Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Με ρυθμό «χελώνας» οι επανασυνδέσεις

Σε καθεστώς απόλυτης σύγχυσης και αβεβαιότητας συνεχίζουν να παραμένουν χιλιάδες αδύναμα νοικοκυριά που - εν μέσω ψύχους - περιμένουν με αγωνία την επανασύνδεση του ρεύματος.

ΔΕΗ και δήμοι συνεχίζουν να «πετούν το μπαλάκι» για τις λίστες με τους δικαιούχους καταναλωτές, καθώς η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού αρνείται να αποστείλει στους Δήμους τα στοιχεία των νοικοκυριών στα οποία έχει γίνει διακοπή ρεύματος, επικαλούμενη τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων!

Χθες υπήρξε κόντρα ανάμεσα στον δήμαρχο Καλλιθέας και πρόεδρο της ΚΕΔΕ με τη ΔΕΗ για το ζήτημα αυτό. Ο Κώστας Ασκούνης κατήγγειλε τη διοίκηση της επιχείρησης ηλεκτρισμού ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου του έχουν αποστείλει τα πρώτα ονόματα πολιτών που δεν έχουν ρεύμα, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η επανασύνδεση.

Η ΔΕΗ σε ανακοίνωση της έκανε λόγο για «έκπληξη και απογοήτευση» για τις δηλώσεις του Δημάρχου Καλλιθέας και Προέδρου της ΚΕΔΕ. «Είναι απορίας άξιον ότι, ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων την απάντηση, την οποία μάλιστα έλαβε στην ειδική για το θέμα σύσκεψη - η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο μετά από πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού Ιωάννη Μανιάτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ - συνεχίζει να επαναφέρει το θέμα αγνοώντας επιδεικτικά τη νομοθεσία για "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα", την οποία ως επιχείρηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παραβιάσουμε», αναφέρει η επιχείρηση.

Με ρυθμό «χελώνας» οι επανασυνδέσεις

Μέχρι σήμερα μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν για τον ακριβή αριθμό των νοικοκυριών που παραμένουν χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα πληροφορίες, τα νοικοκυριά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγων οφειλών ανέρχονται σε περίπου 15.000. Η ΔΕΗ υπολογίζει ότι μπορεί να κάνει έως 1.000 επανασυνδέσεις την ημέρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν έως τα Χριστούγεννα να μην έχει ολοκληρωθεί η επανασύνδεση του ρεύματος σε όσους έχουν απόλυτη ανάγκη.

Χθες το βράδυ Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την άμεση επανασύνδεση 2.000 ευάλωτων καταναλωτών, ενώ αναμένονται από τους Δήμους οι καταστάσεις των πολιτών που ήταν καταγεγραμμένοι ως την 1η Νοεμβρίου στα μητρώα των κοινωνικών υπηρεσιών και Δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι καταστάσεις αυτές θα πρέπει να κοινοποιηθούν στις επιτροπές που πρέπει να συσταθούν ανά Δήμο για να αποφασίζουν για την επανασύνδεση ή τη μη διακοπή της ηλεκτροδότησης στις συγκεκριμένες ομάδες.

Προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία και να κάνει άμεση διασταύρωση, ο δήμος Αθηναίων καλεί τους δημότες που τους έχει κοπεί το ρεύμα λόγω οφειλών να προσέρχονται από σήμερα σ' ένα από τα επτά σημεία εξυπηρέτησης του δημότη, για να κάνουν αίτηση επανασύνδεσης.

Η κρυφή χρέωση στους λογαριασμούς

Πονοκέφαλο δημιουργεί η ανάγκη αποπληρωμής του τέλους επανασύνδεσης του ρεύματος, κόστος που δεν μπορεί να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και τη ΔΕΗ ή τους δήμους.

Ο σκόπελος αυτός θα ξεπεραστεί με μια κρυφή χρέωση. Οι υπόλοιποι χρήστες της ΔΕΗ θα επιμεριστούν το κόστος αυτό που, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, ανέρχεται σε περίπου 0,50 ευρώ τον χρόνο. Πάντως, αυτό το κόστος μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με το πόσοι τελικά θα ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά και λόγω των κλιμακωτών χρεώσεων.

Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τις οφειλές των πολιτών που οδήγησαν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς μπορεί η ΔΕΗ να κάνει λόγο για διακανονισμούς, όμως είναι αμφίβολο αν μπορούν οι συγκεκριμένοι πολίτες να ανταποκριθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου