Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής των δημάρχων

Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με την Καθημερινή όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι σ ένα ψηφοδέλτιο ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δημοτικούς συμβούλους. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ισχύσει το 42% για εκλογή από τον πρωτό γύρο

Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που θα επιφέρει ενδεχόμενος νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι:

Α. Για τους δημάρχους

1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος…

2. Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφ΄ όσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω…

3. Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42% καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των δημοτικών συμβούλων…

4. Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι…

5. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφ΄ όσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%...

Β. Για τους δημοτικούς συμβούλους

1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις…

2. Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο…

3. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφ΄ όσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο…

4. Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι 41 (για το Δήμο Νέας Σμύρνης) σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει…

5. Καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο…

Γ. Ο ρόλος του δημάρχου

1. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο…

2. Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον δήμαρχο…

3. Αλλάζουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων…

Μόνιμος φόρος στα ακίνητα

Ένα νέου τύπου μόνιμο φόρο που θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός και εκτός σχεδίου αποκαλύπτει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που παρουσίασε προφορικά την Παρασκευή στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Γ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με την Ημερησία, ο νέος φόρος που θα ισχύσει από το 2014 θα έχει διευρυμένη βάση. Δεν θα φορολογηθεί ως σύνολο η ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου, αλλά θα επιβληθεί φόρος στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ο νέος φόρος θα επιβάλλεται χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο, θα ξεκινά από 1,8 ευρώ ανά τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας με 33 συντελεστές και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου μπορεί να φθάνει τα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα. Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα, θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα - φιλέτα.

Κερδισμένοι - χαμένοι
Σύμφωνα με παράγοντες που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη, με το νέο φόρο θα προκύψουν ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που έχουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μια κατοικία. Στην περίπτωση αυτή, ο ενιαίος φόρος θα είναι μικρότερος από το ΕΕΤΗΔΕ λόγω εφαρμογής χαμηλότερων συντελεστών και διευρυμένων κριτηρίων. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενους που κατέχει μόνο ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Περιστέρι σήμερα πληρώνει «χαράτσι» 380 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι θα πληρώσει περίπου 150 ευρώ.

Αντίθετα σημαντικές επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα πέραν του ενός που βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός σχεδίου.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα, ένα οικόπεδο και ένα αγροτεμάχιο είναι πιθανόν να πληρώσει περισσότερο φόρο το 2014 σε σχέση με φέτος. Μεγαλύτερος φόρος θα προκύψει και για τους έχοντες μονοκατοικία καθώς εκτός από την κατοικία θα επιβληθεί φόρος και στο οικόπεδο.

Όμως οι μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτικα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη. Για τα ακίνητα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.

Ουσιαστικά, με βάση την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι μια παραλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ με δυο βασικές διαφορές:

Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει πλέον και τα εντός σχεδίου οικόπεδα καθώς και όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Σχεδιάζεται να φορολογηθούν και οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα αυθαίρετα που θα κληθούν να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τους στο Ε9.

Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει περισσότερα κλιμάκια και περισσότερους συντελεστές.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφού τόνισε ότι ο νέος φόρος θα πρέπει να αποδίδει έσοδα 3,1 δισ. ευρώ ετησίως επισήμανε ότι με τις προτάσεις των κομμάτων δεν εξασφαλίζεται το ποσό που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Από το νέο φόρο το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από τις εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών

Εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα

Ο φόρος στις κατοικίες, καταστήματα, γραφεία και τα οικόπεδα θα υπολογίζεται με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές. Κάθε συντελεστής θα αντιστοιχεί σε ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα ο συντελεστής θα διαφοροποιείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο κ.λπ.

Με τον τρόπο αυτό ο συντελεστής θα μπορεί να υπερβεί και τα 20 ευρώ το τ.μ για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα. Ο τελικός συντελεστής που θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα πολλαπλασιάζεται στη συνέχεια με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειάς του και έτσι θα προκύπτει ο τελικός φόρος. Με αυτό το σύστημα υπολογισμού δεν θα προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο. Θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές για ανέργους, πολυτέκνους, μακροχρόνια ανέργους, αναπήρους και άτομα που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Εκτός σχεδίου εκτάσεις γης
Για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις κ.λπ.) θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Στην κλίμακα αυτή κάθε συντελεστής θα είναι ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα. Θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από κει και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε άλλης εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται.

