Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μόλις 30 γυναίκες πήραν επίδομα τοκετού Το λαμβάνουν μόνο όσες γεννούν εκτός μαιευτηρίου

Σε 30 ανέρχονται μόλις οι μητέρες που έλαβαν το επίδομα τοκετού από τον ΕΟΠΥΥ τους τελευταίους τρεις μήνες, απ' όταν και άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, το οικονομικό βοήθημα μπορούν να λαμβάνουν μόνο όσες γυναίκες επιλέξουν να γεννήσουν εκτός μαιευτηρίου, δηλαδή στο δρόμο, σε ταξί ή ακόμη και στην ύπαιθρο. Η εν λόγω απόφαση εφαρμόζεται από τον περασμένο Δεκέμβριο στη χώρα μας, με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 15 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, πως το 2012 καταβλήθηκαν επιδόματα τοκετού ύψους 19 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» οι περισσότερες μητέρες που εισέπραξαν το βοήθημα, είτε ήταν Ρομά ή γυναίκες που γέννησαν από άποψη στην οικία τους είτε μέσα στο νερό εφαρμόζοντας νέες τεχνικές. Πάντως η γέννα στο σπίτι θεωρείται από πολλούς επιστήμονες επικίνδυνη για τη χώρα μας, καθώς δεν υπάρχει υποδομή σε περίπτωση επιπλοκών για άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο. Και η ανησυχία είναι μήπως γίνει μόδα, προκειμένου να εισπράττεται το επίδομα.

Συγκρότηση συμβουλίων επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης και σχολικών συμβούλων, του αιρετού Δ. Μπράτη

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2013
Προς:
1. Τον Υπουργό Παιδείας
κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
2. Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Θ.Παπαθεοδώρου
Κοιν: Δ.Ο.Ε.


Θέμα: Συγκρότηση Συμβουλίων Επιλογής Δ/ντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,
Ως εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (αιρετός στο ΚΥΣΠΕ) στα Συμβούλια Επιλογής Δ/ντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων σας ενημερώνω ότι τα παραπάνω Συμβούλια δεν λειτουργούν πλέον. Το μεν Συμβούλιο Επιλογής Δ/ντών Εκπαίδευσης από το Δεκέμβρη του 2011,  το δε Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων από το Νοέμβρη του 2012.
Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα αφενός μεν να παραμένουν κενές θέσεις Σχολικών Συμβούλων, που δεν μπορούν να συμπληρωθούν αφού δεν υπάρχει Συμβούλιο, αφετέρου δε οχτώ μεγάλες περιοχές της χώρας (Αιτωλ/νίας, Αχαΐας, Α’ Αθήνας, Δ’ Αθήνας, Έβρου, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Κέρκυρας) να μην έχουν Δ/ντές Εκπαίδευσης που να έχουν επιλεγεί από το αρμόδιο Συμβούλιο, αλλά τους αναπληρωτές τους.
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,
            Ύστερα από τα παραπάνω ζητώ τη συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής Δ/ντών Εκπαίδευσης και Σχολικών Συμβούλων, το συντομότερο δυνατό.
Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης

ΔΟΕ: Για αίτημα συνάντησης με πολιτικά κόμματα


 
Αθήνα 28/2/2013
Προς 
1. M.M.E.
2. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στα πλαίσια  υλοποίησης της απόφασής του για πραγματοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων στα φλεγόμενα θέματα του κλάδου, απέστειλε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου την παρακάτω επιστολή, ζητώντας συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει για την εκρηκτική κατάσταση στην εκπαίδευση που δημιουργεί το νέο πειθαρχικό δίκαιο και τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την Αξιολόγηση – Χειραγώγηση.

Προς: 1. Τον  Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη
            2. Τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέξη Τσίπρα
            3. Τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
            4. Τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο
            5. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη
            6. Τη Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. κ. Αλέκα Παπαρήγα

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Γεν. Γραμματέα, Κυρία Γεν. Γραμματέα
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά να έχει άμεσα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας γνωστοποιήσουμε τις θέσεις και τους προβληματισμούς της Ομοσπονδίας, αλλά και να πληροφορηθούμε από εσάς, τις θέσεις του κόμματός σας, για τις νέες διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου των Δημοσίων Υπαλλήλων, που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και φόβου στους εκπαιδευτικούς καθώς και για το σχέδιο Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που γυρίζει την εκπαίδευση στις «αλήστου» μνήμης εποχές του «επιθεωρητισμού» και του «επιθεωρητή».

Από τη Δ.Ο.Ε.

Δημόσιο-Εκπαιδευτικοί: 4 ρυθμίσεις για σύνταξη ανεξαρτήτου ηλικίας

Τέσσερις ευνοϊκές διατάξεις παρέχουν τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να αποχωρήσουν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Ανάλογα με την περίπτωση, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης κυμαίνονται από 20 έως και 37, ενώ «κλειδί» αποτελεί η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
 
Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, στις περιπτώσεις «εξόδου» χωρίς όριο ηλικίας η σύνταξη είναι πλήρης και αναλογική των ετών ασφάλισης του υπαλλήλου τη στιγμή που υποβάλλει την αίτηση αποχώρησης. Το αίτημα μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε και τα έτη ασφάλισης πρέπει να είναι όσα προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή δεν χαρίζεται εξάμηνο προκειμένου να συμπληρωθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας. Επιπλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι δεν μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη του ν. 3865/2010 για να επισπεύσουν τη συνταξιοδότηση.
Αναλυτικά, οι τέσσερις διατάξεις που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση από το Δημόσιο ανεξαρτήτως ορίου είναι οι εξής:
1. Οι άνδρες και οι άγαμες γυναίκες που προσλήφθηκαν πριν από το 1983 αποχωρούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Τα 35 χρόνια πρέπει να συμπληρωθούν πλήρως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που είχαν 25 έτη στο Δημόσιο το 2002 και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 34 έτη και 6 μήνες χωρίς όριο ηλικίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τη συμπλήρωση της 35ετίας χρησιμοποιούνται ο χρόνος σε άλλους φορείς κύριας ασφάλισης και ο χρόνος της θητείας. Εάν υπάρχει χρόνος στο ΙΚΑ με απασχόληση σε ιδιωτικό τομέα, τότε ο εν λόγω χρόνος πρέπει να εξαγοραστεί με αντίτιμο 7% επί των συντάξιμων αποδοχών τη στιγμή της αίτησης.
 
Εδώ πρέπει να τονιστεί πως οι εν λόγω ασφαλισμένοι είναι απαραίτητο να έχουν συμπληρώσει 25 έτη στην ασφάλιση του Δημοσίου. Επιπλέον, χρειάζεται να έχει ο ασφαλισμένος έστω μία ημέρα απασχόλησης στο Δημόσιο με οποιοδήποτε καθεστώς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982.
2. Οι έγγαμες γυναίκες και οι μητέρες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο πριν από το 1983 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας με τουλάχιστον 24 έτη και 6 μήνες στην ασφάλιση. Και στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται και ο χρόνος που έχει διανυθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία με εξαγορά.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει η ασφαλισμένη έστω μία ημέρα απασχόλησης στο Δημόσιο με οποιοδήποτε καθεστώς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1982.
3. Οι μητέρες τουλάχιστον τριών τέκνων που είχαν 20 έτη ασφάλισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας. Σε αυτό το καθεστώς εντάσσονται και όσες συμπληρώνουν την 20ετία με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων και θεμελιώνουν αναδρομικά δικαίωμα το 2010.
Το εν λόγω καθεστώς ασφάλισης ισχύει και για τις γυναίκες που έχουν προσληφθεί μετά το 1983 στο Δημόσιο.
4. Οι άνδρες και οι γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο από το 1983 έως και το 1992 και συμπληρώνουν 37 πραγματικά έτη ασφάλισης μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων θεμελίωσε το συνταξιοδοτικό της δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Για τη συμπλήρωση της 37ετίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και η στρατιωτική θητεία. Ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται άλλοι πλασματικοί χρόνοι ούτε και επιδοτούμενοι όπως η ανεργία, η ασθένεια κλπ. Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως δεν είναι απαραίτητο για τους ασφαλισμένους της εν λόγω κατηγορίας να έχουν 25 έτη στο Δημόσιο.
Παραδείγματα
Ενδεικτικά δημοσιεύονται τα εξής παραδείγματα:
Ερώτηση: Γυναίκα έχει προσληφθεί ως δημοτικός υπάλληλος το 1982. Είναι μητέρα δύο παιδιών, εκ των οποίων το ένα ενηλικιώθηκε το 2007. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;
Απάντηση: Η μητέρα του παραδείγματος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ως πριν από το 1983 προσληφθείσα στο Δημόσιο. Μπορεί να αποχωρήσει άμεσα χωρίς όριο ηλικίας καθώς έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο των 24 ετών και 6 μηνών. Η σύνταξή της θα είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που θα έχει τη στιγμή της αίτησης.
Ερώτηση: Υπάλληλος σε δημόσιο φορέα έχει συνολικά 33 έτη ασφάλισης, 8 έτη στο ΙΚΑ και 26 στο Δημόσιο. Εχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και δύο παιδιά ενήλικα και είναι σήμερα 54 ετών. Είχε εργαστεί σε δασαρχείο το 1979. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και τι μπορεί να εξαγοράσει;
Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως πριν από το 1983 απασχοληθείς στο Δημόσιο και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί εφόσον συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Για τον σκοπό αυτόν μπορεί να εξαγοράσει τη στρατιωτική του θητεία. Το κόστος της εξαγοράς θα είναι 6,67 % επί των συντάξιμων αποδοχών του. Δεν μπορεί να εξαγοράσει πλασματικό χρόνο από άλλη πηγή.
Ερώτηση: Δημοτική υπάλληλος έχει συμπληρώσει 24 έτη ασφάλισης το 2012 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα καθώς έχει τρία τέκνα. Εχει θεμελιωμένο δικαίωμα;
Απάντηση: Η υπάλληλος του παραδείγματος είναι τρίτεκνη και εφόσον είχε συμπληρώσει 20ετία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 θεμελίωσε δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας. Το δικαίωμά της είναι κατοχυρωμένο. Η σύνταξή της θα είναι αναλογική των ετών ασφάλισης που έχει και δεν μπορεί να κάνει εξαγορές πλασματικών. Τη συμφέρει η παραμονή στην εργασία.
ΙΚΑ - ΟΑΕΕ
Διαβατήριο οι 11.100 ημέρες έως το τέλος του 2010
«Κλειδί» για τη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ είναι η συμπλήρωση 11.100 ημερών ασφάλισης στον ίδιο φορέα μέχρι το τέλος του 2010. Για όσους δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν αυτές τις προϋποθέσεις από την 1η Ιανουαρίου 2011 με τον ν. 3863/2010 καταργήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας.
Σημειώνεται πως ο χρόνος ασφάλισης σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είναι πραγματικός και να έχει διανυθεί στη μεν περίπτωση του ΙΚΑ μόνο στο ΙΚΑ ή σε άλλα Ταμεία ασφάλισης μισθωτών, στον δε ΟΑΕΕ θα πρέπει να έχει διανυθεί μόνο στα Ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ).
Ενδεικτικά δημοσιεύονται δύο παραδείγματα:
Ερώτηση: Ασφαλισμένος είχε 31 Δεκεμβρίου 2010 συνολικά 11.254 ημέρες ασφάλισης. Από αυτές οι 2.700 ήταν στο πρώην ΤΕΒΕ ενώ οι υπόλοιπες 8.554 στο ΙΚΑ. Μπορεί ο εν λόγω ασφαλισμένος να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας; Είναι σήμερα 56 ετών.
Απάντηση: Ο χρόνος ασφάλισης στην παρούσα περίπτωση μπορεί να επαρκεί όμως επειδή έχει διανυθεί σε δύο φορείς - μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων- δεν έχει θεμελιώσει ο ασφαλισμένος δικαίωμα για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Ετσι θα συνταξιοδοτηθεί με τη γενική διάταξη και αφού είχε συμπληρώσει 10.500 ημέρες το 2010 μπορεί να εξέλθει σε σύνταξη στα 58.
Ερώτηση: Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ ελεύθερος επαγγελματίας εντάχθηκε στην ασφάλιση για πρώτη φορά ανήλικος και συνέχισε εργαζόμενος ως μισθωτός. Είχε την 31η Δεκεμβρίου 2010 τις απαραίτητες 11.100 ημέρες συμπληρωμένες όλες στο ΤΕΒΕ. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί άμεσα; Είναι 56 ετών.
Απάντηση: Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος έχει συμπληρωμένα τα 37 έτη που απαιτούνταν το 2010 σε έναν φορέα. Μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί χωρίς όριο ηλικίας.
Πότε η συνταξιοδότηση γίνεται χωρίς όριο ηλικίας
Κατηγορία
Χρόνος Ασφάλισης για Θεμελίωση
Ετος Συμπλήρωσης
Οριο Ηλικίας
Απαιτούμενος Χρόνος Ασφάλισης για Εξοδο
Παρατηρήσεις
1. Δημόσιο
Ανδρες - Γυναίκες
25 έτη
Οποτεδήποτε
Χωρίς όριο ηλικίας
35 έτη
Απασχόληση στο Δημόσιο μέχρι την 31-12-1982
 
25 έτη
Μέχρι 31-12-2010
Χωρίς όριο ηλικίας
37 έτη
Πρόσληψη στο Δημόσιο μετά την 1-1-1983
Γυναίκες Εγγαμες και Μητέρες
17,5 έτη
Οποτεδήποτε
Χωρίς όριο ηλικίας
24 έτη και 6 μήνες
Απασχόληση στο Δημόσιο μέχρι την 31-12-1982
Μητέρες 3 και άνω τέκνων
20 έτη
Μέχρι 31-12-2010
Χωρίς όριο ηλικίας
20 έτη
Η 20ετία συμπληρώνεται και με εξαγορά πλασματικού χρόνου παιδιών
2. ΔΕΚΟ - Τράπεζες
Ανδρες - Γυναίκες
25 έτη
Οποτεδήποτε
Χωρίς όριο ηλικίας
35 έτη
1η ασφάλιση μέχρι την 31-12-1982 - Ο στρατός προσμετράται μετά τα 58
Μητέρες 3 και άνω τέκνων
20 έτη
Μέχρι 31/12/2010
Χωρίς όριο ηλικίας
20 έτη
Η 20ετία δεν συμπληρώνεται με εξαγορά πλασματικού χρόνου παιδιών
3. ΙΚΑ - ΟΑΕΕ
Ανδρες - Γυναίκες
11.100 ημ. Ασφάλισης 37 έτη
Μέχρι 31/12/2010
Χωρίς όριο ηλικίας
11.100 ημ. Ασφάλισης 37 έτη
Ο χρόνος πρέπει να έχει διανυθεί σε ένα φορέα
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΕΘΝΟΣ / ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΟΕ - ΟΛΜΕ

Αθήνα 27/2/2013

Προς
M.M.E.
(συντάκτες εκπαιδευτικού ρεπορτάζ)
Κοιν:
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συναντήθηκαν σήμερα 27/2/2013 στα γραφεία της Δ.Ο.Ε. στην Αθήνα τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε.
Συζητήθηκαν οι κοινοί τρόποι δράσης των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για την προωθούμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το νέο πειθαρχικό δίκαιο.
Συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν μια σειρά δράσεις στην εκπαίδευση (ενημέρωση πολιτικών κομμάτων, εκπαιδευτικών και κοινωνίας) και να οργανωθούν κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις με στόχο να μην περάσουν αλλά και να ακυρωθούν στην πράξη τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Τα Δ.Σ.
Δ.Ο.Ε.               Ο.Λ.Μ.Ε.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΗ 2013, 12 μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ από ΔΟΕ


 
Αθήνα 26/2/2013

Προς
1. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Λεκανοπεδίου
2. Μ.Μ.Ε.
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΗ 2013, 12 μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Σχολεία χωρίς οικονομικούς πόρους με μαθητές που πεινάνε και κρυώνουν. Εκατοντάδες σχολεία δεν έχουν ούτε ευρώ στα ταμεία τους. Διεκδικούμε σίτιση για τα παιδιά, πετρέλαιο για τα σχολεία και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Τα σχολεία χρειάζονται δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, αύξηση αριθμού των μαθητών στα τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Αγωνιζόμαστε για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Διεκδικούμε ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες νηπίων και προνηπίων για φοίτηση.
Τα σχολεία χρειάζονται δημοκρατία και όχι αξιολόγηση - χειραγώγηση, απολύσεις, φόβο και υποταγή. Αγωνιζόμαστε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατική συλλογική λειτουργία του σχολείου, ενάντια στην αξιολόγηση - χειραγώγηση, για να μην περάσει το αυταρχικό Π.Δ. του Υπουργείου Παιδείας.
Τα σχολεία χρειάζονται δωρεάν βιβλία και όχι σχέδια για άμεση ή σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διανομής τους. Διεκδικούμε δωρεάν παιδεία για όλους. Ούτε ευρώ από τις τσέπες των γονιών για βιβλία, πετρέλαιο, λειτουργικές δαπάνες, γραφική ύλη κλπ.
Τα σχολεία είναι δημόσια ιδρύματα και όχι ιδιωτικές/κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους για ολόπλευρη γνώση και ελεύθερη κριτική και κλείνουν τις πόρτες τους στους ιδιώτες, τους χορηγούς, τις εταιρείες.
Τα σχολεία έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς και γονείς που θα αμείβονται αξιοπρεπώς και όχι από οικονομική εξαθλίωση, ανεργία και φτώχεια. Παλεύουμε για κατάργηση του βαθμολογίου - μισθολογίου, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις των εκπαιδευτικών, αξιοπρεπείς μισθούς και σταθερή - μόνιμη εργασία για όλο το λαό.
Τα σχολεία πρέπει να αγκαλιάσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση και κατάργηση των δομών της ειδικής αγωγής.
Τα σχολεία χρειάζονται ελευθερία και όχι φασισμό, ρατσιστικές διακρίσεις και ναζιστικές απειλές. Παλεύουμε για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών, σχολείο ανοιχτό για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα ή εθνικότητα.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
το Σάββατο 2 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Από τη Δ.Ο.Ε.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ από ΔΟΕ


Αρ. Πρωτ: 1960 Αθήνα 26/2/2013
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Κοιν.
Μ.Μ.Ε.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη συνεδρίασή του στις 21/2/2013, μια μέρα μετά τη γενική απεργία και αφού έλαβε υπόψη του:
  • Τη διαρκή υποβάθμιση της Δημόσιας δωρεάν Παιδείας στην πατρίδα μας που συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο και των νέων μέτρων και περικοπών της κυβέρνησης και την τρόικας, που εφαρμόζουν κατά γράμμα όλες τις αντεργατικές διατάξεις του πρόσφατα ψηφισμένου 3ου μνημονίου.
  • Τη δραματική οικονομική κατάσταση των σχολικών επιτροπών και τη δραματική μείωση των αποδοχών μας που στους νέους εκπαιδευτικούς ξεπερνάει το 45% και οδηγεί στην εξαθλίωση του κλάδου.
  • Τις νέες πειθαρχικές διατάξεις που καταργούν το «τεκμήριο αθωότητας» και μας οδηγούν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, με τη διαθεσιμότητα, την αργία και τις απολύσεις να επιτρέπονται ακόμα και για αυτούς που απλά παραπέμπονται στα νέα πειθαρχικά συμβούλια.
  • Το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επέστρεψε ως απαράδεκτο στον Υπουργό και το οποίο υλοποιεί τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεπιστημονικές διατάξεις του 4024/12, που συνδέουν την αξιολόγηση με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, μέσα από παράλογες και άδικες ποσοστώσεις από βαθμό σε βαθμό αλλά και με πρόβλεψη για στασιμότητα ακόμα και απολύσεις.
  • Την πλήρη κατάρρευση του προϋπολογισμού για την Παιδεία και τις προσλήψεις στην εκπαίδευση που οδηγεί στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών και στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές και αναπληρώτριες.
Αποφάσισε να πραγματοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:
  • Συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου προκειμένου να αναπτυχθούν οι θέσεις του κλάδου για την απαράδεκτη σύνδεση της αξιολόγησης με τους μισθούς, τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα και να τους ζητηθεί να μη συναινέσουν στη μετατροπή του σχολείου σε χώρο τρομοκρατίας και αυταρχισμού.
  • Συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με στόχο τη χάραξη κοινής πορείας των δυο εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών.
  • Συνάντηση με το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων στην κατεύθυνση, της συμπόρευσης των Σχολικών Συμβούλων με τις θέσεις του οργανωμένου κλάδου για την αξιολόγηση, της καταγραφής των προθέσεων αυτών που καλούνται να την υλοποιήσουν καθώς και της στήριξης της Δ.Ο.Ε. στις πιέσεις που θα ασκηθούν.
  • Συναντήσεις με τους Διευθυντές όλων των σχολείων της Ελλάδας με συγκεντρώσεις που θα προγραμματιστούν κατά ΠΥΣΠΕ από τους τοπικούς Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. Στις συναντήσεις θα αναπτυχθούν οι θέσεις της Δ.Ο.Ε. για την αξιολόγηση και τα Πειθαρχικά Συμβούλια και θα επιβεβαιωθεί η ομόθυμη βούληση του κλάδου για αντίσταση στο πισωγύρισμα που επιχειρεί η κυβέρνηση και στη μετατροπή του Διευθυντή Σχολείου σε ένα νέο επιθεωρητή.
  • Εξακτινωμένες εκδηλώσεις, με θέμα τις απαράδεκτες πειθαρχικές διώξεις που προωθούνται, οι οποίες θα επικρέμονται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των εκπαιδευτικών, που θα οδηγούνται σε διαθεσιμότητα, αργία - απόλυση με την παραμικρή καταγγελία του οποιουδήποτε όσο αστήρικτη και ανυπόστατη και αν είναι. Οι δυο πρώτες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εκδηλώσεις ανάδειξης του προβλήματος με συμμετοχή νομικών αλλά και συνδικαλιστικών στελεχών. Στις εκδηλώσεις θα κληθούν να συμμετέχουν ένας εκπαιδευτικός από κάθε σχολείο της Περιφέρειας που θα πραγματοποιηθούν, τα μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων, οι αιρετοί στα υπηρεσιακά συμβούλια, οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας από όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται είναι: α. 12 του Μάρτη 2013 στην Πάτρα για τους Συλλόγους της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, β. αρχές του Απρίλη στη Βόρεια Ελλάδα για τους Συλλόγους της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Β. Ελλάδας (αναλυτικό ενημερωτικό θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες).
  • Οργανωμένη αντίδραση του συνόλου του κλάδου, μέσω των Συλλόγων διδασκόντων των σχολείων όλης της Ελλάδας, στις προσπάθειες να επανέλθει μετά από 31 χρόνια ξανά στο προσκήνιο ο «επιθεωρητισμός» και να καταργηθεί η παιδαγωγική ελευθερία και η δημοκρατία στο σχολείο.
Ενότητα - Αλληλεγγύη - Συλλογικότητα
Κανείς μόνος στη βαρβαρότητα

Κόβει τη ρύθμιση δανείων η Τρόικα – Τινάζει στον αέρα τα νοικοκυριά με δάνεια

- Δεν δέχεται μείωση του πλαφόν κάτω από τις 25.000 η τρόικα
- Πρόβλημα στις τράπεζες “βλέπουν” οι δανειστές και ζητούν λιγότερες ρυθμίσεις
- Τρικλοποδιά των τραπεζών για να μην χάσουν χρήματα

Όπως και στην περίπτωση των εργασιακών όπου οι τράπεζες έπαιξαν παιχνίδι στην πλάτη εκατομμυρίων εργαζόμενων ώστε να ρίξουν το μισθολογικό κόστος και να κάνουν πιο εύκολες τις απολύσεις υπαλλήλων ενόψει των συγχωνεύσεων, έτσι και στην περίπτωση της ρύθμισης των δανείων των νοικοκυριών παίζουν παιχνίδι με την τρόικα.

Ξαφνικά και ενώ ο επικεφαλής της Τ.τΕ. Λέει πως τα 50 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση είναι αρκετά οι τροιϊκανοί ανακαλύπτουν τρύπα 1,1 δισ. ευρώ που θα προκύψει, λένε, από τη ρύθμιση.

Έτσι προσπαθούν να μπλοκάρουν τις ρυθμίσεις δανείων των νοικοκυριών που βρίσκονται στο κόκκινο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τα δεδομένα αλλάζουν και η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω διαπραγματεύσεων να ρίξει ακόμη πιο κάτω από τις 25.000 το πλαφόν οι τροϊκανοί το αρνούνται καθώς έτσι θα ενταχθούν πολύ περισσότερα νοικοκυριά και έτσι οι τράπεζες θα έχουν μικρότερα κέρδη...

Οι τραπεζίτες φαίνεται να ρίχνουν το μπαλάκι στην κυβέρνηση για το ποια θα είναι η τελική ρύθμιση, ωστόσο την ίδια ώρα μιλούν και με την τρόικα εκφράζοντας επιφυλάξεις.

Κάπως έτσι η ρύθμιση των δανείων εξακολουθεί να είναι στον αέρα.

Διπλό τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις – 10% ως και 35% οι μειώσεις

- Χάνεται το 10% της σύνταξης τον Ιούνιο για συνταξιούχους 35 Ταμείων
- Αυτόματες μειώσεις στις επικουρικές από το 2015
- Το πολύ ως 20% της βασικής σύνταξης θα είναι η επικουρική
- 1.000.000 συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον μια σύνταξη το χρόνο

Από τον Ιούνιο και λόγω ενοποίησης των Ταμείων οι συνταξιούχοι θα χάσουν το πρώτο 10% της επικουρικής σύνταξης.
Τα 35 Ταμεία που μπαίνουν στο ΕΤΕΑ στην πλειοψηφία τους είναι ελλειμματικά αλλά παρέχουν ποσοστό αναπλήρωσης πάνω από το 20% που προβλέπεται πλέον ως μέγιστο ποσοστό αναπλήρωσης μέσω του επικουρικού.
Έτσι αυτόματα οι μειώσεις θα είναι μεγάλες καθώς υπάρχουν ταμεία όπως των τραπεζικών ή της ΔΕΗ που το ποσοστό ξεπερνάει το 30%.
Η δεύτερη μεγάλη μείωση θα έρθει από το 2015 καθώς οι επικουρικές συντάξεις θα πάψουν να είναι σταθερές και θα αλλάζουν ανά τρίμηνο με βάση τα έσοδα του Ταμείου.
Έτσι θα υπάρχει ανά τρίμηνο μείωση όταν πέφτουν τα έσοδα. Ενώ προβλέπεται και επανεξέταση των εισφορών ώστε να κλείσουν οι μαύρες τρύπες των Ταμείων, κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσει τις κρατήσεις.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Δημόσιο: διαθεσιμότητα τώρα και απολύσεις σε μερικούς μήνες

- Αν δεν βρεθούν άμεσα 27.000 νέες θέσεις εργασίας οι υπάλληλοι απειλούνται με απόλυση
- Τρόικα: αν δεν είναι απαραίτητοι οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται
- Βάζουν άμεσα σε αργία πάνω από 800 υπάλληλους με πειθαρχικά παραπτώματα
- Ψάχνουν ποιους υπαλλήλους θα στείλουν... σπίτι τους με διαθεσιμότητα για να ξεκλειδώσει η δόση

Δεν έχει βγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα το θέμα των απολύσεων. Η κυβέρνηση με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός προσπαθεί να αποδείξει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώνονται όμως οι τροικανοί επιμένουν πως εκτός από τις συνταξιοδοτήσεις η Ελλάδα έχει υπογράψει στο μνημόνιο επιπλέον μείωση των υπαλλήλων κατά 25.000 ως 27.000 (αν υπολογιστούν και οι 2.000 του 2012).
Έτσι τώρα η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει τις προθεσμίες που θέτει η τρόικα για τη μείωση του προσωπικού μέσω μετακινήσεων. Ωστόσο με τις καθυστερήσεις και τις αλχημείες με τις μετακινήσεις από υπουργείο σε υπουργείο κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δημοσίου χιλιάδες υπάλληλοι.
Το πρώτο που δεν... βγαίνει είναι οι απολύσεις επίορκων. Η νομοθεσία είναι τέτοια που οι εξελίξεις καθυστερούν. Μόλις 891 υπάλληλοι με πειθαρχικά παραπτώματα τίθενται αυτοδίκαια σε αργία, ενώ δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες και εκείνοι που λόγω ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων βρίσκονται για μεγάλο διάστημα εκτός εργασίας.
Έτσι δεν υπάρχει “μαξιλάρι” απολύσεων με αποτέλεσμα οι τροϊκανοί να βλέπουν τα “νούμερα” να μην μειώνονται και να επιμένουν στις απευθείας απολύσεις.
Και σε αυτό η κυβέρνηση για να αποφύγει το πολιτικό κόστος απαντάει με το τρικ της διαθεσιμότητας.
Μειώνει τα οργανογράμματα των υπουργείων και σκοπεύει να παρουσιάσει 25.000 άτομα με μειωμένο μισθό κατά 25% ώστε να προκύψει λογιστική έστω μείωση, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζονται εκτός οργανογραμμάτων οι υπάλληλοι αυτοί.
Η κυβέρνηση υπόσχεται όμως ότι αυτοί οι υπάλληλοι θα βρουν νέες θέσεις.
Η καθυστέρηση όμως απειλεί τους υπαλλήλους καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Πρώτα θα πρέπει να επιλεγούν ποιοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα και ύστερα να προκύψουν οι θέσεις.
Μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ οι υπάλληλοι θα πρέπει να αναζητήσουν εκ νέου δουλειά στο δημόσιο και ούτε αυτή η διαδικασία έχει ακόμη καθοριστεί.
Αποτέλεσμα; Υπάρχει κίνδυνος να παρέλθει το 12μηνο της διαθεσιμότητας και έτσι οι υπάλληλοι να βρεθούν εκτός δημοσίου αυτόματα.
Αν υπολογίσει κανείς ότι οι τρεις πρώτοι μήνες του 2013 χάθηκαν μέχρι να βρεθούν μόλις 1.981 των υπαλλήλων της διαθεσιμότητες του 2012, γίνεται εύκολα αντιληπτό το τι θα επικρατήσει σε επίπεδο 25.000 ατόμων.

“Έκρηξη” των βάσεων στις Πανελλαδικές – 15% μειώνονται οι θέσεις στα ΑΕΙ, 30% στα ΤΕΙ

- Το σχέδιο “Αθηνά” μειώνει τις θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια
- Μεγάλη άνοδο στις βάσεις προβλέπει το υπουργείο
- Δείτε τις προβλέψεις για τις βάσεις ανά πεδίο
- 110.000 μαθητές ξεκινούν τις εξετάσεις στις 17 Μαϊού, στις 15 κλείνουν τα σχολεία

Τα πάνω – κάτω φέρνει το σχέδιο “Αθηνά” για τους 110.000 μαθητές που θα καρδιοχτυπήσουν στα θρανία για μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Τα σχολεία κλείνουν μόλις τρεις μέρες μετά τις διακοπές του Πάσχα και δυο μέρες μετά στις 17 Μαϊου ξεκινά η διαδικασία των Πανελλαδικών.
Εφέτος όμως θα είναι κατά πολύ μειωμένες οι θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που θα φτάσουν το 15% και το 30% αντίστοιχα. Η μείωση των θέσεων αυξάνει τον ανταγωνισμό και αυτό οδηγεί σε αύξηση των βάσεων.
Ο πήχης ειδικά στο 1ο επιστημονικό πεδίο, αναμένεται να ανέβει πολύ ψηλά.
Από φέτος και με βάση το σχέδιο “Αθηνά” στις σχολές Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών επιστημών οι εισακτέοι θα είναι σχεδόν 2.000 λιγότεροι, έτσι ο ανταγωνισμός για μια θέση θα είναι μεγαλύτερο και κάπως έτσι θα αυξηθούν και οι βάσεις.
Αντίθετα πιο τυχεροί είναι οι υποψήφιοι του δεύτερου πεδίου καθώς οι θέσεις αυξάνονται από τις περίπου 7.500 στις 9.500.
Στο 3ο πεδίο σπουδών που αφορά στις σχολές υγείας οι αλλαγές δεν αναμένεται να είναι μεγάλες. Θα υπάρξουν μόνο λίγες αυξομειώσεις και έτσι και οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα.
Στο τέταρτο και το πέμπτο πεδίο θα υπάρξουν κάποιες μειώσεις εισακτέων ωστόσο και αυτές δεν αναμένεται να επηρεάσουν πολύ τις βάσεις.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πως θα ρυθμίσετε το χρέος σας στην εφορία

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι στην εφορία προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχουν προς το δημόσιο προβλέπει αναλυτική εγκύκλιος του γενικου. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη που εστάλη σε όλες τις εφορίες. 
 
Αναλυτικά, η σχετική διαδικασία είναι η εξής: ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει φάκελο στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα εξής δικαιολογητικά: 
 
α) Δικαιολογητικά του φακέλου.
 
Στον προς εξέταση φάκελο που συνοδεύει την αίτηση για χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής από το αρμόδιο όργανο πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν: 
 
• Η πρωτότυπη αίτηση του οφειλέτη 
 
• Το πρωτότυπο παράβολο 
 
• Το ειδικό κατά περίπτωση έντυπο συμπληρωμένο με τα κριτήρια του άρθρου 17 του ν. 2648/1998 και την άποψη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου επί του σχετικού αιτήματος 
 
• Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης) 
 
• Αντίγραφα ισολογισμών των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης), στους οποίους θα εμπεριέχεται και η έκθεση ελέγχου ορκωτού ελεγκτή 
 
• Πρόσφατο δευτεροβάθμιο ισοζύγιο με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους και 
 
• Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχει προσκομισθεί από τον αιτούντα, προκειμένου να τεκμηριωθεί η οικονομική του αδυναμία 
 
β) Πληρωμή παραβόλου 
 
Γενικά, προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής είναι να έχει ήδη πληρωθεί το προβλεπόμενο παράβολο. Στην περίπτωση που με το ίδιο αίτημα ζητείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, μέρος των οποίων ρυθμίζεται για πρώτη φορά, άλλο για δεύτερη και τέλος ένα μέρος για τρίτη, πρέπει να καταβάλλονται ισάριθμα παράβολα για όλες τις ως άνω επιμέρους διευκολύνσεις. Αίτημα χορήγησης τρίτης διευκόλυνσης χωρίς να κατατεθεί η προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή δεν εξετάζεται και συνεπώς στην περίπτωση αυτή δεν καταβάλλεται παράβολο. 
 
γ) «Υλοποίηση» απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής. 
 
• Η απόφαση της διευκόλυνσης «υλοποιείται» με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε εντός τριμήνου από την έκδοση της σχετικής απόφασης. Μόνον τότε επέρχονται οι έννομες συνέπειες που ορίζονται στις σχετικές διατάξεις του ν. 2648/1998, και κυρίως τα ευεργετήματα του άρθρου 19. Μέχρι την πληρωμή δηλαδή της πρώτης δόσης, το χρέος θεωρείται μη ρυθμισμένο, παρά την έκδοση της απόφασης χορήγησης διευκόλυνσης. 
 
• Πρώτος μήνας ισχύος της διευκόλυνσης θεωρείται ο μήνας εντός του οποίου καταβλήθηκε η πρώτη δόση. 
 
• Υπενθυμίζεται ότι, αν η σχετική απόφαση δεν υλοποιηθεί μέσα στο προβλεπόμενο τρίμηνο, η διευκόλυνση θεωρείται απωλεσθείσα και, εφόσον επιθυμείται η ρύθμιση του συγκεκριμένου χρέους, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για νέα (δεύτερη ή τρίτη κατά περίπτωση) διευκόλυνση. 
 
Στις περιπτώσεις αιτήματος επανεξέτασης για αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων, επισημαίνονται τα εξής: 
 
Για την επανεξέταση αιτήματος διευκόλυνσης απαιτείται να υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση. Η εν λόγω οικονομική αδυναμία μπορεί να είναι διαρκής (να υπήρχε δηλαδή και πριν τη χορήγηση της πρώτης διευκόλυνσης) ή «επιγενόμενη», λόγω μεταγενέστερης δηλαδή μεταβολής των οικονομικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση από τα εισοδήματα του οφειλέτη και τα λοιπά στοιχεία που αυτός έχει συνυποβάλει πρέπει να προκύπτει ότι η καταβολή των ανωτέρω δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης καθίσταται προβληματική έως αδύνατη. 
 
β) Κατά την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης θα πρέπει να εξετάζεται: 
 
• Πρώτον, εάν το αίτημα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, ήτοι εντός δύο μηνών από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή δόσης και 
 
• Δεύτερον, εάν η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής παραμένει ενεργή και δεν έχει απωλεσθεί. Μάλιστα ο δεύτερος έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα στάδια της επανεξέτασης, ήτοι τόσο κατά τη συζήτηση του αιτήματος από το αρμόδιο όργανο, όσο και κατά τη υλοποίηση της απόφασης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς η επανεξέταση σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις θεωρείται συνέχεια της χορηγηθείσας πρώτης διευκόλυνσης. 
 
Πηγή: capital.gr

Δημόσιο: 667.733 είναι οι υπάλληλοι σε όλους τους τομείς

Σε 667.733 άτομα ανερχόταν το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού την 1η Οκτωβρίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
 
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από αίτημα του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου.
 
Από τους 667.733 υπαλλήλους, οι 571.123 είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου, δικαστικοί λειτουργοί και δημόσιοι λειτουργοί.
 
Οι 54.646 είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι 35.782 είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι 3.957 υπάλληλοι είναι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου, οι 1.171 είναι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι και οι 1.054 είναι μετακλητοί.
 
Στις 29.2.2012, το σύνολο του προσωπικού ήταν 685.309 υπάλληλοι (σ.σ. την 1.10.2012 ήταν 667.733 δηλαδή 17.576 λιγότεροι). Από αυτούς οι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δημόσιοι λειτουργοί ανέρχονταν σε 581.349, οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανέρχονταν σε 54.611, οι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε 42.729, οι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου σε 4.398, οι ωρομίσθιοι/ημερομίσθιοι σε 1.162 και οι μετακλητοί σε 1.060.
 
Προσλήψεις το 2012
 
Για τον αριθμό των προσλήψεων στη Γενική Κυβέρνηση ανά κατηγορία από την 1.1.2012 έως την 31.10.2012, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει ότι ως προς το τακτικό προσωπικό (Μόνιμοι και ΙΔΑΧ), κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα υπήρξαν 3.793 νέες καταχωρήσεις στη βάση δεδομένων του υπουργείου, 393 καταχωρήσεις για μεταφορές και εντάξεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου από φορείς καθώς και 70 καταχωρήσεις για επαναφορά στην υπηρεσία υπαλλήλων που είχαν προηγουμένως παραιτηθεί προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012.
 
Συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου
 
Ως προς το προσωπικό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου στον τακτικό προϋπολογισμό, από 1.1.2012 έως 31.10.2012 χορηγήθηκαν 29.041 εγκρίσεις. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι μετακλητοί υπάλληλοι.
 
Εργασία με δικαστικές αποφάσεις
 
Από το έγγραφο προκύπτει επίσης ότι ο αριθμός των υπηρετούντων τακτικών υπαλλήλων, δηλαδή μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από 1.1.2012 έως 1.10.2012 που εισήχθησαν με δικαστικές αποφάσεις στην Κεντρική Κυβέρνηση και τους ΟΤΑ ανέρχεται σε 139 τακτικούς υπαλλήλους.
 
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών
 
Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει εγγράφως τον περασμένο Νοέμβριο και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωνε ότι ο αριθμός των νέων εγγραφών προβλέψεων θέσεων υπαλλήλων και η μεταφορά πιστώσεων από το κονδύλι για νέους διορισμούς, για τους φορείς που η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό (κυρίως υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ορισμένα Νομικά Πρόσωπα, όπως Νοσοκομεία και ΑΕΙ) από την 1.1.2012 έως τον Νοέμβριο του 2012, ήταν 1.852 νέες εγγραφές. Από αυτές οι περισσότερες ήταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (580 νέες εγγραφές), στο υπουργείο Οικονομικών (577), στο υπουργείο Δικαιοσύνης (281) και στο υπουργείο Παιδείας (273).
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν οι εκπαιδευτικοί στους αρχαιολογικούς χώρους

Υπουργείο Παιδείας: Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013

Τι είπε ο Υφυπ. Παιδείας για τις προσλήψεις, τις άδειες και την κατανομή του προσωπικού

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το Υπουργείο Παιδείας ιδιαίτερα σ’ αυτήν την περίοδο κατέβαλε κάθε προσπάθεια, σε συνεχή επικοινωνία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, για την αντιμετώπιση των κενών που προέκυψαν τόσο από τη λειτουργία των σχολείων –επομένως, τα λειτουργικά κενά- όσο και κατά τη διάρκεια του έτους από τα έκτακτα κενά, τα οποία ανέκυψαν όπως τα περιγράψατε προηγουμένως.
Θα απαντήσω και στα δύο σκέλη της ερώτησής σας. Θα μου επιτρέψετε μόνο να σας δώσω μια εικόνα, όσο πιο πιστή γίνεται, της κατάστασης έτσι όπως διαμορφώθηκε από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα. 
Στη νέα σχολική χρονιά έγινε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, καθώς και στα ΕΠΑΛ. Δώσαμε προτεραιότητα στα κενά τα οποία καλύφθηκαν μέσα από πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση προσλήψεων, στις 5.9.2012, καλύφθηκε το σύνολο σχεδόν των δηλωθέντων λειτουργικών κενών για το σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας. 
Επίσης, ενημερώνω ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο χιλιάδες επτακόσιες εβδομήντα μία προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών του κλάδου Δασκάλων και χίλιες πεντακόσιες ενενήντα πέντε προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών του κλάδου Νηπιαγωγών.
Επιπλέον, πάντα με τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων των κλάδων Αγγλικής, Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Καλλιτεχνικών, Θεατρικών Σπουδών, προσλήφθηκε μικρός αριθμός αναπληρωτών –συνολικά για όλη την Ελλάδα εβδομήντα δύο- που βεβαίως δεν μπορούσε να καλύψει το σύνολο των κενών.
Μεριμνήσαμε για την κάλυψη των επειγόντων και επιτακτικών λειτουργικών κενών στις σχολικές μονάδες. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος για το γεγονός ότι στην εκπαίδευση δεν υπάρχουν ούτε μόνο επείγοντα κενά ούτε μόνο δευτερεύοντα και πρωτεύοντα κενά. Όλα τα κενά είναι προτεραιότητας. Επομένως και στα σχολεία με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε για την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών κενών.
Ας αναφερθούμε τώρα στο πρόβλημα το οποίο υπάρχει στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, τα οποία είναι σαράντα δύο σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών Μουσικών Ειδικεύσεων στα Μουσικά Σχολεία και αμέσως μετά τις πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών στα Γενικά Σχολεία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Θα ήθελα την ανοχή σας για μερικά λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
Έτσι, σήμερα έχουν προσληφθεί διακόσιοι σαράντα οκτώ αναπληρωτές πλήρους ωραρίου για τα Μουσικά Σχολεία. Απ’ αυτούς, πέντε ήταν για το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου, για το οποίο γνωρίζω ότι ενδιαφέρεστε ειδικότερα. Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι ενέργειες διάθεσης του συνόλου των πιστώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι εξελίχθηκαν οποιεσδήποτε διαδικασίες ξέρετε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, όπου ζητήθηκε επιπλέον παροχή πιστώσεων, για να καλυφθούν τα εναπομείναντα κενά, κάτι το οποίο βέβαια στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν στάθηκε δυνατό.
Από τις 8.1.2013 έγινε επιπλέον πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών σε όλα τα Μουσικά Σχολεία για πεντακόσιες σαράντα έξι ώρες την εβδομάδα, όπως επίσης και για χίλιες τριακόσιες ώρες την εβδομάδα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά τα καλλιτεχνικά σχολεία, σας πληροφορούμε ότι υπάρχουν κενά στις ειδικότητες μαθηματικών, θεολόγων, χημικών και μουσικών, ενώ στο καλλιτεχνικό σχολείο του Ηρακλείου μεριμνούμε για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της σημερινής κατάστασης. 
Κύριε συνάδελφε, θίξατε δύο ζητήματα τα οποία θα αναλύσω στη δευτερολογία μου. Το ένα ήταν το ζήτημα των αδειών. Πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ότι μία άδεια κύησης είναι ένα γεγονός το οποίο η νομοθεσία μας όχι μόνο καλύπτει, αλλά και υποστηρίζει. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να δούμε ποιες από τις υπόλοιπες άδειες οι οποίες έχουν δοθεί δίνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Στο σημείο αυτό, θα σας πω ότι το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα για την αλλαγή του τρόπου απονομής των αδειών, το οποίο επίσης θα οδηγήσει και στην αλλαγή  των υγειονομικών επιτροπών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του συστήματος. 
Στη δευτερολογία μου, κύριε συνάδελφε, θα σας απαντήσω και για τα ζητήματα τα οποία τίθενται αυτή τη στιγμή με τα εναπομείναντα κενά.  
Σας ευχαριστώ πολύ. 
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου για τρία λεπτά.
 
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η πρόθεση του Υπουργείου να αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες, αλλά αν έχουμε υπερβολική αύξηση των ωρών διδασκαλίας, αυτό θα αποβεί εις βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Άρα, λοιπόν, πράγματι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και ιδιαίτερα όσον αφορά κάποιες ειδικότητες. Όμως, δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης. 
Και στο σημείο αυτό, θα ήθελα να καταθέσω ορισμένες σκέψεις. 
Νομίζω ότι για την ολοκλήρωση του έτους θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιηθούν πόροι που προορίζονται για το Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει επαρκής αναπλήρωση και κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά και το Υπουργείο Οικονομικών. 
Το δεύτερο θέμα αφορά το ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν οι αναπληρωτές στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδότηση αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θα πρέπει, δηλαδή, να προσλαμβάνονται με τα κριτήρια του Υπουργείου Παιδείας, αλλά με χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο μένει αναπορρόφητο, λόγω του ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν προχωρά στην απασχόληση αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγω των δεσμεύσεων που υπάρχουν. 
Το τρίτο θέμα αφορά την αναπροσαρμογή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ούτως ώστε περισσότεροι εκπαιδευτικοί και ιδιαίτερα των ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ και των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων να ενταχθούν στο πρόγραμμα από ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτά πάνε προς το Σεπτέμβριο. Για το λόγο αυτό, προτείνω να καλύψουμε τώρα το δεύτερο τετράμηνο και από Σεπτέμβριο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τις εναλλακτικές προτάσεις που σας κάνω. 
Τέταρτη πρόταση ή τέταρτη σκέψη. Υπάρχουν ειδικότητες που λείπουν από τις ΕΠΑΣ του Υπουργείου Παιδείας, ενώ έχουμε περίσσευμα στις ΕΠΑΣ του Υπουργείου Εργασίας. Παράδειγμα αποτελούν οι εκπαιδευτικοί κομμωτικής. Θα πρέπει να διατεθούν για όλο το υπόλοιπο διάστημα. Το ίδιο έγινε και με το Υγείας. Έγινε μια συνεργασία για γιατρούς σε έκτακτες περιπτώσεις, όπου έχουμε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ χωρίς γιατρούς, όπως για παράδειγμα στα παραϊατρικά.
Η επόμενη πρόταση αφορά το θέμα που έχει να κάνει -και κατατέθηκε από γονείς, από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων- με την αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης. Με σεβασμό -όπως ακριβώς αναφερθήκατε- στο θέμα που έχει να κάνει με την άδεια εγκυμοσύνης, θα πρέπει να απεγκλωβίσουμε τους εκπαιδευτικούς από τον -εντός εισαγωγικών- «εκβιασμό» που δέχονται από τη γνωμοδότηση ενός και μόνο γιατρού. 
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα πρέπει η γνωμοδότηση, η ιατρική γνωμάτευση, οι εξετάσεις του ενός γιατρού να πάνε σε επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή θα πρέπει να αποφασίζει για την άδεια της επαπειλούμενης κύησης. Αν δεν θέλει η εκπαιδευτικός για διάφορους λόγους να πάει στην επιτροπή, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Βεβαίως, έχουμε χίλιες πεντακόσιες άδειες επαπειλούμενης κύησης, ενώ την ίδια ώρα έχουμε μόνο χίλιες άδειες κανονικής κύησης. Αυτές είναι στρεβλώσεις του συστήματος και δεν τις αντιμετωπίζουμε με το να τις κουκουλώνουμε. Πρέπει να πούμε την αλήθεια και να κάνουμε τις σωστές κινήσεις με απόλυτο σεβασμό στη μητέρα εκπαιδευτικό. 
Έχουμε τις άδειες ανατροφής, είναι ένας θεσμός όμως που υπάρχει σε όλο το δημόσιο τομέα. Ποια είναι η διαφορά στην εκπαίδευση; Κάθε άδεια ανατροφής πρέπει να αναπληρωθεί υποχρεωτικά. Στο δήμο, παραδείγματος χάριν, μπορεί το αντικείμενο να το χειριστεί ο διπλανός υπάλληλος, ενώ στην εκπαίδευση πρέπει να αναπληρωθεί υποχρεωτικά. 
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί εθελοντικά. Θα αποδώσει πάρα πολύ. Δηλαδή, με ένα επίδομα ανατροφής τις τάξεως των 300 ευρώ, όποιοι εκπαιδευτικοί, όποιες έχουν κατά την εκτίμηση τους τη δυνατότητα να εργαστούν μετά από ένα διάστημα και μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Παιδείας, από τον περιφερειακό διευθυντή, να μπορούν να προσφέρουν. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και τώρα. Πιστεύω ότι από τις έξι χιλιάδες άδειες ανατροφής, θα γίνουν επίδομα ανατροφής οι τέσσερις χιλιάδες. 
Είμαστε σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει και την ίδια την οικογένεια του εκπαιδευτικού. Άρα πρέπει να δοθεί σε εθελοντική βάση. Πρέπει να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς για όλο το δημόσιο τομέα. Στην εκπαίδευση, όμως, υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα. 
Αυτές οι προτάσεις που έχουν γίνει από διάφορες πλευρές μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα, ούτως ώστε να λύσουμε το πρόβλημα των εκπαιδευτικών κενών. 
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. 
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός, κύριος Παπαθεοδώρου για τρία λεπτά.
 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού): Κύριοι Βουλευτές, ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις αυτές τις οποίες και λαμβάνουμε υπόψη. Θεωρώ ότι κινούνται όχι απλά στη σωστή κατεύθυνση, αλλά μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις στα σημερινά προβλήματα.
Να σταθώ σε κάτι το οποίο λέτε. Πρέπει να πούμε αλήθειες σήμερα. Να τις πούμε τις αλήθειες και να τις πούμε όλες. Πράγματι, υπάρχει πρόβλημα όχι μόνο με τις άδειες –κάποιες από τις οποίες θεωρούμε ότι στο δημόσιο δίνονται αδίκως- αλλά είναι βαθειά μου πεποίθηση -και δεν χαϊδεύω τα αυτιά κανενός αυτή τη στιγμή- ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι σαν τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. 
Το βρίσκουμε καθημερινά αυτό μπροστά μας, διότι έχουμε ένα δίκτυο σχολείων το οποίο είναι πάρα πολύ εκτεταμένο, έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 14.500 σχολικές μονάδες και 150.000 εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν κατανεμηθεί στα σχολεία, βάσει των ειδικοτήτων. Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι αυτή η βάση της συζήτησης, δηλαδή ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο κι όχι ιδιόμορφο σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης, το οποίο και θα πρέπει να στηρίξουμε.
Θα δείτε ότι από τις πρωτοβουλίες οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στα τέλη αυτής της εβδομάδας, ίσως, για τις Υγειονομικές Επιτροπές θα δοθεί μία λύση η οποία θα έχει να κάνει με ουσιαστικότερο έλεγχο, όχι εντεινόμενο, για τις άδειες τις οποίες δίνονται και από την άλλη πλευρά βεβαίως και υποστήριξη των αδειών ή των εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν άδεια κύησης ή επαπειλούμενης κύησης.
Τα δύο θέματα τα οποία θίξατε έχουν να κάνουν με τα κενά και με την αναπλήρωση τους ή με τρόπους αναπλήρωσής τους. Νομίζω ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ή εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να καταβληθεί μία προσπάθεια να γίνει κατανοητό πλέον ότι στο πλαίσιο στο οποίο ζούμε δεν μπορούμε να έχουμε περιοχές οι οποίες είναι υπερπλεονασματικές αυτή τη στιγμή εντός περί της ίδιας περιφέρειας και περιοχές οι οποίες είναι υπερβολικά ελλειμματικές. 
Θα πάρω το παράδειγμα του Ηρακλείου. Εάν συγκρίνεται το εκπαιδευτικό προσωπικό με τον εκπαιδευτικό πληθυσμό της Κρήτης, θα δούμε ότι η Κρήτη είναι μία περιοχή η οποία σε ορισμένες ειδικότητες έχει πλεονάσματα, ενώ στο Ηράκλειο έχουμε μεγάλα ελλείμματα. Αυτό καταλαβαίνουμε όλοι ότι οδηγεί στην ανάγκη ενός εξορθολογισμού του συστήματος και νομίζω ότι οι πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν με υποστήριξη, θεωρώ, όλων των πτερύγων είναι να ξαναδούμε τον τρόπο που θα κατανεμηθεί στα σχολεία το εκπαιδευτικό προσωπικό, έτσι ώστε να μην καταφεύγουμε κάθε φορά στην εύκολη λύση των αναπληρωτών. Κι όταν λέω στην εύκολη λύση των αναπληρωτών, εννοώ ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τους τριπλάσιους, τετραπλάσιους, πενταπλάσιους αναπληρωτές απ’ αυτούς που είχαμε φέτος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και τότε να έχουμε κενά και τώρα να έχουμε κενά. Κάτι δεν πάει καλά σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτό το οποίο δεν πάει καλά είναι η κατανομή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. 
Επομένως, με πολύ θετικό τρόπο υποδεχόμαστε τις συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα μελετηθούν, και από την άλλη πλευρά σας ενημερώνω ότι επειδή η νέα χρονιά θα έχει τις δυσκολίες και της φετινής, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο κατανομής του εκπαιδευτικού προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες τις οποίες έχουν. 
Ευχαριστώ πολύ.