υπεράριθμοι με τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία η θα κριθούν στους εποπτευόμενους φορείς στους οποίους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης νέων Οργανισμών. Το βασικότερο όμως κριτήριο είναι ο τρόπος πρόσληψης στο δημόσιο.
 
Έτσι ακόμη και αυτοί που προσελήφθησαν με νομότυπες διαδικασίες (πχ με το νόμο της Βάσως Παπανδρέου το 2002, οπότε μονιμοποιήθηκαν αρκετοί συμβασιούχοι, η με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου, μέσω του οποίου μονιμοποιήθηκαν το 2005 περίπου 33.000 συμβασιούχοι ) θα έχουν προτεραιότητα να υπαχθούν σε διαθεσιμότητα, σε αντίθεση με όσους προσελήφθησαν από το ΑΣΕΠ με γραπτό διαγωνισμό η με το σύστημα των μορίων…
 
Καταγραφή
 
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Φορολογικός οδηγός: Ποιες δαπάνες μειώνουν νόμιμα το φόρο

Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.
 
Σύμφωνα με την Ημερησία, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.
1. Ποιες δαπάνες μειώνουν τον φόρο; Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων μειώνεται με τις εξής δαπάνες:
1. Ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη: Μείωση φόρου 10% που δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
 
Ως έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται:
 
• Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς, όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.
 
• Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε αυτά, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.
 
• Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι.
 
• Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
 
• Τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης των τέκνων που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και πάσχουν από ανίατο νόσημα, καθώς επίσης και με τις ίδιες προϋποθέσεις η δαπάνη για την περίθαλψη με οποιονδήποτε τρόπο των τυφλών, κωφαλάλων ή διανοητικά καθυστερημένων τέκνων του φορολογούμενου, όπως και η δαπάνη τους για δίδακτρα ή τροφεία που καταβάλλονται γι' αυτά τα τέκνα σε ειδικές για την πάθησή τους σχολές ή θεραπευτήρια.
 
• Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των προσώπων που συνοικούν με τον φορολογούμενο και παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση με βάση τη γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής, που εδρεύει σε κάθε νομό ή είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στην οικεία νομαρχία και έχουν αποκτήσει ετήσιο εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, εκπίπτει το ποσό των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που υπερβαίνει το συνολικό ετήσιο καθαρό πραγματικό, φορολογούμενο με τις γενικές διατάξεις ή με ειδικό τρόπο ή απαλλασσόμενο ή τεκμαρτό εισόδημα των προσώπων αυτών.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
Για τη σύζυγο η οποία έχει εισόδημα από το οποίο προκύπτει φόρος, η μείωση αυτή που αφορά την ίδια ή/και τα τέκνα της από προηγούμενο γάμο, τα χωρίς γάμο τέκνα της, τους γονείς της και τους ανήλικους ορφανούς από πατέρα και μητέρα συγγενείς της μέχρι το δεύτερο βαθμό, αφαιρούνται από τον δικό της φόρο που προκύπτει με βάση την κλίμακα.
 
2. Ενοίκια για κύρια κατοικία: Μείωση φόρου 10%. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
 
Δεν δικαιούνται τη μείωση φόρου για τα καταβαλλόμενα μισθώματα όσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα. Ομοίως, δεν δικαιούνται τη μείωση αυτή οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοι τους ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή, εξ ολοκλήρου, σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας, η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη. Τα ανωτέρω ισχύουν και όταν η πιο πάνω οικία ανήκει εξ αδιαιρέτου είτε στον φορολογούμενο και στη σύζυγό του είτε στον φορολογούμενο και στα τέκνα τους που τους βαρύνουν είτε στη σύζυγό του και στα τέκνα τους που τους βαρύνουν.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
• Η μείωση φόρου αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράψει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή.
• Αν πρόκειται για εκμισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα, μπορεί να αναγράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου του πληρεξούσιου ή νόμιμου εκπροσώπου τους. Για τους ανήλικους εκμισθωτές που δεν έχουν αριθμό φορολογικού μητρώου, αναγράφεται το αντίστοιχο στοιχείο του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.
 
3. Φροντιστήρια – ιδιαίτερα μαθήματα. Μείωση φόρου 10%. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
Αφορά την ετήσια καταβαλλόμενη δαπάνη για παράδοση κατ' οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών, για κάθε τέκνο που βαρύνει τον φορολογούμενο ή για τον ίδιο. Για τον υπολογισμό των ποσών μείωσης του φόρου οι ανωτέρω δαπάνες λαμβάνονται διακεκριμένα για τον φορολογούμενο και για κάθε τέκνο που τον βαρύνει.
 
4. Τόκοι δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Μείωση φόρου με ποσοστό 10% στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ και επιφάνεια έως 120 τ.μ.
 
Η μείωση φόρου αφορά τις ακόλουθες περιπτώσεις:
 
• Δεδουλευμένοι τόκοι που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται στον φορολογούμενο με υποθήκη ή προσημείωση από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς, εφόσον οφείλονται από αυτόν και η υποθήκη ή προσημείωση έχει εγγραφεί σε ακίνητο του ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων που τους βαρύνουν.
 
• Σε περίπτωση σύναψης νέου δανείου από ένα από τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν είναι το ίδιο με αυτό που χορήγησε το αρχικό δάνειο ή όχι, με σκοπό την εξόφληση από τον υπόχρεο του παλαιού δανείου, οι δεδουλευμένοι τόκοι του νέου δανείου που αντιστοιχούν στο τμήμα αυτού που διατέθηκε για την εξόφληση του ανεξόφλητου υπολοίπου του παλαιού στεγαστικού δανείου, εφ' όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, αναγνωρίζονται για μείωση του φόρου για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη χορήγηση του νέου δανείου μέχρι τη λήξη του παλαιού δανείου.
 
• Για την αναγνώριση της μείωσης πρέπει στο δανειστικό συμβόλαιο του νομικού προσώπου που χορήγησε το νέο δάνειο να αναγράφονται απαραιτήτως ο σκοπός του δανείου, το ανεξόφλητο ποσό του παλαιού δανείου, ο χρόνος λήξης του παλαιού δανείου και ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση με τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν και για το παλαιό δάνειο.
 
• Δεδουλευμένοι τόκοι που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας που χορηγούνται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους, εφόσον οφείλονται από αυτούς και η υποθήκη ή προσημείωση έχει εγγραφεί σε ακίνητο τους ή του άλλου συζύγου ή των τέκνων που τους βαρύνουν.
 
• Δεδουλευμένοι τόκοι που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για προκαταβολές που χορηγούνται από τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, για απόκτηση πρώτης κατοικίας από τους βοηθηματούχους αυτών.
 
• Δεδουλευμένοι τόκοι που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για δάνεια που χορηγούνται στον φορολογούμενο από τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια και λοιπούς πιστωτικούς οργανισμούς, εφόσον οφείλονται από αυτόν, για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, καθώς και κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηριζόμενες ως παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή ως παραδοσιακοί οικισμοί.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ 
• Δεν θεωρείται ότι αποκτάται πρώτη κατοικία, αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν, έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξ ολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 70 τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.
 
• Το ποσό της δαπάνης δεν πρέπει να έχει εκπέσει με βάση άλλη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και εφαρμόζονται για δεδουλευμένους τόκους που καταβλήθηκαν εντός του 2012, ανεξάρτητα του χρόνου σύναψης του δανείου, καθώς και του χρόνου χορήγησης της προκαταβολής. Αν, εκτός από τους τόκους που είναι δεδουλευμένοι, καταβλήθηκαν τόκοι υπερημερίας, τα ποσά αυτών των τόκων πρέπει να αναφέρονται χωριστά στην οικεία βεβαίωση, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν παρέχουν μείωση φόρου.
 
• Στη βεβαίωση καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, θα αναγράφεται η συνολική επιφάνεια της κατοικίας, που αποκτιέται, σε τετραγωνικά μέτρα, καθώς και το ποσό του δανείου. Εάν το δάνειο έχουν λάβει οι σύζυγοι από κοινού, στη βεβαίωση του καθενός θα αναγράφεται το ποσό του δανείου που του αναλογεί.
 
5. Ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
 
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Η μείωση περιορίζεται στα 1.200 ευρώ για άγαμο και στα 2.400 ευρώ για οικογένεια κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 120 και 240 ευρώ αντίστοιχα.
 
6. Διατροφή.
 
Μείωση φόρου 10%. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ. Η μείωση φόρου παρέχεται υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλεται στη σύζυγο ή στο σύζυγο, λόγω διατροφής, η οποία επιδικάστηκε σε αυτούς ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
Δεν παρέχεται μείωση φόρου όταν το ποσό της διατροφής καταβάλλεται στα τέκνα από οποιαδήποτε αιτία, επειδή αυτό δεν θεωρείται εισόδημά τους.
 
7. Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου.
 
Μείωση φόρου 10%. Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση στις 3.000 ευρώ κατά συνέπεια μέγιστη μείωση φόρου 300 ευρώ. Αφορά τις δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3614/2007 ή και για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του και αφορούν:
 
• Την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.
 
• Την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.
 
• Την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.
 
• Την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.
 
• Τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη).
 
• Τη δαπάνη για τη διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η συγκεκριμένη δαπάνη αναφέρεται σε ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου χωρίς να τίθεται περιορισμός στον αριθμό των ενταγμένων, στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», ακινήτων ανά φορολογούμενο. Ως εκ τούτου, εφόσον υφίστανται περισσότερες της μίας αποφάσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα για διαφορετικά ακίνητα ανά ωφελούμενο/φορολογούμενο και πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, είναι δυνατή η παροχή του σχετικού φορολογικού κινήτρου ξεχωριστά για καθένα από αυτά τα ακίνητα.
 
8. Ασφαλιστικές εισφορές.
Μείωση φόρου 10%. Αφορά τη δαπάνη των εισφορών που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο σε ταμεία ασφάλισής του (ΟΑΕΕ, Ταμείο Νομικών, ΤΣΑΥ κ.λπ.), εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισής του σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο (ΕΤΑΟ κ.λπ.).
 
9. Δωρεές.
 
Μείωση φόρου σε ποσοστό 10% για τις ακόλουθες δαπάνες:
 
• Ποσά που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα ημεδαπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
• Αξία των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων αυτοκινήτων, που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
• Χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που διέπονται από το Ν. 1514/ 1985 (Φ.Ε.Κ. 13/Α') και τα ερευνητικά κέντρα που αποτελούν ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
• Χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα υπάρχουν ή συνιστώνται, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς. Πολιτιστικοί σκοποί είναι, ιδίως, η καλλιέργεια, προαγωγή και διάδοση των γραμμάτων, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των τεχνών γενικότερα, καθώς και η ίδρυση, επέκταση και συντήρηση των αναγνωρισμένων ιδιωτικών μουσείων, όπως τέχνης, φυσικής ιστορίας, εθνολογικών και λαογραφικών. Τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς καθορίζονται, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, ύστερα από έλεγχο που διενεργείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
• Η μείωση διενεργείται εφόσον τα ποσά των δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν συνολικά τα 100,00 ευρώ.
• Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό 10% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.
• Όταν τα ποσά των δωρεών και των χορηγιών (με εξαίρεση τις δωρεές που καταβάλλονται στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ κ.λπ.), υπερβαίνουν τα 300 ευρώ ετησίως, λαμβάνονται υπ' όψιν μόνον εφόσον έχουν κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό του νομικού προσώπου, που πρέπει να ανοιχθεί για το σκοπό αυτόν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα. Το γραμμάτιο είσπραξης της τράπεζας που εκδίδεται πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του δωρητή ή χορηγού και δωρεοδόχου, το ποσό της δωρεάς ή χορηγίας αριθμητικώς και ολογράφως, την ημερομηνία κατάθεσής του και την υπογραφή του δωρητή ή χορηγού, κατά περίπτωση.
• Τα χρηματικά ποσά αυτών των δωρεών και χορηγιών δεν πρέπει να έχουν εκπέσει με βάση άλλη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
10. Μείωση φόρου μισθωτών σε ακριτικές περιοχές:
• Για τον φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον αυτός προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για εννέα τουλάχιστον μήνες μέσα στο έτος που απέκτησε το εισόδημα αυτό:
• Στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου.
• Σε περιοχή των Νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη βάθους 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή.
Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα μειώνεται κατά 60 ευρώ για κάθε τέκνο που τον βαρύνει.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
Στην περίπτωση συζύγων αρκεί ο ένας από αυτούς να έχει τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
11. Δαπάνη για απόσβεση Δημοσίου Χρέους. Μείωση φόρου σε ποσοστό 20%.
2. Πώς θα υπολογισθεί η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης;
Η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, υπολογίζεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές 1% - 4%.
Για το συνολικό καθαρό εισόδημα, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου και των αντιπροέδρων της Βουλής, των βουλευτών, του προέδρου και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, των γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειαρχών και των δημάρχων 5%.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
• Δεν περιλαμβάνεται στο εισόδημα τα εφάπαξ και οι αποζημιώσεις απόλυσης κ.λπ.
• Στο εισόδημα από μισθούς - συντάξεις, διενεργείται παρακράτηση από τους εργοδότες ή από τους φορείς που καταβάλλουν κύριες συντάξεις έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του ίδιου άρθρου. Τα ποσά που παρακρατήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν στους κωδικούς 333 - 334 του Πίνακα 8.
• Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο της κλίμακας.
• Εξαιρούνται και δεν προσμετρούνται τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω οι αποζημιώσεις απολυομένων και η εφάπαξ παροχή από τα ταμεία προνοίας και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.
• Ειδικά για τις διαχειριστικές χρήσεις 2012 έως και 2014 στη βεβαίωση αποδοχών, αναγράφονται και τα παρακρατούμενα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
• Για τα οικονομικά έτη 2012 έως και 2015 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης βεβαιώνεται και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος κάθε οικονομικού έτους. Στα ανωτέρω εκκαθαριστικά σημειώματα οικονομικών ετών 2013 έως και 2015 εμφανίζονται και τα παρακρατούμενα ποσά έναντι της εισφοράς αλληλεγγύης.
 
3. Πόσο θα είναι το τέλος επιτηδεύματος φυσικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2013 και πώς θα βεβαιωθεί;
Το τέλος επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2013 θα ανέλθει στο ποσό των 650 ευρώ και στο ποσό των 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα (αν υπάρχει).
 
Για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, εξακολουθούν να ισχύουν όπως επιβλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2012. Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να διαγραμμίσουν τους κωδικούς 019 – 020 (κατά περίπτωση) στον Πίνακα 2 του εντύπου Ε1.
 
Το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος.
 
Εξαιρέσεις από το Τέλος
 
α) Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.
β) Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα 5 έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών.
γ) Οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του, (Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας).
δ) Το τέλος επιτηδεύματος δεν επιβάλλεται ειδικά σε περίπτωση διακοπής των εργασιών του εργοταξίου επιχείρησης εκτέλεσης τεχνικών έργων.
 
Real.gr