Σε κάθε περίπτωση, για την διαμόρφωση του τελικού συντελεστή του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (το εάν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, το εάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα κ.λπ.), το εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.), το εάν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη κ.λπ. Ουσιαστικά, με το νέο αυτό σύστημα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, δεν προβλέπεται η απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από την υποχρέωση να καταβάλουν το νέο φόρο για τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν.

Οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων θα λάβουν σήμερα το αναλυτικό κείμενο της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών. Αφού τη μελετήσουν σε επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, θα παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις. Στόχος της επόμενης συνεδρίασης θα είναι να οριστικοποιηθεί το σχέδιο εφαρμογής του νέου φόρου ακινήτων το οποίο θα παρουσιαστεί στην τρόικα.

Κατάσχεση καταθέσεων για οφειλές στο Δημόσιο
Εντός 24 ωρών θα υποχρεούνται να απαντούν οι τράπεζες στα αιτήματα του ΣΔΟΕ για άνοιγμα και έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών.

Τέλος στις καθυστερήσεις και στα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου βάζει πλέον το υπουργείο Οικονομικών με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας.

Λογαριασμοί φορολογουμένων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ανοίγουν με διαδικασίες εξπρές, ενώ οι κατασχέσεις των τραπεζικών τους καταθέσεων θα γίνονται ηλεκτρονικά καθώς οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα διασυνδεθούν με τις τράπεζες.

Το νομοσχέδιο για τη Λογιστική Τυποποίηση και τον Έλεγχο ορίζει ότι οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν αμέσως, εντός 24 ωρών, στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων.

Με τον τρόπο αυτόν, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει ταχύτατη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ύποπτων για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και για παράνομο πλουτισμό.

Το σχέδιο ενεργοποιείται μέχρι το τέλος του μήνα με την λειτουργία του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (Central Bank Registry) μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα πληροφορικά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφορικά συστήματα των τραπεζών.

Όλα τα αιτήματα του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες.

Μέχρι σήμερα το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 τραπεζικών λογαριασμών αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν ανοίξει. Στελέχη της υπηρεσίας προσάπτουν στις τράπεζες απροθυμία και ολιγωρία στην ανταπόκριση των αιτημάτων και όπως λένε για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα 8 μηνών ή ακόμη και ενός έτους.

Σε δεύτερη φάση, η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε συναλλαγή σημαντικού ύψους που θεωρείται ύποπτη να ελέγχεται άμεσα.

Παράλληλα με την άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου έρχονται και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιεί τα μέσα που παρέχει η νέα τεχνολογία για την κοινοποίηση κατασχέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου στα χέρια τρίτων και πιστωτικών ιδρυμάτων. Όλες οι εντολές - κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά. Με τη διαδικασία αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει στο ελάχιστο τη διαδικασία της κατάσχεσης και κυρίως να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Τη Δευτέρα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη Λογιστική Τυποποίηση και τον Έλεγχο με διατάξεις-σοκ Με email και SMS θα ξεκινά η κατάσχεση μισθών και καταθέσεων Πηγή: Με email και SMS θα ξεκινά η κατάσχεση μισθών και καταθέσεων

Συστήματα IRS με κατασχέσεις μέσω email ή SMS, αλλά και με «σπάσιμο» τραπεζικών λογαριασμών μέσα σε 24 ώρες, ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτές και άλλες διατάξεις-σοκ θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη Λογιστική Τυποποίηση και τον Έλεγχο, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην Βουλή. Με αυτές καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης ειδοποιήσεων για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων και λοιπών εισοδημάτων καθώς και καταθέσεων!
Η διάταξη που θα αλλάξει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων είναι εκεί που προβλέπει πως με ένα απλό e-mail ή ένα και χωρίς άλλες χρονοβόρες διαδικασίες, οι υπηρεσίες είσπραξης εσόδων του υπουργείου Οικονομικών θα ειδοποιούν όσους αφήνουν απλήρωτους τους φόρους τους, ότι η εφορία προχωρά σε κατάσχεση με διαδικασίες-εξπρές στους μισθούς, τις συντάξεις, τα ενοίκια ή τις καταθέσεις τους.
Η αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες θα γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο: ταχυδρομικώς, μέσω e-mail, με SMS. Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα δίδεται στους οφειλέτες προθεσμία μερικών ημερών να προσέλθουν στις Εφορίες τους για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Σε κάθε περίπτωση μη προσέλευσης οφειλέτη ξεκινά η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τα μέτρα θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων ποσών που πρόκειται να εισπράξουν οι οφειλέτες από τρίτους.
Τέτοιες ειδοποιήσεις θα λαμβάνουν στον υπολογιστή τους και τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα από τα οποία έχουν απαιτήσεις οι οφειλέτες του Δημοσίου. Για παράδειγμα το email θα πηγαίνει:
-          στους εργοδότες των οφειλετών από τους οποίους περιμένουν να πάρουν το μισθό τους,
-          στα ασφαλιστικά ταμεία για να πάρει το δημόσιο τις συντάξεις τους οφειλέτη,
-          στους ενοικιαστές για να αποδώσουν στο δημόσιο τα ενοίκια αντίς στον ιδιοκτήτη τους
-          στις τράπεζες αν οι οφειλέτες έχουν εκεί καταθέσεις.
Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις πάντως ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση δε, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Άρση απορρήτου σε 24 ώρες
Με άλλη διάταξη, το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα «σπάνε» άμεσα το τραπεζικό απόρρητο κάθε ελεγχόμενου.
Λογαριασμοί φορολογουμένων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», θα ανοίγουν με διαδικασίες-εξπρές. Οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα διασυνδεθούν με τις τράπεζες και αυτές θα είναι υποχρεωμένες πλέον να απαντούν εντός 24 ωρών στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογούμενων.
Με το τρόπο αυτό, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πιάνει «στα πράσα» τους υπόπτους, πριν προλάβουν να βγάλουν λεφτά σε τρίτους ή στο εξωτερικό. Για να ικανοποιήσουν τέτοια αιτήματα, οι τράπεζες ως τώρα καθυστερούσαν τουλάχιστον μία εβδομάδα ή μέχρι και ένα χρόνο για να δώσουν στοιχεία. Έτσι οι ελεγχόμενοι, αν αντιλαμβάνονταν πως έχουν μπει στο στόχαστρο, είχαν το περιθώριο ακόμα και να σπεύσουν στην εφορία να κάνουν διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να δηλώσουν τα κεφάλαια που θα αποκάλυπτε ο έλεγχος και να αποφύγουν κατασχέσεις και διώξεις για ξέπλυμα αδήλωτου βρώμικου χρήματος.
Το σχέδιο συνδυάζεται με την λειτουργία του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (Central Bank Registry) που θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Οταν οι Ρομά κάθονται στα θρανία...

Μπορεί να γίνει σχολικό μάθημα με ρετσίνα και κοκκινέλι; Με μεζεκλίκια και τσιπούρες; Με συζήτηση για τα χαράτσια και για ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης; Κι όμως η απάντηση είναι θετική αν συγκολλητική ύλη αποτελούν το πείσμα του δασκάλου και η αποφασιστικότητα του μαθητή.

Μαθήματα τρεις φορές την εβδομάδα από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα παρέδιδε στους Ρομά ο δάσκαλος Αγγελος Χατζηνικολάου
Μαθήματα τρεις φορές την εβδομάδα από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα παρέδιδε στους Ρομά ο δάσκαλος Αγγελος Χατζηνικολάου
Με τέτοια και άλλα παρόμοια μαθήματα ο δάσκαλος Αγγελος Χατζηνικολάου έμαθε γράμματα στην Ιορδάνα και την Αλεξάνδρα, τη Ζωή, τη Στέλλα και τη Σωτηρία. Δεν πρόκειται βέβαια για συνηθισμένες μαθήτριες. Είναι δέκα γυναίκες ηλικίας 25 έως 45 ετών οι οποίες μαζί με δύο άνδρες ρομά από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης και τον οικισμό «Αγία Σοφία» πήραν φέτος το απολυτήριο Δημοτικού.
Οι γυναίκες μίλησαν για την εμπειρία τους σε ημερίδα που έγινε στο ΑΠΘ και είχε τον τίτλο «Παραδείγματα καλών πρακτικών από την εκπαίδευση παιδιών Ρομά», ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από την καθηγήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ευαγγελία Τρέσσου και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σούλα Μητακίδου και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
«Πολλές μητέρες από μας δεν πήγαμε σχολείο μικρές ή το σταματήσαμε, γιατί προσέχαμε τα μικρότερα αδέρφια μας, όταν δουλεύανε οι γονείς μας στις λαϊκές και στο πλανόδιο εμπόριο.
Οι γονείς μας δεν πήγαν σχολείο και δεν έμαθαν την αξία των γραμμάτων. Εκείνα τα χρόνια παντού έκαναν σχολεία, μόνο εδώ στον Δενδροπόταμο δεν έκαναν, γιατί είμαστε Τσιγγάνοι».
Η διήγηση ανήκει στις γυναίκες αυτές, οι οποίες, σε γραπτό πια λόγο, αφηγούνται τις αιτίες, τους λόγους και τις συνθήκες που τις κράτησαν μακριά από τη στοιχειώδη εκπαιδευτική διαδικασία. Ενας «άλλος» κόσμος με παράλληλες μέχρι πρότινος πορείες από τον υπόλοιπο.
Τι ήταν το σχολείο γι' αυτές τις γυναίκες που έκαναν μάθημα τρεις φορές την εβδομάδα από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα; «Ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε γράμματα σαν μητέρες, για να μπορούμε να διαβάζουμε και να ξέρουμε πού θα υπογράφουμε. Να μπορούμε να βοηθάμε τα παιδιά μας και τον εαυτό μας. Να μπορούμε να βρούμε δουλειά... Με τα γράμματα ξυπνάμε... αρχίζει η ζωή μας ξανά... Είναι η αξιοπρέπειά μας». Πώς βίωσαν τη διαδικασία;
«Η Ιορδάνα λέει ότι αισθάνεται σαν μικρό κοριτσάκι, που πηγαίνει χαρούμενο στο σχολείο, όλο τρέλα. Στο σχολείο έρχεται όλο ζωντάνια. Οταν ήμασταν μικρές κάποιες από μας δεν ερχόμασταν με όρεξη στο σχολείο. Τώρα ερχόμαστε με πολλή όρεξη, ενθουσιασμό και πολύ κέφι, γιατί τώρα ξέρουμε την αξία των γραμμάτων».
Η ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία δεν ήταν το κοινό ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων, καθώς τα τρέχοντα καυτά τους προβλήματα, αλλά ακόμη και ένα γλέντι στην ταβέρνα γινόταν μέρος της εκπαιδευτικής ύλης: «Ο κύριος Αγγελος και το γλέντι το έκανε μάθημα. Δεν αφήνει να πέσει τίποτε κάτω. Κάναμε μαθήματα για τα προβλήματα που ζούμε στον Δενδροπόταμο. Μιλήσαμε για το ρεύμα, τα χαράτσια που δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Μάθημά μας γίνεται η κάθε μέρα μας και όλη η ζωή μας».
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ... ΓΛΕΝΤΙ «Αντε και άσπρο πάτο»
Οι ίδιες οι μαθήτριες αφηγούνται πώς το γλεντοκόπι ενός σχολείου μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο (η ορθογραφία είναι των γυναικών):
«Πέμπτη 23 Μαρτίου. Χθες το μάθημα το κάναμε στο «μουσίο». Ηταν ένα δικό μας «μουσίο». Οι αμφορείς ήταν γεμάτοι Μαλαματίνα, τα ποτήρια άδειαζαν και γέμιζαν σινέχεια και κόντευαν να σπάσουν... Αντε και άσπρο πάτο.
Κάτι όμως έλειπε από το τραπέζι: το κόκκινο κρασί ομορφαίνει το τραπέζι. Μια επισκέπτρια άδειασε δυο αμφορείς με κοκκινέλι.
Στον επιτραπέζιο Διονυσιακό είχε όλα τα καλύδια: μεζεκλίκια, Σάλτες, κολοκυθοκεφτέδες, κρεατοκεφτέδες, θρεψίνι, Αμπελοφυλλοσαρμάδες, ρεβιθάδα, πατάτες, και μια τσιπούρα για μια που έκανε νιστία......».
Κοντά σε αυτές τις γυναίκες όμως έμαθαν και οι εκπαιδευτικοί, καθώς, όπως σημειώνει η κυρία Τρέσσου στο «Εθνος», «οι εκπαιδευτικοί πίστεψαν και εφάρμοσαν τη θεωρία μέχρι του σημείου που πια η θεωρία δεν χρειαζόταν».
Απόστολος Λυκεσάς

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 6ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

ΦΕΥΓΟΥΝ 13.000 ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ Νέος χάρτης για τους εκπαιδευτικούς

Με 13.000 λιγότερους δασκάλους και καθηγητές θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο τα δημόσια σχολεία. Οι 6.000 εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτούνται δεν θα αντικατασταθούν, όπως δεν θα προσληφθούν και 7.000 αναπληρωτές. Το υπουργείο Παιδείας θα καλύψει τα κενά που δημιουργούνται με αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας και μεταθέσεις

Νέος χάρτης για τους εκπαιδευτικούς
Κατά περίπου 13.000 άτομα θα μειωθεί φέτος το εκπαιδευτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της μεγάλης περικοπής στον αριθμό πρόσληψης αναπληρωτών και λόγω των χιλιάδων συνταξιοδοτήσεων.
Από αυτούς οι περίπου 6.000 (3.500 στη δευτεροβάθμια και 2.500 στην πρωτοβάθμια) θα συνταξιοδοτηθούν. Οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές που φέτος δεν θα προσληφθούν και υπολογίζονται κοντά στους 7.000.
Εκτός από τους εκπαιδευτικούς που θα μείνουν εκτός σχολείου, θα υπάρξουν και αρκετοί μόνιμοι, οι οποίοι θα μετατεθούν υποχρεωτικά -σύμφωνα με τον νέο νόμο- είτε σε σχολεία της ίδιας περιφέρειας είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου θα υπάρχει ανάγκη.
Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο τοπίο που διαμορφώνεται εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να προστεθούν και οι μηδαμινές προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό.

Έναρξη προγραμμάτων πιστοποίησης εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή στην Επιμόρφωση Β Επιπέδου

Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης της 15/05/2013, γίνεται γνωστό στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς ότι από σήμερα 07/06/2013, μπορούν με χρήση των κωδικών τους να βλέπουν τα διαθέσιμα προγράμματα πιστοποίησης και να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:
http://b-epipedo2.cti.gr/mis
(Επιλογή: «Διαχείριση Αιτήσεων Πιστοποίησης» -> «Νέα Αίτηση»)
Τα προγράμματα πιστοποίησης θα ανακοινώνονται σταδιακά σύμφωνα με τη ζήτηση εκ μέρους των εκπαιδευτικών αλλά και τη διαθεσιμότητα ανά περιοχή των Κέντρων Πιστοποίησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, τα προγράμματα πιστοποίησης Α' επιπέδου υλοποιούνται, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση Β' επιπέδου, για την οποία η εν λόγω πιστοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Στην επιμόρφωση Β΄ επιπέδου μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05/06/07, ΠΕ19/20, ΠΕ60, ΠΕ70, καθώς και εκπαιδευτικοί «συναφών» κλάδων, δηλαδή εκπαιδευτικοί που έχουν τη δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων των παραπάνω κλάδων ως πρώτη ή δεύτερη ανάθεση.
Στα προγράμματα πιστοποίησης Α' επιπέδου, που θα υλοποιηθούν στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2013 στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚεΠΙΣ), μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εν ενεργεία αναπληρωτές της δημόσιας εκπαίδευσης, των κλάδων της επιμόρφωσης Β' επιπέδου, εκτός των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ19/20 για τους οποίους η πιστοποίηση Α' επιπέδου δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην επιμόρφωση αυτή. Οι αναπληρωτές και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση (αποστολή στο fax: 210 3222135) από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στα προγράμματα πιστοποίησης Α' επιπέδου (δείτε εδώ).
Υπενθυμίζουμε ότι στον Οδηγό Ενημέρωσης Εκπαιδευτικών που είναι διαθέσιμος εδώ, περιλαμβάνεται υλικό σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης, τον τρόπο απόκτησης κωδικών για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής, οδηγίες χρήσης του υπολογιστικού περιβάλλοντος πιστοποίησης, καθώς και ένα δείγμα τεστ και ερωτήσεων της εξέτασης. Για τυχόν απορίες σχετικά με τη διάθεση κωδικών κλπ. οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα στην Υπηρεσία Help Desk B' Επιπέδου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που διατίθεται στον παρόντα κόμβο:
http://b-epipedo2.cti.gr/
(Επιλογή: «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ» -> «HELPDESK» στο οριζόντιο μενού επιλογών στο πάνω μέρος της σελίδας).

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Ιωαννίνων ΘΕΜΑ: «Ευχαριστίες & Αποτελέσματα για τις εκλογές της 6ης Ιουνίου».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα προσλάβουμε όσους και πέρσι αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Τον αριθμό των  8500 αναπληρωτών που είχαμε πέρυσι με  κρατική επιχορήγηση τον  αναπληρώνουμε φέτος, παρότι έχουμε 2500 αναπληρωτές από την κρατική επιχορήγηση, μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να φτάσουμε πάλι στον ίδιο αριθμό.
Τη δήλωση αυτή έκανε  ο υπουργός Παιδείας  Κ. Αρβανιτόπουλος, στη Βουλή , κατά τη διάρκεια συζήτησης πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να αποφύγουμε διά "ροπάλου" τις απολύσεις εκπαιδευτικών

Η αύξηση του ωραρίου  και οι μεταθέσεις  εκπαιδευτικών έρχονται ακριβώς για να καλύψουν κενά και να μην υπάρξουν υπεραριθμίες, άρα να αποφύγουμε διά ροπάλου όλα τα ενδεχόμενα απολύσεων, είπε ο  υπουργός Παιδείας  Κ. Αρβανιτόπουλος, στη Βουλή , κατά τη διάρκεια συζήτησης πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία των ΑΕΙ.
ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ: Για την αύξηση του ωραρίου ο υπουργός Παιδείας τόνισε  ότι αυτό είχε ψηφιστεί το Νοέμβριο και υπάρχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις ακόμα και ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ από τότε.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ: Δεν αποτελούσε αιφνιδιασμό   Για τις αναγκαστικές μεταθέσεις ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε πως δεν ήταν αιφνιδιασμός και τόνισε: «Αυτό που έκανε το Προεδρικό Διάταγμα είναι ότι έβαζε κοινωνικά κριτήρια, ούτως ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τον αριθμό των αναγκαστικών μεταθέσεων, το οποίο είναι ένα έσχατο μέτρο, εάν χρειαστεί να γίνουν, μετά την εξάντληση όλων των προηγούμενων μέτρων ( αποσπάσεις, εθελοντικές μετακινήσεις, μετατάξεις κ.ο.κ.). Αν χρειαστούμε να βάλουμε κοινωνικά κριτήρια για το ποιος είναι αυτός ο ελάχιστος αριθμός, που μπορεί, εάν χρειαστεί να μετακινηθεί, δηλαδή, να είναι πρωτοδιόριστοι, να μην έχουν οικογένεια κ.λπ.».
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:Για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο κ. υπουργός υπογράμμισε πως «όλοι πρέπει να είμαστε υπέρμαχοι του συστήματος της αξιολόγησης και μάλιστα με τον τρόπο τον οποίο θεσμοθετήθηκε και με την ανεξάρτητη αρχή, η οποία δίνει τη δυνατότητα της άρσης κάθε καχυποψίας για το αδιάβλητο της διαδικασίας».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε πως πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα, όχι διότι πρέπει να τιμωρηθούν οι εκπαιδευτικοί, αλλά διότι πρέπει να δωθούν οι ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς   να επιμορφωθούν, να αυτοβελτιωθούν, να εντοπιστούν   τα προβλήματα στο σχολικό σύστημα, στις σχολικές μονάδες και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για να μπορέσουν να γίνουν οι  βελτιωτικές κινήσεις.

Πώς θα συμπληρώσετε τη δήλωση Α21 για το επίδομα παιδιών

Είστε δικαιούχος των νέων επιδομάτων για τα εξαρτώμενα τέκνα σας;  Όσο πιο νωρίς συμπληρώσετε και υποβάλετε φέτος τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και το έντυπο της αίτησης Α21, μέσω του συστήματος ΤAXISNET, τόσο πιο νωρίς θα εισπράξετε και τα νέα επιδόματα!
Από το απόγευμα της Τετάρτης 5 Μαϊου ή το αργότερο έως το πρωί της Πέμπτης 6 Μαϊου, θα βρίσκεται στο σύστημα ΤΑΧΙSNET (στη διαδικτυακή εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος) και το έντυπο Α21, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά, αφού υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση, όσοι είστε δικαιούχοι των νέων επιδομάτων τέκνων.

Πώς θα συμπληρώσετε το έντυπο Α21

Το έντυπο αυτό έχει τη μορφή ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης. Με βάση το συνολικό ύψος του οικογενειακού εισοδήματος που θα έχετε αναγράψει στη φορολογική δήλωση, καθώς και με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσετε στο Α21, θα κριθεί ποιο θα είναι το ποσό των επιδομάτων που θα λάβετε για έτος 2013.
Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων που θα έχετε δηλώσει στη φορολογική δήλωση και στο έντυπο Α21, ενώ αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων και την κατάθεση προσφυγών ορίζεται ο ΟΓΑ.
Για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει:
Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας από το δημοτολόγιο του Δήμου όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική).Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., στον οποίο θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα /δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να καταστεί δικαιούχος είσπραξης των επιδομάτων.Την ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής-Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας:
- Τα νέα επιδόματα τέκνων καταβάλλονται ανά τρίμηνο.
- Τα επιδόματα για το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα καταβληθούν μαζί με τα επιδόματα του δευτέρου τριμήνου στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.

Οι καθυστερήσεις

Ωστόσο, επειδή προϋπόθεση για την είσπραξη των επιδομάτων είναι να έχουν υποβληθεί μέχρι τις 30-6-2013 οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα έντυπα Α21 από τους δικαιούχους, όσοι εξ' αυτών υποβάλουν τις δηλώσεις τους λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 30ης Ιουνίου ή μετά την 30ης Ιουνίου, εφόσον η αρχική προθεσμία παραταθεί, θα εισπράξουν με μεγάλη καθυστέρηση τα επιδόματα.
Αν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και του Α21 μετατεθεί μέχρι και τον Αύγουστο, τότε όσοι δικαιούχοι επιδομάτων τέκνων υποβάλουν τότε τις δηλώσεις τους και το Α21 θα εισπράξουν τα επιδόματα από τον Σεπτέμβριο!
Συνεπώς, όσοι θέλουν να εισπράξουν το συντομότερο δυνατό τα επιδόματα θα πρέπει να μην καθυστερήσουν πολύ να υποβάλουν τις δηλώσεις και τα έντυπα Α21.

Οι προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων είναι ο οικογενειάρχης να έχει διαμείνει μόνιμα και συνεχώς στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία (2003-2012). Το εάν πληρούται ή όχι η προϋπόθεση αυτή θα αποδεικνύεται κατά βάση από την αδιάλειπτη υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη και θα επαληθεύεται αυτόματα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία διατηρεί στο σύστημα ΤΑΧΙSNET αρχειοθετημένες σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και όλα τα εκδοθέντα εκκαθαριστικά σημειώματα από το έτος 2003μέχρι και το έτος 2012.
Εάν για κάποια έτη δεν βρεθεί το αντίστοιχο έντυπο, θα καλείται ο αιτών να συμπληρώσει ένα ή περισσότερα δικαιολογητικά, ικανά να αποδείξουν τη διαμονή του στην Ελλάδα κατά τα έτη αυτά.
Συνεπώς, δεν θα χρειαστεί τελικά οι περισσότεροι οικογενειάρχες να μαζέψουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της δεκαετίας 2003-2012.

Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Αποτελέσματα εκλογών Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 6/6/2013
                           ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ                                        
                            ΔΟΕ
ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
ΨΗΦΟΙ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ
ΔΗ.ΣΥ.      
317
4
285
3
ΕΡΑ    
291
4
264
3
ΔΑΚΕ  
252
3
252
3
ΕΣΑΚ-ΔΕΕ         
71
-
73
1
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
21
-
32
-
ΑΚΥΡΑ
27
-
36
-
ΛΕΥΚΑ
40
-
52
-

ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ
                   11 ΓΙΑ ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ                                        
                10 ΓΙΑ ΤΗ   ΔΟΕ
ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
ΕΛΑΒΑΝ
ΔΗ.ΣΥ.      
ΣΙΝΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
200
ΜΠΟΥΚΟΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
186

ΜΠΟΥΚΟΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
196
ΣΙΝΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
184
  
ΣΤΟΥΓΙΑΝΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
121
ΣΤΟΥΓΙΑΝΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
98

ΝΑΤΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
97
-
-
ΕΡΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ   
ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
193
ΣΤΕΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
174

ΖΗΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
90
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΗΝΑΣ
82

ΜΠΑΛΑΜΑΤΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
71
ΖΗΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
73

ΤΖΑΧΡΗΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
67
-
-
ΔΑΚΕ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
115
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
122

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
96
ΤΖΑΡΟΥΧΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
121

ΤΖΑΡΟΥΧΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
96
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
112
ΕΣΑΚ-ΔΕΕ


ΤΟΚΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
40