Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Προβόπουλος: Τρεις οδηγίες προς τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια

Οδηγίες σε τρεις τομείς έδωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος στις διοικήσεις των τραπεζών κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί προκειμένου να συζητήσουν τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν υποβάλει, λίγο πριν έλθουν τα "μαντάτα" για τα stress test από την BlackRock την ερχόμενη Δευτέρα. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε στους τραπεζίτες:
 
Α) Χρειάζεται μηχανισμός διαχείρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων. Ως προς αυτό ζήτησε να φτιαχθούν μέσα στις τράπεζες ειδικές μονάδες προκειμένου να έχουν τη διαχείριση τους. Θα δημιουργηθούν δηλαδή μικρές bad banks, οι οποίες θα λειτουργούν ως αυτόνομες διευθύνσεις.
 
Β) Πρέπει να μειώσουν και άλλο το λειτουργικό κόστος. Όπως επεσήμανε "έχουν γίνει βήματα προόδου, ωστόσο χρειάζονται και άλλα". Μία τοποθέτηση που κατά πολλούς ανοίγει το παράθυρο και για νέες αποχωρήσεις προσωπικού απ' τα τραπεζικά ιδρύματα, πιθανότατα μέσω νέων προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. 
 
Γ) Συνέστησε στους τραπεζίτες ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των Βαλκανίων.  Υπογράμμισε πως τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να μην υποχρεωθούν άμεσα να εγκαταλείψουν τις γειτονικές αγορές πουλώντας τις θυγατρικές τους, όμως το σχέδιο αποχώρησης είναι συγκεκριμένο οπότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες. Τις προέτρεψε επίσης, εαν είναι αυτό εφικτό, να συγχωνεύσουν τα υποκαταστήματά τους στα Βαλκάνια.
 
Την ίδια ώρα η ΤτΕ, όπως είχε γράψεi απ' την περασμένη Δευτέρα το Newmoney.gr, παραλαμβάνει από την BlackRock τα κρίσιμα αποτελέσματα του stress test και ξεκινά από τη Δευτέρα την επεξεργασία των στοιχείων. Στόχος να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας και να ανακοινώσει μέχρι τέλος του έτους τη σχετική έκθεση. 
 
Η ΤτΕ είχε απαιτήσει από τις τράπεζες να παρουσιάσουν, μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη 2013, μία στρατηγική για τη βελτίωση των προβληματικών πιστωτικών τους εργασιών (πχ με την ενδυνάμωση των εσωτερικών μονάδων διαχείρισης ληξιπροθέσμων και την εξωτερική ανάθεση σε ειδικούς), προκειμένου η ίδια, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, να καταθέσει ένα αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στην αξιολόγηση.
 
Επιπροσθέτως, χρησιμοποιώντας την αξιολόγηση των προβληματικών πιστωτικών εργασιών των τραπεζών ως πηγή, η ΤτΕ θα εκδώσει, μέχρι το τέλος του 2013 και σε διαβούλευση με τους ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, ένα χρονικά ορισμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, ώστε να διευκολύνουν τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανειζομένων, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα πρωτόκολλα. Αυτά περιλαμβάνουν διαδικασίες αξιολόγησης, κανόνες εμπλοκής, καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και στρατηγικές τερματισμού.
 
Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης των τραπεζών η ΤτΕ θα εξετάσει πέντε παράγοντες: 
 
*την κεφαλαιακή κατάσταση
*τη λειτουργική κερδοφορία
*τις προβλέψεις για τα "κόκκινα" δάνεια
*τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου. Δηλαδή τα πρόθετα κεφάλαια που θα εξασφαλίσουν από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης
*και τα οφέλη που έχουνη προκύψει απ' τις τελευταίες συγχωνεύσεις
 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, είχε δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας για την εξεύρεση τρόπων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ρύθμισης του χρέους για τα νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες. Βέβαια, το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό και αποτελεί αντικείμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετείται και η υιοθέτηση των ορισμών, σε όρους όπως «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργάσιμοι δανειολήπτες», ως καθοδήγηση για το δικαστικό Σώμα και τις τράπεζες, με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. 
 
Στο μεταξύ, πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, η ΤτΕ θα δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει μία συνολική αποτίμηση για την πορεία της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές για το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου