Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

«Ζεσταίνουν» τη χριστουγεννιάτικη αγορά οι κρατήσεις

Με πληθώρα επιλογών και τιμές που βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί ετοιμάζονται να υποδεχτούν όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές κατά τη διάρκεια των εορτών.
Η κίνηση θεωρείται ικανοποιητική αφού ήδη έχουν κλείσει σχεδόν τα μισά δωμάτια στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς ενώ, με δεδομένη την τάση των Ελλήνων να κανονίζουν τις αποδράσεις τους την τελευταία στιγμή, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι τα ποσοστά πληρότητας θα φτάσουν και φέτος σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Οι τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τα δίκλινα δωμάτια σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων να κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ τη βραδιά με πρωινό. Οσο ακριβότερο είναι το κατάλυμα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να περιλαμβάνεται στην τιμή ρεβεγιόν ή εορταστικό γεύμα, είτε στο ξενοδοχείο είτε σε κάποιο εστιατόριο της περιοχής. «Είναι ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εκτιμώ ότι θα έχουμε πληρότητα πάνω από 80% και αυτό είναι ικανοποιητικό. Φυσικά θα θέλαμε να έχουμε περισσότερο κόσμο και τον υπόλοιπο χειμώνα», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αρκαδίας Κώστας Μαρινάκος.
Από τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε γίνει εμφανές ότι ανήκουν στο παρελθόν οι εποχές που μια οικογένεια μπορούσε να λείψει και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κάνοντας διακοπές σε κάποιο τουριστικό θέρετρο. Ο κανόνας είναι πλέον οι τρεις διανυκτερεύσεις και από αυτόν ελάχιστοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεφύγουν.
Εξαιρέσεις
Υπάρχει, ωστόσο, και μια εξαίρεση. Στα Καλάβρυτα έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που κλείνουν οι επισκέπτες. «Οι περισσότεροι κλείνουν δωμάτιο για τέσσερις ή πέντε μέρες, κάτι που δεν συνέβαινε πέρυσι. Ομολογώ ότι μου κάνει εντύπωση», σημειώνει το μέλος του ΔΣ των ξενοδόχων της περιοχής Γιώργος Τσενές.
Για όσους θέλουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα έξοδά τους, οι φορείς του τουρισμού προτείνουν δύο έξυπνες λύσεις. Η πρώτη είναι να κλείσουν σύντομα δωμάτιο για την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρουν χαμηλότερες τιμές. Η άλλη λύση είναι η επιλογή καταλύματος σε περιοχή που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη ή το χωριό με τη μεγάλη τουριστική κίνηση. «Για κάποιον που απλά θέλει να ξεκουραστεί μερικές μέρες δεν έχουν τόση σημασία οι ημερομηνίες. Θα βρει τις ίδιες υπηρεσίες σε τιμές που μπορεί να είναι κατά 20% χαμηλότερες», τονίζει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κώστας Λεβέντης.
Κράτησαν χαμηλά τις τιμές και αύξησαν την κίνηση
Με κρατήσεις που φτάνουν το 50%-60% των διαθέσιμων δωματίων, η εορταστική σεζόν στην Ορεινή Αρκαδία θα είναι ικανοποιητική. Οι τιμές των καταλυμάτων κυμαίνονται από 60 έως 80 ευρώ με πρωινό. Τα ξενοδοχεία που έχουν εστιατόριο θα προσφέρουν ρεβεγιόν και εορταστικό γεύμα σε ειδικές τιμές. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, λέει ότι «η ορεινή Αρκαδία έχει περίπου 800?1.000 κρεβάτια τα οποία θα γεμίσουν. Τα έσοδα όμως θα είναι μικρά γιατί προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο το δυνατόν χαμηλότερα».
Τα μισά δωμάτια των Καλαβρύτων έχουν ήδη κλείσει και η πληρότητα για την εορταστική περίοδο αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει το 90%. «Αν λειτουργεί και το χιονοδρομικό, θα έχουμε πολλούς επισκέπτες. Οι τιμές ενός δίκλινου σε δωμάτιο τριών αστέρων κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 70 ευρώ τη βραδιά με πρωινό. Οσο πιο νωρίς κλείσει κάποιος δωμάτιο τόσο πιο πιθανό είναι να βρει μια καλή τιμή, κυρίως για τις ημέρες μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς», λέει το μέλος του ΔΣ των ξενοδόχων Γιώργος Τσενές.
Τα Μετέωρα έχουν επισκέπτες όλο τον χρόνο, οπότε η πληρότητα αναμένεται να φτάσει και αυτά τα Χριστούγεννα γύρω στο 70%. «Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 50 και 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Στην τιμή αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται το ρεβεγιόν ή το εορταστικό τραπέζι που μπορεί να έχουν κάποια ξενοδοχεία. Το κόστος της θέρμανσης είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμα χαμηλότερες τιμές», λέει ο ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γιάννης Κουρουπάς.
Το 60% έχει φτάσει ήδη η πληρότητα στο Πήλιο και όλα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 5.000 κλινών της περιοχής θα γεμίσει για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Είναι πολύ ικανοποιητική η πληρότητα που έχουμε και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να πάμε ακόμα καλύτερα. Οι τιμές κυμαίνονται από 70 έως 85 ευρώ για ένα ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας», τονίζει το μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κώστας Λεβέντης.
Στο 40% φτάνει η πληρότητα στο Μέτσοβο και στα Ζαγόρια. Ακόμα και την τελευταία στιγμή μπορούν να βρεθούν δωμάτια, αφού, όπως λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος, «τα τελευταία χρόνια έχουμε υπερπροσφορά καταλυμάτων στα Ζαγόρια, στο Μέτσοβο και στα Τζουμέρκα». Οι τιμές ξεκινούν από 60 ευρώ τη βραδιά και φτάνουν στα 100 ευρώ για ένα τετράστερο ξενοδοχείο. Στην τιμή αρκετών ξενοδοχείων τεσσάρων αστέρων περιλαμβάνεται και το ρεβεγιόν.
Στην αποκαλούμενη «Αράχοβα του Βορρά», τον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη φετινή εορταστική περίοδο. «Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, ο κόσμος ρωτάει, αλλά προς το παρόν λίγοι κλείνουν», λέει στο «Εθνος» ο ξενοδόχος Χρ. Ράζης. Σήμερα οι κρατήσεις αντιστοιχούν περίπου στο 35% των περίπου 800 δωματίων της περιοχής και οι επαγγελματίες έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές ποντάροντας στη ζήτηση των επόμενων δύο εβδομάδων. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τον καιρό, αφού το χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, αποτελεί «ορμητήριο» για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Ενα κοινό δίκλινο δωμάτιο στην περιοχή διατίθεται στην τιμή των 60 με 70 ευρώ τη βραδιά κατά μέσο όρο.
Το 40%-50% των περίπου 3.000 κρεβατιών που διατίθενται στην ευρύτερη περιοχή των περίφημων ιαματικών λουτρών Πόζαρ στην Αριδαία Πέλλας είναι ήδη κλεισμένα για την περίοδο των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Η ζήτηση είναι ικανοποιητική, αν και χαμηλότερη από την περσινή», λέει στο «Εθνος» ο Τ. Ιορδανίδης, ο οποίος διαθέτει δίκλινα δωμάτια με υδρομασάζ και πρωινό στην τιμή των 50 ευρώ τη βραδιά, έναντι 60 πέρυσι και 70 δύο χρόνια πριν. Οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς έχουν μειώσει και τις μέρες διαμονής τους, στις δύο ως τρεις βραδιές, έναντι 4-5 τα περασμένα χρόνια.
ΑΡΑΧΟΒΑ. Η πληρότητα στη δημοφιλέστατη Αράχοβα βρίσκεται ήδη στο 70% και όπως όλα δείχνουν και φέτος τα διαθέσιμα δωμάτια θα γεμίσουν. «Για να καταφέρουμε να γεμίσουμε τα ξενοδοχεία έχουμε ρίξει τις τιμές», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής Γιάννης Γεωργακός. «Μια μέση τιμή είναι τα 90 ευρώ τη βραδιά με πρωινό και εορταστικό γεύμα», συμπληρώνει.
ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ. Αντίστοιχη με τις προηγούμενες χρονιές θα είναι η τουριστική κίνηση στη Λίμνη Πλαστήρα. Τα καταλύματα της περιοχής έχουν πληρότητα που φτάνει ήδη το 50%, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι τις γιορτές θα ξεπεράσει το 80%. Οι τιμές των δωματίων στη Λίμνη Πλαστήρα κυμαίνονται από 75 έως 100 ευρώ τη βραδιά.
ΕΛΑΤΗ - ΠΕΡΤΟΥΛΙ. Η πληρότητα βρίσκεται στο 50% και οι τιμές των δωματίων κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ με πρωινό, ενώ κάποια ξενοδοχεία συμπεριλαμβάνουν και το ρεβεγιόν. «Αρκετοί ξενοδόχοι κάνουν προσφορές. Για παράδειγμα προσφέρουν εκπτώσεις στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηλίας Φιλοκώστας.
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ. Στα επίπεδα του 35% έχει φτάσει η πληρότητα, με τους ξενοδόχους της περιοχής να περιμένουν τις κρατήσεις που θα γίνουν από ταξιδιωτικά πρακτορεία. Οι τιμές για ένα δίκλινο κυμαίνονται από 50 έως 85 ευρώ. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Παναγιώτης Μαντζούφης λέει ότι θα υπάρχουν περισσότεροι επισκέπτες στην περίπτωση που ο καιρός είναι καλός.
Στ. Βογιατζάκης - Β. Ιγνατιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου