Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Φαγητά που βοηθούν την καταπολέμηση του κρυώματος και της γρίπης

http://mikroimegaloi.gr/content/%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%B7%CF%82
Κοτόσουπα
Γιατί καταπολεμά το κρύωμα/γρίπη:  Όταν έχετε γρίπη, ένα από τα κυριότερα συμπτώματα είναι η συμφόρηση στη μύτη, τους πνεύμονες και το λαιμό. Η κοτόσουπα έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την παραγωγή βλέννας. Ο ζωμός και το ρύζι έχουν υδατάνθρακες που σας δίνουν  ενέργεια ώστε να νιώθετε λιγότερο ληθαργικοί. Αν προσθέστε λαχανικά θα τονώσετε το επίπεδο θρεπτικότητας της σούπας που θα βοηθήσει να στηριχτεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Απολαύστε σούπες με χαμηλό νάτριο που περιέχουν 30% λιγότερο αλάτι. Θέλετε η σούπα να έχει λίγο αλάτι βέβαια, γιατί το νάτριο βοηθά στη ρύθμιση των υγρών στο σώμα. Βασικά, το αλάτι στη σούπα μπορεί να βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι, λέει ο Lawrence D. Rosen, γιατρός και πρόεδρος του Συμβουλίου Εφαρμοσμένης Παιδιατρικής και συγγραφέας του The Whole Child blog. Είναι σημαντικό γιατί ο πυρετός προκαλεί αφυδάτωση.
Σκόρδο
Γιατί καταπολεμά το κρύωμα/γρίπη:  Το σκόρδο περιέχει ουσίες όπως την αλλικίνη (allicin) που δίνει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Παλαιότερες έρευνες που εκδόθηκαν στο περιοδικό Advances in Therapy βρήκαν ότι ένα συμπληρωματικό διατροφής που περιέχει αλλικίνη σκόρδου βοηθά στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του κρυώματος.  Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση του σκόρδου στο φαγητό και οι κατάλληλες δώσεις συμπληρωματικών με σκόρδο, όπως σκόνη και έλαιο σκόρδου ή εκχύλισμα παλαιωμένου σκόρδου μπορεί να είναι αποτελεσματική και ασφαλής για τους ενηλίκους. Επειδή η ασφάλεια των συμπληρωματικών σκόρδου δεν έχει δοκιμαστεί σε παιδιά είναι καλύτερα να παραμένει το σκόρδο στο φαγητό— ένα ή δυο σκελίδες αν προτιμάτε τη γεύση — στη διατροφή των παιδιών σας.
Πράσινο Τσάι
Γιατί καταπολεμά το κρύωμα/γρίπη:  Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν την στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition δείχνει ότι τα άτομα που έπιναν ένα ειδικό σκεύασμα πράσινου τσαγιού σε χάπι είχαν 23% λιγότερες κρίσεις γρίπης και κρυολογήματος και 36% λιγότερες μέρες άρρωστοι. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα παρήγαγε περισσότερα κύτταρα που καταπολεμούν  τα βακτήρια και τους ιούς.
Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Πιείτε πράσινο τσάι όσο συχνά μπορείτε. Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη— 20 με 50 mg ανά κούπα, ανάλογα με το πόσο αφήνετε το φακελάκι στο νερό. (Για σύγκριση, μια κούπα καφέ περιέχει 100 έως 120 mg ανά κούπα). Για τους ενήλικες, μια μέση ποσότητα καφεΐνης είναι 200 με 300 mg την ημέρα. Περισσότερη μπορεί να έχει παρενέργειες όπως νευρικότητα και δυσκολία στο ύπνο. Γι’αυτό το λόγο πρέπει να προσέχετε πόσο πράσινο τσάι πίνουν τα παιδιά. Μια κούπα την ημέρα είναι εντάξει για παιδιά δημοτικού και κάτω (απλά μην αφήνετε πολύ το φακελάκι για μικρά παιδιά). Ή δώστε τους ποικιλία χωρίς καφεΐνη, κυρίως αν το πίνουν όταν έχουν γρίπη ή κρύωμα.
Συνταγή: Βάλτε ένα φακελάκι πράσινο τσάι σε μια μικρή κούπα νερό για 2 με 3 λεπτά για να αυξήσετε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού.

Φράουλες, Πορτοκάλια, Κόκκινες Γλυκές Πιπεριές, Μπρόκολο
Γιατί καταπολεμά το κρύωμα/γρίπη: Κάποιες έρευνες σε ενήλικες δείχνουν ότι η κατανάλωση υψηλών δόσεων βιταμίνης C κάθε μέρα μπορεί να έχουν σημαντική δράση μείωσης των συμπτωμάτων κρυώματος και γρίπης. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ιδιαίτερα οφέλη στην μείωση της διάρκειας ενός κρυώματος ή της γρίπης και κάποιες άλλες έρευνες σε ενήλικες και παιδιά δείχνουν ότι η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κρυωμάτων ή γρίπης αν και οι έρευνες είναι αντιφατικές.
Εν τέλει δεν έχει σημασία αν η βιταμίνη C μπορεί ή όχι να καταπολεμήσει ή να ανακουφίσει το κρύωμα ή τη γρίπη, επειδή προσφέρει  πολλά οφέλη όταν λαμβάνεται μέσω κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (3 ή περισσότερες κούπες την ημέρα). Επιπλέον, η βιταμίνη C προσφέρει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, που σημαίνει ότι θα σας κρατήσει υγιείς έτσι κι’αλλιώς — ακόμα και αν δεν είναι ένα μαγικό ελιξίριο κατά της γρίπης συγκεκριμένα. Απλά θυμηθείτε να προτιμήσετε τα κανονικά φαγητά από τα συμπληρώματα διατροφής, ιδιαίτερα αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως φράουλες, πορτοκάλια, κόκκινες γλυκές πιπεριές και μπρόκολο, όταν θέλετε να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας θα έχει αρκετό από αυτό το ισχυρό θρεπτικό συστατικό.
Άπαχο Κρέας
Γιατί καταπολεμά το κρύωμα/γρίπη:  Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου σιδήρου στο σώμα είναι απαραίτητη για την διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος και πουλερικών, καθώς και θαλασσινών, παρέχει έναν τύπο σιδήρου που απορροφάται εύκολα από το σώμα. Ο ψευδάργυρος είναι άλλη μια σημαντική ουσία που παρέχουν αυτές οι τροφές. Παρέχει πολλές λειτουργίες, μια από τις οποίες είναι η ενεργοποίηση των λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τις μολύνσεις.
Σε κάποιες έρευνες, ρινικά σπρέι και παστίλιες ψευδαργύρου έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές στη μείωση της διάρκειας ενός κρυώματος και την ισχύ των συμπτωμάτων, αλλά γενικά η ερεύνα είναι αντιφατική. Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι χάνουν την αίσθηση της οσμής μετά τη χρήση ρινικών σπρέι ψευδαργύρου. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ψευδαργύρου μπορεί να είναι βλαβερή.
Σε τελική ανάλυση είναι καλύτερο να βασίζεστε σε τρόφιμα για τις καθημερινές ανάγκες της οικογενείας σας για απαραίτητες ουσίες όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο για να μάθετε πόση ποσότητα κρέατος και όσπριων πρέπει να καταναλώνετε.
Μέλι
Γιατί καταπολεμά το κρύωμα/γρίπη:  Οι γιαγιάδες μάλλον δεν θα εκπλαγούν, αλλά μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, βρήκε ότι το μέλι, κυρίως σικάλεως, μπορεί να μειώσει το βήχα καλύπτοντας και μαλακώνοντας τον ερεθισμένο λαιμό. Οι ερευνητές σύγκριναν τα αποτελέσματα χορήγησης σε παιδιά από αυτό το σκούρο μέλι (1/2 κουταλιά της ζάχαρης σε ηλικίες 2 με 5, 1 κουταλιά σε ηλικίες 6 με 11, 2 κουταλιές σε ηλικίες 12 με 18), φάρμακο για τον βήχα (dextromethorphan) με γεύση μελιού ή τίποτα πριν τον ύπνο. Το μέλι αποδείχτηκε να είναι το καλύτερο για τη μείωση του βήχα και να βοηθά τα παιδιά να κοιμηθούν. Πως τα πήγε το φάρμακο κατά του βήχα; Δεν δούλεψε καλύτερα από το να μην χορηγούμε τίποτα. (Σημείωση: Μην δίνετε μέλι σε παιδιά μικρότερα από 1 χρόνου— μπορεί να προκαλέσει παιδική αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά πιθανώς θανατηφόρα ασθένεια).
Καυτές Πιπεριές
Γιατί καταπολεμά το κρύωμα/γρίπη: Δεν χρειάζεται να στραφείτε στο τσάι ή τον ζωμό για να ζεσταθείτε όταν τρώτε. Αν η μύτη σας αρχίζει να τρέχει όταν μυρίζετε  καυτερό φαγητό, προσθέστε λίγες καυτές πιπεριές στα πιάτα σας όταν έχετε μπουκωμένη μύτη. Η καψαϊκίνη (capaicin), φυσική ουσία που βρίσκεται στις καυτές πιπεριές και δίνει την καυτεράδα στο φαγητό, μπορεί να αραιώσει τη βλέννα, ανοίγοντας τη μύτη σας και βοηθώντας σας να αναπνέετε καλύτερα και επιτρέποντας στις ρινικές κοιλότητες σας να ξεφορτωθούν βακτηρίδια.
Όταν μαγειρεύετε, προσθέστε μικρές ποσότητες, μικρότερες από μισή κουταλιά της ζάχαρης φρέσκιας ή 1/8 ξερής καυτής πιπεριάς αν δεν είστε συνηθισμένοι στα καυτερά φαγητά. Χρησιμοποιήστε όση εσείς ή το παιδί σας μπορεί να αντέξει.
- See more at: http://www.4moms.gr/2013-12-04/%cf%86%ce%b1%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%ad%ce%bc%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84/#sthash.lTERfrfJ.dpufhttp://mikroimegaloi.gr/content/%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%B7%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου