Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Κι όμως, οι άνθρωποι γίνονται όλο και περισσότερο κρεατοφάγοι

Η ανάπτυξη βάζει στο... πιάτο του σύγχρονου ανθρώπου περισσότερο κρέας

Οι άνθρωποι γίνονται όλο και περισσότερο κρεατοφάγοι, μία τάση που έρχεται απο την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με έρευνα Γάλλων επιστημόνων, η ανάπτυξη βάζει στο... πιάτο του σύγχρονου ανθρώπου περισσότερο κρέας. Υπάρχουν, δηλαδή, συσχετισμοί των δεικτών ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και των  τροφίμων που καταναλώνουμε.

Μελέτη του γαλλικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Εκμετάλλευσης Θαλάσσιων Πόρων έδειξε πως,  αν και οι άνθρωποι μπορούν να επιδείξουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στην χορτοφαγία, ωστόσο, σήμερα καταναλώνουν πολύ περισσότερο κρέας απ' ότι πριν από πενήντα χρόνια, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail" που παρουσιάζει τα αποτελέσματά της.

Σε όλο τον κόσμο, αναφέρουν οι Γάλλοι ερευνητές, οι άνθρωποι καταναλώνουν πλέον μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος. Για τους επιστήμονες, δύο είναι οι χώρες που συνέβαλαν σε αυτή την τάση: η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη και η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο.

Παλαιότερα, Κινέζοι και Ινδοί τρέφονταν κυρίως με ρύζι, όμως η ραγδαία ανάπτυξή των χωρών αυτών έβαλε στο... πιάτο τους αρκετό κρέας, επισημαίνει η μελέτη.

Για τους Γάλλους ερευνητές, οι κοινωνικο - οικονομικές σχέσεις, οι περιβαλλοντικές και ιατροφαρμακευτικές συνθήκες μιας χώρας όπως και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών έκανε περισσότερο κρεατοφάγο τον σύγχρονο άνθρωπο.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους τα στοιχεία του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας που μελέτησε  102 τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι από 176 χώρες του πλανήτη, από το 1961 έως το 2009.

"Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει αυξηθεί η κατανάλωση λιπαρών τροφών αλλά και κρέατος κατά 3%", επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Σιλβέν Μποχομό και προσθέτει.

"Δεν είναι τυχαίο ότι οι περιβαλλοντολόγοι έσπευσαν ήδη να  επισημάνουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός , όμως θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου