Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Πώς θα σωθεί το εξάμηνο σε Καποδιστριακό και ΕΜΠ

Υπουργείο Παιδείας: Δεν θα μειωθεί το εξάμηνο, αλλά θα παραταθεί - Βράδυ προπαραμονής Χριστουγέννων με μαθήματα στο Πολυτεχνείο - Τα «σχέδια σωτηρίας» των σχολών - Τι προβλέπει ο νόμος για τα εξάμηνα και τις εξεταστικές - Στον εισαγγελέα τη Δευτέρα ο Πελεγρίνης

Ανοίγει τη Δευτέρα, ύστερα από 13 εβδομάδες απεργίας των διοικητικών του υπαλλήλων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ το ρήγμα που σημειώθηκε και στους σκληροπυρηνικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκ των οποίων οι μισοί δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις εργασίες τους και οι υπόλοιποι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων, κρίνεται ότι θα οδηγήσει στο άνοιγμα του πανεπιστημιακού ιδρύματος, καθώς ήδη από την Παρασκευή λειτουργούν αρκετές υπηρεσίες, κυρίως τεχνικές, αλλά και ο ειδικός λογαριασμός κονδυλίων έρευνας.

Ετοιμοι δηλώνουν να εργαστούν οι πανεπιστημιακοί, καθώς, εφόσον δεν απεργούν, αναμένεται ότι θα προσέλθουν στην εργασία τους, όταν ανοίξει το πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε ότι το εξάμηνο δεν θα μειωθεί ούτε στο ελάχιστο, τονίζοντας πως δεν πρέπει να αλλοιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ εκτιμά ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στον εισαγγελέα ο Πελεγρίνης
 
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, με την ιδιότητα του υπόπτου, θα πάει τη Δευτέρα στον εισαγγελέα, εξέλιξη που ενδέχεται να τον φέρει αντιμέτωπο με ποινικές ευθύνες.

Από τις εξηγήσεις που θα δώσει ο κ. Πελεγρίνης, σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία της δικογραφίας, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ή όχι.
 
Σε δήλωσή του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ταυτίζεται πλήρως με το πανεπιστημιακό ίδρυμα, σημειώνοντας: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια».

Πάντως, σε άλλη ανακοίνωσή του φαίνεται ότι παρακαλεί θερμά να μην αναμεταδίδονται σκηνές ή αποσπάσματα από τα θεατρικά του έργα χωρίς την έγγραφη συγκατάθεσή του.

Κάποιοι πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο και για ορκωτούς λογιστές που πρέπει να δουν το θέμα που καταγγέλλει το Συμβούλιο Διοίκησης για τα 70 εκατ. ευρώ που χάθηκαν επί θητείας του πρύτανη.

Τα «σχέδια σωτηρίας» των σχολών

Η μία μετά την άλλη οι σχολές αναρτούν στο Διαδίκτυο «τα σχέδια σωτηρίας» για το εξάμηνο, παρατείνοντάς το στην ουσία στα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου. Κάποιες σχολές, όπως το τμήμα Ναυπηγών-Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, προκειμένου να σωθεί το εξάμηνο, θα κάνουν μαθήματα ακόμα και το βράδυ προπαραμονής Χριστουγέννων, όπως ανακοίνωσε ο κοσμήτορας της σχολής, κ. Κωνσταντίνος Σπύρος.  
 
Το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια των προέδρων των σχολών, οι οποίοι θα καταρτίσουν το ακριβές πρόγραμμα, για να πραγματοποιηθούν συνολικά μαθήματα διάρκειας 26 εβδομάδων.

Δηλαδή, με βάση το νόμο του υπουργείου Παιδείας, πρέπει να γίνουν 13 και 13 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο και να δοθεί και ο κατάλληλος χρόνος, επί παραδείγματι δύο εβδομάδες για τις εξεταστικές. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον οργανισμό του ιδρύματος. Η πραγματοποίηση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού εβδομάδων διδασκαλίας είναι ευθύνη του εκάστοτε διδάσκοντος του τμήματος ή της σχολής.
 
Σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 33 του ίδιου νόμου, αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις 13, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών.
 
Οι εξετάσεις επίσης διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά αντίστοιχα. Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες, ενώ γίνεται με απόφαση του πρύτανη και ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής.

Η γενική Γ.Σ. της Ενωσης Καθηγητών Ιατρικής Σχολής (ΕΚΙΠΑ) για να μην χαθεί το εξάμηνο των φοιτητών προτείνει:

α) Την άμεση έναρξη μαθημάτων αναπλήρωσης για το χειμερινό εξάμηνο με χρονική παράταση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Την έναρξη του εαρινού εξαμήνου την 1η Μαρτίου με χρονική διάρκεια έως τα τέλη Ιουνίου.

β) Τη μεταφορά της εξεταστικής περιόδου για τους φοιτητές που θα διδαχθούν τα μαθήματα 1ου έως και 6ου εξαμήνου κατά την παράταση της χειμερινής περιόδου, τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, ως μία επιπλέον εξεταστική περίοδο.

γ) Να γίνουν κανονικές εξεταστικές περίοδοι για όλους τους κανονικούς φοιτητές που διδάχτηκαν τα μαθήματα από το 7ο έως και το 12ο εξάμηνο και για τους εκ μεταφοράς εξεταζόμενους.

δ) Να πραγματοποιηθεί επιπλέον εξεταστική περίοδος τον Ιούλιο για τις εξετάσεις που αναβλήθηκαν το διάστημα Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2013.

ε) Δεδομένου ότι οι αναπληρώσεις των μαθημάτων κορμού θα γίνουν με πρόσθετες απογευματινές ώρες διδασκαλίας, τούτο προϋποθέτει την αναβολή αναπλήρωσης όλων των κατ’ επιλογήν μαθημάτων, τα οποία δεν έγιναν από την περίοδο Σεπτεμβρίου έως και Δεκεμβρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου