Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα πιστοποίησης Β' επιπέδου για τους εκπαιδευτικούς

Aνακοινώθηκαν τα αποτελέσματα πιστοποίησης Β' επιπέδου για τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις σχετικές δοκιμασίες του Δεκεμβρίου 2011 και του Φεβρουαρίου 2012 στο Πληροφοριακό Σύστημα (MIS) της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσηση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013), που υλοποιείται με τη συγχρς (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους μέσω του Πληροφορικού συστήματος (MIS) της Πράξης , με χρήση των κωδικών τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://b-epipedo2.cti.gr/mis (επιλογή: Αποτέλεσμα Πιστοποίησης Β Επιπέδου)

Η μοναδική ιστορία της Κασσιανής και το τροπάριο της

Κείμενο Λουδάρος Ανδρέας
Πρόκειται ίσως για το πιο παρεξηγημένο πρόσωπο της θρησκείας μας. Μια γυναίκα, ξεχωριστή με τη δική της παρουσία στην Ιστορία και με ένα έργο που αν μη τι άλλο έμεινε αθάνατο.

Η Κασσιανή είναι η γυναίκα που «έδωσε» το όνομα της στο γνωστό τροπάριο «κερδίζοντας» ταυτόχρονα το στίγμα της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσας Γυνής».

Η πρώτη της «γνωριμία» με την Ιστορία έγινε εξαιτίας μια στιχομυθίας που είχε με τον παραλίγο σύζυγο της Αυτοκράτορα Θεόφιλο του Βυζαντίου.

Λένε πως ήταν αρκετά όμορφη, τόσο ώστε να επιλεχθεί ως υποψήφια νύφη του Αυτοκράτορα. Όταν ο Θεοδόσιος την πλησίασε σχεδόν έτοιμος να της δώσει το χρυσό μήλο που συμβόλιζε ότι την είχε επιλέξει, της είπε την φράση «Εκ γυναικός τα χείρω» Δηλαδή από την γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά, υπονοώντας την αμαρτία της Ευας με το μήλο που στέρησε τον Παράδεισο από τους ανθρώπους.

Εκείνη δεν δίστασε και του έδωσε μια «πληρωμένη» απάντηση που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, σόκαρε τον Αυτοκράτορα. «Kαι εκ γυναικός τα κρείττω» του είπε.

Αυτό το «και από τη γυναίκα έρχονται τα καλύτερα» σύμφωνα με τους χρονογράφους σήμαινε ότι από μια γυναίκα, την Παναγία, ήρθε η ελπίδα και η σωτηρία στους ανθρώπους.

Όμορφη μεν, ετοιμόλογη και αυθάδης για τα δεδομένα της εποχής, έχασε το χρυσό μήλο που τελικά πήγε στη Θεοδώρα, και εκείνη κατέληξε σε μοναστήρι.

Στην Κασσιανή αποδίδονται γύρω στα 45 έργα, από τα οποία τα 23 τουλάχιστον είναι χωρίς αμφιβολία δικά της, ενώ τα υπόλοιπα είναι αγνώστου προελεύσεως.

Η ΕΝ ΠΟΛΛΑΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ

Όπως είναι γνωστό, ακόμη και σε ανθρώπους που δεν πηγαίνουν καν στην Εκκλησία, το πιο γνωστό κείμενο της είναι το ομώνυμο της τροπάριο. Μιλά για μια πόρνη που προσφέρει μύρα στον Ιησού, πριν τον ενταφιασμό Του.

Πρόκειται για ένα απίστευτης δυναμικής κείμενο που μέσα σε μόλις 116 λέξεις κάνει τον αναγνώστη του να νιώθει ένα χείμαρρο συναισθημάτων.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι μόνο γι αυτό το τροπάριο, αρκετοί κάθε χρόνο αναζητούν έμπειρους ψάλτες που να μπορούν να αποδώσουν σωστά το κείμενο.

Γεννημένη κάπου 800 χρόνια μετά τον Χριστό δεν θα μπορούσε να είναι η πόρνη του τροπαρίου. Η ζωή της πάλι, δεν ήταν σε καμία περίπτωση τέτοια που να μπορούσε να «ταυτιστεί» με την πόρνη. Έναν άνδρα ερωτεύτηκε και η απόρριψη του στάθηκε αρκετή για να την στείλει σε μοναστήρι.

ΗΤΑΝ Η ΜΑΡΙΑ Η ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ;

Μια άλλη γυναίκα, σύγχρονη αυτή τη φορά του Ιησού που επίσης έχει δεχθεί μια ιστορική «ρετσινιά» είναι η Μαρία η Μαγδαληνή.

Η Μαγδαληνή είναι το πρώτο όνομα που λένε όσοι μαθαίνουν πως η γυναίκα που περιγράφεται στο τροπάριο δεν είναι η Κασσιανή. Ούτε όμως κι εκείνη ήταν αυτή.

Η Μαγδαληνή ήταν μια γυναίκα δαιμονισμένη κατά το Ευαγγέλιο, που αφού ο Χριστός την απελευθέρωσε. Εκείνη Τον ακολούθησε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η γυναίκα λοιπόν αυτή «η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» είναι άγνωστη.

Λέγεται πως ο Ευαγγελιστής Λουκάς που περιγράφει στο Ευαγγέλιο του την σκηνή που αλείφει τα πόδια του Ιησού με το πιο ακριβό μύρο, δεν διέσωσε το όνομα της για να μην την στιγματίσει.

Για την ιστορία να σημειώσω πως η Κασσιανή θεωρείται Οσία της Εκκλησίας και τιμάται στις 7 Σεπτεμβρίου. Όσο για το τροπάριο; Το κείμενο του που ακολουθεί είναι η πραγματικά ζωντανή απόδειξη της απίστευτης δυναμικής της αθάνατης ελληνικής γλώσσας που δυστυχώς δεν μιλάμε σήμερα

Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Γυνή,
την σην αισθομένη Θεότητα, μυροφόρου αναλαβούσα τάξιν,
οδυρομένη μύρα σοι, προ του ενταφιασμού κομίζει.
Οίμοι! λέγουσα, ότι νυξ μοι, υπάρχει, οίστρος ακολασίας,
ζοφώδης τε και ασέληνος, έρως της αμαρτίας.
Δέξαι μου τας πηγάς των δακρύων,
ο νεφέλαις διεξάγων της θαλάσσης το ύδωρ•
κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας,
ο κλίνας τους Ουρανούς, τη αφάτω σου κενώσει•
καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας,
αποσμήξω τούτους δε πάλιν, τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις•
ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν,
κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη.
Αμαρτιών μου τα πλήθη και κριμάτων σου αβύσσους,
τις εξιχνιάσει ψυχοσώστα Σωτήρ μου;
Μη με την σην δούλην παρίδης, ο αμέτρητον έχων το έλεος.

Έγκλημα... χωρίς τιμωρία - Πως αθώωναν επίορκους δημόσιους υπάλληλους

- Πως εφοριακός έκλεψε 55.000 ευρώ και επέστρεψε κανονικά στη δουλειά της
- Υπάλληλος νοσοκομείου έβαζε... υπερωρίες σε συγγενή της
- Πατέρας διόρισε την κόρη του με πλαστό πτυχίο
- Κανείς επίορκος δεν απολύθηκε, όλοι επέστρεψαν στη δουλειά με ποινές - χάδι

Ολόκληρη φάμπρικα αθωωτικών αποφάσεων είχε στηθεί στα πειθαρχικά συμβούλια του Δημοσίου που συνεδρίαζαν μόνο για τα... μάτια και οι αποφάσεις που έπαιρναν σε πολλές περιπτώσεις ήταν σκανδαλώδεις.

Το χειρότερο είναι πως με βάση τον νόμο που ίσχυε μέχρι τώρα η απόφαση των τριτοβάθμιων πειθαρχικών ήταν τελεσίδικη, κανείς πλην του υπουργού δεν μπορούσε να την ανακαλέσει και έτσι επί της ουσίας οι επίορκοι υπάλληλοι έμεναν ατιμώρητοι.

Χαρακτηριστική η περίπτωση εφοριακού η οποία συνελήφθη να πλαστογραφεί έγγραφα και να υπεξαιρεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 55.403 ευρώ. Η υπάλληλος εντοπίστηκε. Κλήθηκε από το πειθαρχικό σε απολογία, επέστρεψε τα 10.000 αλλά τελικά επικαλέστηκε λόγους υγείας και τιμωρήθηκε με εξάμηνη αργία άνευ αποδοχών. Στη συνέχεια επέστρεψε κανονικά στην εργασία της.
Εκπαιδευτικός του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την εφημερίδα το Έθνος, ως μέλος επιτροπής για τον διορισμό ωρομίσθιων καθηγητών σε ΙΕΚ προσέλαβε την κόρη του κάνοντας δεκτό πλαστό πτυχίο ΤΕΙ.
Στο πειθαρχικό επικαλέστηκε άγνοια ότι η κόρη του δεν είχε τελειώσει το ΤΕΙ και τελικά τιμωρήθηκε με εξάμηνη αργία άνευ αποδοχών. Στη συνέχεια επέστρεψε κανονικά στη δουλειά του.
Ατιμώρητοι ή με ποινές- χάδι έμειναν επίσης τόσο ένας υπάλληλος του ΙΚΑ που έβαζε λιγότερα εργατικά σε οικοδομή άλλου υπαλλήλου της υπηρεσία, αλλά και ο υπάλληλος του ΕΟΤ που είχε... προσλάβει πρώην προϊστάμενό του που είχε βγει σε σύνταξη.
Από την παράτυπη πρόσληψη προέκυψε τρύπα χιλιάδων ευρώ στον οργανισμό αλλά ο υπάλληλος τιμωρήθηκε με μείωση μισθού για δύο μήνες!
Στα μαλακά έπεσε και η διοικητική υπάλληλος νοσοκομείου που αύξανε με υπερωρίες τον μισθό συγγενούς της. Εντοπίστηκε, πέρασε πειθαρχικό και ... τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού για έναν μήνα!.
Οι αποφάσεις αυτές ήταν αμετάκλητες. Κανείς δεν μπορούσε να παρέμβει, πλην του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος ποτέ δεν ενημερωνόταν και έτσι οι επίορκοι υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο.

Δημόσιο: τέλος η επετηρίδα – Πως θα γίνεται η επιλογή προϊσταμένων

Τόπο... στα νιάτα θέλει να δώσει το δημόσιο με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ουσιαστικά η παλαιότητα πλέον μπαίνει στην άκρη και τα κριτήρια γίνονται πλέον πιο αξιοκρατικά για την ανάδειξη των υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.Με το νομοσχέδιο του υπουργείου που μπαίνει από σήμερα σε διαβούλευση θα δοθούν οι γενικές κατευθύνσεις. Οι λεπτομέρειες θα περιληφθούν σε προεδρικό διάταγμα.
Όλα πάντως δείχνουν το κριτήριο του χρόνου προϋπηρεσίας θα περιοριστεί πολύ σε ότι έχει να κάνει με την επιλογή κάποιου στο βαθμό του τμηματάρχη, αλλά και στον βαθμό του γενικού διευθυντή, ωστόσο θα παραμείνει ως κριτήριο το να έχει διατελέσει κάποιος διευθυντής.
Βέβαιο ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται ότι τα προσόντα πλέον θα παίζουν τον πλέον σημαίνοντα ρόλο στην επιλογή προϊσταμένων.
Μάλιστα η θητεία των νέον προϊσταμένων θα είναι πενταετής και θα τίθενται στόχοι τους οποίους θα πρέπει να επιτυγχάνουν.

Ήρθε ο πρώτος μίνι-καύσωνας

Υψηλές θερμοκρασίες για τη εποχή αναμένεται να σημειωθούν σήμερα Μεγάλη Τρίτη αλλά και την υπόλοιπη Μεγάλη Εβδομάδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Στην Αττική ο καιρός προβλέπεται αίθριος. Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στις παραθαλάσσιες κυρίως ανατολικές περιοχές 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αίθριος ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

«Παγώνουν» οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος

Καμία αύξηση από την 1η Μαίου δε θα γίνει στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Κομισιόν βάζουν φρένο στις αυξήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου.
«Παγώνουν» οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΡΑΕ βλέπει σε γνωμοδότηση της ότι θα υπάρξει μείωση των δαπανών της ΔΕΗ για το 2013.
Συγκεκριμένα γνωμοδότησε κατά την συνεδρίασή της στις 25 Απριλίου υπέρ της μείωσης κατά 16,9% των εύλογων δαπανών της ΔΕΗ στις ανταγωνιστικές δραστηριότητες της παραγωγής και της προμήθειας, από τα 4.539 εκατ. ευρώ σε 3.770 εκατ. ευρώ για φέτος, εν μέρει λόγω της αλλαγής στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών που παρατηρείται φέτος.
Παράλληλα, το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο για τους πελάτες χαμηλής τάσης τοποθετείται από την Αρχή στα 2.730 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΡΑΕ, στον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό της ΔΕΗ υπάρχουν διαφορές στις εκτιμήσεις του ενεργειακού ισοζυγίου συγκριτικά με τις υποθέσεις του Δεκεμβρίου, με σημαντικότερη μεταβολή την αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και της παραγωγής από ΑΠΕ, ενώ σημαντική μείωση επέρχεται στη λιγνιτική παραγωγή και στην παραγωγή με φυσικό αέριο της ΔΕΗ.
Αντίστοιχα, θεωρεί εύλογη μια μέση τιμή CO2, για ολόκληρο το 2013, ίση με 3 ευρώ ανά τόνο, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τιμή αυτή έρχεται σε αντίθεση με την τιμή στα 7 ευρώ ανά τόνο που είχε θέσει αρχικά η ίδια η ΔΕΗ μετά την εμπειρία του 2012.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ Οι περιπέτειες του Ιωσήφ και η κατάρα του Ιησού

Μεγάλη Δευτέρα …Η εκκλησία έχει αφιερώσει τη συγκεκριμένη ημέρα, στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου… Η ιστορία του είναι γνωστή από την Παλαιά Διαθήκη. Τα αδέρφια του, τον πωλούν για δούλο στην Αίγυπτο. Η γυναίκα του αφέντη του, του επιτίθεται ερωτικά. Αυτός την αποδιώχνει και καταλήγει στη φυλακή…

Η ερμηνεία που δίνει στα όνειρα του φαραώ, για τις παχιές και τις ισχνές αγελάδες, τον οδηγούν στην ελευθερία, γίνεται ανώτατος άρχοντας της Αιγύπτου, σώζει τον πατέρα του, Ιακώβ, τ’ αδέρφια του, αλλά και όλο το λαό του Ισραήλ. Ο Ιωσήφ μπορεί να φυλακίστηκε, η ψυχή του, όμως, και η σκέψη του, παρέμειναν ελεύθερα.

Aυτή την ελευθερία της ψυχής και του σώματος, γιορτάζει η Εκκλησία.

Ο άνθρωπος που διαπνέεται από την ασκητική προοπτική, στερείται των επιθυμιών του, του εγωισμού του, αφήνει κατά μέρος το συμφέρον, προτιμώντας την αγάπη και την προσφορά, λειτουργεί αρμονικά και ισορροπημένα στη σχέση σώματος και ψυχής, τελικά είναι ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος, διδάσκει η Εκκλησία.

Την ίδια ημέρα διαβάζεται και η παραβολή της καταραμένης συκιάς από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

Ο Χριστός περπατώντας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ, την επόμενη μέρα της εισόδου του, είδε μια εύρωστη συκιά με παχύ φύλλωμα. Την πλησίασε για να κόψει ένα σύκο. Η συκιά, όμως, δεν είχε καθόλου καρπούς. Τότε ο Ιησούς την καταράστηκε και αμέσως το δέντρο ξεράθηκε.

Το δέντρο συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών. Ο Ιησούς, έδειξε τη δύναμή του, πάνω στο άψυχο δένδρο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.

Tο τεστ που θα υποβληθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και θα "δείξει" τις 12.500 απολύσεις

Τι ψηφίστηκε στη Βουλή για το ωράριο των Καθηγητών

Ψηφίστηκε την Κυριακή με ονομαστική ψηφοφορία, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής , η τροπολογία για την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών . Ειδικότερα η τροπολογία έχει ως εξής  
 
ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Θ.2. : ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
1. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η λειτουργία επταθέσιων έως και ενδεκαθέσιων δημοτικών σχολείων, καθώς και δημοτικών σχολείων άνω των δωδεκαθέσιων, όταν το επιβάλλουν λειτουργικοί και παιδαγωγικοί λόγοι όπως είναι ο αριθμός των μαθητών, οι διατιθέμενοι χώροι διδασκαλίας και οι αποστάσεις μεταξύ των σχολείων.».
 
2. α. Η παρ. 13 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής:
«13. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων από το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται από 1.9.2013 ως εξής:
 
α) διευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών ώρες 10 όταν λειτουργούν με τρία έως πέντε τμήματα τάξεων, ώρες 9 όταν λειτουργούν με έξι έως εννέα τμήματα τάξεων, ώρες 7 όταν λειτουργούν με δέκα έως δώδεκα τμήματα τάξεων και ώρες 5 όταν λειτουργούν με περισσότερα από δώδεκα τμήματα τάξεων.
Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής δεν υπολογίζεται     ως τμήμα εκείνο που έχει αριθμό μαθητών μικρότερο από το μισό του προβλεπόμενου ανώτατου αριθμού.
 
β) Διευθυντές ΣΕΚ ώρες 10.
 
γ) Υποδιευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών και υπεύθυνων τομέων ΣΕΚ ώρες 16.
 
δ) Υπεύθυνοι εργαστηρίων ώρες 20.
 
ε) Εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων της κατηγορίας ΠΕ ώρες 23 αν έχουν έως έξι έτη υπηρεσίας,
ώρες 21 αν έχουν από έξι μέχρι δώδεκα έτη υπηρεσίας και ώρες 20 αν έχουν πάνω από δώδεκα έτη υπηρεσίας.
 
στ) Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου ΤΕ01 ώρες 24 εάν έχουν έως επτά έτη υπηρεσίας, ώρες 21 εάν
έχουν επτά μέχρι δεκατρία έτη υπηρεσίας και ώρες 20 εάν έχουν πάνω από δεκατρία έτη υπηρεσίας.
 
ζ) Αρχιτεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 ώρες 28.
 
η) Τεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 ώρες 30.
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις σχετικά με τον καθορισμό των εβδομαδιαίων διδακτικών ωρών δεν δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομική δαπάνη ή άλλο είδος οικονομικής αξίωσης.»
 
β) Η διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 48 του ν. 2413/1996 (Α' 124) διατηρείται σε ισχύ.
 
3. Οι διατάξεις των περιπτώσεων 1 και 2 εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό των κενών θέσεων, των λειτουργιών αναγκών και των τυχόν υπεραριθμιών, με σκοπό το διορισμό μόνιμων ή την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τις μεταθέσεις, τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
 
4. Οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο, με βάση το προβλεπόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, μπορούν είτε: α) να απασχολούνται λιγότερες ώρες από αυτές του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις αποδοχές εκπαιδευτικού με διδακτικό ωράριο δώδεκα (12) ωρών, είτε β) να απασχολούνται μέχρι και της συμπληρώσεως του υποχρεωτικού τους ωραρίου σε σχολικές δράσεις όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας, οι αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο που ίδιου ιδιοκτήτη που λειτουργεί στην ίδια πόλη. Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται σε όσους εκπαιδευτικούς έχουν προσληφθεί ή προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης έως και δώδεκα (12) ώρες για τους όποιους ισχύουν τα οριζόμενα στις οικείες συμβάσεις.
 
5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της περίπτωσης 4.

Προς συγχώνευση 200 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Μετά τις περικοπές στους διορισμούς μονίμων και αναπληρωτών καθηγητών, ύστερα απ΄ την αύξηση του ωραρίου, όλα δείχνουν ότι έρχεται και συγχώνευση μονάδων.
 
Το υπουργείο έχει ζητήσει από 13 περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης τις εισηγήσεις του για τη συγχώνευση 200 μονάδων (δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων).
 
Τα περισσότερα από τα σχολεία αυτά βρίσκονται εκτός Αττικής και το υπουργείο θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του μέχρι τα μέσα του Μαϊου.
 
Είναι πιθανή μια απόφαση για νέες συγχωνεύσεις; Ναι, απαντά το υπουργείο, πρώτα όμως θα εξεταστεί το δημοσιονομικό όφελος από όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί.
 
Πιθανή απόφαση για συγχωνεύσεις όμως θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα με τους εκπαιδευτικούς και ειδικά τους καθηγητές να είναι είναι ένα βήμα πριν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Πάνω από 12.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εξοστρακίζονται


Σοβαρό πλήγμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αναμένεται να επιφέρει η αύξηση των ωρών διδασκαλίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τη νέα χρονιά.
 
* Στα δημόσια σχολεία. Οι 12.000 αναπληρωτές που προσελήφθησαν φέτος θα τεθούν οριστικά εκτός εκπαίδευσης, αφού τα καθήκοντά τους θα καλυφθούν από τους μόνιμους καθηγητές, οι οποίοι θα επιμηκύνουν το ωράριό τους υποχρεωτικά από 2 έως 4 ώρες την εβδομάδα.
 
* Στα ιδιωτικά. Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας, ίδια και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, θα ανοίξει το δρόμο σε απολύσεις, για 500 έως 800 εκπαιδευτικούς.
 
 
Στη μαύρη λίστα
 
Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ, που δημοσιεύει η «Κ.Ε.», οι αναπληρωτές σβήνουν από τον εργασιακό χάρτη της εκπαίδευσης. Από 11.000 έως 17.000 εκπαιδευτικοί υπολογίζεται ότι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας. Συγκεκριμένα:
 
1 Εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί 2 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 11.795 θέσεις εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση.
 
2 Εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί 3 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 17.693 θέσεις εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση.
 
Η έρευνα επεξεργάστηκε και τα δύο σενάρια, γιατί η σχετική τροπολογία δεν είχε κατατεθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Ετσι, ενώ η αρχική τροπολογία μιλούσε για αύξηση από 2 έως 4 ώρες ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, υπήρξαν πληροφορίες ότι ο υπουργός Παιδείας θα επέφερε τροποποιήσεις προς το ελαφρύτερο σενάριο, που είναι να ισχύσουν για όλους οι 2 ώρες επιπλέον.
 
Εάν επομένως επικρατήσει το επιεικέστερο σενάριο της αύξησης κατά 2 ώρες στη διδασκαλία, οι προσλήψεις σε αναπληρωτές θα είναι μηδενικές το 2013, με θετικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού θα εξοικονομηθούν τεράστια κονδύλια, αλλά δραματικές για την ποιότητα της εκπαίδευσης και την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
 
Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας αποκαλύφθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ανακοινώθηκε το Μεσοπρόθεσμο, που προέβλεπε μειωμένες πιστώσεις σε προσλήψεις αναπληρωτών τις χρονιές 2013 και 2014. Και έγινε για να εξισορροπήσει αυτό ακριβώς το έλλειμμα που θα δημιουργούσαν οι μειωμένες πιστώσεις. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, από τη μείωση των αναπληρωτών θα εξοικονομηθούν 41,2 εκατ. ευρώ το 2013 και 61,8 εκατ. ευρώ το 2014. Μόνο που ο σχεδιασμός μιλούσε για μείωση της τάξης του 50% και όχι για μηδέν προσλήψεις.
 
Από τις αλλαγές στο εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι παλαιότεροι εκπαιδευτικοί (αποτελούν το 40% του δυναμικού) που έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας, καθώς το ωράριό τους αυξάνεται κατά 4 ώρες την εβδομάδα. Το ισχύον εργασιακό καθεστώς προβλέπει από 16 ώρες την εβδομάδα μέχρι 21 ώρες για τους νεοδιόριστους.
 
Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα ισχύσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, αλλά αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας, και είναι αδύνατον να εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία.
 
Το 30%-35% των σχολικών μονάδων (Γυμνάσια και Λύκεια) είναι σε μη αστικά κέντρα και σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, όπου είναι ανεφάρμοστη η αύξηση του ωραρίου για πάρα πολλές ειδικότητες καθηγητών. Βιολόγοι, χημικοί, κοινωνιολόγοι, πληροφορικής, ξένων γλωσσών, γυμναστές, μουσικοί και όλοι οι καθηγητές ειδικοτήτων στα ΤΕΕ, είναι αδύνατον να καλύψουν ωράριο 23 ωρών την εβδομάδα. Είναι επίσης αδύνατον να διανύουν καθημερινά τεράστιες αποστάσεις για να πηγαίνουν στο πλησιέστερο σχολείο, ώστε να καλύψουν το αυξημένο ωράριο.
 
Ιδιωτική εκπαίδευση
 
Αρνητικές θα είναι οι συνέπειες της αύξησης ωραρίου και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίζονται μισθολογικά όπως οι εκπαιδευτικοί του Δημοσίου, αφού εξισώθηκαν οι αποδοχές τους, αλλά δεν έχουν το πλεονέκτημα της μονιμότητας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ:
 
1 Εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί κατά 2 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 527 θέσεις ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11,1% του συνόλου των διδασκόντων, οι οποίοι είναι 4.747 στα 115 ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.
 
2 Εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί κατά 3 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 791 θέσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 16,7% του δυναμικού στην ιδιωτική εκπαίδευση.
 
Ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση υπάρχει μια σαφής διαφορά που καθιστά την αύξηση ωραρίου, ακόμη και των 2 ωρών, εξοντωτική για τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό. Ποια είναι αυτή: οι δραστηριότητες του τελευταίου υπερβαίνουν κατά κανόνα τόσο το επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας όσο και τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες του δημόσιου σχολείου. Απασχολούνται απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες, πολλές φορές υπό την απειλή της απόλυσης, χωρίς βέβαια να αμείβονται επιπλέον... 
   
ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΑΤΣΟΥ -  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημόσιο: ποιοι απολύονται και από που – Τι αποκάλυψε ο Α. Μανιτάκης για τις 15.000 απολύσεις

- Πρώτοι για απόλυση όσοι υπάλληλοι υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου
- Άμεσος κίνδυνος απόλυσης για όσους προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ και δεν έχουν πτυχίο
- Αμέσως μετά το Πάσχα οι πρώτες 1.800 απολύσεις από το Δημόσιο
- Δεν συνδέονται οι 25.000 που θα μετακινηθούν μέσω διαθεσιμότητας

Προάγγελος της νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει μετά το Πάσχα και θα αποσαφηνίζει πλήρως το τι θα συμβεί με τους προς απόλυση υπαλλήλους από το Δημόσιο ήταν η χθεσινή ομιλία του Α. Μανιτάκη στη Βουλή.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως μέσα στο τρέχον έτος θα απολυθούν 4.000 υπάλληλοι και θα ακολουθήσουν άλλοι 11.000 το 2014.

Όπως είπε ο υπουργός οι προς απόλυση υπάλληλοι θα επιλεγούν μεταξύ όσων υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Μεταξύ αυτών θα επιλεγούν πρώτα όσοι δεν είναι κάτοχοι πτυχίων, ανήκουν δηλαδή στις κατηγορίες Δ.Ε. Και Υ.Ε.

Οι υπάλληλοι υπηρετούν σε οργανισμούς που κλείνουν και οι θέσεις τους καταργούνται θα μπουν σε διαθεσιμότητα και θα αξιολογηθούν τα τυπικά τους προσόντα.

Προς απόλυση είναι και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν, ενώ οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου θα απολύονται αυτομάτως με την κατάργηση του νομικού προσώπου.

Το πρώτο κύμα απολύσεων θα έρθει με την κατάργηση 15 ως 20 οργανισμών, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά το Πάσχα, αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα λουκέτα μέσω των οποίων θα βρεθούν εκτός δημοσίου 1.800 υπάλληλοι

Μικρότερο ή καθόλου χαράτσι για τα φτωχά νοικοκυριά

Απαλλαγή, περισσότερες δόσεις ή μείωση του φόρου για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας προβλέπει για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ ρύθμιση της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο.

Τα κριτήρια για το ποιος θεωρείται «φτωχός» και άρα έχει δικαίωμα είτε να μην πληρώσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ είτε να το πληρώνει μειωμένο ή σε περισσότερες δόσεις θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση.

Θα ισχύσει για ακίνητα που είναι κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και για πολίτες που ζουν σε καθεστώς φτώχειας ή βρίσκονται κοντά σε αυτό.

Την πρόταση για το χαράτσι κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ και η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη και την έκανε δεκτή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, φέτος το ειδικό τέλος ακινήτων θα είναι μειωμένο κατά 15%.

Η πρώτη δόση θα έρθει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ τον Ιούνιο. Το ίδιο διάστημα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν στα χέρια τους και τα εκκαθαριστικά με τη πρώτη δόση του ΦΑΠ του 2011 και του 2012, ενώ η τελευταία δόση, για τον ΦΑΠ του 2013, θα καταβληθεί το Φεβρουάριο του 2014. Υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν για ΦΑΠ περίπου 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Τί σημαίνει η Κυριακή των Βαΐων; Εθιμα και παραδόσεις

Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί "μετά Βαΐων και κλάδων" έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.
Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου, αντί για ροδοπέταλα και τελετές, τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων, αντί να τον υποδεχτούν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου.

Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.

Στις φωτό από τον ιερό Ναό της Παναγίας Ναυπλίου και τον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος όπου από την παραμονή των Βαίων, γυναίκες μαζεύονται και κόβουν τα βάγια και τα ετοιμάζουν για την εορτή.

Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου.

Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

ΕΘΙΜΑ

Την Κυριακή των Βαΐων, σε ανάμνηση της θριαμβευτικής εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όλοι οι ναοί στολίζονται με κλαδιά από βάγια, από φοίνικες δηλαδή ή από άλλα νικητήρια φυτά, όπως δάφνη, ιτιά, μυρτιά και ελιά. Μετά τη λειτουργία μοιράζονται στους πιστούς.

Η εκκλησία μας καθιέρωσε ήδη από τον 9ο αιώνα το έθιμο αυτό μια και όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης «όχλος πολύς...έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ».

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, στα Ιεροσόλυμα, ο επίσκοπος έμπαινε στην πόλη «επί πώλου όνου», αναπαριστάνοντας το γεγονός, ενώ στα βυζαντικά γινόνταν «ο περίπατος του αυτοκράτορα», από το Παλάτι προς τη Μεγάλη Εκκλησία.

Στη διαδρομή αυτή ο αυτοκράτορας μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς και ο Πατριάρχης σταυρούς και κεριά. Με τα βάγια οι πιστοί στόλιζαν τους τοίχους των σπιτιών και το εικονοστάσι τους. Και σήμερα ακόμα όλες οι εκκλησίες στολίζονται με δαφνόφυλλα ή βάγια.

Τα παλιότερα χρόνια τους τα προμήθευαν τα νιόπαντρα ζευγάρια της χρονιάς ή και μόνο οι νιόπαντρες γυναίκες, για το καλό του γάμου τους. Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά αυτά θα μεταφερόταν και στις ίδιες και η μια χτυπούσε την άλλη με τα βάγια.

Τα “βαγιοχτυπήματα” σιγά-σιγά άρχισαν να γίνονται και από τις άλλες γυναίκες και τα παιδιά τις μιμούνταν και όπως χτυπιούνταν μεταξύ τους εύχονταν: “Και του χρόνου, να μη σε πιάν’ η μυίγα”. Δυνάμεις ιαματικές και αποτρεπτικές, μαζί με τις γονιμοποιές, αποδίδονταν στα βάγια και γι αυτό έπρεπε μετά την εκκλησία όλα να τα “βατσάσουν” για το καλό. Τα δέντρα, τα περβόλια, τα κλήματα, τις στάνες, τα ζώα, τους μύλους, τις βάρκες.

Από ένα κλαδάκι κρεμούσαν στα οπωροφόρα, για να καρπίζουν και στα κηπευτικά, για να μην τα πιάνει το σκουλήκι. “Μέσα βάγια και χαρές, όξω ψύλλοι, κόριζες !” ‘Ολα εξαφανίζονταν από τα σπίτια μόλις μπαίναν τα βάγια. Κρατούσαν την πρώτη θέση στο εικονοστάσι και μ’ αυτά “κάπνιζαν” οι γυναίκες τα παιδιά για το “κακό το μάτι”. Στη Λέσβο τα παιδιά, μετά την εκκλησία, στόλιζαν ένα δεμάτι από κλαδιά δάφνης με κόκκινα ή πράσινα πανάκια από καινούργιο φουστάνι, κρεμούσαν κι ένα κουδούνι και καθώς πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας και λέγοντας εξορκισμούς για τους ψύλλους και τα ποντίκια, έδιναν και ένα κλαράκι δάφνης στη νοικοκυρά.

Στο τέλος ζητούσαν και το χάρισμά τους: “Χρόνια πολλά, εν ονόματι Κυρίου, δό μ’ τ’ αυγό να φύγω.” Στην Ανατολική Ρωμυλία, τα κορίτσια έφτιαχναν με τα βάγια στεφάνια, τους έδεναν μια κόκκινη κλωστή και τραγουδώντας όλες μαζί πήγαιναν και τα πέταγαν στο ρέμα κι όπως έπαιρνε τα στεφάνια το νερό, όποιας πήγαινε μπροστά εκείνη θα γινόταν “συντέκνησσα”.

Πρώτη στο γυρισμό, πρώτη στο χορό και στο δικό της σπίτι η μάνα της θα έφτιαχνε τα φασόλια και θα τις φίλευε όλες, μαζί με ελιές.

Στη Τήνο, την Κυριακή των Βαΐων, τα παιδιά τριγύριζαν στους δρόμους κρατώντας μαζί με το στεφάνι τους την “αργινάρα”, μια ξύλινη ή και σιδερένια ροκάνα που τη στριφογύριζαν με δύναμη. Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο κατέληγαν στη θάλασσα, όπου πετούσαν στο στεφάνι στο νερό.

Το έθιμο της περιφοράς των κλαδιών θυμίζει την “ειρεσιώνη”, το στολισμένο με καρπούς κλαδί, που στις γιορτές της άνοιξης περιέφεραν στους δρόμους τα παιδιά, στην αρχαιότητα. Τα βάγια τα έπλεκαν σε πάρα πολλά σχέδια: φεγγάρια, πλοία, γαϊδουράκια, το πιο συνηθισμένο όμως ήταν ο σταυρός.

Σε μερικά μέρη τους έδιναν το σχήμα του ψαριού. Ψάρι είχαν σαν σημάδι αναγνώρισης οι πρώτοι χριστιανοί, η λέξη ΙΧΘΥΣ, εξάλλου, προέρχεται από τα αρχικά Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.

Αν και είναι εκόμα σαρακοστή, η εκκλησία την Κυριακή των Βαϊων επιτρέπει το ψάρι.

Έτσι και το τραγούδι των παιδιών λέει: “Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό ! ” Αναγράφει το <<Ωρολόγιο>>: <<Πέντε μέρες προ του Νομικού Πάσχα, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους μαθητές του και του έφεραν ένα ονάριο και αφού κάθισε πάνω του εισερχόταν στη πόλη.

Ο λαός μόλις άκουσε ότι έρχεται ο Ιησούς (είχαν μάθει και τα περί αναστάσεως του Λαζάρου) έλαβαν στα χέρια τους βάϊα από φοίνικες και πήγαν να τον προϋπαντήσουν. Άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι έκοβαν κλαδιά από τα δένδρα και τα έστρωναν στο δρόμο όπου διερχόταν ο Κύριος και τον ακολουθούσαν.

Ακόμα και τα νήπια τον προϋπάντησαν και όλοι μαζί φώναζαν: <<Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ>> (Ιωαν.ιε΄). Αυτή τη λαμπρή και ένδοξο πανήγυρη της εισόδου στα Ιεροσόλυμα του Κυρίου εορτάζομε αυτή τη Κυριακή.

Σήμαιναν δε τα βάϊα, οι κλάδοι των φοινίκων, τη κατά του διαβόλου και του θανάτου νίκη του Χριστού. Το δε Ωσαννά ερμηνεύεται σώσον παρακαλώ. Το δε πωλάριο της όνου και το κάθισμα του Ιησού πάνω του, ζώου ακάθαρτου κατά τον νόμο τους, σήμαινε τη πρώην ακαθαρσία και αγριότητα των εθνών και την μετά από λίγο υποταγή αυτών στο άγιο Ευαγγέλιο.

Η Εκκλησία μας ψάλλει:
Αφού ταφήκαμε μαζί με Σε, Χριστέ και Θεέ μας, δια του βαπτίσματός μας (το οποίο είναι τύπος του θανάτου Σου και της ταφής Σου), αξιωθήκαμε δια της αναστάσεώς Σου να εισέλθωμε στην αθάνατο ζωή της Βασιλείας Σου. Γι' αυτό υμνούντές Σε, κράζομε: Βοήθησέ μας και σώσε μας, Συ, που ως Θεός κατοικείς στα ύψιστα μέρη του Ουρανού. Άς είσαι ευλογημένος Συ, που έρχεσαι απεσταλμένος από τον Κύριο!

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

"Εξετάσεις" για 206.000 δημοσίους υπαλλήλους – Από κόσκινο οι φάκελοι με τα τυπικά προσόντα

- Αρχίζει το πρόγραμμα αξιολόγησης στο στενό δημόσιο τομέα
- Πόρτα εξόδου για όσους έχουν πλαστά πιστοποιητικά
- Συνεχής αξιολόγηση ανά τρίμηνο σε επίπεδο υπηρεσιών κι εργαζομένων

Από κόσκινο θα περάσουν οι φάκελοι 206.000 δημοσίων υπαλλήλων του στενού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων ένστολων και εκπαιδευτικών, το αμέσως προσεχές διάστημα

Σύμφωνα με την Ημερησία, από τον εξονυχιστικό έλεγχο θα καταγραφουν αναλυτικά τα προσόντα τους και ταυτόχρονα θα εξακριβωθούν οι περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, κάτι που αυτομάτως θα τους οδηγήσει εκτός δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στα χέρια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται ήδη τρία εναλλακτικά σενάρια σχετικά με τη “βαρύτητα” των προσόντων της αξιολόγησης και πολύ σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν πτυχία, γνώση ξένων γλωσσών, η παρακολούθηση σεμιναρίων κλπ ενώ η αρχαιότητα περνά σε δεύτερη μοίρα. Ετσι, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο θα υπάρξει μία πλήρης χαρτογράφηση των ικανοτήτων του προσωπικού ενώ το νέο, εμπλουτισμένο μητρώο που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ανακατατάξεις.

Σε συνδυασμό με τα νέα οργανογράμματα που είναι ήδη έτοιμα αλλα και τα περιγράμματα θέσεων, θα διευκρινιστεί αν και ποιός υπάλληλος μπορεί να υπηρετήσει σε κάποια θέση. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα δεν αποκλείεται να υπαρξουν και απομακρύνσεις, με αρμόδιο να κρίνει κάθε φορά το εκάστοτε υπηρεσιακό συμβούλιο.

Στο εξής κάθε δημόσιος υπάλληλος θα βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης, μέσω στοχοθεσίας, ενώ τα σχετικά αποτελέσματα θα πρέπει να γίνονται γνωστά ανά τρίμηνο.

Υπουργείο Παιδείας: Καταχώριση ωραρίου εκπαιδευτικών

Πριν καν ψηφιστεί η αύξηση ζητούν στοιχεία από τα σχολεία μέχρι την Μ. Πέμπτη και από τις Διευθύνσεις μέχρι τη Παρασκευή του Πάσχα 10/05, με υπολογισμό της αύξησης των 2 ωρών!
 
  ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΘΕΜΑ: Καταχώριση ωραρίου εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 
Παρακαλούνται οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης να μεριμνήσουν για την καταχώριση των στοιχείων που αφορούν στο υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν οργανικά στις σχολικές μονάδες/περιοχές μετάθεσης αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.3848/2010, στη νέα εφαρμογή καταχώρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. στο διαδικτυακό τόπο https://plan.sch.gr, για την πρόσβαση στην οποία θα χρησιμοποιηθεί ο Επίσημος Λογαριασμός της Μονάδας (που είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιείται για σύνδεση στο σύστημα Survey). Η νέα εφαρμογή καταχώρισης αφορά μόνο στα Ημερήσια και Εσπερινά Γυμνάσια, στα Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕ.Λ., στα Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. και στις  ΕΠΑ.Σ.
Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων θα προβούν στην καταχώριση των στοιχείων για τους εκπαιδευτικούς που έχουν οργανική θέση στη σχολική μονάδα, από την επιλογή «Εκπαιδευτικοί» του κεντρικού μενού της εφαρμογής. Αφού ολοκληρωθεί η καταχώριση, θα πρέπει να γίνει υποβολή των στοιχείων επιλέγοντας το «Υποβολή», το αργότερο έως τις 14:00 της Μ. Πέμπτης, 02 Μαΐου 2013, χωρίς δυνατότητα παράτασης.
Στη συνέχεια, τα στοιχεία που υποβλήθηκαν θα ελεγχθούν και θα εγκριθούν από την οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα καταχωρίσουν τα στοιχεία για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, χρησιμοποιώντας την επιλογή «Εκπαιδευτικοί στη διάθεση ΠΥΣΔΕ» του κεντρικού μενού. Έπειτα, από την επιλογή  «Εκπαιδευτικοί οργανικά σε σχολείο» θα πρέπει να ελέγξουν και να οριστικοποιήσουν όλα τα στοιχεία που καταχωρίστηκαν από τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους και, εφόσον είναι ορθά, θα πρέπει να γίνει υποβολή των στοιχείων επιλέγοντας το «Υποβολή-Έγκριση», το αργότερο έως τις 14:00 της Παρασκευής, 10 Μαΐου 2013, χωρίς δυνατότητα παράτασης.
Διευκρινίζουμε ότι οι μειώσεις του υποχρεωτικού ωραρίου αναφέρονται σε διαφοροποιήσεις που προκύπτουν λόγω ωρίμανσης και όχι σε μείωση του διδακτικού ωραρίου λόγω θέσης ευθύνης, όπως διευθυντές, υποδιευθυντές, υπεύθυνοι εργαστηρίων κτλ. Επίσης, σε περίπτωση που η μείωση ωραρίου λόγω ωρίμανσης προκύπτει μετά την 31/12/2013, δε θα καταγραφεί.
Για τον υπολογισμό του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών για το επόμενο σχολικό έτος (2013-14), πρέπει να ληφθεί υπόψη η αύξηση ωραρίου των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατά 2 ώρες την εβδομάδα. (Με την παραδοχή αυτή έχει γίνει και ο προ-υπολογισμός των ωρών που εμφανίζει το πληροφοριακό σύστημα για το σχολικό έτος 2013-14). Διευκρινίζεται ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης άνω των 20 ετών υπηρεσίας είναι 18 ώρες.
Τυχόν λάθη στα εμφανιζόμενα στοιχεία για το σχολικό έτος 2012-13 (στήλες με ανοιχτό κίτρινο) θα πρέπει να διορθώνονται μόνο στο σύστημα καταγραφής survey. Οι διορθωμένες τιμές θα εμφανιστούν στην πρώτη στήλη της νέας εφαρμογής την επόμενη ημέρα. Αντίθετα, τυχόν λάθη στη δεύτερη στήλη (στήλες με ανοιχτό μπεζ) θα διορθώνονται μόνο στη νέα εφαρμογή.
Επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που δεν έχει γίνει «Υποβολή» εντός των τεθέντων χρονικών ορίων, το πληροφοριακό σύστημα θα προβαίνει σε αυτόματη «Υποβολή»  και οι εμπλεκόμενοι Διευθυντές θα θεωρούνται ως αποκλειστικά υπεύθυνοι για όποια λάθη υπήρχαν στο σύστημα και δεν διορθώθηκαν.
Τέλος, αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμες στην επιλογή «Οδηγίες χρήσης» του κεντρικού μενού της εφαρμογής.

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ  

                                                                                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Επισυνάψεις: 

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τι λέει το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση και το ωράριο εκπαιδευτικών (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Θ
Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, 
Πολιτισμού και Αθλητισμού
 
Υποπαράγραφος Θ.1. 
Ρυθμίσεις για τους ιδιωτικούς φορείς παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης
 
1.Η περίπτωση 17 της υποπαραγράφου Θ.3 της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/12 (Α’ 222) αντικαθίσταται ως εξής: 
 
«Αναπόσπαστο στοιχείο των αδειών των περιπτώσεων 1 και 2 της παρούσας υποπαραγράφου αποτελεί ο διακριτικός τίτλος («διακριτικός τίτλος άδειας ίδρυσης και λειτουργίας»).
 
Ο διακριτικός τίτλος άδειας ίδρυσης και λειτουργίας αποτελείται υποχρεωτικά από : α) την επωνυμία (εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο) ή τον διακριτικό τίτλο (εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων) και β) τον τίτλο του τύπου της παρεχόμενης εκπαίδευσης (τυπικής ή άτυπης) ή το αρκτικόλεξο αυτού ως Ιδιωτικού σχολείου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Κολλεγίου, Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.), Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Ένα (Κε.Δι.Βι.Μ.1) και Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο (Κε.Δι.Βι.Μ.2), Φροντιστηρίου ή Κέντρου Ξένων Γλωσσών.»
 
 
2. Η υποπαράγραφος Θ.6 της παραγράφου Θ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται, από την έναρξη ισχύος του ν. 4093/2012, ως εξής: 
 
«Θ.6. Η συστέγαση διαφορετικών μονάδων παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης (τυπικής ή άτυπης), οι οποίες ανήκουν στο αυτό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων, επιτρέπεται. Η ταυτόχρονη συλλειτουργία στην ίδια διδακτική ή εργαστηριακή αίθουσα διαφορετικών μονάδων παροχής εκπαίδευσης (τυπικής ή άτυπης) απαγορεύεται επί ποινή ανακλήσεως της άδειας. 2. Η συστέγαση νηπιαγωγείων με παιδικούς σταθμούς του ιδίου ιδιοκτήτη επιτρέπεται υπό τις κάτωθι σωρευτικές προϋποθέσεις: α) χρήση διαφορετικών αιθουσών διδασκαλίας για τον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο και β) μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού νηπίων που έχει εγκριθεί με τις άδειες των εκπαιδευτικών μονάδων για έκαστο αυτοτελές 90κτήριο ή όροφο σε πολυώροφο κτήριο. 3. Η από κοινού προβολή, αναγγελία, γνωστοποίηση, διαφήμιση ή επιγραφή των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης που αδειοδοτούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω πρέπει να πραγματοποιείται με τη χρήση του εκάστοτε διακριτικού τίτλου άδειας ίδρυσης και λειτουργίας προκειμένου να μην προκαλείται σύγχυση ή κίνδυνος σύγχυσης ή παραπλάνηση των καταναλωτών σχετικά με τον πάροχο των επί μέρους εκπαιδευτικών υπηρεσιών και το είδος, το επίπεδο και τον απονεμόμενο τίτλο των παρεχόμενων σπουδών.» 
 
Υποπαράγραφος Θ.2. 
Ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
 
1. Η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του ν. 1566/1985 (Α’ 167) αντικαθίσταται ως εξής: 
 
«5. Κατεξαίρεση, είναι δυνατή η λειτουργία επταθέσιων έως και ενδεκαθέσιων δημοτικών σχολείων καθώς και δημοτικών σχολείων άνω των δωδεκαθέσιων, όταν το επιβάλλουν λειτουργικοί και παιδαγωγικοί λόγοι όπως είναι ο αριθμός των μαθητών, οι διατιθέμενοι χώροι διδασκαλίας και οι αποστάσεις μεταξύ των σχολείων.».
 
2. Η παράγραφος 13 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985 αντικαθίσταται ως εξής: 
 
«13. Οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων από το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται από 1/9/2013 ως εξής: 
 
α) διευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών ώρες 10 όταν λειτουργούν με τρία έως πέντε τμήματα τάξεων, ώρες 9 όταν λειτουργούν με έξι έως εννέα τμήματα τάξεων, ώρες 7 όταν λειτουργούν με δέκα έως δώδεκα τμήματα τάξεων και ώρες 5 όταν λειτουργούν με περισσότερα από δώδεκα τμήματα τάξεων. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής δεν υπολογίζεται ως τμήμα εκείνο που έχει αριθμό μαθητών μικρότερο από το μισό του προβλεπόμενου ανώτατου αριθμού. 
 
β) Διευθυντές ΣΕΚ ώρες 10. 
 
γ) Υποδιευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών και υπεύθυνων τομέων ΣΕΚ ώρες 16. 
 
δ) Υπεύθυνοι εργαστηρίων ώρες 20. 
 
ε) Εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων της κατηγορίας ΠΕ ώρες 23 αν έχουν έως έξι έτη υπηρεσίας, ώρες 21 αν έχουν από έξι μέχρι δώδεκα έτη υπηρεσίας και ώρες 20 αν έχουν πάνω από δώδεκα έτη υπηρεσίας.
 
στ) Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου ΤΕ01 ώρες 24 εάν έχουν έως επτά έτη υπηρεσίας, ώρες 21 εάν έχουν επτά μέχρι δεκατρία έτη υπηρεσίας και ώρες 20 εάν έχουν πάνω από δεκατρία έτη υπηρεσίας. 
 
ζ) Αρχιτεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 ώρες 28. 
 
η) Τεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 ώρες 30.». 
 
3. Οι διατάξεις των περιπτώσεων 1 και 2 εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό των κενών θέσεων, των λειτουργικών αναγκών και των τυχόν υπεραριθμιών, με σκοπό το διορισμό μόνιμων ή την πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τις μεταθέσεις, τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, και για το σχολικό έτος 2013 – 2014.
 
4. Οι εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο, με βάση το προβλεπόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, μπορούν είτε α) να απασχολούνται λιγότερες ώρες από αυτές του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες από τις αποδοχές εκπαιδευτικού με διδακτικό ωράριο δώδεκα (12) ωρών είτε 
 
β) να απασχολούνται μέχρι και της συμπληρώσεως του υποχρεωτικού τους ωραρίου σε σχολικές δράσεις όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας, οι αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο που ίδιου ιδιοκτήτη που λειτουργεί στην ίδια πόλη. 
 
5. Η ρύθμιση της περίπτωσης 4 ισχύει αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που η ανάγκη συμπλήρωσης του διδακτικού ωραρίου προκύπτει μετά από την πλήρη κατανομή των διδακτικών ωρών ανά μάθημα στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο σχολείο. 
 
6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων των περιπτώσεων 4 
και 5
 

Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο - Τα 20 σημεία κλειδιά

Πρός τη Βουλή οδεύει το πολυνομοσχέδιο μετά την έγκριση του από το Υπουργικό Συμβούλιο το απόγευμα της Πέμπτης.
 
Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν 20 σημεία κλειδιά για τα οποία η κυβέρνηση είχε ενημερώσει από την Πέμπτη το πρωί τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τους βουλευτές για τις αλλαγές  που έρχονται στη ζωή μας και τις οποίες  καλούνται να ψηφίσουν την Κυριακή.
 
Η ψήφιση του προβάλλεται ως πρααπαιτούμενο για να απελευθερωθούν από την τρόικα δόσεις ύψους 8,8 δις. ευρώ προς την Ελλάδα. Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί τη Μεγάλη Δευτέρα από το Euro working group.
 
Με τις διατάξεις ειδικά για φορολογικά θέματα η κυβέρνηση επιχειρεί μια «καινούρια αρχή» αφού το βάρος πέφτει στην είσπραξη φόρων, εισφορών και χρεών  προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την καταβολή του ΦΠΑ με δόσεις.
 
Η ελάχιστη δόση για 2.700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο καθορίστηκε στα 10 ευρώ το μήνα (!) αν η οφειλή δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ και σε 48 δόσεις  για όλες τις άλλες περιπτώσεις.
 
Το νομοσχέδιο περιγράφει τις αλλαγές στις πειθαρχικές διαδικασίες ενώ Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση είναι ξεκάθαροι για τις απολύσεις στο δημόσιο που θα ανέλθουν σε 15.000 ως το τέλος του 2014 από τις δεξαμενές συμβασιούχων αορίστου χρόνου και τους οργανισμούς που θα καταργηθούν.
 
Αντιδράσεις  εξακολουθούν να υπάρχουν για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές και του επαγγέλματος των λογιστών.  
 
Τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου
 
Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία - ταμεία
 
* «Απεριόριστες» δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη ως 5.000 ευρώ
* Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης: Από 10 ευρώ ανάλογα τα πραγματικά εισοδήματα του οφειλέτη
* Πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση με πολλές και χαμηλές δόσεις και για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία
* Επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Εξόφληση ως 48 δόσεις
 
Φόροι στα ακίνητα
 
* Ενιαίο τέλος ακινήτων και το 2013 μειωμένο οριζόντια κατά 15%
* Και το 2013 το ενιαίο τέλος θα εισπραχθεί μέσω ΔΕΗ
* Πρόβλεψη για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων το 2014 χωρίς την τελική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τον Ιούνιο
 
Φορολογία 18άρηδων
 
* Γλιτώνουν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα
* Δεν θα υποβάλλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα
* Ειδική πρόβλεψη για εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς
* Υποχρεωτικά θα πρέπει να λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου
 
Νέο σύστημα πληρωμής ΦΠΑ
 
     1η περίπτωση:
 
* Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ με καταβολή ελάχιστου ποσού 10 ευρώ
* Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται σε δυο δόσεις
* Στο τέλος του ίδιου μήνα θα καταβάλλεται η πρώτη δόση
* Στο τέλος του επόμενου μήνα θα εξοφλείται η δεύτερη δόση προσαυξημένη κατά 2%
 
     2η περίπτωση
 
* Καταβολή του 50% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης
* Το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται στο τέλος του επόμενου μήνα
 
Δημόσιοι υπάλληλοι
 
* 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις ως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος
* Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια.
 
Στοιχεία από  tovima.gr, 26/4/2013