Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

Υπ. Παιδείας: Πότε γίνονται οι εγγραφές νηπίων και μαθητών των Δημοτικών σχολείων

Υπ. Παιδείας: Πότε γίνονται οι εγγραφές νηπίων & μαθητών των Δημοτικών σχολείων
Εγγραφές Μαθητών στις Σχολικές Μονάδες Π.Ε. της Χώρας για το Σχολικό Έτος 2013 - 2014
Λήξη Σχολικού Έτους 2012 - 2013
Σύμφωνα με το έγγραφο υπ' αριθμ. πρωτ. Φ.6/369/65741/Γ1/15-05-2013 , του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α σας γνωστοποιούμε ότι :
 
1) Οι εγγραφές των νηπίων και των μαθητών για κάθε σχολικό έτος πραγματοποιούνται από 1 έως 21 Ιουνίου του προηγούμενου σχολικού έτους.
 
2) Για το σχολικό έτος 2012-2013 η διδασκαλία των μαθημάτων θα λήξει την Παρασκευή 14-06-2013, ημέρα κατά την οποία θα χορηγηθούν οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της ΣΤ΄ Τάξης για την εγγραφή τους στα γυμνάσια

Δείτε το θέμα της ΓΛΩΣΣΑΣ - Πανελλαδικές εξετάσεις - Στην alfavita.gr τα θέματα, οι εκτιμήσεις και οι προτεινόμενες απαντήσεις

Η alfavita.gr όπως κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες βρίσκεται κοντά στον υποψήφιο και προσπαθεί να αναρτήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα θα αναρτήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται τις πρώτες εκτιμήσεις για τα θέματα που έπεσαν καθώς και προτεινόμενες λύσεις από φροντιστήρια και φορείς.
Παρακάτω έχουμε όλο το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων και σε αυτά θα βρίσκετε τα λινκ που θα οδηγούν σε -θέματα -εκτιμήσεις -προτεινόμενες απαντήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 - 5 - 2013
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 - 5 - 2013
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 - 5 - 2013
-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 - 5 - 2013
-ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΧΗΜΕΙΑ – ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 27 - 5 - 2013
-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 - 5 - 2013
-ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 - 5 - 2013
-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ
-θέματα
-εκτιμήσεις
-προτεινόμενες απαντήσεις
 
 Επισυνάψεις: 

Εισαγωγή μαθητών στα ΠΠΣ (νηπιαγωγεία – δημοτικά σχολεία) για το σχολικό έτος 2013-2014

Δελτίο Τύπου
Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά Σχολεία) για το σχολικό έτος 2013-2014
Η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ανακοινώνει την με αριθμ. Δ1/61996/08-05-2013ΦΕΚ:1134/ΤΒ/10-5-2013/ ΑΔΑ:ΒΕΝΔ9-ΛΜΑ Απόφαση για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Νηπιαγωγεία- Δημοτικά Σχολεία) για το σχολικό έτος 2013-2014.
 


Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Ανοίγει σήμερα η «αυλαία» των Πανελλαδικών Εξετάσεων- Άγνωστος ο αριθμός εισακτέων

Στη «μάχη» για την διεκδίκηση μιας θέσης στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ρίχνονται από σήμερα Παρασκευή οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκινούν , όπως πάντα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας).
 Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα  20 Μαΐου με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

 Άγνωστος ο αριθμός εισακτέων
Για πρώτη φορά ενώ ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις , το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δημοσιοποιήσει τον αριθμό εισακτέων κατά τμήμα.
Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων , με βάση το νέο ακαδημαϊκό Χάρτη που προβλέπει το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ  θα είναι μειωμένος  στα ΤΕΙ περίπου 30%  και στα Πανεπιστήμια θα αυξηθεί κατά 15% αύξηση.
 Κατά μέσο όρο  η μείωση δεν θα υπερβεί το 4% .
Διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων κατά το ακαδημαικό έτος 2012 – 2013 ανήλθε σε 81.639.
Εξ’ αυτών 64.478 αφορούσαν εισακτέους  90%,  9.927 αφορούσαν εισακτέους 10% ενώ 7.234 αφορούσαν εισακτέους ΕΠΑΛ.
Από τους  64.478 εισακτέων 90%, 63.845 αντιστοιχούν σε θέσεις εισακτέων για  ημερήσια λύκεια εκ των οποίων:
-     1857 θέσεις εισακτέων αφορούν στρατιωτικές σχολές
-    376  θέσεις εισακτέων αφορούν εκκλησιαστικές σχολές
-    96 θέσεις  εισακτέων αφορούν τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων
-    10.031 θέσεις εισακτέων αφορούν ειδικές περιπτώσεις και κατηγορίες
Σημειώνεται ότι:
1.    οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επηρεάζονται από το σχέδιο «Αθηνά¨
2.    Οι θέσεις εισακτέων 10%, οι θέσεις ΕΠΑΛ και οι θέσεις ειδικών περιπτώσεων και κατηγοριών εξαρτώνται από τις θέσεις εισακτέων 90% - γενική σειρά
Κατά συνέπεια οι θέσεις των 51.485  εισακτέων για το 2012 – 2013 αφορούν μόνο θέσεις  γενικής σειράς ημερησίων λυκείων 90% εξαιρουμένων των στρατιωτικών, εκκλησιαστικών και σχολών τουριστικών και αντιστοιχούν στις θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο Γενικής Σειράς. 
Κατ’ αντιστοιχία και η εκτίμηση των 49.600 θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 αντιστοιχεί σε θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο Γενικής Σειράς και οι οποίες φυσικά  θα προσαυξηθούν κατά τις προβλεπόμενες  θέσεις των υπολοίπων κατηγοριών.

Παράταση προθεσμίας για την απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password)
Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων, η διαδικασία για την απόκτηση του κωδικού ασφαλείας αλλά και την υπαγωγή τους σε μία ειδική περίπτωση, διακόπηκε  προσωρινά από τις 27-4-2013 ως και 31-5-2013 λόγω των διακοπών του Πάσχα και  της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά θα συνεχιστεί κανονικά από τη Δευτέρα 3  Ιουνίου ως και την Παρασκευή 28  Ιουνίου, ανακοινώθηκε σήμερα απ το υπουργείο Παιδείας.
 Ολοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν σε κάποια ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να χαρακτηριστούν ως ειδική περίπτωση.    
    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερώνονται για τη διαδικασία (δικαιολογητικά, εγκύκλιοι, συχνές ερωτήσεις  κλπ.) και αργότερα να επεξεργαστούν και να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο, σε προθεσμία που θα ανακοινωθεί (περί τα μέσα Ιουνίου).

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΠΕ (Α’ ΕΠΙΠΕΔΟ) ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Γίνεται γνωστό ότι στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου, πρόκειται να υλοποιηθούν προγράμματα πιστοποίησης Α' επιπέδου, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση Β' επιπέδου, για την οποία η εν λόγω πιστοποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Στην επιμόρφωση Β΄ επιπέδου μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05/06/07, ΠΕ19/20, ΠΕ60, ΠΕ70, καθώς και εκπαιδευτικοί «συναφών» κλάδων, δηλαδή εκπαιδευτικοί που έχουν τη δυνατότητα διδασκαλίας μαθημάτων των παραπάνω κλάδων ως πρώτη ή δεύτερη ανάθεση.
Στα προγράμματα πιστοποίησης Α' επιπεδου, που θα υλοποιηθούν στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2013 στα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚεΠΙΣ), μπορούν να συμμετάσχουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εν ενεργεία αναπληρωτές της δημόσιας εκπαίδευσης, των κλάδων της επιμόρφωσης Β' επιπέδου, εκτός των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ19/20 για τους οποίους η πιστοποίηση Α' επιπέδου δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην επιμόρφωση αυτή. Οι αναπληρωτές και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση (αποστολή στο fax: 210 3222135) από την οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στα προγράμματα πιστοποίησης Α' επιπέδου (δείτε εδώ).
O Οδηγός Ενημέρωσης Εκπαιδευτικών ο οποίος είναι διαθέσιμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr → «Υλικό Επιμόρφωσης» → «Υλικό Πιστοποίησης (Δείγματα)» (εδώ) περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες και υλικό σχετικά με τη διαδικασία πιστοποίησης, τον τρόπο απόκτησης κωδικών για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής, οδηγίες χρήσης του υπολογιστικού περιβάλλοντος πιστοποίησης, καθώς και ένα δείγμα τεστ και ερωτήσεων της εξέτασης.
Τα προγράμματα πιστοποίησης προβλέπεται να ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου 2013, οπότε και θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων, ενώ η έναρξη της διεξαγωγής των προγραμμάτων πιστοποίησης τοποθετείται στα μέσα του ίδιου μήνα.
Για πληροφορίες σχετικά με τα διαθέσιμα προγράμματα, τις αιτήσεις συμμετοχής, τις σχετικές προθεσμίες κλπ., παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στην παρούσα Πύλη ενημέρωσης και Συνεργασίας Β' Επιπέδου:

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

''Η Ελλάδα όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα ακμάσει''

''Τα επενδυτικά κεφάλαια απόλαυσαν μεγάλα κέρδη όταν στοιχημάτισαν ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει εντός της ευρωζώνης.Ορισμένα νοιώθουν ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν να στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα ακμάσει'' διαπιστώνουν οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Ελλάδα: Τα funds ποντάρουν ότι θα ακμάσει

Τα hedge funds απόλαυσαν μεγάλα κέρδη όταν στοιχημάτισαν ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει εντός της ευρωζώνης. Ορισμένα νοιώθουν ότι ήρθε η ώρα να αρχίσουν να στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα ακμάσει.

Ισως το «ακμάσει» ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά υπάρχουν ενδείξεις επαναφοράς στην ελληνική οικονομία, που πλήττεται από την κρίση. Οι βαθιές περικοπές των δαπανών θα προκαλέσουν πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό φέτος, οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανακάμπτει και μετά από πέντε χρόνια ύφεση, η οικονομία προβλέπεται να αρχίσει να αναπτύσσεται του χρόνου.

Η Ελλάδα έλαβε άλλη μια ώθηση την Τρίτη, όταν η Fitch ακολούθησε την Standard & Poor’s και αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε B minus. Αν και παραμένει στην επικράτεια του «junk», ο οίκος υπογράμμισε το μεγάλο μέγεθος των επαναφοράς του προϋπολογισμού, αποκαλώντας την «την πιο φιλόδοξη στιγμή της δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ των προηγμένων οικονομιών στην σύγχρονη εποχή».

Η αναβάθμιση τροφοδότησε περαιτέρω το ήδη εντυπωσιακό ράλι των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Ελλάδας, στέλνοντας το yield στο 10ετές ομόλογο κατά 74 μονάδες βάσης χαμηλότερα, αρκετά κάτω από το 9%, στο χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2011.

Ο οργανισμός διαχείρισης του ελληνικού χρέους μιλάει ακόμη και για εκδόσεις ομολόγων τον επόμενο χρόνο, μια προοπτική που μέχρι πρόσφατα θα ακουγόταν τρελά αισιόδοξη. Σήμερα οι τραπεζίτες και οι επενδυτές δηλώνουν ότι είναι εφικτή η πώληση βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Η βελτίωση στις προοπτικές της χώρας έχει μάλιστα αρχίσει να φιλτράρεται στον επιχειρηματικό κλάδο, που μπορεί και πάλι να εκδώσει ομόλογα, καθώς οι σπεύδουν να αξιοποιήσουν την προβλεπόμενη ανάκαμψη.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια άντλησαν μέσα στον μήνα 500 εκατ. ευρώ και η Frigoglass πούλησε για ομόλογο 250 εκατ. ευρώ στις αρχές της εβδομάδας.

«Οι αγορές έχουν ανοίξει και είναι πλέον δεκτικές ακόμη και σε εταιρίες με έδρα στην Ελλάδα,» δήλωσε ο Torsten Tuerling, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass. «Είχαμε δυναμικό ενδιαφέρον από Έλληνες επενδυτές, αλλά είχαμε και τεράστιο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές επίσης».

Hedge funds όπως τα Farallon Capital Management, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus Capital έχουν προεγγραφεί για να συμπληρώσουν την μετοχική έκδοσης της Alpha Bank, δεύτερης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, και άλλα hedge funds εκτιμάται ότι σκέφτονται να συμμετάσχουν σε άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

«Προφανώς είναι θέμα κρίσης: Πρέπει να αποφασίσεις αν πιστεύεις ότι η Ελλάδα έπιασε πάτο», δήλωσε ο Αχιλλέας Ρισβάς, managing partner του Dromeus, ενός hedge fund που συστήθηκε ειδικώς για να στοχεύει επενδυτικά στην Ελλάδα. Πάντως «η Ελλάδα έχει ένα από τα περιβάλλοντα με τις μεγαλύτερες δυνητικές αποδόσεις διεθνώς».

Ισως η πιο σημαντική ένδειξη για την μεταστροφή στις απόψεις για την χώρα, είναι το ράλι στα ειδικευμένα χρεόγραφα των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τα κέρδη αυτών των τίτλων οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επαναγορά που χρηματοδότησε η ευρωζώνη και την αποκλιμάκωση των πιθανοτήτων να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και άρα να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της. Αν και δεν αποκλείεται μια ακόμη, βαθύτερη, αναδιοργάνωση χρέους, το «κούρεμα» αναμένεται να επιπέσει κυρίως, αν όχι εντελώς, στα δάνεια του "επίσημου" τομέα της ευρωζώνης, δεδομένου ότι τα ιδιωτικά ομόλογα αποτελούν ένα μικρό, νομικά περίπλοκο κομμάτι της συνολικής πίττας του χρέους.

Ωστόσο τα αποκαλούμενα warrants επί του ΑΕΠ– που εκδόθηκαν ως «γλυκαντικό» στους ομολογιούχους οι οποίοι «κουρεύτηκαν» στην περσινή αναδιοργάνωση – έχουν επίσης αρχίσει να εμφανίζουν κατακόρυφη άνοδο, υποδεικνύοντας ότι ορισμένοι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η Ελλάδα δημιουργεί την αίσθηση ότι έχει πραγματικά στρίψει στην γωνία», σχολίασε στέλεχος μεγάλου αμερικανικού hedge fund. "Η έξοδος από το ευρώ προφανώς έχει κλείσει ως ενδεχόμενο, εδώ και καιρό μάλιστα. Το ζήτημα τώρα είναι η ανάπτυξη".

Θεωρητικώς τα warrants υπόσχονται να πληρώνουν κουπόνι κάθε χρόνο από το 2015 ως το 2042, αλλά μόνο αν η ετήσια πραγματική ανάπτυξη της Ελλάδας και το επίπεδο του ονομαστικού ΑΕΠ φτάσουν σε προκαθορισμένα επίπεδα.

Αυτό είναι μεγάλο εμπόδιο, δεδομένου ότι η οικονομική ύφεση υπήρξε πολύ πιο βαθιά και μακροχρόνια απ’όσο αναμενόταν. Στην οικονομική αργκό, τα warrants είναι ουσιαστικά «εκτός χρήματος».

Ωστόσο τα warrants εκτινάχθηκαν πάνω από το ορόσημο του 1 σεντς στο ευρώ χθες, σε σχέση με τιμή μόλις 0,22 σεντς τον περασμένο Μάιο, όταν πολλοί φοβούνταν ότι η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ και συνακόλουθη οικονομική καταστροφή.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank δεν περιμένουν να αρχίσουν να πληρώνουν τα warrants πριν το 2023, αλλά πιστεύουν ότι είναι σήμερα καλύτερη επενδυτική πρόταση από τα κρατικά ομόλογα –με την προϋπόθεση ότι θα πληρώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί επενδυτές και αναλυτές προειδοποιούν ότι οι ενδείξεις ελληνικής ανάκαμψης, μπορεί να είναι οφθαλμαπάτη. Ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της Exotix, τονίζει ότι παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα.

Η οικονομία συρρικνώθηκε 5,3% στο 12μηνο κατά το α΄ τρίμηνο. Αν και είναι η μικρότερη ετήσια συρρίκνωση μετά το γ΄ τρίμηνο του 2011, καταδεικνύει όμως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αθήνα.

Ακόμη κι αν επανεμφανιστεί η οικονομική ανάπτυξη του χρόνου, εξακολουθεί να υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τις μακροπρόθεσμες μελλοντικές προοπτικές της Ελλάδας, με δεδομένη την απουσία εξαγωγών και το δανειακό βάρος που θα πιέζει την χώρα επί δεκαετίες.

«Βασανίζομαι να αντιληφθώ την μακροπρόθεσμη εικόνα για την Ελλάδα,» σχολίασε μεγάλος Ευρωπαίος επενδυτής. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγάλοι κίνδυνοι έχουν κοπάσει, αλλά τι οικονομικό μοντέλο έχουν, εκτός από τον τουρισμό;»

Υπαναχώρησε η ΟΛΜΕ μπροστά στην επιστράτευση - Χωρίς απεργία αρχίζουν αύριο οι πανελλαδικές!

- Περισσότερο από 12 ώρες κράτησε η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ
- Ένταση όταν η ΟΛΜΕ υπαναχώρησε και ζήτησε να γίνει ψηφοφορία αν υπάρχουν οι όροι για να γίνει απεργία
- Δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία και δε θα γίνει απεργία αύριο, πρώτη ημέρα των πανελληνίων εξετάσεων
- Η πρόταση για απεργία είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων
- Φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ και φώναξαν συνθήματα κατά της επιστράτευσης
- Αναμένεται συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σήμερα

Ανατροπή τα ξημερώματα και όπως όλα δείχνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς κινητοποιήσεις των καθηγητών την Παρασκευή.

Η ΟΛΜΕ, την ύστατη ώρα, αποφάσισε να κάνει βήμα πίσω και να πάρει πίσω την απόφαση για 24ωρη απεργία την ημέρα που θα κάνουν πρεμιέρα οι πανελλαδικές. Για να φτάσουμε όμως ως εκεί, προηγήθηκε 12ωρο θρίλερ και η μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων (ΕΛΜΕ).

Η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις (σ.σ. η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει 24ωρη απεργία αύριο και είχε προτείνει 24ωρες επαναλαμβανόμενες από τις 20 έως τις 24 του μήνα) είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων.

Όμως η ΟΛΜΕ αποφάσισε να υποχωρήσει υπό το βάρος
- της επιστράτευσης που αποφάσισε η κυβέρνηση και την οποία είχε δείξει πως δεν θα πάρει πίσω
- της στάσης που κράτησαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ (σ.σ. «άδειασαν» την ΟΛΜΕ όταν αποφάσισαν να μην κάνουν δεκτό το αίτημά τους για κοινή απεργία στην πρεμιέρα των εξετάσεων) και
- τις πιέσεις από την κοινωνία, που δεν ήταν και τόσο «θερμή» απέναντι στην κινητοποίηση των καθηγητών εν μέσω πανελλαδικών.

Έτσι, ενώ η απεργία είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία (78 ΝΑΙ, 4 ΟΧΙ και 3 λευκά σύμφωνα με πληροφορίες), η ΟΛΜΕ αποφάσισε να θέσει θέμα μη πραγματοποίησης της απεργίας και ζήτησε από τους προέδρους των ΕΛΜΕ να ψηφίσουν κάτι άλλο: αν, δεδομένων των συνθηκών με την επιστράτευση, υπάρχουν οι όροι για να πραγματοποιηθεί η απεργία.

Μόλις τέθηκε το ερώτημα, επικράτησε ένταση, καθώς πολλοί πρόεδροι ΕΛΜΕ υποστήριξαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι από τις γενικές τους συνελεύσεις παρά να ψηφίσουν επί του συγκεκριμένου ερωτήματος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

18 πρόεδροι ψήφισαν πως υπάρχουν όροι για να γίνει η απεργία, 9 ψήφισαν το αντίθετο και 57 λευκό. Έτσι, δε συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία και απεργία δεν θα γίνει.
Μετά και απ΄ αυτό το αποτέλεσμα οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ αποχώρησαν, λήγοντας τη μαραθώνια συνεδρίασή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας , ενώ μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Στην αίθουσα που συνεδρίαζαν οι καθηγητές μπήκαν ομάδες φοιτητές φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της επιστράτευσης, ενώ άλλες ομάδες φοιτητών είχαν συγκεντρωθεί αργά το βράδυ για λίγη ώρα και έξω από το ξενοδοχείο που συνεδρίαζαν οι καθηγητές.

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.Aλλαγές στο σχέδιο για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών

Ευνοϊκές είναι, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, οι αλλαγές που έγιναν από τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που επανακατατέθηκε σήμερα για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο διατάγματος, οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια προϋπηρεσία δεν θίγονται κατά κανόνα, ενώ το ποσοστό του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου που απαιτείται για το χαρακτηρισμό των εκπαιδευτικών ως υπεράριθμων μειώθηκε από το 75% στο 60%.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Παιδείας με έγγραφό του ανακάλεσε προσωρινά από το ΣτΕ το επίμαχο σχέδιο διατάγματος για τις μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών και σήμερα το κατέθεσε εκ νέου με ορισμένες τροποποιήσεις.
Ειδικότερα, το παλαιό σχέδιο διατάγματος, το οποίο αποσύρθηκε, στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 2 που αφορά τον «χαρακτηρισμό και την κατάταξη σε πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων» ανέφερε:
«Οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 75% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης».

Με το σημερινό σχέδιο διατάγματος που επανακατατέθηκε, η πρώτη παράγραφος του άρθρου 1 αντικαταστάθηκε ως εξής:
«Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας και πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 60% τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης».

Παράλληλα, στο άρθρο 5 του επίμαχου διατάγματος που αφορά «την κατάταξη στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας και τη διαδικασία μετάθεσης», έγινε και δεύτερη αλλαγή.

Αναλυτικότερα, στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 5, προστέθηκε ότι «οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται με αυτή τη διαδικασία (σ.σ.: των υποχρεωτικών μεταθέσεων) εξαιρούνται από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μεταθέσεων για τα επόμενα πέντε έτη».

Τέλος, έγινε ακόμη μια τρίτη αλλαγή στο επίμαχο σχέδιο διατάγματος που και πάλι είναι στο άρθρο 5.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 3 του άρθρου 5 αναδιατυπώθηκε και έχει ως εξής: «Εάν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στην ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγείται ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί τη μετάθεση, κατά σειρά προτεραιότητας, για συνυπηρέτηση συζύγων και για λόγους εντοπιότητας.
Στις κενές θέσεις όπου κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να μετατεθεί, μετατίθενται οι εξολοκλήρου υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί της γεωγραφικά και συγκοινωνιακά πλησιέστερης περιοχής μετάθεσης και μεταξύ αυτών που ανήκουν σε περιοχές ίσης απόστασης από την περιοχή που βρίσκονται οι κενές θέσεις προτάσσονται όσοι βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση στον οικείο πίνακα υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για απεργιακή συμπόρευση ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

Αρ. Πρωτ:2263 Αθήνα 15/5/2013
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Κοιν.
1. ΟΛΜΕ
2. ΑΔΕΔΥ
3. Μ.Μ.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                 για απεργιακή συμπόρευση ΔΟΕ-ΟΛΜΕ               
Η κυβέρνηση των μνημονίων με πρόσχημα την έξοδο της χώρας από την κρίση, φορτώνει όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Τρομοκρατεί, απειλεί, στοχοποιεί, επιστρατεύει, όποιον προσπαθεί να αντισταθεί και να ορθώσει ανάστημα στη βαρβαρότητα.
                Η επίθεση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι δείγμα αναλγησίας και έλλειψης σεβασμού απέναντι σε αυτούς που προετοιμάζουν το μέλλον της γενιάς που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ένα ακόμη δείγμα αυταρχισμού, μια ακόμη επίθεση στο κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια
                Η επίδειξη αλαζονείας, βιαιότητας και πολιτικού «τσαμπουκά» απέναντι στους εργαζόμενους, έχει και τα όριά της.
Η Δ.Ο.Ε. μπροστά σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στην εκπαίδευση, δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμενη πως η επίθεση που εξελίσσεται και  προσωρινά δεν στοχοποιεί το χώρο της Πρωτοβάθμιας, είναι επίθεση που σε κάθε περίπτωση την αφορά.
                Με αίσθημα ευθύνης και σεβόμενη την ενενηντάχρονη ιστορία της, δηλώνει πως η αντίσταση σε όλα αυτά που συντελούνται είναι πράξη ευθύνης.
                Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή του, ομόφωνα, αποφάσισε:
Συμπόρευση με την ΟΛΜΕ, κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ίδιας μορφής με της ΟΛΜΕ, η οποία ενεργοποιείται άμεσα με το κάλεσμα της ΟΛΜΕ προς τα μέλη της για «σπάσιμο» της επιστράτευσης στην πράξη.
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι κοινός
Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα

ΔΟΕ: 82η Γενική Συνέλευση, Διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων

Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Αλλαγές στο ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των καθηγητών

Σύμφωνα με όσα μέτεδωσε το mega στις ειδήσεις των 8 επικυρώθηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οριστικό Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές που επέρχονται στο καθεστώς των μεταθέσεων των καθηγητών, το οποίο περιλαμβλάνει τις αλλαγές που είχαν γίνει πριν από μερικές ημέρες.
Σύμφωνα με το ΠΔ
 
Όσοι πρόκειται να μετατεθούν θα έχουν κατ' αρχήν τρεις επιλογές για την ίδια περιφέρεια με αυτήν του σημερινού τόπου εργασίας τους και μόνο αν δεν τις δηλώσουν, κινδυνεύουν να πάνε σε άλλη περιφέρεια.
 
Δεν κινδυνεύουν να μετατεθούν όσοι διορίστηκαν πριν το 2001, αφού με βάση τα όσα προβλέπονται για να θεωρηθεί κάποιος υπεράριθμος θα πρέπει να μην συμπληρώνει 12 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και να έχει λιγότερα από 12 χρόνια προϋπηρεσίας.
 
Το Διάταγμα προβλέπει ακόμη ότι αυτός που λαμβάνει την απόσπαση δεν θα μπορεί να μετακινηθεί για 5 χρόνια.
 
Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες μετάθεσης για κάποιον με ένα ή δύο παιδιά, αφού το υπουργείο Παιδείας θέτει ως σημαντικό κριτήριο την οικογενειακή μερίδα.

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα της ΟΛΜΕ για προσωρινή αναστολή της επιστράτευσης

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της  Επικρατείας το  αίτημα της ΟΛΜΕ να δοθεί   προσωρινή διαταγή,  για την προσωρινή αναστολή της επιστράτευσης των καθηγητών.
Η κύρια αίτηση ακύρωσης της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 7 Ιουνίου 2013.
Εισηγητής θα είναι ο Σύμβουλος Επικρατείας, Ηρ. Τσακόπουλο, με βοηθό  τον Β. Γκέρτσο. 
Η ΟΛΜΕ στην προσφυγή χαρακτηρίζει την επιστράτευση των καθηγητών  αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις υπ' αριθμ. 105, 87 και 98 Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, τη Διεθνή Σύμβαση της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και στον Ν. 3536/2007, που προβλέπει την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών κ.λπ. σε περίοδο ειρήνης.

Δημόσιο: οι υπηρεσίες που γίνονται ιδιωτικές

Δεν είναι απλά η κατάργηση και οι συγχωνεύσεις, ο στόχος είναι ολόκληροι τομείς του δημοσίου να πάψουν να υφίστανται και οι υπηρεσίες που παρέχουν να περάσουν στα χέρια ιδιωτών. Άλλωστε όπως μόλις πρόσφατα έχει δηλώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το δημόσιο θα διατηρήσει μόνο δομές και υπηρεσίες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προσφέρουν οι ιδιώτες.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι βρισκόμαστε προ ριζικών αλλαγών στο σύνολο των δομών του Δημοσίου. Ήδη με απλά προεδρικά διατάγματα ο αρμόδιος κάθε φορά υπουργός μπορεί να καταργεί, αναμορφώνει ή να συγχωνεύει οργανισμούς και φορείς. Η διαδικασία δηλαδή έχει απλοποιηθεί και δεν απαιτείται πολύς χρόνος.

Έτσι όλα δείχνουν μπαίνουν στο στόχαστρο αρκετές δομές των δήμων, στους οποίους τρέχουν προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι ή τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
Προγράμματα δηλαδή που επιδοτούνται και που εύκολα μπορούν να αναλάβουν ιδιώτες.
Άλλωστε υπάρχει ήδη πρόβλεψη για δυνατότητα άσκησης των υπηρεσιών αυτών μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Υπηρεσίες όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητικά κέντρα κλπ μπορούν να περάσουν σε χέρια ιδιωτών.
Εκτός του κόστους για τους πολίτες που φυσικά θα αυξηθεί, θα υπάρξει και ριζική αλλαγή στη ζωή περίπου 7.000 υπαλλήλων των Δήμων που υπηρετούν σε ανάλογες θέσεις.

ΙΠΕΜ-ΔΟΕ: Νέα-Ανακοινώσεις-Προσκλήσεις συνεργασίας-Προκηρύξεις

ΑΔΕΔΥ: Απεργία Τρίτη 14-5-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντώντας στην κυβερνητική πολιτική του ακραίου αυταρχισμού που εκδηλώνεται κατά των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 Η Ε.Ε. αποφάσισε να στηρίξει τις αγωνιστικές δράσεις της ΟΛΜΕ που έχουν ληφθεί, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράστασή της σε ένα κλάδο Δημοσίων Υπαλλήλων που προληπτικά επιστρατεύεται για να μην απεργήσει, ενώ ταυτόχρονα υφίσταται τις μνημονιακές πολιτικές, με τη μορφή απολύσεων ή μετακινήσεων και οι οποίες θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε μια ετοιμόρροπη δημόσια εκπαίδευση.
Η Ε.Ε. ζητεί άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας προκειμένου να ανασταλούν άμεσα όλες οι αποφάσεις που προκαλούν εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της παιδείας, με θύματα όχι μόνο τους καθηγητές αλλά και τους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς τους. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να επικαλείται προσχηματικά την αγωνία των μαθητών, όταν η ίδια έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της Παιδείας.
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, εξ' αιτίας της αδιέξοδης και αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης αποφάσισε:
1.Την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας, αύριο, Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, σε όλο το Δημόσιο Τομέα, με αιχμή τα θέματα της παιδείας. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10.00 π.μ.
2.Την προκήρυξη Πανελλαδική Στάσης Εργασίας σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 -σε συνεννόηση και με τη ΓΣΕΕ που θα προχωρήσει σε αντίστοιχη αγωνιστική παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ- για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 12:30 μ.μ.
3. Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και πάντα σε συνεννόηση με την ΟΛΜΕ για να εκτιμήσει τις όποιες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν προκειμένου να πάρει νέες αποφάσεις.
 
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Αρχές Ιουνίου οι Μεταθέσεις του αιρετού Κ.Υ.Σ.Π.Ε. Β.ΠαληγιάννηΠαληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.                 
Τηλ
. 6974750409
Fax: 2103442287                                        

e-mail: paligiannis@hotmail.gr                                  
Αθήνα, 13/05/2013

 Αρχές Ιουνίου οι Μεταθέσεις

Με μεγάλη καθυστέρηση θα πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταθέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το 2013.
            Το ΚΥΣΠΕ συνεδρίασε στις 18/4/2013 και εξέτασε:
            Α) αμφισβητούμενες αιτήσεις μετάθεσης
            Β) αιτήσεις εκπαιδευτικών για την ένταξή τους σε ειδική κατηγορία μετάθεσης
            Γ) αιτήσεις εκπαιδευτικών για μετάθεση σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ
            Δ)  ανακλήσεις αιτήσεων μετάθεσης
            Το συμβούλιο για άλλη μια χρονιά βρέθηκε σε δύσκολη θέση σχετικά με το λαβύρινθο της ισχύουσας νομοθεσίας για τις μεταθέσεις γενικότερα και ειδικότερα για ΣΜΕΑΕ και για την ένταξη μεταθέσεων στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης.
            Συνάδελφοι με σοβαρότατα προβλήματα υγείας δεν εντάχθηκαν στην ειδική κατηγορία μεταθέσεων, αφού οι ασθένειές τους δε συμπεριλαμβάνονταν στην ισχύουσα νομοθεσία.
            Η ανάγκη αναμόρφωσης των σχετικών διατάξεων για ένταξη ασθενειών ίσης ή μεγαλύτερης βαρύτητας με τις υπάρχουσες στη σχετική νομοθεσία είναι επιβεβλημένη, όπως επιβεβλημένη είναι και η αλλαγή όλου του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις.
            Το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει αρχές του 3ου 10ήμερου Μαΐου για να εξετάσει όλες τις εναπομείναντες εκκρεμότητες σχετικά με τις μεταθέσεις. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση θα εξεταστούν και αιτήσεις μετάθεσης στα διαπολιτισμικά σχολεία.
            Αυτή την εβδομάδα οι διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου θα ζητήσουν τα κενά των εκπαιδευτικών από τις Διευθύνσεις με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις. Τα στοιχεία του survey δε λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, αφού αμφισβητούνται.
            Με βάση τα παραπάνω οι μεταθέσεις θα πραγματοποιηθούν αρχές Ιουνίου. Θα ακολουθήσουν οι αμοιβαίες μεταθέσεις και οι μετατάξεις.
            Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, κατά την εκτίμησή μου, είναι η ικανοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων αιτήσεων, αφού σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν και προβλήματα επιβίωσης λόγω της οικονομικής εξαθλίωσής τους.

 
Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλειος

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Ημέρα της μητέρας 2013: Η Google τιμά τις μανούλες

H Ημέρα της Μητέρας 2013 ή Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο, την δευτερη Κυριακή του Μαϊου και η Google τιμά αυτή την ξεχωριστή εορτή.

Στην αρχική σελίδα της μηχανής αναζήτησης, ζωντανευει ένα εργαστήριο στο οποίο έχεις σε κάθε επίπεδο την δυνατότητα τριών διαφορετικών επιπλογών προκειμένου να καταλήξεις στη δημιουργία ενός μοναδικού doodle για την δική σου μητέρα, το οποίο μπορείς απλά να τυπώσεις ή να στείλεις για να ευχηθείς χρόνια πολλά!

Όσο για το πως ξεκίνησε να γιορτάζεται αυτή η μέρα;

Οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν την ημέρα κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ενώ άλλες σε διαφορετικές ημέρες, με την 8η του Μάρτη και την 21η Μαρτίου ως τις άλλες δημοφιλείς ημερομηνίες. Αν και η γιορτή λέγεται ότι έχει αρχαιοελληνική προέλευση, στη σύγχρονη εποχή καθιερώθηκε περίπου έναν αιώνα πριν, όταν η αμερικανίδα Anna Jarvis συνέλαβε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.

Η Anna Jarvis, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας και όπως ήταν λογικό προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των Ηνωμενων Πολιτειων και σταδιακά όλου του κόσμου.

Οι αγώνες της ευοδώθηκαν στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η «Ημέρα της Μητέρας» καθιερωνόταν ως εθνική εορτή των ΗΠΑ τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Από τότε  πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες, λοιπόν. Γιοι, κόρες αλλά και... σύζυγοι μπαμπάδες, σπεύσατε για δώρα συμβολικά - ένα λουλούδι και μία μεγάλη αγκαλιά είναι σίγουρα το καλύτερο!

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες λοιπόν...

Ημέρα της μητέρας 2013: Γιατί γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου
Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ενώ υπάρχουν και χώρες που έχουν ορίσει άλλη ημερομηνία αυτή την εορτή.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, η γιορτή έχει αρχαιοελληνική προέλευση, ενώ στη σύγχρονη εποχή καθιερώθηκε περίπου πριν έναν αιώνα, όταν η αμερικανίδα Anna Jarvis συνέλαβε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή όλων των μητέρων.Η Anna Jarvis ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της. Η προσπάθειά της αυτή είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε μετά από χρόνια επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ και σταδιακά όλου του κόσμου.

Οι αγώνες της Anna Jarvis απέφεραν καρπούς στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η «Ημέρα της Μητέρας» καθιερωνόταν ως εθνική εορτή των ΗΠΑ τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου!